Jump to content

ArcelorMittal Galaţi a pierdut 741 de milioane de lei în 2013


dcp100168

Recommended Posts

Combinatul, o afacere nerentabilă şi cu mai puţini angajaţi

Activitatea ArcelorMittal Galaţi pe anul trecut a fost departe de a fi una proftabilă, şi asta în condiţiile în care anul acesta administraţia unităţii a acordat o creştere salarială în sumă fixă de 50 de lei fecărui angajat. Dacă Combinatul a înregistrat pierderi în anul 2013, lucru care s-a întâmplat şi în anul precedent, şi anume 2012, şi numărul de salariaţi a înregistrat o scădere în anul 2013 comparativ cu anul 2012, pentru care există şi o explicaţie, şi anume derularea schemei de plecări voluntare, mai precis o nouă autodisponibilizare, care este modalitatea pusă în practică de către administraţie de la privatizarea unităţii şi până anul trecut pentru reducerea numărului de angajaţi. Astfel, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, dacă la sfârşitul anului 2012 la Combinat numărul mediu de salariaţi era de 7.936, la sfârşitul anului 2013 numărul mediu de angajaţi era de 7.115, ceea ce înseamnă că în decurs de un an numărul de angajaţi a scăzut cu circa 800 de persoane.

Cifră de afaceri în scădere

Datele oficiale prezentate de către Ministerul de Finanţe scot la iveală faptul că în anul 2013 şi cifra de afaceri a fostului colos siderurgic a scăzut faţă de cifra de afaceri înregistrată în anul 2012. Astfel, dacă în anul 2012 cifra de afaceri netă a fost de 5.418.682.167 lei, la sfârşitul anului 2013 cifra de afaceri netă a fost de 3.713.378.235 lei. În ceea ce priveşte veniturile totale, acestea au fost de 5.311.452.246 lei la sfârşitul anului 2012, în timp ce la sfârşitul anului 2013 veniturile totale au fost de 3.888.668.800 lei. Şi pierderile înregistrate de Combinat în mod oficial, respectiv conform datelor din bilanţul contabil transmis Ministerului Finanţelor Publice, au crescut în anul 2013 comparativ cu anul 2012, respectiv de la 231.066.763 lei la 741.659.810 lei, ceea ce înseamnă o creştere substanţială a pierderilor de la un an la altul.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cum a pierdut ArcelorMittal Galaţi 170 milioane de euro

* Combinatul siderurgic a înregistrat în 2013 cea mai mare pierdere din ultimii ani * Preţurile mici de pe piaţa produselor siderurgice şi creşterea costurilor la energie au spulberat eforturile de creştere a productivităţii * Grupul ArcelorMittal a pompat peste 200 milioane de euro în combinatul gălăţean pentru a-şi apăra pieţele din bazinul Mării Negre * De la începutul crizei, numărul angajaţilor de la Galaţi s-a înjumătăţit

În ciuda tonului relativ optimist al conducerii ArcelorMittal Galaţi vizavi de revenirea combinatului siderurgic într-o zonă de profitabilitate sau cel puţin de reducere a pierderilor, anul 2013 a însemnat deopotrivă o scădere a cifrei de afaceri, a numărului de angajaţi, dar şi acumularea a noi pierderi, mai mari chiar decât în anii trecuţi.
Practic, dacă este să facem abstracţie de anul 2009, când prăbuşirea pieţelor a dus ArcelorMittal Galaţi de la un profit de 757,8 milioane de lei la o pierdere de peste 1,4 miliarde de lei, anul 2013 a fost cel în care combinatul siderurgic a înregistrat cele mai mari pierderi: 741,6 milioane de lei (adică în jur de 168 milioane de euro - n.r.), potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanţelor. Asta în condiţiile în care, în 2012, pierderile Combinatului au fost de „doar” 231 milioane de lei. O explicaţie ar fi aceea că ArcelorMittal a rămas sub presiunea crizei de supracapacitate de pe piaţa oţelului, care a coborât preţul produselor siderurgice la limita sustenabilităţii în raport cu costurile materiilor prime.

De altfel, dacă „în vremurile bune”, de dinainte de criză, Combinatul avea o producţie de 2,5 - 3,5 milioane de tone pe an, acum s-a ajuns la o limită de 1,5-1,7 milioane de tone pe an.
Un lucru care ar trebui să ne dea de gândit ar fi acela că nu s-a reuşit păstrarea trendului ascendent al cifrei de afaceri. În 2009, şocul căderii pieţelor s-a reflectat într-o înjumătăţire a cifrei de afaceri, la 3,58 miliarde de lei, dar ulterior, până în 2012, acest indicator a crescut constant, până la 5,41 miliarde de lei.

Anul 2013 a marcat însă o scădere drastică a cifrei de afaceri, la 3,88 miliarde de lei, adică foarte apropiată de cea din primul an de criză. Aceasta este, într-o bună măsură, urmarea scăderii cererii de tablă groasă, în condiţiile diminuării investiţiilor de infrastructură, dar şi al creşterii preţurilor la energie. Unele efecte au fost induse, în trimestrul al treilea, şi de o serie de dificultăţi care au provenit de la Oţelărie, dar şi de pornirea dificilă a LTG 2, după o operaţiune de mentenanţă.

Cheltuielile cresc mai repede decât veniturile

Se remarcă, de asemenea, că în ciuda eforturilor de a echilibra balanţa financiară şi a trece de pe pierdere pe profit, ritmul de creştere a veniturilor a fost mai mic decât ritmul de creştere a cheltuielilor. O bună parte din acestea din urmă provin din creşterea facturilor la energie (electricitate şi gaze) cu aproximativ 25 milioane de euro pe an, la acelaşi volum al consumurilor. În acest context, la fel ca şi alţi mari consumatori de energie din ţară, ArcelorMittal atrăgea atenţia asupra efectelor dramatice pe care schemele de subvenţionare a investiţiilor în energia regenerabilă le au asupra industriei. Aceste scheme au distorsionat profund piaţa energiei şi, în timp ce companii precum ArcelorMittal au ajuns la un cost mediu de 80 de dolari/MWh, competitorii lor plătesc 50-60 de dolari/Mwh în Germania şi Franţa sau chiar mai puţin de 40 dolari/MWh în SUA.

Ironia sorţii face că, deşi Combinatul a revenit aproape de linia de plutire din punct de vedere operaţional, problema energiei a declanşat, practic, o nouă criză în ceea ce priveşte competitivitatea pe piaţă a produselor siderurgice gălăţene. Legat de această problemă, realizând că schemele la energia regenerabilă, excesiv de generoase comparativ cu alte ţări, pot duce practic la dezindustrilizarea ţării, Executivul a aprobat săptămâna trecută o reducere cu până la 85 la sută a plăţilor la certificatele verzi pentru marii consumatori de energie, printre care se numără şi ArcelorMittal. Măsura ar urma, după informarea CE, să fie aplicată din august a.c., rămâne însă de văzut la cine se va transfera diferenţa de preţ: la populaţie sau la producătorii de energie regenerabilă.

Mai puţine locuri de muncă

Numărul de angajaţi a continuat să scadă şi în 2013, Combinatul raportând la finalul anului un număr de 7.115 salariaţi, cu 821 mai puţini ca în 2012 şi aproape la jumătate faţă de 2008. Ultima schemă de plecări voluntare s-a derulat în august 2013, când au fost înregistrate 450 de cereri, acestea fiind aprobate aproape în totalitate. Conducerea Combinatului afirma că schema respectivă de plecări voluntare este, probabil, ultima, dar nu toată lumea este convinsă de asta.

În martie, anul acesta, sindicaliştii de pe platforma Combinatului acuzau conducerea ArcelorMittal că pregăteşte un nou val de plecări. Sindicatul Siderurgistul AMG arăta că peste 500 de angajaţi de la sectoarele de mentenanţă vor fi trecuţi în departamentul "Structural & Skill Pool", pe care sindicaliştii îl caracterizează drept "anticamera unor noi plecări". De partea cealaltă, conducerea ArcelorMittal susţinea că este vorba doar de un „program de planificare a forţei de muncă”. În acelaşi timp, conducerea Combinatului arăta că este în continuare nevoie de o îmbunătăţire a productivităţii muncii, compania fiind încă mult sub standardele vestice.

Avantaj strategic salvator

Dincolo de partea „goală” a profitului, conducerea ArcelorMittal a arătat, de câte ori a avut prilejul, că în nici un caz nu se plănuieşte o închidere treptată a Combinatului. Potrivit datelor puse la dispoziţie de companie, Grupul ArcelorMittal a investit la Galaţi, chiar şi după debutul crizei, nu mai puţin de 200 milioane de euro! Astfel, în total, de la momentul privatizării, s-au investit în siderurgia gălăţeană peste 800 milioane de euro. O întrebare ar fi, desigur, de ce grupul ar investi atâţia bani într-o afacere care în ultimii ani a generat pierderi atât de mari. Un răspuns ar putea fi acela că unitatea are un rol strategic. ArcelorMittal Galaţi face parte din Divizia Flat Carbon Europe, iar în zona Mării Negre combinatul siderurgic gălăţean este singurul producător de produse laminate plate al Grupului ArcelorMittal. Dacă s-ar renunţa la combinatul de la Galaţi, piaţa ar fi ocupată cu repeziciune de producători în ascensiune, precum cei din Turcia, iar asta nu ar face decât să complice afacerile la nivelul grupului ArcelorMittal. Altfel spus, decât rău cu rău, mai bine rău fără de rău.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

ArcelorMittal Galaţi a pierdut 2 milioane de lei pe zi anul trecut

ArcelorMittal Galaţi (fostul Sidex) a înregistrat anul trecut piederi de 741 mil. lei (168 mil. euro), respectiv 2 mil. lei pe zi. Acesta a fost al doilea cel mai mare rezultat negativ din criză când combinatul siderurgic a pierdut bani în fiecare an.

În perioada 2009-2013 pierderile cumulate s-au ridicat la 3,3 mld. lei (757 mil. euro), potrivit calculelor ZF, la afaceri cumulate de 28,7 mld. lei. Anul trecut cifra de afaceri a scăzut cu peste 30%, până la 3,7 mld. lei (837 mil. euro). Rezultatele din 2013 apropie Arcelor­Mittal Galaţi de situa­ţia de dinainte de privatizare, când combinatul pierdea 1 mil. dolari pe zi.

„Începând cu anul 2008, dat fiind contextul internaţional, compania s-a confruntat cu o scădere puternică a producţiei, în condiţiile în care cererea a scăzut semnificativ, iar concurenţa venită din partea companiilor din afara UE a crescut, fiindcă acestea beneficiază de costuri mai avantajoase pentru materiile prime“, spune Bruno Ribo, director general ArcelorMittal Galaţi. El adaugă faptul că evoluţia ArcelorMittal Galaţi de până acum a fost afectată atât de criza economică internaţională, care a avut un impact puternic asupra pieţei oţelului, cât şi de creşterea costurilor la nivel local, generată în mod particular de preţurile ridicate cu energia şi cu gazele naturale.

zf.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.