Jump to content

Recommended Posts

Posted

Primăria este bună de plată peste 500.000 de euro pe programul ISPA

Deşi părea iniţial că scăpase de plata a 500.000 de euro către firma SC Vâlceana, în contul unor lucrări efectuate pe programul ISPA, municipalitatea a fost trezită la realitate de Curtea de Apel Galaţi. Judecătorii au decis ca Primăria Galaţi să plătească societăţii amintite 471.044 de euro şi TVA, dar şi penalităţi calculate pentru această sumă, la care se adaugă şi cheltuieli de judecată de 21.690 de lei.
Autorităţile au susţinut de la bun început că firma nu a făcut lucrările pentru care cerea bani. În procesul-verbal de recepţie finală a staţiei de sortare şi compostare, precum şi a două puncte de colectare a deşeurilor din urbea noastră, unul dintre cele mai importante proiecte finanţate prin programul ISPA din Galaţi, Primăria a acceptat doar plata a 4.198.000 de euro, deşi în certificatul de recepţie anterior (la terminarea lucrării) municipalitatea menţionase un preţ mult mai mare: 4.670.000 de euro.
Disputa s-a mutat din 2010 în justiţie, unde firma şi-a majorat pretenţiile la 672.064 de euro. „Primăria doreşte să impună o modificare unilaterală a contractului în ce priveşte preţul acestuia, în condiţii nepermise, ba chiar prohibite de legislaţia în materie de achiziţii publice, cât şi de legislaţia de drept”, acuza „Vâlceana”, prin directorul Constantin Mitroi.
Plăteşte sau va fi executată silit
Reprezentanţii Primăriei Galaţi nu au recunoscut suma cerută de constructor, susţinând că, de fapt, este vorba doar de 471.000 de euro, pe care refuză să îi plătească pe motiv că „Vâlceana” nu a dovedit că a efectuat lucrări de aceşti bani. Cea mai mare controversă s-a iscat în jurul unui capitol din contract, unde se menţionează lucrări diverse şi neprevăzute, a căror valoare s-ar ridica la peste 420.000 de euro. „Cer bani pentru lucrări pe care nu le-au efectuat. Nu aveam cum să le plătim banii pentru că aveam probleme întrucât este vorba de fonduri europene”, declara Nicuşor Ciumacenco, fost viceprimar al municipiului Galaţi. La rândul său, fostul primar Dumitru Nicolae preciza în justiţie că refuzul de plată este bazat şi pe faptul că firma Vâlceana nu a cerut consultantului - consorţiul spaniol „Care Bro Iberinsa” - să confirme execuţia lucrărilor a căror plată se cere.
Toate aceste luări de poziţie au devenit acum inutile, deoarece hotărârea Curţii de Apel Galaţi este irevocabilă, ceea ce înseamnă că municipalitatea poate alege fie să plătească banii de bună voie, fie sa fie executată silit, situaţie în care ar plăti şi cheltuielile de executare.
  • 1 year later...
Posted

Joaca de-a executarea silită. De frica scandalului, Primăria a găsit bani!

A fost nevoie ca doi foşti angajaţi ai SC Vâlceana SA să coboare din Primărie un xerox, un radiator electric şi un expresor de cafea, ţinundu-le jumătate de oră pe bordură, pentru ca instituţia publică să găsească resurse pentru a achita datoria pe care o avea către societate - cam aşa s-ar putea traduce, în câteva cuvinte, executarea silită care a avut loc astăzi.

Ca o Primărie de talia celei din Galaţi să găsească, în cinci minute, resurse financiare pentru a achita o datorie ce datează de cinci ani pare o poveste desprinsă parcă din filmele prost făcute. O poveste care ar putea fi amuzantă dacă în spatele ei nu s-ar afla sute de angajaţi care, până mai ieri lucrau la SC Vâlceana şi care acum se află în cel mai bun caz în şomaj, întrucât firma a intrat în faliment, din cauza datoriilor neachitate ale Primăriei - susţin reprezentanţii societăţii.

Mai întâi, bunurile Primăriei sunt scoase afară, în stradă...

La ora prânzului, executorul judecătoresc, împreună cu avocatul firmei Vâlceana au intrat în Primăria Galaţi cu decizia instanţei prin care instituţia publică este obligată să achite societăţii o sumă de bani restantă, decizie executorie, dar nu şi definitivă. „Am venit cu fostul meu coleg de muncă, să ajutăm la executare... Am scos un expresor de cafea, un xerox şi un calorifer electric... Normal că nu ne recuperăm datoria cu astea. Păi societatea are de recuperat de la Primărie un milion de euro cu toate penalităţile acumulate”, a spus Constantin Pisică, unul din foştii angajaţi, un bărbat îmbrăcat modest, cu nişte haine ce contrastau puternic faţă de maşinile străine, marca Audi, Opel, Mercedes etc. aflate în parcarea Primăriei şi care aparţin funcţionarilor publici de acolo.

Aurel Petrache, un alt fost angajat al SC Vâlceana a povestit cum a ajuns firma să intre în faliment în luna mai a acestui an: „Societatea noastră a avut o lucrare de-a Primăriei, construcţia halei de sortare a deşeurilor. Şi eu am lucrat acolo, din ianuarie până în iulie, am terminat lucrarea mai devreme, că de drept termenul de finalizare era 23 august. Ei, Primăria nu a plătit firmei acea lucrare, iar noi, muncitorii nu ne-am primit salariile. Eu personal am de încasat de la societate cam 115 milioane de lei vechi... dar sunt foşti colegi care şi-au pierdut casele, că aveau rate la bănci şi nu au mai putut plăti....”.

... După jumătate de oră, ele sunt duse înapoi, în instituţie!

Totuşi, după ce au păzit, mai bine de jumătate de oră, cele trei obiecte de birotică scoase din Primărie (timp în care, pe rând, au părăsit sediul cei doi viceprimari Florin Popa şi Radu Cosca, dar şi diverşi şefi de direcţii şi servicii), cei doi angajaţi au primit vestea cea mare: Primăria s-a angajat să plătească firmei datoria, motiv pentru care se stopează executarea silită! Motiv pentru care cei doi muncitori au încărcat expresorul, xeroxul şi caloriferul electric şi... le-au dus înapoi, în instituţie. „Executorul spunea că mai trebuie să ia nişte computere, dar cei din primărie spun că au date pe ele, că nu au cum să le ia... Cică până la urmă s-au înţeles avocatul nostru cu Primăria, să se plătească datoria... Noi ce să credem? Sperăm că aşa va fi, că normal că e mai bine să ne dea Primăria banii decât să ne apucăm acuma să vindem computerele din Primărie”, a spus Aurel Petrache. Nici avocatul firmei Vâlceana şi nici executorul judecătoresc nu au dorit să comenteze cazul.

„Este vorba despre un litigiu mai vechi, din 2009, dar mai exista căi de atac. Este adevărat, ultima hotărâre de instanţă a fost investită cu titlu executoriu. Primăria nu a spus niciodată că nu va plăti banii, ci că pentru acest lucru trebuie să se aprobe o rectificare bugetară, iar aceasta se va face în baza unei hotărâri definitive şi irevocabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu. Aceasta a adăugat că, din datele pe care le deţine, datoria Primăriei Galaţi către SC Vâlceana este de 600.000 de euro.

presagalatibraila.com

  • 2 weeks later...
Posted

Primăria are de plătit peste 1,25 de milioane de euro

* Municipalitatea e bună de plată, însă încă nu se ştie cui i se va imputa prejudiciul

După ce, pe 6 iunie, Primăria Galaţi a fost la un pas de a rămâne fără un expresor de cafea, un calorifer electric şi un copiator, fiind executată silit de mai mulţi angajaţi ai societăţii Vâlceana, intrată recent în faliment, un grafic de eşalonare a plăţilor datoriei a ajuns pe masa aleşilor locali. Graficul, o rectificare de buget pentru a face rost de bani, dar şi procesul verbal-încheiat de executorul judecătoresc Florin Badiu, vor fi aprobate la şedinţa de azi a Consiliului Local.

Moştenirea de la fostul primar Nicolae

Primăria a ajuns în această situaţie deoarece a pierdut procesul pe care i l-a intentat în februarie 2010 SC Vâlceana SRL Galaţi. Firma a executat, în baza unui contract încheiat în 2008, lucrări de proiectare şi execuţie la Staţia sortare deşeuri de la Barboşi, şi a dat în judecată Primăria pentru plata sumei iniţiale de 471.044 de euro reprezentând diferenţa de preţ rămasă neachitată prin procesul-verbal de recepţie finală din 30 octombrie 2009. Dacă în prima fază municipalitatea a avut câştig de cauză în instanţă, ulterior, după ce s-au exercitat toate căile de atac posibile, a ajuns bună de plată.
Aşa se face că, pe 6 iunie, după cum a relatat ziarul „Viaţa liberă”, mai mulţi angajaţi ai societăţii Vâlceana s-au prezentat la sediul Primăriei cu un executor judecătoresc pentru că aveau de recuperat o datorie. Dacă iniţial au scos pe trotuarul din faţa sediului administraţiei locale un calorifer electric, un expresor de cafea şi un copiator, care, oricum, nu se ridicau la valoarea dorită, au returnat obiectele Primăriei primind promisiunea că li se vor da banii. Pentru că „neexecutarea hotărârilor judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile după epuizarea căilor de atac legale constituie infracţiune, şi se pedepseşte cu închisoarea”, graficul de plăţi a ajuns pe masa aleşilor.

Plăţi până în 2015

Potrivit documentelor oficiale, Primăria are de plătit sumele totale de 1.185.205 de euro şi 320.616 de lei, adică, în total, peste 1,25 milioane de euro! Conform graficului propus, pe 25 iulie 2014 ar trebui achitată suma de bază de 471.044 euro, la care se adaugă TVA de 113.050 de euro. Pe 25 august 2014 Primăria îşi propune să scape de plata cheltuielilor de judecată - 21.690 de lei şi de executare 298.612 de lei. Din septembrie 2014, timp de opt luni, Primăria se angajează că va plăti, în tranşe egale, penalităţile de 600.110 de euro calculate la 31 martie 2013, iar din 10 iunie 2015 scapă de ele, dacă respectă clauzele asumate.
Rămâne de văzut dacă aleşii vor fi de acord cu proiectul propus.
Invităm Primăria să facă public numele persoanelor vinovate de această situaţie aberantă, ce a produs bugetului public o "gaură" de peste 600.000 de euro, sub formă de penalităţi. De asemenea, aşteptăm ca municipalitatea să explice gălăţenilor ce demersuri va face pentru recuperarea prejudiciului.

viata-libera.ro

Posted

Plângere penală pentru prejudiciul de 1,25 milioane de euro

Aleşii locali au aprobat graficul de plaţi pentru cele 1,25 milioane de euro pe care municipalitatea le datorează angajaţilor SC Vâlceana SRL (firmă intrată recent în faliment) în urma unui proces pierdut de Primărie.

Marius Stan, primarul municipiului Galaţi, a anunţat, însă, că va face tot ce e posibil pentru recuperarea prejudiciului, iar pentru stabilirea vinovaţilor va numi nu doar o comisie de anchetă internă, ci va sesiza Poliţia. „Pentru că aparatul nostru de specialitate nu este unul de cercetare penală, are alte lucruri de făcut, vom face o plângere penală, ca organele să stabilească cine e vinovat şi cine trebuie să plătească, dacă e cineva vinovat”, a declarat Marius Stan.

Cum s-a ajuns aici?

După cum v-am mai informat, Primăria Galaţi a ajuns bună de plată după ce a pierdut procesul pe care i l-a intentat în februarie 2010 SC Vâlceana SRL Galaţi. Firma a executat, în baza unui contract încheiat în 2008, lucrări de proiectare şi execuţie la Staţia Sortare deşeuri de la Barboşi şi a dat în judecată Primăria pentru plata sumei iniţiale de 471.044 de euro, reprezentând diferenţa de preţ rămasă neachitată prin procesul-verbal de recepţie finală din 30 octombrie 2009. Dacă în prima fază municipalitatea a avut câştig de cauză în instanţă, ulterior, după ce s-au exercitat toate căile de atac posibile, a ajuns în situaţia de a plăti 1,25 milioane de lei, iar pe 6 iunie la un pas de a fi executată silit.

Pentru creşterea exorbitantă a sumei de la peste 400.000 de euro la 1,25 milioane de euro, edilul dă vina pe legislaţie. „În momentul în care ai o hotărâre judecătorească care îţi impune să plăteşti o sumă, logic şi normal ar fi să plăteşti şi să te îndrepţi în instanţă pentru recuperarea ei şi a altor costuri şi cheltuieli de judecată. Curtea de Conturi, însă, impune să epuizăm toate căile de atac. Cinci ani de zile a durat povestea, timp în care datoria de bază a generat aceste penalităţi pe care suntem obligaţi să le plătim, pentru că au fost portăreii la noi să ne pună sechestru pe bunuri. Acestea trebuie discutate la alt nivel, pentru că nu e prima dată când ne lovim de o lege prost făcută”, a spus Stan.

viata-libera.ro

Posted

Vîlceana, cu portăreii la uşa primăriei

Consiliul Local Galaţi şi-a asumat, în şedinţa ordinară de miercuri, 18 iunie, datoria de aproximativ 1,25 milioane de euro pe care municipalitatea o are faţă de firma gălăţeană Vîlceana SRL. Datoria de bază este de 471.000 de euro şi este veche de cinci ani, dar suma totală de plată s-a triplat adăugându-se penalităţi şi cheltuieli de judecată. În consecinţă, la propunerea primarului Marius Stan, a fost stabilit un grafic de plăţi începând cu luna iulie 2014, datoria totală urmând a fi achitată în totalitate până în primăvara anului viitor.

Datoria va fi plătită în rate

Pe 6 iunie, un executor judecătoresc şi câţiva muncitori de la Vîlceana SRL, supravegheaţi de o maşină a Jandarmeriei, s-au prezentat la uşa Primăriei Galaţi pentru a pune în practică o sentinţă executorie. Au scos în stradă nişte imprimante şi un calorifer electric, dar după câteva zeci de minute le-au dus înapoi în sediul primăriei. Evident, nu ai cum să stingi o datorie de 1,25 milioane de euro cu câteva imprimante, calculatoare, calorifere sau espresoare de cafea, fie ele şi nou-nouţe. „Descinderea” executorului în curtea primăriei a fost de fapt o demonstraţie de forţă, legală, pe baza unei hotărâri judecătoreşti în faţa căreia Primăria Galaţi nu poate face altceva decât să se încline şi să plătească.

În consecinţă, pe 10 iunie, B.E.J. Badiu Florin a întocmit un proces-verbal de constatare Dosarul de executare nr.342 / 2013 privind executarea silita promovata de SC Vîlceana SRL Galaţi împotriva unităţii administrativ teritoriale Municipiul Galaţi reprezentate de primar pentru sumele totale de 1.185.205,87 euro (calculate la valoarea monedei euro la data de 31.03.2013) şi 320.616,30 lei, convenindu-se şi o eşalonare a plăţilor.

Astfel, pe 25 iulie 2014 se va face plata sumei de bază de 471.044,47 euro, la care se adaugă TVA de 113.050,68 euro. În cursul lunii august 2014 se va face plata cheltuielilor de judecata (21.690,73 lei) şi de executare (298.612,28 lei). Începând cu luna septembrie 2014, penalităţile aferente bazei (600.110,73 euro) vor fi plătite in termen de opt luni în tranşe egale. Dacă aceste clauze de mai sus vor fi respectate de către primărie, din 10 iunie 2014, data încheierii procesului-verbal, nu va mai opera aplicarea penalităţilor asupra sumei de bază.

Pe 18 iunie, Consiliul Local a luat act şi şi-a însuşit graficul de eşalonare a plăţilor, precizând în textul de hotărâre că graficul respectiv va face obiect al proximei rectificări bugetare.

Cinci ani de procese

Pe 15 februarie 2010, în baza Contractului de executare lucrări nr.65196 / 03.07.2008 pentru proiectarea şi execuţia Staţiei de sortare deşeuri de la Barboşi, Vîlceana SRL Galaţi a chemat în judecată Municipiul Galaţi pentru plata sumei iniţiale de 471.044,47 euro reprezentând diferenţa de preţ rămasă neachitată prin procesul-verbal de recepţie finală din 30.10.2009, la care se adăugau penalităţi şi costuri de finanţare. Prin Sentinţa civilă nr.1309 / 26.10.2012, Tribunalul Galaţi a respins pretenţiile SC Vîlceana SRL Galaţi ca fiind nefondate, dar firma a făcut recurs. Curtea de Apel Galaţi a admis în parte recursul, obligând Municipiul Galaţi la plata sumei de 471.044,47 euro plus TVA şi penalităţi calculate doar pentru suma de 471.044,47 euro, şi obligând pârâta (Municipiul Galaţi) la plata sumei de 21.690,73 lei cheltuieli de judecată.

Pe 15 martie 2013, municipalitatea a formulat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere de revizuire a deciziei Curţii de Apel Galaţi, dar cererea a fost respinsă.

A urmat o contestaţie la executare formulată de Municipiul Galaţi, care a fost admisă doar în parte:  prin Sentinţa civilă nr. 4765 / 12.05.2014, Judecătoria Galaţi a dispus reducerea sumei penalităţilor pretinse de Vîlceana de la 754.990,72 euro la 600.110,69 euro, sumă calculată la data de 31.03.2013.

„Din punct de vedere juridic s-au exercitat toate căile de atac posibile. În aceste condiţii, Decizia nr.137 / 2013 a Curţii de Apel Galaţi trebuie executată. Neexecutarea hotărârilor judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile după epuizarea căilor de atac legale constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea”, se arată în documentele justificative care însoţesc proiectul hotărârii Consiliului Local.

2013, primul an pe pierderi pentru Vîlceana

„Suma de peste un milion de euro trebuia plătită de către primărie firmei Vîlceana încă din 2009. Între timp, firma a intrat în faliment şi mai mulţi oameni şi-au pierdut locul de muncă, au rămas cu datorii la bănci. Dacă plătea primăria, poate nu se ajungea în situaţia asta”, a spus Constantin Pisică, unul dintre foştii angajaţi ai firmei Vîlceana care au venit la primărie cu executorul judecătoresc.

Conform datelor Ministerului Finanţelor Publice, 2013 a fost primul din ultimii şase ani în care Vîlceana a înregistrat pierderi. La sfârşitul anului 2008, la apogeu, firma gălăţeană a raportat un profit de 3,2 milioane de lei, cu un număr mediu de 230 de salariaţi. Apoi a urmat declinul, lent şi mai mult ca sigur dureros. Profitul lui 2009, anul în care ar fi trebuit să primească banii de la Primăria Galaţi, a fost de aproape cinci ori mai mic: 708.349 lei, cu 216 salariaţi. Profitul a continuat să scadă implacabil: 190.921 lei în 2010, 66.741 lei în 2011, 25.613 lei în 2012, iar în 2013, cum spuneam, Vîlceana a raportat o pierdere de 133.649 de lei. Tot în 2013, Vîlceana a ajuns să aibă cel mai mic număr mediu de salariaţi (84) din ultimii şase ani, de trei ori mai puţini decât în 2008.

presadegalati.ro

  • 3 weeks later...
Posted

Primăria plăteşte datoria către Vâlceana cu banii de străzi

Pe 25 iulie, Primăria va trebui să plătească, potrivit graficului, prima tranşă a datoriei către SC Vâlceana, după ce a ajuns în situaţia de a fi executată silit pentru debitele neachitate. Pe masa aleşilor locali, a ajuns, pentru a fi aprobat de îndată, un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului general de venituri şi cheltuieli pe anul 2014. Prin document se alocă de 3,9 milioane de lei pentru acoperirea plăţilor către Vâlceana. Autorităţile au făcut rost de aceşti bani diminuând bugetul de dezvoltare al oraşului. Mai exact, 1,4 milioane de lei s-au luat de la modernizarea străzii Rizer, iar 2,5 milioane de lei de la modernizarea străzii Democraţiei.
Primăria a ajuns în această situaţie deoarece a pierdut procesul pe care i l-a intentat, în februarie 2010, Vâlceana. Firma a executat, în baza unui contract încheiat în 2008, lucrări la Staţia sortare deşeuri de la Barboşi şi a dat în judecată Primăria pentru plata sumei iniţiale de 471.044 de euro, reprezentând diferenţa de preţ rămasă neachitată prin procesul-verbal de recepţie finală din 30 octombrie 2009. Acum, Primăria are de plătit sume totale de peste 1,25 milioane de euro!

viata-libera.ro

  • 3 weeks later...
Posted

Tribunalul a deschis procedura de faliment la SC Vâlceana

Tribunalul a respins cererea privind planul de reorganizare propus de SC Vâlceana, dar a admis în schimb propunerea de intrare a societăţii în faliment propus de administratorul judiciar al firmei. Instanţa a stabilit ca adunarea generală a creditorilor să aibă loc pe 08.09.2014 la sediul lichidatorului judiciar.
Societatea care a realizat o staţie de sortare şi compostare în Galaţi şi două puncte de colectare a deşeurilor consideră că unul din principalii responsabili pentru situaţia în care se judecă este Primăria Galaţi, după ce instituţia a refuzat să plătească aproape 500.000 de euro din costul lucrării. Curtea de Apel Galaţi a decis ca municipalitatea să plătească societăţii amintite 471.044 de euro şi TVA, dar şi penalităţi calculate pentru această sumă, la care se adaugă şi cheltuieli de judecată de 21.690 de lei, hotărârea fiind definitivă din 2013. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până în prezent, Primăria formulând o cerere de revizuire, o contestaţie la executare şi o contestaţie la executare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, toate fiind respinse de instanţa supremă. „Ne aflăm în iminentă stare de faliment ca urmare a blocării la plată a creanţei prin amânarea executării unui titlu executoriu, care nu îi convine Primăriei, deşi avea îndatorirea de a executa de bună voie hotărârea judecătorească, mai ales dacă creditorul se află în procedura generală de faliment”, au susţinut în instanţă reprezentanţii Vâlceana.

Expertiză contabilă pentru stabilirea prejudiciului

Vâlceana a cerut Tribunalului Galaţi să oblige municipalitatea să plătească prejudiciul pe care i l-a cauzat în perioada 15.03.2013-11.02.2014 prin întârzierea punerii în executare a deciziei Curţii de Apel Galaţi, obligarea Primăriei la plata a 2.556.468 de euro drept despăgubiri, dar şi reţinerea drept garanţie a unei cauţiuni în sumă de 100.000 de lei depusă de Primărie. În replică, municipalitatea a precizat în instanţă că Vâlceana nu a îndeplinit procedura prealabilă, în sensul de a se adresa cu o plângere mai întâi municipalităţii şi apoi justiţiei. Primăria susţine şi că decizia Curţii de Apel Galaţi ar fi, de fapt, suspendată în prezent în urma unei hotărâri a Judecătoriei Galaţi şi nu ar putea fi vorba de producerea vreunei pagube. Tribunalul Galaţi a dispus efectuarea unei expertize contabile pentru a se lămuri cu exactitate dacă există un prejudiciu şi la ce valoare se ridică acesta. SC Vâlceana mai are o şansă să întoarcă decizia Tribunalului privind intrarea în procedura de faliment la Curtea de Apel, după vacanţa judecătorească, în caz contrar soarta îi este pecetluită.

monitoruldegalati.ro

  • 9 months later...
Posted

Cererea de despăgubiri de aproape 500.000 de euro a SC Vâlceana s-a prescris

După mai bine de doi ani de judecată, SC Vâlceana îşi poate lua adio definitiv de la despăgubirile pe care municipalitatea a refuzat să le plătească către SC Vâlceana şi a căror valoare fusese estimată la aproape 500.000 de euro, reprezentând costul unuia dintre cele mai importante proiecte finanţate prin programul ISPA în Galaţi.

Tribunalul a respins iniţial cererea de despăgubiri a SC Vâlceana introdusă pentru că Primăria nu a executat hotărârea judecătorească, iar ieri Curtea de Apel Galaţi a respins, la rândul său, apelul SC Vâlceana ca nefondat. „Constată că pretenţiile reclamantei aferente perioadei 2008 - 18.08.2010 sunt prescrise. Constată că restul pretenţiilor sunt formulate în termenul general de prescripţie. Respinge ca nefondată acţiunea formulată de reclamanta SC Vâlceana SRL  Galaţi - societate în insolvenţă reprezentată de administrator judiciar Bontea Daniela - în contradictoriu cu pârâtul municipiul Galaţi prin primar”, au stabilit judecătorii.

Contestaţiile au fost respinse de instanţa supremă

Curtea de Apel Galaţi a decis ca municipalitatea să plătească societăţii amintite 471.044 de euro şi TVA, dar şi penalităţi calculate pentru această sumă, la care se adaugă şi cheltuieli de judecată de 21.690 de lei, hotărârea fiind definitivă din 2013. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, chiar dacă Primăria a formulat o cerere de revizuire şi o contestaţie la executare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care au fost respinse.

„Ne aflăm în iminentă stare de faliment ca urmare a blocării la plată a creanţei prin amânarea executării unui titlu executoriu, care nu îi convine Primăriei, deşi avea îndatorirea de a executa de bună voie hotărârea judecătorească, mai ales dacă creditorul se află în procedura generală de faliment”, au susţinut în instanţă reprezentanţii Vâlceana.

Societatea a cerut Tribunalului Galaţi să oblige municipalitatea să plătească prejudiciul pe care i l-a cauzat în perioada 15.03.2013 - 11.02.2014 prin întârzierea punerii în executare a deciziei Curţii de Apel Galaţi, obligarea Primăriei la plata a 2.556.468 de euro drept despăgubiri, dar şi reţinerea drept garanţie a unei cauţiuni în sumă de 100.000 de lei depusă de Primărie, dar, în final, SC Vâlceana nu se va alege cu nimic.

monitoruldegalati.ro

  • 3 months later...
Posted

SC Vâlceana îşi joacă ultima carte pentru a evita falimentul

SC Vâlceana a acţionat din nou în judecată municipalitatea, formulând o cerere de revizuire la Curtea de Apel Galaţi, într-o ultimă încercare de a obţine despăgubirile, pe care Primăria a refuzat să le plătească societăţii, a căror valoare fusese estimată la aproape 500.000 de euro. Suma reprezintă costul unuia dintre cele mai importante proiecte finanţate prin programul ISPA din Galaţi. Tribunalul a respins iniţial cererea de despăgubiri a SC Vâlceana introdusă pentru că Primăria nu a executat hotărârea judecătorească, iar Curtea de Apel Galaţi a respins, la rândul său, apelul SC Vâlceana ca nefondat. „Constată că pretenţiile reclamantei aferente perioadei 2008 – 18.08.2010 sunt prescrise. Constată că restul pretenţiilor sunt formulate în termenul general de prescripţie. Respinge ca nefondată acţiunea formulată de reclamanta SC Vâlceana SRL  Galaţi – societate în insolvenţă reprezentată de administrator judiciar Bontea Daniela – în contradictoriu cu pârâtul municipiul Galaţi prin primar”, au stabilit judecătorii.

A cerut 2,5 milioane de euro, dar nu s-a ales cu nimic

Curtea de Apel Galaţi hotărâse iniţial ca municipalitatea să plătească societăţii amintite 471.044 de euro şi TVA, dar şi penalităţi calculate pentru această sumă, la care se adaugă şi cheltuieli de judecată de 21.690 de lei, hotărârea fiind definitivă din 2013. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, chiar dacă Primăria a formulat o cerere de revizuire şi o contestaţie la executare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care au fost respinse. „Ne aflăm în iminentă stare de faliment ca urmare a blocării la plată a creanţei prin amânarea executării unui titlu executoriu, care nu îi convine Primăriei, deşi avea îndatorirea de a executa de bună voie hotărârea judecătorească, mai ales dacă creditorul se află în procedura generală de faliment”, au susţinut în instanţă reprezentanţii Vâlceana. Societatea a cerut ulterior Tribunalului Galaţi să oblige municipalitatea să plătească prejudiciul pe care i l-a cauzat în perioada 15.03.2013 - 11.02.2014 prin întârzierea punerii în executare a deciziei Curţii de Apel Galaţi, obligarea Primăriei la plata a 2.556.468 de euro drept despăgubiri, dar şi reţinerea drept garanţie a unei cauţiuni în sumă de 100.000 de lei depusă de Primărie, dar, în final, SC Vâlceana s-a trezit că nu va mai primi nici măcar un leu. Curtea de Apel Galaţi a stabilit ieri să reexamineze taxa de timbru, pe care SC Vâlceana ar urma să o achite în acest proces, raportat la suma pe care o solicită.

monitoruldegalati.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.