Jump to content

Electrocentrale Galaţi a intrat în insolvenţă


dcp100168

Recommended Posts

Romgaz cere insolvenţa Electrocentrale Galaţi

Potrivit surselor din domeniul energetic, furnizorul de gaze naturale Romgaz va cere insolvenţa companiei Electrocentrale Galaţi în următoarele două săptămâni. Situaţia este una îngrijorătoare pentru populaţia Galaţiului, care poate rămâne fără căldură în această iarnă. De altfel, directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a declarat, pentru economica.net, că situaţia de la malul Dunării este una critică.
“Avem de recuperat cam 140 de milioane de lei. Facturile curente le plătesc. Pentru datoriile vechi avem un calendar de reeşalonare, pe care însă nu le respectă şi nu prea plătesc din urmă” a declarat Metea.
Directorul Electrocentrale Galaţi, Octavian Graure, a recunoscut şi el că există probleme reale în ceea ce priveşte datoriile istorice ale companiei. Contactat telefonic, acesta a declarat pentru "Viaţa Liberă" că au existat întâlniri atât la Bucureşti, cât şi la Galaţi pentru găsirea unei soluţii viabile de reeşalonare. "Situaţia este una foarte slabă din punct de vedere financiar în acest moment, din cauza datoriilor istorice. Aş putea spune că situaţia este chiar una catastrofală. Vom lua o decizie în zilele ce urmează, pentru a vedea ce este de făcut. Pe de altă parte, vă dau un singur exemplu. De când am venit, eu am dat afară 140 de oameni, pentru a rentabiliza societatea. Pe de altă parte, Apaterm are pe timp de vară peste 800 de angajaţi. Este foarte complicat să ne descurcăm, în condiţiile în care au fost tăiate datoriile Apaterm către noi, datorii ce însumau peste 300 de milioaner de lei", a explicat directorul Electrocentrale. Acesta consideră că trebuie luate măsuri drastice încă din această vară, pentru a se evita o situaţie gravă în lunile de iarnă.
Electrocentrale Galaţi operează una dintre cele mai mari centrale electrice de termoficare (CET) din România. CET Galaţi funcţionează cu gaze şi păcură şi are o putere instalată de 360 MW. CET Galaţi are datorii către Romgaz pentru că, la rândul său, termocentrala nu îşi poate recupera banii de la Apaterm, iar aceasta nu îi poate strânge de la restanţierii la plata căldurii şi apei calde.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Electrocentrale Galaţi solicită să intre în insolvenţă!

Electrocentrale Galaţi a cerut instanţei să aprobe întrarea societăţii în insolvenţă, din cauza faptului că nu îşi mai poate plăti datoriile înregistrate în ultimii 3 ani către Romgaz, mai exact de când Apatrerm a intrat în insolvenţă şi nu mai este obligată să plătească debitele istorice către Electrocentrale. În baza deciziei luate de  Consiliul de Administraţie al Electrocentrale, care a avut loc acum câteva săptămâni s-a  decis să se ceară instanţei aprobarea intrării societăţii în insolvenţă, ceea ce înseamnă implicit aprobarea unui plan de reorganizare a activităţii furnizorului local de agent termic primar. Decizia luată de Consiliul de Admnistraţie a fost ţinută în cea mai mare tăcere, iar directorul Electrocentrale, Ovidiu Graure, nu a mai putut fi contactat telefonic după ce l-am întrebat dacă informaţia este reală, acesta întrebându-ne doar cum am putut să aflăm acest lucru.

Conform datelor care sunt publice pe site-ul Tribunalului Galaţi, Electrocentrale a înregistrat pe data de 6 iunie dosarul prin care solicita aplicarea prevederilor aliniatului 5 din articolul 27 al Legii 85 din 2006, cererea iniţială depusă fiind modificată pe data de 11 iunie. Conform datelor de pe site-ul Tribunalului, este vorba de declanşarea procedurii de faliment, dar surse ne-au declarat că Electrocentrale va cere de fapt intrarea în insolvenţă a societăţii, ceea ce presupune aprobarea unui plan de reorganizare şi posibilitatea de a fi amânate plăţile unor datorii către debitorii principali, cum ar fi Romgaz.

Rămâne de văzut care va fi punctul de vedere al Romgaz, adică dacă, în calitate de creditor principal, va cere falimentul, lucru greu de crezut, ţinând cont de faptul că Electrocentrale are un client ca ArcelorMittal, care plăteşte facturile în avans, sau va fi de accord cu intrarea în insolvenţă a furnizorului local de aget termic primar.

Dacă insolvenţa ar fi aprobată, plata datoriilor vechi către Romgaz este posibil să fie amănate câţiva ani, ceea ce poate ar fi o soluţie pentru ca Primăria să preia Elecrocentrale. Primarul Stan vrea acest lucru, dar care a precizat că doreşte să preia societatea fără datorii.  Dacă Electrocentrale va intra în insolvenţă, la Galaţi se va înregistra o premieră, am putea spune, dacă ţinem cont de faptul că şi Apaterm este în insolvenţă.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Romgaz a încheiat un contract de 11,14 milioane lei cu Electrocentrale Galaţi

Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz Mediaş a încheiat astăzi un contract în valoare de 11,14 milioane lei cu Electrocentrale Galaţi pentru vânzare-cumpărare gaze, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti. Valoarea contractului încheiat de Romgaz cu Electrocentrale Galaţi este de 11.144.923,47 lei, cu plata la 30 de zile de la data emiterii facturii şi vizează vânzarea de gaze.


Link to comment
Share on other sites

Electrocentrale Galaţi, în insolvenţă

Electrocentrale Galaţi a solicitat Tribunalului Galaţi intrarea în insolvenţă, solicitarea fiind aprobată în data de 16 iunie.

La data de 16 iunie 2014, Tribunalul Galaţi, secţia a II-a civilă, a pronunţat Sentinţa civilă nr. 603/16.06.2014 în Dosarul nr. 3843/121/2014 prin care a fost admisă cererea formulată de către debitoarea SC Electrocentrale Galaţi SA privind deschiderea procedurii generale a insolvenţei şi reorganizarea judiciară în baza unui plan de reorganizare, conform dispoziţiilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, sentinţă comunicată Societăţii Electrocentrale Galaţi SA în data de 18.06.2014, se arată într-un anunţ postat pe site-ul societăţii.

Centrala Electrică de Termoficare Galaţi, cu o putere instalată de 535 MW, alimentează cu energie termică consumatori urbani şi industriali din municipiul Galaţi şi livrează energie electrică în Sistemul Energetic Naţional. Electrocentrale Galaţi alimentează cu energie termică circa 87.990 apartamente convenţionale în care locuiesc circa 185.000 de persoane, precum şi consumatori de tip instituţii social-culturale (spitale, grădiniţe, şcoli, cinematografe, bănci etc), dar şi consumatori industriali. Centrala alimentează cu abur tehnologic numai consumatorii amplasaţi pe platforma combinatului Arcelor Mittal.

Societatea Electrocentrale Galaţi se numără printre primii cinci clienţi ai Romgaz, din punct de vedere al volumelor de gaze livrate.

capital.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

În dosarul insolvenţei Electrocentrale, prima adunare a creditorilor va fi în luna octombrie

La prima adunare a creditorilor companiei Electrocentrale Galaţi, unul din punctele aflate pe ordinea de zi este stabilirea onorariului administratorului judiciar, reiese din Buletinul procedurilor de Insolvenţă (BPI), unde este trecută informaţia referitoare la locul întâlnirii: la sediul administratorului judiciar, Maestro SPRL, din Constanţa, pe 6 octombrie, la ora 13.00. Pe ordinea de zi mai figurează, printre alte puncte, chiar confirmarea administratorului judiciar şi stabilirea onorariul acestuia. În iunie, judecătorul sindic i-a fixat administratorului judiciar provizoriu o remuneraţie lunară de 1.000 lei. Decizia adunării programate la Constanţa va fi consfinţită de instanţă, după care va fi trecută în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.
După ce Electrocentrale şi-a recunoscut insolvenţa, iar instanţa a dispus deschiderea procedurii pe 16 iunie, judecătorul sindic a dat o serie de termene până la care toţi cei care sunt interesaţi îşi pot depune cererile în vederea recuperării datoriilor de la CET. Astfel, 28 iulie este termenul până la care toţi cei care au bani de recuperat pot depune cereri şi acte doveditoare în acest sens. Până pe 28 august, acestea vor fi verificate, urmând să se întocmească tabelul preliminar al creanţelor, care va fi afişat şi comunicat. Tabelul definitiv, cu datoriile clare care trebuie recuperate, va trebui să fie gata până pe 29 septembrie, urmând ca prima adunare a creditorilor să se facă în octombrie.
La începutul lunii trecute, CET a depus la Tribunal o acţiune prin care solicita deschiderea procedurii generale de insolvenţă. Practic, Electrocentrale, prin reprezentanţii săi, a recunoscut că nu mai este capabilă să-şi achite datoriile. Analizând documentele depuse la dosar, magistraţii au admis solicitarea. "Debitoarea este în insolvenţă întrucât a încetat plăţile către creditori cu peste 90 de zile", a scris judecătorul sindic, în motivarea sa.
Reprezentanţii CET mai arată în acţiunea lor că situaţia financiară precară este strâns legată de situaţia Apaterm, de la care ar avea de recuperat o datorie istorică ştearsă de magistraţii bucureşteni ai Curţii de Apel. Apaterm se află în reorganizare, dosarul aflându-se tot la judecata Tribunalului. Electrocentrale va ajunge din nou în instanţă pe 20 octombrie, iar Apaterm pe 14 octombrie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Graure, detaşat consilier la Romag Termo

Fostul director al Complexului Energetic Turceni, Octavian Graure, prestează, de mai bine de o săptămână, mai mult la Halânga decât la Electrocentrale Galaţi, loc în care ocupă, de mai bine de un an de zile, funcţia de director. De atunci, de altfel, Graure face pe consilierul directorului Romag Termo, deşi din funcţia celui pe care îl consiliază, mai nou, el a fost suspendat disciplinar, anul trecut, de către ministrul Constantin Niţă. Prezenţa lui Graure la şedinţele desfăşurate la unitatea RAAN de la Halânga, şi felul superior cu care îi tratează pe angajaţii de aici, a făcut să se înţeleagă că directorul CET-ului din Galaţi, unitate intrată în insolvenţă şi condusă de un administrator special, ar avea o susţinere, de care cei de la Romag Termo ştiu că acesta nu se mai bucură. Atitudinea acestuia face să se creadă că nu este exclus însă ca, în locul funcţiei de la CET Galaţi, pe care ar fi pierdut-o în urma detaşării, Graure să urmărească funcţia lui Cristian Socolescu, directorul Romag Termo, sau chiar pe cea a administratorului special, Viorel Marian.

În august 2013, Octavian Graure, fostul director al CE Turceni, numit în martie al aceluiaşi an director al termocentralei de la Halânga “Romag Termo” din cadrul RAAN, este suspendat din funcţie, timp de o lună, prin ordin al Ministrului Economiei. Suspendarea pe motive disciplinare îl lasă pe Graure fără loc de muncă, acesta fiind obligat să ceară ajutor şi în Gorj, la managerul CEO, Laurenţiu Ciurel. O lună mai târziu, Graure, care nu s-a remarcat printr-un management productiv la Romag Termo, dimpotrivă, era transferat la Electrocentrale Galaţi, CET-ul din această localitate confruntându-se însă cu probleme la fel de grave de ordin financiar, ca şi termocentrala din Halînga.

Insolvenţa îl face să dea din coate
Graure, devine astfel recuperator-şef la CET Galaţi, funcţie care nu-l mai mulţumeşte şi face tot posibilul, din vara anului trecut, să-şi folosească influenţa pentru a fi mutat într-un post mai călduţ. De altfel, o dată cu intrarea în insolvenţă a CET Galaţi, la Electrocentrale a început să se audă că Graure vrea să părăsească “barca” intrată, sub conducerea sa, la apă.
Cu toate acestea, Graure este obligat de împrejurări să facă anul în fruntea instituţiei, ca săptămâna trecută, să ajungă să fie adus înapoi la Romag Termo. Nu este exclus ca la mijloc să fie o detaşare, atâta timp cât şi CET Galaţi are adminsitrator special. Detaşarea în cauză, de care se vorbeşte, în rândul salariaţilor CET Galaţi, duce însă instant la pierderea funcţiei de director aici, pentru Graure.

Nu director, ci un simplu consilier!
Deşi spera, cu siguranţă, ca revenirea la unitatea aflată în subordinea RAAN să fie pe aceeaşi poziţie din care a fost supendat în august 2013, Graure nu are, deocamdată, norocul acesta.
Graure face astfel, de săptămâna trecută, pe consilierul directorului Romag Termo, adică devine un fel de sfetnic al lui Cristian Socolescu şi el deranjat, se vehiculează aici, că e adus, în cârca sa, în unitatea pe care o conduce. Tonul superior şi ordinele pe care le-a dat Graure la o şedinţă internă a conducerii termocentralei a deranjat dar a şi demonstrat că nou venitul aici speră la mai mult în ceea ce priveşte actul de conducere al termocentralei.
Nu ar fi exclus astfel, ca Graure să facă demersuri ca să fie numit el director în locul lui Socolescu sau, de ce nu, administrator special în locul lui Viorel Marian, chiar dacă la nivel ministerial nu s-a uitat că cel venit din Gorj a avut aici probleme disciplinare.

Ordinele lipsesc?!
Cum la nivel de CET Galaţi nu există niciun ordin privind transferul lui Graure la Mehedinţi, deasupra mişcărilor făcute de acesta planează, deocamdată, ceaţa. În rândul salariaţilor nu se exclude însă faptul că Graure a fost destituit şi din funcţia avută în fruntea Electrocentrale(CET) Galaţi, loc în care a fost instalat în luna septembrie a anului trecut, asta după ce fusese, cu o lună în urmă, suspendat din funcţia de director al Termocentralei Halînga, de către ministrul Constantin Niţă. Asta deoarece se cunoaşte aici că cel pus recuperator-şef la CET Galaţi, societate intrată în insolvenţă la jumătatea lui 2014, nu prea a reuşit să repună pe linia de plutire unitatea.
Cele întâmplate sunt însă un semn că lui Graure încă i se mai acordă o fărâmă de încredere, în ciuda faptului că a dovedit că nu este agreat profesional în trei judeţe. Pe acest considerent, adică susţinerea, merge şi Graure, acuzat la Romag Termo că manifestă însă, din prima, o atitudine incorectă faţă de cei de aici, tratându-şi de sus colegii de muncă şi arătând că a venit aici cu “dabia scoasă”.

gorjeanul.ro

Link to comment
Share on other sites

"Gaură" de 22 de milioane de euro la Electrocentrale, conform datelor din buletinul de insolvenţă

* Societatea este foarte aproape de colaps * Lucrurile s-ar putea rezolva temporar dacă populaţia şi-ar plăti datoriile către Apaterm, care la rândul ei ar vira aceşti bani în conturile Electrocentrale

Situaţia este groaznică pentru Electrocentrale Galaţi, societatea care le furnizează celor de la Apaterm abur pentru încălzirea gălăţenilor şi pentru producerea de apă caldă, potrivit datelor oficiale şi publice din Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI). Dacă cei de la Apaterm nu reuşesc să strângă de la populaţie, în cel mai scurt timp, o sumă suficient de mare pentru a acoperi facturile curente către Electrocentrale, se anunţă o iarnă crâncenă pentru gălăţeni.

Cifre reci

Potrivit datelor oficiale, ca urmare a datoriilor către SNGN Romgaz SA Mediaş, Electrocentrale a încheiat o convenţie de eşalonare pentru suma de 154.410.578 de lei. Romgaz a condiţionat semnarea acestei convenţii de constituirea unei garanţii, prin încheierea unui contract de ipotecă de gradul I, care a avut la bază un raport de evaluare efectuat de un evaluator certificat de ANEVAR. Valoare rămasă la data de 30 iunie a imobilizărilor corporale ce fac obiectul garantării Convenţiei de eşalonare încheiate cu Romgaz Mediaş este în valoare de 134.496.811 lei, respectiv 80 la sută din valoarea netă a activelor imobilizate, de 168.119.241 de lei. Acestea sunt datoriile pe care Electrocentrale le are către Romgaz.

Să vedem şi de unde şi, mai ales, câţi bani ar avea de recuperat compania. Potrivit aceloraşi date oficiale, Electrocentrale avea de recuperat în 2014 de la clienţii cărora le furnizează energie electrică suma de 1.052.689 de lei. De la clienţii cărora le furnizează energie termică trebuia să primească 33.100.414 lei, iar de la cei cărora le furnizează alte servicii avea de încasat 60.290 de lei. La aceste sume se adaugă datoria istorică a celor de la Apaterm, în valoare de peste 339 de milioane de lei, datorie ştearsă de Justiţie.

Lucrurile aşadar, arată destul de tragic. Fără a lua în calcul datoria istorică (juridic, ea nu mai există), descoperim că Electrocentrale rămâne într-o "gaură" de circa 22 de milioane de euro, chiar şi în situaţia în care populaţia ar plăti facturile la zi până la ultima centimă.

Datele dezastrului

La data de 30.06.2014, potrivit ultimului buletin de insolvenţă, publicat la sfârşitul lunii octombrie, Societatea Electrocentrale Galaţi înregistrează: datorii către furnizori în cuantum de 167,3 milioane lei din care datorii restante 145,6 milioane lei; creanţe curente în sumă de 12,6 milioane lei şi TVA de 45,7 milioane lei înregistrat la masa credală. Suma aferentă TVA de la masa credală va fi încasată la finalizarea procedurii de faliment a SC Apaterm SA Galaţi.

"Având în vedere că: la data de 30.06.2014 societatea avea de plătit 167,3 milioane lei şi de încasat cu certitudine 12,6 milioane lei, în conformitate cu art. 3 pct. 1 din Legea nr. 85 /2006 privind procedura insolvenţei, care stipulează că insolvenţa reprezintă acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile, iar: a) insolvenţa este prezumată ca fiind vădită atunci când debitorul, după 90 de zile de la scadenţă, nu a plătit datoria sa faţă de creditor (prezumţia este relativă); b) insolvenţa este iminentă atunci când se dovedeşte că debitorul nu va putea plăti la scadenţă datoriile exigibile angajate, cu fondurile baneşti disponibile la data scadenţei, SC Electrocentrale Galaţi SA a cerut şi i-a fost încuviinţată deschiderea procedurii de insolvenţă. Certitudinea existenţei stării de insolvenţă s-a născut odată cu respingerea ca neîntemeiată a contestaţiei în anulare formulată de SC Electrocentrale Galaţi SA, prin sentinţa Curţii de Apel Bucureşti nr. 1572/19.09.2013, dosar nr.1923/2013, contestaţie în anulare împotriva deciziei prin care a fost admis planul de reorganizare a SC Apaterm SA Galaţi", se arată în explicaţiile date de Electrocentrale către BPI.

Furnizarea energiei termice de către SC Electrocentrale Galaţi SA către staţiile termice aflate în operarea SC Apaterm SA Galaţi s-a realizat începând cu data de 1 noiembrie 2011 ca urmare a obligaţiei de a furniza agent termic, dispusă prin hotărârea judecătorească nr. 89/1.11.2011, pronunţată de Tribunalul Galaţi în dosarul nr. 4783/121/2011. Hotărârea a fost întemeiată pe prevederile art. 38 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, care stipulează că orice furnizor de servicii de electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice sau altele asemenea nu are dreptul, în perioada de observaţie şi în perioada de reorganizare, să schimbe, să refuze ori să întrerupă temporar un astfel de serviciu către debitor sau către averea debitorului, în situaţia în care consumatorul este captiv. SC Apaterm SA Galaţi are această calitate, însă din punct de vedere al achiziţiei gazelor naturale, SC Electrocentrale Galaţi SA este un consumator eligibil.

Propuneri pe masa Primăriei

Cei de la Electrocentrale au propus trei scenarii prin care susţin că se poate salva sistemul de termoficare din Galaţi. Primul scenariu presupune trecerea la două regimuri de funcţionare: de vară şi de iarnă. În regimul de vară, se doreşte ca energia termică sub formă de apă fierbinte pentru sistemul urban de termoficare şi energia termică sub formă de abur 35 ata (atmosfere tehnice absolute) şi 13 ata pentru consumatorii industriali să fie produse de către un agregat energetic nou: cazan de abur industrial de 50 tone/h. În regimul de iarnă, energia termică sub formă de apă fierbinte pentru sistemul urban de termoficare şi energia termică sub formă de abur 35 ata şi 13 ata pentru consumatorii industriali să fie produse de către agregate energetice noi: cazan de abur industrial de 50 t/h şi două cazane de apă fierbinte de 50 Gcal/h.

Cel de-al doilea scenariu presupune ca, pe timp de vară, energia termică sub formă de apă fierbinte pentru sistemul urban de termoficare să fie produsă de către un agregat energetic nou, adică un cazan de 20 Gcal/h. Pe timp de iarnă, energia termică sub formă de apă fierbinte pentru sistemul urban de termoficare şi energia termică sub formă de abur 35 ata şi 13 ata pentru consumatorii industriali să fie produse de către agregate energetice noi: cazan de abur industrial de 50 t/h şi două cazane de apă fierbinte de 50 Gcal/h.

Cel de-al treilea scenariu presupune ca energia termică sub formă de abur 35 ata şi 13 ata va fi produsă de către un agregat energetic nou: cazan de abur industrial de 20 t/h, atât pe timp de iarnă cât şi pe timp de vară.

"În urma discuţiilor purtate cu partenerii contractuali actuali s-a identificat un nou scenariu, care presupune utilizarea unei părţi din instalaţia existentă în vederea producerii de energie electrică şi numai termică sub formă de apă fierbinte în regim de iarnă cu combustibil: gaz natural şi gaz de furnal şi o nouă investiţie pentru a furniza în regimul de vară energia termică sub formă de apă fierbinte. Acest scenariu este în curs de elaborare.

Pentru eficientizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în oraşul Galaţi şi diminuarea neîncasărilor se intenţionează ca noua societate de producere energie termică să presteze şi serviciul de distribuţie a energiei termice. Măsurile şi scenariul pe care societatea Electrocentrale Galaţi SA le are în vedere pentru reorganizarea activităţii societăţii vor fi detaliate în cadrul planului de reorganizare în urma finalizării discuţiilor cu partenerii contractuali", se arată în buletinul de insolvenţă.

Practic, din acest document oficial reiese că există soluţii pentru salvarea sistemului, însă aceste soluţii depind în cea mai mare parte de încasarea datoriilor pe care populaţia le are către Apaterm, dar şi de bunăvoinţa Primăriei de a salva cele două societăţi şi, implicit, căldura în Galaţi. De-abia în luna ianuarie a anului viitor vom afla exact cum şi dacă va fi salvat sistemul de termoficare din Galaţi, după ce va fi judecată contestaţia la planul de reorganizare al celor de la Apaterm.

CET a pierdut sume colosale

La Electrocentrale Galaţi (CET), în perioada 2011-2014, rezultatul activităţii de exploatare (EBITDA sau Earnings before interest, tax, depreciation and amortization - un indicator extrem de util, o aproximare a cash-flowului din operaţiuni şi prin urmare o măsură a performanţei firmei) este oscilant, dar continuu negativ.

Astfel, în anul 2011 rezultatul din exploatare este de 91.977.739 lei, în anul 2012 este de 69.725.534 lei, în anul 2013 - 42.594.800 lei, iar la 30.06.2014 - 31.382.372 lei. Rezultatul obţinut din exploatare include şi o valoare nelichidă, a ajustărilor privind imobilizările, activele circulante şi provizioanele. În lipsa acestor valori, rezultatul obţinut (EBIT) prezintă în perioada analizată valoare pozitivă doar în anul 2011, respectiv suma de 6.293.543, însă din anul 2012 valoarea acestuia este în continuă descreştere, respectiv 9.074.450 lei în 2012, 22.471.796 lei în 2013 şi 28.450.964 lei la 30.06.2014.

De menţionat că peste 80 la sută din cifra de afaceri realizată este reprezentată de vânzările de energie electrică şi energie termică livrată sub formă de apă fierbinte. Cantitatea şi preţul de vânzare a energiei electrice se stabilesc liber, prin licitaţie organizată de OPCOM pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale, însă preţul de vânzare a energiei termice sub formă de apă fierbinte pentru populaţie este stabilit prin decizie de către ANRE.

Rezultatul activităţii financiare în perioada analizată este negativ, evoluţia acestuia fiind oscilantă. Astfel, în anul 2011 rezultatul obţinut este de 979.506 lei, în anul 2012 de 1.398.444 lei, în anul 2013 de 1.060.124 lei, iar la 30.06.2014 este de 268.365 lei.

Rezultatul net al exerciţiului este negativ în toată perioada analizată. Astfel, societatea înregistrează în anul 2011 pierderi de 92.957.245 lei, în anul 2012 de 71.123.978 lei, în anul 2013 de 43.654.924 lei, iar la 30.06.2014 de 1.650.737 lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

La Galaţi este iminentă închiderea CET-ului

La finalul unei ierni de coșmar, în care mii de familii, unele dintre ele cu facturile achitate la zi, au suportat frigul din apartamente din cauza datoriilor asociațiilor, se anunță o veste cu mult mai rea: nu se știe dacă iarna viitoare cele 60.800 de apartamente racordate la sistemul centralizat vor mai putea avea căldură, pentru că se profilează închiderea CET-ului Electrocentrale SA Galați, unicul furnizor de energie termică.

CET-ul de 535 Mw a fost cons­truit la finalul anilor ’60 pe platforma combinatului siderurgic, pentru a asigura în primul rând abur tehnologic și apă demineralizată pentru combinat și în secundar agentul termic pentru încălzirea orașului. Pe fondul acumulării datoriilor dintre consumatori și distribuitorul local Apaterm SA, dar și dintre Apaterm și Electrocentrale, în ultimii ani s-au produs mai multe blocaje. Numai datoria istorică a Apaterm către Electrocentrale este de peste 340 milioane lei. După ce Apaterm a intrat în insolvență în 2011 și între timp a fost declarat de două ori falimentul, în 2014 a intrat în insolvență și Electrocentrale. Pentru că un eventual faliment al Electrocentrale ar fi dus la oprirea activității combinatului, Administrația ArcelorMittal a construit propria linie tehnologică de producere a aburului tehnologic și apei demineralizate.

„Nu ne putem permite riscul de a opri combinatul pentru că nu avem sursă de abur şi apă demineralizată. Şi acum vă pot confirma că suntem independenţi de CET. Am înţeles că sunt unele dificultăţi legate de viitorul acestui CET şi noi, ca parteneri responsabili ai comunităţii locale, am făcut acei paşi necesari astfel încât orice decizie s-ar lua să nu aibă impact asupra noastră. Am înţeles că una din deciziile CET ar fi să reducă în mod considerabil volumul producţiei în timpul verii. Anul trecut nu era posibil, pentru că trebuia să ne livreze nouă apă demineralizată şi abur tehnologic, dar acum…”, a declarat CEO ArcelorMittal Galați, Bruno Ribo.

Riscul iminent al închiderii CET este anunțat și de ultimele evoluții. Electrocentrale a trimis o notificare prin care ameninţă din nou cu oprirea apei calde şi a căldurii, din cauza datoriilor pe care le înregistrează Apaterm și a anunțat că începând de astăzi va reduce debitul agentului termic primar la 2.200 metri mc/h, iar temperatura acestuia va ajunge la 75 de grade Celsius. Administratorii Electrocentrale amenință că de la 1 aprilie va opri în totalitate furnizarea și întreg orașul va rămâne fără apă caldă menajeră și căldură dacă Apaterm nu își accelerează plățile. Potrivit notificării, Electrocentrale are de achitat către Romgaz suma de 22,5 milioane lei până pe 27 martie, aceasta reprezentând contravaloarea gazelor naturale livrate în luna ianuarie 2015, iar către Transgaz are de achitat alte 5,3 milioane lei, suma scadentă din data de 13 februarie. „Societatea noastră nu mai are resursele financiare necesare efectuării plăţilor către furnizorul şi transportatorul de combustibil, singura sursă fiind contravaloarea energiei termice livrate distribuitorului local şi neîncasată”, se arată în adresa Electrocentrale.

CET-ul nu poate funcționa numai ­pentru încălzirea Galațiului

Specialiștii confirmă că nu mai este eficient sistemul anilor ’70, cu marile orașe încălzite pe baza energiei de la CET-urile construite pe platforme industriale. În anii 60, cartierele de blocuri ale Galațiului erau încălzite cu ajutorul a 7 centrale de cartier. Când s-a construit CET-ul, acele centrale au fost desființate. Acum a venit momentul trecerii din nou la centralele de cartier. Cristian Atanasovici, director al ATH Energ SRL București, firma care a realizat Strategia de asigurare a serviciului termoficare la Galați, aprobată recent de Consiliul Municipal, confirmă că la acest moment este nejustificată funcționarea Electrocentrale ca furnizor de energie termică pentru Apaterm. „Cândva, CET-ul a avut ca scop în primul rând deservirea consumatorului industrial, Sidex, deci niște echipamente foarte mari, care în momentul de față nu mai pot să funcționeze având ca unic consumator numai orașul Galați, pentru alimentarea cu căldură, platforma Sidex făcându-și propria sursă de energie termică, res­pectiv abur”, a spus Atanasovici. Potrivit acestuia, altă mare problemă a termoficării de la Galați este că nu s-a investit în reabilitarea sistemului de distribuție, punctele termice fiind modernizate în procent de 50%, iar rețelele de conducte de la punctele termice la blocuri numai în procent de 5-10%.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 years later...

Concedieri masive la Electrocentrale Galați. Și directorul general va fi pus pe liber: „Nu mai avem de lucru de aproape un an de zile”. Ce sume compensatorii vor primi salariații

Situație disperată la Electrocentrale SA Galați, care se îndreaptă cu pași repezi către faliment. Salariații au început deja să semneze preavizul de concediere colectivă, astfel că cel târziu la sfârșitul lunii august 2020 vor rămâne fără serviciu.

Potrivit surselor noastre, toți cei 205 de salariați ai Electrocentrale SA Galați (societate care aparține de Ministerul Economiei) vor fi concediați până la sfârșitul lunii august 2020. Până și directorul general Ion Stanciu ar urma să fie pus pe liber din simplul motiv că societatea nu mai are nimic de lucru.

Electrocentrale a mai produs energie electrică pentru a o vinde în Sistemul Energetic Național, însă doar pe timpul iernii, iar fostul combinat ArcelorMittal (actualmente Liberty Galați), altădată un client fidel, a apelat tot mai rar în ultimii ani la serviciile Electrocentrale.

„Da, este adevărat că vor urma concedieri colective, dar am rugămintea să discutați cu dl. administrator special Sinan Mustafa, pentru că dumnealui are toate cifrele corecte și vă poate da informații pe acest subiect. Nu vreau să îmi depășesc atribuțiile… Eu, ca director general, pot să vă spun doar că, din păcate, nu avem nicio perspectivă. În piață nu e nevoie de energie electrică. Combinatul zice că are nevoie de noi, dar doar ca de o manta de vreme rea. Ei (Combinatul – n.n.) spun că ar avea nevoie de noi, dar să funcționăm… Or dacă noi nu funcționăm, ce să facem? Avem producția oprită de un an de zile. Oamenii au fost în șomaj tehnic prin rotație, au luat bani cam cât salariul minim pe economie. Și eu, ca director general, o să plec acasă, pentru că nu mai avem de muncă. Să dea Dumnezeu să se întâmple o minune, să fie nevoie în continuare de noi, dar la acest moment nu se întrevede luminița de la capătul tunelului”, ne-a spus directorul Electrocentrale SA Galați, Ion Stanciu.

Cei aproximativ 200 de salariați ai Electrocentrale Galați, care vor rămâne fără loc de muncă, vor primi sume compensatorii, conform Contractului Colectiv de Muncă (CCM).

În medie, fiecare salariat concediat, de la simpli muncitori și până la directori, va primi suma de 37.000 de lei net.

Problema este că mulți dintre salariații Electrocentrale au vârste înaintate (peste 50 de ani) și le va fi greu să își găsească alt serviciu în domeniul de activitate pe care îl stăpânesc sau să se reorienteze profesional.

De-a lungul anilor, Electrocentrale SA Galați a fost condusă de mai mulți directori-cozi de topor, numiți politic: Roberto Avram (fratele lui Răzvan Avram de la AJPIS Galați, din partidul lui Durbacă), Tudor Petre (PNL), Lucian Bălțătescu (ALDE) și lista poate continua.

Electrocentrale SA, fostă CET Galați, își trăiește ultimele clipe

Electrocentrale Galați (fosta Centrală Electrică și de Termoficare – CET) a fost construită, la sfârșitul anilor ’60, pe platforma Combinatului Siderurgic Galați (în prezent Liberty Galați) pentru a prelua excedentul de gaze reziduale (gaz de furnal) și pentru a fi sursa de siguranță pentru alimentarea cu energie electrică a Combinatului, putându-se separa automat în caz de avarie a Sistemului Energetic Național.

Electrocentrale SA Galați a intrat în insolvență în anul 2014 și este condusă de un administrator special numit de judecători, este vorba despre Sinan Mustafa.

Cel mai probabil, după valul de concedieri colective, Electrocentrale va fi preluată de o firmă de lichidare care urmează să fie desemnată de un judecător sindic.

L-am contactat și pe administratorul special Sinan Mustafa pentru a obține un punct de vedere cu privire la viitorul sumbru al Electrocentrale SA Galați, însă acesta nu a răspuns până la ora publicării acestui articol.

faramogul.ro

Link to comment
Share on other sites

Concedieri în masă la un producător de energie. Ce salarii compensatorii vor primi angajaţii

Concedieri în masă vor avea loc până la sfârşitul acestei luni la un producător de energie, al cărui principal client era Combinatul Siderurgic Galaţi, cumpărat de Sanjeev Gupta şi redenumit Liberty Galaţi.

Toţi salariaţii producătorului de energie şi abur industrial Electrocentrale Galaţi, controlat indirect de Ministerul Economiei prin societatea Electrocentrale Grup şi aflat în insolvenţă din 2014, vor fi concediaţi, potrivit unui document oficial, citat de profit.ro

Subiectul va fi discutat în următoarele zile la nivelul companiei. Anul trecut, Electrocentrale Galaţi a avut un număr mediu de 242 de angajaţi.

Electrocentrale Galaţi are elaborat un plan de reorganizare, care însă nu a fost aprobat de către acţionarul său unic, Electrocentrale Grup, entitate controlată 100% de către Ministerul Economiei. Mai precis, la AGA convocată pe 2 iulie, Electrocentrale Grup nici nu s-a prezentat şi nici nu a trimis vreun punct de vedere, astfel că planul de reorganizare nu poate fi deocamdată depus la instanţă.

O altă publicaţie scrie că în medie, fiecare salariat concediat, de la simpli muncitori şi până la directori, va primi suma de 37.000 de lei net.

Electrocentrale Galaţi (fosta Centrală Electrică şi de Termoficare – CET) a fost construită, la sfârşitul anilor ’60, pe platforma Combinatului Siderurgic Galaţi (în prezent Liberty Galaţi) pentru a prelua excedentul de gaze reziduale (gaz de furnal) şi pentru a fi sursa de siguranţă pentru alimentarea cu energie electrică a Combinatului, putându-se separa automat în caz de avarie a Sistemului Energetic Naţional.

Electrocentrale SA Galaţi a intrat în insolvenţă în anul 2014 şi este condusă de un administrator special numit de judecători - Sinan Mustafa.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Toti cei 204 angajaţi ai SC Electrocentrale vor fi disponibilizaţi

Toti cei 204 angajaţi ai SC Electrocentrale Galaţi vor intra în şomaj în această lună, ei fiind disponibilizaţi pentru că societatea nu mai are cui furniza energie termică şi electrică, a declarat, miercuri, directorul unităţii, Ion Stanciu.

Potrivit acestuia, 102 angajaţi au primit deja preavizul, urmând să intre în şomaj la sfârşitul lunii august, iar cealaltă jumătate va primi preavizul în jurul datei de 26 august, astfel încât până pe 22 septembrie toţi salariaţii să fie disponibilizaţi.

Conform prevederilor CCM, fiecare angajat disponibilizat va primit, drept plată compensatorie, o sumă fixă de 37.000 de lei, la care se va adăuga ajutorul de şomaj, acordat conform legislaţiei în vigoare.

Electrocentrale a intrat în insolvenţă în 2014, când datoriile neachitate ale populaţiei la încălzire s-au transformat în creanţe în conturile societăţii. După trei ani, s-a renunţat la sistemul centralizat de termoficare al municipiului Galaţi, din cauză că numărul consumatorilor era prea mic, iar pierderile de agent termic în reţeaua învechită erau prea mari.

În consecinţă, Electrocentrale şi-a pierdut unul din cele două obiecte de activitate, furnizarea de agent termic. În ultimii doi ani însă, nici pentru energia electrică produsă nu a mai găsit cumpărători, motiv pentru care nici cei 204 angajaţi nu au mai putut fi plătiţi, fiind luată decizia disponibilizării acestora.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

Curând se pune lacătul și pe Electrocentrale

Electrocentrale Galați, firma care, în anii '60, a fost creată pe platforma combinatului siderurgic cu scopul de a produce atât energie electrică pentru fostul Sidex, cât și energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire al orașului, va intra în faliment, începând cu data de 23 septembrie. Cei 205 salariați vor fi concediați, dar vor primi sume compensatorii.

Planul de reorganizare a Electrocentrale, care prevedea convertirea datoriilor CET către principalul său creditor, Romgaz, în acțiuni care să fie preluate de către acesta, a fost respins, în cursul lunii trecute, de acționarul său unic, Electrocentrale Grup, astfel că pentru fosta întreprindere-simbol a Galațiului a sunat începutul sfârșitului. De altfel, administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, declarase, pentru "Viața liberă", la sfârșitul lunii mai, că "ori restructurăm, ori închidem".
Întrucât restructurarea nu a mai fost posibilă și nici Romgaz nu a vrut să preia Electrocentrale și să continue activitatea, a rămas doar varianta închiderii definitive. CET a mai avut de doi bani speranță, atunci când Romgaz a anunțat o investiție mare la Galați, în parteneriat cu actualul proprietar al combinatului, Liberty, însă speranța s-a stins după ce Romgaz și Liberty au anunțat că investiția respectivă va fi una de tip "greenfield", adică de la zero, constând în dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale și a unor unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, folosind atât tehnologii eoliene, cât și fotovoltaice.
În consecință, din 23 septembrie, Electrocentrale Galați va intra în faliment. Întreprinderea este deja în insolvență din 2014. Directorul general Ion Stanciu, fost lider de sindicat până în luna mai, ne-a declarat că cei 205 salariați existenți la ora actuală au început deja să primească preavize. "Prima jumătate dintre ei au primit preaviz de 20 de zile lucrătoare începând de luni, ceilalți vor primi și ei în perioada următoare. Pleacă toată lumea, rămânând ca, din 23 septembrie, firma de lichidare (Maestro SPRL - n.red.) să desemneze un număr minim de personal pentru paza obiectivului și pentru prevenirea și stingerea incendiilor. "În ultimul an, mai ales la început, am mai produs energie electrică, intrând zilnic la licitații, pe piață. În ultimele opt luni, însă, n-am mai produs nimic. De-aia și plecăm, că nu mai avem ce face", ne-a spus Ion Stanciu.
Directorul general ne-a mai spus că cei 205 salariați ai CET Galați, cu o medie de vârstă de 52 de ani, vor primi sume compensatorii, câte 37.000 de lei net pentru fiecare, "fără discriminare". "Prima tranșă probabil că va fi plătită la lichidarea lunii august, adică pe 11 septembrie, iar restul, tot probabil, la lichidarea lunii următoare. Banii ăștia n-am fi vrut să-i luăm niciodată, ne-am fi dorit să avem de muncă aici în continuare", ne-a mai spus Ion Stanciu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Începutul sfârșitului pentru Electrocentrale

A rămas mai puțin de o lună până pe 23 septembrie, ziua în care Electrocentrale, firma care a asigurat zeci de ani termoficarea Galațiului, își va înceta total activitatea, intrând în faliment. Așa cum ”Viața liberă” a scris, toți cei aproximativ 200 de salariați care au mai rămas vor fi trimiși acasă definitiv, însă cu plăți compensatorii.

Conform directorului Electrocentrale, Ion Stanciu, o primă jumătate dintre salariați au primit deja preavizele și vor termina pe 31 august. Ceilalți salariați vor primi preavizele începând cu această săptămână. Fiecare dintre cei 205 salariați, inclusiv directorul general, va primi o sumă compensatorie de 37.000 de lei net. Directorul CET a precizat că acești bani sunt absolut toți din fondurile societății. ”Nu luăm nici măcar un leu de la stat și nici nu avem datorii la stat. Sunt bani pe care firma i-a strâns prin diferite mijloace: nu am mai adus firme terțe, nici măcar pe cei de la Ecosal, și am făcut totul cu angajații noștri, am făcut cu toții șomaj tehnic pentru a strânge o rezervă de bani – speram noi – pentru continuitate. Nici muncitori necalificați nu am mai adus pentru diverse lucrări, am făcut noi totul. Dacă am fi avut în continuare termoficarea în Galați, Electrocentrale și-ar fi putut continua activitatea”, ne-a spus Ion Stanciu.

Deocamdată nu este nimic sigur, dar probabil că sumele compensatorii vor fi plătite în două tranșe, prima urmând să fie la jumătatea lunii viitoare, la plata lichidării pe luna august.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Patrimoniul Electrocentrale, păzit de firma Watchsabguard

Firma gălățeană Watchsabguard SRL a câștigat licitația electronică organizată pe SEAP de atribuire a contractului pentru ”Servicii integrate de pază a patrimoniului societății Electrocentrale Galați SA în insolvență, de supraveghere, monitorizare antiefracție și intervenție”.

Valoarea contractului-cadru, semnat pe 10 septembrie, este de 1.131.967,2 de lei și se întinde pe un an de zile. În aceeași zi a fost semnat și un contract subsecvent, pentru primele trei luni, cu o valoare de 282.216,48 lei. Paza va fi asigurată atât la sediul Electrocentrale de pe platforma combinatului siderurgic, cât și la cazanul de apă fierbinte (CAF) al companiei, amplasat în Țiglina.

Prin caietul de sarcini al licitației, Electrocentrale a solicitat asigurarea pazei și securității patrimoniului societății, atât cu personal de pază autorizat, cât și prin  sisteme  de supraveghere video și monitorizare antiefracție existente la cele două locații. Personalul de pază va fi dispus în opt posturi fixe și mobile, două înarmate și şase neînarmate. Conform informațiilor de pe SEAP, oferta declarată câștigătoare a fost și singura depusă.

După cum ”Viața liberă” a mai scris, Electrocentrale, firma care a asigurat zeci de ani termoficarea Galațiului prin fostul sistem centralizat, este în insolvență și și-a încetat total activitatea pe 23 septembrie. Cei 205 angajați pe care îi mai are societatea vor primi sume compensatorii, câte 37.000 de lei net fiecare. Acești bani provin din bugetul companiei - ”bani albi pentru zile negre”, și nu de la bugetele de stat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Plan în suspans: Romgaz și Liberty să cumpere Electrocentrale Galați pentru a construi o nouă centrală

Planul de reorganizare al producătorului de energie și abur industrial Electrocentrale Galați, controlat indirect de Ministerul Economiei prin societatea Electrocentrale Grup și aflat în insolvență din 2014, prevede vânzarea activelor principale și a operațiunilor companiei contra unei sume de minimum 91,8 milioane lei. Potențialii cumpărători "cărora li se adresează primordial" ideea acestui transfer de afacere sunt Romgaz, principalul creditor al Electrocentrale Galați, și combinatul siderurgic Liberty Steel, client de bază al producătorului gălățean de energie, cele două companii înțelegându-se deja de principiu să construiască o nouă centrale pe gaze la malul Dunării. Documentul citat a fost depus la instanța de judecată de către administratorul judiciar al companiei la finalul lunii august, însă acesta a fost respins de către adunarea creditorilor Electrocentrale Galați pe 1 octombrie. Determinant a fost votul negativ al Romgaz, cel mai mare creditor al companiei gălățene, cu creanțe totale de 140 milioane lei, din care 82,451 milioane lei garantate și 57,472 milioane lei chirografare, generate de gaze livrate și neplătite. Totalul datoriilor de la masa credală a Electrocentrale Galați se ridică la 157,54 milioane lei.

"Menționăm că SNGN Romgaz SA Mediaș a comunicat punctul de vedere asupra planului - vot negativ - în data de 16.09.2020, anterior comunicării de către administratorul judiciar a adresei nr. 2927/25.09.2020 (respectiv a testului creditorului privat prudent și a opiniei asupra planului de reorganizare). Administratorul judiciar a solicitat reanalizarea votului - adresa nr. 2927/25.09.2020 - ceea ce nu s-a realizat până la data prezentei adunări a creditorilor. (…) În cazul în care creditorul majoritar Romgaz SA Mediaș revine în baza solicitării administratorului judiciar – conform adresei nr. 2927/25.09.2020 -, anexă a prezentului proces verbal, se va relua procedura de vot", menționează administratorul judiciar al Electrocentrale Galați, Maestro SPRL, în procesul verbal al ședinței adunării.

În opinia asupra planului de reorganizare întocmită de BDO se menționează însă că "este dificil de apreciat în acest moment dacă va exista un cumpărător al afacerii la prețul indicat în raportul de evaluare (91,8 milioane lei - n.r.)", mai ales în condițiile în care cea mai parte a activelor care ar urma să fie vândute "nu vor fi folosite în scenariul unei centrale noi, devenind redundante".

De reținut că planul a fost depus în nume propriu de către administratorul judiciar, acesta nereușind să obțină aprobarea acționarului unic Electrocentrale Grup, deținut integral de către Ministerul Economiei, care nu s-a prezentat la AGA convocată în acest scop. La începutul lunii august a demarat o procedură de concediere colectivă a angajaților Electrocentrale Galați, cu plăți compensatorii.

În iunie 2020, la un eveniment public desfășurat la Galați la care au participat președintele companiei-mamă a Liberty, Sanjeev Gupta, și premierul Ludovic Orban, a fost anunțată încheierea unui memorandum între Liberty și Romgaz pentru înființarea unei societăți de tip „joint venture”, în perspectiva dezvoltării unor proiecte de investiții de tip greenfield („de la zero”), printre care dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale („CCGT”). Cu aceeași ocazie, a fost anunțată o investiție de 1,2 miliarde euro a Liberty în combinatul de la Galați, cu sprijinul statului român, pentru ca unitatea siderurgică să devină neutră din punct de vedere al emisiilor CO2.

Electrocentrale Galați deține însă încă de anul trecut un studiu de prefezabilitate "privind modernizarea retehnologizarea grupurilor energetice existente sau posibilitatea promovării unei investiții pentru realizarea unui grup energetic în ciclu combinat gaze-abur, în condensație, cu funcționare pe gaze naturale". Studiul a prezentat 3 variante: retehnologizarea grupurilor existente (investiție estimată la 99,19 milioane euro), o centrală nouă de 215 MW (177,39 milioane euro) sau una de 275 MW (227,89 milioane euro). Proiectul ar urma să beneficieze de fonduri UE nerambursabile din Fondul de modernizare instituit de UE cu încasări din vânzări de certificate CO2 alocate gratuit statelor membre, Electrocentrale Galați transmițând deja autorităților o solicitare în acest sens.

Ulterior realizării studiului, cei de la Liberty au propus asocierea cu Romgaz pentru un proiect nou pe amplasamentul Electrocentrale Galați. Astfel, Liberty a trimis în august 2019 o scrisoare de intenție către Romgaz și Electrocentrale Galați prin care și-a exprimat intenția de a se implica în revitalizarea și reorganizarea societății în 2 variante posibile: participarea Liberty Galați ca acționar al societății comerciale deținătoare a noilor unități de producere a energiei electrice, "în condițiile în care interesele Liberty vor fi corespunzător reprezentate și apărate", sau perfectarea unui contract multianual de furnizare a energiei electrice încheiat prin negociere directă cu societatea care va fi înființată și care va deține noile unitați, Liberty urmând să fie consumator.

Ulterior, în martie 2020, Liberty Steel, Electrocentrale Galați și Romgaz au încheiat o minută din care reiese că atât Liberty, cât și Romgaz, sunt interesate de realizarea unei investiții pe amplasamentul Electrocentrale Galați. "Transferul de afacere, vânzarea bunurilor se vor adresa primordial către creditorul garantat Romgaz SA, către proprietarul platformei unde se află amplasate bunurile debitoarei, Liberty Galați, în cazul în care aceștia își manifestă acordul, sau către orice altă entitate identificată în sectorul de activitate energetic. Nu este în intenția administratorului judiciar dezafectarea patrimoniului debitoarei, aceasta fiind o ultimă soluție în procedura falimentului", se arată în planul de reorganizare al Electrocentrale Galați. În plus, salariații cărora li se aplică în prezent procedura de concediere colectivă ar urma să fie preluați de către cumpărător. Prețul de transfer al afacerii Electrocentrale Galați a fost evaluat la 91,82 milioane lei, însă administratorul speră să obțină eventual o valoare mai mare, dat fiind că vor fi transferate și licențe ANRE, certificate Transelectrica și o autorizație de mediu valabilă până în 2024, nu doar active fizice. "(...) majorarea valorii de transfer nu va fi avută în vedere în cazul creditorului garantat Romgaz; valoarea adăugată poate constitui și interval de negociere", se precizează în planul de reorganizare.

profit.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Romgaz a cerut falimentul Electrocentrale Galați, pe amplasamentul căreia vrea să ridice o centrală nouă, alături de grupul Liberty

Realizarea planului de reorganizare al producătorului de energie și abur industrial Electrocentrale Galați, controlat indirect de Ministerul Economiei prin societatea Electrocentrale Grup și aflat în insolvență din 2014, care prevede vânzarea activelor principale și a operațiunilor companiei contra unei sume de minimum 91,8 milioane lei, pare tot mai improbabilă.

Producătorul de gaze controlat de stat deține creanțe totale de 140 milioane lei asupra Electrocentrale Galați, din care 82,451 milioane lei garantate și 57,472 milioane lei chirografare, generate de gaze livrate și neplătite. Totalul datoriilor de la masa credală a companiei gălățene se ridică la 157,54 milioane lei.

Transferul de afacere, vânzarea bunurilor se vor adresa primordial către creditorul garantat Romgaz SA, către proprietarul platformei unde se află amplasate bunurile debitoarei, Liberty Galați, în cazul în care aceștia își manifestă acordul, sau către orice altă entitate identificată în sectorul de activitate energetic. Nu este în intenția administratorului judiciar dezafectarea patrimoniului debitoarei, aceasta fiind o ultimă soluție în procedura falimentului", prevede planul de reorganizare al Electrocentrale Galați.

După cum a relatat Profit.ro, adunarea creditorilor Electrocentrale Galați a respins planul de reorganizare elaborat de administratorul judiciar pe 1 octombrie. Planul a fost depus în nume propriu de către administrator, acesta nereușind să obțină aprobarea acționarului unic Electrocentrale Grup, deținut integral de către Ministerul Economiei, care nu s-a prezentat la AGA convocată în acest scop.

La începutul lunii august a demarat o procedură de concediere colectivă a angajaților Electrocentrale Galați, cu plăți compensatorii.

Determinant a fost votul negativ al Romgaz, care acum a solicitat intrarea în faliment a Electrocentrale Galați. "Menționăm că SNGN Romgaz SA Mediaș a comunicat punctul de vedere asupra planului - vot negativ - în data de 16.09.2020, anterior comunicării de către administratorul judiciar a adresei nr. 2927/25.09.2020 (respectiv a testului creditorului privat prudent și a opiniei asupra planului de reorganizare). Administratorul judiciar a solicitat reanalizarea votului - adresa nr. 2927/25.09.2020 - ceea ce nu s-a realizat până la data prezentei adunări a creditorilor. (…) În cazul în care creditorul majoritar Romgaz SA Mediaș revine în baza solicitării administratorului judiciar – conform adresei nr. 2927/25.09.2020 -, anexă a prezentului proces verbal, se va relua procedura de vot", menționa administratorul judiciar al Electrocentrale Galați, Maestro SPRL, în procesul verbal al ședinței adunării.

În opinia asupra planului de reorganizare întocmită de BDO se menționa că "este dificil de apreciat în acest moment dacă va exista un cumpărător al afacerii la prețul indicat în raportul de evaluare (91,8 milioane lei - n.r.)", mai ales în condițiile în care cea mai parte a activelor care ar urma să fie vândute "nu vor fi folosite în scenariul unei centrale noi, devenind redundante". Potrivit sursei citate, preluarea acestor active ar genera pentru cumpărători costuri de conservare pe o perioadă nedeterminată, alternativa fiind valorificarea lor ca materiale recuperabile. "Singura excepție o constituie terenul, care ar fi preluat de un potențial investitor (în cadrul transferului de afacere) și care permite dezvoltarea unei investiții noi", se arăta în opinia citată.

În iunie 2020, la un eveniment public desfășurat la Galați la care au participat președintele companiei-mamă a Liberty, Sanjeev Gupta, și premierul Ludovic Orban, a fost anunțată încheierea unui memorandum între Liberty și Romgaz pentru înființarea unei societăți de tip „joint venture”, în perspectiva dezvoltării unor proiecte de investiții de tip greenfield („de la zero”), printre care dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale („CCGT”). Cu aceeași ocazie, a fost anunțată o investiție de 1,2 miliarde euro a Liberty în combinatul de la Galați, cu sprijinul statului român, pentru ca unitatea siderurgică să devină neutră din punct de vedere al emisiilor CO2.

Electrocentrale Galați deține însă încă de anul trecut un studiu de prefezabilitate "privind modernizarea retehnologizarea grupurilor energetice existente sau posibilitatea promovării unei investiții pentru realizarea unui grup energetic în ciclu combinat gaze-abur, în condensație, cu funcționare pe gaze naturale". Studiul a prezentat 3 variante: retehnologizarea grupurilor existente (investiție estimată la 99,19 milioane euro), o centrală nouă de 215 MW (177,39 milioane euro) sau una de 275 MW (227,89 milioane euro). Proiectul ar urma să beneficieze de fonduri UE nerambursabile din Fondul de modernizare instituit de UE cu încasări din vânzări de certificate CO2 alocate gratuit statelor membre, Electrocentrale Galați transmițând deja autorităților o solicitare în acest sens.

Ulterior realizării studiului, cei de la Liberty au propus asocierea cu Romgaz pentru un proiect nou pe amplasamentul Electrocentrale Galați. Astfel, Liberty a trimis în august 2019 o scrisoare de intenție către Romgaz și Electrocentrale Galați prin care și-a exprimat intenția de a se implica în revitalizarea și reorganizarea societății în 2 variante posibile: participarea Liberty Galați ca acționar al societății comerciale deținătoare a noilor unități de producere a energiei electrice, "în condițiile în care interesele Liberty vor fi corespunzător reprezentate și apărate", sau perfectarea unui contract multianual de furnizare a energiei electrice încheiat prin negociere directă cu societatea care va fi înființată și care va deține noile unitați, Liberty urmând să fie consumator.

Ulterior, în martie 2020, Liberty Steel, Electrocentrale Galați și Romgaz au încheiat o minută din care reiese că atât Liberty, cât și Romgaz sunt interesate de realizarea unei investiții pe amplasamentul Electrocentrale Galați.

profit.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

A fost dispusă intrarea în faliment a Electrocentrale Galați. Decizia nu e definitivă

Instanța de judecată a dispus intrarea în faliment a producătorului de energie și abur industrial Electrocentrale Galați, controlat indirect de Ministerul Economiei prin societatea Electrocentrale Grup, după respingerea de către creditori a planului de reorganizare a societății. Planul prevedea vânzarea activelor principale și a operațiunilor companiei contra unei sume de minimum 91,8 milioane lei, principalii potențiali cumpărători vizați fiind Romgaz, principalul creditor al Electrocentrale Galați, și combinatul siderurgic Liberty Steel, client de bază al producătorului gălățean de energie, cele două companii înțelegându-se deja de principiu să construiască o nouă centrale pe gaze la malul Dunării.

Decizia de intrare în faliment nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Ea a fost solicitată atât de către Romgaz, cât și de către administratorul judiciar al Electrocentrale Galați. Producătorul de gaze controlat de stat deține creanțe totale de 140 milioane lei asupra Electrocentrale Galați, din care 82,451 milioane lei garantate și 57,472 milioane lei chirografare, generate de gaze livrate și neplătite. Totalul datoriilor de la masa credală a companiei gălățene se ridică la 157,54 milioane lei.

"Transferul de afacere, vânzarea bunurilor se vor adresa primordial către creditorul garantat Romgaz SA, către proprietarul platformei unde se află amplasate bunurile debitoarei, Liberty Galați, în cazul în care aceștia își manifestă acordul, sau către orice altă entitate identificată în sectorul de activitate energetic. Nu este în intenția administratorului judiciar dezafectarea patrimoniului debitoarei, aceasta fiind o ultimă soluție în procedura falimentului", prevedea planul de reorganizare al Electrocentrale Galați, respins de creditori la începutul lunii trecute cu votul negativ decisiv al Romgaz.

În document se mai preciza că salariații Electrocentrale Galați ar fi urmat să fie preluați de către cumpărător. La începutul lunii august a demarat o procedură de concediere colectivă a angajaților Electrocentrale Galați, cu plăți compensatorii. În opinia asupra planului de reorganizare întocmită de BDO se menționa că "este dificil de apreciat în acest moment dacă va exista un cumpărător al afacerii la prețul indicat în raportul de evaluare (91,8 milioane lei - n.r.)", mai ales în condițiile în care cea mai parte a activelor care ar fi urmat să fie vândute "nu vor fi folosite în scenariul unei centrale noi, devenind redundante".

Potrivit sursei citate, preluarea acestor active ar fi generat pentru cumpărători costuri de conservare pe o perioadă nedeterminată, alternativa fiind valorificarea lor ca materiale recuperabile. "Singura excepție o constituie terenul, care ar fi preluat de un potențial investitor (în cadrul transferului de afacere) și care permite dezvoltarea unei investiții noi", se arăta în opinia citată.

În iunie 2020, la un eveniment public desfășurat la Galați la care au participat președintele companiei-mamă a Liberty, Sanjeev Gupta, și premierul Ludovic Orban, a fost anunțată încheierea unui memorandum între Liberty și Romgaz pentru înființarea unei societăți de tip „joint venture”, în perspectiva dezvoltării unor proiecte de investiții de tip greenfield („de la zero”), printre care dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale („CCGT”). Cu aceeași ocazie, a fost anunțată o investiție de 1,2 miliarde euro a Liberty în combinatul de la Galați, cu sprijinul statului român, pentru ca unitatea siderurgică să devină neutră din punct de vedere al emisiilor CO2.

Electrocentrale Galați deține de anul trecut un studiu de prefezabilitate "privind modernizarea/retehnologizarea grupurilor energetice existente sau posibilitatea promovării unei investiții pentru realizarea unui grup energetic în ciclu combinat gaze-abur, în condensație, cu funcționare pe gaze naturale". Studiul a prezentat 3 variante: retehnologizarea grupurilor existente (investiție estimată la 99,19 milioane euro), o centrală nouă de 215 MW (177,39 milioane euro) sau una de 275 MW (227,89 milioane euro). Proiectul ar urma să beneficieze de fonduri UE nerambursabile din Fondul de modernizare instituit de UE cu încasări din vânzări de certificate CO2 alocate gratuit statelor membre, Electrocentrale Galați transmițând deja autorităților o solicitare în acest sens. După realizarea studiului, cei de la Liberty au propus asocierea cu Romgaz pentru un proiect nou pe amplasamentul Electrocentrale Galați. Astfel, Liberty a trimis în august 2019 o scrisoare de intenție către Romgaz și Electrocentrale Galați prin care și-a exprimat intenția de a se implica în revitalizarea și reorganizarea societății în 2 variante posibile: participarea Liberty Galați ca acționar al societății comerciale deținătoare a noilor unități de producere a energiei electrice, "în condițiile în care interesele Liberty vor fi corespunzător reprezentate și apărate", sau perfectarea unui contract multianual de furnizare a energiei electrice încheiat prin negociere directă cu societatea care va fi înființată și care va deține noile unitați, Liberty urmând să fie consumator. Ulterior, în martie 2020, Liberty Steel, Electrocentrale Galați și Romgaz au încheiat o minută din care reiese că atât Liberty, cât și Romgaz sunt interesate de realizarea unei investiții pe amplasamentul Electrocentrale Galați.

profit.ro

Link to comment
Share on other sites

Tribunalul Galați a dispus falimentul Electrocentrale

Tribunalul Galați a dispus deschiderea procedurii generale de faliment împotriva societății gălățene Electrocentrale, acceptând astfel atât cererea depusă de administratorul judiciar al companiei, cât și pe cea a Romgaz, principalul creditor al Electrocentrale. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

”Ori restructurăm, ori închidem”, spunea în primăvara acestui an, pentru ”Viața liberă”, administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa. Însă planul de reorganizare, care prevedea convertirea în acțiuni a datoriilor Electrocentrale către principalul său creditor, Romgaz, a fost respins de acționarul unic al firmei gălățene, Electrocentrale Grup, astfel că varianta cu restructurarea a picat.
După cum ”Viața liberă” a scris la vremea respectivă, Romgaz nu vrut nici să preia CET-ul gălățean și să continue activitatea aici, preferând să facă pe platforma Electrocentrale, prin parteneriatul semnat cu Liberty, o investiție de tip "greenfield", adică de la zero, constând în dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe bază de gaze naturale și a unor unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, folosind atât tehnologii eoliene, cât și fotovoltaice.
În consecință, singura opțiune pentru Electrocentrale a rămas falimentul. În ziua de 16 noiembrie, Tribunalul Galați "admite cererile formulate de creditoarea SNGN Romgaz SA şi de administratorul judiciar de trecere a debitoarei în faliment. Dispune deschiderea procedurii generale de faliment împotriva debitoarei Electrocentrale SA Galaţi. Desemnează lichidator judiciar provizoriu pe MAESTRO SPRL din Constanţa. Dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridică dreptul de administrare. Fixează termenul maxim de predare a gestiunii către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii la data de 26.11.2020. Dispune predarea către lichidator în termen de 10 zile de la deschiderea procedurii, a tabelului definitiv al creanţelor şi a listei creanţelor născute în cursul procedurii. Dispune notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorilor şi ORC Galaţi pentru efectuarea menţiunii, precum şi publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. Fixează termen-limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor născute în cursul procedurii la data de 30.12.2020. Fixează termen de verificare a creanţelor născute în cursul procedurii, întocmire, afişare şi comunicare a tabelului suplimentar al creanţelor la data de 29.01.2021. Fixează termen-limită pentru depunerea contestaţiilor la creanţele născute în cursul procedurii la data de 19.02.2021. Fixează termen-limită pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor la data de 01.03.2021. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare". 
Cei 205 salariați ai Electrocentrale, cu o medie de vârstă de 52 de ani, urmau să primească sume compensatorii, câte 37.000 de lei net pentru fiecare. Conform informațiilor noastre, la Electrocentrale încă mai lucrează aproximativ 50 de oameni, angajați de la o lună la alta, pentru mentenanța echipamentelor, conservare și pază.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Electrocentrale Galați nu renunță la luptă. A încasat aproape 46 milioane lei după ce a bătut ANAF în instanță și contestă intrarea în faliment

Producătorul de energie și abur industrial Electrocentrale Galați, controlat indirect de Ministerul Energiei prin societatea Electrocentrale Grup, a câștigat definitiv procesul cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în care solicita Fiscului să îi ramburseze aproape 46 milioane lei, reprezentând TVA plătit la stat aferent facturilor neachitate emise pentru agentul termic livrat operatorului serviciului centralizat de încălzire din Galați, Apaterm, Electrocentrale Galați renunțând mai demult la a urmări încasarea facturilor respective.

ANAF respinsese solicitarea de rambursare în 2018, după care compania a contestat respingerea în instanță și a avut câștig de cauză, însă Fiscul a făcut recurs. Ultimul cuvânt a aparținut Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a dat dreptate definitiv producătorului gălățean.

"ANAF, DGRFP Galati-AJFP Galați, a emis decizia de rambursare a taxei pe valoarea adăugată (…) pentru suma de 45.742.571 lei. Suma a fost încasată în contul de insolvență în data de 01.02.2021. După întocmirea tabelului definitiv consolidat de creanțe și reținerea cheltuielilor de procedură aferente acestei sume încasate, lichidatorul judiciar va proceda la distribuirea diferenței către creditorii înscriși în tabel", se arată într-un document al administratorului judiciar al Electrocentrale Galați, analizat de Profit.ro.

În noiembrie anul trecut, instanța de judecată a dispus intrarea în faliment a Electrocentrale Galați, după respingerea de către creditori a planului de reorganizare a societății. Planul prevedea vânzarea activelor principale și a operațiunilor companiei contra unei sume de minimum 91,8 milioane lei, principalii potențiali cumpărători vizați fiind Romgaz, cel mai mare creditor al Electrocentrale Galați, și combinatul siderurgic Liberty Steel, client de bază al producătorului gălățean de energie, cele două companii înțelegându-se deja de principiu să construiască o nouă centrale pe gaze la malul Dunării.

Producătorul de gaze controlat de stat deține creanțe totale de 140 milioane lei asupra Electrocentrale Galați, din care 82,451 milioane lei garantate și 57,472 milioane lei chirografare, generate de gaze livrate și neplătite. Totalul datoriilor de la masa credală a companiei gălățene se ridică la 157,54 milioane lei. După decizia de intrare în faliment a fost întocmit un tabel suplimentar de creanțe, cu datorii totale recunoscute de 79,74 milioane lei, creditorii fiind Romgaz (65,65 milioane lei), Transgaz (12,63 milioane lei) și Primăria Galați (1,44 milioane lei).

Între timp, Electrocentrale Galați a făcut apel la decizia de intrare în faliment, prin administratorul său special, Sinan Mustafa. Acesta a argumentat, în cererea sa de apel, că decizia de faliment a instanței a fost ilegală întrucât a fost luată și la cererea Romgaz, care nu ar fi avut dreptul să o formuleze în modalitatea în care a făcut-o. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 17 martie.

profit.ro

Link to comment
Share on other sites

Electrocentrale Galați, victorie tardivă împotriva ANAF. Proces câștigat la Înalta Curte

Fostul producător de energie și abur industrial Electrocentrale SA Galați, aflat în faliment, a câștigat definitiv în instanță, la Înalta Curte de Casație și Justiție, procesul prin care a cerut Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) rambursarea a 45,7 milioane de lei, reprezentând TVA plătită la stat aferentă facturilor neachitate emise pentru agentul termic livrat fostului operator al serviciului centralizat de încălzire din Galați, Apaterm. Este o victorie, foarte probabil, tardivă pentru Electrocentrale, banii respectivi urmând să ajungă în conturile creditorilor săi.

ANAF, prin DGRFP Galați - AJFP Galați, a emis decizia de rambursare a taxei pe valoarea adăugată pentru suma de 45.742.571 lei. Suma a fost încasată în contul de insolvență în data de 1 februarie 2021. După întocmirea tabelului definitiv consolidat de creanțe și reținerea cheltuielilor de procedură aferente acestei sume încasate, lichidatorul judiciar va proceda la distribuirea diferenței către creditorii înscriși în tabel", se arată într-un document al administratorului judiciar al Electrocentrale Galați, citat de site-ul Profit.ro.

”Este o creanță recuperată. Probabil că din cauza sumei mari, ANAF a încercat să facă tot posibilul pentru a nu o plăti. Suntem în lichidare, probabil că cea mai mare parte a banilor se va duce către creditori”, a declarat pentru ”Viața liberă” Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale.

”Din păcate, nu am putut să recuperăm suma aceea mare de la Apaterm, de 339 milioane de lei. Nu mai avem ce face în această privință. Gândiți-vă că acea sumă este aproximativ egală cu cifra de afaceri a societății noastre pe doi ani. Deci, nu ni s-a plătit absolut nimic din tot ce am vândut timp de doi ani. Este, efectiv, o risipă, din punctul acesta de vedere. Și să ajungem noi în insolvență, și apoi în faliment, este frustrant. În anii 2014-2015, am pornit de la o pierdere de aproximativ 50 milioane de lei... Nu au fost scandaluri la noi, ne-am restrâns activitatea, oamenii au primit salarii compensatorii, conform contractului colectiv de muncă. Totuși, am reușit să ajungem la zero, în condițiile în care nici nu am mai livrat termie către oraș. Gândiți-vă ce am fi putut face cu acei bani de la Apaterm. Ne puteam retehnologiza, puteam accesa fonduri europene. Când Electrocentrale ajunge în insolvență având datorii de 200 de milioane și având de recuperat 400 de milioane, e revoltător! Și cu oameni disponibilizați într-un oraș ca Galațiul, cu foarte puține oportunități”, ne-a mai spus administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa.

În noiembrie anul trecut, Tribunalul Galați a dispus deschiderea procedurii generale de faliment împotriva Electrocentrale, acceptând astfel atât cererea depusă de administratorul judiciar al companiei, cât și pe cea a Romgaz, principalul creditor al societății. Anterior, planul de reorganizare, care prevedea convertirea în acțiuni a datoriilor companiei gălățene către principalul său creditor, Romgaz, a fost respins de acționarul unic Electrocentrale Grup, astfel că varianta cu restructurarea Electrocentrale a picat definitiv.

Se pare însă că bătălia juridică nu este încheiată. Electrocentrale a făcut apel la decizia de intrare în faliment, argumentând că decizia instanței a fost ilegală, întrucât a fost luată și la cererea Romgaz, care nu ar fi avut dreptul să o formuleze în modalitatea în care a făcut-o. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 17 martie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Electrocentrale Galați, care poate produce dublul energiei necesare Combinatului, scoasă la vânzare pentru 23 milioane de euro

Lichidatorul judiciar Maestro SPRL scoate la licitație societatea Electrocentrale Galați, aflată în faliment, precum și activele acesteia, la un preț total de aproximativ 23 milioane de euro. Licitația vizează atât activul funcțional CET din incinta Combinatului Liberty Galați, cât și echipamente, utilaje și alte mijloace fixe.

Începând cu data de 5 mai 2022 și, ulterior, în fiecare zi de joi, la sediul din Constanța al lichidatorului judiciar va avea loc o licitație publică cu strigare pentru vânzarea activului funcțional CET Galați, amplasat în incinta Liberty Group Galați, la prețul total de 21.221.488,85 de euro, fără TVA, precum și a echipamentelor și utilajelor tehnologice provenite din secția Epurare Chimică III, la prețul de 57.369 de euro, fără TVA.
Conform anunțului postat de Maestro SPRL, activul funcțional CET Galați este compus din subansamblul (activ funcțional) denumit "Incinta CET" (format din: centrala termoelectrică cu o putere instalată de 375 MW, terenuri în suprafață de 223.179 mp, construcții administrative și industriale, instalații, stocuri și ansamblu de termoficare) și din subansamblul (activ funcțional) denumit "Incinta Epurare Chimică III", format din teren în suprafață de 9.821 mp, clădire stație tratare chimică a apei și instalații de ventilație.
De asemenea, din 7 aprilie 2022 și, ulterior, în fiecare zi de joi, tot la sediul Maestro va fi organizată licitație publică deschisă cu strigare, pentru valorificarea următoarelor bunuri din patrimoniul Electrocentrale Galați SA: activ individual Incinta CAF, la prețul de 786.155 de euro, fără TVA (compus din teren de 6.291 mp, construcții și instalații tehnice, amplasate în Țiglina II, b-dul Siderurgiștilor nr. 6A); alte mijloace fixe (mijloace de transport auto), stocuri (materiale, piese de schimb, materiale auxiliare și dispozitive electrice, scule așchietoare, pompe submersibile, motoare, deșeuri provenite din declasări), la prețul de 826.773,39 de euro şi 449.377,52 de lei.
Caietele de sarcini pot fi achiziționate de la sediul lichidatorului judiciar, începând de luni, 14 martie. Vizionările și cercetările la fața locului privind activele se pot solicita cu cel puțin trei zile înainte de data licitației. Potențialii ofertanți trebuie să depună, în ziua premergătoare licitației, documentele care constituie condiția acceptării ofertei pentru participare.

CET poate produce dublul cantității de energie consumate de Liberty

Surse din piață au declarat "Vieții libere" că Electrocentrale, după intrarea în faliment, a fost menținută în conservare așa cum scrie la carte, ceea ce-i permite să poată reporni, secvențial, activitatea de producere a energiei electrice. A fost conservată cu munca a 40 de oameni, din care 15 sunt electricieni. În cazul în care Electrocentrale va fi cumpărată și va trebui să repornească, va mai fi nevoie de oameni, dar găsirea lor nu va fi o problemă. Dacă va fi nevoie, CET poate porni în trei luni, după verificări și dacă există combustibil. Poate produce aproximativ 320 MWh, în condițiile în care Liberty consumă circa 150 MWh. Surplusul poate fi livrat în Sistemul Energetic Național.
Sunt trei tipuri de materii prime cu care Electrocentrale poate funcționa: cu gaz metan sau gaz de furnal (ambele instalații fiind retehnologizate), dar și cu păcură, care poate proveni, în funcție de preț, din surse interne sau din importuri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Începe licitația de 23 milioane de euro pentru Electrocentrale

Una dintre "perlele" fostei industrii a Galațiului, Electrocentrale (fosta Centrală Electrică și de Termoficare - CET), este scoasă la licitație, începând de astăzi, de către lichidatorul judiciar Maestro SPRL, pentru un preț total de 23 de milioane de euro. O "bucățică" din rețeaua Electrocentrale, incinta CAF din Țiglina II, a fost vândută deja, recent, pentru aproape 800.000 de euro.

A asigurat, timp de zeci de ani, încălzirea locuințelor din Galați prin sistemul centralizat de termoficare, precum și alimentarea cu energie electrică a combinatului siderurgic, putându-se separa automat în caz de avarie a Sistemului Energetic Național. Acum, intrată în faliment de mai mulți ani, Electrocentrale este scoasă la vânzare de către lichidator. Compania este în conservare și ar putea reporni, treptat, activitatea de producere a energiei electrice, dacă va exista interesul investitorilor pentru acest lucru.
Începând cu data de 5 mai și, ulterior, în fiecare zi de joi, la sediul din Constanța al lichidatorului judiciar va avea loc o licitație publică cu strigare pentru vânzarea activului funcțional CET Galați, amplasat în incinta Liberty Group Galați, la prețul total de 21.221.488,85 de euro, fără TVA, precum și a echipamentelor și utilajelor tehnologice provenite din secția Epurare Chimică III, la prețul de 57.369 de euro, fără TVA.
Activul funcțional CET Galați este compus din "Incinta CET" (formată din: centrală termoelectrică cu o putere instalată de 375 MW, terenuri în suprafață de 223.179 mp, construcții administrative și industriale, instalații, stocuri și ansamblu de termoficare) și din subansamblul (activ funcțional) denumit "Incinta Epurare Chimică III" (teren de 9.821 mp, clădire stație tratare chimică a apei și instalații de ventilație).
În ultima lună, o mică parte din ceea ce a constituit rețeaua Electrocentrale a fost vândută deja. Este vorba despre activul industrial denumit "Incinta CAF", constând în teren de 6.291 mp, construcții și instalații tehnice, toate amplasate în Țiglina II, b-dul Siderurgiștilor nr. 6A. Suma tranzacției a fost cea din caietul de sarcini, adică 786.155 de euro, fără TVA. S-au mai vândut, de asemenea, două mașini din parcul auto al societății.
Așa cum "Viața liberă" a mai scris, la nevoie, CET Galați poate porni în trei luni, după verificări și dacă există combustibil. Poate produce aproximativ 320 MWh, în condițiile în care Combinatul Liberty Galați consumă circa 150 MWh. Surplusul poate fi livrat în Sistemul Energetic Național. Electrocentrale poate funcționa cu gaz metan sau gaz de furnal (ambele instalații fiind retehnologizate), dar și cu păcură, care poate proveni, în funcție de preț, din surse interne sau din importuri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Nicio ofertă pentru Electrocentrale

Nimeni nu s-a arătat interesat, deocamdată, de cumpărarea Electrocentrale Galați, scoasă la licitație, pe 5 mai, de lichidatorul judiciar Maestro SPRL, pentru aproximativ 23 de milioane de euro. Licitația continuă astăzi, 12 mai, și în fiecare joi, la sediul Maestro, deocamdată la același preț de pornire. Unul singur dintre activele Electrocentrale - incinta CAF din Țiglina II - s-a vândut până acum, pentru aproximativ 800.000 de euro. Aflată în stare de conservare, Electrocentrale poate produce aproximativ 320 MWh energie electrică, aproape dublu față de cât consumă Combinatul Siderurgic Liberty Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Niciun investitor interesat să cumpere Electrocentrale. Se așteaptă oare scăderea prețului?

La o lună și trei săptămâni de când a fost scoasă la licitație, Electrocentrale Galați nu a atras încă niciun investitor. Nimeni nu s-a arătat interesat să cumpere fosta "insulă energetică" a Combinatului, nimeni nu a achiziționat caietul de sarcini pentru a participa la licitație.

Reamintim că Electrocentrale Galați, aflată în faliment, a fost scoasă la licitație pe 5 mai, de lichidatorul judiciar Maestro SPRL, pentru o sumă totală de aproximativ 23 milioane de euro. Licitația este una de tip deschis, se desfășoară în fiecare zi de joi, la sediul din Constanța al lichidatorului, dar până acum nimeni nu a fost interesat.
S-a vândut, în schimb, unul dintre activele externe ale Electrocentrale, incinta CAF din Țiglina II, amplasat pe Siderurgiștilor, cu aproximativ 800.000 de euro, incintă care poate fi transformată în ce își dorește cumpărătorul.
Pe lângă mijloace de transport auto, stocuri de materiale, piese de schimb, deșeuri și uleiuri electrolizante, licitația pentru Electrocentrale vizează cele două active funcționale extrem de importante pentru o eventuală continuare a activității. Primul dintre ele este "Incinta CET", formată din centrala termoelectrică cu o putere instalată de 375 MW amplasată în incinta Liberty Group Galați, deținând licențe de producere energie electrică, de furnizare energie electrică și de producere energie termică și autorizație integrată de mediu valabile, ce vor fi transferate cumpărătorului. Activul mai include terenuri de 223.179 mp, construcții (administrative și industriale), instalații și stocuri (inclusiv materie primă sub formă de păcură sub 1% sulf necolorată și nemarcată) și ansamblu de termoficare.
Cel de-al doilea activ funcțional este "Incinta epurare chimică III", amplasată tot pe platforma Combinatului Liberty, formată din teren de 9.821 mp, clădire stație de tratare chimică a apei și instalații de ventilație.
Deocamdată, prețul cerut pentru Electrocentrale este același cu prețul de pornire. Faptul că nu s-a primit nicio ofertă de cumpărare poate fi explicat în două moduri: ori nu interesează pe nimeni, ori se așteaptă scăderea prețului.
Aflată în stare de conservare, Electrocentrale Galați (cunoscută și ca CET Galați) poate porni în trei luni, după verificări și dacă există combustibil. Poate produce aproximativ 320 MWh, în condițiile în care Combinatul Liberty Galați consumă circa 150 MWh. Surplusul poate fi livrat în Sistemul Energetic Național. Electrocentrale poate funcționa cu gaz metan sau gaz de furnal (ambele instalații fiind retehnologizate), dar și cu păcură, care poate proveni, în funcție de preț, din surse interne sau din importuri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Prețul de vânzare al Electrocentrale, redus cu 1,25 milioane de euro

La opt luni de la scoaterea la licitație a activelor societății gălățene Electrocentrale (aflată în faliment), pentru care nu s-a depus nicio ofertă concretă, lichidatorul judiciar Maestro SPRL Constanța a decis scăderea prețului de vânzare.

Noul preț de pornire al licitației publice cu strigare este de 19.976.004 euro (fără TVA), cu 1.245.484 euro mai mic decât cel inițial.

Pentru acești bani, un eventual cumpărător va intra în posesia celor două active funcționale extrem de importante pentru o eventuală continuare a activității Electrocentrale. Primul dintre ele este „Incinta CET”, formată din centrala termoelectrică cu o putere instalată de 375 MW amplasată în incinta Liberty Group Galați, deținând licențe de producere energie electrică, de furnizare energie electrică și de producere energie termică și autorizație integrată de mediu valabile, ce vor fi transferate cumpărătorului. Activul mai include terenuri de 223.179 mp, construcții (administrative și industriale), instalații și stocuri (inclusiv materie primă sub formă de păcură sub 1% sulf, necolorată și nemarcată) și ansamblu de termoficare.

Cel de-al doilea activ funcțional este „Incinta epurare chimică III”, amplasată tot pe platforma Combinatului Liberty, formată din teren de 9.821 mp, clădire stație de tratare chimică a apei și instalații de ventilație.

În prețul de vânzare sunt incluse și 6 autovehicule (Hyundai, Mitsubishi Outlander, Peugeot Boxer, Peugeot 407, Dacia Logan și Renault Master), stocuri de materiale și piese de schimb, precum și deșeuri provenite din declasări de stocuri.

Așa cum „Viața liberă” a mai scris, singurul activ al Electrocentrale care și-a găsit un cumpărător a fost unul extern: incinta CAF amplasată în Țiglina II, b-dul Siderurgiștilor nr. 6A, care a fost vândută pentru aproximativ 800.000 de euro. Spațiul respectiv poate fi folosit de cumpărător după bunul său plac.

Licitația publică cu strigare pentru vânzarea Electrocentrale Galați are loc în fiecare zi de joi, la ora 12, la sediul din Constanța al lichidatorului judiciar. Să vedem dacă, după scăderea prețului, vor apărea ofertele!

În cazul - deocamdată, iluzoriu - în care Electrocentrale va găsi un cumpărător care va dori să o repornească, acest lucru s-ar putea face într-un termen de circa trei luni, după verificări și dacă există combustibil. Așa cum am mai spus, Electrocentrale poate produce o cantitate de energie electrică de aproximativ 320 MWh, în condițiile în care un colos de talia Liberty consumă circa 150 MWh. Surplusul ar putea fi livrat în Sistemul Energetic Național.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.