Jump to content

Încă un gălăţean ucis în Afganistan


dcp100168

Recommended Posts

Încă un gălăţean ucis în Afganistan

Un militar român din Batalionul 300 Infanterie "Sfântul Andrei" Galaţi, detaşat în Afganistan, a murit în urma unui atac cu armament uşor, a informat Ministerul Apărării. De asemenea, alţi trei militari au fost răniţi în urma incidentului care s-a produs vineri, în jurul orei 5.00, ora României, în Afganistan.

Potrivit Ministerului Apărării, militarii Batalionului 300 Infanterie Galaţi se aflau într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul). Patrula, formată din patru transportoare amfibii blindate, a fost atacată de forţe insurgente cu armament uşor şi aruncătoare de grenade, la aproximativ 50 de kilometri de Qalat, fiind lovite două transportoare. În urma atacului, fruntaşul Claudiu Marius Covrig, aflat în primul dintre transportoare, a fost ucis. Militarii răniţi au primit asistenţă medicală la faţa locului şi şi-au continuat misiunea, participând la securizarea zonei conform procedurilor standard de operare în astfel de situaţii. În sprijinul militarilor atacaţi a fost trimisă forţa de intervenţie rapidă a batalionului, iar militarul decedat a fost transportat la Baza Lagman din Qalat, mai precizează sursa citată.

Alte şase decese de-a lungul timpului

Ultimul incident din Afganistan în care au fost implicaţi militari români a avut loc în 20 martie 2008, când a fost ucis tot un militar din Batalionul 300 Infanterie "Sfântul Andrei", iar un altul a fost rănit. Fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu a decedat, iar caporalul Silviu Atanasiu a fost rănit la piciorul stâng, când autovehiculul Humvee în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. La momentul producerii exploziei, militarii îndeplineau o misiune de patrulare în provincia Zabul. Fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu, în vârstă de 29 de ani, era căsătorit şi avea doi copii. Caporalul Silviu Atanasiu are 26 de ani şi este necăsătorit. Ambii militari sunt încadraţi la Batalionul 300 Infanterie "Sfântul Andrei" din Galaţi şi erau la a doua misiune în Afganistan.

În 6 septembrie 2007, sergentul major Aurel Marcu a decedat în provincia Zabul din Afganistan, după ce un transportor amfibiu blindat a trecut peste un dispozitiv exploziv. Alţi patru militari din cadrul Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada", dislocat în Afganistan, au fost răniţi. Sergentul major Aurel Marcu avea 31 de ani, era căsătorit şi avea un copil.

În noaptea de 19 spre 20 iunie 2006, caporalul Ionel Gheorghiţă Drăguşanu, în vârstă de 38 de ani, încadrat la Batalionul 341 Infanterie din Topraisar din anul 2001, a murit, iar alţi patru au fost răniţi, în Afganistan, când se întorceau dintr-o misiune de patrulare. Militarul care a decedat se afla în primul transportor amfibiu blindat, dintr-o coloană de patru autovehicule, care efectua o misiune de patrulare. În jurul orei 3.00 (ora României), la aproximativ 20 kilometri de Kandahar, transportorul a declanşat un dispozitiv exploziv improvizat. În urma deflagraţiei, caporalul a decedat, iar alţi patru militari au fost răniţi. Caporalul Drăguşanu era căsătorit şi avea un copil.

În 24 aprilie 2005, sergentul Narcis Şonei şi-a pierdut viaţa în Afganistan. Un număr de şapte militari se aflau într-un transportor amfibiu blindat de cercetare (primul dintr-o coloană de cinci autovehicule), care se întorcea la bază după executarea unei misiuni de patrulare.La aproximativ 60 de kilometri de Kandahar, transportorul a trecut peste un mijloc exploziv. Deflagraţia, produsă în dreptul punţii din spate, a provocat un incendiu care a declanşat explozia unor elemente de muniţie din interiorul vehiculului blindat, în urma căruia sergentul a decedat. Acesta avea 26 de ani.

În 11 noiembrie 2003, în Afganistan a fost ucis sergentul major Silviu Iosif Fogoraşi, în vârstă de 33 de ani. Era pentru prima dată când România pierdea un militar în misiuni internaţionale. Sergentul major a murit într-un atac asupra unei coloane de TAB-uri. După trei zile, un alt militar român, rănit în timpul aceluiaşi atac, a decedat. Sergentul major Mihail Anton Samuilă a murit la spitalul din Bagram.

Link to comment
Share on other sites

Gălăţenii urmau să revină în ţară peste câteva săptămâni

Militarul român ucis în Afganistan era în misiune de la începutul acestui an şi urma să se întoarcă în ţară peste câteva săptămâni, a declarat Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Batalionulului 300 Infanterie Galaţi, din care făcea parte fruntaşul Claudiu Marius Covrig, în vârstă de 30 de ani. Potrivit sursei citate, Claudiu Marius Covrig se afla, alături de mai mulţi colegi, într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul), unde patrula, formată din patru transportoare amfibii blindate, a fost atacată de forţe insurgente cu armament uşor şi aruncătoare de grenade. În urma incidentului Marius Covrig şi-a pierdut viaţa, iar alţi trei militari, respectiv sergentul major Daniel Drugan (26 de ani), sublocotenetul Marius Apostol (24 de ani), ambii de la Batalionul 300 Infanterie Galaţi, şi caporalul Marius Barbu (31 de ani), de la o unitate militară din Focşani, au fost răniţi uşor de schije. Sursa citată a declarat corespondentului MEDIAFAX că cei trei răniţi, care sunt în afara oricărui pericol, se află în prezent la spitalul din baza militară din Afganistan.

Marius Covrig este la prima misiune internaţională. El urma să împlinească 30 de ani în luna septembrie a acestui an şi este căsătorit, dar nu are copii. El locuia în Galaţi, împreună cu soţia sa.

Toţi cei patru militari au plecat în misiune în Afganistan în perioada decembrie 2007-ianuarie 2008 şi urmau să revină în ţară mai puţin de o lună. Batalionul din care făcea parte se află la sfârşit de misiune, săptămâna viitoare urmând să înceapă rotaţia trupelor.

Repatrierea, săptămâna viitoare

Fruntaşul Marius Covrig, decedat vineri, în Afganistan, va fi repatriat cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare, a declarat Andreea Dumitru, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. Potrivit sursei citate, familia acestuia va primi 80.000 de euro asigurare de viaţă. În plus, MAp va acoperi cheltuielile de înmormântare şi va oferi un ajutor suplimentar de două solde brute lunare. Familia va primi, de asemenea, solda militarului pe luna aceasta, o sută de solde lunare brute în valoare de aproximativ 73.000 de lei şi o pensie de urmaş de 100 la sută din solda lunară, a precizat Andreea Dumitru.

Link to comment
Share on other sites

Marius Covrig a fost înaintat la gradul de sublocotenent

Fruntaşul Marius Covrig, ucis, vineri, în Afganistan, a fost înaintat la gradul de sublocotenent post-mortem, iar ministrul Apărării Teodor Meleşcanu i-a înaintat preşedintelui Traian Băsescu propunerea de decorare a militarului. "Ministrul Apărării a semnat astăzi, 13 iunie, la propunerea şefului Statului Major General, ordinul de înaintare la gradul de sublocotenent post-mortem a fruntaşului Claudiu Marius Covrig. Teodor Meleşcanu a înaintat, de asemenea, preşedintelui României propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Claudiu Marius Covrig, căzut la datorie în Afganistan, în data de 13 iunie", se arată într-un comunicat al MAp.

Decoraţie post mortem

Preşedintele Traian Băsescu i-a conferit, post-mortem, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemne de război, sublocotenentului Claudiu-Marius Covrig, mort în Afganistan, şi i-a decorat şi pe ceilalţi trei militari români răniţi în aceeaşi misiune. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul privind conferirea, post-mortem, a Ordinului Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, sublocotenentului Claudiu-Marius Covrig, "în semn de recunoştinţă pentru devotamentul excepţional dovedit în executarea unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţiuni din Afganistan, în timpul căreia şi-a pierdut viaţa", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Preşedintele a semnat, de asemenea, şi decretul prin care se conferă Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, cu însemn de război, sublocotenentului Marius-Vasile Apostol, Medalia Naţională "Serviciul Credincios" clasa a II-a, cu însemn de război, sergentului major Dumitru-Daniel Drugan şi Medalia Naţională "Serviciul Credincios" clasa a III-a, cu însemn de război, caporalului Marius-Cătălin Barbu.

Link to comment
Share on other sites

A plecat în Afganistan pentru că îşi iubea meseria

Fratele soldatului român ucis, vineri, în Afganistan spune că visul lui Marius a fost să devină militar şi să plece în misiune internaţională şi că nu s-a temut niciodată de moarte, transmite corespondentul MEDIAFAX. Militarul Marius Claudiu Covrig, de 29 de ani, avea un apartament situat în cartierul gălăţean Micro 17, împreună cu soţia sa, care îl aştepta să se întoarcă acasă în mai puţin de o lună. Cei doi nu aveau încă un copil, însă, din spusele apropiaţilor, şi-ar fi dorit foarte mult acest lucru.

Rudele şi cunoscuţii lui Marius Covrig spun că acesta a decis să plece în Afganistan pentru că îşi iubea foarte mult meseria. "A fost visul lui să fie militar, şi-a dorit să ajungă acolo, în Afganistan… Nu s-a temut nicio clipă de moarte. Nu ştiu dacă aş putea să spun acum vreun cuvânt care să măsoare durerea noastră, a familiei", a declarat Cristian Covrig, fratele militarului. El a mai spus că familia a fost contactată de către autorităţile statului, care au transmis celor apropiaţi condoleanţe. Potrivit acestuia, este posibil ca trupul neînsufleţit al fratelui său să fie adus în ţară luni, pe aeroportul de la Bobocu, din judeţul Buzău.

Vecinii familiei Covrig spun că Marius era un tânăr cu o educaţie exemplară şi era pasionat de cariera militară. "Nu îmi vine să cred că este vorba despre el. Am fost prieteni în copilărie, am făcut împreună box thailandez. Am crescut apoi, el a ales să se facă militar pentru că îi plăcea asta foarte mult. Ştiu asta pentru că, în urmă cu câţiva ani, voia să se înroleze în Legiunea Străină. A intrat în armată. După ce a murit celălalt militar din Galaţi am vorbit cu el şi l-am întrebat ce face, i-am spus că acolo mor oameni, dar mi-a răspuns că nu o fi tocmai el acela", a povestit Dan Chirilă, unul dintre vecinii lui Marius.

Fost membru al Legiunii străine

Marius Claudiu Covrig, soldatul-frontaş ucis, azi, în Afganistan, a fost sportiv de performanţă. El a fost membru al Legiunii străine, între 2001-2002, transmite corespondentul AMOS News. "Marius a fost un baiat bun. A fost sportiv, făcuse box thailandez în urmă cu ceva ani, după care a intrat în armată. Era un un băiat foarte bun, respectuos şi educat. A fost în legiunea străină şi din motive de sănătate, a revenit după o lună din Franţa şi mi-a zis că pleacă în armată la noi. În legiune a fost în 2002. Înainte de plecarea în Afganistan, am vorbit despre soldaţii români ucişi pe frontul afgan, moment în care Marius Claudiu Covrig a întrerupt discuţia şi a spus: "Asta-i viaţa, poate nu mor, Dane!, ne-a povestit Dan Chirilă de 26 de ani, unul din prietenii din copilărie ai soldatului Covrig.

La aflarea veştii, familia soldatului Covrig a rămas înmărmurită. Nici un membru al familiei nu a dorit să dea vreo declaraţie. Soţia soldatului, care aşteaptă un copil, a leşinat pe loc. “La şase dimineaţa o echipă de la comandament a dat vestea tragică familiei şi soţiei lui Marius Claudiu Covrig, Vica, de 25 de ani, care aşteapta un copil. Femeia a leşinat pe loc. O prietenă de familie l-a anunţat pe fratele militarului, Cristi, care este ofiţer de poliţie la Poliţia Transporturi. Acesta a plecat la Tudor Vladimirescu să işi ia parinţii şi să aştepte aducerea în ţară a coşciugului. Tinerii, militarul cu soţia lui, îşi cumpăraseră un apartament şi urma ca la revenirea în ţară din Afganistan, luni, să îşi cumpere şi o maşină. Băiatul a fost sportiv de performanţă, un tânar iubit de mulţi dintre amicii săi, pentru că era săritor si ajuta pe toţi cei care ii cereau sprijinul”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Unitatea de Infanterie 300 “Sfântul Andrei” Galaţi, Corneliu Pavel.

Link to comment
Share on other sites

Pamantul musteste de sangele eroilor romani; Glorie Lor si un sincer "Nu va vom uita"!Poate parea patetic, dar toti eroii au murit pentru noi cei ce suntem in viata, traim si simtim romaneste. Nu i-am uitat pe dacii lui Decebal, nu i-am uitat pe cei ce-au luptat alaturi de Gelu sau Menumorut, nu i-am uitat pe cei cazuti in principatele romane sau pe cei cazuti peste hotare la Vidin, Grivita, Stalingrad, Crimea. Nu-l vom uita nici pe acesta!

Link to comment
Share on other sites

TAB-urile românilor, „sicrie” blindate?

Deşi, de data aceasta, a fost vorba de un atac în toată regula, nu de amplasarea vreunui dispozitiv exploziv pe marginea drumului, ultimul incident s-a petrecut în condiţii similare celor în care au murit ceilalţi şase militari români în Afganistan. Iar dacă mitraliorul se afla în bătaia focului inamic, astfel că moartea sa este explicabilă, mai greu de explicat rămân rănile camarazilor săi, provocate de schijele desprinse din TAB-urile menite să le confere protecţie. România are în prezent 644 de militari în Afganistan, care patrulează cu transportoare produse în anii ’70, aşadar destul de vulnerabile până şi la bombe artizanale (dar care folosesc explozibili de ultimă generaţie), darămite la un atac direct al inamicului.

Cei şapte militari români ucişi, plus 23 răniţi, din 2002 încoace, alcătuiesc un bilanţ mic raportat la pierderile SUA (501 militari), Marii Britanii (102), Canadei (85) sau chiar Olandei (16). Totuşi, dacă alte ţări au pierdut oameni în condiţii de lupte, unele extrem de violente, rămâne un mare semn de întrebare dacă pierderile româneşti nu ar fi putut fi diminuate în mai mare măsură, dacă infanteriştii ar fi beneficiat de protecţia necesară, adecvată la puterea explozibililor şi a armelor de foc folosite momentan în Afganistan şi provenind în mod evident din altă generaţie decât cele cărora erau menite să le reziste TAB-urile din anii ‘70.

http://www.gandul.info/actualitatea/mil ... 27;2708027

Link to comment
Share on other sites

Militarul român ucis în Afganistan va fi adus în ţară luni, iar funeraliile vor avea loc miercuri

Militarul român Claudiu Marius Covrig, care şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni în Afganistan, va fi adus în ţară cu o aeronavă militară luni, la Baza Aeriană de la Bobocu, din judeţul Buzău, funeraliile urmând să aibă loc miercuri, la Cimitirul Eternitatea din Galaţi, informează MAp. "Sublocotenentul (post-mortem) Claudiu Marius Covrig, căzut la datorie pe timpul îndeplinirii unei misiuni în Afganistan, va fi adus în ţară cu o aeronavă militară aparţinând Forţelor Aeriene Române, luni, 16 iunie 2008, în jurul orei 18.00. Un ceremonial militar-religios se va desfăşura după sosirea aeronavei la Baza Aeriană de la Bobocu, judeţul Buzău", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării. La eveniment va fi prezentat ordinul ministrului Apărării, Teodor Meleşcanu, privind înaintarea la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Claudiu Marius Covrig.

Funeraliile sublocotenentului (p.m.) Covrig vor avea loc miercuri, la ora 13.30, la Cimitirul Eternitatea din Galaţi, precizează MAp.

Ministerul Apărării precizează, de asemenea, că starea de sănătate a celor trei militari răniţi vineri în Afganistan este bună, sublocotenentul Marius Vasile Apostol, sergentul major Daniel Dumitru Drugan şi caporalul Marius Barbu urmând să-şi continue misiunea în teatrul de operaţii.

Link to comment
Share on other sites

Ceremonial militar-religios la Baza Aeriană de la Bobocu

Militarul român Claudiu Marius Covrig, care şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni în Afganistan, a fost adus în ţară, luni, la ora 18.45, cu o aeronavă militară, la Baza Aeriană de la Bobocu, din judeţul Buzău. Sublocotenentul (post-mortem) Claudiu Marius Covrig, căzut la datorie pe timpul îndeplinirii unei misiuni în Afganistan, a fost adus în ţară cu o aeronavă militară Hercules C 130 aparţinând Forţelor Aeriene Române, luni, în jurul orei 18.45. După sosirea aeronavei, este prevăzut să se desfăşoare un ceremonial militar-religios.

Pe pista de la Baza Aeriană Bobocu se află familia militarului şi zeci de colegi ai acestuia, de la Batalionul 300 Infanterie "Sfântul Andrei" Galaţi. La faţa locului, se află şeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general dr. Teodor Frunzetti şi un reprezentant al Administraţiei Prezidenţiale. La eveniment, este prevăzut să fie prezentat ordinul ministrului Apărării, Teodor Meleşcanu, privind înaintarea la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Claudiu Marius Covrig.

Funeraliile sublocotenentului (p.m.) Covrig vor avea loc miercuri, la ora 13.30, la Cimitirul Eternitatea din Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

Transportat la Galaţi cu o maşină militară

Trupul militarului român Claudiu Marius Covrig, care şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni în Afganistan, adus în ţară, luni seară, la Baza Aeriană de la Bobocu, a fost urcat într-o maşină militară în jurul orei 19.25, care-l va transporta la Galaţi, unde miercuri vor avea loc funeraliile. Înainte ca militarul Claudiu Marius Covrig să fie urcat în maşina militară care-l va transporta la Galaţi, la Bobocu a avut loc un ceremonial militar şi religios în onorarea ostaşului căzut, vineri, la datorie în Afganistan. Ceremonialul a durat circa 30 de minute şi s-a desfăşurat în prezenţa părinţilor tânărului, a soţiei sale, a socrilor, dar şi a prietenilor şi foştilor colegi. Tot la Bobocu, Claudiu Marius Covrig a fost înaintat post mortem la gradul de sublocotenent şi a primit ordinul Steaua României în grad de cavaler. La ceremonial, au luat parte, pe lângă numeroşi militari, foşti colegi ai tânărului mort în Afganistan şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, precum si şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general dr. Teodor Frunzetti.

Link to comment
Share on other sites

Trupul neînsufleţit al militarului Marius Claudiu Covrig a ajuns la Galaţi

Durerea întoarcerii unui erou

Gălăţenii l-au primit ieri acasă, aproape de miezul nopţii, pe eroul lor. Trupul neînsufleţit al fruntaşului Marius Claudiu Covrig a ajuns la Galaţi. După un ultim popas în locul în care a copilărit, Marius Claudiu Covrig a fost depus de către cei dragi pe catafalcul Bisericii "Sfântul Ilie", din Micro 17. O emoţie greu de înţeles, plecată din cele o sută de suflete ce aşteptau întoarcerea eroului lor acasa...

În faţa blocului în care Marius a copilărit, o sută de oameni aşteptau să îşi salute pentru ultima oară vecinul căzut la datorie. La un semn parcă, în mulţime a pornit un murmur. Coloana militară se apropiase la câţiva paşi. Camarazii săi au deschis obloanele camionului în care fusese transportat, iar din rândul celor mulţi a izbucnit un strigăt de durere.

Foştii săi tovarăşi de joacă, acum oameni în toată firea îşi ascundeau nepricepuţi lacrimile. La căpătâiul sicriului metalic, mama şi bunica militarului implorau, se rugau Domnului să le trezească din acest coşmar.

Preoţii militari au oficiat aici o scurtă slujbă, iar coloana de maşini militare a pornit către Spitalul Militar, pentru ca apoi să ajungă la Biserica Sfântul Ilie din Micro 17.

O întoarcere acasă pe care niciunul dintre cei care l-au cunoscut sau nu pe Marius Claudiu Covrig nu o aşteptau, nu şi-ar fi dorit-o în veci.

"Un băiat cum puţini mai găseşti. Foarte cuminte, foarte ambiţios, un băiat care a visat să facă asta în viata si si-a împlinit visul. A cazut însa la datorie. A fost de-o seama cu copiii mei, au copilarit împreuna, am vorbit nu de putine ori cu el... nu îmi vine să cred ce s-a întâmplat. E un erou, eroul nostru!", ne-a spus unul dintre vecinii părinţilor lui Marius, care aştepta să îl salute pentru ultima oară.

Eroii noştri

Militarul gălăţean Marius Claudiu Covrig, detaşat în Afganistan, şi-a pierdut viaţa vinerea trecută, în vreme ce se afla într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 ce face legătura dintre Qalat şi Kabul. Patrula din care făcea parte a fost atacată cu armament uşor şi aruncătoare de grenade de către insurgenţi. Alături de fruntaşul Claudiu Marius Covrig se aflau sergentul major Daniel Drugan (26 de ani), sublocotenentul Marius Apostol (24 de ani), amândoi din Galaţi, de la Batalionul 300 Infanterie Galaţi, şi caporalul Marius Barbu (31 de ani), de la o unitate militară din Focşani. Cei trei au fost răniţi, însă acum se află în afara oricărui pericol. Incidentul s-a produs vineri, în jurul orei 5.00, ora României, în Afganistan.

Fruntaşul Claudiu Marius Covrig este cel de-al treilea militar gălăţean care îşi pierde viaţa în misiune, în Afganistan. În luna martie a acestui an aflam că Ionuţ Sandu, un alt brav militar din oraşul nostru, îşi pierdea viaţa într-o misiune similară. Iar lista nu se opreşte aici. Primul erou gălăţean pe câmpuri de luptă străine a fost Narcis Şonei, căzut la datorie în 2005. Nu mai punem la socoteală şi faptul că şi majoritatea celor răniţi în războaiele altora sunt tot militari gălăţeni.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24874

Link to comment
Share on other sites

Omagiu din partea a sute de persoane

Sute de persoane au mers, marţi, la Biserica "Sfântul Ilie" din cartierul Micro 17 din municipiul Galaţi pentru a aduce un ultim omagiu militarului gălăţean ucis în Afganistan. Trupul neînsufleţit al militarului Marius Claudiu Covrig a fost depus, luni noaptea, la Biserica Sfântul Ilie, unde zeci de persoane au aşteptat cortegiul până după miezul nopţii. Un grup de colegi ai militarului mort, de la Batalionul 300 Infanterie Sfântul Apostol Andrei, a rămas peste noapte la căpătâiul lui Marius Covrig, alături de membrii familiei acestuia, iar marţi câteva sute de persoane au trecut pe la biserică pentru a-i aduce militarului un ultim omagiu.

Militarul urmează să fie înmormântat miercuri, la Cimitirul Eternitatea din Galaţi, în jurul orei 14.00.

Link to comment
Share on other sites

Sotia militarului va primi o locuinta

Municipalitatea ii va oferi o locuinta sotiei sublocotenentului Claudiu Marius Covrig de la Batalionul 300 "Sfantul Andrei", care a murit vineri in timpul unei misiuni de patrulare in Afganistan, a anuntat, marti, primarul Galatiului, Dumitru Nicolae. "Vom avea grija sa ii acordam o casa sotiei militarului Covrig, asa cum am procedat si in cazul lui Ionut Cosmin Sandu (militar al aceluiasi batalion, decedat in martie in Afganistan, n.r.)", a declarat, marti, primarul municipiului Galati, Dumitru Nicolae, transmite NewsIn. Potrivit aceleiasi surse, locuinta ii va fi oferita vaduvei lui Covrig de catre Consiliul Local, impreuna cu o firma privata de constructii. De asemenea, Consiliul Local ii va oferi sublocotenentului post-mortem Claudiu Marius Covrig titlul de cetatean de onoare al municipiului Galati.

Ionut Cosmin Sandu a devenit cetatean de onoare al municipiului Galati, iar sotia lui a primit un apartament din partea Consiliului Local si a societatii de constructii Vega '93.

http://www.ziare.com/Cautare.html

Link to comment
Share on other sites

Peste 500 de persoane la slujba de înmormântare

Peste 500 de persoane asistă, miercuri la prânz, la Biserica "Sfântul Ilie" din Galaţi, la slujba de înmormântare a militarului Claudiu Marius Covrig, mort în misiune în Afganistan, ceremonia religioasă fiind oficiată de episcopul vicar al Episcopiei Dunării de Jos, Daniel Olteanu. La ceremonie participă zeci de militari de la Batalionul 300 Infanterie "Sfântul Andrei" Galaţi, foşti colegi ai lui Marius Covrig, precum şi şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general dr. Teodor Frunzetti.

Cortegiul funerar va pleca de la Biserica Sfântul Ilie în jurul orei 13.00, spre Cimitirul Eternitatea din Galaţi, unde va fi înmormântat militarul.

Link to comment
Share on other sites

Marius Covrig, înmormântat lângă un fost coleg

Peste o mie de persoane au participat, miercuri, la funeraliile lui Marius Claudiu Covrig, militarul ucis în Afganistan, acesta fiind înmormântat la Cimitirul Eternitatea din Galaţi, alături de fostul său coleg Ionuţ Cosmin Sandu, care şi-a pierdut viaţa tot în misiune în Afganistan. Slujba de înmormântare a început în jurul orei 12.00, la Biserica Sfântul Ilie din cartierul gălăţean Micro 17, peste 500 de oameni venind aici să-i aducă un ultim omagiu sublocotententului post-mortem Marius Claudiu Covrig, transmite corespondentul MEDIAFAX. Slujba de înmormântare a fost oficiată de preotul vicar al Episcopiei Dunării de Jos, Daniel Olteanu, alături de un sobor de preoţi. Cortegiul funerar a străbătut apoi cele mai importante zone din municipiul Galaţi, iar acestuia i s-au alăturat pe parcurs aproximativ o mie de persoane. În jurul orei 15.00, sicriul militarului a ajuns la Cimitirul Eternitatea. Militarii de la Batalionul 300 Infanterie "Sfântul Andrei", din care făcea parte Covrig, au prezentat onorul şi au executat trei salve de foc în momentul în care slujba de pomenire s-a încheiat. Claudiu Marius Covrig a fost înmormântat la Cimitirul Eternitatea, pe Aleea eroilor, alături de fostul său coleg Ionuţ Cosmin Sandu, sublocotenent post-mortem, care şi-a pierdut viaţa în 20 martie, tot în timpul unei misiuni de patrulare în Afganistan. Printre persoanele care au luat parte la funeraliile lui Marius Covrig s-a aflat şi soţia lui Ionuţ Cosmin Sandu. Familia militarului gălăţean a primit drapelul în care a fost înfăşurat sicriul şi i-au fost înmânate decoraţiile primite de militar post-mortem. La funeralii a participat şi şeful Statului Major al Forţelor Terestre Române, generalul locotenent dr. Teodor Frunzetti. "Este un moment dureros. Ne despărţim de un camarad care şi-a făcut datoria cu prisosinţă, şi-a dat suprema jertfa, şi-a dăruit viaţa în Afganistan pentru libertate şi pentru o viaţă mai bună", a declarat Frunzeiti. El a spus însă că militarii români îşi vor continua misiunile în zonele de conflict internaţionale. "Forţele tereste şi Armata română îşi vor face în continuare datoria. Militarii noştri sunt hotărâţi să-şi îndeplinească în continuare datoria acolo unde se află, în ţară sau în teatrele de operaţiuni, pentru ca interesele naţionale ale României să fie slujite aşa cum trebuie", a adăugat Frunzetti.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mormantul soldatului ucis pe 13 iunie in Afganistan a fost distrus de flăcări

Crucea şi coroanele de la mormântul militarului român ucis pe 13 iunie în Afganistan au ars într-un incendiu, iar Poliţia a demarat o anchetă pentru a stabili dacă focul a fost pus intenţionat sau a izbucnit de la lumânări, transmite corespondentul NewsIn. Incendiul izbucnit, vineri după-amiază, la mormântul sublocotenetului post-mortem Claudiu Marius Covrig din Cimitirul Eternitatea a distrus coroanele şi crucea. Descoperirea a fost făcut abia sâmbătă dimineaţă, de familia militarului. Administraţia cimitirului a sesizat Poliţia Comunitară, cea care asigură paza cimitirului. "Ieri după-amiază (vineri, n.r.), a luat foc la mormânt. Au ars crucea şi coroanele. Am anunţat Poliţia Comunitară", a declarat, sâmbătă, Eduard Grosu, directorul Serviciului Administrarea Domeniului Public, unitate care gestionează, între altele, cimitirele din municipiul Galaţi. Potrivit lui Eduard Grosu, personalul SADP a curăţat, sâmbătă, mormântul lui Covrig, iar societatea a comandat o cruce nouă. Cauza incendiului este necunoscută, deocamdată. Poliţia a demarat o anchetă. "Poliţiştii efectuează cercetări pentru a stabili dacă focul a fost pus intenţionat sau nu", a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, inspectorul principal Cristina Stoian. Directorul SADP a afirmat, însă, că este foarte posibil ca focul să fi izbucnit de la lumânările aprinse pe mormânt, astfel de incidente fiind frecvente vara şi în timpul furtunilor. "Nu vrem să ne găsim o scuză, dar credem că acele coroane uscate au luat foc de la lumânări, după care flăcările au cuprins şi crucea. Ieri după-amiază a fost vânt la Galaţi. În plus, angajaţii care se ocupă de tămâierea mormintelor mi-au semnalat faptul că, în urmă cu două-trei zile, au îndepărtat lumânări de la mormântul militarului pentru a preveni un incendiu. Asemenea incendii izolate au avut loc şi în anii trecuţi, mai ales vara, pe caniculă", a spus Eduard Grosu.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

TAB-urile românilor, „sicrie” blindate?

Deşi, de data aceasta, a fost vorba de un atac în toată regula, nu de amplasarea vreunui dispozitiv exploziv pe marginea drumului, ultimul incident s-a petrecut în condiţii similare celor în care au murit ceilalţi şase militari români în Afganistan. Iar dacă mitraliorul se afla în bătaia focului inamic, astfel că moartea sa este explicabilă, mai greu de explicat rămân rănile camarazilor săi, provocate de schijele desprinse din TAB-urile menite să le confere protecţie.

TAB-urile sunt inca bune si eficiente, insa sunt folosite impropriu. Practic e ca si cum te-ai duce cu bombardiere sa interceptezi avioane de vanatoare. TAB-ul este un vehicul de transport si desant menit sa transporte soldati in si de pe front, nici decum sa faca patrulari, intrucat patrularea implica si lupta.

Din cate stiu eu aceste transportoare rezista la tirul armelor usoare, grenade, lovituri de artilerie indirecte(ma refer la srapnel) dar nu va rezista unei lovituri directe de RPG(AG7, AG9) sau unui proiectil conceput sa perforeze blindaje. Stiu ca in razboiul transnistrean soldatii moldoveni le-au folosit pe cele cu mitraliera de calibru 30mm impotriva tancurilor T85; Taburile au fost foarte bune, insa decizia de a le trimite in lupta a fost aberanta, deznodamantul fiind usor de intuit(proiectilele subcalibru de pe T85 treceau prin cei 15-20mm de bildaj ca prin branza, avand inca suficienta energie cinetica sa mai perforeze un T34).

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Memoria unui martir

Un an de la moartea, în Afganistan, a soldatului Marius Claudiu Covrig

Un an... Un an întreg de durere şi de nelinişte. Un an de când Marius Claudiu Covrig - cel căruia i s-a potrivit prea repede titlul de erou - cădea pe câmpurile de luptă din Afganistan.

Vineri, în tăcere, aceia care continuă să îl iubească au luat parte împreună la o slujbă de pomenire, la mormântul său de pe Aleea Eroilor din Cimitirul Eternitatea. Un moment plin de emoţie şi durere, dar şi de iubire, pe care Marius l-a salutat, de acolo din ceruri, milităreşte.

Ce s-a întâmplat în această zi dovedeşte în toate felurile că drumul soldatului gălăţean nu s-a oprit, deşi a trebuit să se întoarcă anul trecut acasă înainte să-şi încheie misiunea, una de onoare, una prin care şi-a demonstrat mai mult decât trebuia curajul şi demnitatea. Lacrimile părinţilor şi mâinile tremurânde ale camarazilor pe arme sunt cele mai grăitoare semne că Marius Claudiu Covrig nu este doar un erou, ci a fost un om apropiat tuturor celor pe care i-a cunoscut.

Cu lacrimi în ochi atunci când amintirile despre Marius se deapănă precum un râu care nu au a fost lăsat să curgă îndeajuns, tatăl său ne spune că nu şi-a dorit vreodată ca fiul lui cel drag să îşi asume o misiune atât de periculoasă. Nu a avut însă puterea să îl împiedice, dar a reuşit să-l roage să participe la dificila misiune fără să încerce să fie un erou.

"Sunt ultimele cuvinte pe care i le-am spus...", ne mărturiseşte tatăl lui Marius, izbucnind în plâns. Băiatul său şi-a încheiat însă din nefericire astfel una dintre misiuni, devenind un erou.

Batalionul 300 Infanterie "Sfântul Andrei" Galaţi, din care făcea parte şi Marius Covrig, este unitatea militară română care a suferit cele mai grele pierderi în misiunile de menţinere a păcii din Afganistan. În urma misiunilor au mai căzut dispărut la datorie sublocotenenţii Narcis Şonei, ucis în aprilie 2005 şi Ionuţ Cosmin Sandu, mort în luna martie a anului 2008.

http://www.viata-libera.ro/articol-Un_a ... rig_2.html

Link to comment
Share on other sites

Martir??

Tot respectul pentru militar, si-a indeplinit misiunea si a murit pentru ca asa au vrut politicienii nostri. Dar:

MARTÍR2, -Ă, martiri, -e s.m., s.f. Persoană care a avut de îndurat suferinţe, chinuri îngrozitoare sau moartea pentru ideile, convingerile sale. ♦ Spec. Mucenic (al bisericii). ♦ P. gener. Persoană care îndură persecuţii, un tratament inuman, bătaie etc. – Din fr. martyr.

VL a luat-o razna-n popusoi...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Autorităţile sunt cinice cu eroii morţi în Afganistan

Primarul Galaţiului i-a promis soţiei militarului mort la datorie în Afganistan, Marius Covrig, că va suporta costurile lucrării funerare, îi va cumpăra o casă şi va schimba denumirea unei străzi cu numele său. Până acum nu s-a realizat nimic

Pe 13 iunie 2008 militarul român Marius Covrig, din Batalionul 300 Infanterie "Sfântul Andrei" Galaţi, a murit în Afganistan în urma unui atac cu armament uşor în timpul unei misiuni de patrulare. Alţi trei colegi de-ai săi, sublocotenentul Marius Vasile Apostol, sergentul major Daniel Dumitru Drugan şi caporalul Marius Barbu, au fost răniţi uşor. Imediat după înmormântare, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, a promis că municipalitatea va achita contravaloarea monumentului construit la cimitirul “Eternitatea”, îi va cumpăra văduvei militarului, Valentina Covrig, o casă şi chiar va schimba denumirea unei străzi din Galaţi cu numele său.

Realitatea după un an şi patru luni este cu totul alta. Absolut nici una din promisiunile amintite nu s-a realizat. Iniţial, Primăria Galaţi a trimis un reprezentant pentru efectuarea unei anchete sociale la domiciliul lui Claudiu Covrig şi cam aici se opresc bunele intenţii. „Cei de la Primăria Galaţi ne-au promis o casă şi să le spunem cât costă lucrarea funerară după ce iniţial ne-au spus că vor să facă o lucrare de mozaic. Nu m-a mai căutat nimeni de atunci. Am fost eu la Primărie prin luna mai anul acesta şi le-am spus că am finalizat lucrarea, dar nu am mai primit nici un răspuns de atunci”, ne-a declarat Claudia Covrig, soţia militarului care şi-a pierdut viaţa în Afganistan.

Soţia eroului este revoltată că, după toate cele întâmplate, lumea crede că a primit casă de la Primărie iar lucrarea funerară de la cimitirul Eternitatea a fost realizată tot cu banii municipalităţii. „M-am întâlnit cu o cunoştinţă, care mi-a spus că lucrarea făcută de Primărie este foarte frumoasă. Lumea crede că am primit şi casă. Asta este supărător pentru că până acum nu s-a realizat nimic. Am plătit 19.000 de lei pentru lucrarea funerară. Nu sunt genul care bate pe la uşi, pentru că îmi este jenă să fac aşa ceva. S-au făcut nişte promisiuni atunci şi am considerat că e bine să anunţ Primăria după ce am terminat lucrarea”, spune Valentina Covrig.

Contactat de noi, primarul oraşului Galaţi, Dumitru Nicolae, ne-a declarat prin purtătorul de cuvânt că îşi va îndeplini promisiunile făcute, fără să precizeze când anume se va întâmpla acest lucru.

http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... stazi.html

Link to comment
Share on other sites

Dumitru Nicolae, a promis că municipalitatea va achita contravaloarea monumentului construit la cimitirul “Eternitatea”, îi va cumpăra văduvei militarului, Valentina Covrig, o casă şi chiar va schimba denumirea unei străzi din Galaţi cu numele său.

Hai ca.. referitor la mormantul respectiv.. nu m-as supara. Dar la faza cu casa si cu numele strazii deja nesimtirea lui Dumitru Nicolae sare iarasi peste limita de avarie.. Dumnezeu sa-l ierte pe respectivul, da nu e vreun erou pentru niciunul dintre locuitorii Galatiului. A plecat acolo pentru un salariu, ca orice alt militar de cariera si si-a asumat riscurile, dar nimic mai mult.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Hoţii au profanat mormântul unui erou mort în Afganistan

Indivizi rămaşi deocamdată neidentificaţi au furat mai multe obiecte din bronz evaluate la circa 2.000 de lei de pe mormântul sublocotenentului Marius Covrig. Mormântul eroului gălăţean a mai fost profanat după 40 de zile de la înmormântare, când au fost incendiate coroanele mortuare.

Familia sublocotenentului Marius Covrig este revoltată că mormântul acestuia a fost profanat a doua oară în mai puţin de doi ani. De pe mormântului eroului au fost furate trei felinare din bronz şi un braţ care ţine simbolic o ramură de măslin, tot din bronz. Prejudiciul a fost evaluat de familie la circa 2.000 de lei. Soţia ofiţerului gălăţean, mort pe frontul din Afganistan, susţine că se impune ca mormintele din cimitirul „Eternitatea" să fie mai bine păzite pentru ca incidentele de acest gen să nu se mai repete. „Este supărător că se întâmplă aşa ceva. Am depus plângere la Poliţie pentru profanare de morminte. S-a produs o daună evident, dar pe mine mă interesează dauna morală. Este până la urmă un erou şi noi venim aici să-l onorăm şi îi găsim mormântul profanat", a declarat revoltată Valentina Covrig.

Fratele gălăţeanului care şi-a pierdut viaţa în Afganistan, Cristi Covrig, crede că cel mai probabil obiectele furate din cimitirul Eternitatea sunt vândute la preţuri mult mai mici la rudele altor persoane decedate. „Nu m-ar mira să regăsesc obiectele furate de la mormântul fratelui meu la alt mormânt", susţine Cristi Covrig. Gălăţeanul este supărat pentru că la 40 de zile de la înmormântarea fratelui său, persoane rămase încă neidentificate au dat foc la coroanele mortuare depuse de autorităţi şi familie la mormântul lui Marius Covrig.

Autorităţile gălăţene au mai dezamăgit odată familia Covrig după ce la înmormântarea lui Marius, primarului municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, îi promitea soţiei sale că îi va face rost de locuinţă şi va suporta costurile înmormântării. La aproape doi ani de la acel moment, nici una dintre aceste promisiuni nu a prins contur.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Hotii_au_profanat_mormantul_unui_erou_mort_in_Afganistan_0_196780366.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.