Jump to content

Marius Stan anunţă moartea sistemului public de încălzire. Soluţia este debranşarea


Recommended Posts

Posted

De ce a ajuns Apaterm în pragul dezastrului

* Societatea are nevoie de 3 milioane de lei lunar ca să îşi asigure existenţa, fără să plătească factura la Electrocentrale * Cu doar 3,4 milioane de lei încasate de la populaţie în luna decembrie e greu să se facă primăvară

Aflat cu mai mult de un picior în groapă, sistemul public de termoficare din Galaţi trage nădejde să se salveze pe ultima sută de metri. Chiar în mijlocul iernii, Apaterm e pe cale să tragă obloanele pentru simplul motiv că există un risc foarte ridicat de a rămâne fără obiectul muncii. Electrocentrale a anunţat deja că a redus semnificativ parametrii de distribuţie a agentului termic şi urmează să închidă de tot robinetul cu căldură şi cu apă caldă dacă nu se fac plăţi consistente în următoarea perioadă. "Viaţa liberă" vă prezintă astăzi câteva aspecte financiare esenţiale în relaţia proprietari-asociaţii-Apaterm-Electrocentrale, din care rezultă fără dubiu că distribuitorul de agent termic din Galaţi este, practic, în anticamera dezastrului.

Costul de funcţionare al societăţii

De cât are nevoie lunar Apaterm ca să existe, ca să distribuie în oraş, prin reţeaua publică, materia primă pe care o cumpără de la Electrocentrale? Ei, bine, potrivit cifrelor puse la dispoziţie de actuala conducere a Apaterm, e nevoie de aproximativ trei milioane de lei pentru ca societatea să supravieţuiască, fără să îşi plătească cel mai important furnizor, adică Electrocentrale. Astfel, în luna decembrie 2013, Apaterm a plătit salarii în valoare totală de 1.480.000 lei, la care se adaugă tichete de masă în valoare de 128.000 de lei şi obligaţii bugetare de 810.000 de lei. Practic asta înseamnă că peste 2,3 milioane de lei s-au dus pe forţa de muncă, adică în contul celor puţin peste 700 de salariaţi, şi către bugetele local şi de stat. E drept, cifrele din decembrie cuprind şi o serie de salarii compensatorii pentru cei câţiva oameni daţi afară.

Salarii şi obligaţii bugetare de 2,3 milioane de lei

Apoi, la cele peste 2,3 milioane de lei se mai adaugă facturile la Electrica (125.000 de lei), Apă Canal (30.000 de lei), la gaze naturale (pentru centralele de la blocurile ANL, aproape 40.000 de lei), diverşi furnizori de materiale (de la hârtie, electrozi, becuri, piese de schimb etc, 130.000 de lei), diverşi furnizori de servicii (130.000 de lei), administratorul judiciar CC Insol (157.000 de lei, sumă stabilită prin hotărâre judecătorească), precum şi alte taxe (puţin sub 5.000 de lei). Trăgând linie şi adunând avem o sumă de peste 2,9 milioane de lei pe care Apaterm a cheltuit-o în luna decembrie, dacă excludem factura către Electrocentrale.

Cât s-a încasat şi cât s-a plătit în decembrie

În aceste condiţii este mai mult decât important ca nivelul încasărilor de la asociaţiile de proprietari să fie mult peste acest prag de supravieţuire a societăţii, adică peste 3 milioane de lei.
În luna decembrie, Apaterm a primit de la asociaţii 3.463.336 de lei, ceea ce înseamnă că a încasat cu aproximativ 500.000 de lei mai mult decât îi este necesar ca să existe. De fapt, suma reprezintă chiar nivelul plăţilor făcute în decembrie către Electrocentrale din încasările de la populaţie. Sigur, Apaterm nu a plătit doar această sumă către Electrocentrale, pentru că la toate acestea se mai adaugă şi ajutoarele de încălzire şi sumele alocate de Consiliul Local pentru subvenţionarea sistemului public de termoficare. În total, Apaterm a plătit în decembrie 5,5 milioane de lei către Electrocentrale, însă 5 milioane de lei provin din ajutoare şi subvenţii şi doar 0,5 milioane vin direct de la populaţie. Însă aici vorbim doar despre luna decembrie, o lună oarecum atipică întrucât se ştie că majoritatea populaţiei preferă să mai amâne plata întreţinerii în favoarea unor sărbători îmbelşugate. În anul 2013, Apaterm a încasat de la asociaţiile de proprietari un total de 73 de milioane de lei, adică o medie de 6 milioane de lei pe lună.

Încasările au crescut când s-au blindat asociaţii

Interesantă este şi analiza asupra fluctuaţiilor nivelului de încasare de anul acesta faţă de anii precedenţi. Două luni par a fi oarecum grăitoare pentru modul în care reacţionează populaţa faţă de anunţurile publice care se fac pe tema încălzirii.
Astfel, în luna noiembrie 2013 s-au încasat de la populaţie 4 milioane de lei, cu 25 la sută mai mult decât s-a încasat în luna similară a anului 2012. De ce este relevantă această creştere? Pentru că, în luna noiembrie 2013, Apaterm a blindat asociaţiile datornice. Adică punerea în aplicare a ameninţărilor cu privire la sistarea căldurii pare să fi funcţionat.
Apoi, tot grăitoare sunt şi cifrele lunii decembrie. În decembrie 2013 s-au încasat 3,4 milioane de lei de la populaţie, faţă de 5,3 milioane de lei încasate în decembrie 2012, adică cu 35 la sută mai puţin. Ce s-a întâmplat în luna decembrie 2013? Căldura a fost la liber, ca urmare a alocării celor 10 milioane de lei de la Guvern pentru deblocarea situaţiei termoficării de la Galaţi.
Producerea de agent termic costă 194 de lei, livrarea costă 132 de lei

De fapt, analiza costurilor de producţie şi de livrare a agentului termic poate fi făcută şi prin detalierea preţului gigacaloriei. Preţul total al gigacaloriei consumate în Galaţi este 326 de lei. Dar Electrocentrale o livrează către Apaterm la un preţ de 194 de lei. Restul de 132 de lei reprezintă costul cu distribuţia agentului termic, adică cu livrarea până la caloriferele gălăţenilor. Asta înseamnă că 60 la sută din preţul agentului termic îl reprezintă în Galaţi costurile cu producţia, iar restul de 40 la sută îl reprezintă costurile cu livrarea. E drept, populaţia nu plăteşte întregul cost, cel puţin nu direct. Din preţul de 326 de lei al unei gigacalorii, consumatorul plăteşte 247 de lei, restul de 79 de lei fiind subvenţionat.
În loc de concluzii
Acestea sunt doar câteva aspecte financiare care definesc sistemul actual de termoficare de la Galaţi. Concluziile sunt simple. Ca să existe, Apaterm are nevoie cam de jumătate din banii pe care îi încasează lunar de la populaţie (ca medie anuală). Dar ca să cumpere materie primă de la Electrocentrale are nevoie de mult mai mult de atât. Cum celelalte surse, ajutoare de încălzire, subvenţii etc ar trebui cât mai mult reduse, poate chiar eliminate, rezultă că singura şansă ca Apaterm să devină o societate funcţională este să crească substanţial gradul de încasare de la populaţie. În mod cert, doar de acest aspect depinde dacă Apaterm va dispărea sau se va repune pe picioare. Iar asta numai timpul o va dovedi.

Administratorul special, Didi Dunitru: "Am mers din uşă în uşă la datornici"

Chestionată pe tema acţiunilor iniţiate de Apaterm pentru recuperarea datoriilor de la populaţie, actuala conducere a instituţiei ne-a pus la dispoziţie un raport de activitate al comisiilor constituite pentru creşterea gradului de încasare.
Practic, acestea reprezintă primele acţiuni ale actualului adminsitrator special al Apaterm, Didi Dumitru, în vederea creşterii încasărilor societăţii. "În perioada 27 noiembrie - 23 decembrie, un număr de 94 de salariaţi constituiţi în 47 de comisii mobile şi-au desfăşurat activitatea în teren la Asociaţiile din categoria celor «159 de asociaţii cu contract de furnizare energie termică suspendat» având următoarele obiective:
- încheierea de Acte adiţionale la Contractul de furnizare energie termică cu reprezentanţii legali ai asociaţiilor;
- încheierea de Convenţii individuale de plată cu consumatorii finali din cadrul asociaţiilor (campanie desfăşurata din uşă în uşă);
- recuperare debite de la consumatorii finali din rândul celor cu datorii istorice (campanie desfăşurată din uşă în uşă);
Oamenii au fost informaţi direct şi prin fluturaşi
În această perioadă s-a acoperit un număr de 119 asociaţii şi s-au încheiat 1.820 Convenţii individuale de plată. În ultima săptămână de activitate a comisiilor mobile s-a desfăşurat o campanie de informare a cetăţenilor prin distribuirea de fluturaşi informativi în cutiile poştale precum şi prin afişarea acestora în locuri vizibile din fiecare scară de bloc.
În total s-au confecţionat şi distribuit în teren un număr de 9.000 de fluturaşi. Aceşti fluturaşi au fost personalizaţi pentru fiecare asociaţie în parte, conţinând date cu privire la valoarea debitului restant al asociaţiei către SC Apaterm SA, valoarea penalităţilor neachitate, numărul de luni cu care aceştia sunt în întârziere cu plata către furnizorul de energie termică, valoarea plăţilor efectuate de asociaţie în contul energiei termice, precum şi efortul financiar al Primăriei Galaţi, care a redirecţionat suma de 15.000.000 lei de la investiţii către subvenţia pentru diferenţa de preţ a energiei termice furnizate populaţiei.

viata-libera.ro

Posted

Lasa ca o sa vina Calorgal (  :)) ) cu aceeasi clienti, cu aceeasi retea de distributie, cu aceeasi angajati etc., etc. si se va rezolva treaba! Prosti ar trebui sa fie aia de la Electrocentrale sau Romgaz sa le mai dea vreun mc de gaz sau apa calda!!!

  • 5 months later...
Posted

Marius Stan anunţă moartea sistemului public de încălzire. Soluţia este debranşarea

* Autorităţile locale nu sunt sigure că societatea Apaterm va mai rezista până în iarnă * Soluţii extreme pentru a rezolva problema căldurii

Pe data de 16 iunie, Apaterm va avea un nou termen la Tribunalul Galaţi, instanţă care poate decide inclusiv intrarea în faliment a societăţii. Această variantă nu este exclusă nici de Didi Dumitru, administratorul special al Apaterm. "Luni vom vedea ce va hotărî instanţa", a spus acesta.
Firma care distribuie căldură şi apă caldă la nivelul municipiului Galaţi a acumulat deja o datorie de aproximativ 376 de milioane de lei către Electrocentrale, societate care la rândul ei are o datorie de 110 milioane de lei către Romgaz, furnizorul de gaze naturale.

"Acest sistem nu funcţionează"

"Este evident că pe Apaterm scrie faliment", a spus primarul Galaţiului Marius Stan în cadrul Comisiei de Dialog Social, desfăşurată, ieri, la Prefectură. "Pentru recuperarea datoriilor de la populaţie, o soluţie ar fi ca Electrocentrale să angajeze o firmă de recuperare, care să meargă din uşă în uşă. Şi abia apoi va putea fi preluată Electrocentrale, fără datorii, de către Primărie, iar împreună cu Apaterm sau Calorgal să facem o societate ce poate furniza apă caldă către populaţie", a mai spus edilul.
Pe de altă parte, primarul Galaţiului susţine că nici această variantă nu ar fi neapărat cea mai fericită. "Pentru a nu minţi populaţia, trebuie să spunem lucrurilor pe nume: acest sistem nu funcţionează. Poate vor rămâne 1.300 de oameni de la Apaterm pe drumuri, dar măcar nu vom mai minţi aproape 63.000 de abonaţi. Poate, cea mai bună soluţie ar fi să dăm ordin general pe unitate: debranşare generală! Şi apoi să apelăm la anchete sociale, pentru a vedea care sunt gălăţenii care nu îşi permit centrale termice, iar poate pe aceia să îi ajutăm", a continuat primarul.

Sindicaliştii din Apaterm se opun

Soluţia debranşării generale a fost respinsă de către sindicaliştii din Apaterm, care susţin că această soluţie nu ar fi una viabilă pentru populaţie. Motivele ar fi strict tehnice, reprezentate de faptul că reţeaua de apă şi reţeaua de gaz nu ar fi dimensionate pentru un asemenea consum.
Până la debranşarea generală, însă, peste 200 de salariaţi de la Apaterm vor rămâne pe drumuri. "În primă fază, va fi vorba despre plecările voluntare şi despre oamenii aflaţi în pragul pensionării, urmând ca, până în toamnă, să ajungem la un acord cu sindicatele pentru alte 100 de plecări", a spus Didi Dumitru, administratorul special al Apaterm.
Brăila şi Tecuciul sunt cele mai apropiate exemple de oraşe care au renunţat deja la sistemul centralizat de încălzire.

viata-libera.ro


Dezbatere publică pe tema încălzirii centralizate

În curând, Primăria municipiului Galaţi va organiza o dezbatere publică pe tema încălzirii centralizate, cerându-se părerea gălăţenilor asupra unei probleme extrem de importante: mai este sau nu dorită încălzirea centralizată. Informaţia a fost făcută publică, astăzi, la şedinţa Comisiei de Dialog Social de către primarul Marius Stan. Reamintim că şi vara trecută primarul Marius Stan a vorbit despre posibilitatea aplicării „metodei Brăila”, unde primarul Aurel Simionescu a avut curajul, în urmă cu doi ani, să le spună brăilenilor că administraţia nu mai poate susţine financiar sistemul de încălzire centralizată. Din acest motiv, brăilenii s-au debranşat, iar Primăria Brăila a sprijinit financiar localnicii pentru cumpărarea de centrale termice de apartament.

Şi anul trecut, Marius Stan a vorbit despre această posibilitate, însă practic, nu s-a luat nicio măsură în acest sens. Dimpotrivă - fostul director, Adriana Stratulat (despre care primarul spunea că încasează salarii astronomice) a fost schimbată din funcţie cu Didi Dumitru (care, în lipsa unor explicaţii clare putem presupune că încasează acelaşi salariu astronomic), în timp ce majoritatea gălăţenilor a tremurat, iarna trecută, în apartamente.

Didi Dumitru nu şi-a făcut datoria pentru care a fost numit la Apaterm

În timp ce anul trecut, în noiembrie, primarul Marius Stan spunea că Didi Dumitru va fi numit administrator al Apaterm pentru a recupera debitele restante de la populaţie, acum, edilul spune că acesta nu şi-a făcut datoria, cu alte cuvinte, că şi-a încasat degeaba salariul. „Didi Dumitru a crezut că este director al Apaterm, dar s-a înşelat. El a fost numit acolo pentru a recupera datoria... Nu s-a reuşit. Să sunem că acum apelăm la o firmă de recuperare care şi aceea va cere comision, la 116 milioane datorie, probabil un 50 de milioane. Şi va bate din uşă în uşă să recupereze banii de la oameni...

Dar, vă spun, pe cifre, problema stă în felul următor: populaţia are de dat către Apaterm 166 de milioane de lei. Apaterm are de achitat către CET 376 de milioane de lei. CET are de achitat către Romgaz 110 milioane de lei, altfel, nu mai primeşte gaz cu care să producă agentul termic. Am discutat la Guvern ideea de a prelua în administrare locală CET-ul, fără datorii, dar atenţie!, noi vom prelua o societate supradimensionată, depăşită tehnic, energofagă, care va necesita investiţii. Pe de altă parte, se dovedeşte că populaţia nu are bani să îşi plătească datoriile. În aceste condiţii, chiar dacă înfiinţăm o nouă societate de producere şi distribuţie a agentului termic, fără datorii, la un moment dat vom ajunge din nou în această situaţie de acum. Chiar dacă am avea centrală atomică şi tot aici am ajunge, pentru că populaţia nu are putere financiară. Deci trebuie să avem curaj să spunem clar: acest sistem nu funcţionează! Şi atunci vă întreb: ce este de făcut? Poate este mai bine să renunţăm la încălzirea în sistem centralizat, debranşăm tot Galaţiul şi cine poate, îşi pune centrale, cine nu, poate îi ajutăm, în baza anchetelor sociale... Sigur, dacă renunţăm la încălzirea centralizată dispar în jur de 1.800 de locuri de muncă, dar măcar nu mai minţim 63.000 de abonaţi care nici căldură nu primesc, dar nici nu se debranşează. În plus, ştiţi foarte bine că mulţi din ei sunt bun platnici, dar nu primesc căldură din cauza datoriilor vecinilor, o situaţie care iar nu este în regulă”, a spus Marius Stan la şedinţa Comisiei de Dialog Social.

presagalatibraila.com

Posted

Asaaaaaa, debransare generala, in beneficiul SC Calorgal....dar, cand era vorba de o debransare individuala, Zona Unitara avea prioritate, nu???

Posted

Fotbalistul loveste din nou! De data asta cu furie si direct in scrotul consumatorilor!

Dar am si eu o intrebare: cand se cer banii pe caldura se invoca un contract pe care "beneficiarii" de caldura nu-l puteau rezilia unilateral (trebuia sa mergi cu miloaga si daca aveai noroc te debransa). Acu onor Primar imi explica si mie cum vine treaba cu "ne bagam picioarele in contract, ne doare in colon de unde scoateti 60 - 80 de milioane ca sa va puneti centrala de apartament, noi de maine va spunem PA, rupem contractul!"

Daca am fost bun platnic ma despagubeste cap de minge cand raman fara caldura?

Intelegerea facuta  cu Apaterm ca am sa mai platesc inca cativa ani la ei facturi mai are vreo valoare ca doar primaria propus si supervizat reesalonarea platilor in baza unui nou contract individual.

 

Si asa a mai rezolvat mos Gheata o problema a Galatiului.

 

Mi se pare mie sau scaunul primariei Galati prosteste? 

  • 2 weeks later...
Posted

Primăria Galaţi confirmă: "Dacă dispare Apaterm, dăm bani pentru centrale"

Situaţia în care au ajuns Apaterm şi Electrocentrale determină Primăria Galaţi să găsească o soluţie rapidă pentru încălzirea celor 63.000 de apartamente depedente de agentul termic din reţea. "Vrem ca luna viitoare să facem o dezbatere publică, pentru a vedea cu exactitate ce soluţii îşi doresc gălăţenii pentru a rezolva această problemă. Este deja clar că un astfel de sistem nu mai funcţionează", a spus Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.
În acest moment, foarte multe apartamente din Galaţi nu pot fi debranşate, deoarece se află în aşa numitele zone unitare, zone ale căror puncte termice au fost modernizate recent. "În cazul punctelor termice la care s-au executat lucrări complete de modernizare şi reabilitare din surse alocate de la bugetul de stat şi de la bugetul local, nu se acorda avize de deconectare de la instalaţia de încălzire a condominiului", se arată într-o informare postată pe site-ul Apaterm.
Practic, cei care se află în aceste zone sunt "legaţi de glie". Chiar dacă dispun de fondurile necesare pentru achiziţionarea unei centrale termice de apartament, nu se pot debranşa, deoarece Primăria a modernizat punctul termic.
"În cazul în care se va găsi o soluţie ce exclude sistemul public de încălzire, nu va mai exista nici această problemă. Veniturile obţinute în urma stopării pierderilor financiare cauzate de acest sistem vor putea fi redirecţionate şi astfel populaţia va putea primi subvenţii pentru achiziţionarea de centrale termice de apartament", a mai explicat Emanuela Turcu.

Problema distrugerii Apaterm

În cazul în care se va renunţa, într-adevăr, la sistemul public de încălzire, pot apărea probleme pentru alte societăţi. Potrivit unor surse din interiorul Apaterm, reţeaua de apă rece a oraşului nu poate prelua consumul dublat de apă. Potrivit aceloraşi surse ar exista, de asemenea, şi o problemă pentru distribuitorul de gaz, care ar trebui să îşi regândească întreaga reţea.
Pe de altă parte, conform sindicatelor din Apaterm, debranşarea totală ar crea o uriaşă problemă socială. "Din societatea noastră ar rămâne pe drumuri 750 de oameni şi alţi 500 ar fi concediaţi de la Electrocentrale, în condiţiile în care, în acest moment, la Galaţi nu există locuri de muncă. Mai mult, dacă luăm în calcul datoriile uriaşe pe care le au la întreţinere gălăţenii, peste 30.000 de familii nu şi-ar permite o centrală de apartament nici dacă Primăria le-ar plăti jumătate din contravaloarea ei", susţine Cristian Ciubotariu, liderul de sindicat din Apaterm. "Dacă s-ar dori salvarea acestui sistem, ar mai exista soluţii, însă nimeni nu vorbeşte despre aceasta", a mai spus Cristian Ciubotariu.

viata-libera.ro

Posted

Da, exista o solutie... Vanish!

Dai putin pe pata, freci delicat si mai torni putin si in masina de spalat.

Politicienii nostri au folosit si pana acum aceasta solutie inovatoare dar, din pacate, nu in mod corespunzator!

Dupa ce au turnat pe pata au inceput sa o frece la rece pana s-a dus dragului frumusete de tesatura.

Posted

"În cazul în care se va găsi o soluţie ce exclude sistemul public de încălzire, nu va mai exista nici această problemă. Veniturile obţinute în urma stopării pierderilor financiare cauzate de acest sistem vor putea fi redirecţionate şi astfel populaţia va putea primi subvenţii pentru achiziţionarea de centrale termice de apartament", a mai explicat Emanuela Turcu.

 

Astia sunt colosali!

 

Ca si cum ar zice: nu va mai tratati cariile. Daca o sa gasim metoda de a va creste dinti noi, daca va cad cei vechi, atunci cu banii pe care-i economisiti va puteti duce la curve!

Adica un mesaj fara noima bazat pe iluzii, dupa modelul "in 5 ani vom avea 3000 km de autostrada!". 

Astia sunt in rahat pana sub nas si nu stiu ce sa ingaime iar iarna e aproape tare.

  • 1 month later...
Posted

Soarta Apaterm, discutată în Consiliul Local. "Odată mort, sistemul centralizat rămâne mort!"

Cererile de debranşare depuse de gălăţenii care locuiesc în zonele unitare de încălzire centralizată şi care sunt „legaţi” de Apaterm au constituit unul dintre subiectele cele mai discutate ale şedinţei de ieri a Consiliului Local (CL). Problema a fost ridicată de către consilierul local PSD Hristache Bogatu, care a atras atenţia că oamenii sunt plimbaţi de la Apaterm la Primărie, şi degeaba!
Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a punctat că, în acest moment, Apaterm nu are voie să aprobe debranşarea, tocmai pentru a nu văduvi zonele unitare de căldură, pentru că asta înseamnă „moartea întregului sistem centralizat”. „Odată mort, mort rămâne!”, a punctat edilul.
Stan a admis că încălzirea este cea mai gravă problemă cu care se confruntă oraşul, iar în acest moment nu există soluţie pentru a avea căldură în această iarnă, din cauza rău-platnicilor. „Dacă oamenii ar plăti măcar parte din datoria din urmă, s-ar crea fondul pentru a putea asigura gazul pentru producţia curentă de apă caldă şi căldură, dar n-o fac. Şi n-o fac în continuare, pentru că aşa au fost învăţaţi timp de 20 de ani. Va trebui să-i dezvăţăm! Şi vom fi nevoiţi până la urmă să cedăm această creanţă a societăţii Apaterm unei firme de recuperare, care nu are mamă, nu are tată, şi-i va scoate pe oameni din case. Vor veni tot la noi, la Primărie, dar asta este, îi avertizăm de pe acum, să ştie ce-i aşteaptă”.

Gălăţenii au plătit 30 la sută din factura iernii trecute

City-managerul Aurel Vlaicu a atras atenţia că, anul trecut, factura iernii a fost achitată în proporţie de numai 60 la sută, din care jumătate a fost susţinută de bugetul local şi de Guvern, aşa că orice soluţie privind încălzirea nu poate fi viabilă.
„Sunt 63.000 de apartamente care vor rămâne fără căldură, inclusiv şcoli şi spitale. Trebuie făcut un bilanţ energetic, pentru că sunt scări în care nu se mai justifică alimentarea centralizată. Sunt pierderi foarte mari pe conductele care nu au consumatori. Plata încălzirii este esenţială, dar trebuie discutat ce facem ca bilanţ energetic, pentru că timpul trece şi ar trebui să gândim, pe următorii trei ani, o dezvoltare pe zone a oraşului, eludând Electrocentrale”, a punctat consilierul PNL Săvel Rotaru.

Scenarii care vor fi dezbătute la Bucureşti

Primarul a anunţat că săptămâna viitoare vor avea loc discuţii cu reprezentanţii CET, la Bucureşti, iar soluţia va fi prezentată în Consiliul Local, supusă dezbaterii publice şi transformată în hotărâre de CL. Din păcate, angajamentele anterioare ale autorităţilor, privind atribuirea CET către Consiliul Local, şi şansa ca, având în proprietate atât producţia cât şi distribuţia, municipalitatea să găsească un investitor, au picat. „Nu găsim niciun investitor, pentru că reţeaua principală este a CET, CET este în insolvenţă, iar conductele principale sunt gajate la Romgaz. Suntem într-o dificultate majoră. Rămâne să avem o discuţie foarte serioasă la nivel de Guvern. La Bucureşti vom solicita accesul la reţeaua principală a CET. Mai există şi o posibilitate, destul de dificilă, de a reactiva centrala CET din Ţiglina II, centrală pe gaz, care în timp a fost dezafectată şi care, dotată cu motoare de nouă generaţie, ar putea asigura căldura şi apa caldă necesară pentru tot oraşul. Dar e o investiţie imediată şi nu cred că poate cineva, într-un timp atât de scurt, să realizeze investiţia asta. Ar trebui să stăm cocoşaţi la mila Guvernului, să mai facă un efort financiar ca să ne scoată din iarna asta”, a spus Stan.

viata-libera.ro

  • 4 weeks later...
Posted

Au venit bani de la Guvern pentru căldura gălăţenilor

Vicepremierul Liviu Dragnea nu a venit astăzi la Galați doar pentru a înmâna cheile microbuzelor școlare sau pentru a acorda contracte de finanțare pentru 21 de comune. Al doilea om din Guvernul României a adus și bani pentru căldura și apa cladă a gălățenilor. „Continuăm să finanțăm activitatea de retehnologizare la punctele termice din municipiul Galați cu o sumă de aproape 38 de miliarde de lei vechi. Nu este o sumă mare, nu este o sumă care rezolvă problema serioasă a furnizării agentului termic în Galați. Am avut o discuție cu domnul primar al Galațiului și cu domnul ministru Răzvan Nicolescu (ministrul delegat pentru Energie, n. red.) și săptămâna viitoare vom organiza o întâlnire pentru a face un plan bine structurat, pentru ca, în această iarnă, locuitorii din municipiul Galați să poată să beneficieze de apă caldă și căldură. Este vorba de un efort pe care toate părțile implicate trebuie să-l facă și Primăria și Guvernul, prin Ministerul Energiei, dar și populația și asociațiile de proprietari. Este o problemă care trebuie abordată în mod serios și responsabil de absolut toată lumea pentru că nu există un izvor nesecat care să poată să finanțeze în fiecare an neplata facturilor. Într-adevăr, facturile sunt mari. Eu i-am sugerat domnului primar să se gândească împreună cu noi la un program de retehnologizare prin care să diminuăm costurile facturii. La o următoare întâlnire, aici la Galați, sper să putem prezenta un plan serios de măsuri pentru problema legată de trecerea peste iarnă, dar și pentru o rezolvare definitivă în ceea ce privește municipiul Galați”, a precizat Liviu Dragnea, vicepremier și ministru al Dezvoltării regionale și Administrației Publice.

„Mă bucur că și actualul guvern continuă ceea ce au început cei dinainte, sunt preocupați de această problemă foarte gravă: problema furnizării agentului termic. Este problema pe care au generat-o guvernele care au fost, administrațiile trecute, dar care se decontează pe actuala guvernare și administrație. Eu sper ca din vizitele dese pe care le-am avut la Guvern și la minister, ca în timpul cel mai scurt să găsim soluțiile cele mai bune, pentru că este mai mult decât evident că sistemul centralizat este cel mai ieftin și cel mai avantajos pentru populație. Mulțumesc și aștept la următorul buget o sumă și mai mare pentru că avem nevoie de bani pentru modernizarea celor 700 de puncte termice care sunt în Galați”, a spus Marius Stan, primarul Galațiului.

presadegalati.ro

Posted

Scenariu de coşmar la Apaterm. La iarnă, Galaţiul rămâne în frig!

* Soluţiile prezentate de autorităţi pentru evitarea intrării în faliment a Apaterm sunt nesustenabile

Marţi, la Prefectură, se va discuta pe larg situaţia în care se află societatea ce ar trebui să încălzească peste 61.000 de apartamente din Galaţi. Potrivit documentelor, prezente deja pe site-ul Prefecturii Galaţi, situaţia este una de-a dreptul dezastruoasă, existând în acest moment posibilitatea reală ca Galaţiul să rămână în frig.

Dacă Electrocentrale moare, adio căldură!

Cei de la Apaterm au informat Prefectura că situaţia este una de-a dreptul scăpată de sub control, unica soluţie pentru a da căldură la iarnă fiind reprezentată de "mila" pe care Romgaz ar trebui să o arate Electrocentrale, pentru ca aceasta din urmă să nu îşi pună lacăt pe activitate. "SC Apaterm SA Galaţi, societate captivă în relaţia cu producătorul local de energie termică Electrocentrale Galaţi SA, va fi cu siguranţă pusă în situaţia de a intra în faliment ca efect al încetării activităţii producătorului. În aceste condiţii, la nivelul municipiului Galaţi nu se va mai putea asigura pe perioada de iarnă 2014-2015 încălzirea populaţiei", se arată în informarea trimisă către Prefectură.

Lanţul dezastrului

Ce ar însemna falimentul Apaterm? Răspunsul este dat chiar de reprezentanţii societăţii. "Deşi este o societate comercială cu acţionar unic Consiliul Local Galaţi, odată cu intrarea în faliment va fi administrată de lichidator; creanţele rămase nerecuperate de la clienţii societăţii, în valoare de aprox 170.000.000 lei, vor fi puse în executare, efectele unei asemenea acţiuni fiind extrem de dureroase asupra celor circa 700 de asociaţii care formează peste 95 la sută din portofoliul de clienţi ai societăţii. Dacă ţinem cont de faptul că, la acest moment, Apaterm deţine 2.374 de sentinţe definitive şi are în diverse stadii de judecată 2.794 de dosare, la care se adaugă circa 250 de debitori cedaţi către societate în contul datoriilor înregistrate de asociaţiile de proprietari, punerea în execuţie a acestora până la atragerea răspunderii membrilor asociaţiilor de proprietari reprezintă un adevărat scenariu de coşmar social, care s-ar putea desfăşura pe raza municipiului Galaţi, cu toate efectele care derivă din acesta: economice, sociale şi politice", se arată în raportul Apaterm postat pe site-ul Prefecturii. Dezastrul politic ar veni tocmai în preajma alegerilor prezidenţiale.

Centralele pe gaz, o altă bombă

Potrivit aceleiaşi surse, în acest moment, infrastructura Galaţiului nu poate suporta trecerea pe încălzirea pe gaz a tuturor apartamentelor racordate la sistemul public. "Pentru montarea a 60.000 de centrale sunt necesare cel puţin 360.000 zile de muncă/om (60.000 centrale * 2 zile * 3 oameni). La o cerere atât de mare de forţă de muncă şi material, coroborată cu capacitatea reală de sustenabilitate a costului şi cu oferta de profil de pe piaţa locală a muncii, este previzibil că vor fi distribuite şi centrale de calitate îndoielnică (posibil chiar second-hand) şi va fi utilizat pentru realizarea lucrărilor personal fără calificarea necesară. Consecinţa posibilă a acestui aspect este punerea în funcţiune a unor instalaţii a căror calitate şi execuţie îi pun în risc nu numai pe utilizatorii direcţi, ci şi pe cei din locuinţele învecinate", mai susţin cei de la Apaterm.

De asemenea, Apaterm recunoaşte faptul că trecerea la un astfel de sistem nu este deloc sustenabilă din punct de vedere tehnic. "Consecinţa punerii în funcţiune a acestor centrale, dacă instalaţia de transport şi distribuţie nu a fost dimensionată pentru suplimentarea consumatorilor până la acest nivel, este riscul neasigurării celor mai buni parametri în activitatea de alimentare cu gaze naturale a tuturor consumatorilor, atât cei vechi (casnici şi industriali), cât şi a celor nou intraţi în sistem. Acest lucru a fost sesizat în 2008 şi de firma  „Global Energy Services”, care a realizat „Strategia de dezvoltare a sistemului centralizat de distribuţie a energiei termice în municipiul Galaţi”. De altfel „Chimenerg Invest”, cea care a actualizat în 2013 „Stategia locală de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi” nici  nu a luat în calcul montarea centralelor termice de apartament ca variantă alternativă la S.A.C.E.T. (sistemul centralizat - n.r.)", mai adaugă Apaterm.

Nici cei care primesc ajutoare nu vor fi scutiţi de coşmar. Practic, Primăria nu le va putea asigura căldura nici acestora.  "Sub semnul întrebării se pune inclusiv posibilitatea montării de centrale în cele 15.000 de locuinţe ai căror titulari sunt beneficiari de ajutoare de căldură şi care, chiar dacă vor primi subvenţie pentru achiziţia centralei termice, nu vor dispune de diferenţa necesară până la concurenţa costului total al lucrării de circa 2.000 euro. Consecinţa imediată a acestui aspect este acela că aceste locuinţe nu vor beneficia de încălzire în sezonul rece, situaţie cu un grad mare de risc în ceea ce priveşte sănătatea celor din aceste locuinţe, în categoria cărora regăsim bătrâni, bolnavi, şomeri, familii cu mulţi copii", recunosc cei de la Apaterm.

Promisiuni către gălăţeni

După prezentarea acestui scenariului dezastruos, conducerea Apaterm ţine, totuşi, să menţioneze că gălăţenii... nu ar avea de ce să îşi facă griji. "Considerăm că, la acest moment, administratorul special şi conducerea societăţii au o strategie clară şi o viziune concretă privind continuarea activităţii, pentru a asigura atât plata ratelor asumate prin planul de reorganizare, cât şi a continua furnizarea agentului termic în municipiul Galaţi", se arată în comunicarea semnată de administratorul special, Didi Dumitru.

viata-libera.ro

Posted

COMUNICAT DE PRESĂ

Primăria municipiului Galați se delimitează de informațiile alarmiste, transmise public de conducerea Apaterm, cu privire la pericolul ca locuitorii orașului, racordați la sistemul centralizat de termoficare, să rămână fără apă caldă și căldură în sezonul rece 2014/2015.

”E adevărat că sunt probleme serioase în ceea ce privește termoficarea, probleme generate, așa cum am mai spus-o, de faptul că populația nu își plătește facturile pentru apă caldă și căldură. Nu neg că sunt probleme, dar de aici și până la scenariile apocaliptice ilustrate de conducerea Apaterm, în informările pe care le face către unele instituții, e o mare diferență. Mi se pare grav ca o societate de interes public, aflată în subordinea Consiliului Local, să transmită un astfel de mesaj populației și nu voi întârzia să iau măsuri”, a declarat primarul Marius Stan.

Chiar în această după-amiază, primarul municipiului Galați, Marius Stan, are o primă rundă de discuții la Ministerul Economiei, pe tema asigurării agentului termic necesar încălzirii populației din Galați, în sezonul rece 2014/2015. Pe agenda discuțiilor se află situația critică în care sunt CET și Apaterm Galați, precum și identificarea unor soluții viabile pentru ieșirea din impas. Se caută, totodată, soluții pentru reducerea costurilor de producție a agentului termic și a pierderilor din sistem, astfel încât facturile pentru termoficare să poată fi suportate de populație mai ușor.

”Mergem la Guvern să obținem sprijin pentru rezolvarea problemei termoficării. Căutăm cea mai eficientă soluție pentru încălzirea populației, atât pe termen scurt, adică pentru iarna care vine, cât și pe termen mediu și lung. Mă bucur că responsabilii guvernamentali la cel mai înalt nivel, premierul, vicepremierii, miniștrii de resort au înțeles că problema termoficării Galațiului este una extrem de importantă, dat fiind faptul că vizează două treimi din populația orașului, adică în jur de 180.000 de oameni, și că o eventuală criză a termoficării ar genera o problemă socială de proporții pentru Galați. Să nu se înțeleagă că administrația pe care o conduc sau actualul Guvern al României încurajează neplata facturilor la termoficare, așa cum au făcut-o fostele administrații locale și guverne. Oriunde în această lume, utilitățile consumate se plătesc. Nu există apă, căldură, electricitate sau telefonie gratis nicăieri. Ceea ce noi, adică administrația publică locală și Guvernul, încercăm să facem este să creăm un sistem de termoficare mai suplu, mai eficient, care să genereze costuri mai mici de producție, pierderi mai reduse și facturi mai ușor de suportat pentru populație. Trebuie să restructurăm din temelii, o dată pentru totdeauna, sistemul de termoficare, indiferent de costuri, astfel încât încălzirea populației în sezonul rece să nu mai fie o problemă an de an”, a declarat primarul Marius Stan.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Posted

Situaţia încălzirii Galaţiului va fi discutată la Guvern. Primarul Stan a plecat la Bucureşti

* Societatea de termoficare, cu sume colosale de recuperat de la populaţie, riscă să capoteze chiar în pragul iernii

Potrivit datelor oficiale, Apatermul are în continuare datorii uriaşe către Electrocentrale, furnizorul de agent termic. La sfârşitul lunii iulie, suma datorată de către Apaterm se ridica la 32.504.324,10 lei. Această sumă nu cuprinde şi datoriile înregistrate la masa credală, datorii cifrate şi ele la 339,4 milioane de lei.

Populaţia, cel mai rău platnic

Potrivit aceloraşi date, Apatermul ar fi făcut aceste datorii deoarece, la rândul său, are de încasat o sumă colosală de la populaţie. Practic, această societate are de încasat  154.940.658 de lei. Din această sumă, nu mai puţin de 72.865.898 de lei reprezintă debit, în timp ce 82.074.760 de lei reprezintă penalităţile. "În prezent, un număr de 201 blocuri şi 275 de scări nu beneficiază de apă caldă de consum, fiind restricţionate din următoarele motive: lipsa plăţilor sau valoarea mică a acestora; lipsa contorilor de energie termică, ca urmare a furturilor; avarii la subsolul imobilelor, sistarea fiind efectuată de asociaţiile de proprietari şi fără comunicarea acestora la SC Apaterm SA; la cererea asociaţiilor de proprietari; lipsa consumatorilor racordaţi la reţeaua de energie termică şi apă caldă de consum", se arată în informarea postată de Apaterm pe site-ul Prefecturii Galaţi.

"Numai la nivelul lunii iulie 2014 există 424 de asociaţii de proprietari în topul celor cu debite restante mari, care au efectuat plăţi cu valori mici, sub zece procente şi altele 95 de asociaţii de proprietari cu debite cuprinse între zece la sută şi 25 la sută din valoarea datoriei. Acestea urmează a fi preavizate şi în vederea suspendării contractului de furnizare şi a serviciilor în caz de neplată", mai informează Apaterm-ul. Pe de altă parte, există şi exemple pozitive. În Galaţi sunt 108 asociaţii de proprietari al căror grad de încasare este de 100 la sută.

Lipsă de reacţie

Ieri, în cadrul pentru şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, ce a avut loc la sediul Prefecturii Galaţi, reprezentanţii Primăriei Galaţi anunţaseră că vor veni pentru a prezenta, pe larg, situaţia Apaterm. În momentul în care acest punct a apărut pe ordinea de zi, subprefectul Răzvan Daniel Olaru a anunţat: "Am fost informat mai devreme că primarul municipiului Galaţi a plecat la Bucureşti, pentru a discuta cu vicepremierul Liviu Dragnea situaţia Apaterm. Domnul Primar ne-a solicitat ca această temă să fie prezentată la o dată ulterioară", a spus acesta. Altfel spus, în acest moment, salvarea Apatermului stă la mâna politicului.

Nemulţumirile pensionarilor

Cei care au fost cei critici faţă de absenţa vreunui reprezentant al furnizorului de energie termică la respectiva şedinţă au fost pensionarii, poate cea mai afectată categorie socială, în cazul în care Galaţiul va rămâne în frig la iarnă. "Am fi dorit ca această temă să fie mai profund analizată. Am fi dorit să vină cineva de la Apaterm care să ne poată răspunde la întrebări. De pildă, din partea Apaterm se încasează sume exorbitante pentru nişte acte ce nu sunt altceva decât nişte simple copii xerox. Asta este documentaţia pentru care se încasează 300 de lei de la cei care doresc să renunţe la serviciile Apaterm pentru a-şi pune centrale termice de apartament. Nu văd de ce trebuie să se redreseze această societate pe banii celor ce caută surse alternative de încălzire. De asemenea, la această întâlnire ar fi trebuit să vină şi un reprezentant al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Galaţi, pentru că ceea ce fac cei de la Apaterm nu se poate numi altfel decât hoţie", a spus Costică Chihaia, preşedintele Uniunii Judeţene a Pensionarilor Galaţi, în cadrul şedinţei ce a avut loc la Prefectură.

Victime colaterale

Pe lângă populaţia Galaţiului, care în mod cert va fi cea mai afectată de eventualul faliment al celor de la Apaterm şi de lipsa încălzirii pe timp de iarnă, există şi alte victime... colaterale. În aceeaşi şedinţă de la Prefectură, reprezentanţii Electrica au ţinut să precizeze că este nevoie de o informare prealabilă a societăţii în cazul în care Galaţiul nu va mai fi încălzit convenţional. Temerea celor de la Electrica este legată de faptul că, cel mai probabil, din cele 61.000 de apartamente racordate la întreţinere, doar o mică parte vor alege să treacă la încălzire cu ajutorul centralelor de gaz, restul apartamentelor urmând să se folosească de încălzirea electrică. Ori, în acest moment, reţeaua electrică a oraşului nu poate suporta, în niciun caz, o asemenea suprasarcină.

Doar opt apartamente au fost vândute în contul datoriilor

Cea mai mare problemă a celor de la Apaterm este reprezentată de recuperarea datoriilor de la populaţie. Din păcate, în acest moment, Apatermul nu se poate lăuda cu prea mari realizări din acest punct de vedere. Astfel, până astăzi instanţele au dat nu mai puţin de 1.800 de sentinţe definitive, prin care datornicii sunt somaţi să îşi plătească datoriile. Pe de altă parte, potrivit datelor furnizate de către societate, numai opt apartamente aparţinând datornicilor au fost vândute până în acest moment, alte cinci fiind în curs de executare. Din raportul înaintat Prefecturii aflăm că "s-au încheiat convenţii individuale de plată cu circa 1.828 de proprietari din cadrul asociaţiilor cu probleme". În următoarea perioadă însă s-ar putea să aflăm de cazul mai multor administratori penali. "Prin dispoziţia Primarului nr.3630/13.12.2013 s-au constituit 14 comisii pentru verificarea financiar-contabilă a activităţii asociaţiilor de proprietari care înregistrează un grad scăzut de plată a datoriilor către Apaterm. Deoarece acţiunea este în curs, s-a putut realiza doar o evaluare preliminară a rezultatelor, dar care evidenţiază cert nenumărate cazuri de încălcare a prevederilor legale, de neglijenţă, de gestionare incorectă, parte din ele fiind deja înaintate Serviciului Investigare Fraude pentru cercetare", mai informează cei de la Apaterm.

viata-libera.ro

  • 4 weeks later...
Posted

Prefectul Galaţiului: "Mă îndoiesc că vom avea căldură la iarnă"

În cadrul Comisiei de Dialog Social ce a avut loc la Prefectura Galaţi, administratorul special al Apaterm, Cristian Istrate, a spus că, în cursul acestei săptămâni, atât Primăria Galaţi, cât şi societatea ce se ocupă de termoficare în Galaţi vor avea o serie de discuţii cu un fond de investiţii englez, pentru a obţine finanţarea necesară efectuării unei contorizări individuale eficiente a populaţiei. Pe de altă parte, administratorul special al Apaterm susţine că în această iarnă gălăţenii vor avea căldură, urmând ca, de la primăvară, societatea să poată spune exact cum va arăta în viitor sistemul de termoficare al Galaţiului. "Vom avea căldură sigur în această iarnă, dacă gălăţenii vor înţelege că trebuie să-şi plătească datoriile", a spus Cristian Istrate. Administratorul special al Apaterm a fost contrazis însă de prefectul Dorin Otrocol. "Personal mă îndoiesc de această afirmaţie, în calitate de cetăţean al Galaţiului. Am totuşi speranţa că, până începe frigul, primarul să facă acea dezbatere publică pe care a promis-o tot la Prefectură, dezbatere publică ce avea ca subiect situaţia termiei de la Galaţi", a afirmat prefectul.

viata-libera.ro

Posted

"Vom avea căldură sigur în această iarnă, dacă gălăţenii vor înţelege că trebuie să-şi plătească datoriile"

Deci e sigur ca apartamentele vor ramane reci.

Dupa cum au fost obisnuiti, rau platnicii, vor astepta o noua injectie de capital... sa treaca si iarna asta! Pana in iarna viitoare autoritatile vor juca ping-pong si vom ajunge la acelasi rezultat, ca in fiecare an, in fiecare an, cu incompetenti si interese politice meschine. ... si se mai mira de prezenta redusa la urnele de vot!

Posted

Apaterm anunţă măsuri extreme împotriva datornicilor

* Din cele 700 de asociaţii de proprietari, doar 200 sunt cu plăţile la zi

Telenovela căldurii şi a apei calde din Galaţi continuă. Administratorul special al Apaterm, Cristian Istrate, a spus că se va trece la măsuri extreme împotriva celor care nu îşi vor plăti datoriile către societatea pe care o conduce.
„În acest moment, din cele aproximativ 700 de asociaţii de proprietari din Galaţi, doar 200 au datorii mici sau inexistente către Apaterm. Administratorii trebuie să înţeleagă faptul că, dacă nu plătesc, nu vor mai beneficia de serviciile noastre”, a declarat acesta. Măsurile extreme au fost de altfel exemplificate de omul pus de Consiliul Local să rezolve problema societăţii ce le dă căldură şi apă caldă gălăţenilor. „În cea mai mare parte a Galaţiului, începând de săptămâna viitoare, odată cu terminarea reviziei anuale a celor de la Electrocentrale, ar trebui să fie apă caldă. Noi însă nu vom mai da drumul la apă caldă acelor asociaţii care nu vin să-şi plătească datoriile sau nu demonstrează că încearcă să-şi achite obligaţiile către noi”, a continuat  Cristian Istrate. „Un lucru să fie clar. Acolo unde nu va fi apă caldă, nu va fi nici căldură la iarnă!”, a spus acesta.

Unde NU va fi căldură

Potrivit datelor furnizate de Apaterm, practic nu există cartier al Galaţiului care să nu fie afectat de sistarea apei calde şi a căldurii. Pe de altă parte, avem şi  campioni absoluţi ai datoriilor, asociaţii care practic nu vor avea absolut nicio şansă de a se încălzi în sezonul rece. „Performerii” absoluţi sunt  asociaţiile 714, 850 şi 269, ce au datorii vechi încă din anul 2004. De departe, cele mai dezastruoase situaţii sunt în cartierele Micro 38, 39 şi 40, acolo unde practic oamenii vor fi condamnaţi să stea în frig la iarnă. Practic, peste 70 la sută din oraş va fi lăsat să îngheţe, dacă proprietarii şi administratorii nu vor veni cu banii către Apaterm.

viata-libera.ro

  • 5 months later...
Posted

Cine a distrus sistemul de termoficare al Galaţiului

* Spirala datoriilor a fost întreţinută prin transformarea Apaterm şi Electrocentrale în agenţi de influenţă ai politicului * Decidenţii din administraţia publică au sacrificat priorităţile economice şi sociale în favoarea intereselor electorale conjuncturale

Cu sau fără infuziile de subvenţiile din bani publici, cu sau fără furnizarea căldurii pentru încă alte câteva zile, sistemul de termoficare al Galaţiului este, de facto, în faliment. Iar aici nu este vorba numai de Apaterm, ci de întreg lanţul „sistemului centralizat”, începând de la ceea ce, generic, numim „rău-platnici”, continuând cu asociaţiile de proprietari, Apaterm, Electrocentrale, dar şi toate eşaloanele administraţiei publice. Spre deosebire de o societate oarecare, „sistemul centralizat” are o dimensiune economică, dar şi una socială şi una politico-administrativă. Niciuna dintre aceste componente nu a funcţionat cum trebuie în ultimii 25 ani, iar acum asistăm la un deznodământ care a putut fi amânat, dar în niciun caz evitat.

Cum e croit sistemul centralizat

Unul dintre punctele slabe ale sistemului de termoficare gălăţean a fost însăşi structura lui fragmentată. Sistemul de transport şi distribuţie a căldurii (STDC) are drept componente reţeaua termică primară (RTP) prin care se furnizează agentul termic, punctele termice (PT) în care agentul termic este convertit în apă caldă şi căldură şi reţelele termice secundare (RTS) prin care se face distribuţia până la reţeaua de la nivelul blocurilor. Pentru a funcţiona corect, sistemul de termoficare centralizat ar fi avut nevoie de efortul conjugat al celor trei gestionari ai sistemului: Electrocentrale, Apaterm şi asociaţiile de proprietari. Acest lucru nu s-a întâmplat decât într-o foarte mică măsură, iar „cârpelile” nu au reuşit să stopeze, de exemplu, pierderile din sistem, evaluate, în medie, la nivelul Galaţiului la aproximativ 25-30 la sută.

Din păcate, răspunsul administraţiei publice la ineficienţa tot mai evidentă a sistemului centralizat de termoficare nu a fost unul firesc, în sensul modernizării sistemului, ci unul abuziv, prin introducerea a tot mai multor piedici de ordin birocratic şi administrativ în calea celor ce încercau să iasă din sistem prin instalarea unor centrale individuale. Aşa s-a ajuns la situaţii aberante, precum cea a declarării unor „zone unitare de termoficare”, în care este interzis să te debranşezi şi care, în fapt, nu fac decât să asigure sistemului centralizat o masă de clienţi captivi.

Societăţi parazitate de interese politice

Principalii poli ai sistemului de termoficare sunt, desigur, SC Apaterm SA şi SC Electrocentrale SA. Dincolo însă de rolul lor în asigurarea sincopată a căldurii şi apei calde pentru populaţie, cele două societăţi, în calitatea lor de „simpli agenţi economici”, au avut, în timp, o evoluţie negativă, iar dacă li s-ar fi aplicat normele care guvernează o economie de piaţă, pur şi simplu nu ar mai fi existat.

SC Apaterm SA s-a constituit în 1998 drept continuator al fostului RAGC (Regia Autonomă de Gospodărire Comunală) Galaţi, având ca unic acţionar Consiliul Local Galaţi şi având ca scop asigurarea atât a serviciilor publice ce ţineau de termoficare şi apă caldă, cât şi cele ce ţineau de alimentarea cu apă rece menajeră şi canalizare. Subordonarea faţă de administraţia publică locală s-a tradus însă nu într-o mai mare coerenţă în planurile de dezvoltare pe termen lung, ci într-o parazitare politică a managementului şi structurilor societăţii şi deraierea spre zona obiectivelor subordonate mai degrabă ciclurilor electorale decât celor de ordin social şi economic.

Şi SC Electrocentrale SA a rămas sub sfera de influenţă a politicului, ca sucursală a Termoelectrica, controlată direct de Ministerul Economiei. Societatea, gândită iniţial ca vector de siguranţă energetică pentru platforma siderurgică, nu a avut parte de un plan de modernizare coerent. Uzura morală a echipamentelor, imixtiunile politice au dus la degenerarea Electrocentrale ca furnizor de electricitate şi reducerea relevanţei ei doar la cea de furnizor al produsului secundar, agentului termic. E ca şi cum s-ar fi pus o locomotivă pe chituci doar în scopul de produce abur.

Zeci de ani în spirala datoriilor

Semnalele contradictorii din partea administraţiei publice locale, a politicului, dar şi deteriorarea treptată a mediului socio-economic gălăţean (dizolvarea marilor unităţi economici, creşterea şomajului, pauperizarea unor largi categorii sociale etc.) au dus la creşterea numărului de „rău-platnici”. Iar lipsa contorizării şi branşamentelor individuale, care să permită, în caz de necesitate, separarea celor bun-platnici de rău-platnici, au dus la un cerc vicios generator de datorii. De exemplu, ca urmare a neîncasării facturilor de la populaţie, Apaterm a ajuns, în 2002, să aibă către Electrocentrale datorii de 25,65 milioane de lei şi penalităţi de 5,37 milioane de lei.

Dar nu numai că nu s-au luat măsuri de protejare a bun-platnicilor, ci s-a şi alimentat spirala datoriilor, prin promisiuni electorale de ştergere a restanţelor. Rezultatul? Numărul rău-platinicilor s-a majorat, calitatea şi preţul serviciilor au rămas necompetitive, fapt ce a dus la creşterea numărul celor ce şi-au dorit să iasă din sistemul centralizat.

Apaterm a devenit oficial societate de sacrificiu în 2004, când din aceasta s-a separat SC Apă-Canal SA. Datoriile au rămas în cârca Apaterm, iar Apă-Canal a fost prezentată drept o societate curată şi fără datorii, pentru a putea intra în programul ISPA de refacere a reţelelor de apă şi canalizare. În schimb, sistemul de termoficare a rămas nereformat, iar acest lucru s-a văzut în înrăutăţirea raporturilor economice dintre Apaterm şi Electrocentrale. În 2007, s-a ajuns ca penalităţile (57,52 milioane de lei) să depăşească cuantumul datoriilor (56,6 milioane de lei). Cu toate presiunile asupra populaţiei, a subvenţiilor de la bugetul central sau local, la finalul lui 2014 datoriile erau de 67,5 milioane de lei (după ce în 2011 se atinsese un maxim istoric, de 75,95 milioane de lei), dar penalităţile se cifrau la 80,7 milioane de lei. În acest ritm ar fi nevoie de încă vreo… 15-20 ani pentru recuperarea datoriilor.

Factor agravant

Un factor agravant a fost şi acela că SC Electrocentrale SA a ratat propriile obiective de modernizare, fapt ce a vulnerabilizat-o atât în relaţia cu furnizorii, precum Romgaz, cât şi în relaţia cu potenţialii beneficiari ai serviciilor societăţii, fie că vorbim de energia electrică sau agentul termic.

Salvarea Electrocentrale ar fi fost un proces de privatizare cu un investitor strategic. Ministerul Economiei a ratat însă, în 2010, după trei ani de negocieri, un parteneriat cu CEZ, într-un proiect ce avea ca miză o investiţie de 400 milioane de euro, într-un nou grup energetic cu o putere de 400 MW. Cehii, se pare, nu au fost mulţumiţi de condiţiile care li se impuneau, iar criza economică n-a făcut decât să-i determine să renunţe definitiv la proiectul de la Galaţi.

În 2012, s-a mai făcut o nouă tentativă de identificare a unui partener strategic pentru Electrocentrale. Dar cu toate că „în vremurile bune” Electrocentrale a fost curtată de companii precum ArcelorMittal, Gaz de France, CEZ şi nu numai, interesul potenţialilor investitori pentru o societate rămasă „fată bătrână” a fost unul marginal. Electrocentrale a rămas şi uzată moral şi neprivatizată.

La nivelul municipalităţii s-au făcut multe demersuri pe lângă Ministerul Economiei pentru preluarea Electrocentrale, în ideea de a aduce producerea, transportul şi distribuţia energiei termice sub acelaşi acoperiş, dar şi această variantă a fost, în ultimii zece ani, extrem de controversată în ceea ce priveşte investiţiile pe care le presupune.

Colaps pe toată linia

Ce s-ar putea face, totuşi, în situaţia actuală? Răspunsul pare a fi unul mai degrabă naţional decât local. Asta pentru că agonia sistemului de termoficare de la Galaţi nu este un caz singular, un semnal de alarmă în acest sens fiind tras chiar de ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice). Într-un raport al acestei instituţii se arată că, la nivel naţional, în perioada 1990-2014, din 315 localităţi ce beneficiau de servicii de alimentare cu energie termică au mai rămas doar 70! Iar datoriile adunate la nivelul sistemului naţional de termoficare depăşesc 5,46 miliarde de lei! Formula dezastrului a fost peste tot aceeaşi. Indiferenţa la nivelul operatorilor şi neimplicarea administraţiei publice au fost principalele cauze care au dus la degradarea prematură a sistemului de încălzire centralizată şi dispariţia lui în proporţie de 77,78 la sută.

ANRSC susţine că refacerea şi restructurarea sistemului de termoficare trebuie să fie o opţiune strategică la nivel naţional. Asta pentru că, pe termen mediu şi lung, înlocuirea sistemului naţional de termoficare cu sisteme individuale nu înseamnă decât o utilizare neraţională a resurselor primare şi ar necesita investiţii noi în infrastructura de distribuţie. Una dintre soluţii ar fi includerea în Programe Operaţionale Sectoriale a unor linii de finanţare speciale pentru refacerea sistemelor de termoficare şi creşterea eficienţei energetice. Fondurile europene, acordate prin POS CCE sau POS Mediu, au mai fost, de altfel, parţial folosite pentru modernizarea sistemelor de termoficare din oraşe precum Focşani, Botoşani, Iaşi, Oradea, Timişoara etc.

Un program naţional de refacere a sistemului de termoficare ar putea fi, aşadar, o soluţie şi pentru a salva ce se mai poate salva din puţina căldură care le-a mai rămas gălăţenilor. Totul ar fi însă ca autorităţile publice să nu rămână cramponate în imobilismul care ne-a dus în ultimii 25 ani spre dezastru.

viata-libera.ro

Posted

Cum s-a ratat şansa rezolvaării căldurii Galaţiului. Subteranele unei decizii bizare a CL

* În octombrie 2013, o firmă de consultanţă a propus Consiliului Local - gratis! - o soluţie pentru reorganizarea sistemului de furnizare a căldurii şi apei calde * Surprinzător, aleşii au refuzat să ia în considerare documentul, deşi în el se regăseau câteva măsuri tehnice şi economice foarte interesante

Problemele grave cu care confruntă Galaţiul în prezent în ceea ce priveşte furnizarea căldurii şi a apei calde ar fi putut fi evitate. În octombrie 2013, când lucrurile încă nu o luaseră razna, o importantă firmă de consultanţă din România - Xlaed Consult SRL - propunea Consiliului Local Galaţi o soluţie completă pentru reorganizarea sistemului de termie. Autorii raportului, prezentat aleşilor gălăţeni în şedinţa din 24 octombrie 2013, evaluau situaţia din oraş, identificau toate posibilele soluţii, făceau o recomandare concretă şi - culmea! - se arătau dispuşi inclusiv să furnizeze soluţii de finanţare a investiţiei. Pare ideal, nu?

Entuziasm şi gargară

Firma Xlaed Consult a ajuns să analizeze sistemul de căldură al oraşului la rugămintea Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi. "Sunt membri ai patronatului nostru şi, după ce le-am spus că sistemul de termie are probleme grave, s-au oferit să facă, gratuit, o evaluare a situaţiei şi o identificare de soluţii. Totul s-a concretizat într-un raport pe care l-am prezentat  Consiliului Local şi primarului în anul 2013", ne-a spus Marian Filimon, preşedintele PIMM Galaţi.
În amintita şedinţă de CL (potrivit procesului-verbal încheiat) s-a discutat destul de mult în ceea ce priveşte evaluarea şi propunerile făcute de Xlaed Consult (care a transmis raportul, pe CD, tuturor aleşilor). Analiza a fost cumva la concurenţă cu o strategie de termoficare a Galaţiului, care deja fusese făcută (în urma unui contract atribuit fără licitaţie) de o firmă din Bucureşti (Chimenerg Invest SRL) şi care costase bugetul local 60.000 de lei. Suprinzător, însă, totul a rămas în coadă de peşte. Ambele propuneri au fost scoase de pe ordinea de zi şi s-a trecut la următorul punct, respectiv finanţarea de către Primărie a unei cărţi despre "Campania armatei române în Bulgaria - 1913". Proiect care a fost adoptat în unanimitate căci - nu-i aşa? - era mult mai important decât căldura oraşului. Totul pare din Caragiale, nu-i aşa?

Jenant este că, în ciuda faptului că aleşii promiteau (se poate vedea consultând procesul-verbal al şedinţei din 24 octombrie 2013) că vor reveni asupra propunerile de reformare a sistemului de termie, acest lucru nu s-a mai întâmplat. „Nimeni nu a mai dat vreodată vreun semn că e interesat să meargă mai departe. Nu am primit nici măcar un răspuns formal la strategia propusă prin raportul Xlaed Consult. S-a continuat cu nebunia de la Apaterm, deşi era clar că se ajunge la faliment”, spune Marian Filimon.

De ce Consiliul Local şi Primăria nu au făcut nimic pentru a continua ideile transmise de consultanţii de la Xlaed? Este greu de spus... Cert este că, ulterior, municipalitatea a comandat şi a plătit un nou raport, fix pe aceeaşi temă. Contractul a fost încheiat, în septembrie 2014, cu firma ATH Energ SRL Bucureşti, iar concluziile au fost date publlicităţii în ianuarie 2015, sub forma a două rapoarte, denumite "Strategia de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi" şi "Studiul de soluţie optimă de alimentare cu energie termică a Municipiului Galaţi".  Documentele sunt nişte analize interesante însă, stupefiant, nu vin cu nicio soluţie concretă în afara aceleia că ne-ar trebui vreo 125 de milioane de euro ca să refacem complet sistemul de distribuţie termică din oraş. Însă asta o ştiam şi noi, profanii, încă din 2006 (când s-a făcut o primă evaluare în chestiune), deci nu era nevoie de un nou studiu.

Ce propunea firma de consultanţă

Întorcându-ne la raportul înaintat de Xlaed Consult în 2013, se cuvine să amintim aici câteva dintre concluziile documentului (pe care îl prezentăm integral în varianta on-line a ziarului).

După ce identifică toate posibilele soluţii, experţii concluzionează că sistemul actual, pe traseul CET - conducte magistrale - Apaterm - puncte termice - sistem secundar de distribuire, nu mai poate funcţiona eficient. Motivul? Pierderi masive de energie şi costuri uriaşe pentru refacere. Ca urmare, se transmite aleşilor locali că soluţia cea mai bună ar fi montarea de centrale termice de zonă, care să asigure furnizarea agentului termic pe structura actualelor puncte termice. Mai mult decât atât, se recomandă achiziţia de instalaţii cu cogenerare, în  sensul că aburul să fie folosit nu doar pentru încălzirea locuinţelor clienţilor arondaţi, ci şi pentru producţia de energie electrică. Iar aceasta din urmă să fie folosită pentru iluminatul public şi chiar vândută în sistemul energetic naţional.
Nu intrăm în detalii tehnice complicate, însă este de ţinut minte că, potrivit documentului furnizat de cei de la Xlaed Consult, o astfel de centrală de zonă ar acoperi consumul de agent termic al câtorva mii de locuinţe, iar preţul de cost al gigacaloriei ar fi cu 32 la sută mai mic decât în cazul gigacaloriei produse de Electrocentrale. Asta fără a vorbi despre producţia complementară de energie electrică şi de reducerea dramatică a pierderilor din sistem. Mai mult, era estimat şi faptul că punerea în funcţiune pentru o astfel de centrală ar costa circa 2,7 milioane de euro, iar amortizarea investiţiei s-ar face în doar 1,64 ani (în baza profiturile aduse prin cogenerare şi a vânzării agentului termic la preţul actual al pieţei). Însă totul se rezumă la simple vorbe-n vânt, câtă vreme aleşii n-au făcut nimic pentru a duce lucrurile mai departe. Din păcate...    

viata-libera.ro

  • 9 months later...
Posted

Evoluţia datoriilor şi a penalităţilor la Apaterm. 13 ani de neplată

De câte ori are ocazia, primarul Marius Stan afirmă că nu există sistem de termoficare fără plata facturilor. În acest context, merită analizat modul în care au evoluat datoriile asociaţiilor din Galaţi pentru energie termică.

În 2002, pe vremea când la cârma Apaterm era Aristide Tănăsescu, debitul asociaţiilor se ridica la 25,65 milioane de lei, iar penalităţile la 5,37 milioane de lei. Un an mai târziu, sumele au explodat: 50,95 milioane de lei debit şi 13,22 milioane de lei penalităţi.
În 2004, în mandatul lui Ştefan Popa, s-au înregistrat 50,45 milioane lei debit şi 22,37 milioane de lei penalităţi.
În 2005, sub domnia lui Cristian Istrate, datoriile asociaţiilor au crescut la 64,10 milioane de lei, iar penalităţile la 26,38 milioane de lei.
George Cubasa a preluat şefia Apaterm cu 62,86 milioane de lei debit şi 37,54 milioane de lei penalitaţi. După numai un an, a reuşit să scadă datoriile la 56,60 milioane de lei, în timp ce pnalităţile au ajuns la 57,52 milioane de lei.
În 2011, când s-a făcut schimbarea între George Cubasa şi Adriana Stratulat, erau 75,95 milioane de lei debit şi 75,98 milioane de lei penalităţi. În 2013, când Adriana Stratulat a fost înlocuită cu Didi Dumitru, situaţia era deja alarmantă: 88,56 milioane de lei debit şi 87,54 milioane de lei penalităţi. Venirea lui Didi Dumitru la Apaterm a însemnat reducerea debitelor la 78,02 milioane de lei şi a penalităţilor la 81,32 milioane de lei.

Nivelul datoriilor în mai 2015 era de 74,32 milioane de lei debit şi 75,90 milioane de lei penalităţi.

viata-libera.ro

post-2782-0-05819500-1449928404_thumb.jp

  • 3 weeks later...
Posted

Restanţier pe ultimii ani, Stan dă examen pe 2016 la încălzirea oraşului

Anul 2016 este anul alegerilor locale, iar fiecare candidat va dori victoria. Actualul primar în funcţie, Marius Stan, are de dat un examen pe 2016, la termoficare, după ce în ultimii ani a tot rămas cu restanţe la această materie. Asta, pentru că la Galaţi rămâne în continuare nerezolvată problema asigurării încălzirii centralizate a populaţiei. Sistemul este aproape de colaps, iar fost societatea locală de distribuţie a agentului termic, SC Apaterm, a falimentat din cauza faptului că populaţia nu şi-a plătit facturile la întreţinere. La rândul ei, SC Apaterm nu a putut plăti facturile către producătorul local de agent termic, SC Electrocentrale, aflat acum în insolvenţă. Din această cauză, creditorii Electrocentrale - printre care şi Romgaz - au sistat în repetate rânduri furnizarea gazelor naturale (funcţie de plăţile făcute sau neefectuate de CET către Romgaz), aşa că CET a furnizat cu sincope, în iarna 2014-2015, căldura, iar de la 1 aprilie 2015, nu a mai putut produce apă caldă menajeră pentru întreg Galaţiul. Această situaţie a condus şi la o scădere dramatică a numărului apartamentelor racordate la sistemul centralizat de încălzire, gălăţenii debranşându-se. Dacă în iarna trecută (2014-2015) erau 60.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire, în această iarnă se pare că au rămas doar circa 40.000.

Proteste pentru frigul puternic din case

“Mulţi care trăim la bloc/ N-avem apă, n-avem foc/ Şi tot tremurăm de ger/ Pe lângă calorifer/ Că avem amuzament/ Gheţari în apartament / Şi simţim căldurile / Când vedem facturile!", aşa recita, în luna februarie 2015, un gălăţean, participant la protestul îndreptat împotriva primarului Marius Stan. Disperaţi de frigul resimţit, iarna trecută, în case, gălăţenii au protestat, la începutul acestui an, cerând demisia primarului Marius Stan. Protestul la care s-au adunat doar câteva zeci de gălăţeni şi care a fost organizat de PMP, (motiv pentru care majoritatea gălăţenilor a considerat nimerit să nu iasă în stradă) nu a rezolvat însă nimic, iar situaţia s-a agravat căci de la 1 aprilie întreg municipiul a rămas, aproape 4 luni, fără apă caldă menajeră. Pe 13 mai, în oraş a avut loc un al doilea protest, organizat de Cartel Alfa şi  îndreptat (şi) împotriva primarului Marius Stan, considerat responsabil de problema termoficării oraşului. Deşi ziua protestului a fost un fel de comemorare - “se împlinesc şase săptămâni de când peste 150.000 de gălăteni sunt lipsiti de apă caldă si alte câteva mii, chiar de apă rece” - în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor nu au ieşit decât circa 300 de persoane.

Fantastica poveste a cazanului şi incredibilele pierderi ale Calorgal      

După mai multe declaraţii contradictorii ale primarului - ba că se va relua furnizarea apei calde, ba că trebuie declarată situaţie de urgenţă în termoficare (?!), ba că se va cumpăra un... cazan de la fostul CET Brăila (cazanul  în care se va produce apa caldă necesară duşului gălăţenilor) şi se va amplasa... în Ţiglina (?!), ba că respectivul cazan nu poate fi amplasat decât pe terenul Electrocentrale şi că el nu poate fi cumpărat, că nu vrea Ministerul Energiei (administratorul Electrocentrale), că Primăria l-ar cumpăra şi mâine, dar, ce să-i faci?, cazanul trebuie musai să stea în curtea Electrocentrale!, ba că iar se cumpără cazanul etc, până la urmă, la jumătatea lunii iulie, s-a anunţat cu surle şi trâmbiţe reluarea furnizării apei calde menajere. Cum era vorba de aşa un eveniment însemnat, a venit ministrul Energiei de la acea vreme, Andrei Gerea, care ne-a anunţat “cu bucurie chiar faptul că s-a reluat livrarea apei calde menajere care este un serviciu absolut elementar, de bază pentru o comunitate modernă”.  

Anunţată de administraţia locală ca pe o mare victorie, reluraea furnizării apei calde  s-a dovedit, însă, un măr otrăvit, căci  90% din apa caldă livrată s-a scurs în pământ din cauza conductelor învechite şi nereparate din 2010, de când Apaterm intrase în insolvenţă. La pierderi a contribuit şi numărul mic de clienţi, căci în vară,  mii de gălăţeni s-au înghesuit să se debranşeze, punându-şi boilere sau centrale de apartament. Nu există cifre clare, căci Calorgal evită să spună câţi clienţi a pierdut în realitate - vorbind de “probabil’ 3-4.000 de debranşări - însă un lucru este cert:   dacă în iarna trecută (2014-2015) erau 60.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire, în această iarnă se pare că au rămas doar circa 40.000. Realitatea diminuării semnificative a clienţilor Calorgal este însă şi motivul pentru care calitatea agentului termic livrat a scăzut. De aceea, deşi administraţia a anunţat, la mijlocul lui iulie, reluarea furnizării apei calde menajere, la sfârşitul lunii gălăţenilor le curhea tot apă rece pe ţeva de apă caldă. Un fenomen explicat de reprezentanţii Calorgal prin faptul că apa caldă… se răceşte pe ţeavă, plimbându-se prin oraş, până ajunge la puţinii clienţi care au mai rămas racordaţi la sistemul centralizat de încălzire.   

Scandalul pierderilor, pornirea căldurii abia pe 24 noiembrie şi o strategia termoficării, plătită degeaba  

Până la urmă, aleşii locali au votat, la finele lunii noiembrie,  alocarea de la bugetul local a banilor necesari acoperirii pierderilor de 90% înregistrate de societatea locală de distribuţie a agentului termic, nu însă fără certuri. Pe de altă parte, cele 40.000 de familii câte mai primesc căldură în  sistem centralizat mai mult au tremurat de frig în apartamente în ultima lună, având în vedere că în oraş a început furnitaerea agentului termic abia pe 22 noiembrie (toate apartamentele s-au încălzit pe 24 noiembrie), iar, din cauza avariilor, cam jumăate din timp, calorifele oamenilor au rămas tot reci (au fost peste cinci avarii, din care două generale). Evident, soluţii există. De pildă,  Consiliul Local a plătit 35.000 de euro (160.000 de lei) ca să afle că îi trebuie 125 de milioane de euro pentru reabilitare a sistemului de termoficare. Însă strategia de termoficare a oraşului pe următorii 5 ani nu a răspuns la întrebarea de bază - cum să faci să funcţioneze un sistem atât timp cât clienţii nu vor sau nu pot să plătească seviciile primite?

presagalatibraila.com

  • 1 month later...
Posted

Discuţii despre termoficarea oraşului

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, se întâlneşte astăzi, la Bucureşti, cu oficialii Ministerului Energiei pentru a discuta problema termoficării oraşului. La discuţii vor participa şi reprezentanţii Romgaz, Transgaz şi Electrocentrale Galaţi.

”Este important să avem o imagine clară asupra viitorului termoficării în Galaţi. Trebuie să ştim în ce direcţie mergem, pentru că aşa cum funcţionează acum sistemul de termoficare nu este o soluţie pe termen lung. Cheltuim foarte mulţi bani pentru a-l menţine în stare de funcţionare, astfel încât gălăţenii bun platnici să nu aibă de suferit, şi acest lucru nu poate continua la nesfârşit. Vrem să ştim ce intenţii are Ministerul Energiei, ca proprietar, cu Electrocentrale Galaţi. Și aceasta pentru că nimeni nu investeşte bani într-o afacere în care producţia, transportul, distribuţia, facturarea şi încasarea nu sunt un tot unitar”, a declarat primarul Marius Stan, înaintea întâlnirii de lucru de la Ministerul Energiei.

Pe agenda discuţiilor de la Bucureşti se mai află renegocierea condiţiilor de livrare şi transport ale gazului pentru Galaţi, reeşalonarea debitelor restante ale producătorului de agent termic local către principalii creditori, precum şi strategia pe termen scurt, mediu şi lung privind menţinerea în stare de funcţionare a sistemului de termoficare în lunile de vară (asigurarea apei calde pentru populaţie) şi în viitoarele sezoane reci.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi

Posted

Întâlniri, tratative, dar nimic concret. Termoficarea Galaţiului, tot în faza de discuţii

Reprezentanţii la vârf ai municipalităţii şi cei ai Electrocentrale (CET) au mai bifat, miercuri, o rundă de discuţii şi negocieri pe tema termoficării Galaţiului. Astfel de acţiuni se tot derulează de mai bine de un an, dar în urma lor nu s-a implementat, practic, până la acest moment, nicio soluţie viabilă pe termen mediu şi lung, care să le garanteze, pe viitor, celor aproximativ 100.000 de gălăţeni căldura şi apa caldă în sistem centralizat.

"Întâlnirea de lucru", cum a fost denumită de către conducerea CET, a avut loc la Ministerul Energiei şi i-a adus la aceeaşi masă pe primarul Marius Stan, city managerul Aurel Vlaicu, Mircea Ispas (directorul tehnic al Calorgal), Sinan Mustafa (administratorul special al CET Galaţi), reprezentanţi ai Romgaz, Transgaz şi secretari de stat ai ministerului de resort.

"În cadrul întâlnirii, le-am cerut creditorilor şi furnizorilor noştri, Romgaz şi Transgaz, o serie de modificări ale condiţiilor comerciale. Le-am solicitat, în primul rând, să analizeze posibilitatea reducerii preţului de achiziţie a combustibilului şi amânarea la plată, cu cel puţin două-trei luni, a ratelor aferente lunilor februarie şi martie, cu scopul de a prioritiza achitarea avansului de combustibil necesar producerii energiei electrice. Ce nu ştie foarte multă lume este că, pe lângă municipalitate, care plăteşte în avans pentru combustibilul necesar producerii agentului termic, şi noi, la rândul nostru, trebuie să achităm în avans combustibilul necesar producţiei de energie electrică", a anunţat Sinan Mustafa.

Potrivit conducerii CET, în cadrul întâlnirii a fost readusă în discuţie crearea societăţii integrate de producere, transport şi distribuţie a agentului termic (soluţia propusă de CET pentru restructurarea şi menţinerea în funcţiune a sistemului centralizat de termoficare, în cadrul căreia municipalitatea să fie cooptată ca acţionar, alături de statul român), semnarea protocolului în acest sens, dar şi achiziţia cazanului de apă fierbinte (CAF).

Se vorbeşte de achiziţia CAF, dar cine plăteşte pentru el?

Dacă anul trecut, reprezentanţii CET spuneau că sunt pregătiţi să deruleze această investiţie şi practic exista, cel puţin la nivel declarativ, o sursă de finanţare, anul acesta autorităţile trebuie să stabilească, din nou, finanţatorul, întrucât, conform informaţiilor noastre, CET ar fi anunţat că nu mai deţine suma necesară achiziţionării cazanului de apă fierbinte şi, prin urmare, finanţarea investiţiei se află, în acest moment, „în aer”.

Consiliul Local ar putea aloca cele aproximativ două milioane de lei pentru achiziţia şi montarea cazanului, însă o poate face doar în cazul creării societăţii unice, căci în caz contrar, după cum a afirmat şi primarul Marius Stan, în repetate rânduri, aleşii locali riscă să se aleagă cu un dosar penal întrucât finanţează o investiţie din „ograda” CET. O altă variantă analizată a fost asigurarea finanţării de către Electrocentrale, din sumele încasate de la Apaterm, însă, în condiţiile în care CET nu-şi poate plăti rata lunară de 1,5 milioane de lei către Romgaz şi Transgaz, aferentă datoriilor din sezonul rece trecut, din cauza încasărilor reduse, este greu de crezut că valoarea plăţilor făcute de lichidator va creşte substanţial în următoarea perioadă.

O nouă rundă de discuţii urmează să aibă loc săptămâna viitoare, tot la Bucureşti, într-o şedinţă extinsă, la care vor participa şi reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, dar şi ai Finanţelor.

Primarul Marius Stan a recunoscut, în schimb, că "aşa cum funcţionează acum sistemul de termoficare nu este o soluţie pe termen lung. Cheltuim foarte mulţi bani pentru a-l menţine în stare de funcţionare, astfel încât gălăţenii bun platnici să nu aibă de suferit, şi acest lucru nu poate continua la nesfârşit. Vrem să ştim ce intenţii are Ministerul Energiei, ca proprietar, cu Electrocentrale Galaţi. Şi aceasta pentru că nimeni nu investeşte bani într-o afacere în care producţia, transportul, distribuţia, facturarea şi încasarea nu sunt un tot unitar”.

viata-libera.ro

Posted

Apa caldă din această vară este încă în stadiul de protocol pentru un nou CAF

La negocierile de la Ministerul Energiei, li s-a cerut Romgaz și Transgaz amânarea ratelor pentru datoriile Apaterm. Un răspuns negativ ar bloca sistemul

Reprezentanții Primăriei și cei ai Electrocentrale au participat la o nouă rundă de negocieri cu reprezentanții Romgaz și Transgaz, care a avut loc la Ministerul Energiei, printre subiectele abordate aflându-se și cel al amânării la plată a 2-3 rate din graficul plăților eșalonate pentru datoriile Apaterm pentru energia termică furnizată în iarna 2014/2015.

„Am cerut creditorilor și furnizorilor noștri, Romgaz și Transgaz, o serie de modificări ale condițiilor comerciale. Le-am solicitat, în primul rând, celor două companii să analizeze posibilitatea reducerii prețului de achiziție a combustibilului și amânarea la plată, cu cel putin 2-3 luni, a ratelor aferente lunilor februarie și martie, cu scopul de a prioritiza achitarea avansului de combustibil necesar producerii energiei electrice. Ceea ce nu știe foarte multă lume este că, pe lângă municipalitate, care platește în avans pentru combustibilul necesar producerii agentului termic și noi, la rândul nostru, trebuie să achităm în avans combustibilul necesar producției de energie electrică”, a precizat administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa.

Furnizorii de gaze naturale ar urma să ofere un răspuns în cursul acestei săptămâni.

Datoriile în cascadă ale asociațiilor către Apaterm – Electrocentrale – Romgaz și Transgaz, pentru iarna trecută, în valoare totală de aproximativ 50 de milioane de lei, au fost eșalonate, Apaterm trebuind să achite lunar 1,5 milioane de lei către Electrocentrale, care la rândul său achită acești bani către Romgaz și Transgaz. Dar încasările pe care Apaterm reușește să le obțină de la asociațiile datornice sunt sub nivelul scontat și în aceste condiții sistemul poate fi oprit.

Ca și acum un an, asigurarea apei calde în perioada de vară este în faza unei înțelegeri pentru cumpărarea unui CAF

Au fost reluate și discuțiile despre modul în care va fi asigurată apa caldă în perioada aprilie – octombrie, când sistemul de încălzire centralizată va fi oprit. Se va renunța la varianta cu aburul tehnologic de la ArcelorMittal, pentru că de la combinat poate fi furnizată o cantitate minimă de 8 gigacalorii, însă consumul de agent termic primar pentru prepararea apei calde este de aproximativ 10-20 % din această cantitate, pierderile fiind de 90%.

Soluția ar fi aceea despre care se discuta și prin martie-aprilie 2015, cumpărarea unui cazan de apă fierbinte (CAF), cu capacitatea adaptată la consumul pentru prepararea apei calde.

„Am reluat discuțiile pe tema protocolului pe care urmează să îl încheiem cu municipalitatea gălățeană și am convenit să revizuim draftul protocolului, pentru ca acesta să poată fi semnat într-o formă acceptată de toată lumea. Sper să fie semnat în maximum două săptămâni. Protocolul prevede achiziția CAF-ului, care să asigure apa caldă menajera în perioada verii, iar în acest moment căutăm o variantă de achiziționare a acestuia”, a mai precizat administratorul special al Electrocentrale.

Cum protocolul nu a fost încheiat, iar procedurile de achiziție și instalarea CAF-ului ar putea lua 2-3 luni, nu este exclus ca furnizarea apei calde să fie asigurată cu oarecare întârziere, adică nu din aprilie, ci din mai sau iunie.

stiridegalati.ro

Posted

Termoficarea, cu sabia la "gât". Electrocentrale ia în calcul disponibilizări, iar apa caldă nu ne-o garantează nimeni

  • Cazanul de apă fierbinte „a picat”, întrucât „actorii” termoficării nu au fost în stare, nici după aproape un an de discuţii, să îl pună în practică
  • Gălăţenilor nu le pot fi garantate, din nou, duşurile calde pe perioada verii! 

După ce anul trecut, au fost trimişi, prin rotaţie, în şomaj tehnic (de la 1 aprilie şi până în toamnă), angajaţii Electrocentrale riscă să se aleagă cu reduceri salariale de la începutul lunii martie. Conducerea CET ia în calcul micşorarea programului de lucru al celor peste 370 de angajaţi, de la cinci la patru zile pe săptămână, pe fondul pierderilor generate de producţia de energie electrică, dar şi din cauza datoriilor nerecuperate de la Apaterm. Anunţul a fost făcut de Sinan Mustafa, administratorul special şi directorul general al Electrocentrale, care a afirmat că societatea „se confruntă cu un impact financiar negativ”.

„Îmi exprim îngrijorarea că, având în vedere evoluţia de pe piaţa OPCOM a energiei electrice, care a coborât la 110 lei pe MW pe PZU (Piaţa Zilei Următoare) şi 127 de lei pe PCCB (Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale), în condiţiile în care costul de producţie pe agregatele actuale depăşeşte 200 de lei, Electrocentrale se confruntă cu un impact financiar negativ din activitatea de producţie a energiei electrice! Din nefericire, acesta constituie un risc suplimentar în ceea ce priveşte posibilitatea societăţii noastre de a acoperi şi gestiona pierderile rezultate. Având în vedere aceste considerente (dificultăţile de plată eşalonată a datoriilor şi evoluţia pieţei de electricitate), atenţionez că ne confruntăm cu un risc major în ceea ce priveşte continuitatea furnizării agentului termic pentru luna martie 2016”, a afirmat administratorul special al CET, care ne-a declarat că micşorarea programului de lucru al angajaţilor ar conduce la reducerea cheltuielilor cu peste 20 la sută.

Chiar dacă Sinan Mustafa nu a confirmat, potrivit unor surse, la nivelul conducerii societăţii se vorbeşte, de mai mult timp, şi despre posibilitatea disponibilizării a zeci de angajaţi, iar discuţii în acest sens au tot fost purtate atât la ministerul de resort, cât şi cu liderii de sindicat ai Electrocentrale. Reprezentantul CET a mai afirmat că din cele peste 50 de milioane de lei, pe care societatea le are de recuperat de la Apaterm pentru agentul termic livrat în sezonul rece 2014-2015, în lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie Electrocentrale a încasat de la fostul distribuitor doar 1.505.000 lei, iar plăţile efectuate către Romgaz şi Transgaz în contul datoriilor au fost de 2.882.000 lei, diferenţa fiind suportată din resurse proprii.

Multe vorbe şi discuţii, dar puţine soluţii

Din păcate pentru gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, municipalitatea şi Electrocentrale nu au fost în stare, nici până la această dată, să ia o decizie cu privire la modul în care va fi asigurată populaţiei apa caldă menajeră pe perioada verii. Ba mai mult, în ciuda experienţei de anul trecut, când Galaţiul a fost lăsat fără apă caldă de la 1 aprilie şi până la jumătatea lunii iulie, „actorii” termoficării nu au reuşit, în mai bine de un an, să ajungă la un acord cu privire la achiziţia cazanului de apă fierbinte (CAF). Aşa se face că duşurile calde ale oamenilor vor depinde, cel mai probabil, şi în acest an, de aburul furnizat de ArcelorMittal. „Din cauza întârzierii în implementarea soluţiei care constă în achiziţia şi montarea CAF-ului, aceasta nu va putea fi pusă în aplicare la data 01.04.2016. Astfel că strategia de funcţionare pe perioada verii va consta în asigurarea agentului termic pe baza aburului tehnologic furnizat de ArcelorMittal Galaţi. Avem confirmarea disponibilităţii reprezentanţilor combinatului, însă nu este de ajuns, întrucât trebuie să demarăm urgent negocierile pe această temă atât cu distribuitorul, cât şi cu reprezentanţii Primăriei, pentru a stabili termenii şi condiţiile în care această soluţie ar putea fi pusă din nou în aplicare, urmând ca, ulterior, strategia să fie supusă spre aprobare creditorilor noştri, conform procedurii”, a afirmat Sinan Mustafa. Reprezentanţii municipalităţii spun, şi de această dată, că protocolul cu CET, privind achiziţia cazanului de apă fierbinte, nu a fost încheiat din cauza unor condiţii care ar conduce la încălcarea legii. Din păcate, aceste explicaţii pe acelaşi subiect au existat şi anul trecut, semn că, în ciuda declaraţiilor, tratativele ori nu au mai continuat, ori CET şi Primăria au tot vorbit, vreme de aproape un an, doar la pereţi. „Căutăm soluţia legală pentru termenii protocolului cu CET. Sunt chestiuni propuse de ei în proiectul de document pe care municipalitatea nu şi le poate asuma. Tocmai de aceea căutăm cea mai bună soluţie în concordanţă cu legea şi facem eforturi pentru a asigura populaţiei acest serviciu. Noi ne-am achitat de datorii. Plătim subvenţie, acoperim pierderi. În schimb, cerem doar ca abonaţii să îşi plătească facturile curente”, ne-a declarat şi Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Una peste alta, pentru gălăţeni s-ar putea repeta istoria de anul trecut.

viata-libera.ro

Posted

Cazanul de apă fierbinte rămâne soluţia pentru gălăţeni, dar nu va mai fi de la Brăila

După ce s-a bătut apa-n piuă aproape un an despre cumpărarea cazanului de apă fierbinte (CAF) de la Brăila (ba de către municipalitate, ba de către CET), care să le asigure gălăţenilor apa caldă menajeră pe perioada verii, şi care, după cum bine ştiţi, nu s-a concretizat, Electrocentrale avansează un alt scenariu, după discuţiile care au avut loc, marţi, la Bucureşti: relocarea unui cazan de apă fierbinte de la Bucureşti la Galaţi.

Practic, conform conducerii CET, la ultima întâlnire găzduită de Ministerul Energiei au participat şi reprezentanţi ai Electrocentrale Grup (acţionarul CET Galaţi), care au propus varianta dotării producătorului de agent termic primar, prin majorare de capital, cu un cazan de apă fierbinte de la Bucureşti, cu o capacitate mai mică (10 gigacalorii pe oră, spre deosebire de cel de la Brăila, de 15 gigacalorii, achiziţionat în 2008), dar cu o vechime de 40 de ani!

Potrivit lui Sinan Mustafa, administratorul special al CET, în prezent se fac mai multe verificări, pentru a vedea dacă agregatul este compatibil. Chiar şi aşa, reprezentantul Electrocentrale a afirmat că nu este încântat de soluţia avansată de acţionarul societăţii, din cauza vechimii instalaţiei, şi a propus în paralel varianta achiziţiei CAF-ului de la Brăila de către municipalitate şi închirierea reţelelor primare de la CET. "Există totuşi o soluţie, pe care am discutat-o şi am propus-o oficial, respectiv achiziţionarea directă a cazanului de la Braila de către municipalitate şi apoi montarea acestuia la distribuitorul local, Calorgal, sub formă de contract de concesiune/ aport de capital social/ împrumut şi prin care distribuitorul să producă direct agent termic pe perioada verii, urmând ca noi să închiriem reţeaua de transport necesară livrării agentului termic. Consider aceasta variantă ca fiind cea mai bună pentru viitor, luând în considerare timpul de implementare şi mai ales vechimea acestui cazan", a afirmat Sinan Mustafa.

Numai că „varianta cea mai bună”, din punctul de vedere al CET, este imposibil de implementat, conform Primăriei. „S-a discutat ca ipoteză de lucru, însă legea nu ne permite. Calorgal nu are în obiectul de activitate producţia de agent termic. Deci, nu poate cumpăra CAF. Important de precizat este că nu Primăria decide în această privinţă, ci Consiliul Local, care este unicul acţionar al Calorgal şi care aprobă investiţiile care se fac. Consilierii locali sunt cei care trebuie să decidă soarta termoficării”, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Oricum ar fi, punerea în funcţiune a unui cazan de apă fierbinte durează două-trei luni, aşa că de la 1 aprilie singura soluţie pentru apa caldă rămâne tot ArcelorMittal.

V-aţi săturat doar de vorbe, discuţii şi declaraţii? Şi noi. Dincolo de toate scenariile avansate în ultimul an, ne putem pune o singură întrebare (pertinentă, de altfel). Îşi mai doresc autorităţile menţinerea sistemului centralizat de termoficare? Dacă răspunsul este afirmativ, atunci de ce încă ne mai împiedicăm de vorbe, declaraţii şi discuţii? Dacă nu, de ce nu îşi asumă nimeni un anunţ în acest sens?

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.