Jump to content

O gălăţeancă donează sânge de 44 de ani


dcp100168

Recommended Posts

Maria Năstase donează sânge de 33 de ani!

Maria Năstase, cel mai vechi donator de sânge din Galaţi, are o grupă sanguină rară, AB IV negativ. Când o persoană accidentată sau grav bolnavă are nevoie de sângele ei „special", este chemată de acasă şi niciodată n-a ezitat să sară în ajutor.

Când spunem oameni care salvează semeni, în mod automat ne gândim la medici, la asistenţi medicali, la paramedici şi la pompieri. Îi pierdem din vedere, în mod nedrept, pe cei fără a căror contribuţie, de cele mai ulte ori, n-ar fi posibilă salvarea de vieţi: donatorii de sânge.

Maria Năstase este unul dintre cei mai vechi donatori din Galaţi şi mai are ceva care o scoate din comun, o grupă de sânge rară, AB IV cu Rh negativ. Doar 4 % din populaţia lumii are această grupă. „Am donat prima oară în februarie 1978. Lucram în combinat, la secţia Căi Ferate Uzinale, şi un coleg, şeful de gară, a fost accidentat grav şi a avut nevoie de sânge. De atunci am continuat, cu regularitate, la fiecare două luni. Sunt puţini cei cu AB IV negativ aşa că s-a întâmplat de mai multe ori să fiu chemată de acasă pentru cazuri grave la care era nevoie de mult sânge ca al meu", spune Maria Năstase.

Întâmplarea a făcut ca donatoarea, în vârstă de 60 de ani, astăzi pensionară, să fi lucrat pe vremuri şi la Şantierul Naval, o altă unitate industrială cândva renumită şi pentru numărul mare al accidentelor de muncă. „Am dat sânge pentru mulţi colegi zdrobiţi sau cu amputaţii. Mi se pare un gest absolut normal şi nu-i suport pe fricoşii care nu ajută un om aflat cumpăna dintre viaţă şi moarte pentru că se tem să nu leşine. Şi aici, la Centrul de Transfuzii, am asistat la scene incredibile în care unii au luat-o la fuga de frica acului", spune interlocutoarea noastră, gălăţeancă „get-beget" din Braniştea.

Şi în viaţa Mariei Năstase a existat o teribilă cumpănă şi poate că a trecut-o cu bine tocmai pentru că a făcut mult bine.

Răsplată nepreţuită pentru binele făcut

„În urmă cu câţiva ani, băiatul meu, care este alpinist utilitar, a căzut de la 24 de metri. A stat trei luni în Reanimare, dar medicii Spitalului de Urgenţă au făcut minuni. Astăzi, fecior-miu face aceeaşi meserie de care este prea îndrăgostit ca să poată renunţa la ea", povesteşte femeia convinsă că „dar din dar se face rai", mai ales când este vorba de viaţă.

Maria Năstase nu s-a gândit niciodată la recunoştinţa celor salvaţi cu sângele său dar păstrează printre amintirile cele mai dragi una care a marcat-o. „Tatăl unui băieţel călcat de maşină, stând în spital lângă copil, mi-a citit numele pe o pungă cu sânge. S-a interesat, mi-a aflat adresa şi m-am trezit cu el la uşă. Mi-a mulţumit cu lacrimi în ochi şi mi-a oferit un buchet superb de flori", îşi aminteşte generoasa donatoare de viaţă.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

O gălăţeancă donează sânge de 44 de ani

Campania ziarului Libertatea - “Eroii anonimi ai României” - continuă azi cu o femeie din Galaţi, al cărei sânge a salvat peste 200 de vieţi. Maria Năstase (62 de ani) are o grupă sangvină foarte rară şi nu pierde niciodată ocazia să sară în ajutorul celor în nevoie. A donat până acum peste 100 de litri din sângele ei!

“Cariera” gălăţencei de donator onorific a început în anii ‘70, pe când lucra la Căi Ferate Uzinale, în cadrul Combinatului Siderurgic Galaţi. “Se întâmplau multe accidente acolo. M-am dus o dată să donez pentru un coleg rănit grav şi apoi a devenit un obicei”, ne-a povestit Maria Năstase. Femeia, care are grupa sangvină AB4, cu RH negativ, a avut nenumărate carnete de donator, însă nu le-a păstrat pe toate. Cel mai vechi datează din 1978, dar ea îşi aminteşte că a început să vină la centrul de transfuzii cu mulţi ani înainte.

“Este cel mai vechi donator care figurează în arhiva noastră şi se numără şi printre cele mai vechi donatoare din ţară. Din 1970 donează sânge în Galaţi şi întotdeauna a venit de câte ori i-am solicitat sprijinul dumneaei. A donat de sute de ori şi de fiecare dată a salvat cel puţin o viaţă”, ne-a declarat Camelia Stoichiţescu, directorul Centrului regional de Transfuzii Galaţi.

Maria Năstase nici nu îşi mai aminteşte la câte campanii a participat sau câţi oameni a ajutat. A donat pentru prieteni, colegi de serviciu, dar şi pentru necunoscuţi, cum a fost cazul celor accidentaţi în Muntenegru. Un caz de dinainte de Revoluţie i-a rămas întipărit în minte. A donat atunci pentru un copil rănit într-un accident. “După câteva zile, tatăl băiatului a venit la mine acasă cu un buchet de flori şi mi-a mulţumit. M-a şi mirat, m-a şi bucurat gestul. Văzuse adresa mea pe punga de sânge care era la capătul patului băiatului, că atunci se treceau toate datele, acum e doar un cod de bare”, a mai spus Maria Năstase.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.