Jump to content

Episcopul Dunării de Jos şi Securitatea


 Share

Recommended Posts

CNSAS a trimis în instanţă dosarul episcopului Casian

CNSAS a hotarat joi sa trimita in instanta dosarul episcopului Casian Craciun, dupa ce o persoana a contestat decizia de necolaborarea a acestuia cu Securitatea, data anul trecut, transmite Newsin, citand surse din cadrul institutiei. Potrivit informatiilor, CNSAS nu are dovezi noi in acest caz, insa a decis trimiterea spre solutionare a dosarului la Tribunalul Bucuresti, sectia contencios. In virtutea noii legii, CNSAS nu se mai poate pronunta asupra calitatii de colaborator a unei persoane. In noiembrie, CNSAS a decis ca episcopul Dunarii de Jos nu a colaborat cu Securitatea. Hotararea fusese luata la limita, dupa ce o parte din membrii Colegiului au sustinut ca exista dovezi episcopul Casian ar fi colaborat cu serviciile secrete, in timp ce altii au afirmat contrariul. Casian Craciun nu s-a prezentat la audierile de la CNSAS din toamana trecuta. Diferite informatii publicate in presa afirmau ca prelatul a lucrat pentru Directia de Informatii Externe, avand misiuni in strainatate. Potrivit presei, Casian avea trei nume de cod: "Crin", "Casio" si "Casius".

Link to comment
Share on other sites

"Crin", "Casio" si "Casius", Ce mai conteaza. Romania este condusa de fosti turnatori si securisti si culmea este ca oamenii cinstiti inca sunt sfidati si compromisi. C L si C J este plin de fosti colaboratori impartiti la toate partidele.

Satanele de popi ascunsi sub sutana au fost cei mai viciosi. Nu ma mira ca si Casian sa fi fost turnator la securitate, dar la romani ce mai conteaza.

Astazi interlopii sunt mari oameni de afaceri iar oamenii cinstiti au devenit alcolici,au ajuns boschetari sau au plecat din tara.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

22 septembrie - primul termen

CNSAS cere Tribunalului Bucureşti să constate colaborarea lui PS Casian Crăciun, episcopul Dunării de Jos, cu fosta Securitate. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii susţine că episcopul Dunării de Jos a fost "util" Securităţii timp de 10 ani şi cere Tribunalului Bucureşti să constate colaborarea acestuia cu Securitatea. Pe data de 22 septembrie a fost fixat primul termen de judecată în acest caz.

PS Casian Crăciun "a fost recrutat ca informator ca urmare a propunerii Departamentului Cultelor ca acesta să fie trimis la studii în străinătate, fiind folosit pentru încadrarea informativă a diverselor medii din cadrul emigraţiei româneşti", se arată în nota de constatare emisă de Direcţia Investigaţii a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). De asemenea, CNSAS arată, în acţiunea depusă la Tribunalul Bucureşti, citând din dosare ale Serviciului de Informaţii Externe (SIE), că episcopul a preluat următoarele nume conspirative de colaborare: "Crin" (1981-1985), "Casius" (1985-1991), "Casio" (1988), cu precizarea că "domnul Crăciun a dorit păstrarea conspirativităţii asupra legăturii sale cu organele noastre (n.r. organele SIE)". Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii precizează că episcopul a fost "util" Securităţii timp de zece ani, în perioada 1981-1991. Rezultatele colaborării lui Casian Crăciun cu Securitatea au fost apreciate, mai susţin reprezentanţii CNSAS, precizând că episcopul a fost recompensat cu diferite sume de bani. "Sursa a manifestat interes în realizarea sarcinilor încredinţate, creându-şi importante relaţii în mediul autohton şi emigraţiei române din Franţa şi R.F. Germania". Deşi nu s-au identificat documente care să arate faptul că episcopul a transmis informaţii către securitate, din conţinutul rapoartelor întocmite de către ofiţerii de legătură reiese că ar fi desfăşurat activitate în acest sens, susţin reprezentanţii CNSAS. Pentru exemplificare, CNSAS precizează că episcopul "a furnizat unele date cu privire la vizitatorii străini din cadrul Episcopiei, cadrele bisericeşti propuse să se deplaseze în exterior, relaţiile acestora în străinătate". De asemenea, Casian Crăciun ar fi fost instruit de către ofiţerii de securitate, potrivit CNSAS, pentru a obţine informaţii despre "Asociaţia foştilor deţinuţi politici", despre poziţia şi cercurile emigraţiei referitoare la REX (Regele Mihai I), despre "aşa-zisă Uniune a românilor liberi" condusă de Raţiun Iancu. CNSAS mai susţine că episcopul trebuia să afle informaţii despre colaboratorii externi ai postului de radio "Europa Liberă" şi lectorii români aflaţi în Franţa, care au refuzat să se întoarcă în ţară. Totodată, în acţiune se arată faptul că "domnul Crăciun a manifestat interes pentru acest tip de activitate". CNSAS susţine că episcopul a obţinut date cât mai complete despre "Rătăcitul" - "fost coleg cu sursa", pe care l-a influenţat să nu desfăşoare "activităţi ostile". De asemenea, Casian Crăciun ar fi contactat toţi preoţii şi teologii români din R.F.Germania, pentru a obţine date despre situaţia lor şi pentru a verifica dacă Dumitreasa Calciu (n.r. preot ortodox, dizident şi luptător pentru drepturile omului român, care a făcut peste 21 de ani de închisoare sub regimul comunist; a fost exilat din România în 1985 şi s-a stabilit în SUA) va veni în R.F.Germania, mai susţine CNSAS.

Iniţial, declarat necolaborator al Securităţii

Colegiul CNSAS a decis în noiembrie 2007 că Episcopul de Galaţi şi al Dunării de Jos, P.S. Casian Crăciun, nu a fost colaborator al Securităţii. Înainte de publicarea verdictului CNSAS, existau suspiciuni potrivit cărora PS Casian a colaborat cu Securitatea sub trei nume conspirative: „Crin“, „Casius“ şi „Casio“. Casian Crăciun nu s-a prezentat la audierile la care a fost invitat de către CNSAS. Cu toate că verdictul a fost în favoarea episcopului, există gălăţeni care susţin faptul că PS Casian Crăciun ar fi avut legături clare cu fosta Securitate. Colegiul CNSAS a început studierea activităţii unor preoţi la sfârşitul lunii august şi, până în noiembrie 2007, când PS Casian Crăciun a fost anchetat, a dat cinci verdicte de poliţie politică: Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Pimen, Episcopul de Argeş, Calinic Argatu, şi Episcopul vicar de Sibiu, Visarion Răşinăreanu.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Tribunalul a decis: Episcopul Dunarii de Jos nu a colaborat cu Securitatea

Tribunalul Bucuresti a decis ca Episcopul Dunarii de Jos, Casian Craciun, nu a fost colaborator al Securitatii, motivand ca CNSAS nu a adus alte documente si informatii in afara celora existente din anul 2007, cand Consiliul a decis ca episcopul nu a facut politie politica. Potrivit ordonantei 24/2008, si anume ordonanta CNSAS, pentru a schimba o hotarare a Consiliului si a arata ca o persoana a fost sau nu colaborator al Securitatii, sunt necesare "documente si informatii noi si neprocesate", arata Tribunalul in motivare. Potrivit aceleasi ordonante, Casian Craciun nu face parte din categoria persoanelor verificate din oficiu, astfel incat "demersul judiciar al reclamantului sa fie justificat", motiveaza instanta.

CNSAS a dat o decizie, in noiembrie 2007, conform careia Episcopul Dunarii de Jos nu a fost colaborator al Securitatii, in urma unei cereri formulate de Forumul Civic Romanesc. Pentru ca reclamantul a contestat verdictul de necolaborare, CNSAS a inaintat dosarul instantei, deoarece, intre timp, legea se schimbase si nu mai putea da verdicte, potrivit unor surse din CNSAS.

Decizia Tribunalului Bucuresti va fi atacata cu recurs, au declarat aceleasi surse.

http://www.ziare.com/Tribunalul_a_decis ... 02148.html

Link to comment
Share on other sites

daca ma apuc sa va povestesc o faza din armata, pe langa faptul ca am cativa prieteni care au trait pe langa el... n-o sa mai credeti tribunalul in care oricum n-are nimeni incredere. "Preasfintia sa" avea un slujitor care facea armata saracu'... si la cat de sarac era a ciordit gagiu' o luneta de PSL (lumea cica ar fi pierdut-o... insa cei care au facut armata stiu ca luneta aia nu e un dop sau un ac)... buuuun, comandantul a aflat si a vrut sa-l detaseze la o alta unitate in alt judet (la mama naibii) etc. etc. Imediat a sunat la d-nul comandant chiar "preasfintia sa" care cu vocea-i blajina l-a rugat sa-l ierte ca a doua zi va plati el 7 milioane pt luneta... numai sa-l lase pe viitorul slujitor in unitate si sa stearga tot cu buretele... din pacate a avut ghinion, pentru ca, al nostru comandant era un om drept si nu a vrut sa ascunda adevarul... tocmai de aceea a doua zi dimineata la raport a povestit la toata unitatea ce se intamplase. Uitasem sa va spun, ca preasfintia, dupa ce a incercat sa-l induplece cu binisorul pe comandant, dupa ce a vazut ca nu a reusit... a trecut la amenintari omu'... ca face, ca drege... ca trimite controale de la Bucuresti... ca el e mare si tare... ca el nu stie cu cine sta de vb... dinastea de pe vremea comunistilor. Ulterior am aflat si de niste afaceri cu perdea ale preasfintiei :) am elevi care sunt pe la seminar... si daca nici ei nu mai stiu... atunci cine sa stie.

Link to comment
Share on other sites

De asta avea nevoie, Prea C******l, de o sentinta judecatoreasca. De vilele pe care le are la Durau, pe la Moeciu, de banii pe care-i spala nu-l intreaba nimeni. Nici n-o sa-l intrebe cata vreme mai exista oameni naivi care sa mearga la Biserica sa pupe peste tot preotul cu orice ocazie.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Procesul privind colaborarea Episcopului Casian cu Securitatea, rejudecat

Curtea de Apel Bucureşti a decis rejudecarea procesului deschis de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) în privinţa eventualei colaborări cu Securitatea a Episcopului Galaţiului şi Dunării de Jos, Casian Crăciun, decizia primei instanţe fiind de necolaboare. Curtea de Apel Bucureşti a decis rejudecarea procesului Episcopului Galaţiului, admiţând recursul CNSAS la decizia instanţei inferioare. După schimbarea legislaţiei, procesul va fi rejudecat de aceeaşi instanţă, Curtea de Apel Bucureşti.

În 27 octombrie anul trecut, Tribunalul Bucureşti respinsese ca inadmisibilă, acţiunea CNSAS. Această instanţă admisese o excepţie invocată de avocatul Episcopului, care a susţinut că CNSAS a schimbat verdictul fără a apărea elemente noi în acest caz.

În 2007, CNSAS a decis, în temeiul vechii legi de funcţionare, ca episcopul Casian nu a colaborat cu Securitatea. Decizia a fost contestată de unul dintre cei care au cerut verificarea lui Casian de către CNSAS, însă, înainte de judecarea contestaţiei, vechea lege după care instituţia funcţiona a fost declarată neconstituţională. CNSAS a decis între timp că prelatul a făcut poliţie politică.

După modificarea legii, CNSAS a trimis instanţei documentele, lăsând la aprecierea justiţiei.

Potrivit documentelor depuse la Tribunalul Bucureşti, Casian Crăciun apărea în arhivele fostei Securităţi cu trei nume de cod: "Crin", "Casius" şi "Casio" şi că, în tinereţe, în colaborare cu DIE (Direcţia de Informaţii Externe), ierarhul ar fi participat la misiuni în străinătate.

Colegiul CNSAS a conchis că PS Casian a colaborat cu Securitatea între anii 1981-1991, fiind recompensat prin sume de bani.

În replică, PS Casian, episcopul Dunării de Jos, declara, în septembrie anul trecut, că nu are cunoştinţă de existenţa unui dosar de colaborator al Securităţii pe numele său, precizând că un astfel document aflat la CNSAS ar conţine "documente fabricate de regimul comunist".

PS Casian arăta că înainte de 1989 a beneficiat de burse în alte state şi a participat la conferinţe şi manifestări religioase în mai multe ţări occidentale, astfel că nu exclude ca reprezentanţii dictaturii din acea vreme să fi întocmit "documente de urmărire şi coerciţie", negând însă existenţa vreunui fel de colaborare cu Securitatea.

Link to comment
Share on other sites

PS Casian nu reuşeşte să-şi îngroape trecutul. A făcut el pe dracu-n patru ca să scape de acuzaţia că a turnat la Securitate, dar de fiecare dată cînd a reuşit să pună batista pe ţambal, să dea sonorul mai încet la dosarul său de la CNSAS, a apărut o voce care l-a strigat "Turnătorule!". Ieri, vocea asta s-a auzit de la Curtea de Apel Bucureşti.

Un complet de judecată al acestei instanţe a admis recursul formulat de CNSAS cu privire la verdictul dat de instanţa inferioară (Tribunalul Bucureşti), în octombrie 2008, prin care PS Casian era scos basma curată în relaţia cu fosta Securitate. În traducere liberă, dosarul lui PS Casian va fi pus din nou pe rol, de data asta la Curtea de Apel Bucureşti, care urmează să decidă dacă episcopul Dunării de Jos a turnat sau nu la Securitate. Nu mai este cazul să reiau povestea cu "Casio", "Crin" sau "Casius" (cîteva dintre pseudonimele folosite de pîrîcioasa Casian în anii '80), căci am scris de nenumărate ori aici, pe antidotul.ro, despre legăturile primejdioase pe care PS Casian le-a avut cu Direcţia de Informaţii Externe (DIE), cum a reuşit el să plece la studii în Franţa, deşi era doar un mucos de 26 de ani, fiind apoi avansat suspect de repede la rangul de episcop cu gradele pe sub cămaşă.

Ştirea referitoare la admiterea recursului de către Curtea de Apel Bucureşti în cazul lui PS Casian a apărut ieri după-amiază pe fluxul agenţiei de ştiri Newsin. Nu este cazul să ne entuziasmăm că, vezi Doamne, Casian va fi, în sfîrşit, dovedit drept turnător la Securitate. Faptul că magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au admis recursul formulat de CNSAS nu înseamnă decît că s-a mai acordat o repriză de prelungiri, asta ca să mă exprim în termeni fotbalistici. Desigur, pe parcursul reprizei în care se vor reanaliza probele existente la dosar se poate întîmpla orice. Dar să nu uităm că PS Casian a oţinut pînă acum două sentinţe favorabile lui (una la CNSAS şi alta la Tribunalul Bucureşti), care l-au absolvit de acuzaţia că a dat cu ciocu' la Securitate. Acum, la Curtea de Apel, este ultimul cartuş, ultima speranţă că s-ar putea face dreptate.

Chiar dacă PS Casian va primi verdict de colaborator al fostei Securităţi, el nu va fi schimbat din funcţia de episcop. Şi nu despre asta este vorba. La urma-urmei, mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, a fost dovedit încă din 2007 că a făcut poliţie politică şi este în continuare bine-mersi în funcţie. Este vorba despre asumarea trecutului, lucru pe care PS Casian nu pridideşte să-l propovăduiască în prelegerile lui de la Catedrală. Enoriaşii destupaţi la creier încă mai speră că PS Casian va fi pus în situaţia de a recunoaşte că a turnat la Securitate pentru a ajunge unde este astăzi!

Sursa: http://www.antidotul.ro/1968/ps-casian.html

Link to comment
Share on other sites

Am avut un unchi în Securitate, promoţia 1948 ... pe vremurile alea, era o practică obişnuită ca unii viitori securişti ce nu se puteau dezice de credinţă dar proveneau dintr-un mediu „exploatat” să fie puşi în funcţia de preoţi. Ce alt serviciu de informaţii mai bun să fi găsit? 8-)

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Arhiepiscopul Dunării de Jos poate scăpa de dosarul de colaborator al Securităţii

* CNSAS poate pierde procesul cu arhiepiscopul Casian Crăciun

Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii nu a depus documentele necesare în procesul cu arhiepiscopul Dunării de Jos Casian Crăciun, pentru a demonstra că acesta din urmă ar fi colaborat cu Securitatea. "Simplele menţiuni din rapoartele şi notele foştilor lucrători ai Securităţii Statului neînsoţite de nicio notă informativă a pârâtului, de un angajament de colaborare al acestuia sau de vreun înscris din care să reiasă că măcar vreuna din sarcinile sau vreunul dintre obiectivele pe care le avea de îndeplinit pârâtul s-ar fi concretizat, cu consecinţa afectării drepturilor şi libertăţilor omului, nu pot forma opinia instanţei în sensul că pârâtul a desfăşurat activităţi care prin natura lor se circumscriu condiţiilor prevăzute în OUG 24/2008", se arată în motivarea deciziei din 26 ianuarie a Curţii de Apel Bucureşti. De asemenea, în motivare se mai spune că "lucrătorii fostei Securităţi a statului au stabilit prin mai multe adrese identificarea, verificarea şi investigarea pârâtului, în vederea recrutării acestuia ca informator al Securităţii". În data de 26 ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca neîntemeiată cererea, prin care se cerea instanţei constatarea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul episcopului Casian Crăciun. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Arhiepiscopul-Dunarii-Jos-colaborator-Securitatii_0_224977791.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.