Jump to content

Contrabandă cu ţigări interjudeţeană


dcp100168

Recommended Posts

PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE CONTRABANDĂ CU ȚIGĂRI

În această dimineață, au avut loc șapte percheziții într-un caz în care se efectuează cercetări față de mai multe persoane bănuite de contrabandă cu țigări din Republica Moldova. Cei în cauză sunt bănuiți că ar fi traficat aproape 3.200.000 de țigarete.

La data de 16 iulie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi și procurorii D.I.I.C.O.T. S.T. – Galaţi au efectuat 7 percheziții pe raza județului Botoșani la mai multe persoane bănuite de implicare în contrabandă cu țigarete.

Activitățile investigative în cauză au început în luna aprilie a acestui an, iar în seara zilei de 16 iunie a.c, polițiștii au oprit în trafic., pe DE 85, la intrare în Adjud, două autoturisme și o autoutilitară în care erau transportate țigarete de contrabandă. În compartimentul de marfă al autoutilitarei polițiștii au descoperit un perete fals, iar între acesta și bancheta din spate au găsit aproape 840.000 de țigarete de proveniență Republica Moldova. În urma probatoriului administrat în cauză, a rezultat că membrii grupării infracționale ar fi introdus ilegal în România 3.200.000 de țigarete.

Șase persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă calificată.

INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE

 

Percheziţii ale procuroriilor DIICOT la Vama Stânca Costeşti, într-un dosar de contrabandă cu ţigări

Procurorii DIICOT Galaţi desfăşoară miercuri mai multe percheziţii la Biroul Vamal Stânca Costeşti din judeţul Botoşani, într-un dosar privind contrabanda cu ţigări, au precizat surse judiciare, citate de Mediafax.

Potrivit sursei citate, procurorii DIICOT Galaţi fac mai multe percheziţii la Biroul Vamal Stânca Costeşti într-un dosar privind contrabanda cu ţigări aduse din Republica Moldova. Sursa amintită mai menţionează că ar fi vizaţi şi vameşi care lucrează în punctul de trecere a frontierei de la graniţa cu Republica Moldova. Aceştia sunt suspectaţi că ar fi ajutau grupări de traficanţi de ţigări să introducă în ţară marfă din Ucraina şi Republica Moldova

Descinderi ale procurorilor DIICOT au avut loc la Vama Stânca Costeşti şi în august 2011. Atunci au fost vizate 12 persoane, între care nouă vameşi, într-un dosar de trafic de ţigări.

puterea.ro

Link to comment
Share on other sites

Vameşi suspectaţi de contrabandă cu ţigări

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) - Serviciul Teritorial Galaţi, cu ajutorul poliţiştilor gălăţeni şi botoşăneni, au făcut, ieri dimineaţă, şapte percheziţii în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Stânca Costeşti şi la locuinţele a trei lucrători vamali. Acţiunea a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit în luna aprilie, format din cetăţeni români şi moldoveni, specializat în comiterea infracţiunilor de contrabandă.
Ţigările de contrabandă erau aduse ilegal din Republica Moldova, prin PTF Stânca Costeşti, judeţul Botoşani, cu ajutorul unor lucrători vamali, care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, evitau intenţionat să efectueze un control corespunzător asupra autoutilitarelor folosite de membrii grupării. Ţigările erau apoi transportate, deţinute şi valorificate în diverse locaţii, în principal de pe raza localităţilor Adjud, Focşani şi Agapia.
Astfel, în cursul anului 2014, au fost introduse ilegal în România aproximativ 160.000 de pachete de ţigări de contrabandă, de provenienţă Republica Moldova.
Cercetarea penală a început în iunie, când procurorii au prins în flagrant, pe raza municipiului Adjud, o autoutilitară încărcată cu 41.960 de pachete de ţigări de provenienţă Republica Moldova. În urma flagrantului, procurorii DIICOT au solicitat Tribunalului Galaţi arestarea a cinci persoane, cerere aprobată de magistraţi. Astfel, Dumitru Ududovici, Alexandru Motilică, Iordache Costel, cetăţeni români şi moldoveni, Cristofil Mera şi Ion Frecăuţanu, cetăţeni români, au primit mandate de arestare pentru 30 de zile sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă calificată în formă continuată. Mandatele lor au fost prelungite pe 14 iulie cu încă 30 de zile.
În timpul anchetei, procurorii DIICOT l-au reţinut şi pe Mihail Bolbocean, acesta fiind un alt membru al palierului de conducere al grupului infracţional organizat. Pe 3 iulie, magistraţii Tribunalului Galaţi l-au arestat şi pe acesta din urmă, pentru 30 de zile.
Procurorii gălăţeni continuă cercetările în acest caz, urmând să ia măsurile legale care se impun şi faţă de vameşii implicaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Contrabandişti trimişi în judecată, pentru un prejudiciu de aproape patru milioane de lei

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) - Serviciul Teritorial Galaţi au trimis în judecată un grup infracţional organizat, constituit în luna aprilie, format din cetăţeni români şi moldoveni, specializat în comiterea infracţiunilor de contrabandă.

În urma cercetărilor efectuate, procurorii DIICOT au stabilit ca grupul infracţional era compus din inculpaţii Ion Frecăţeanu, zis „Nicu”, Dumitru Ududovici, zis „Dima”, Mihail Bolbocean, zis „Mişa”, Cristofil Mera, zis Cristi” şi Aurel Popovici (lucrător vamal). Aceştia au avut şi ajutorul suspecţilor Eugeniu Dimitriu, zis „Jenea”, Gheorghe Guţu, zis „Jora” şi Andrei Pălii, dar şi a inculpatului Alexandru Motilică.

Tot ancheta a arătat că ţigările de contrabandă erau aduse ilegal din Republica Moldova, prin PTF Stânca Costeşti, judeţul Botoşani, cu ajutorul unor lucrători vamali, care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, evitau intenţionat să efectueze un control corespunzător asupra autoutilitarelor folosite de membrii grupării. Autoutilitarele, care pe teritoriul Republici Moldova circulau cu numere de înmatriculare false, iar la intrarea în ţară primeau numerele reale de înmatriculare, aveau efectuate modificări la caroserie, care permiteau disimularea a aproximativ 90 de baxuri de ţigări. Ţigările erau apoi transportate, deţinute şi valorificate în diverse locuri, în principal de pe raza localităţilor Adjud, Focşani şi Agapia.

Anchetă după un flagrant

Astfel, în cursul anului 2014, au fost introduse ilegal în România aproximativ 160.000 de pachete de ţigări de contrabandă, de provenienţă Republica Moldova.

În toată această afacere un rol important îl avea Mihail Bolbocea, fost ofiţer de poliţie din Republica Moldova, care cofinanţa achiziţionarea ţigărilor.
Cercetarea penală a început în iunie, când procurorii au prins în flagrant, pe raza municipiului Adjud, o autoutilitară încărcată cu 41.960 de pachete de ţigări de provenienţă Republica Moldova, cu o valoare de peste 20.000 de lei. Aceasta a fost doar una dintre acţiuni, membrii grupării transportând în repetate rânduri ţigări de contrabandă. În urma activităţii lor, membrii grupării au creat un prejudiciu bugetului de stat de 3.862.696 de lei.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Galaţi în vederea judecăţii şi stabilirii pedepselor care se cuvin fiecărui inculpat în parte. Trebuie precizat că o parte dintre inculpaţi vor fi judecaţi în stare de arest preventiv, aceştia fiind arestaţi încă din luna iunie.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.