Jump to content

Rojevas - afaceri pe piaţa buteliilor


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Rojevas - afaceri pe piaţa buteliilor

* După 11 ani de muncă, SC Rojevas 2000 SRL are o cifră de afaceri anuală de peste 31 milioane de lei şi peste 70 de angajaţi * Când o piaţă a dat semne că are limite, conducerea şi-a diversificat activitatea * Criză financiară sau nu, dezvoltarea societăţii nu s-a oprit nicio zi

 

SC Rojevas 2000 SRL este o afacere despre care n-aţi prea citit până acum în ziare, dar care, fără doar şi poate, se numără printre societăţile care îmbogăţesc notabil mediul de afaceri local, atât prin cifra de afaceri şi număr de locuri de muncă, cât şi prin mentalitatea sănătoasă de dezvoltare.
Fondată în 2003, societatea a crescut încet, calculat şi sigur. Recesiunea financiară s-a simţit şi la Rojevas 2000, dar n-a însemnat nici pierdere de bani, nici stagnare a dezvoltării, ci a reprezentat doar o etapă mai anevoioasă din evoluţie. Înainte de începutul crizei, societatea şi-a îmbogăţit portofoliul şi a devenit şi distribuitor de inputuri agricole, aducându-le fermierilor gălăţeni unele dintre cele mai puternice branduri de pe piaţa de profil. În anii din urmă, a lucrat la consolidarea poziţiei şi pe această piaţă.

Cum a început businessul

"Am lucrat, de la început, în parteneriat cu Rompetrol Gas, care reprezintă motorul afacerii. În 2003, fuseserăm mandataţi să administrăm nişte bunuri de pe piaţă. Ulterior, am devenit proprietarii acelor bunuri, iar domeniul nostru de activitate era, în principal, transportul, distribuţia şi comerţul cu ridicata cu combustibil solid, lichid şi gazos şi a produselor derivate din acestea. Avem în ofertă de toate, de la benzină la butelii cu propan, butelii de aragaz, GPL (gaz petrolier lichefiat), GPL-auto şi propan”, ne spune managerul SC Rojevas 2000 SRL, Vasilică Solomon.
Piaţa nu s-a dezvoltat peste noapte, dar nici n-a dat înapoi. Dacă în 2003 erau, în zona noastră, 14 puncte de distribuţie a buteliilor, acum sunt peste o mie. Societatea are puncte de lucru în judeţul nostru (în oraşele Galaţi şi Târgu Bujor), în judeţul Bacău (oraşul Bacău) şi în judeţul Vaslui (oraşele Vaslui şi Bârlad).
"Avem acum 75 de angajaţi şi, de regulă, lucrăm cu oameni pe care îi specializăm şi le oferim posibilitatea să se dezvolte. Avem o echipă stabilă. Când venim la serviciu, muncim şi ne bazăm dezvoltarea pe asta", spune Vasilică Solomon.
Mai ales atunci când vinzi, seriozitatea în relaţia cu partenerii de piaţă este esenţială.

Sărăcia ameninţă piaţa buteliilor

V-aţi gândi că una dintre marile probleme de pe piaţa combustibililor este numărul mare de jucători care se ocupă deja cu distribuţia? Nici vorbă, spune Vasilică Solomon, care este de părere că loc pe piaţă este, în continuare, pentru toţi cei care vor să facă treabă. Una dintre problemele mai serioase, pe anumite segmente de piaţă, este mai degrabă puterea mică de cumpărare.
"Piaţa buteliilor, spre exemplu, nu este ameninţată de apariţia posibilităţii consumatorului de a se racorda la sistem centralizat de alimentare cu gaze. Este cazul Bârladului, unde posibilitatea există, dar e foarte puţin exploatată. Racordul este scump, iar oamenii nu-şi permit să profite de el. Ştim, doar, cu toţii, că butelia este un produs pentru omul sărac. Important este ca, în zona în care vii cu astfel de oferte, să existe un minim de activitate economică, astfel încât omul de rând să aibă de unde câştiga un ban şi să-şi poată cumpăra o butelie de la tine", spune Vasilică Solomon.

Cifre care spun totul

În anul 2009, firma aveam 34 de angajaţi, o cifră de afaceri de 13.504.667 lei, cu un profit net de 781.764 lei. La finele anului următor, când numărul de angajaţi crescuse deja la 45, cifra de afaceri era de 20.506.042 lei, iar profitul net deja de două ori mai mare decât în anul precedent, de 1.965.846 lei. Anul 2011 a însemnat un număr mediu de 50 de angajaţi, o cifră de afaceri de 25.888.949 lei şi un profit net de 2.835.904 lei. În 2012, s-a ajuns la 65 de angajaţi, cifră de afaceri 30.339.379 lei şi profit net de 2.401.310 lei. În cursul anului trecut, numărul angajaţilor s-a stabilizat la 72, cifra de afaceri a ajuns la 31.184.614 lei, iar profitul net s-a ridicat la 3.325.191 lei. Toate acestea înseamnă, evident, şi impozite de milioane de lei către stat.

E loc şi de mai bine

"Pot să spun că reducerea TVA-ului la încasare a fost un lucru bun şi s-a simţit. Avem însă probleme de încredere, pe piaţă. Sunt foarte mulţi cumpărători care consideră că, din start, trebuie să lucrăm cu instrumente de plată. Părerea mea este că, la noi, mai e mult până când acest sistem să se regleze, aşa că mai întâi trebuie să lucrăm fără ele şi, abia când ne câştigăm unii altora încrederea, să ne folosim de ele”, este de părere managerul SC Rojevas 2000 SRL.
Omul de afaceri consideră că mediul românesc de business suferă şi de pe urma lipsei de comunicare, pentru că, adesea, ceea ce piaţa cere nu se produce la noi şi invers.

Profil de manager / Cine este Vasilică Solomon
Omul de afaceri care manageriază SC Rojevas 2000 SRL are 37 de ani, este căsătorit şi are copii. De profesie, este inginer TCM (Tehnologia Construcţiilor de Maşini). „După absolvire, câştigam circa 360 de lei lunar şi trebuia să fac naveta în judeţ. Nu mă puteam dezvolta aşa, deci a trebuit să găsesc soluţii”, spune Vasilică Solomon, rememorând începutul businessului său.

Fişa afacerii

Nume: SC Rojevas 2000 SRL
Puncte de lucru: Galaţi, Târgu Bujor, Bacău, Vaslui, Bârlad
Obiect de activitate: comerţ cu ridicata de combustibil şi inputuri agricole
Cifră de afaceri, în 2013: 31.184.614 lei
Profit net, în 2013: 3.325.191 lei
Număr de angajaţi: 72

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.