Jump to content

Dosarul electronic de sănătate


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Dosarul electronic de sănătate

În a doua jumătate a anului 2014, toţi românii vor avea dosar electronic de sănătate, a anunţat ieri CNAS. Dosarul electronic de sănătate va conţine într-o formă standardizată toate informaţiile cu relevanţă medicală despre pacient - de la tot istoricul medical, consimţământul pentru donarea de organe, până la modul de viaţă al pacientului - dacă fumează, consumă cofeină sau alcool, dacă are animale de companie, cât munceşte şi în condiţii.

Pacientul va avea acces online la propriul dosar şi va vedea, în timp real, orice modificare şi accesare operate în dosarul său de sănătate, şi implicit, toate serviciile medicale pe care le-a primit.

"Până în prezent au fost iniţializate peste 130.000 dosare electronice, sistemul DES a fost accesat de peste 3.000 de medici şi peste 50 de spitale s-au conectat cu succes. În această etapă s-au făcut şi continuă să se facă o serie de pregătiri în vederea extinderii sistemului pentru toţi cetăţenii României, începând cu a doua jumătate a anului curent", a anunţat ieri CNAS.

Declarativ, prin implementarea sistemului dosarului electronic de sănătate, CNAS va urmări mai riguros decontările serviciilor medicale, pentru că sistemul DES va stoca toate serviciile medicale acordate pacienţilor în sistemul sanitar public, de la consultaţii, trimiteri, internări în spital, tratament administrat, intervenţii chirugicale, proceduri medicale efectuate, scrisori medicale, bilete de externare, etc. Toate aceste informaţii (şi nu numai) vor fi înregistrate într-o manieră standardizată în dosarele electronice ale pacienţilor. 

Cu titlu de exemplu, ca să scrie o trimitere în dosarul electronic al pacientului, medicul de familie deschide DES, alege categoria de document medical pe care vrea să îl completeze - în acest caz - trimitere spre internare, apoi completează documentul şi îl trimite în sistemul dosarului electronic, unde va putea fi vizualizat de către specialitatea medicală la care pacientul a fost trimis.

În prima etapă, sistemul dosarului electronic de sănătate, proiect de peste 81 de milioane de lei, va fi implementat în cabinetele medicilor de familie şi în spitalele mari din ţară, a anunţat CNAS.

ECONOMICA.NET vă prezintă, în detaliu, ce informaţii va conţine dosarul electronic al fiecăruia dintre noi, cum va arăta şi de ce va revoluţiona (cel puţin declarativ) modul în care se face medicină în România.

Primul pas: cum ai acces la informaţiile din dosarul electronic de sănătate

Pe de o parte, medicii care vor să vadă dosarele electronice ale pacienţilor trebuie, mai întâi, să se autentifice în portalul DES, cu PIN-ul certificatul digital valid, asociat contului lor.

Pe de altă parte, posesorul dosarului electronic de sănătate se va autentifica în sistemul DES cu cardul său de sănătate. Cei care nu au card naţional de sănătate se vor autentifica în sistemul dosarului electronic cu CNP-ul sau codul de asigurat.

Cine are acces la toate informaţiile stocate în dosarele electronice ale pacienţilor

Medicul de familie şi medicul specialist au acces la toate informaţiile cuprinse în dosarele electronice ale pacienţilor aflaţi în lista, respectiv îngrijirea sa, fără să aibă nevoie în prealabil de acordul sau prezenţa fizică a pacientului sau aparţinătorului său.

Ceilalţi medici vor putea accesa dosarele electronice ale pacienţilor doar în prezenţa şi cu acordul pacienţilor sau aparţinătorilor lor.

O serie de informaţii stocate în dosarele pacienţilor pot fi accesate de orice medic din România, în situaţii justificate din punct de vedere medical

Este vorba de informaţiile cuprinse în secţiunea "Sumar şi informaţii pentru situaţii de urgenţă" din dosarul electronic al pacientului. Iată-le:

- Alergiile şi intoleranţele pacientului;
- Dacă are transplanturi, proteze, dispozitive interne;
- Intoleranţele la medicamente, alimente, substanţe;
- Dacă pacientul are boli cronice;
- Dacă pacientul are boli hematologice şi boli transmisibile relevante pentru urgenţe medicale;
- Acceptul cu privire la donarea de organe;
- Transfuzii;
- Intervenţii chirurgicale recente;
- Internări recente;
- Medicaţia curentă.

Aceste informaţii pot fi accesate de orice medic din sistemul sanitar (de regulă, în caz de urgenţă medicală).

Ce informaţii mai conţine dosarul electronic al pacientului

Istoricul său medical

Secţiunea de istoric medical al DES conţine alergiile, bolile cronice ale pacientului, istoricul de boli/diagnostice pe care le-a avut pacientul de-a lungul timpului, intervenţiile şi procedurile efectuate, serviciile medicale de care a beneficiat de-a lungul timpului, imunizările şi tratamentul acordat în cadrul studiilor clinice (dacă e cazul).

Documentele medicale care i-au fost eliberate

Accesând această secţiune din dosarul electronic al pacientului, medicul de familie poate vedea, sub formă de tabel, lista documentelor medicale ale pacientului. Fiecare document medical conţine data, denumirea documentului, instituţia şi specialitatea medicală care l-a eliberat şi diagnosticul pacientului.

Antecendente declarate de pacient

Această secţiune conţine informaţii declarate de pacient despre alergiile de care suferă, bolile sale cronice, procedurile medicale efectuate, vaccinurile pe care le-a făcut de-a lungul timpului, bolile hematologice, bolile transmisibile, proteze, dispozitive interne, transplanturi şi dacă are fistulă arterio-venoasă.

Tot aici medicul va înregistra răspunsurile pacientului la următoarele întrebări: dacă are boli ereditare în familie, care au fost cauzele decesului membrilor familiei sale (părinţi şi fraţi), care sunt bolile de care suferă (au suferit) membrii familiei sale (părinţi şi fraţi).

În cazul femeilor, dosarul electronic va stoca informaţii despre evoluţia naşterilor avute, despre avorturi, prima menstruaţie, menopauză, evoluţia sarcinilor, dacă e cazul.

Pentru copii, părinţii vor declara ce greutate au avut la naştere, ce scor Apgar au primit, cum au fost născuţi (naştere naturală sau prin cezariană) şi cum au fost alăptaţi.

La secţiunea de antecedente ale pacientului mai intră informaţii despre dieta pacientului, condiţiile de muncă - dacă este expus la noxe două ore pe zi, dacă munca sa implică efort fizic îndelungat, dacă pacientul consumă alcool, tutun, cofeină, droguri, câte ore doarme pe noapte, dacă face mişcare. Nu în ultimul rând, aici intră informaţii despre mediul familial al pacientului, mai precis dacă are părinţi fumători şi dacă locuieşte cu animale de companie.

Cum va aduce plusvaloare pentru pacient implementarea sistemului dosarului electronic de sănătate

Pacientul are acces direct şi transparent la toate serviciile de care a beneficiat la medicul de familie şi în spital. De exemplu, pacientul va vedea, în timp real, în portalul dosarului electronic ce tratament i-a fost administrat în timpul unui episod de spitalizare, la ce investigaţii şi intervenţii a fost supus. Practic, toate deciziile medicale care îl vizează sunt înregistrate în dosarul său electronic de sănătate - cu oră, dată şi parafa medicului. Pacientul are acces la toate aceste informaţii, în mod nemijlocit şi transparent. 
- Scade numărul de reexaminări care nu sunt necesare, implicit scade şi riscul de expunere la radiaţii a pacienţilor şi timpul de aşteptare pentru obţinerea unui diagnostic;
- Scade numărul erorilor medicale;
- În caz de urgenţă medicală, accesarea dosarului electronic al pacientului permite medicilor să identifice rapid (printr-un click) nevoile speciale de îngrijire ale pacientului: dacă are boli hematologice, dacă are alergii la medicamente, dacă e de acord cu donarea de organe, etc.
- Implementarea sistemului dosarului electronic al pacientului oferă medicilor premisele efectuării consulturilor interdisciplinare, pentru că vor avea acces online şi simultan la toate informaţiile cu relevanţă medicală despre pacient şi, pe baza acestora, vor putea lua împreună decizia medicală optimă pentru pacient.
Pentru medici, implementarea sistemului dosarului electronic de sănătate va reduce semnificativ timpul alocat activităţilor administrative.

economica.net

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Cât costă să-ţi afli RH-ul şi grupa de sânge, analize necesare pentru Dosarul Electronic de Sănătate

* Dosarul poate fi activat în aproximativ un minut, la orice control medical * Pacienţii care nu-şi cunosc grupa de sânge şi RH-ul vor fi nevoiţi să plătească pentru a le afla

Atunci când un pacient are nevoie de servicii medicale de urgenţă, informaţiile din “Sumarul de urgenţă” sunt foarte importante pentru medicul care trebuie să ia rapid cea mai bună decizie medicală pentru a-i salva bolnavului viaţa. RH-ul, grupa sanguină, alergiile la medicamente şi bolile de care suferă sunt informaţii care, dacă sunt ştiute, pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.
După ce reţeta electronică a dat startul, iar cardul a continuat drumul digitalizării sistemului naţional de sănătate, dosarul electronic de sănătate (DES), care va conţine şi elementele menţionate mai sus, încheie acest trio, despre care autorităţile spun că va aduce transparenţă în modul în care sunt cheltuiţi banii publici din Sănătate şi va permite un diagnostic mai rapid şi mai eficient. Guvernanţii au aprobat recent normele metodologice necesare pentru completarea DES.

La cererea pacientului

Potrivit reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), iniţializarea DES este făcută doar la cererea pacientului, cu ocazia oricărui consult la doctor, de către orice medic care deţine o semnătură electronică calificată. Iniţializarea înseamnă încărcarea în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) a istoricului medical al pacientului începând din 2010, anul din care există sistem centralizat. Dosarul electronic al pacientului conţine informaţii medicale despre respectiva persoană, adunate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale care au intrat în contact cu pacientul.

Procesul durează un minut

Până în prezent, peste 3,8 milioane de pacienţi au iniţializat Dosarul Electronic de Sănătate (datele sunt disponibile doar la nivelul întregii ţări - n.r.). Extrapolând, rezultă că în jur de 100.000 de gălăţeni au activat deja acest instrument. Iniţializarea unui DES ar dura în jur de un minut, potrivit unui comunicat al CNAS. Pacientul este unicul proprietar al dosarului. Dacă are acces la internet persoana poate intra oricând în dosar, cu ajutorul unor parole pe care medicul care constituie DES i le va înmâna. Adresa de internet la care dosarul poate fi verificat este www.des-cnas.ro/pub/. Apăsaţi apoi butonul "Accesaţi DES", după care introduceţi, în căsuţa din mijloc, CNP-ul. Dacă, după ce aţi apăsat butonul din dreapta, nu puteţi intra în sistem, înseamnă că dosarul nu este încă activat.

Cum te ajută

"Dosarul electronic este un instrument de lucru foarte important. Medicul va putea vedea în timp util ce tratament a urmat pacientului, precum şi istoricul medical al acestuia. De asemenea, atunci când medicul va vedea în dosarul electronic că pacientul a efectuat de curând setul de analize pe care voia să i-l prescrie, va putea să-i recomande şi alte consultaţii, fără a mai consuma fonduri şi timp cu analizele deja făcute" a explicat dr. Elena Vrabie, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Cum sunt aranjate informaţiile

DES va conţine toate informaţiile medicale care, în prezent, sunt trecute pe hârtie în fişele de observaţie, în foile de observaţie şi în registrele de consultaţii ale pacienţilor. Persoana va putea vedea cine i-a accesat dosarul, precum şi ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru. Informaţiile din dosar sunt împărţite în cinci module. Modulul "Sumar de urgenţă" este accesibil tuturor medicilor în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului. Modulele "Istoric medical", "Antecedente declarate de pacient", "Documente medicale" şi "Date personale" sunt accesibile medicilor, doar cu acordul pacienţilor.

Ce se plăteşte

Gălăţenii care vor, spre exemplu, ca RH-ul şi grupa de sânge să le fie trecute în DES, dar nu ştiu aceste date, vor fi nevoiţi să plătească pentru a le afla, deoarece CNAS nu decontează aceste analize. Pentru aflarea RH-ului şi a grupei de sânge o persoană trebuie să plătească în jur de 50 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.