Jump to content

Performanţe gălăţene la campionatele de navomodelism machete


dcp100168

Recommended Posts

Gabriel Vasile - un navomodelist premiat în Italia

Gabriel Vasile a câştigat, în vara acestui an, în Italia, medalia de bronz la Campionatul European de modelism cu macheta unei bărci de salvare din 1735 la care a lucrat peste 1.500 de ore

Printre gălăţenii care prin hobby-urile lor „repară" peste hotare faima românilor se numără şi Gabriel Vasile.

În vara acestui an, în oraşul italian La Spezia, concitadinul nostru a obţinut medalia de bronz la Campionatul european de modelism unde a impresionat juriul cu o dioramă. Aceasta înfăţişează la scară liliputană una dintre bărcile de salvare ale corabiei „La Diligente", cu care câţiva piraţi cară prada pe o plajă. „Corabia respectivă a fost contruită în 1735 şi după 12 ani de cutreierat mările şi oceanele, s-a zdrobit de stâncile Gibraltarului, după ce a fost capturată de piraţi. Am lucrat la reprezentarea la scară redusă a scenei respective peste 1.500 de ore", a precizat navomodelistul.

Imaginaţi-vă că macheta bărcii, cam cât palma unui adult, are bătute în scândurelele minuscule ale bordajului nu mai puţin de 500 de cuie a căror grosime nu depăşeşte două zecimi de milimetru. Un bold este „imens" pe lângă un asemenea cuişor aşa că pentru a-l bate, pe lângă îndemânare, este nevoie de o vedere excepţională şi răbdare îngerească.

Pentru că necesită asemenea calităţi, un hobby precum modelismul nu este pentru oricine. În plus e şi destul de costisitor, dar pasionaţii sunt gata de orice sacrificiu. „Pentru că pauzele de ţigară îmi răpeau din timpul de lucru la machete şi navomodele, m-am lăsat de fumat. Cu banii economisiţi astfel, am cumpărat scule speciale pentru modelism, traforaje electrice, dispozitive pentru decupat polistiren şi o maşină de găurit specială al cărei burghiu are dmnsiunea de doar 0,2 milmetri", spune Gabriel Vasile.

Navomodelistul, legitimat la Clubul Sportiv Unversitar, are 40 de ani, din care 15 i-a dedicat pasiunii sale. „Am început în 1980, la fosta Casă a Pionierilor, astăzi Palatul Copiilor. Dragostea pentru acest sport, aflat la graniţa cu arta, mi-a fost insuflată de domnul profesor Gheorghe Anghel. Prin 82-83, am început să câştig primele premii. În 86şi 88 am fost vicecapion naţional la veliere", afirmă navomodelistul.

Acum se pregăteşte pentru Campionatul Mondial care va fi organizat anul viitor la Rijeka în Croaţia. Pentru această importantă competiţie, pregăteşte două machete. „În prezent, lucrez la o corabie numită La Ninia, de pe vremea lui Cristofor Columb. Deja am cam 1.800 de ore de muncă la ea şi peste 10.000 de cuişoare bătute în bordaj", ne spune cu satisfacţie Gabriel Vasile.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Campionatul Naţional de Machete 2013 se desfăşoră la Galaţi

200 de navomodele vor ajunge la Galaţi pentru a participa la Campionatul Naţional de Machete. Vor fi aduse de sportivi de la şapte cluburi de renume din România, printre care şi Clubul Sportiv Universitatea Galaţi. Publicul va putea vedea aceste machete expuse în corpul D al Facultăţii de Mecanică.
Anul acesta, Campionatul Naţional de Machete, clasa C , se va desfăşura pentru prima dată la Galaţi. Turneul este organizat de Federaţia Română de Modelism şi Clubul Sportiv Universitatea. Organizatorii spun că aşteaptă să ajungă la Galaţi aproximativ 200 de modele, unele dintre ele cu participări de răsunet la campionatele internaţionale de profil. Şi-au anunţat deja prezenţa sportivi de la şapte cluburi din ţară: CSM Timişoara, SC Bacău, CSM Suceava, Sportul Studenţesc, Farul Constanţa, Palatul Copiilor Medgidia şi, bineînţeles, CSU Galaţi. Oraşul de la Dunăre este reprezentat de patru sportivi. Competiţia se va desfăşura în perioada 24 - 30 iunie, în corpul D al Facultăţii de Mecanică, vizavi de Catedrală. Accesul publicului la exponate va fi permis doar între 25 şi 28 iunie.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Corăbii, vedete militare şi bricuri în miniatură se luptă pentru podiumul Campionatului de Navomodele

Peste 270 de lucrări au fost expuse, de astăzi şi până pe 28 iunie, în holul mare al Facultăţii de Mecanică. După o atentă jurizare, se vor stabili câştigătorii care vor merge la faza europeană a Campionatului de Navomodele - Clasa C.

Şi-au expus lucrările sportivi de la şapte cluburi din ţară: CSM Timişoara, SC Bacău, CSM Suceava, Sportul Studenţesc, Farul Constanţa, Palatul Copiilor Medgidia şi, bineînţeles, CSU Galaţi. Oraşul de la Dunăre este reprezentat de patru sportivi. Juriul şi-a luat în serios treaba şi a început să analizeze fiecare lucrare în parte şi să-i acorde punctajul adecvat. Este o adevărată muncă pentru cei cinci juraţi deoarece lucrările sunt de o calitate deosebită. Unele dintre el au mai participat la competiţii de acest gen, altele sunt la prima vedere, dar trebuie spus că toate impresionează publicul. Câştigătoarele locurilor întâi, doi şi trei de la fiecare subcategorie în parte vor merge la faza finală a competiţiei, care se va desfăşura într-o ţară din vestul Europei.
adevarul.ro
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Campionatul Naţional de Navomodele, Galaţi 2014

Sportivii de la CS Universitatea Galați au câștigat cinci titluri de campioni naționali și multe medalii la cea de-a doua ediție a Campionatului Național de Navomodele Machete, clasa C, desfășurată la Galați.

Astfel, Daniel Ciosu a câștigat patru titluri de campion național, trei medalii de aur și două de bronz. Marian Harțan a devenit campion național și a câștigat o medalie de aur și una de argint. Victor Năstase a obținut două medalii de argint și una de  bronz; Sorin Mavru și Adrian Burlacu - o medalie de argint și una de bronz, Gabriel Vasile - o medalie de argint, și Ion Ungureanu - medalie de bronz.

Pe echipe, CSU Galați a obținut două medalii de argint și una de bronz.

Deși macheta vasului "Libertatea", lucrarea lui Ștefan Dobrin, nu a fost înscrisă în concurs, aceasta a obținut atât aprecierile publicului și cât "Premiul Special" - medalia de aur din partea juriului pentru execuție, acuratețe și impresia artistică.

La cea de-a doua ediție a expoziției-concurs a Campionatului Național de Navomodele, clasa C, machete au fost prezente peste 250 de machete și diorame. Expoziția a cuprins machete, de la corăbii cu pânze, până la nave din al Doilea Război Mondial, dar și machete și diorame, realizate în miniatură și montate în interiorul unor sticle.

La Campionatul Național au fost prezenți sportivi din mai multe cluburi din țară, printre care CS Farul Constanța, CSM Timișoara, SCM Bacău, CSTA Suceava, CS Sportul Studențesc București. Machetele prezentate în cadrul Campionatului Național, clasa C, au fost jurizate de o comisie condusă de gălățeanul Daniel Ciosu, lucrările fiind departajate pe mai multe criterii: execuție, acuratețe și impresie artistică. 

Evenimentul a fost organizat de Federația Română de Modelism în parteneriat cu CSU Galați și Universitatea Dunărea de Jos Galați.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Aur gălăţean la Campionatul Mondial de navomodelism machete

* Daniel Ciosu a devenit campion al lumii, iar coechipierul său de la CSU Galaţi, Marian Harţan, a obţinut argintul

Într-o competiţie grea, cu 218 modele în concurs, venite din 14 ţări, reprezentanţii României au câştigat la Campionatul Mondial de Navomodele Machete, desfăşurat la Stara Zagora (Bulgaria), 35 de medalii: 4 de aur, 15 de argint şi 16 de bronz.

Şase medalii pentru gălăţeni

Dintre cei 12 sportivii care au reprezentat România, trei au fost gălăţeni de la CS Universitatea, Daniel Ciosu, Marian Harţan şi Adrian Burlacu.
Liderul secţiei de la CSU, Daniel Ciosu, a câştigat titlul mondial şi medalia de aur cu macheta „Dreadnought” (navă militară), trei de argint (una din lucrările medaliate fiiind celebra sa dioramă „În port”) şi o alta de bronz. Marian Harţan, cu macheta „Royal Caroline”, a obţinut o medalie de argint. Debutant la o astfel de competiţie, Adrian Burlacu n-a fost printre medaliaţi, dar a acumulat experienţa necesară pentru a puncta la ediţiile viitoare, în opinia lui Daniel Ciosu. "Pentru Adrian Burlacu, prezenţa la un campionat mondial a fost benefică, iar pentru o prima experienţă s-a prezentat bine. A văzut care sunt standardele unei competiţii de o asemenea anvergură şi cum îşi poate îmbunătăţi stilul şi lucrările", ne-a declarat campionul şi totodată selecţionerul echipei României, Daniel Ciosu.
Bilanţul gălăţenilor la acest Campionat Mondial a fost superior celui de la ediţia precedentă (Croaţia, 2012), plusul fiind medalia de aur şi una de argint.

Modele noi pentru viitor

Marian Harţan a fost prezent anul acesta, la mondiale, cu o singură machetă, „Royal Caroline” - lucrare ce a obţinut şi titlul naţional în competiţia de luna trecută desfăşurată la Galaţi. Harţan a spus că îşi doreşte pentru ediţia următoare a Campionatului Mondial să participe şi cu o nouă machetă, „Le Requin”, ce se află încă în lucru şi cu care anul acesta a obţinut a obţinut medalie de argint la naţionale, la categoria machete în curs de finalizare.

Vor Mondial la Galaţi

La Galaţi va exista continuitate competiţională, deoarece şi anul viitor aici va avea loc, a treia oară consecutiv, Campionatul Naţional, iar ambiţiile celor de la CSU sunt de a găzdui chiar competiţia mondială. "Sunt discuţii avansate cu cei din conducerea forului internaţional de specialitate ca ediţia Campionatul Mondial de peste doi ani să aibă loc în România şi cel mai probabil chiar în Galaţi. Pentru acest lucru este nevoie şi de susţinerea autorităţilor locale, căci un eveniment de o asemenea amploare are nevoie de resurse financiare", a declarat  Ciosu.

Muncă migăloasă pentru o lucrare

Cu o medie de vârstă a practicanţilor de aproximativ 60 de ani, schimbul dintre generaţii s-a cam oprit, în opinia campionului mondial gălăţean. Tinerii şi copiii nu mai au unde să înveţe, deoarece singurul loc în care în trecut puteau să prindă gustul muncii migăloase pe care o reprezintă navomodelismul, Palatul Copiilor, are secţia închisă, din lipsă de personal calificat. "Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) este cel ce poate debloca posturile, pentru că din punctul de vedere al ISJ nu există persoane calificat. Navomodelismul este un sport cu migală şi multe ore de lucru în spate, care, deşi aduce mari satisfacţii şi multe medali, nu este apreciat la adevărata lui valoare", a mai spus Ciosu, care este şi instructor sportiv de modelism, recunoscut în Europa.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Campionatul Naţional de navomodele 2015, la Galaţi. Macheta bricului „Mircea”, laureată de la prima expunere

* Modelul primei nave-şcoală româneşti i-a adus realizatorului, Daniel Ciosu de la CSU Galaţi, titlul de campion naţional

Impresionanta expoziţie de navomodele-machete a Campionatului Naţional, Clasa C, mai este deschisă publicului doar sâmbătă (între orele 8,00 - 20,00), în holul Universităţii „Dunărea de Jos”.

Este ultima ocazie, cel puţin până anul viitor, de a vedea macheta Bricului „Mircea”, expusă pentru prima dată după patru ani de muncă la construcţia sa, care a fost recompensată de juriu cu titlul naţional.Istoria bricului a fost primul aspect care l-a inspirat pe gălăţeanul Daniel Ciosu să înceapă construcţia machetei, pe baza planurilor primite de la un arhitect din Constanţa, care a făcut cercetări în legătură cu nava-şcoală românească. „Este prima machetă construită la standardele cerute de juriile de specialitate. Am lucrat la ea de-a lungul a patru ani, dar sporadic. Au fost săptămâni în care am lucrat zi de zi, au fost săptămâni în care nu nu m-am atins de ea. Este vorba şi de cum îţi vine inspiraţia. Acum a fost prima ei ieşire la rampă şi pot spune că a fost una de bun augur, având în vedere că a şi câştigat medalia de aur la clasa ei, C1”, a mărturisit Daniel Ciosu, component al Clubului Sportiv Universitar şi directorul de concurs.

Pe lângă medalia de aur, lucrarea i-a adus gălăţeanului şi titlul de campion naţional.

Primul bric „Mircea”, construit în Anglia pe forma unei goelete, cu două catarge, a fost o realizat în 1882 la comanda statului român din 1882. A servit ca navă şcoală până în 1926 cu un palmares de 24 de călătorii, supravieţuind unei furtuni nemaivăzute în Marea Neagră în 1888 şi primul război mondial. N-a avut parte de o retragere de tip muzeu. În anul 1944, sovieticii l-au torpilat pe Dunăre şi s-a scufundat la Galaţi. Câteva obiecte rămase de pe bătrâna navă se găsesc astăzi la Muzeul Marinei din Constanţa.

La Campionatul Naţional au fost expuse 300 de machete, printre care şi cele ale celorlalţi gălăţeni de la CSU, toţi cu clasari pe unul din primele trei locuri: Marian Harţan, Cătălin Lificiu, Victor Năstase, Adrian Burlacu, Sorin Mavru şi Victor Năstase. 
Printre cluburile prezente la cea de-a treia ediţie a Campionatului Naţional s-au numărat cele din Bacău, Bucureşti, Constanţa, Medgidia, Suceava, Timişioara şi Galaţi. Evenimentul a fost organizat în colaborare de CSU Galaţi şi Universitatea „Dunărea de Jos”.
Pragul expoziţiei a fost de trecut de peste 2.000 de vizitatori.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

”Mircea”, campion naţional la Constanţa

Bricul „Mircea”, care anul trecut lua medalia de aur la „naţionalele” de la Galaţi încă de la prima sa expunere într-un concurs, şi-a dovedit măestria şi în această ediţie a Campionatului Naţional de navomodele, desfăşurat la Constanţa.

Daniel Ciosu, şeful secţiei de navomodele de la CSU Galaţi, constructorul machetei primei nave-şcoală din România, a câştigat titlul de campion naţional cu această lucrare. Ciosu şi-a mai trecut în cont trei titluri de campion naţional, cu machetele „Dreadnought”, „Sovremeny Class” şi „DKM Bismark”, plus trei medalii de argint, cu „Diorama în Port”, „Karl und Marie” şi „Agassiz”.

Alţi gălăţeni de la CSU care au devenit campioni naţionali sunt: Marian Hârţan cu lucrarea „Royal Caroline”, Adrian Postea cu „Tudor Vladimirescu”, Dan Cătălin Lificiu cu „Roar Age” şi Victor Neagu cu „Bismark”. Ceilalţi patru reprezentanţi ai clubului gălăţean au obţinut următoarele rezultate individuale: Adrian Burlacu (un loc II şi un loc III), Victor Năstase (două locuri IV), Sorin Mavru (un loc II) şi Dorin Custură (un loc VI).

CS Universitatea Galaţi a obţinut alte cinci medalii, trei de argint şi două de bronz, în probele pe echipe.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

O medalie de aur şi cinci de argint la Mondiale

La Kaliningrad (Rusia) s-a desfăşurat în perioada 4-11 septembrie Campionatul Mondial de Navomodele machete, clasa C. La această ediţie au participat 228 sportivi care şi-au prezentat modelele din 15 ţări. Delegaţia României a fost la înălţime reuşind să obţină numai puţin de 34 de medalii. Dintre acestea, şase poartă „marca” CSU Galaţi, reprezentată la acest regal navomodelistic mondial de: Daniel Ciosu, Marian Hârţan şi Adrian Postea.

Cu „Dreadnought”, gălăţeanul Daniel Ciosu, a obţinut medalia de aur, tot el reuşind să se întoarcă acasă şi cu trei medalii de argint obţinute cu: Bismarck, Diorama în port şi Agassiz. Colegii şi coechipierii lui Daniel, Marian Hârţan, o medalie de argint cu „Royale Caroline” şi Adrian Postea, argint cu „Tudor Vladimirescu” au completat bilanţul de şase medalii. „O competiţie foarte puternică, care a adus la start elita navomodelelor de pe mapamond. În ciuda concurenţei valoroase, am reuşit să demonstrăm că rămânem şi noi o forţă de temut şi am adus la Galaţi şase medalii mondiale”, ne-a declarat Daniel Ciosu.

csu-galati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Şapte medalii gălățene la Europenele de machete

Campionatul European de machete s-a desfăşurat zilele trecute în incinta Muzeului de Artă din Kaverna (Bulgaria). La ediţia din acest an s-au înscris în competiţie 196 de modele din opt ţări. România a păstrat tradiţia şi într-o companie selectă a reuşit cu cele 46 de modele prezentate să obţină numai puţin de 41 de medalii: 6 de aur, 16 de argint şi 19 de bronz.

Din delegaţia tricoloră prezentă la Europene au făcut parte şi trei sportivi de la CSU Galaţi: Daniel Ciosu, Marian Hârţan şi Adrian Postea. Ca de fiecare dată aceştia au ţinut steagul sus şi s-au întors la Galaţi cu şapte medalii după cum urmează: Daniel Ciosu - o medalie de aur cu nava Bismarck, trei medalii de argint cu: Tidewater Enabler, Agassiz, Dreadnought  şi o medalie de bronz pentru macheta Harbour Diorama; Marian Hârţan - o medalie de argint cu nava Royal Caroline; Adrian Postea - o medalie de argint cu nava Tudor Vladimirescu.

csu-galati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Opt titluri de campioni naţionali pentru navomodeliştii de la CSU Galaţi

La Constanţa a avut loc la începutul acestei luni Campionatul Naţional de Navomodele Clasa C. Navomodeliştii gălăţeni de la CSU au păstrat tradiţia şi s-au întors acasă cu o salbă bogată de medalii.

Cel mai bogat a fost Daniel Ciosu, care şi-a adăugat la vitrina cu trofee: şase titluri de campion naţional şi medalii de aur cu machetele: NS Mircea 1882, la clasa C1; Diorama în Port - clasa C3 A; Dreadnought - C4B; Tidewater Enabler - C4 C; Sovremenny Class - C6A; DKM Bismark - C6B plus o medalie de aur pentru S 100 şi locul 2 la clasa C4D cu Agassiz.

Celelalte titluri naţionale au fost obţinute de: Marian Hârţan - Royal Caroline, clasa C3C şi Dorin Custură, la clasa C3D cu macheta Sculpturi Navale. Pe locul 2 cu medalie de argint a încheiat competiţia la clasa C4B, Sorin Mavru care a concurat cu Monitor Bucovina. Aceeaşi performanţă au realizat-o şi coechipierii săi: Victor Neagu, la C8B cu nava Bismark şi Adrian Postea, clasa C2 pentru Tudor Vladimirescu. De-asemenea, Cătălin Lificiu s-a poziţionat pe locul 3 la clasa C8A cu Roar Ege. Pe echipe bilanţul a fost următorul: locul 1 la C6, două locuri 2 la C2 şi C4, două locuri 3 la C1 şi C8.

Galaţiul va găzdui un eveniment de amploare în perioada 1-9 septembrie, Campionatul Mondial.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Expoziţie-concurs de machete navale în cadrul Campionatului Mondial de Navomodele Machete, la Universitatea ”Dunărea de Jos”

În perioada 1-9 septembrie 2018 se va desfăşura în holul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi o expoziţie-concurs de machete navale în cadrul Campionatului Mondial de Navomodele Machete.

Rezultatele deosebite obţinute de sportivii români la competiţiile internaţionale au dus la alegerea Galaţiului ca loc de desfăşurare a acestui campionat. Expoziţia, organizată de Federaţia Română de Modelism, sub egida Forului Internaţional NAVIGA şi cu sprijinul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, poate fi vizitată în perioada 3-8 septembrie, între orele 9.00 şi 18.00.

Participanţii, sosiţi din 17 ţări, vor expune în holul Universităţii peste 230 de modele. Lucrările vor fi jurizate de o comisie formată din 9 arbitri internaţionali. Modelele câştigătoare vor fi premiate cu medalii.

Festivitatea de deschidere va avea loc duminică, 2 septembrie, pe platoul din faţa Universităţii, iar festivitatea de închidere se va desfăşura sâmbătă, 8 septembrie. Intrarea este liberă.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Campionatul Mondial de navomodele, la Galați. Expoziții impresionante

Expoziția Campionatului Mondial de navomodele, clasa C, machete, își va deschide, astăzi, oficial porțile pentru publicul larg, în holul Universității "Dunărea de Jos". Programul de vizitare este zilnic, între orele 9.00 şi 18.00.

Evenimentul, desfășurat sub egida Federației Internaționale Naviga, este în premieră în România, și este organizat în colaborare de CS Universitatea Galați, Universitatea "Dunărea de Jos", cu sprijinul Primăriei Galați (care a alocat suma de 21.000 de lei).

Trei comisii, formate din câte trei membri și un secretar, vor juriza cele peste 200 de modele din 13 țări participante: Kazahstan, Belarus, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Italia, China, Franța, Cehia, Olanda, Germania, Croația și România. "Jurizarea va fi făcută diferit față de Campionatul Național. Dacă la Naționale, juriul este cel care merge la modele, la Mondiale, fiecare participant se prezintă cu modelul la juriu, care îl va nota", a spus unul dintre organizatori. România este prezentă cu un lot format din sportivi de la șapte cluburi din țară și va avea expuse 59 de modele.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Bijuterii navale la Mondialele de la Galați

Cele mai frumoase 210 machete de navomodele, venite din 14 țări, au fost expuse și jurizate în cadrul de-a 19 ediții a Campionatului Mondial de navomodele Clasa C. Evenimentul, desfășurat sub egida Federației Internaționale NAVIGA, a fost în premieră în România, și a fost organizat în colaborare de CS Universitatea Galați, Universitatea "Dunărea de Jos", cu sprijinul Primăriei Galați și Damen Galați.

În urma jurizării au fost acordate 70 de medalii, la diferite subsecțiuni ale Clasei C.
România a obținut 42 de medalii, 10 de aur, 19 de argint și 13 de bronz. Singura subclasă la care nu a câștigat vreo medalie a fost Clasa C5, dominată de China.
În lotul național al României au fost prezenți și sportivi de la cele două cluburi de profil din  Galați: CS Universitatea (la seniori, patru sportivi premiați), respectiv, Nauticus Models (la juniori, cu trei medaliați), care au obținut zece medalii: 3 de aur, 6 de argint și una de bronz.
Daniel Ciosu, șeful secției de navomodele de la CSU Galați, a participat cu patru lucrări și a obținut trei medalii de aur și una de argint. Aurul a fost al celor trei machete obișnuite deja cu podiumul, ”Bismarck” (Clasa C6), ”Dreadnought” (C4B) și ”Agassiz” (C4D), în timp ce argint a fost al machetei ”lansate la apă” la acest ”Mondial”, ”Tidewater Enable” (C4C).
Marian Harțan a obținut medalia de argint cu macheta Royal Caroline (Clasa C3C). ”Deși am luat argintul, punctajul meu a fost mai mare decât la Europenele din 2017. Pentru anul viitor vreau să termin Le Requin 1750 și să îl lansez la apă”, a spus Harțan.
Adrian Postea a obținut argintul la Clasa C2 cu macheta ”Tudor Vladimirescu”, în timp ce Sorin Mavru a câștigat medalia de argint la Clasa C4B, cu lucrarea ”Bucovina”.
La nivelul juniorilor, gălățenii au obținut trei medalii, două de argint prin Martin Orbu cu lucrarea ”Yamato” (C6) și Alwin Ochiu cu ”Ship Sculpture" (C3D), respectiv Alexandru Postea cu ”RNLB Ruby Arthur 2”.
Evenimentul a fost unul foarte reușit, atât din punct de vedere al organizării, cât și al modelelor aflate în concurs. ”Este unul dintre cele mai bune campionate mondiale, iar rezultatele României sunt dintre cele mai bune. A fost un început extraordinar, atât prin prezența primilor oficiali ai NAVIGA, președintele Naviga și cel al clasei, cât și prin colectivul de arbitri, format din cei mai buni la nivel mondial, care au oferit o bună acurațete a jurizării”, a spus Ioana Dumitru, secretar general al Federației Române de Navomodele.
Următoarea competiție internațională majoră pentru sportivii gălăţeni va Campionatul European, care va avea loc la Burgas.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ofiţerul de marină care domină navomodelismul mondial cu creaţiile sale. Va reconstitui drakkarele, legendarele nave de luptă ale vikingilor

Corneliu Costiniuc (66 de ani) a fost ofiţer mecanic pe o vedetă lansatoare de rachete şi profesor la Academia Navală, iar de aproape 20 de ani este pasionat de machetele navale. Numele său este practic sinonim la nivel mondial cu navomodelismul, după ce şi-a trecut în cont zeci de medalii de aur la competiţiile de profil.

Corneliu Costiniuc (66 de ani) a lucrat ca ofiţer mecanic în marina militară, de unde s-a pensionat în 1998, iar timp de opt ani a fost dascăl la Academia Navală. A devenit pasionat de navomodelism, după ce i s-a cerut să proiecteze ceea ce se numeşte un poligon de vitalitate, unde se antrenează studenţii de la Academia Navală ca să stingă incendii, să acopere guri de apă şi să efectueze misiuni de salvare. I s-a propus atunci să facă o machetă cu poligonul, iar Corneliu şi-a demonstrat talentul, realizând o lucrare care a impresionat prin acurateţea detaliilor.

”Veneau băieţii de la şantier, care se ocupau de realizarea poligonului, şi luau macheta mea, nu planul de lucru, atât de bine era făcută”, îşi aminteşte cu emoţie fostul ofiţer de marină. Macheta a fost văzută de un specialist în navomodelism, care i-a propus să facă un trauler în miniatură şi aşa a început aventura nebună a profesorului de la Academia Navală în lumea navomodelismului.

În 1989 s-a organizat un campionat mondial de navomodelism la Berlin, însă Corneliu nu a putut să îşi ducă personal creaţia la concurs pentru că avea rude în SUA şi nu i se permitea să iasă din ţară, însă a trimis-o printr-un prieten. A obţinut atunci prima medalie din parcursul său impresionant în competiţiile internaţionale de machete navale.

Şi-a adjudecat argintul, cea mai importantă medalie la acel moment al lotului României la un campionat mondial de navomodelism. În 1992 câştiga prima sa medalie de aur în Cehia, ajungând apoi la performanţa de a obţine două medalii de aur la un campionat mondial, regulamentul permiţând ca un sportiv să prezinte mai multe navomodele în concurs.

Mii de ore în atelierul de lucru

Corneliu concurează în competiţii la clasele C4, însemnând nave realizate la scara 1/250 şi 1/1.250, deci miniaturi, dar şi C1 şi C2, adică navomodele de dimensiuni mai mari. ”Nu mai ştiu câte medalii de aur am câştigat de-a lungul anilor. Vorbeam şi cu un prieten şi îi spuneam să le cântărim, să vedem câte kilograme de aur avem. Am o valiză mare plină cu medalii. Abia o pot duce”, ne spune cu umor campionul la navomodelism.

În acest an, la campionatul mondial de machete navale organizat la Galaţi, şi-a trecut în cont o medalie de argint şi una de bronz cu cele două navomodele cu care a concurat, una dintre ele fiind chiar vedeta lansatoare de rachete pe care a servit ca ofiţer. Palmaresul său este impresionant, însă în spate stă o muncă de sisif, de mii de ore la bancul de lucru. Realizarea unei machete navale porneşte, de regulă, de la un an de zile şi poate ajunge la trei sau patru ani.

De pildă, ”rechinul”, vedeta lansatoare de rachete pe care a servit ca ofiţer mecanic, a fost finalizată în doi ani şi jumătate. ”Era una dintre cele mai performante nave de luptă la acea vreme. Avea însă un motor extrem de complex, cu 42 de cilindri în stea, iar eu eram ofiţer mecanic pe o astfel de navă”, ne povesteşte amuzat specialistul în navomodele. A fost de mai multe ori şi arbitru internaţional în competiţiile de machete navale, însă ne dezvăluie că preferă postura de concurent.

”Trebuie să te documentezi, să cauţi materiale, apoi încerci o variantă, nu îţi iese, apoi încerci alta, până când iese aşa cum vrei tu. Am o navă, unde geamurile de la pupa nu sunt toate la acelaşi unghi. Sunt desfăşurate aşa, ca pe un arc de cerc. Am încercat să le fac de nu ştiu câte ori…abia a cincea oară mi-a ieşit”, ne introduce puţin Corneliu în atmosfera din atelierul său de lucru.

Secretul lucrărilor sale: lemnul de buxus şi cel de prun maro

Nu a folosit niciodată decât lemn la creaţiile sale şi glumeşte, spunând că nu se va ”prostitua” niciodată prin folosirea de materiale plastice la navomodele, aluzie la alţi colegi de-ai săi care mai fac şi aşa ceva. Lemnul de buxus este preferatul său, pentru că este foarte dur, rezistent, fără fibră, ceea ce îi permite să îl modeleze cum doreşte, însă pentru a lucra cu el, şi-a confecţionat nişte dălţi speciale, cu vârf din molibden, dar foloseşte şi freze stomatologice extradure şi diamantate.

Printre lucrările sale de referinţă se numără bricul ”Mircea”, pe care a făcut practică când era student, şi prima navă din flota rusă realizată de Petru cel Mare, care se numeşte ”Predestinaţia”. Vasul i-a atras atenţia pentru că este realizat ca o navă olandeză din vechime ca arhitectură, dar cu ornamentaţii ruseşti, iar acum este tentat să o facă secţionată, fără vele, deci numai corpul navei cu catargele, iar în interior să se vadă dotările realizate de constructori.

Este entuziasmat acum pentru că, după aproape 20 de ani de navomodelism, a reuşit în sfârşit să îşi amenajeze un atelier de lucru aşa cum îşi doreşte şi va putea astfel să îşi pună în practică alte câteva proiecte de suflet. Unul dintre cele mai ambiţioase este reconstituirea drakkarelor, navele de luptă  ale vikingilor, multe dintre ele fiind găsite într-o stare bună de conservare în fiordurile din Norvegia.

”Avantajul a fost că în apele de lângă fiorduri nu se găseşte acel vierme care mănâncă lemnul, iar bracarele s-au păstrat într-o stare destul de bună”, ne explică Corneliu. Ca de obicei, vrea să creeze ceva special şi ne mărturiseşte că îl tentează să facă în perioada următoare o colecţie de drakkare vikinge, realizate din lemn de prun maro adus din nordul Moldovei şi din Maramureş.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

12 medalii pentru CSU Galaţi şi Nauticus la Europene

Cea de-a 14-a ediţie a Campionatului European de machete clasa C a avut loc în perioada 31 august - 8 septembrie la Burgas în Bulgaria. La start au fost navomodelişti din 14 ţări care şi-au expus machetele să fie jurizate de specialişti şi admirate de publicul larg. Delegaţia României a fost şi de această dată la înălţime reuşind să obţină un total de 40 de medalii: 8 aur, 15 argint şi 17 bronz. Oraşul de la Dunăre a fost reprezentat cu cinste de cele două cluburi: CSU şi Nauticus.

Cei de la CSU se pot lăuda cu un bilanţ de 8 medalii: 3 aur, 3 argint, 2 bronz. Rezultatele individuale: Daniel Ciosu - 2 medalii aur şi 2 medalii bronz; Valeriu Ciprian Orbu - o medalie aur; Marian Hârţan - o medalie argint; Adrian Postea - o medalie argint; Alice Orbu - o medalie argint. La rândul lor, gălăţenii de la Nauticus s-au întors acasă cu rezultatele: Martin Tudor Orbu - o medalie de argint, o medalie de bronz; Alexandru Postea - o medalie bronz; Alwin Ochiu - o medalie argint.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Navomodeliştii de la CSU Galaţi au prezentat machete de aur, argint şi bronz

Muzeul Marinei din Constanţa a găzduit în perioada 22-28 iunie Campionatul Naţional de navomodele machete statice, clasele C1 - C 8 pentru juniori şi seniori. Chiar dacă a avut loc în condiţii speciale impuse de autorităţi din cauza pandemiei de Covid -19, ediţia 2020 a aliniat la start 11 cluburi şi 156 machete. CSU Galaţi a fost reprezentată de opt sportivi care şi-au respectat cartea de vizită şi au urcat de 15 ori pe podium: 10 locuri 1, 4 locuri 2 şi un loc 3. Rezultatele individuale: Daniel Ciosu - 7 locuri 1; Adrian Postea - un loc 2; Marian Hârţan - un loc 1; Valeriu Orbu - 2 locuri 2; Cătălin Lificiu - un loc 3, la seniori respectiv Alice Orbu - 2 locuri 1 şi Andrei Cherchez - un loc 2. Organizatorii au respectat condiţiile de distanţare socială impuse de autorităţile sanitare, s-a renunţat la vizitatori şi la tradiţionala festivitate de premiere.

regionalpress.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Navomodeliştii gălăţeni au impresionat la Mondiale

La Rijeka, în Croaţia, s-a desfăşurat, săptămâna trecută, Campionatul Mondial de Navomodele Machete. Competiţia a fost dominată de sportivii din România. Galaţiul a păstrat tradiţia şi a fost reprezentat cu succes de sportivii de la cele două cluburi: CSU şi ACS Nauticus Models.

Bilanţul gălăţean a fost: 15 medalii - opt medalii CSU şi şapte ACS Nauticus Models. Rezultatele individuale: Adrian Postea - argint, Valeriu Orbu - aur, Alice Cristiana Orbu - argint, Daniel Ciosu Daniel - aur, 3 argint şi un bronz, toţi de la CSU Galaţi; Alwin Ochiu - argint-junior, Martin Orbu- aur şi argint-junior, Alexandru Postea - argint-junior, Cecilia Ciosu - bronz, Gabriela Orbu - bronz, Lenuţa Postea - bronz.

Delegaţia României a ocupat locul 1 în clasamentul general cu un total de 54 medalii: 13 aur, 24 argint şi 17 bronz.

regionalpress.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Excelentă performanță la ”Mondialele” din Cehia

Întrecerile actualei ediţii ale Campionatului Mondial de navomodele - machete clasa C s-au desfăşurat recent în Cehia. Timp de opt zile, au fost în concurs peste 300 de modele, din 15 ţări. O competiţie de anvergură, cu o periodicitate de doi ani, în care concurenţii se prezintă cu cele mai recente modele capabile să obţină cât mai multe aprecieri.

Navomodeliştii gălăţeni - de la CS Universitatea şi de la Nauticus - se află în categoria Elită şi de mulţi ani domină competiţiile interne. Alături de ei se află colegi din cluburi de tradiţie, precum cei de la Farul Constanţa sau CSM Timişoara.

Pe lângă cluburile cele amintite mai sus, au mai fost reprezentanţi de la Sportul Studenţesc, Medgidia, Simeria şi Suceava. La concursul găzduit de oraşul Jablonec nad Nisou au evoluat şi sportivii gălăţeni, care au avut rezultate remarcabile.

CS Universitatea şi-a trecut în cont un buchet de opt medalii, după cum urmează: Daniel Ciosu - două de aur, două de argint şi una de bronz; Valeriu Orbu - o medalie de aur; Alice Orbu şi Adrian Postea - câte o medalie de argint. ACS Nauticus Models Galaţi s-a numărat, de asemenea, printre grupările laureate. Mai întâi, la juniori, a fost cucerită o medalie de aur şi una de bronz, prin Martin Tudor Orbu, plus una de argint, prin Alwin Ochiu. Prezenţa seniorilor în concurs s-a materializat prin cucerirea a patru medalii de bronz, prin Alexandru Postea, Lenuţa Postea, Cecilia Ciosu şi Gabriela Orbu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.