Jump to content

Recommended Posts

Posted

Anul acesta, 322 de posturi titularizabile

Cadrele didactice gălăţene care vor să obţină un loc de titular în învăţământul preuniversitar au la dispoziţie în acest an 322 de posturi titularizabile. Ca de fiecare dată, cea mai mare bătălie se va da în mediul urban, acolo unde Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a pus la dispoziţie aproximativ 150 de posturi. Înscrierile pentru acest examen vor avea loc în perioada 2 - 20 iunie.

Atât în mediul rural, cât şi în cel urban, cele mai multe posturi titularizabile pentru cadrele didactice gălăţene sunt la Limba şi Literatura Română. Cei care vor să obţină un loc de educatoare în unităţile de învăţământ din judeţ au de asemenea, la dispoziţie 33 de posturi. Potrivit declaraţiei inspectorului şcolar general, Iuliana Tania Bogdan, cele mai multe posturi în mediul urban sunt la Limba şi Literatura Română, dar şi pentru educatoare. ”La educatoare sunt 33 de posturi şi la Limba şi Literatura Română sunt 11 posturi. La limba engleză sunt 9 posturi. În mediul rural, cele mai multe posturi libere sunt pentru educaţie fizică şi sport, respectiv 20 de posturi, educatoare - 23, învăţători - 20 posturi, engleză -franceză - 11, engleză - 8, limba franceză - 9, limba şi literatura română - 25, matematică - 23”, a declarat Iuliana Tania Bogdan.

Cadrele didactice gălăţene care vor participa la concursul de titularizare îşi vor depune cererile de înscriere în prima jumătate a lunii iunie, examenul propriu-zis urmând a avea loc pe 16 iulie. Pentru a ocupa un post de titular în una dintre unităţile de învăţământ, toţi participanţii trebuie să obţină minim nota 7. ”Cele mai multe posturi în mediul urban sunt la Limba şi Literatura Română şi pentru educatoare. În perioada 2-20 iunie se înregistrează cererile de înscriere ale cadrelor didactice dornice să participe la concursul de titularizare. În perioada 23-27 iunie se face verificarea dosarelor, iar între 30 iunie şi 9 iulie candidaţii îşi validează fişa. Pe data de 16 iulie se va susţine proba scrisă”, a mai spus inspectorul şcolar general.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=5

Posted

322? Fatidic numar. Sper ca unul din acesti titulari sa nu ajunga ministru ca mai apoi sa inlocuiasca formula E= mc2 cu expresia "Asa a vrut Domnul.", urmand modelul celor care au INTERZIS evolutionismul.

  • 5 weeks later...
Posted

Absolvenţi mulţi, locuri de muncă puţine

Piaţa muncii din Galaţi va trebui să absoarbă peste 3.800 de proaspeţi economişti, avocaţi şi profesori, în această vară, odată cu absolvirea a două promoţii de la facultăţile netehnice din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“. În urma procesului Bologna, anul acesta sunt două grupe de absolvenţi în loc de una. Facultăţile din Galaţi care vor scoate în această vară două promoţii sunt cele de la Drept, Ştiinţe Economice şi Administrative, Litere-Teologie, Istorie- Filosofie, Arte, Ştiinţe Educaţie Fizică şi Sport.

Unii dintre cei mai loviţi de fenomenul din acest an sunt cei 570 de absolvenţi de la Litere. Anul trecut, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a scos pentru examenul de titularizare 340 de posturi, iar în 2008 cifra va fi similară. Mai trebuie adăugat aici că pentru posturile titularizabile se vor lupta încă 800 de absolvenţi de la Istorie, Filosofie, Ştiinţe şi Sport. „Sincer nu cred că o să-mi găsesc loc de muncă în învăţământ. De fapt, nici nu ştiu dacă asta vreau. O să încerc să dau examenul de titularizare, dar o să încerc în acelaşi timp să găsesc şi altceva“, a explicat Nicoleta Manu, studentă la litere.

Conform datelor puse la dispoziţie de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi, puţin peste 20% dintre absolvenţii cu studii superioare îşi găsesc un loc de muncă în domeniul de specializare. De menţionat că, deşi are un nivel al şomajului de aproape 7%, oraşul de la Dunăre resimte şi o lipsă a forţei de muncă în domeniile construcţiilor, în special navale.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... ca-putine/

  • 2 weeks later...
Posted

Jale la titularizare

58 de candidaţi pe loc la istorie

* Concurenţă mare şi la psihopedagogie specială, fizică, geografie şi informatică

În urmă cu câţiva ani, învăţământul era un domeniu unde încă se mai găseau slujbe pentru tinerii absolvenţi. Acum, universităţile scot profesori pe bandă, deşi posturile la unele specializări poţi să le numeri pe degetele de la o singură mână. Se spune că educaţia nu mai este un domeniu atractiv pentru tineri, datorită salariilor mici. Cu toate acestea, concurenţa la unele discipline este foarte mare. Cu atât mai mult anul acesta, când au terminat două generaţii de studenţi.

Pentru anul şcolar 2008‑2009 sunt libere doar 322 de catedre titularizabile (cu o valabilitate de cel puţin 4 ani). Mai există alte 631 de posturi de scurtă durată, care vor putea fi ocupate de candidaţii care vor să fie suplinitori calificaţi şi încă 1605 posturi de scurtă durată şi incomplete (aici fiind incluse chiar şi două ore la câte o instituţie de învăţământ).

Nici un loc la chimie şi filozofie

Una dintre cele mai grave situaţii se înregistrează la chimie. Aici s‑au înscris 44 de candidaţi şi nu există nici un post titularizabil, care să le garanteze angajarea pe o perioadă mai lungă de un an. Aceştia s‑ar mulţumi şi cu o catedră de scurtă durată, numai să nu rămână şomeri. În ce măsură Inspectoratul Şcolar Judeţean va putea rezolva situaţia lor se va vedea abia la repartiţie, după susţinerea concursului. De altfel, profesorii de chimie sunt bătuţi de soartă de ani de zile, posturile la această specializare fiind inexistente de mult timp. În aceeaşi situaţie sunt şi profesorii de filozofie. Aici s‑au înscris 22 dar nici ei nu au la dispoziţie posturi titularizabile. Vor putea profesa doar ca suplinitori calificaţi.

Bătălie la istorie, fizică, geografie şi informatică

Cea mai mare bătălie pentru titularizare în învăţământ se va da la istorie. Cei 116 candidaţi înscrişi la concurs au speranţe, dar vor concura pe doar două locuri. La psihopedagogie specială s‑au înscris 33 pe o singură catedră disponibilă. La fel se întâmplă şi la fizică, unde sunt 28 de înscrişi şi un singur post titularizabil. O concurenţă de 15 candidaţi pe un singur post se înregistrează şi la geografie şi informatică, în timp ce la biologie concurenţa este de 12 pe loc. Trist este că, în urmă cu ceva timp, la informatică existau mai multe posturi decât candidaţi. Tot de concurenţă mare se poate vorbi şi la învăţătoare (8 pe loc), limba engleză (7,5 pe loc), religie (7 pe loc) şi la română, muzică, educaţie fizică, franceză - unde sunt aproape câte 5 candidaţi pe loc.

Există însă şi cazuri fericite, cum ar fi singurul candidat la limba germană care se �lăfăie" pe cinci catedre disponibile.

Ce va fi se va vedea după examenul de pe 16 iulie, când se va face repartiţia pe posturi. Vor fi candidaţi cu note mari, care vor constata că au muncit degeaba şi şi‑au frecat în zadar coatele pe băncile facultăţilor. Pentru ei există două alternative, ori îşi caută alt domeniu, ori îşi pun diploma în ramă. Şi se apucă de o altă facultate.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25378

Posted

76 de candidati au copiat la concursul de titularizare

76 de candidati au fost eliminati de la concursul de titularizare pentru ocuparea posturilor de cadre didactice din cauza ca au incercat sa copieze, anunta Realitatea Tv. 48.946 de candidati au sustinut, miercuri, concursul pentru ocuparea celor 64.609 posturi didactice vacante din 33 de judete si municipiul Bucuresti, potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei. Concursul a avut loc in 149 de centre de examen la 143 de discipline. Extragerea variantei de subiect s-a facut la sediul Ministerului Educatiei, iar candidatii au trebuit sa rezolve varianta cu numarul 5.

Anul acesta, examenul de bacalaureat a fost marcat de numeroase acuzatii de frauda. Ministerul Educatiei a anuntat ca, oficial, doar 247 de elevi au fost eliminati din examen din cauza ca fusesera prinsi copiind, insa, raportata la acuzatiile de frauda care au curs in toate zilele examenului, cifra a parut destul de mica.

Se pare că au elevii de la cine învăţa.... :o

Posted

Scepticism şi absenteism în 2008

Basmul titularizării

* Din peste 1.800 de candidaţi înscrişi, au intrat în examen 1.118 * Mulţi dintre aceştia au părăsit sala după ce s‑au dat subiectele * Un candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă * La unul dintre centre zburau în vânt fiţuicile

Dintre cei peste 1.800 de candidaţi înscrişi pentru ocuparea unui post în învăţământ, au ales să vină în sesiunea din iulie 1.447 şi chiar s‑au prezentat doar 1.118. În plus, mulţi au plecat imediat după ce au primit subiectele şi după ce au semnat că renunţă la examen. Aşa că numărul celor care s‑au luptat pe baricadele titularizării până la final a fost mult mai mic decât ne‑am fi aşteptat.

Subiecte mai grele

Candidaţii la titularizare au ieşit, ieri, din examen destul de sceptici în ceea ce priveşte viitorul lor de profesori. Cei mai mulţi dintre ei ne‑au declarat că subiectele au fost ceva mai grele decât anul trecut şi s‑au plâns de posturile foarte puţine. "Ca dovadă că a fost greu, foarte mulţi candidaţi s‑au retras după ce au văzut subiectele. La mine în sală am mai rămas pe baricade doar patru", ne spune un viitor profesor de istorie. O altă colegă de la aceeaşi disciplină ne‑a spus că e nemulţumită de faptul că la metodică bibliografia nu acoperă tematica. "În plus, există două cărţi pentru metodica predării istoriei, în care lucrurile se bat cap în cap. Noi ce ar fi trebuit să scriem la examen?", ne spune tânăra respectivă. Dintre cei 116 candidaţi pentru cele două posturi, s‑au prezentat la examen doar 70. Concurenţa a scăzut astfel, de la 58 la 35 de candidaţi pe un post. Nădejdea rămâne însă, şi la catedrele netitularizabile.

De ce nu se afişează pe hârtie catedrele libere?

Aflând că suntem de la ziar, câţiva concurenţi ne‑au trasat şi o temă pentru acasă: "Sunt posturi libere care tot apar şi dispar pe site. De ce conducerea ISJ nu afişează aceste posturi libere cu semnătură, pe hârtie, pe geamurile instituţiei. Nu e mai corect aşa?", susţine un viitor profesor. Promitem să revenim în zilele următoare cu răspunsul reprezentanţilor ISJ.

"Au vrut să vadă care sunt mai buni: profesorii sau elevii"

Cei care au concurat pentru un post la limba română au avut surpriza să primească acelaşi subiect ca şi absolvenţii de liceu la bacalaureat: basmul cult. "Au vrut să vadă care sunt mai buni: profesorii sau elevii. De aceea, ne‑au dat acelaşi subiect", ne lămureşte o tânără care e pentru a doua oară candidată la titularizare.

Şi profesorii copiază, nu‑i aşa?

Când am plecat de la centrul de examen de la Pedagogic, am găsit, bătută de vânt, o fiţuică. Cu structura lecţiei la educaţie fizică. Posesorul sau curioşii o pot găsi la redacţie. Semnale că şi unii viitori profesori încearcă să fraudeze examenele în aceeaşi manieră ca şi elevii au mai fost. Există chiar şi un candidat eliminat, pentru că a fost surprins cu telefonul mobil asupra sa, deşi li s‑a explicat clar că nu au voie să intre cu asemenea aparatură în sălile de examen.

53 de specializări

Examenul s‑a desfăşurat în patru centre, la 53 de specializări. Subiectele au ajuns la concurenţi la 10.00 fix, aşa cum au preconizat cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Inspectoarea generală, Tania Bogdan, ne‑a declarat că probleme organizatorice nu s‑au semnalat şi că lucrările vor fi corectate în şase centre universitare. Rezultatele se vor afişa pe 23 iulie.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25542

La Galaţi, un candidat la un post de educator din Galaţi a fost eliminat din examen deoarece nu şi-a predat telefonul mobil supraveghetorilor, deşi aparatul fusese închis, iar alţi 134 de candidaţi la titularizare au părăsit sălile de testare după ce au văzut subiectele, a declarat, miercuri, inspectorul şcolar general Tania Bogdan. "O fată care a absolvit Liceul Pedagogic "Costache Negri" din Galaţi şi care a candidat pentru un post de educator nu a predat telefonul mobil la timp. Profesorii supraveghetori i-au descoperit aparatul, închis ce-i drept, şi au eliminat-o din examen", a declarat, miercuri, inspectorul şcolar general Tania Bogdan.

Posted

Şi profesorii pot fi corigenţi

* 20 la sută dintre cadrele didactice n‑au luat nici 5.00 * Doar 383 de note peste 7.00 * Criză la catedrele de engleză, franceză, matematică şi religie

Dintre cei peste 1.400 de candidaţi la titularizare în sesiunea din iulie, au obţinut note doar 978. Ceea ce înseamnă că mai bine de 400 de concurenţi au abandonat din start examenul. Dintre cei care notaţi, 195 nu au reuşit să promoveze, ceea ce înseamnă aproape 20 la sută. Dacă i‑am lua în calcul şi pe cei care au abandonat din start proba, s‑ar ajunge la o promovabilitate de doar de 60 la sută. Sunt 322 de locuri titularizabile şi 383 de cadre didactice care au obţinut note peste 7.00. La unele discipline numărul candidaţilor care au luat notă de titularizare este mai mic decât numărul locurilor, în timp ce la altele situaţia este exact pe dos.

Se mai aşteaptă titulari

La educaţie fizică, limba engleză, limba franceză şi matematică locurile titularizabile nu vor fi ocupate deocamdată, deoarece candidaţii la aceste discipline nu au obţinut note peste 7.00. La educaţie fizică sunt 27 de locuri şi doar 23 de note peste 7.00. La engleză situaţia e mai mult decât îngrijorătoare, notele au fost atât de mici că vor rămâne locuri neocupate chiar şi în mediul urban. Sunt 17 posturi de engleză în total, dintre care 9 la oraş, şi doar 7 candidaţi cu note peste 7.00. O situaţie asemănătoare se înregistrează la franceză, unde sunt 15 locuri în total, 6 în mediul urban, tot atâţia candidaţi cu note peste 7.00. La matematică rămân cele mai multe posturi fără titulari, spre bucuria candidaţilor de anul viitor. Sunt 30 de locuri (7 în oraş) şi doar 8 candidaţi care au dreptul la titularizare. Nici cei de la religie nu stau mai bine la capitolul note. Dintre 43 de candidaţi, unul singur a luat peste 7.00. Şi au libere 5 posturi în urban şi 6 în mediul rural.

Şomeri cu note mari

La istorie sunt doar două locuri, unul singur în urban. Şi 44 de candidaţi cu note peste 7.00. Trist este că pentru ei nici locuri la suplinire nu prea sunt. Şi la învăţători‑institutori sunt 61 de note peste 7.00 şi doar 23 de posturi (3 în urban). La educatoare, pentru cei 95 de candidaţi cu note peste 7.00, sunt doar 56 de posturi (33 în urban). Au de unde să aleagă patronii de grădiniţe particulare. Nici profesorii de limba şi literatura română nu se pot considera mai norocoşi, fiind 63 de candidaţi care au luat titularizarea pe doar 36 de posturi (11 în urban).

9.95 cea mai mare medie

Au fost candidaţi care n‑au reuşit să treacă decât cu câteva sutimi peste nota 1.00 din oficiu. La educaţie fizică, s‑au luat 1.70 şi 1.50. La matematică şi educatoare situaţia e şi mai gravă. S‑au luat note de 1.20 şi 1.25. Există şi profesori care merită toată lauda, pe care doar câteva sutimi i‑au despărţit de nota maximă. La limba şi literatura română, Bobârnilă Marilena a luat 9.95 - cea mai mare notă obţinută anul acesta, urmată de Tudosă Nonuleta (de la alimentaţie publică), cu 9.85.

Titularizare în regres

Spre deosebire de anul trecut când s‑au luat 420 de note peste 7.00, anul acesta s‑a înregistrat un uşor regres, cu doar 383 de astfel de situaţii. Diferenţa a făcut‑o numărul notelor între 7.00 - 7.99. Dacă anul trecut au fost 282 de astfel de note, acum sunt doar 243. Interesant că în celelalte categorii situaţia pare trasă la xerox pe cei doi ani: 110 între 8.00 ‑ 8.99 (şi în 2008 şi în 2007) şi 30 de note între 9.00 şi 10.

Contestaţii în 48 de ore

Până miercuri ora 12.00 candidaţii nemulţumiţi de note pot depune contestaţii. Rezultatele finale, după recorectarea tezelor se vor afişa pe 25 iulie. Candidaţii trebuie să se prezinte pentru validarea fişelor cu opţiuni pe 28 iulie la ISJ, urmând ca pe 30 iulie să se facă repartiţia computerizată.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25636

Posted

După contestaţii

Rezultatele finale la titularizare

* Luni, candidaţii trebuie să îşi valideze fişele de opţiuni * Miercuri, repartiţia computerizată

Ieri, candidaţii la concursul de titularizare care au depus contestaţii au aflat ce note au primit în urma reevaluării lucrărilor. Din cele 157 de contestaţii, aproape jumătate, mai exact 87, au fost rezolvate, atât în favoarea, cât şi în defavoarea candidaţilor. Astfel, 64 de lucrări au nota mărită. 18 candidaţi au trecut, în urma rezolvării favorabile a contestaţiei, de la o notă de 6 la una de 7. Ceea ce înseamnă că, după această evaluare, au câştigat dreptul de a candida pe locurile titularizabile. Alţi 15 candidaţi au primit o notă de promovare. În schimb, 22 de lucrări au fost notate, la recorectare, cu zeci de sutimi în minus faţă de evaluarea iniţială.

Luni, 28 iulie, candidaţii la un post în învăţământ sunt aşteptaţi la Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru a‑şi valida fişele cu opţiuni, urmând ca miercuri să aibă loc repartiţia computerizată. Rezultatele finale arată că cei 401 candidaţi cu note de 7 şi peste 7 au la dispoziţie doar 322 de posturi de titulari.

O nouă sesiune de concurs pentru ocuparea posturilor în învăţământ va avea loc pe 22 august. Înscrierile se vor desfăşura pe 18 şi 19 august.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25732

Rezultatele complete - pe http://titularizare.edu.ro/2008/generat ... ex.html#GL

Posted

Azi, repartiţia computerizată

Astăzi, candidaţii care au obţinut la concursul de ocupare a unui post în învăţământ cel puţin nota 7,00 (şapte) vor fi repartizaţi computerizat pe posturile titularizabile. Anul acesta, în şcolile gălăţene sunt scoase la bătaie 322 de catedre cu o valabilitate de cel puţin patru ani. Asta în vreme ce numărul celor care au obţinut la concurs note peste 7,00 este de 401.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25808

Posted

Repartizarea computerizată

Titularizarea, ca o ruletă

* 187 de catedre ocupate din 322 disponibile * Doar 25 de absolvenţi de facultate din 2008 au prins un post de titular

Ca în fiecare an, titularizarea seamănă cu o ruletă. Paradoxal, sunt mai puţine locuri titularizabile decât candidaţi şi, cu toate acestea, nu toate sunt ocupate după prima repartiţie computerizată. Anul acesta au rămas neocupate 46 de astfel de locuri, pentru că nu au fost candidaţi cu note peste 7,00.

În plus, nu contează numai cât de mare este nota obţinută la concursul naţional, ci şi câţi candidaţi se înscriu în anul în care ai "ghinionul" să susţii titularizarea. Spre exemplu, singurul post de la limba germană a fost ocupat de un candidat ce a obţinut nota 9,90, deşi au fost şi candidaţi cu note de 9,60. Asta în timp ce, de exemplu, tot cu 9,60, doi candidaţi au prins singurele două posturi libere la istorie, iar la franceză, prima notă de titularizare a fost 8,80.

187 de titulari

În urma repartiţiei computerizate de miercurea aceasta, 187 de candidaţi au ocupat locuri titularizabile şi au postul asigurat pentru următorii patru ani. Alţi 121 de candidaţi, deşi au note peste 7,00 la concurs, au rămas pe dinafară, pentru că nu mai erau posturi pentru disciplina aleasă. În schimb, la alte discipline (engleză, franceză, educaţie fizică) unde erau posturi nu au fost destui candidaţi cu note de titularizare şi catedrele vor fi scoase din nou la bătaie, anul viitor.

Absolvenţii din 2008, tot fără noroc

Proaspăt ieşiţi de pe băncile universităţii, absolvenţii care se decid să aleagă învăţământul nu au şanse foarte mari să obţină o catedră sigură pentru următorii patru ani. Pe de o parte, posturile titularizabile nu răsar ca ciupercile după ploaie. Pe de altă parte, nici tinerii nu strălucesc prin note. Dintre cei 187 de titulari, doar 25 sunt absolvenţi de facultate din 2008. Din cei 214 participanţi la examenul de pe 16 iulie, doar 57 au obţinut 7,00, adică au putut candida pentru un post de titular. Cei mai mulţi au devenit titulari pe catedre de educaţia fizică şi sport, limba şi literatura română sau în învăţământul preşcolar. Bineînţeles, cei mai mulţi vor fi nevoiţi să facă naveta sau să stea în gazdă pentru că au prins post în altă localitate decât cea în care locuiesc. Pentru absolvenţi, situaţia a fost cam aceeaşi şi în 2007, când s-au titularizat din prima încercare 23 de candidaţi din cei 49 cu note peste 7,00.

Şansă la suplinire

În următoarea etapă de ocupare a unui post în învăţământ, cea pentru suplinitorii calificaţi, sunt scoase la bătaie în jur de 750 de posturi de scurtă durată. Alte 1605 posturi reprezintă catedre de scurtă durată şi incomplete. Concursul de suplinire se organizează pe 22 august, înscrierile având loc pe 18 şi 19 august.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25864

Posted

Învăţământul nu mai atrage pe nimeni. Profesorii fug de şcoală

* În ultimii trei ani, numărul absolvenţilor de facultate care‑şi doresc să ajungă la catedră s‑a înjumătăţit * Sistemul îmbătrâneşte văzând cu ochii

Învăţământul atrage, de la an la an, tot mai puţini tineri. O arată şi numărul absolvenţilor de facultate care îşi exprimă intenţia de a se angaja într‑o şcoală. Practic, în ultimii trei ani, numărul lor s‑a redus la aproape jumătate. Iar dintre aceştia, doar 60 la sută mai ajung, la sfârşitul etapelor de ocupare a posturilor, într‑o sală de clasă. Unde nu rămân prea mult�

În 2008, promoţie dublă

Anul acesta, au terminat o facultate cu o specializare netehnică (adică exact pe domeniile în care se scot majoritatea posturilor în învăţământ) un număr dublu de studenţi decât până acum. E vorba de cei care au studiat patru ani, cât şi de cei care au intrat în sistemul Bolognia, cu trei ani de facultate. Cu toate acestea, la Galaţi, doar aproximativ 300 de absolvenţi, adică tot atâţia ca în 2005, s‑au înscris la concursul de titularizare de pe 16 iulie 2008. În ultimul timp, tendinţa tinerilor a fost să evite elegant, dar sigur, învăţământul. Astfel, din total celor înscrişi iniţial la concurs, în 2006 erau 242 proaspeţi absolvenţi, iar anul următor 216.

Note din ce în ce mai slabe

Pe lângă faptul că tot mai puţini se gândesc la o carieră la catedră, tinerii abia ieşiţi de pe uşile universităţilor obţin rezultate pe an ce trece mai slabe. În 2005, 93 de candidaţi gălăţeni, foşti colegi de generaţie la facultate, au obţinut note de şapte sau peste şapte, deci au avut şanse să ocupe un post de titular. În 2006, doar 65 se mândreau cu aceste note, în 2007 numai 49, iar anul acesta 57. Pe de altă parte, paradoxal, şi posturile titularizabile scoase la concurs au fost mai puţine de la an la an.

Din puţini, rămân şi mai puţini

Invariabil, o parte dintre absolvenţii care se înscriu iniţial la titularizare nu se prezintă deloc sau renunţă în timpul probei de concurs. "După concurs, rămân aproximativ 60 la sută dintre cei care şi‑au manifestat iniţial dorinţa de a intra în învăţământ. O parte dispar înainte de probă, alţii nu iau note de trecere sau, pur şi simplu, nu le convine postul. De fapt, după doi‑trei ani de predare sunt şi mai puţini în sistem, rămân doar cei pasionaţi cu adevărat", admite inspectorul şcolar general adjunct Mitică Dudău. "Învăţământul e considerat o trecere temporară în câmpul muncii. Acum ei îşi stabilesc, de fapt, cariera. În plus, salariile sunt mici şi, de aceea, chiar dacă pun pasiune în munca la catedră, tot renunţă", explică fenomenul reprezentantul ISJ Galaţi.

Ce le oferă proaspeţilor absolvenţi munca la catedră în primul an de învăţământ? Probabil, în afară de un post de titular sau de suplinitor calificat la o şcoală de ţară, plătit cu 700‑800 de lei net, numai statutul de apostolat într‑un sistem care îmbătrâneşte pe zi ce trece. Asta dacă lucrurile nu se schimbă în bine pentru tineri.

Pe hârtie e mai bine

Proiectul Legii învăţământului preuniversitar prevede o îndulcire a condiţiilor oferite, la angajare, tinerilor, tocmai pentru a‑i atrage şi a‑i motiva să rămână în sistem. Printre acestea, dreptul la primă de vacanţă anuală, tichete de masă, primă de instalare şi... statut de profesor stagiar pentru primii doi ani de activitate. Pentru moment, toate sunt doar pe hârtie.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25969

Posted

sunt pe hartie... si vor ramane acolo pt mult timp

mi-e scarba cand vad ca lucrurile sunt asa cum le-ati prezentat insa nu se ia nici o masura in privinta imbunatatirii sistemului de invatamant si in privinta unei mai bune pregatiri a studentilor care pe viitor urmeaza aceasta cale spre catedra. Lucrurile se bat cap in cap de o mie de ani in sistemul asta... si tot nu se face nimic... una invatam in facutlati, alta pregatim la examene si alta predam la catedra... deci e o harababura totala.

  • 2 weeks later...
Posted

Bătălia pentru un post de profesor

Start la suplinire calificată

554 de candidaţi pentru un post de suplinitor calificat vor susţine, astăzi, examen pentru obţinerea unui post în învăţământ. Testarea se va da în două centre: Grupul Şcolar de Marină şi Grupul Şcolar "Sf. Maria". Tezele se vor corecta la centrul de evaluare organizat la Şcoala Nr. 24. Subiectele vor fi elaborate la nivel local. "La ora 6.00, comisiile se vor prezenta la ISJ, pentru elaborarea a trei variante, din care va fi extrasă una. Multiplicarea se va face tot la ISJ, iar subiectele vor fi introduse în plicuri şi trimise la centrele de examen", susţine inspectoarea general‑adjunctă Magdalena Gaiu. Examenul începe la ora 10.00 şi va dura patru ore. Accesul în sălile de examen se va face începând cu ora 8.00, dar nu mai târziu de 9.00, când se va face extragerea variantei de subiecte. Cei mai mulţi candidaţi s‑au înscris la educaţie fizică, religie, matematică şi engleză.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26327

Posted

Vară fierbinte în învăţământ

Aproape 200 de candidaţi dintre cei înscrişi iniţial au absentat, ieri, de la examenul de obţinere a unui post de suplinitor calificat în învăţământ. În schimb, 12 absolvenţi de facultate din 2008 au venit pe ultima sută de metri, aducând în ceasul al 12-lea documentele necesare prezentării la examen. Alţi opt candidaţi au intrat la proba susţinută la Grupul Şcolar "Sf. Maria" sau la "Marină", dar au renunţat în timpul ei.

Examene în fiecare an

Elena, una dintre candidatele pentru un post de suplinitor calificat la geografie dă acest examen de patru ani consecutiv, pentru că nu reuşeşte să se titularizeze. Anul acesta speră "să îşi vadă sacii în căruţă cât mai repede", dar tot pentru un an, după cum ne-a spus, după ce a ieşit de la examenul susţinut la Grupul Şcolar "Sf.Maria". "Prima dată când am candidat la titularizare m-a dezavantajat nota, în al doilea an nu au fost catedre, iar apoi am avut neşansa că au fost foarte mulţi candidaţi. Anul acesta sper să prind o catedră cât mai aproape de Tecuci sau chiar în Tecuci, dar pe cele şase locuri vizate se bat vreo 14 profesori", ne-a spus aceasta, cu entuziasmul la pământ. Un alt cadru didactic, de fizică, ne-a spus că vede mai detaşat lucrurile, cel puţin pentru moment: "Pentru mine ar fi al doilea an de învăţământ, dar mă mulţumesc şi cu un post la ţară. Oricum, subiectele la examenul de titularizare din iulie sunt foarte grele, e cam imposibili să obţii notă mare, aşa că mă bazez pe nota de la suplinire, unde am rezolvat şi problemele." La acelaşi centru de examinare, o parte dintre candidaţi ni s-au plâns că distribuirea subiectelor a întârziat extrem de mult. Cel mai dificil a fost pentru aceia care au venit din nordul judeţului şi care, aşa cum ne-au împărtăşit, au fost nevoiţi să pornească la drum şi de la 4,30 noaptea, ca să nu piardă proba.

Azi, afişarea rezultatelor

Pentru candidaţi, examenul de ieri, de pe căldura năucitoare, nu a fost decât primul hop în obţinerea un post de suplinitor calificat. Al doilea este afişarea notelor şi înaintarea eventualelor contestaţii. Dacă rezultatele vor fi afişate astăzi până la prânz, contestaţiile sunt aşteptate între orele 12,00 - 20,00, iar dacă vor fi cunoscute abia după-amiază, candidaţii îşi vor putea depune contestaţiile duminică, între 8,00 - 13,00. Următorul hop este repartizarea în şedinţă publică, între 26 august şi 1 septembrie, după un grafic pe zile şi pe discipline ce va fi afişat şi pe siteul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi. Inspectorul şcolar general adjunct Magdalena Gaiu ne-a declarat că marţi şi miercuri urmează să fie programate pentru repartiţie disciplinele unde sunt puţine posturi şi cele pentru care au optat foarte puţini candidaţi. Asta deoarece la Grupul Şcolar de "Marină" este în desfăşurare examenul de bacalaureat, sesiunea a doua.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26348

  • 3 weeks later...
Posted

Suplinitorii si necalificatii, la apel

Suplinitorii care mai viseaza înca la un post în învatamântul galatean au sustinut un nou examen. Pentru aceasta proba s-au înscris aproximativ 80 de candidati calificati si 180 de candidati necalificati. “Repartizarea va avea loc între 11-15 septembrie. Prioritate la repartizare vor avea candidatii care vor lua, dupa proba de astazi note peste 5, apoi vor fi repartizati pensionarii si, în cele din urma, necalificatii. Un lucru este cert: în Galati nu prea mai sunt locuri. Aproape toate sunt în mediul rural”, spune inspectorul scolar adjunct Magdalena Gaiu. Nu este exclus ca si acest an scolar sa înceapa, în anumite unitati de învatamânt, fara profesori la unele catedre, procesul de repartizare pe posturi fiind complicat de prevederea din metodologie care permite titularilor din 2008 detasarea înca din primul an. “Într-adevar, avem câtiva titulari, cam 50 la numar, care au solicitat detasarea, solutionarea situatiei acestora tinând pe loc ocuparea posturilor pe care le vor lasa libere si prelungind procesul de încadrare. Numai ca noi speram ca totul sa se rezolve mâine, când avem programata comisia paritara care va decide care dintre cereri merita onorate”, ne-a mai precizat Magdalena Gaiu. În aceste conditii, cei de la Inspectoratul Scolar sunt convinsi ca la 15 septembrie nu vor fi catedre neocupate.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=6

  • 2 months later...
Posted

Galaţiul, judeţ‑pilot

Primiţi cu titularizarea?

* Din 2009, la Galaţi nu se va mai organiza examenul unic de titularizare * Candidaţii vor putea participa la mai multe concursuri * Cel mai sigur, examenele vor fi organizate pe centre, şi nu în fiecare instituţie de învăţământ

Absolvenţii gălăţeni de facultate vor testa, în 2009, pe pielea lor, reforma descentralizării în ceea ce priveşte ocuparea posturilor didactice din şcoli. Galaţiul, municipiul Bucureşti şi alte 13 judeţe‑pilot nu vor organiza, pentru anul şcolar 2009/2010, examenul unic de titularizare. Concursul se va ţine, cel mai sigur, pe grupuri de şcoli, în mai multe centre, şi nu în fiecare şcoală cu personalitate juridică în parte, ne‑a declarat inspectorul şcolar general adjunct Magdalena Gaiu. Un candidat dintr‑un judeţ‑pilot va ocupa un post de titular într‑o şcoală după un calendar şi o metodologie diferite faţă de cea pentru examenul unic. Şi subiectele vor fi realizate tot la nivel local.

Goana cu dosarul de înscriere

De exemplu, anul viitor, un candidat care vrea să ocupe o catedră de limba şi literatura română se va interesa întâi care sunt centrele de examen (acestea vor fi organizate atât în mediul urban, cât şi în mediul rural) şi ce posturi de titulari au scos la concurs. În funcţie de numărul de locuri disponibile, de şcoala unde vrea să ajungă sau de nivelul de pregătire la care se evaluează, candidatul se poate înscrie la unul sau mai multe centre de examen. Practic, dacă îl ţin buzunarele să întocmească atâtea dosare de înscriere câte centre sunt, dacă are timp şi energie cu carul, atunci un candidat are posibilitatea să susţină, mai multe zile la rând, câte un examen în centre diferite. Fiecare centru poate organiza concurs o singură dată, în perioada 25 iunie ‑ 15 iulie. Totuşi, nu este exclus ca două grupuri de şcoli să îşi stabilească organizarea concursului în aceeaşi zi, după cum ne‑a precizat doamna Constanţa Gusta, una dintre inspectoarele şcolare responsabile cu evidenţa personalului didactic de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi.

Cine face subiectele?

Nici anul viitor nu vor putea candida pentru posturile de titulari licenţiaţii care nu au cele 30 de credite transferabile din modulul psihopedagogic. Subiectele vor avea aceeaşi structură ‑ 2/3 din disciplina postului şi 1/3 din metodica predării ‑ şi vor trebui rezolvate tot în patru ore. Se menţin aceleaşi reguli la corectare şi la contestaţii. În schimb, comisia de elaborare a subiectelor, a baremelor de evaluare şi cea de evaluare a lucrărilor scrise se constituie la nivelul fiecărui centru, la propunerea preşedintelui centrului, prin decizia ISJ. Preşedintele va fi cadru didactic universitar cu funcţia didactică cel puţin lector doctor sau şef de lucrări, respectiv inspector şcolar general adjunct sau inspector şcolar de specialitate (pentru maiştri instructori). Din comisie mai fac parte doi membri pentru fiecare specialitate, profesori din preuniversitar cu gradul didactic I sau II sau din învăţământul universitar cu funcţia didactică cel puţin lector doctor sau şef de lucrări, precum şi un cadru didactic, secretar.

Repartizarea

După afişarea rezultatelor (lucru care se întâmplă cel mai târziu după trei zile de la susţinerea probei), candidatul are la dispoziţie o zi în care îşi va completa o fişă cu opţiunile pentru posturile din centrul în care a candidat, explică inspectoarea Constanţa Gusta. Metodologia de concurs precizează că repartizarea va fi făcută ţinând cont de mediile obţinute şi de alegerile fiecăruia, în următoarea ordine, prin titularizare, continuitate pentru detaşare la cerere, detaşare la cerere de către cadrele didactice titulare în învăţământ care au obţinut la concurs cel puţin nota 5,00, detaşare la cerere prin concurs. Dacă a susţinut examen la două centre, iar la primul dintre ele s‑a prezentat la repartizare şi a ocupat un post, atunci nu se mai poate prezenta la al doilea centru. Deci nu poate renunţa la post odată ce a fost repartizat.

Două metodologii

Schimbările valabile pentru anul şcolar 2009 ‑ 2010 nu îi vizează pe toţi candidaţii care vor fi angrenaţi în mişcarea personalului didactic. Vor fi valabile două metodologii şi două calendare privind ocuparea posturilor în învăţământ. Inspectorul şcolar responsabil cu evidenţa personalului didactic, Tatiana Saulea, spune că o serie de etape nu vor fi influenţate în niciun fel de faptul că judeţul nostru este unul pilot. Astfel, întregirea normei şi completarea de normă, pretransferul şi transferul prin restrângere de activitate, detaşarea în interesul învăţământului şi schimbul de posturi se vor desfăşura ca şi până acum, conform calendarului stabilit în metodologia valabilă la nivel naţional, pentru toate judeţele. De asemenea, tot conform calendarului naţional, la sfârşitul lunii august, şi ISJ Galaţi va organiza un examen pentru ocuparea posturilor de suplinitori calificaţi şi suplinitori necalificaţi, rămase libere.

Ţuşti, în alt judeţ

În plus, candidaţii din judeţele‑pilot au posibilitatea să se înscrie şi să susţină, pe 15 iulie, examenul naţional de titularizare, organizat în judeţele nepilot. Aşa au făcut, în ultimii ani, candidaţii din Brăila (judeţ unde se implementează deja descentralizarea), care s‑au înscris la examenul de la Galaţi. Pentru aceştia există două variante. Prima este să rămână să predea pe un post astfel obţinut (gălăţenii pot opta, în zonă, pentru Tulcea, Vaslui şi Vrancea, judeţe‑nepilot) fără a mai participa la concursurile din Galaţi. A doua este să participe, cu nota obţinută în alt judeţ, la etapele ulterioare ale ocupării posturilor în învăţământ, ei putându‑se detaşa, încă din primul an de învăţământ, în baza punctajului obţinut.

Pentru că un sistem care se reformează e o noutate nu numai pentru candidaţi, ci şi pentru inspectorii şcolari de specialitate, aceştia din urmă speră la mai multe lămuriri de la întâlnirea din noiembrie cu responsabilii din Ministerul Educaţiei şi cu colegii din cele opt judeţe‑pilot cu experienţă în domeniu.

Calendar în judeţele-pilot

29 mai ‑ vor fi cunoscute centrele de examen, precum şi posturile scoase la concurs în aceste centre

1‑12 iunie ‑ înscrierea candidaţilor la fiecare centru de examen unde doreşte să candideze pentru un post

15‑17 iunie ‑ verificarea dosarelor de înscriere la Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi

22‑24 iunie ‑ validarea fişelor de către candidaţi, prin semnătură

25 iunie‑14 iulie ‑ organizarea probelor practice şi a concursului propriu‑zis pentru titularizare, detaşare la cerere, suplinire

16‑28 iulie ‑ repartizarea candidaţilor admişi, în ordinea mediilor

Cezar Gaiu, directorul Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri": "Dacă e într‑adevăr să se facă la nivelul şcolii, atunci important e să dai reprezentanţilor şcolii posibilitatea să angajeze ce le trebuie lor, să ceară un candidat pe criterii specifice instituţiei de învăţământ. Probabil e o etapă intermediară (organizarea pe centre, n.r.). nu ştiu dacă toţi directorii ar fi capabili să se descurce. Partea delicată este implementarea."

Valeriu Diculescu, preşedintele executiv al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi: "Descentralizarea trebuie făcută, vrem, nu vrem. Nu, candidaţilor nu le va fi mai greu decât în 2007. Descentralizarea înseamnă că fiecare se descurcă şi îşi caută un loc de muncă. În niciun alt loc nu se angajează pe sistem, ci pe unitate. Va fi chiar mai bine, pentru că subiectele, fiind făcute la nivel local, vor avea mai mult contact cu realitatea din şcoli. Iar faptul că se duce la un post foarte căutat, e opţiunea lui, e la fel ca studentul care îşi alege facultatea. În rural, acolo unde vin greu profesori, primarii vor trebui să creeze condiţii, altfel se vor trezi cu şcolile pline de necalificaţi. Singurul dezavantaj al candidatului e că poate să nimerească pe un loc unde e concurenţă prea mare, pe când, dacă ar fi ales un alt loc, poate ar fi avut şanse mai mari".

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28243

  • 5 months later...
Posted

Luni, 27 aprilie, începe înscrierea pentru pretransferul în învăţământ

Cadrele didactice care doresc să se transfere pe un post mai aproape de casă şi cele care vor intra anul acesta în restrângere de activitate trebuie să-şi depună, începând de luni, 27 aprilie dosarele la ISJ. „Termenul a fost amânat pentru că s-a aşteptat apariţia ordonanţei de guvern care va permite transferul profesorilor din rural în urban şi invers”, ne-a declarat inspectoarea general-adjunctă Laura Marin. Dosarele vor putea fi depuse în zilele lucrătoare până pe data de 5 mai, cu excepţia zilei de vineri, 1 mai.

http://www.viata-libera.ro/articol-Luni ... ant_2.html

  • 3 weeks later...
Posted

Înscrieri record la pretransferări

* Foarte multe cadre didactice vor să se transfere din rural în urban * Nu vor mai fi locuri în oraş la titularizare *

Pentru că, anul acesta, Guvernul a dat undă verde la pretransferul cadrelor didactice de la şcolile de ţară la cele de la oraş (cu condiţia ca aceştia să fi obţinut minim 7.00 la un examen de titularizare), numărul cererilor depuse aproape s-a dublat faţă de anul trecut. Dacă în 2008 se înregistraseră doar 290 de înscrişi, acum sunt 474. Cele mai multe solicitări s-au depus din partea învăţătoarelor – 124 şi a educatoarelor 71. Urmează apoi profesorii de limba şi literatura română - 64 şi cei de matematică – 45. „O consecinţă a acestei avalanşe de transferuri din rural în urban şi de la gimnaziu la liceu va fi faptul că pentru absolvenţii de anul acesta ai facultăţilor pedagogice nu vor mai fi absolut deloc locuri libere la titularizare în oraş”, ne-a declarat inspectoarea responsabilă cu imaginea ISJ, Nicoleta Crânganu. Şedinţa publică de rezolvare a restrângerilor şi pretransferărilor se va desfăşura pe 19-20 mai, după un grafic care urmează să fie afişat pe site şi la inspectorat.

http://www.viata-libera.ro/articol-Insc ... ari_2.html

Posted

Şansă unică pentru profesori

Zeci de cadre didactice au scăpat de navetă

* Au prins trenul pretransferărilor * Grădiniţele din rural au rămas fără educatoare calificate *

Se întâmplă o dată la mulţi ani ca un om să prindă o şansă unică menită să-i schimbe viaţa din temelii. Aşa s-a întâmplat anul acesta la pretransferul profesorilor pentru apropiere de domiciliu. Datorită unei prevederi care permite mutarea dascălilor de pe catedre din mediul rural în cel urban şi de la şcoli generale la liceu, zeci de oameni au scăpat de navete zilnice şi obositoare sau au reuşit să obţină un post mai aproape de casă. Aproximativ 500 de profesori s-au înscris anul acesta la pretransferări, dublu faţă de câţi au fost anul trecut. Oamenii s-au grăbit să prindă acest tren, mai ales că metodologia se schimbă de la an la an.

După 18 ani, în sfârşit acasă

La învăţători, 18 cadre din mediul rural au prins locuri în Galaţi. Unii dintre ei, cum e cazul învăţătorului Lupu Neicu Stan, de la Vânători, au reuşit să prindă post în oraş după 18 ani de navetă. Din acest motiv, inspectorii şcolari care au făcut, ieri, parte din cele două comisii au asistat la bucuria oamenilor care au reuşit să prindă post în oraş, dar şi la disperarea celor care nu au mai apucat posturi. Bucuria sau tristeţea au fost cu atât mai mari cu cât, de ani buni posturile libere în oraş la învăţători puteau fi numărate pe degetele de la o singură mână.

Fără educatoare calificate în rural

Cele mai norocoase anul acesta au fost educatoarele. „A fost un val de ieşiri la pensii, şi s-au eliberat foarte multe locuri în oraş. 35 de educatoare din mediul rural au reuşit să prindă post în Galaţi şi chiar au mai rămas locuri libere. Problema e că grădiniţele din mediul rural au rămas fără educatoare calificate. Sperăm ca la titularizare să ocupăm o parte dintre acestea să nu avem o creştere majoră a procentului de necalificaţi”, ne-a declarat inspectorul general-adjunct Mitică Dudău.

Au fost şi câteva incidente neplăcute. Câteva educatoare nu s-au putut transfera în Galaţi, pentru că aveau buletin cu domiciliul stabil în această localitate obţinut după 17 februarie 2009 (data limită admisă de metodologie).

„M-am săturat de 5 kilometri pe jos zilnic!”

Bucuria a fost mare şi în rândul profesorilor de matematică. Pentru a-i ajuta pe câţi mai mulţi tineri să se poată transfera din rural în urban, catedrele au fost realizate la această disciplină şi din ore la câte două şcoli, lucru admis de metodologie. Deşi instituţiile care compuneau catedra nu erau întotdeauna apropiate, dascălii de matematică au preferat să facă naveta între două şcoli din Galaţi decât să se mai ducă la ţară sau să facă naveta la Tecuci.

Marius Drujescu a renunţat bucuros la postul de la Tecuci, după o navetă de un singur an, alte profesoare s-au grăbit să ocupe post la oraş şi la liceu, în ideea că vor prinde la anul altceva mai bun la pretransferări: „Nu mai vreau la ţară. Dacă la anul se modifică metodologia şi nu se mai acceptă transferuri din mediul rural în urban?", ne-a declarat Luminiţa Caragea, profesoară la Măstăcani. Aşa că a ales să meargă la Tecuci, la o distanţă aproape dublă decât cea pe care a parcurs-o până acum.

Liliana Cernea, profesoară la Şcoala din Izvoarele, a semnat fericită pentru un post la Tg. Bujor: „Vreau o navetă cu maşina. M-am săturat să merg 5 kilometri pe jos zilnic, dus şi întors. Maxi-taxi nu merge decât până la Slobozia Conachi, nu şi la Izvoarele”, a spus, răsuflând uşurată.

Astăzi, 20 mai, şedinţa publică de pretransfer va continua pentru profesorii de muzică, desen, educaţie tehnologică, educaţie fizică, filozofie, logică, geografie, religie, istorie, psihopedagogie, engleză, franceză, biologie, română, învăţământ special, discipline tehnice şi instruire practică.

http://www.viata-libera.ro/articol-Zeci ... eta_2.html

Posted

Grădiniţele din mediul rural au rămas fără educatoare

După ce cea mai mare parte dintre cele 71 de educatoare care aveau posturi în mediul rural au obţinut, în urma şedintelor publice de pretransfer, repartizare într-una dintre grădiniţele din municipiul Galaţi, există riscul ca micuţii de la ţară să rămână în anul şcolar următor fără cadre didactice. Cel puţin aceasta este prima concluzie la care au ajuns inspectorii şcolari după ce ieri au analizat rezultatele şedinţelor publice desfăşurate în perioada 19-20 mai. "Singura problemă pe care o avem este faptul că există riscul să rămânem fără educatoare în mediul rural, pentru că majoritatea celor care au solicitat acum posturi în Galaţi au fost repartizate în municipiu. Sperăm ca la examenul din acest an să avem mai mulţi tineri care doresc posturi de educatoare pentru a ne putea acoperi posturile rămase libere din judeţ", a spus Mitică Dudău, inspector şcolar general adjunct.

Cu toate acestea, cadrele didactice au fost foarte mulţumite de rezultatele obţinute în urma hotărârii Guvernului de a permite acestora transferul, la cerere, şi din mediul rural în mediul urban, şi de la gimnaziu la liceu. Aşa se face că anul acesta a fost o avalanşă de cereri ale profesorilor titulari care au vrut să scape de naveta obositoare până la locul de muncă, înregistrându-se în total 480 de cereri. Însă, cum era de aşteptat, nu toţi au obţinut ceea ce au dorit. Potrivit datelor prezentate de Mitică Dudău, 355 de profesori au primit posturi fie în municipiul Galaţi, fie în alte oraşe din Galaţi sau, dacă nu au avut noroc pentru catedre vacante în mediul urban, au luat posturi tot în mediul rural, dar mai aproape de domiciliu. "Dintre cei 355 de profesori ale căror cereri de pretransfer au fost rezolvate, vă pot spune că 139 au primit posturi în Galaţi sau celelalte patru oraşe din judeţ. Restul au primit posturi tot în mediul rural, însă mai aproape de domiciliu", a spus Mitică Dudău.

Amintim că cele mai multe dosare depuse în vederea pretransferului au fost la învăţători - 124, limba română - 64, educatoare - 71, matematică - 45, limba engleză - 32. Cele mai puţine au fost la educaţie tehnologică - 2 şi câte un dosar la domeniile tehnice.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

  • 2 weeks later...
Posted

Titularizarea, fără centre-pilot de examen

Deşi din 2009 Galaţiul este judeţ-pilot în ceea ce priveşte descentralizarea titularizării, la examenul de pe 15 iulie candidaţii vor concura, ca şi în anii precedenţi, pe toate locurile disponibile la o disicplină la nivelul întregului judeţ. Astfel, în funcţie de disciplină, un candidat va susţine proba scrisă la unul dintre cele două centre care vor fi organizate în Galaţi. Cele două centre de înscriere şi de organizare a examenului de titularizare sunt, ca şi în ceilalţi ani, Colegiul Naţional „Costache Negri” şi Grupul Şcolar Industrial de Marină.

Noutatea este că subiectele pentru fiecare probă, baremele de evaluare şi corectarea lucrărilor vor fi realizate în sistem descentralizat. Subiectele vor avea aceeaşi structură: 2/3 din disciplina postului şi 1/3 din metodica predării - şi vor trebui rezolvate în patru ore. În schimb, comisia de elaborare a subiectelor, a baremelor de evaluare şi de evaluare a lucrărilor scrise se constituie la nivelul fiecărui centru, la propunerea preşedintelui centrului, prin decizia ISJ. Preşedintele comisiei poate fi un inspector şcolar general adjunct şi/sau un inspector şcolar (nu şi un cadru didactic universitar, cum se preciza iniţial în Metodologia concursului).

Posturile titularizabile vacante în şcolile gălăţene vor fi făcute publice şi afişate vineri, 5 iunie, la centrele de concurs. În acest an, la majoritatea disciplinelor, cele mai multe catedre disponibile vor fi însă pentru mediul rural, având în vedere că, pentru prima dată, titularii din şcolile de la ţară au avut posibilitatea să se pretransfere la oraş.

http://www.viata-libera.ro/articol-Titu ... men_2.html

Posted

Mai puţine locuri la titularizare în 2009

Absolvenţii de universitate cu profil pedagogic care vor să se angajeze anul acesta în învăţământ au la dispoziţie foarte puţine locuri. Pentru concursul de titularizare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi scoate la bătaie 249 de posturi, cu aproximativ 100 mai puţine decât anul trecut. Cele mai multe sunt la educatoare – 65 (dintre care 17 în oraş), învăţătoare – 45 (unul singur în urban, la Tecuci) şi la matematică – 38 (doar patru la oraş). Înscrierile candidaţilor se fac începând de marţi, 9 iunie.

http://www.viata-libera.ro/articol-Mai_ ... _2009.html

Posted

Au început înscrierile la titularizare

* Posturi mai puţin ca anul trecut, majoritatea în mediul rural*

Înscrierile la examenul de titularizare din 15 iulie şi la cel de suplinire din 28 august 2009 au început marţi, 9 iunie, şi se vor încheia săptămâna viitoare, joi, 18 iunie. Candidaţii urmează un grafic stabilit pe discipline, înscrierile având loc la cele două centre care organizează şi examenul, Colegiul Naţional „Costache Negri” şi Grupul Şcolar Industrial de Marină. Cele două comisii de înscriere înregistrează şi dosarele pentru detaşare la cerere, detaşare la cerere prin concurs specific (în baza punctajului) şi continuitate pentru suplinire. Cererile-tip pentru înscrierea la concurs se găsesc pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, precum şi la centrele de concurs. Programele pentru susţinerea examenului se pot procura de pe www.edu.ro sau de la Casa Corpului Didactic Galaţi. În perioada 29 iunie - 3 iulie are loc etapa de validare a fişelor de înscriere, de către candidaţi. Absolvenţii promoţiei 2009 se înscriu în aceeaşi perioadă (9-18 iunie), dar pe 8 iulie trebuie să-şi depună adeverinţele de absolvire şi să-şi valideze fişele, prin semnătură. Între 10-13 iulie au loc probele practice sau orale în profilul postului. Rezultatele la examenul scris de pe 15 iulie se afişează pe 17 iulie. Eventualele contestaţii se primesc până pe 19 iulie. Repartizarea candidaţilor admişi la concurs se desfăşoară în perioada 22-29 iulie.

Majoritatea posturilor, la ţară

Conform datelor publicate pe siteul www.titularizare.edu.ro, şi în acest an posturile vacante la titularizare sunt cu precădere în şcolile de la sate. Cele mai multe posturi disponibile sunt pentru educatoare, învăţători şi profesori de matematică.

La Galaţi, cele 249 de posturi scoase la concursul de titularizare în acest an sunt repartizate astfel:

· alimentaţie publică şi turism – 2 (ambele în urban),

· apicultură – 1 (Tecuci),

· arhitectură – 2 (în Galaţi),

· artă vocală – 1 (în Galaţi),

· biologie – 4 (1 în urban),

· chimie – 1,

· construcţie şi lucrări publice – 1 (Tecuci),

· corepetiţie – 3 (Galaţi),

· dans sportiv – 1 (Tecuci),

· economic – 2 (în urban),

· educaţie fizică şi sport – 28,

· educatoare – 65 (17 în urban),

· fizică şi chimie – 8,

· geografie – 2 (1 în urban),

· gimnastică ritmică – 1 (Galaţi),

· horticultură – 1 (Galaţi),

· informatică, 1 (Tecuci),

· învăţători – 45 (1 la Tecuci),

· istorie – 4,

· istorie şi geografie – 2,

· jocuri logice – 1 (în urban),

· limba engleză – 20 (3 în urban),

· limba franceză – 20 (2 în urban),

· engleză şi franceză – 23,

· limba română – 25 (4 în urban),

· matematică – 39 (5 în urban),

· muzică instrumentală – 9 (toate în Galaţi),

· navomodele – 1 (Galaţi),

· profesor educator la şcoli speciale – 5 (toate în urban),

· profesor în centre şi cabinete de asistenţă psihopedagogică sau de psihopedagogie specială – 5 (2 în urban),

· religie – 16 (4 în urban).

La unele discipline, spre exemplu la filozofie, nu există niciun post de titularizare.

În acest an, Galaţiul este judeţ-pilot în ce priveşte descentralizarea examenului de titularizare, subiectele şi evaluarea lucrărilor realizându-se pe plan local. Candidaţii vor da însă examen tot în sistem centralizat, pentru toate catedrele libere la nivelul întregului judeţ la o disciplină.

http://www.viata-libera.ro/articol-Au_i ... are_2.html

  • 2 weeks later...
Posted

2.000 de candidaţi pentru titularizare

Aproximativ 2.000 de candidaţi şi-au depus, în perioada 8-19 iunie, dosarul de înscriere pentru concursul de titularizare, pentru detaşare la cerere şi pentru examenul de suplinire din acest an. În şcolile gălăţene sunt 249 de posturi tituralizabile, mai puţine decât anul trecut, când, de altfel, îşi depuseseră dosarul de înscriere la concurs doar aproximativ 1800 de profesori.

http://www.viata-libera.ro/articol-2000 ... are_2.html

Posted

De şase ori mai mulţi candidaţi decât locuri disponibile

Se anunţă vremuri grele pentru tinerii care vor să obţină un post în învăţământ! Şi asta pentru că oferta locurilor declarate vacante la şcolile din judeţul nostru, scoasă la bătaie în acest an, este de şase ori mai mică decât numărul candidaţilor înscrişi. Practic, este vorba despre 2.026 de candidaţi pentru doar 349 de locuri disponibile, cele mai multe dintre ele fiind la unităţile şcolare de la ţară. "Cei mai mulţi candidaţi sunt la educatoare - 212, urmaţi de candidaţii de la învăţători - 184. Urmează, în top, educaţia fizică, unde şi-au depus dosarele 176 specialişti, apoi limba şi literatura română, cu 171 de candidaţi. Mai sunt şi alte discipline unde numărul înscrişilor trece sau se apropie de 100 - limba engleză (140), istorie (124 candidaţi), matematică (96), geografie (91). Însumate, şi disciplinele tehnice au o mulţime de candidaţi - 233, însă la nicio disciplină de specialitate nu se ajunge la mai mult de 40 de candidaţi", a spus Nicoleta Crânganu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi.

Aceasta ne-a spus că, în schimb, posturile titularizabile sunt mult mai puţine: 66 de catedre la educatoare, 45 la învăţători, 38 la matematică, 32 la educaţie fizică şi sport, respectiv, pregătire teoretică sportivă, 25 la limba şi literatura română. La limba engleză sunt 20 de posturi, la limba franceză 19, însă mai sunt posturi combinate, engleză cu franceză sau franceză cu engleză - în total 22 de catedre.

Concursul din data de 15 iulie se desfăşoară în cele două centre în care s-au înscris candidaţii, adică la Colegiul Naţional "Costachi Negri" şi Liceul de Marină.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.