Sari la conținut

13 Decembrie, strada pe care ploaia dărâmă case


dcp100168

Postare recomandata

13 Decembrie, strada pe care ploaia dărâmă case

Strada 13 Decembrie pare să fi fost uitată de municipalitate, când străzile din jur, respectiv 9 Mai şi 8 Martie, au fost asfaltate. Aceasta a fost folosită de către constructori doar ca depozit de materiale când au avut lucrări pe celelalte artere. În schimb, să toarne o palmă de ciment pe ea nu s-a gândit nimeni. Fără asfalt, strada se transformă la fiecare ploaie într-un drum al mocirlei. Proprietarii de pe 13 Decembrie au făcut, potrivit lor, mai multe sesizări ca municipalitatea să vină să asfalteze, dar de fiecare dată au rămas fără răspuns.

La fiecare ploaie, curţile oamenilor băltesc

Proprietarii de pe această stradă ar putea spune că fac economie la apă la fiecare ploaie, pentru că toată apa pare să se strângă la ei în curţi. Potrivit cetăţenilor, la mijlocul străzii, pe timp de ploaie, se formează adevărate lacuri de acumulare, pentru că toată apa din 24 Ianuarie şi de la marginile străzii 13 Decembrie se acumulează în centru. Strada este construită cu centrul mai jos decât marginile. La fiecare ploaie, canalizările se înfundă, iar oamenii trebuie să iasă în drum, să ridice capacele de canalizare, să desfunde canalizările, pentru că altfel acestea nu fac faţă apei, iar proprietarii se trezesc cu ogrăzile inundate.
„Dacă plouă zilnic, zilnic trebuie să stai lângă canalizare, pentru că se adună apa. Se înfundă canalizarea şi apa intră în curte. Canalizarea este veche. Scoatem capacele ca să poată intra apa, apoi le punem înapoi. Ne gospodărim la fiecare ploaie. Dacă sunt la muncă şi nu dau eu apa de ploaie, găsesc curtea plină de apă”, ne-a spus domnul Postolache.
Rezultatul acestor inundaţii repetate ale proprietăţilor este stricarea structurilor de rezistenţă ale caselor. Potrivit domnului Cojocaru, casa surorii lui s-a dărâmat pur şi simplu anii trecuţi, din cauza apei care s-a infiltrat în pereţii acesteia. „Acum a refăcut casa, dar dacă nu ieşim să dăm apa din drum, ne vine iar în curţi”, a spus domnul Cojocaru.

Canalizare descoperită de un an de zile

Pe lângă faptul că strada nu este asfaltată, iar casele sunt inundate într-un ritm deloc de invidiat, una dintre gurile de canalizare dinspre strada Tecuci este descoperită de mai bine de un an de zile. Pentru că nimeni nu a venit să o acopere, oamenii s-au gospodărit din nou singuri şi au pus placaje din lemn şi crengi, ca să o semnalizeze. „Este canalizarea principală. Este ca o fântână, mergi în picioare prin ea, prin tuburi. Ferească Dumnezeu să cadă un copil, nu îl mai scoate nimeni, este dus de apă până la Dunăre”, a mai spus domnul Postolache.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei municipiului Galaţi, Emanuela Turcu, strada 13 Decembrie nu este prinsă anul acesta în programul de modernizare. "O avem în vedere pentru următorii ani, când intenţionăm să modernizăm toate străzile din oraş, pe pachete", ne-a spus aceasta.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 years later...

În oraş, ca pe uliţă! Gălăţenii cer asfaltarea străzii 13 Decembrie

În plin proces de modernizare a străzilor din oraş, cetăţenii care locuiesc pe strada 13 Decembrie, din cartierul gălăţean Micro 13, sunt revoltaţi de faptul că strada lor nu "a văzut" asfaltul niciodată şi susţin că în 2019 nicio stradă nu ar trebui să arate ca a lor. Plină de noroi şi cratere imense, mersul pe această stradă în condiţii normale, dar şi de siguranţă, pare imposibil, atât pentru pietoni cât şi pentru maşini. Resemnaţi probabil de gândul că strada lor va fi asfaltată vreodată, acesţia cer autorităţilor măcar nivelarea acesteia.

„Aşa arată strada 13 Decembrie din Galaţi în anul 2019, porţiunea de aproximativ 300 metri dintre strada 9 Mai şi strada Tecuci (vezi galeria foto). Stradă care nu a văzut asfaltul absolut niciodată în timp ce tot oraşul este răscolit pentru a se monta borduri, care ar mai putea rezista ani buni de acum încolo. Măcar dacă primăria ar trimite un buldozer pentru a nivela strada cât de cât“, spune Gheorghe Bradea, un cititor care ne-a sesizat această situaţie.

În urma acestei sesizări, reporterii noştri au cerut un punct de vedere de la Primăria municipiului Galaţi în care se arată următoarele: „Referitor la sesizarea dumneavoastră, vă comunicăm că situaţia străzii 13 Decembrie este cunoscută de către Primăria municipiului Galaţi. Astfel, strada este prevăzută în planul de perspectivă al municipiului Galaţi pentru ca atât locuitorii, cât şi cei aflaţi în tranzit să nu mai întâmpine probleme de felul celor prezentate. Mai mult, vă informăm că s-a înaintat o adresă către Serviciul Public Ecosal Galaţi în vederea nivelării străzii“.

Răspunsul oferit de municipalitate redă o rezolvare pe termen scurt, însă rămâne de văzut, pe viitor, dacă se va găsi o soluţie durabilă pentru această situaţie şi cetăţenii din zonă să aibă o stradă asfaltată demnă de anul în care trăim şi, mai ales, de standardele europene pe care le "ţinteşte" municipiul Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Stradă cu trotuare cât palma. „Muncitorii spun și ei că nu au mai văzut așa ceva!”

În șir indian, așa se va putea circula - se pare - pe noile trotuare ale străzii 13 Decembrie, aflată în acest moment în reparații. Cu greu ar putea păși una pe lângă alta două persoane, chiar și silfide. Cât despre cum ar încăpea pe trotuar un cărucior pentru gemeni sau un scaun rulant pentru o persoană adultă, preferăm să nu ne pronunțăm, ci să lăsăm imaginile să vorbească de la sine. Și, desigur, sesizările locuitorilor străzii care ne-au determinat să vizităm șantierul și să obținem informații despre lucrări de la Primăria Galați.

Două sesizări cu privire la același obiectiv - strada 13 Decembrie - am primit la redacție în doar o săptămână. Ambele reclamau modul în care sunt executate lucrările de reparații.

"Mulțumesc pentru începerea lucrărilor de amenajare asfaltare a străzii 13 Decembrie, după mulți ani de așteptări", își începea sesizarea un gălățean care locuiește pe această stradă. Acesta acuză că nu au fost studiate problemele de la fața locului: "Niște conducte de apă vechi și colmatate, din cauza cărora nu avem presiune la robinet, niște racordări la gaze, deși așteptăm de un an efectuarea unor licitații pentru acordarea acestor lucrări unor firme particulare de către Distrigaz Galați etc. Colac peste pupăză, firma de construcții care execută lucrările, astupă cu nonșalanță vechile grătare de scurgere a apei pluviale, și le-a dat la fier vechi pe cele vechi, spunând că nu sunt incluse în proiectul executat de Primăria Galați. Aceste canalizări sunt foarte utile pe această stradă, în momentul unor ploi abundente. Strada 13 Decembrie, fiind în vale, adună multă apă de pe dealurile străzilor învecinate, fiind nevoiți să ridicăm capacele de canalizare pentru a facilita scurgerea apei pluviale direct în ovoid, evitând astfel pătrunderea apei în curți și de multe ori chiar în case, fiind locul jos", semnala gălățeanul, cerând remedierea acestor probleme, mai ales că lucrările sunt plătite din bani publici.

Cea de-a doua sesizare primită la redacție era însoțită și de imagini: "Doresc să vă semnalez o situație (pare inedită) de reabilitare a unei străzi din urbea noastră; e vorba de strada 13 Decembrie din Micro 14. Muncă și bani cheltuiți (și dacă or fi fonduri europene atrase, chiar nu contează oare?)... Trotuare de 110 cm lățime, pe o stradă foarte-foarte generoasă prin lățimea ei, pare ceva ce seamănă a bătaie de joc. Se înțelege că e mai simplu (și mai ieftin) să adaugi la spațiul verde ceea ce rupi din trotuar... Doar asta să fie oare? Muncitorii spun și ei făcând haz... că nu au mai văzut așa ceva!", ne-a semnalat gălățeanul, locatar al zonei.

Curioși, am vizitat șantierul de pe strada 13 Decembrie. Șantierul era, dar vreun panou din care să aflăm cine și ce lucrează, când a început și când trebuie să termine lucrarea nu exista, deși am străbătut strada răscolită de la un capăt la celălalt. Am remarcat generozitatea spațiilor verzi, dar și îngustimea trotuarelor, amenajate pentru mersul în șir indian. Probabil că și manechinele s-ar putea antrena aici pentru a păși drept pe un podium cât mai îngust al prezentărilor de modă. Așa că am solicitat Primăriei Galați informații.

Ce spune municipalitatea

"Referitor la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm că pe strada 13 Decembrie sunt în derulare lucrări de reparații la carosabil și trotuare, ce includ și aducerea la cotă a căminelor și gurilor de scurgere. În ceea ce privește o anumită gură de scurgere, pentru care am primit la rândul nostru o sesizare, aceasta este una dezafectată și în funcție de situația din teren se va interveni, dacă va fi cazul, împreună cu operatorul Apă Canal. Referitor la trotuare, acestea vor fi simetrice (cu aceeași lățime pe ambele părți, în condițiile în care până acum nu aveau aceeași lățime) și se intervine conform normativelor. Lucrările sunt executate de către societatea Gendav și sunt incluse în planul anual de reparații al Primăriei municipiului Galați", ne-a transmis Biroul de Presă al Primăriei.

Nu știm cât costă lucrările, pentru că, deși am întrebat, nu ni s-a răspuns, dar vă putem spune când ar trebui să se termine: luna viitoare.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.