Jump to content

Dan Nica renunţă la Colegiul 5 pentru Parlamentul European


Recommended Posts

Dan Nica renunţă la Colegiul 5 pentru Parlamentul European

Dan Nica, preşedintele PSD Galaţi, a ales să meargă în Parlamentul European, după ce a câştigat un mandat de eurodeputat în urma alegerilor din 25 mai, şi îşi va da demisia din Parlamentul României, pe data de 23 iunie. Liderul social-democraţilor gălăţeni a înaintat o adresă conducerii Camerei Deputaţilor, prin care anunţă că va demisiona, iar deputaţii au adoptat deja un proiect de hotărâre privind vacantarea postului deţinut de acesta.
Potrivit legii, Guvernul este obligat ca, în maximum trei luni de la vacantarea unor colegii în care nu mai sunt aleşi şi alţi parlamentari, cum este cazul Colegiului 5 din judeţul nostru, păstorit de Nica, să organizeze alegeri parlamentare parţiale.
Purtătorului de cuvânt al PSD Galaţi, Claudiu Brînzan, ne-a declarat că, deocamdată, social-democraţii nu şi-au desemnat un înlocuitor care să îi succeadă preşedintelui PSD. „Nu s-a purtat nicio discuţie pe acest subiect. După depunerea demisiei, urmează să se ia o hotărâre în acest sens în Consiliul Organizaţiei Judeţene. Se va proceda ca şi în cazul Colegiului 9, candidatul va fi desemnat prin vot”, a afirmat Claudiu Brînzan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Dan Nica, pe locul 2 în topul celor mai chiulangii europarlamentari români

  • Nica a fost prezent la numai 64% din voturile din plenul Parlamentului European

La Galați a câștigat notorietate ideea că președintele PSD Galați, eurodeputatul  Dan Nica, nu mai dă prea des pe aici din cauză că este foarte ocupat cu activitatea sa de la Parlamentul European. Am fi îndemnați să și credităm o astfel de idee, pentru că cei care conduc Uniunea Europeană, liderii Uniunii, inclusiv membrii Parlamentului European, se confruntă cu o serie de crize fără precedent, de la valul de terorism și criza refugiaților, la crizele geo-politice din estul continentului sau efectele crizei economice și trebuie să găsească soluții la aceste crize. Am putea lua de bună o explicație de genul „e ocupat, lucrează, are multă treabă la Bruxelles”! Problema este că Dan Nica nu prea e de găsit nici pe la Bruxelles.

Dan Nica nu a mai fost văzut nici la Galați, nici la TVG, din august anul trecut, când a obținut un nou mandat de președinte al PSD Galați. A candidat la rugămințile (tactice) ale primarilor PSD din județ, după vreo două luni în care chiar Nica alimentase zvonul că nu mai are de gând să candideze pentru că activitatea de europarlamentar îi ia mult timp, sugerând concluzia că nu poate conduce PSD Galați de la Bruxelles.

Povestea cu renunțarea la șefia PSD Galați a fost doar o strategie împotriva senatorului Gheorghe Saghian, care și-ar fi dorit președinția organizației dacă Nica iese din scenă.

Acum descoperim și cât de adevărate erau temerile de vara trecută ale zvonerilor lui Dan Nica.

Ei bine, Nica muncește atât de mult la Bruxelles încât ocupă locul 2 în topul celor mai chiulangii europarlamentari români, având o prezență de 64,39% la voturile din plenul Parlamentului European. Colegii săi din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European (S&D) pot să fie mândri că Dan Nica a emis în 2015 un aviz, în calitate de raportor pentru aviz, referitor la oportunităţile de creştere ecologică pentru IMM-uri, că Nica a luat cuvântul în plen de 20 de ori, a făcut trei propuneri de rezoluţii, o declaraţie scrisă şi a adresat şapte întrebări parlamentare. Dar precum se va vedea în cazurile altor europarlamentari români, este destul de puțin.

Dan Nica: „Cum votăm aşa vom avea următorii cinci ani”!

Faptul că europarlamentarul de Galați este unul la „fără frecvență” nu este lipsit de urmări pentru Galați. Să nu uităm că Dan Nica a preluat ștafeta mandatului de eurodeputat al Adrianei Țicău, care în calitate de europarlamentar de Galați a reușit câteva proiecte importante, înscrierea Galațiului în Rețeaua Europeană de Transport TEN-T și lansarea Strategiei Dunării, în care sunt finanțate proiecte importante. Faptul că la Galați nu avem proiectele care să și fie finanțate în cadrul Strategiei Dunării e altă poveste și ține de liderii administrației locale, Marius Stan și Nicolae Bacalbașa.

Dan Nica ar fi trebuit să continue demersurile Adrianei Țicău, dar după un an și jumătate de activitate la Parlamentul European nici măcar nu și-a făcut timp să explice ce a realizat în această perioadă. Era obligat să o facă pentru că a cerut și a și obținut voturile foarte multor gălățeni. Acestora le este dator cu astfel de explicații.

Altfel, la teorie, e totul OK. Înainte să devină europarlamentar, chiar Dan Nica părea să fie conștient de importanța activității unui europarlamentar pentru comunitate. În iunie 2009, când au avut loc alegeri pentru Parlamentul European, Dan Nica era vicepremier și ministru al Administrației și Internelor și a votat la Secția de votare nr. 52, de la Liceul „Tudor Vianu” din București. Iată ce declara ministrul Dan Nica la ieșirea din secția de votare: „Cum votăm (europarlamentarii - n. red) așa vom avea următorii cinci ani. Acesta e mesajul meu”. Oare se aplică și acum, în cazul Nica?

Și să ne mai amintim și atmosfera entuziastă care a fost la mitingul de la la Sala Sporturilor în campania europarlamentarelor din mai 2014, când chiar premierul Victor Ponta a venit la Galați însoțit de jumătate din Guvern pentru a anunța susținerea sa pentru candidatura lui Dan Nica la Parlamentul European.

„Sunt foarte mândru să susţin pe domnul Nica, la Parlamentul European”, spunea Ponta.

Alţi europarlamentari chiulangii

Dan Nica este pe locul 2. Potrivit clasamentului întocmit de Mediafax în baza datelor potrivit datelor „VoteWatch.eu”, pe primul loc se află Adina Vălean, soția fostului președinte al PNL Crin Antonescu, membră a PPE, care a fost prezentă la voturile din Parlamentul European în procent de 62,02%, dar a avut o activitate mai susținută de cât Dan Nica. Vălean a emis un aviz privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor şi drepturilor conexe în societatea informaţională și a luat cuvântul în plen de 73 de ori, în timp ce Nica s-a adresat plenului de 4 ori mai puțin, de numai 20 de ori.

Eurodeputatul independent Mircea Diaconu, membru al Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), a fost prezent anul trecut la 69,72% din voturile din plenul PE.

Eurodeputatul Cristian Buşoi, candidatul PNL la Primăria București a avut o prezență de 70,11% la voturile din plenul PE, iar europarlamentarul PSD  Viorica Dăncilă, membră a S&D, a avut o prezență la vot de 75,65%.

Soţia lui Victor Ponta, Daciana Sârbu (PSD) a avut o prezenţă la vot de 85,92%, iar alt eurodeputat PSD, Ioan Mircea Pașcu, a avut o prezenţă la vot de 87,76%.

Eurodeputatul independent Renate Weber a avut în 2015 o prezenţă la vot de 91,51% şi a făcut trei rapoarte, în calitate de raportor alternativ, despre microfinanţare, sănătate şi siguranţă la locul de muncă şi ocuparea forţei de muncă.

Topul parlamentarilor cu cea mai mare prezenţă la vot

Pe locul 1 se află eurodeputatul independent Cristian Preda, membru al grupului PPE, care, potrivit datelor „VoteWatch.eu”, a avut cea mai mare prezenţă la voturile din plenul Parlamentului European, de 99,37%.

Preda a luat cuvântul în plenul PE de 88 de ori, a colaborat în calitate de raportor la Raportul anual 2014 privind drepturile omului şi democraţia în lume şi politica Uniunii Europene în această privinţă, a realizat alte trei rapoarte, precum şi două recomandări în calitate de raportor alternativ, potrivit datelor de pe site-ul Parlamentului European. Cristian Preda a făcut 117 propuneri de rezoluţie.

Pe locul doi este Csaba Sogor, eurodeputat UDMR şi membru în PPE, cu 99,2% prezenţă în 2015. Liberalul Traian Ungureanu, membrul al PPE, a înregistrat în 2015 prezenţă la vot de 99,11%, a făcut trei rapoarte în calitate de raportor alternativ, un aviz în calitate de raportor pentru aviz şi a luat cuvântul în plen de 50 de ori. Următorul în top este Daniel Buda, liberal şi membru al PPE, cu 97,81% prezenţă la vot în anul anterior. Buda a luat cuvântul în plen în 2015 de 321 de ori şi a adresat 371 de întrebări parlamentare.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.