Jump to content

"Contesa Maritza" revine la Muzical după 32 de ani


dcp100168

Recommended Posts

"Contesa Maritza" revine la Muzical după 32 de ani

Teatrul Muzical „Nae Leonard” propune publicului gălăţean o premieră - opereta „Contesa Maritza”, o partitură celebră, semnată de marele compozitor Emmerich Kalman.

Distribuţie numeroasă, regizor de excepţie

În distribuţie apar interpreţii: Nicoleta Maier/ Mihaela Alexa (contesa Maritza), Adrian Ionescu/ Valentin Vsasopol (Tassilo), Adina Lazăr/ Adelina Diaconu/ Iulia Florea (Liza), Adrian Mărginean/ Gabriel Gheorghiţă (Zsupan), Lăcrămioara Crihană/ Emilia Frigioiu (Manjia), Alexandru Dobre/ Ionuţ Negrişanu (Ioţa), Mitică Belciugan (Ceko), George Apostolache/ Adrian Ţurcanu (Carl), Florina Nistor/ Maria Macovei (Ibi). Soliştii de balet sunt: Ana Badea, Oana Manolea şi Bogdan Parvu. Există şi figuraţie, alcătuită din copii. Evoluează orchestra, corul şi baletul teatrului - dirijor: Eugen-Dan Drăgoi. Dirijor cor: Daniel Nistor.
"Dacă de la spectacolul nostru veţi pleca fredonând "Bună ziua, fericire, lângă mine să stai…", înseamnă că împreună cu minunaţii mei colegi, de pe scenă sau din spatele ei, AM REUŞIT!", spune regizorul spectacolului, Cristian Mihăilescu, una dintre personalităţile culturale româneşti de excepţie, despre care vom vorbi într-un material separat. Coregrafia a fost realizată de Mihai Mândruţiu. Asistent regie şi coregrafie: Gabriela Gegea. Scenografia, îndrăzneaţă: Andreea Săndulescu.

Un subiect cuceritor

“Contesa Maritza” este o operetă în trei acte, compusă de compozitorul maghiar Emmerich Kalman (libret de Julius Brammer şi Alfred Grünwald, adaptat după „Romanul unui tânăr sărac”, de Octave Feuillet). Premiera absolută: în 1924, la Viena. În România, a fost pusă în scenă de Nae Leonard, la Bucureşti, în 1927.
Subiectul acestei extrem de jucate operete este incitant şi amuzant: văduvă, tânără, frumoasă şi bogată, contesa Maritza vrea să scape de stăruinţele admiratorilor care o asaltează cu cereri în căsătorie şi îşi inventează un logodnic - un personaj din opereta lui Strauss-fiul „Voievodul ţiganilor”. Dar logodnicul imaginar îşi face apariţia în carne şi oase, iar ghicitoarea satului îi prezice că se va îndrăgosti de un bărbat frumos şi nobil. Fugind de prezicere la conacul de ţară, se îndrăgosteşte acolo cu adevărat de administratorul moşiei sale, care se dovedeşte a fi de fapt contele Tassilo.

Spectacolul se va juca sâmbătă, 5 iulie, de la ora 19,00, şi duminică, 6 iulie, de la aceeaşi oră.

Strategie teatrală

Directorul teatrului, Teodor Niţă, ne vorbeşte despre valoarea acestei opţiuni: “Îmbogăţirea repertoriului de operetă al teatrului gălăţean, cu titluri reprezentative din creaţia universală, face parte din strategia repertorială pe care mi-am propus-o, pentru următorii ani. Muzica lui Emmerich Kalman este melodioasă, plăcută, veselă, elegantă, plină de un umor fin, calităţi aşteptate de publicul nostru şi un motiv pentru a readuce pe scenă acest titlu. Astăzi, după 32 de ani (s-a mai jucat la Galaţi în 1982 - n.n.), cu ajutorul unei echipe excepţionale de invitaţi (regizorul Cristian Mihăilescu, scenografa Andreea Săndulescu, coregraful Mihai Mândruţiu), vă oferim un spectacol viu, dinamic, actual, cu solişti tineri, talentaţi şi dornici de afirmare.”
Coregraful Mihai Mândruţiu “are o excelentă carte de vizită”, ca solist balerin şi maestru coregraf. A fost solist al trupei de balet de la Opera Română din Braşov, pedagog asistent şi, la Cluj, maestru de balet la Opera Maghiară (unde a şi montat spectacole) şi pedagog la Opera Română. A montat spectacole mari şi la Teatrul de balet din Sibiu, dar şi în Ungaria sau Bulgaria. "Făcând parte, alături de operetele „Silvia - prinţesa ceardaşului” şi „Prinţesa circului”, dintr-o celebră trilogie a lui Emmerich Kalman, opereta „Contesa Maritza” aduce în scenă cântece şi dansuri tradiţionale maghiare, un subiect vaporos, fiind printre cele mai savurate spectacole de operetă de pe scenele lumii”, spune acum coregraful.
„Când mi-a fost încredinţată conducerea muzicală a acestei partituri am fost înfiorat, gândindu-mă că aria Contelui Tassilo, imprimată pe o placă de gramofon, i-a legănat ultimele clipe marelui tenor Nae Leonard, spune dirijorul Eugen Dan Drăgoi, despre „un eveniment care la 90 de ani de la premiera absolută şi la 87 de ani de la premiera românească străluceşte din toate punctele de vedere, graţie unei echipe extraordinare”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.