Jump to content

Recommended Posts

Posted

Bilanţul primarului Marius Stan la jumătatea mandatului

* În urmă cu doi ani, pe 10 iunie, aproape 60.000 de gălăţeni puneau ştampila de vot pe numele lui Marius Stan, candidatul USL la Primăria Galaţi, sperând că vor primi, la schimb, „Noul Galaţi” * Iată ce s-a realizat şi ce nu s-a realizat din angajamentele, promisiunile şi proiectele primarului Marius Stan

 

Marius Stan a ajuns deja la jumătatea mandatului de primar al municipiului Galaţi. Chiar dacă a depus jurământul faţă de oraş şi a preluat efectiv prerogativele de primar pe 21 iunie 2012, când s-a constituit noul Consiliu Local al Galaţiului, importantă este ziua de 10 iunie. Atunci, 59.614 gălăţeni de gălăţeni (48,7 la sută) au votat pentru ca Marius Stan să fie primarul „Noului Galaţi” - după cum suna oferta electorală a candidatului USL. Iată ce a realizat şi ce nu a realizat până acum Marius Stan.

„Noul Galaţi”

„Noul Galaţi”, proiectul electoral al lui Marius Stan, cuprindea „noua primărie”, „noul mall” şi „noul stadion”. Singurul palpabil e noul mall, o investiţie privată, dar lipsită de punctul forte de atracţie al unui asemenea complex comercial – cinematograful.
Cât despre noul stadion, acesta s-a mutat, pe hârtie, ba în Cartierul Cantemir, unde trebuia să fie parte a unui centru olimpic care trebuia realizat în parteneriat cu Brăila, ba în locul Stadionului Dunărea, pentru ca, în final, să se transforme în subiect de dezbatere pe pagina de Facebook a lui Marius Stan: „Are Galaţiul nevoie de un stadion nou şi modern?”.
Noua Primărie e tot pe hârtie, şi presupune transformarea scheletului din coasta Prefecturii - fosta Sală a Aplaudacilor şi ratatul Centru de Afaceri al Consiliului Judeţului - într-un sediu pentru administraţia locală. Deocamdată, Primăria e tot chiriaşă în fostul Grand Hotel, şi nici măcar n-a început licitaţia pentru noua primărie.
Primul parc de cartier din Micro 39 este un proiect pilot sută la sută Marius Stan. El va fi urmat de alte 20 de locuri de joacă (dintre care zece au fost deja scoase la licitaţie) şi de transformarea Orăşelului Copiilor într-un colţ de Disneyland, licitaţiile fiind deja lansate.
Şi Parcul Viva, unul dintre cele mai moderne din ţară, este tot o investiţie marca Marius Stan, pentru că proiectul iniţial, moştenit de la fostul edil Dumitru Nicolae, a fost modificat radical.

Proiecte moştenite de la Dumitru Nicolae

Marius Stan a avut misiunea de a finaliza investiţiile începute (cu stângul) de predecesorul său. Proiectele gemeau de erori, hibe, lipsuri şi chiar aberaţii şi au trebuit remediate. În mandatul lui Stan au reintrat în circuit Sala Sporturilor „Dunărea” şi bazinul de înot de la Baia Comunală. S-a redeschis Grădina Publică - modernizată cu fonduri europene, dar cu o fântână mult mai spectaculoasă, reabilitată cu bani de la bugetul local - dar şi Parcul Rizer, tot proiect pe bani europeni.
Asfaltarea arterei Bălcescu, modernizarea axei Oţelarilor - Stadionului - Frunzei - Asachi, dar şi a străzii Unirii au fost şi ele finalizate. Neterminată este Parcarea de TIR-uri de pe Drumul de Centură. Anul acesta, Stan a tăiat panglica Centrului Multifuncţional de Recuperare a copiilor cu deficienţe neuropsihomotorii, „Kids”.
Modernizarea străzii Ana Ipătescu, drumul spre Parcul Industrial şi strada Basarabiei sunt tot investiţii cu rădăcini în mandatul lui Nicolae, dar nefinalizate. La fel cum nefuncţional este şi Parcul Industrial, în care s-au îngropat munţi de bani!

Vai, trotuarele! Şi refugiile!

În mandatul lui Stan a fost asfaltată o bună bucată din strada Brăilei. Enervant este că, deşi de mai bine de un an s-au alocat bani pentru asfaltarea trotuarelor calamitate ale principalei artere a oraşului, nu s-a turnat nici măcar o lingură de asfalt! La fel cum nu s-a făcut nimic pentru reabilitarea scuarului Brăilei, eliberat de panourile publicitare. Paradoxal, deşi există un proiect privind realizarea a zece fântâni ornamentale pe scuarul Brăilei şi înlocuirea „fierătaniei” de la Inelul de Rocadă cu o arteziană somptuoasă, nu s-a mişcat un deget. În schimb, edilul cere pe Facebook gălăţenilor idei realiste pentru modernizarea Inelul de Rocadă.
Deranjant este şi că nici acum nu există refugii în toate staţiile din transportul local, şi că gălăţenii sunt nevoiţi să aştepte sub soarele de foc, în ploi, viscol şi vânt, autobuzele care vin tot mai greu şi mai rar.

Proiectele marca "Stan"

Printre cele mai importante proiecte ale edilului se numără lărgirea la patru benzi de circulaţie a străzii Traian, pe tronsonul Piaţa 30 Decembrie - strada Brăilei. La fel de importantă este şi crearea unui drum de legătură între strada Victor Vâlcovici şi Bulevardul Dunărea, drum care să tranziteze incinta Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi.
Importante sunt şi cele două campusuri de locuinţele sociale, unul în Micro 17 - 765 de unităţi locative, celălalt pe Drumul Viilor - 456 de unităţi locative, după modelul cartierului construit de primarul Constanţei, Radu Mazăre, dar cu o facilitate în plus: balcoane tronsonale! Primul proiect este deja adjudecat de Vega, celălalt, la licitaţie.
Tot proiect al lui Marius Stan este şi transformarea Patinoarului în Sală Polivalentă cu suprafeţe interschimbabile de joc, cu tribune rabatabile cu 5.000 de locuri, cu instalaţie de încălzit, antifonare, şi sonorizare.

Distracţie şi demolări

La aceste capitole, Stan excelează. În 2013, am fost mai iluminaţi festiv ca niciodată, am avut parte de două gale de box pentru titlul european, o gală K1 şi de spectacole publice aproape în fiecare lună. Iar în 2014 l-am sărbătorit chiar şi pe Sfântul Patrick al Irlandei, iar acum ne pregătim de trei seri de concerte şi artificii de Ziua Dunării. Fie primit!
Demolările de chioşcuri şi garaje, dar şi demolarea Arenei de Box sunt tot iniţiativele lui Stan. Edilul le este dator încă din 2012 elevilor Şcolii nr. 29 cu locul de joacă promis, prins acum într-o investiţie care vine în plus şi cu o parcare, în Micro 19. Din păcate, şi acest proiect, şi cel de restructurare urbană a Complexului Ancora se lasă îndelung şi dezamăgitor aşteptate. La fel şi galeriile comerciale care trebuiau să le asigure condiţii civilizate comercianţilor rămaşi fără chioşcuri. Iar ruinele rămase strică aspectul şi aşa tern al oraşului.
Foto: Bogdan/2014/marius stan selectii

Cu două zile înainte de alegeri/ Angajamentul lui Marius Stan

"Peste patru ani Galaţiul va avea - în afara noii primării, noului stadion, noului mall, acesta este doar "Punctul Zero" al noului oraş, nu ţinta finală! - o administraţie funcţională şi eficientă care să lucreze doar cu respect faţă de cetăţean şi faţă de investitori, va avea un buget din care să nu se mai fure, va avea bani mai mulţi, va avea investiţii directe care să mai stingă din şomaj, va avea lucrări publice de o calitate bună, făcute la timp şi la preţuri corecte, va avea o mai bună eficienţă a resurselor utilitare (apă, căldură, canalizare), va avea un grad de curăţenie mult mai bun decât cel actual, dar şi o grijă mai mare pentru cei aflaţi în dificultate. Dar acestea sunt doar lucrurile de bază pe care nici nu accept să nu le realizăm. Vor fi însă şi cele care vor adăuga şi mai multă valoare oraşului nostru, legate de dezvoltare", declara Marius Stan într-un interviu acordat ziarului "Viaţa liberă" cu două zile înainte de alegeri.

viata-libera.ro

Posted

Păi în 19 pe lângă lic. Economic, săptămâna trecută era pus gard cum că s-ar lucra. Erau și ceva utilaje. Astăzi, dacă mai era vreun utilaj și gardul... „ioc”! 

Mă gândeam că o să fie acolo un parc și parcare de toată frumusețea. Ori poate întâi face canalizarea?

 

Vise, neică!

Posted

Bilanţul primarului Marius Stan, la jumătatea mandatului. „Noul Galaţi” e cam „acelaşi Galaţi”

La doi ani de la alegerile locale din iunie 2012, bilanţul activităţii primarului Marius Stan este mai elocvent, fiind lipsit de interferenţe cu deciziile vechii administraţii. Anul trecut, când făcea bilanţul primului an la conducerea primăriei, Marius Stan se plângea că până în martie 2013 a fost nevoit să lucreze pe bugetul întocmit de fostul primar Dumitru Nicolae şi nu a putut face prea mult. Acum, de peste un an, administraţia Stan funcţionează pe propriul buget, dar lucrurile nu s-au schimbat pe măsura promisiunilor despre „Noul Galaţi”.

Proiectele lui Nicolae, upgradate de Stan

 Printre principalele realizări pe care şi le asumă primarul Marius Stan se află şi proiecte din mandatul lui Dumitru Nicolae, care erau în derulare şi pe care spune că le-a modificat. În cazul străzii Oţelarilor, era prevăzută asfaltarea numai pe segmentul destinat căii de rulare a tramvaiului şi nu erau prevăzute refugiile staţiilor de tramvai, aşa că primăria a intervenit pentru asfaltarea întregului carosabil şi construirea refugiilor. La proiectul de modernizare a Grădinii Publice, lucrările au fost suplimentate cu reabilitarea fântânii arteziene, care nu fusese inclusă în proiect. La modernizările de la Baia Comunală a fost introdusă instalaţia de clorinare a apei din bazinul de înot, neprevăzută în proiectul iniţial.

„Noua chirie” pentru „vechea primărie”

Când vine vorba de promisiunile făcute în campania electorală din 2012, Marius Stan are doar parţial motive de laudă. Atunci ne promisese „Noul Galaţi”, un concept electoral bazat pe „Noua primărie”, „Noul stadion” şi „Noul centru comercial”. A apărut Shopping City, care, chiar şi fără sălile  de cinema, acoperă parţial deficitul. În ceea ce priveşte „Noul stadion”, proiectul nu prea mai pare să îl intereseze nici pe primar, mai ales după declinul Oţelului. Marius Stan încearcă facă pasul înapoi printr-un sondaj de opinie pe contul său de Facebook şi renunţarea la acest proiect va fi motivată prin faptul că gălăţenii nu mai vor „Noul stadion”. Oraşul are nevoie de un sediu pentru primărie, dar perspectivele nu sunt prea clare, pentru că intenţiile primarului au oscilat între obţinerea de la Ministerul Transporturilor a sediului din perioada interbelică, Palatul Lambrinidi, de pe  Domnească nr.51 sau transformarea structurii de beton de lângă prefectură în „Noua primărie”. Între timp, a expirat contractul de închiriere pentru actualul sediu, valabil pentru perioada 2010-2013 şi a fost încheiat un nou contract, pentru 2013-2016. Prin Hotărârea Consiliului Municipal nr.239/2013, consilierii l-au mandatat pe primarul Marius Stan să negocieze un preţ maxim de 4,15 euro/mp cu TVA pentru cei 3.079 mp de suprafaţă locativă şi un preţ maxim de 1 euro/mp cu TVA pentru terenul aferent construcţiei, 3.262 mp. Asta înseamnă 192.000 de euro pe an. Aşa că deocamdată ne-am ales doar cu „noua chirie”.

„Noul Galaţi”, cam friguros

Nici în al doilea an de mandat al actualului primar nu am asistat la o rezolvare a problemelor care blochează sistematic sistemul de furnizare a căldurii în sistem centralizat. A eşuat înlocuirea Apatermului cu Calorgal, a eşuat şi introducerea convenţiilor individuale, aşa cum eşuase şi programul de scutire de penalităţi a celor care îşi plătesc datoria de bază. În octombrie şi noiembrie, situaţia a fost dramatică, pentru că furnizarea căldurii a fost sistată pentru sute de asociaţii cu datorii. De sărbători s-a dat căldură la tot poporul, dar din ianuarie au urmat sistările furnizării căldurii pentru câteva zeci de asociaţii. Au fost nevoite să îndure frigul sute de familii care erau cu plata facturilor la zi. Primarul pare decis să rezolve problema datoriilor în justiţie, pe rolurile instanţelor aflându-se 3.134 de dosare, în diverse stadii şi 1.584 de dosare de executare silită. Aceste dosare cântăresc 1.460 kg.

O veselie suspect de scumpă, cercetată de DNA 

Cu certitudine că „Noul Galaţi” diferă de cel vechi prin faptul că e mult mai animat, ceea ce este foarte bine, dar unele din concertele organizate pe banii primăriei au fost extrem de costisitoare. După ce la ediţia din 2012 a Sărbătorilor Galaţiului municipalitatea a plătit firmei Publi Store SRL Cluj uriaşa sumă de 927.000 euro, pentru opt concerte cu vip-uri autohtone plus fosta Sandra, la ediţia 2013 primăria a cheltuit pentru concertul cu Smokie şi Michael Bolton numai vreo 140.000 de euro, grosul banilor, aproximativ 300.000 de euro, fiind contribuţia Shopping City. În acest an, inspectorii de la Camera de Conturi Galaţi au dezvăluit cum au fost umflate facturile la concertele de la celebrele sărbători din 2012. Publi Store SRL Cluj a decontat la primărie aproape 34.000 de lei pentru plata a doi prezentatori de spectacole, care în realitate fuseseră plătiţi cu 4.200 lei. În nota de control se face referire la „neeconomicitatea efectuării cheltuielilor reprezentând serviciile a 2 prezentatori, în valoarea de 33.790 de lei, ca urmare a încheierii unui contract având ca obiect prestarea de servicii pentru realizarea evenimentului sus-menţionat, în condiţiile în care obligaţiile SC Publi Store SRL, care a angajat cei 2 prezentatori, s-au ridicat la suma de 4.200 de lei”. Firma din Cluj a încasat un „comision” de 29.590 lei. Cazul e cercetat de DNA.

Spitalul Municipal, o himeră

„Calitatea actului medical” era titlul unuia din capitolele bilanţului primului an de mandat, capitol la care primarul Marius Stan ne promitea reînfiinţarea spitalului municipal: „Suntem aproape de a prelua Spitalul CFR de la Ministerul Transporturilor, instituţie sanitară care va deveni Spital Municipal”. În vara anului trecut, Spitalul CFR Galaţi a fost transferat de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Sănătăţii, fiind făcut astfel primul pas în preluarea acestuia de către municipalitate. Timp de aproape un an nu s-a întâmplat mare lucru şi, recent, Spitalul CFR Galaţi a revenit în administrarea Ministerului Transporturilor.

Prin şcoli, două milioane de euro în reparaţii inutile

Tot din bilanţul primului an de mandat, la capitolul „modernizarea în întregime a şcolilor”, primarul spunea: „Am schimbat complet abordarea. Trecem de la <<reparaţii în şcoli>> la <<reparaţii ale şcolilor>>. Astfel, vom moderniza şcoli în întregime, nu doar o sală de clasă sau două”. După aceste declaraţii ale lui Marius Stan a urmat vara lui 2013, în care s-au făcut reparaţii prin holurile şcolilor. Primăria a încheiat un număr de 147 de contracte, acordate unor firme prin încredinţare directă. Banii nu au ajuns la nivelul ordonatorului terţiar de credite, care e şcoala şi putea să contracteze reparaţiile de care era nevoie, ci au fost încredinţaţi direct firmelor. Directorii s-au trezit că în şcoala lor a venit o firmă plătită de primărie, fie să le văruiască holurile, fie să le pună faianţă pe hol, că aşa li s-a spus de la primărie. S-au făcut anumite lucrări, deşi şcolile aveau nevoie de cu totul alte lucrări. Iar asta a costat 2 milioane euro.

Cel mai scump iluminat festiv

Dacă la ediţia din 2012 a Sărbătorilor Galaţiului am avut concerte extrem de costisitoare, la ediţia din 2013 am avut cel mai scump iluminat festiv. Primăria a alocat pentru iluminatul festiv de sărbători suma 2.771.400 lei, cu TVA inclus, adică 629.863 euro. E o sumă imensă în comparaţie cu banii daţi pe iluminatul festiv de primăriile altor mari oraşe, care, în general, nu dau pe beculeţele de sărbători mai mult de o sută de mii de euro. Şi primăria nu s-a ales cu nimic de aceşti bani, pentru că ornamentele nu au fost cumpărate, ci închiriate. Cei 630.000 de euro reprezintă chiria ornamentelor şi montarea şi demontarea acestora.

Deszăpezire de lux

Cele 13 de zile de deszăpezire de sfârşitul lui ianuarie şi începutul lui februarie ne-au costat, potrivit primarului Marius Stan, peste trei milioane de lei. Costurile cu utilajele au fost de 2.338.158 de lei, materialul antiderapant a costat 896.862 lei, iar manopera la deszăpezirea la lopată a costat 144.862 lei. O zi de deszăpezire a costat 259.926 de lei. În total, aceste intervenţii au costat 3.379.463 lei. Deszăpezirea oraşului a costat dublu, faţă de cea a judeţului. În oraş, deszăpezirea s-a făcut pe străzile principale şi parţial pe străzile secundare şi a costat 3,3 milioane de lei. Deszăpezirea celor 800 de kilometri de drumuri judeţene, pe durata celor şase luni de iarnă, a costat 1,5 milioane de lei.

„Supergăurile”-kombat 

Din bilanţ nu puteau să lipsească supergalele. Cea din februarie a fost un dezastru financiar şi nici acum nu se ştie cum au fost acoperite cheltuielile. În octombrie, primarul Marius Stan a anunţa că pe 21 decembrie va fi organizată o gală Superkombat, cu teledon, în cadrul căreia va fi strânsă o sumă destinată sinistraţilor de la inundaţiile din luna septembrie. Stan declara că se va strânge o sumă mai mare decât cea alocată de guvern, adică de peste 27 milioane lei. Promoţia galei Superkombat „Fight for Galati” a fost lansată la de Marius Stan la Festivalului Oriental de la Carrara. Gala de la Galaţi a fost promovată pe Eurosport. Surpriza a venit după ce a avut loc gala care a costat primăria 150.000 de euro: deşi primarul Marius Stan preconiza adunarea a peste 27 milioane lei pentru sinistraţi, reprezentanţii primăriei spun nu a fost încasat niciun leu. E  posibil să nu se fi încasat chiar niciun ban la un eveniment care a beneficiat de o asemenea promovare?

Parcările, tunelul, campusurile sociale

O iniţiativă foarte bună a primarului, susţinută de majoritatea gălăţenilor, este începerea demolării bateriilor de garaje, în locul cărora vor fi construite parcări şi locuri de joacă. Cu toate că eram asiguraţi că există proiectul şi lucrările vor începe curând, deocamdată pot fi admirate doar maidanele rămase în urma buldozerelor. Tunelul pe sub Dunăre va rămâne o fantezie, pentru că solicitarea guvernului pentru obţinerea finanţării a plecat la Bruxelles cu varianta pod la Brăila. Ar mai fi de amintit construirea celor două campusuri sociale „gen Mazăre”, cu 1.212 apartamente, construite în Micro 17 şi pe Drumul Viilor. Dacă la Constanţa preţul a fost de 170 euro/mp, la Galaţi s-a ajuns la preţuri de 453-469 euro, care cu TVA sunt de 561-581 euro/mp.

presadegalati.ro

  • 1 year later...
Posted

Marius Stan: „N-am fost şi nici n-o să fiu niciodată Stan Păpuşă”

Soarta sistemului de termoficare din Galaţi, străzile şi trotuarele care, adesea, atentează la siguranţa şoferilor şi a pietonilor, câinii care par de la o zi la alta şi mai mulţi, transportul public local de persoane sunt problemele stringente ale oraşului. Şi, pentru că tot vin vremuri electorale, ce se mai aude despre construcţia „Noului Galaţi” şi, mai cu seamă, când va fi el gata? Răspunsurile am încercat să le aflăm de la primarul municipiului Galaţi, Marius Stan.

- Domnule primar, săptămânal, în oraş se produce cel puţin o avarie care lasă sute, dacă nu mii de gălăţeni în frig. Cine-i de vină?

- Pentru avariile CET, evident că sunt de vină cei de la CET şi Guvernul, dar asta nu ne încălzeşte. De exemplu, pe strada Nicolae Bălcescu, am refăcut proiectul fostului primar, care nu prevedea şi înnoirea reţelelor de apă şi canalizare, şi am refăcut toate reţelele noi. În paralel, erau şi reţelele CET pe care noi nu aveam dreptul să le înlocuim. Guvernul le-a lăsat tot pe cele vechi. Am asfaltat strada şi acum avariile CET-ului ne-o hăcuiesc. E vina Primăriei?! Nu avem ce face, suntem legaţi de mâini şi de picioare! O reabilitare a întregului sistem de termoficare, a reţelei primare care aparţine CET, înseamnă răscolirea întregului carosabil din oraş. Era logic când am făcut investiţiile pe ISPA să fi găsit modalitatea, de la Guvern, să fie înlocuite şi acele reţele. Din păcate, nu s-a făcut şi plătim tribut.

- Şi atunci care este viitorul sistemului de termoficare?

- E un sistem în care, de peste 20 de ani, nu s-a investit nimic, de care toţi şi-au bătut joc, începând cu partidele. Fostul Apaterm a avut 1.200 de angajaţi! Calorgal funcţionează cu 513! Deci 700 de angajaţi au fost cadre de partid, ţinute pe banii noştri.

Am făcut eforturi fantastice să ţinem, totuşi, sistemul în viaţă. De când am început mandatul s-a schimbat un lucru esenţial: Romgaz a fost listat la bursă, are conducere franceză şi nu porneşte CET până nu primeşte banii înainte. Numai în mandatul meu avem o sută de milioane subvenţie, o sumă incredibilă cu care construiam, poate, cel mai modern spital! Nu mai aveam nicio stradă neasfaltată în Galaţi. Pot să mă judece gălăţenii, dar nu cei care nu plătesc! Cei care plătesc căldura şi cei care nu sunt racordaţi la sistemul centralizat au dreptul să ne judece că, în loc să cheltuim aceşti bani pentru dezvoltare, i-am cheltuit pentru menţinerea unui sistem care are sincope mari. Dacă lumea nu plăteşte, va trebui să oprim sistemul.

Dacă oamenii plătesc facturile, sistemul poate funcţiona mai departe. Dacă nu, nu putem să garantăm neplata oamenilor! Înseamnă o notă de plată scadentă, care poate veni pentru primar şi tot aparatul din jur, sau pentru comunitate. Oamenii au de ales!

- Sunteţi mulţumit de cum arată străzile şi trotuarele oraşului?

- Nu poţi să fii niciodată mulţumit de aşa ceva, pentru că şi atunci când le-ai finalizat pe toate, se deteriorează altele! Până să încep mandatul de primar, ni s-a vândut ideea că suntem cel mai canalizat oraş din ţară. În procente, asta se traduce de fapt în 28 la sută din întreaga reţea de apă şi canalizare a oraşului. Atât a fost. După trei ani şi jumătate vorbim de 67 la sută reţele noi! Străzile Oţelarilor, Stadionului, Frunzei, Ioan Cetăţianu, Tunelului, Traian, Bălcescu, Ana Ipătescu, străzile din spatele Kaufland… Nu pot să fiu mulţumit, pentru că avem mult de treabă, dar eu îmi doresc ca în trei ani, maxim, să acoperim toate străzile.

S-a terminat proiectarea pentru bulevardul Coşbuc. Vom accesa fonduri şi îl vom face la fel ca şi Traian. Când am finalizat tot Traian, cu exproprierile şi lărgirea la patru benzi, sens unic, până în Faleză, vom avea un bulevard care ne va duce de la Metro în Faleză, şi de acolo, prin drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră, traversăm Galaţiul în zece minute. Invers, venind dinspre Brăila, intrăm de pe Faleză pe patru benzi, sens unic, pe Coşbuc şi vom ieşi în nord. Şi toate străzile perpendiculare, sensuri unice alternative! Şi avem o fluidizare a traficului aşa cum trebuie să fie în marile oraşe. Corelat cu sistemul inteligent de trafic, cu unda verde, cu monitorizări video pe intersecţii, vom avea chiar un trafic fluent şi sigur. Asta ne propunem.

- În ciuda promisiunilor, câinii maidanezi sunt tot pe străzi. Când şi ce veţi face concret pentru a diminua numărul lor?

- Câinii sunt cel mai delicat subiect. Chiar sunt un pericol pentru adulţi şi mai ales pentru copii, pentru că deja sunt foarte mulţi. A-i strânge pe toţi în padoc şi a-i ţine acolo este contrar legii! Avem aproape două luni de când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a spus că eutanasierea câinilor este legală. Vom aplica legea, nu avem încotro! În paralel, cei de la Ecosal trebuie să implementeze încă un padoc, pentru mărirea capacităţii de cazare, dar în paralel cu aplicarea legii. Îi înţeleg pe iubitorii de câini, dar până la un punct: dacă îi iubesc, să-i ia acasă!

- Din 9 mai, când expiră contractele maxi-taxi, cu ce vor mai călători gălăţenii?

- Cetăţenii nu au de ce să-şi facă probleme. Dacă până în luna mai, SC Transurb nu va avea parcul auto necesar pentru a susţine singură transportul public, are posibilitatea să subcontracteze serviciile operatorilor privaţi. Şi probabil că operatorii privaţii vor avea posibilitatea să lucreze mai departe, dar în condiţiile pe care le stabileşte Transurb.

- Aveţi trei ani de mandat. Care consideraţi că este cel mai mare eşec administrativ?

- Eu am pornit la drum într-o configuraţie politică extrem de solidă, USL. Am mizat pe această construcţie politică, ce îmi garanta o conlucrare cu Consiliul Local cum nu se poate mai bună, lucru absolut necesar pentru derularea proiectelor. Ei, n-a ţinut mult! Când am trecut de la PNL la UNPR, am avut aproape un an de majoritate confortabilă şi de colaborare foarte bună cu Consiliul. Consider o nerealizare faptul că n-am reuşit, totuşi, în ciuda configuraţiilor politice în permanentă mişcare şi reconfigurare a Consiliului Local, să pot să-mi asigur o majoritate. Probabil că ar fi trebuit să fiu, în unele cazuri mai diplomat, mai politician…

Consider că e un eşec pe care încerc să mi-l justific mie şi celor care au încredere în mine, că aşa trebuia să fie, pentru că n-am fost, nici n-o să fiu niciodată, ceea ce au crezut şi cei din USL, şi cei de după: "Stan Păpuşă". N-o să fiu niciodată păpuşa nimănui! Ei au sperat! Au zis că vin din alt domeniu, ei ştiu administraţie şi dedesubturile administraţiei, în contextul unor legi mai mult decât neclare şi permisibile pentru unii, au crezut că mă pot manipula. Că voi fi precum predecesorul meu, stau pe-acolo, îngropat în hârtii. Ei nu! Faptul că n-au mai putut să-şi facă jocurile i-a iritat rău de tot…

O mare nerealizare este că nu am reuşit să comunic ceea ce am făcut. Am considerat că e vizibil ce fac. Dar nu e chiar aşa: pentru un parc făcut în Micro 19 sau în 39 se bucură oameni de acolo, cei din Centru nu ştiu. O stradă făcută în Micro 17 e apreciată de cei de acolo, cei din Valea Oraşului văd gropile din străzile lor.

- Şi atunci care este cea mai importantă reuşită administrativă?

- Cea mai importantă realizare consider că este tot ceea ce am făcut în trei ani şi jumătate, care înseamnă de zece ori mai mult decât au făcut ceilalţi doi primari în cinci mandate! Fără să mă laud! Străzi, noua Primărie, cartiere de locuinţe sociale, studiul de fezabilitate pentru tunel, parcurile, locurile de joacă, locurile de parcare… Mai avem încă 4.000 de garaje de demolat şi acolo se vor pune în loc parcuri, locuri de joacă, locuri de parcare. Toate lucrurile acestea le facem din acelaşi buget pe care l-au avut şi predecesorii mei, că nu au venit bani din cer! Dar, iertaţi-mă, în 20 de ani n-am văzut nimic pe verticală!

- Veţi mai candida pentru un nou mandat de primar şi dacă da, cu ce echipă?

- Evident, da! Fără doar şi poate voi candida din partea UNPR, excluzând, cel puţin astăzi, orice altă alianţă electorală. Nu exclud ca până în mai să se producă şi modificări, dar nu ne bazăm pe asta. Cu o echipă cu tot ce are UNPR mai bun, începând cu cei şase consilieri locali, care au demonstrat că sunt oameni serioşi, la care adăugăm pe dl deputat Chebac, preşedintele organizaţiei, care va fi pe liste şi la municipiu, şi la judeţ, dl Picu Roman, care are notorietate în Galaţi, dl Vicleanu, pentru consilierii mei personali, dl Caliga, şi lista rămâne deschisă. Am convingerea că vom prezenta o listă de consilieri locali şi judeţeni care concurează cu oricare alt partid.

Sunt conştient că atunci când candidezi pe lista unui partid care, probabil, în sondaje, nu are foarte multe procente e foarte dificil, dar niciodată nu m-a speriat bătălia. Abia aştept! E vorba de luptă şi lupta-mi place! Partidul, de pe urma candidaturii mele nu poate decât să crească. Singurul care poate pierde sunt eu, în eventualitatea nedorită în care nu aş câştiga alegerile. Dar am convingerea că ceea ce am făcut până acum va cumpăni foarte mult în evaluarea gălăţenilor.

- „Noul Galaţi” a fost sloganul campaniei electorale în urma căreia aţi fost ales primar. Mai rămâne valabil acum?

- Conceptul "Noul Galaţi" rămâne valabil, pentru că necesită foarte mulţi ani. Galaţiul trebuie restructurat şi modernizat din temelii. Nu trebuie să fii estetician ca să realizezi că avem un oraş urâţit în ultimii zeci de ani. În perioada interbelică, am fost unul dintre oraşele cele mai frumoase din ţară. Din păcate, au venit bombardamentele, comunismul şi apoi înaintaşii mei, care au permis urâţirea oraşului prin aprobări pentru tot felul de clădiri inestetice, pentru chioşcuri, baterii de garaje. 5.000 de garaje!

"Noul Galaţi" presupune foarte mulţi ani ca să razi de pe faţa pământului ce s-a construit prost, urât şi nefolositor, şi să pui ceva în loc. Asta presupune trei - patru mandate! Oamenii trebuie să înţeleagă că ne dorim foarte multe, dar, din păcate, lucrurile se realizează în timp, cu răbdare, cu o strategie. Sunt primul primar care a elaborat o strategie care ne spune pe ce drum ne ducem ca dezvoltare. „Noul Galaţi” trebuie să rămână nu numai pentru mandatul lui Stan, care poate se încheie - cine ştie? - ci pentru oricine va prelua Primăria de-acum încolo. Dacă nu ne facem noi oraşul mai primitor, mai frumos, nu ne caută nimeni.

- Declaraţia din 2012 „Eu nu promit mai mult decât pot face” mai poate fi folosită în 2016?

- Promit, îmi doresc foarte multe, şi nu de azi, de mâine, ci de ieri, dar nu le putem realiza pe toate. Dar asta nu înseamnă că am minţit, înseamnă că le facem mai încet. Primesc critici pe cele trei mari proiecte pe care le-am promis gălăţenilor: mall, stadion şi primărie.

La noua primărie se lucrează, va fi o clădire emblematică pentru Galaţi şi singura din sud-estul ţării care are o parcare subterană de 114 locuri.

Mall s-a făcut. Nu e vina mea că cei care l-au făcut n-au făcut şi cinema, dar avem şi cinema 3D la Casa de Cultură.

Pentru stadion mă critică cei care m-au apreciat cel mai mult şi pe care îi apreciez şi îi admir pentru cât de mult iubesc această echipă, Oţelul, şi care s-au zbătut ca ea să nu moară! Dar aici e vorba de priorităţi! O să facem şi stadion, deocamdată ne-am propus pentru 2016 să recondiţionăm gazonul pe "Dunărea", schimbând şi drenajul, instalaţia de stropit, gazon nou, şi să punem o pistă de tartan. Este o primă etapă dintr-un proiect multianual. Încet-încet, le vom face şi poate încet-încet construim şi o echipă nouă, performantă!

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.