Jump to content

Festival antic la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Festival antic la Galaţi

După 25 de ani de nepăsare şi abandonare sub munţi de gunoaie, Castrul roman de la Tirighina este reanimat de o mână de oameni inimoşi. Aceştia au avut voinţa de a arăta administraţiei publice locale că situl poate fi ecologizat şi că ceea ce se poate organiza acolo este o adevărată mină de aur pentru turismul gălăţean.

Proiectul este o continuare a proiectului de ecologizare şi are ca scop salvarea şi reintroducerea în circuitul istoric, cultural şi turistic a Sitului arheologic de la Bărboşi, Galaţi şi, în special a Castrului roman de la Tirighina, Barboşi, monumente istorice de grupa A, de importanţă naţională şi internaţională. Pentru aceasta, Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Galaţi a propus organizarea unui eveniment cultural, prin care publicul din judeţul Galaţi şi cel din judeţele limitrofe să participe la reconstituirea unei zi din viaţa antică de pe aceste meleaguri.

Evenimentul, intitulat "Antiquitas Redivivus" se va desfăşura în data de 21 iunie 2014 şi va avea două părţi.

Prima parte se va desfăşura între orele 11.00- 14.00 la Castrul roman de la Tirighina, unde asociaţiile de reconstituire istorică din ţara vor prezenţa publicului costumele de daci şi de romani, antrenamente militare şi demonstraţii de luptă. În deschiderea spectacolului, elevii Liceului de Artă "Dimitrie Cuclin" vor prezenta un scurt moment Sanzaienele, iar elevii Şcolii Gimnaziale 26 vor prezenta un scurt fragment, în limba engleză, din piesa lui W. Shakespeare "Iulus Cesar", şi anume momentul asasinării lui Cezar. Tot la Tirighina, Muzeul de Istorie Galaţi va organiza o miniexpoziţie foto-documentară cu date despre Castrul roman şi imagini din timpul cercetărilor arheologice de aici şi a artefactelor descoperite.

Pentru ca proiectul să aibă rezultatul scontat, DJC Galaţi are ca partener Primăria Galaţi. Aceasta, prin Transurb, va asigura transportul, contracost, la preţul unui bilet dus-întors din reţeaua urbană, în intervalul orar 9.30-14.00 de la capătul traseului 102 din Micro 19.

Partea a doua se va desfăşura între 16.00 şi 20.00 şi va începe cu o paradă militară a dacilor şi romanilor din centru până la faleza inferioară, unde vor avea loc atelierele de ceramică, fierărie şi pielărie. Tot aici, publicul va putea degusta mâncare preparată după reţete dacice şi romane. Publicul va putea achiziţiona produse handmade, replici după artefacte dacice (căciuliţe dacice, brăţări din piele, amulete, precum şi materiale de promovare) ale asociaţiilor de reconstituire istorică.

Primăria va asigura şi ordinea publică prin Poliţia Locală, staţia de amplificare prin Teatrul Muzical, amenajarea şi pregătirea spaţiilor prin Ecosal.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Drumul din secolul XXI la luptele dintre daci şi romani se face cu... autobuzul

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi reaminteşte gălăţenilor şi nu numai că sâmbătă, 21 iunie, de la ora 11.00, la Castrul Roman de la Tirighina se va deschide proiectul intitulat „Antiquitas Rediviva”.

Potrivit organizatorului, „Castrul roman de la Tirighina Barboşi, Galaţi, se trezeşte la viaţă prin antrenamentele militare, demonstraţiile de luptă dintre dacii şi romanii asociaţiilor de reconstituire istorică invitate la eveniment”.

Evenimentul va începe cu un scurt moment dedicat semnificaţiei sărbătorii de Sânziene - realizat de elevii Şcolii de Artă Dimitrie Cuclin -, după care va urma o scenă din piesa Iulius Caezar, de William Shackespeare, interpretată de elevii Şcolii Generale nr. 26, premiaţi la recentul concurs şcolar de teatru în limba engleză. După introducerea auditoriului în atmosfera specifică, doisprezece  membri ai două asociaţii de reconstituire istorică, bărbaţi costumaţi în daci şi romani, vor reconstitui o luptă, după care vor ajuta turiştii să înveţe să tragă cu arcul la ţintă.

Pentru ca gălăţenii să fie prezenţi la Castrul Roman de la Barboşi, ei pot lua autobuzul. Transurb pune la dispoziţie autobuze, care vor pleca de la capătul troleibuzului 102 (Micro 19), în intervalul orar 9.30-14.00. Pasagerii trebuie să ştie că preţul biletului pentru această călătorie este acelaşi preţ practicat de Transurb, pentru o călătorie în oraş.

Tot cu autobuzele Transurb se vor şi întoarce în oraş gălăţenii, căci de la ora 16.00, „dacii şi romanii” vor participa la o paradă, defilând prin oraş, de la Potcoava de Aur până pe Faleză, la foişor, unde organizatorii au pregătit mai multe ateliere de lucru - ceramică, fierărie, pielărie etc. Vizitatorii vor putea afla cum îşi confecţionau dacii şi romanii obiectele de care aveau nevoie, dar şi care erau gusturile mâncărurilor din acea perioadă - degustând mâncăruri gătite după reţete dacice.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Festivalul Antic ne aduce, sâmbătă, "daci" şi "romani"!

Prima ediţie a „Festivalului Antic” se va desfăşura sâmbătă, cu „daci” şi „romani”, mai întâi chiar pe locul fostului castru de la Tirighina, apoi pe Faleza inferioară.

Fiind prima ediţie şi realizată exclusiv din sponsorizări, festivalul va fi de mai mici dimensiuni decât la festivaluri consacrate deja din ţară (la Porolissum, Alba Iulia şi Constanţa), care sunt apreciate de public şi au devenit în timp chiar rentabile pentru administraţiile locale, spun organizatorii. Să sperăm că totul va ieşi foarte bine, că vremea va fi bună, astfel că la anul să avem un festival şi mai mare, cu un sprijin al administraţiei locale şi judeţene pe măsură!

Micile schimbări

De la consilierul Direcţiei de Cultură a judeţului, Marius Mitrof, iniţiator principal al proiectului, am aflat ieri şi care sunt schimbările de ultimă oră de care trebuie ţinut cont. În primul rând, partea festivalului care se va desfăşura pe Faleza va fi concentrată în jurul foişorului mic: locul prevăzut iniţial, lângă foişorul mare, unde sunt amplasate instalaţii de joacă, nemaifiind destul de încăpător.
Consilierul spune şi că gălăţenii care vor veni la Barboşi-Tirighina sunt îndemnaţi să-şi lase acasă automobilul şi să ia un autobuz – autobuze Trasurb de cursă specială încep să plece spre cetate începând cu ora 9,30. Preţul biletului, acelaşi ca pe traseele din oraş.
De asemenea, cei prezenţi la castru sunt sfătuiţi să poate şepcuţe sau pălării împotriva soarelui şi să ia apă de băut, la prima ediţie neexistând încă posibilităţi de alimentare a publicului decât pe Faleză.

Programul zilei

Reamintim programul: la castru - de la ora 11,00, chiar pe ruine, elevii de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” vor prezenta tradiţia Sânzienelor. Apoi, tot acolo va fi înscenată o bătălie-spectacol între daci şi romani. Urmează spectacol: scena asasinării împăratului roman, din piesa lui Shakespeare „Iulius Cezar”, în interpretarea elevilor Şcolii Gimnaziale nr. 26 „Ion Creangă” Galaţi. Ei au obţinut chiar Locul I la Festivalul de teatru în limba engleză „William Shakespeare” în acest an, cu această piesă, dar o parte din distribuţie a trebuit să se schimbe, elevii de clasa a VIII-a pregătindu-se pentru testările naţionale, aşa că rolurile au trebuit învăţate cât mai rapid de cei noi.
În oraş, pe Faleză: de la ora 16,00, festivalul se mută chiar în oraş, începând cu o defilare în costume antice, pe traseul: „Potcoava de Aur” - centru - Aleea Domnească - Faleza inferioară - Foişorul mic.
La Foişor, se vor întrece în arta lor meşterii unor ateliere tradiţionale de olărit, pielărie şi fierărie, care vor realiza artefacte în stil antic, inclusiv săbii. De altfel, vom putea achiziţiona „amintiri”, de la tricouri şi şepci inscripţionate, la căciuli dacice şi replici după obiecte antice. Bucătarii vor prepara reţete de bucătărie romană.

Un început bun înseamnă şi participare!

Într-o primă fază, printr-un proiect cultural, voluntarii, cu sprijinul Primăriei, au îndepărtat nu mai puţin de 240 de tone de gunoi care împietau castrul, deci s-a păşit deja cu dreptul! „Armatele” de sâmbătă vor fi destul de mici: în costumaţie de epocă, doar şase „daci”, şase „romani”, plus şase femei şi copii „daci” şi „romani”, membri ai două asociaţii de reconstituire istorică specializate în epocă, venite de la Constanţa.  Sponsorizările au fost de 10.000 de lei (felicitări celor care au sprijinit astfel festivalul!), în timp ce, după cum spunea directorul Direcţiei de Cultură, Cătălin Negoiţă, Festivalul Antic Tomis a primit numai din partea Primăriei Constanţa 90.000 euro. Din parteneriatul cu Primăria Galaţi, pe care pe viitor organizatorii îl speră şi pe parte financiară, este însă de notat colaborarea cu Poliţia Locală şi Transurb. De menţionat şi faptul că Direcţia de Cultură, care lucrează de doi ani la proiect, are doar cinci angajaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Festivalul ''Antiquitas Rediviva'', la prima ediţie

Sute de gălățeni au participat, sâmbătă, la prima ediție a festivalului ''Antiquitas Rediviva'', desfășurat în Situl arheologic Barboși - Tirighina, dar și pe străzile municipiului Galați.

Spectatorii au avut ocazia să vadă cum trăiau în urmă cu 1.900 de ani locuitorii din așezarea de la Tirighina, printr-un spectacol care a cuprins lupte între romani și daci și o paradă militară pe străzile Galațiului, antrenamente militare, ateliere de confecționare a ceramicii și a podoabelor și mai ales prin degustarea unor mâncăruri preparate după rețete antice.

Lângă Castrul Roman a fost organizată o miniexpoziție la care publicul a primit informații despre vestigiile arheologice și fotografii din perioada săpăturilor arheologice de la Tirighina. În deschiderea festivalului, au fost prezentate un moment artistic dedicat Sânzienelor, realizat de elevii Liceului de Artă Dimitrie Cuclin și un fragment din piesa 'Iulius Cezar', de Wiliam Shakespeare, în interpretarea trupei de teatru în limba engleză de la Școala nr. 26. După aceste momente, a început festivalul antic, care a cuprins antrenamente militare și o ''bătălie între daci și romani''. Fiind prima ediție, la festival au participat 18 membri ai Asociației de reconstituire istorică din Constanța. Astfel de festivaluri antice mai sunt organizate la Porolissum și la Mamaia, în Satul de Vacanță.

''După terminarea spectacolului, publicul a făcut fotografii cu membrii asociației de reconstituire istorică îmbrăcați în costume de daci și romani și a putut trage cu arcul. Apoi, a fost urmărită parada, care s-a desfășurat pe străzile din centrul Galațiului și pe faleza Dunării, unde au fost atelierele de lucru și unde, iarăși, publicul a putut încerca confecționarea de străchini și cănițe din lut, confecționarea de curele din piele și să vadă cum se confecționează o unealtă din metal, pentru că a existat și un mic atelier de fierărie. De asemenea, a fost preparată, chiar acolo, la fața locului, mâncare după rețete tradiționale, dacice și romane și gălățenii au putut gusta aceste bucate', a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul DJC Galați.

Festivalul, care a costat zece mii lei, a fost organizat în colaborare cu Primăria și Consiliul Municipal Galați.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Sâmbătă, lupte între gladiatori la Castrul roman Barboşi

Pentru al doilea an consecutiv, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, Primăria Municipiului Galaţi şi Asociaţia "Tinerii si Viitorul", organizează Festivalul antic "Antiquitas Rediviva", ce se va desfăşura la Castrul roman de la Tirighina.

Potrivit organizatorilor festivalul va cuprinde două părţi, ce se vor desfăşura în locuri diferite: Castrul roman de la Tirighina şi strada Domnească, până la Grădina Publică. "În prima parte a festivalului, care va avea loc între orele 11.00-13.00, la Castrul roman de la Tirighina, Barboşi, spectatorii se vor întoarce în timp şi vor asista la aprinderea focului sacru, la numirea magisterului de la Barboşi, la lupte între gladiatori, la prezentări de echipamente, arme şi formaţii de luptă, dar şi la lupte între armatele dacice, romane şi sarmate, asigurate de către membrii Asociaţiei "Romania-Dacia Casa Noastra" din Constanţa şi "Amicii Muzeului" din Zalău. Deplasarea se poate face cu auto personal sau cu autobuzele Transurb de la capatul traseului 102 din Micro 19, începând cu ora 9.30 până la 13.30. Pretul biletului de călătorie  va fi cel practicat în oraş.

Partea a doua a festivalului va începe la ora 17.00 cu o parada a armatelor romane, dacice şi sarmate de la statuia Lupoaicei, din faţa Primăriei, până la Grădina Publică, unde sunt aşezate taberele şi atelierele de ceramica, fierărie, pielărie, tir cu arcul, bucătarie. Aici, spectatorii vor putea participa la confecţionarea unor unelte din fier, unor echipamente din piele, a vaselor de ceramica, vor putea face exerciţii de tir cu arcul, precum şi vor degusta preparatele aşa cum găteau dacii şi romanii acum două mii de ani", a declarat Marius Mitrof, reprezentant al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Festival antic la Castrul roman Barboşi - Tirighina

Pentru al doilea an consecutiv, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, Primăria Municipiului Galaţi şi Asociaţia "Tinerii și Viitorul", au organizat Festivalul antic "Antiquitas Rediviva", desfăşurat la Castrul roman de la Tirighina. Gălăţenii care au auzit, zilele trecute, de eveniment, au venit care cu maşinile personale, care cu autobuzele Transurb, toate maşinile fiind parcare în dreptul ruinei lui Sandu Traian, singura clădire care, de altfel, a stricat atmosfera antică realizată de membrii asociaţiilor Asociaţiei "Romania-Dacia Casa Noastra" din Constanţa şi "Amicii Muzeului" din Zalău.

Totuşi, având în vedere că zona respectivă a cunoscut clar şi vremuri mult mai triste - să ne amintim doar de ecologizarea, făcută anul trecut, când s-au încărcat de acolo zeci de remorci de tractor pline cu gunoaie, se poate spune că acum locul de desfăşurare al festivalului a fost unul mulţumitor. Pentru a fi putut să fie cu adevărat bun, organizatorii ar fi trebuit să se gândească la ceva umbrare pentru publicul care a stat în plin soare timp de mai bine de două ore şi poate la câteva tonete la care să se fi vândut măcar apă rece, dacă nu un suc. Lipsa acestora nu poate fi pusă doar pe seama lipsei de anticipare a organizatorilor, ci mai degrabă pe seama lipsei de fonduri, căci finanţarea evenimentului - pusă la dispoziţie de Primăria Galaţi - a fost destul de strictă şi incertă până în ultimul moment. Totuşi, în balanţa impresiilor publicului nu au cântărit mai greu lipsa apei de băut sau a umbrarelor, gălăţenii fiind de-a dreptul încântaţi de spectacolul văzut. Un spectacol în deschiderea căruia a fost invitat să vorbească şi prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol (de altfel, unicul reprezentant "la vârf" a unei instituţii publice gălăţene, căci primarul Marius Stan sau preşedintele CJ Nicolae Bacalbaşa nu au fost prezenţi), cel care a şi insistat, anul trecut, ca autorităţile locale să colaboreze pentru protejarea castrului roman de la Barboşi şi pentru valorificarea sa istorică şi turistică. Un demers care s-a mişcat greu (dar s-a mişcat!), căci în prezent există un proiect în evaluare, proiect care dacă va obţine finanţarea europeană necesară, va putea da castrului roman de la Barboşi importanţa pe care o merită, urmând să se construiască acolo chiar şi un muzeu!

Totuşi, chiar şi fără să ştie toate aceste detalii, gălăţenii au venit, sâmbătă, la castrul roman, cât se poate de curioşi să asiste la festivalul antic promis. Iar soarele pe care l-au suportat cu stoicism a meritat, au spus ei, căci spectacolele urmărite au provocat ropote de aplauze.

Festivalul a început cu aprinderea focului sacru, după care a urmat numirea magisterului de la Barboşi, în cinstea căruia s-au purtat două lupte între gladiatori. Cea de-a doua luptă a fost o premieră pentru România - lupte între fete, o tradiţie a romanilor despre care gălăţenii au aflat şi detalii picante, precum acela că "fetele se luptau aşa cum le vedeţi acum îmbrăcate, cu menţiunea că în partea de sus nu purtau nimic!". Au urmat apoi prezentările de echipamente, arme şi formaţii de luptă, dar și  luptele între armatele dacice, romane şi sarmate, asigurate de către membrii Asociaţiei "Romania-Dacia Casa Noastra" din Constanţa şi "Amicii Muzeului" din Zalău. "A fost foarte frumos, mi-au plăcut cel mai mult fetele, pentru că eu la şcoală nu am aflat că şi fetele se luptau!", a spus Irina, o elevă din Galaţi. "Eu am aflat lucruri noi despre daci şi romani, lucruri pe care nici nu mi le-am imaginat când ni se preda la clasă lecţiile de istorie", a spus şi Alin Costea, un băiat de 11 ani.

Deşi ameţiţi de soarele puternic în care au stat, gălăţenii au plecat în jurul orei 13.00 de la castrul roman, pentru a se odihni puţin şi pentru a veni la cea de-a doua parte a festivalului, programată să înceapă la ora 17.00, cu o paradă a armatelor romane, dacice şi sarmate de la statuia Lupoaicei, din faţa Primăriei, până la Grădina Publică. Acolo, organizatorii au aşezat taberele şi atelierele de ceramică, fierărie, pielărie, tir cu arcul, bucătarie.

presagalatibraila.com

 

Dacii, romanii şi sarmaţii au mărşăluit prin Galaţi

Pe străzile Galaţiului, dacii, romanii și sarmații au mărșăluit în sunet de tobe și strigăte de luptă. Duminică după-amiaza în cea de a doua parte a festivalului antic, membrii asociațiilor istorice au defilat prin oraș îmbrăcați în costume de epocă.  Au plecat din fața statuii lupoaicei de lângă Primăria Galati și până în Grădina Publică. "Dacia liberă" sau "Roma eterna" s-a auzit pe străzile orașului.

În Gradina Publica au fost așezate taberele și atelierele de ceramică, fierărie, pielarie, tir cu arcul, bucătarie. Numarul mare de spectatori i-a surprins si pe organizatori. "De fapt nu ne așteptam să vină atîția oameni la Barboși, deoarece era mai dificil, chiar dacă s-au pus la dispoziție mijloace de transport în comun. Ne așteptam însă la un public numeros în Grădina Publică, deoarece este locul preferat de promenadă al gălățenilor și se pare că le plac acțiunile noastre”, a spus Cătălin Negoiță, director Direcția de Cultură Galați.

Oamenii au văzut tabără dacă, cea romană și cea a sarmaţilor. Au privit din nou lupte între gladiatori și cine a vrut a putut mînca linte clasic gătită, fel de mîncare preferat al dacilor.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Poate anul viitor, scolile galatene, vor organiza grupuri de elevi care sa asiste la spectacol. Acest festival ar trebui sa ia amploare iar majoritatea spectatorilor ar trebui sa fie copii.

Deci, domnilor profesori de istorie, la urmatoarea editie, ar trebui sa va mobilizati!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Vineri şi sâmbătă, Antiquitas Rediviva 2016

"Pentru al treilea an consecutiv, la Castrul roman de la Tirighina, după o perioadă de linişte instituită prin PAX ROMANA, mesagerii anunţă vremuri tulburi. La orizont, praful stepei este ridicat de copitele unor triburi ce caută să ocupe noi teritorii. Hunii, călare, vor trece Prutul, confruntându-se cu armata formată din romani, daci şi sarmaţi. O reconstituire istorica, o întoarcere în timp” - aceasta este invitaţia făcută de Marius Mitrof, reprezentant al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, adresată gălăţenilor şi nu numai, pentru participarea la cea de-a treia ediţie a Festivalului Antiquitas Rediviva, ce se va desfăşura în perioada 16-17 septembrie, atât la situl arheologic Barboşi-Tirighina, cât şi în Galaţi, pe Faleza Dunării şi în Grădina Publică. Festivalul este organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, în parteneriat cu Primăria Galaţi şi Asociaţia "Tinerii şi viitorul".

Astfel, festivalul va debuta vineri, 16 septembrie, de la ora 18.00, pe Faleza Inferioară, cu parada asociaţiilor de reconstituire istorică, la această ediţie participând nu mai puţin de patru asociaţii, respectiv: Asociaţia Culturală Tomis - Constanţa, “Amicii Muzeului” - Sălaj, Asociaţia “România Dacia - Casa Noastră” din Constanţa şi “Vulturii din Călata” - Cluj.

Sâmbătă, de la 10.30, la poalele dealului pe care se află ruinele castrului roman de la Tirighina se vor desfăşura “luptele” între huni, daci, romani şi sarmaţi, de această dată luptătorii aflându-se călare, pe cai. Ca şi la ediţiile anterioare, transportul public al celor interesaţi să asiste la reconstituirea istorică de la Tirighina se va face cu ajutorul curselor speciale puse la dispozişie de SC Transurb SA. Astfel, la 9.30 va pleca o cursă specială, din Micro 19 (capătul troleibuzului 102), către locul de desfăşurare a festivalului, iar de acolo, către oraş, ultima cursă va pleca la ora 13.30. Preţul biletului unei astfel de curse va fi preţul obişnuit al unei călătorii ăn interiorul oraşului.

Ziua festivalului nu se va încheia însă cu momentele de la situl arheologic, gălăţenii fiind invitaţi în a doua partea zilei, la Grădina Publică, unde, de la ora 16.00,  hunii, sarmaţii, dacii şi romanii vor aştepta publicul în miniateliere de fierărie, gastronomie, pielărie, ceramică sau tir cu arcul. Totodată, membrii asociaţiilor de reconstituire istorică vor “preda” mini-lecţii de istorie; un punct de atracţie în va constitui, fără îndoială, lecţia de istorie despre viaţa popoarelor nomade din iurta hunilor, ce va putea fi uşor reperată prin faptul că la intrare se va afla un craniu de cal.

Reamintim că Primăria municipiului Galaţi - susţinător al acestui eveniment gândit de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi - face demersuri pentru obţinerea unei finanţări europene de 18,7 milioane de lei, în vederea valorificării istorice şi turistice a sitului arhelogic de la Barboşi-Tirighina.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Festival antic reușit, în ciuda absenței autorităților

Cea de-a treia ediție a Festivalului Antic “Antiquitas Rediviva” a demonstrat, prin numărul de spectatori (peste 300 doar la castrul roman de la Barboși Tirighina), că “încăpățânarea” de a organiza, pentru al treilea an consecutiv, acest eveniment dă roade. Că “se mișcă ceva” și în Galați, deși viteza cu care “se mișcă” este una de melc. Măcar nu stă. Din păcate, nici măcar în acest semnal timid nu există unitate - de pildă, la deschiderea festivalului antic, sâmbătă, alături de inițiatorii evenimentului - Direcția Județeană de Cultură și prefectul Dorin Otrocol - nu s-a aflat nimeni din partea Primăriei Galați - nici primarul Ionuț Pucheanu, nici măcar unul din cei doi viceprimari - Sorin Enache sau Roman Picu, deși toți trei sunt tineri și fac parte din generația de la care te-ai aștepta să se implice în astfel de proiecte.

Este adevărat, Primăria municipiului Galați a finanțat festivalul (și tocmai de aceea era normal ca aleșii să vină să vadă ce a ieșit!) și a întocmit și depus un proiect de circa 5 milioane de euro, cu finanțarea europeană, pentru valorificarea istorică și turistică a castrului roman Barboși Tirighina, dar acest proiect nu este meritul actualei administrații, căci el a fost început de pe vremea fostului primar Marius Stan, la insistențele prefectului Dorin Otrocol. Pe de altă parte, de ce ar decide primarul Pucheanu să nu vină în fața a sute de gălățeni care chiar s-au bucurat de festival și de ce, printre absențele notabile s-au mai numărat și reprezentanții Consiliului Județean, inclusiv directorul Muzeului de Istorie (care, de asemenea, ar fi avut ce să le împărtășească spectatorilor despre castrul roman), rămâne un mister.

Dincolo de această paranteză trebuie spus că festivalul a fost un succes, dovadă sutele de gălățeni care au rezistat, stoic, în soarele arzător, ore întregi pentru a urmări luptele dintre daci și romani, lupte de-a lungul cărora li s-au date explicații despre modul de luptă al acestora, cum erau echipați, ce arme foloseau etc.  Încurajați de cei circa 300 de gălățeni veniți la castrul roman de la Barboși-Tirighina, luptele dintre daci și romani, desfășurate de dimineță până după prânz, i-au încântat mai ales pe cei mici: “a fost foarte interesant, așa poți afla mult mai multe lucruri decât de la școală, din manuale, aici e live”.

Iar lecțiile de istorie pe viu au continuat în a doua parte a zilei, la Grădina Publică, unde  gălățenii au putut vizita atelierele antice de fierărie, gastronomie, pielărie sau  ceramică și au putut învăța cum să tragă la țintă, cu arcul, dascăl fiindu-le George Gălățeanu, un gălățean membru la Asociația Culturală Tomis. Astfel de lecții de istorie se vor preda permanent, nu doar în cadrul festivalurilor antice dacă autorirtățile locale vor reuși să obțină o finanțare europeană de peste 5 milioane de euro cu care se dorește valorificarea istorică și turisrtică a castrului roman Barboși Tirighina. O șansă pentru salvarea acestui sit arheologic de importanță națională și internațională dar neglijat zeci de ani de zile de autoritățile locale care închid ochii chiar și când, în mod public, se organizează competiții de paint ball deasupra vestigiilor castrului roman - o situație care denotă o totală lipsă de respect față de istoria locală. Și a celor care joacă paint ball și a Primăriei, că nu ia măsuri.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Gălăţenii vor avea din nou parte de spectacol antic. Festivalul ”Antiquitas Rediviva”, la o nouă ediţie

Timp de două zile, pe 22 şi 23 septembrie, gălăţenii vor avea parte de un amplu spectacol de reconstituire istorică - Festivalul "Antiquitas Rediviva", ajuns la ediţia a IV-a, pentru a cărui organizare au fost alocate fonduri de la bugetul local. Vestea şi mai bună este că situl arheologic de la Tirighina a intrat, oficial, în cursa pentru fondurile europene necesare punerii lui în valoare ca obiectiv istoric şi turistic.

La recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii l-au mandat pe primarul Ionuţ Pucheanu să încheie acordul de parteneriat cu Asociaţia "Tinerii şi Viitorul" Galaţi şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, în vederea organizării Festivalului "Antiquitas Rediviva", în perioada 22-23 septembrie 2017.

Evenimentul era prevăzut în Planul acţiunilor socio-culturale, sportive şi civice pentru 2017, aprobat tot prin decizia aleşilor, la finele anului trecut. Cea mai importantă misiune a municipalităţii este să aloce Asociaţiei "Tinerii şi Viitorul" Galaţi, pentru desfăşurarea festivalului, suma de 98.900 lei, valoare cu TVA, conform prevederilor legale.

Un festival cum n-a mai fost

"Festivalul "Antiquitas Rediviva", un eveniment de promovare şi valorificare a monumentului Castrul roman de la Tirighina-Barboşi, a cunoscut, încă de la prima ediţie (2014), un rezultat remarcabil, prin prezenţa unui public numeros, dar şi prin mediatizarea evenimentului, a monumentului istoric şi, nu în cele din urmă, a oraşului Galaţi, la nivel naţional", se arată în adresa înaintată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi.

Instituţia promite că festivalul din acest an va fi mai amplu decât cele din anii precedenţi. Ca elemente de noutate, gălăţenii vor putea admira o expoziţie dedicată portului roman şi geto-dacic şi echipamentului militar. Vor avea parte, de asemenea, de o demonstraţie de coafură romană, dar şi de prezentarea interactivă a unei şcoli romane, cu implicarea copiilor prezenţi la eveniment.

Nu va lipsi tradiţionala paradă a asociaţiilor de reconstituire istorică, pe Faleza Inferioară. Spectacolul propriu-zis va dura aproape trei ore şi va cuprinde: prezentări de arme şi de uniforme, formaţii de luptă, scene din viaţa romanilor, dar şi simulări de bătălii. După spectacol, gălăţenii vor fi invitaţi la atelierele interactive de monetărie, pielărie, ceramică, tir cu arcul şi vor putea gusta din bucate preparate după reţete antice.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Festivalul „Antiquitas Rediviva” 2017

Ediția a IV-a a Festivalului „Antiquitas Rediviva”, începe vineri, 22 septembrie 2017.

De la ora 10.00, la Școala Gimnazială nr.26 din Galați, elevii vor participa la un atelier de coafură romană, la un atelier de desen arheologic și vor putea vizita o expoziție cu imagini reprezentând atichitatea pe aceste meleaguri.

De la ora 17.00, în aceeași zi, gălățeii sunt așteptați pe Faleza inferioară, pentru a va bucura de parada Asociațiilor de reconstituire istorică, dacii, romanii, sarmații, gladiatorii și hunii poposind din nou pe malul Dunării. Paradă se va desfășura între Palatul Navigației și Foișorul Mare.

Sâmbătă, 23 septembrie 2017, de la ora 10.00, la Stadionul „Portul Roșu”, intrarea din strada D. Bolintineanu,  va fi prezentată o frântură din istoria zbuciumată a antichității, iar cei prezenți pot asista la luptele de gladiatori, luptele dintre daci și români, luptele dintre daci, sarmați, romani și popoarele migratoare.

De la ora 15.00, în Grădină Publică, veți putea trage cu arcul, veți putea face fotografii cu membrii asociațiilor de reconstituire istorică, veți putea participa la atelierele demonstrative și interactive.

Intrarea, ca de fiecare dată, este liberă.

expressdedunare.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Gălăţenii sunt aşteptaţi la un nou spectacol antic

Festivalul "Antiquitas Rediviva", un eveniment de promovare şi valorificare a monumentului istoric Castrul roman de la Tirighina - Barboşi şi a Cavoului roman, se va desfăşura sâmbătă, 22 septembrie, la Tirighina - Barboşi, de la ora 11,00.

Organizat de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, Asociaţia "Tinerii şi Viitorul" şi Primăria Municipiului Galaţi, cu sprijinul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, a Jandarmeriei şi a Poliţiei, evenimentul îi aşteaptă pe iubitorii de istorie, pe cei care doresc să retrăiască episoade din antichitatea acestor meleaguri.

Ediţia a V-a a festivalului va aduce în prim plan Asociaţia de reconstituire istorică "Terra Dacica Aeterna" din Cluj, prima asociaţie de gen din România, care se va afla, în premieră, la Galaţi. Alături de ea, "Vulturii de la Călata", cu caii şi tuiurile în vânt, vor veni, din nou, la festival.

Publicul care nu are posibilitatea deplasării cu mijloace proprii de transport şi care doreşte să participe la spectacolul de la Tirighina va avea la dispoziţie autobuzul 30, care circulă pe traseul Piaţa Centrală - - Albatros - - Centru - Agenţia CFR - Parcare Bănci - CEC Ţiglina II - Ţiglina II - Bloc "Privilege" - Farmacia "Hygeia" - Service Vechi - IATSA - Tirighina - Borcan şi retur, din oră în oră. Traseul va fi suplimentat cu încă două autobuze, în intervalul orar 10,00 - 11,00, pentru tur, şi 13,35 - 14,35, pentru retur.

Începând cu ora 15.00, la Grădina Publică, publicul va putea participa la atelierele interactive ale Asociaţiei "Terra Dacica Aeterna", va putea degusta preparate după reţete antice şi va putea să se bucure de plimbări cu caii Asociaţiei "Vulturii de la Călata".

Intrarea este, ca de obicei, liberă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Festivalul Antiquitas Rediviva. Spectacol de imagine superb, realizat pe muchie de cuţit

Am auzit multe exclamaţii de uimire sinceră, sâmbătă dimineaţa, la Castrul roman de la Tirighina, la începutul spectacolului ediţiei a V-a a festivalului de reconstituire istorică "Antiquitas Rediviva". Cele câteva sute de gălăţeni pe care directorul Direcţiei de Cultură, instituţia gazdă,  i-a aplaudat pentru curajul de a se trezi atât de dimineaţă - stoluri întregi de copii, alături de părinţi sau de bunici - au putut vedea superbe armuri romane, arme strălucitoare şi mânuirea lor în lupte cu dacii şi cu barbarii, straşnice veşminte ale dacilor înarmaţi, huni fioroşi, atacând călare, războinici care au tras cu arcurile din goana calului, i-au cam "fript" pe romani şi s-au întrecut şi între ei, călărind de-a deşelatelea, într-un fel de greco-romane… călare, cu doborâri la pământ, desigur, dureroase. Am mai admirat femeile romane în toge, dacele şi sălbaticele frumoase năvălitoare, am putut să auzim explicaţii, de la "Terra Dacica", despre rolul fiecărui detaliu al îmbrăcăminţii sau al armamentului.

După-amiază, momentul atelierelor mai reuşite parcă decât până acum, am avut parte, în Grădina Publică, de meşteşuguri antice, fie romane, fie dacice, fie de tras cu arcul, învăţaţi de huni, care i-au şi plimbat călare pe copii - o încântare! Cei mici au putut desena în stil dacic şi au aflat taine ale miturilor strămoşilor. Bucătăria dacică şi cea romană au fost la înălţime! Pentru că au fost prezente alte asociaţii - cele care veneau de obicei cu cu ateliere de fierărie şi pielărie, au primit cam târziu decontările pentru ediţia anterioară - şi bucatele au avut alt gust.

Transportul a fost excelent până la castru, cursele pe traseul 30 au fost îndesite. Şoferul autobuzului nostru, foarte îndatoritor, nu a ştiut însă unde să oprească, în lipsa unui semn în dreptul castrului. Primii sosiţi au avut experienţe similare în identificarea locului. A fost nevoie de intervenţia organizatorilor pentru ca picii să nu se apropie de şanţurile săpăturilor arheologice. În continuare, e dificil urcuşul pe deal, însă cândva va fi construit aici un amfiteatru roman. E clar, copiii, dar şi adulţii rămân fascinaţi de frumuseţea şi exotismul costumelor antice, de caii superbi, cadrul real istoric, care aduc mult farmec festivalului. Prima parte a spectacolului nu a avut scenariu sau regizor, a doua însă a fost un "război" coerent. Cele două asociaţii participante s-au înţeles din mers, deşi cei de la "Terra" ajunseseră foarte târziu în noaptea aterioară, din pricina unui accident rutier. Dar bine că nu s-a renunţat la festival. Evenimentul a fost organizat de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Asociaţia "Tinerii şi Viitorul" şi Primărie, cu sprijinul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, al Jandarmeriei şi al Poliţiei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.