Jump to content

Subvenţie acordată ilegal unei firme din Iveşti


dcp100168

Recommended Posts

Subvenţie acordată ilegal unei firme din Iveşti

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatilor:

- NERUJA VASILICA, specialist agricol în cadrul Centrului Agricol Iveşti, instituţie subordonată Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- NĂSTĂSACHE MIHAI, administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a retinut infractiunea de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La finele anului 2007, inculpata Neruja Vasilica, la rugămintea inculpatului Năstăsache Mihai, şi-a încălcat cu bună-ştiinţă atribuţiile de serviciu constând în monitorizarea modului de acordare a ajutoarelor financiare către producătorii agricoli.

Concret, inculpata a atestat în fals, prin încheierea unui proces-verbal final, că, în perioada 11.12.2007 - 27.12.2007, s-a administrat (şi se va administra) în sol, pe o suprafaţă de 270 ha, pe raza comunei Iveşti, a unei cantităţi de 964.000 kg amendamente fosfogips. În baza acestui proces-verbal final, inculpatului Năstăsache Mihai i s-a aprobat, la data de 21.12.2007, plata sumei de 103.752 lei, ce a fost virată de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală în contul firmei sale. Subvenţia astfel primită a fost folosită ulterior în scopul său personal sau al societăţii, al cărei administrator era.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Direcţia pentru Agricultură Galaţi s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 103.743,07 lei, reprezentând finanţarea de la buget a cheltuielilor de amendare a solurilor pentru anul 2007.

În cauză s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra bunurilor imobile (case de locuit şi terenuri) şi mobile (două autoturisme) aparţinând celor doi inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galaţi, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ministerul Agriculturii, prejudiciat cu peste 100.000 de lei de doi specialişti agricoli gălăţeni

Vasilica Neruja şi Mihai Năstache şi-au dat mâna pentru folosirea ilegală a subvenţiilor primite de la stat, fiind condamnaţi la pedepse cu suspendare şi muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Procurorii anticorupţie au stabilit că, la finele anului 2007, Vasilica Neruja, la rugămintea lui Mihai Năstăsache, şi-a încălcat cu bună ştiinţă atribuţiile de serviciu constând în monitorizarea modului de acordare a ajutoarelor financiare către producătorii agricoli. „Concret, inculpata a atestat în fals, prin încheierea unui proces verbal final, că, în perioada 11.12.2007 - 27.12.2007, s-a administrat (şi se va administra) în sol, pe o suprafaţă de 270 ha, pe raza comunei Iveşti, a unei cantităţi de 964.000 kilograme amendamente fosfogips”, susţin procurorii anticorupţie.

Tribunalul Galaţi a condamnat-o pe Vasilica Neruja, specialist agricol în cadrul Centrului Agricol Iveşti, instituţie subordonată Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, la şase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual. Mihai Năstăsache, specialist agricol la acelaşi Centru Agricol din Iveşti, a primit trei ani de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pentru utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Pe parcursul termenului de supraveghere, Mihai Năstache va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Iveşti - Serviciul de Salubrizare sau în cadrul Şcolii Gimnaziale Negoiţă Dănăilă, sat Buceşti, pe o perioadă de 80 de zile.

Sechestru pe case şi maşini

În baza procesului verbal amintit, lui Mihai Năstăsache i s-a aprobat, la data de 21.12.2007, plata sumei de 103.752 lei, ce a fost virată de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi în contul firmei sale. „Subvenţia astfel primită a fost folosită ulterior în scopul său personal sau al societăţii, al cărei administrator era”, au concluzionat reprezentanţii DNA Galaţi. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - DADR Galaţi s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 103.743,07 lei, reprezentând finanţarea de la buget a cheltuielilor de amendare a solurilor pentru anul 2007, iar instanţa a stabilit ca cei doi specialişti agricoli să returneze banii. Procurorii au pus sechestru asigurător asupra bunurilor imobile (case de locuit şi terenuri) şi mobile (două autoturisme) aparţinând celor doi specialişti agricoli, ce au fost menţinute acum prin hotărârea Tribunalului Galaţi în vederea recuperării prejudiciului.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Judecătorii consideră că şi munca în folosul comunităţii este prea mult într-un caz de utilizare ilegală a subvenţiilor

Curtea de Apel Galaţi a decis în mod bizar rejudecarea unui proces, unde doi specialişti agricoli au fost condamnaţi de Tribunalul Galaţi pentru că au fentat legea ce priveşte utilizarea subvenţiilor.

Procurorii anticorupţie au stabilit că, la finele anului 2007, Vasilica Neruja, la rugămintea lui Mihai Năstăsache, şi-a încălcat cu bună  ştiinţă atribuţiile de serviciu constând în monitorizarea modului de acordare a ajutoarelor financiare către producătorii agricoli. „Concret, inculpata a atestat în fals, prin încheierea unui proces verbal final, că, în perioada 11.12.2007 - 27.12.2007, s-a administrat (şi se va administra) în sol, pe o suprafaţă de 270 ha, pe raza comunei Iveşti, a unei cantităţi de 964.000 kilograme amendamente fosfogips”, susţin procurorii anticorupţie.

Tribunalul Galaţi a condamnat-o pe Vasilica Neruja, specialist agricol în cadrul Centrului Agricol Iveşti, instituţie subordonată Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, la şase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual. Mihai Năstăsache, specialist agricol la acelaşi Centru Agricol din Iveşti, a primit trei ani de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pentru utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Pe parcursul termenului de supraveghere, Mihai Năstache ar urma să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Iveşti - Serviciul de Salubrizare sau în cadrul Şcolii Gimnaziale Negoiţă Dănăilă, sat Buceşti, pe o perioadă de 80 de zile.

În baza procesului verbal amintit, lui Mihai Năstăsache i s-a aprobat, la data de 21.12.2007, plata sumei de 103.752 lei, ce a fost virată de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi în contul firmei sale. „Subvenţia astfel primită a fost folosită ulterior în scopul său personal sau al societăţii, al cărei administrator era”, au concluzionat reprezentanţii DNA Galaţi. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - DADR Galaţi s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 103.743,07 lei, reprezentând finanţarea de la buget a cheltuielilor de amendare a solurilor pentru anul 2007, iar instanţa a stabilit ca cei doi specialişti agricoli să returneze banii. Procurorii au pus sechestru asigurător asupra bunurilor imobile (case de locuit şi terenuri) şi mobile (două autoturisme) aparţinând celor doi specialişti agricoli, ce au fost menţinute ulterior prin hotărârea Tribunalului Galaţi în vederea recuperării prejudiciului.

În loc de un verdict final, vom avea parte de rejudecarea procesului, decizia fiind luată zilele trecute de Curtea de Apel Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Doi specialişti agricoli care şi-au însuşit ilegal peste 100.000 de lei provenind din subvenţii au scăpat de închisoare, dar li s-a pus sechestru pe case

Tribunalul Galaţi i-a condamnat la pedepse cu suspendare pe Vasilica Neruja şi Mihai Năstăsache pentru fals intelectual şi folosirea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Judecătorii nu au uitat de prejudiciu şi a pus sub sechestru casele, terenurile şi maşinile celor doi pentru acoperirea pagubei create Ministerului Agriculturii.

Procurorii anticorupţie au stabilit că,  la finele anului 2007, Vasilica Neruja, la rugămintea lui Mihai Năstăsache, şi-a încălcat cu bună  ştiinţă atribuţiile de serviciu constând în monitorizarea modului de acordare a ajutoarelor financiare către producătorii agricoli. „Concret, inculpata a atestat în fals, prin încheierea unui proces verbal final, că, în perioada 11.12.2007 - 27.12.2007, s-a administrat (şi se va administra) în sol, pe o suprafaţă de 270 ha, pe raza comunei Iveşti, a unei cantităţi de 964.000 kilograme amendamente fosfogips”, susţin procurorii anticorupţie.

Tribunalul Galaţi a condamnat-o iniţial pe Vasilica Neruja, specialist agricol în cadrul Centrului Agricol Iveşti, instituţie subordonată Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, la şase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual. Curtea de Apel Galaţi a decis rejudecarea procesului, iar pe 25 noiembrie Tribunalul a mai adăugat două luni de închisoare la pedeapsa aplicată iniţial.

Mihai Năstăsache, specialist agricol la acelaşi Centru Agricol din Iveşti, a primit trei ani de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pentru utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, verdictul rămânând acelaşi şi după rejudecare. Pe parcursul termenului de supraveghere, Mihai Năstache ar urma să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Iveşti - Serviciul de Salubrizare sau în cadrul Şcolii Gimnaziale Negoiţă Dănăilă, sat Buceşti, pe o perioadă de 80 de zile.

Returnează banii sau rămân fără case, terenuri şi maşini

În baza procesului verbal falsificat, lui Mihai Năstăsache i s-a aprobat, la data de 21.12.2007, plata sumei de 103.752 lei, ce a fost virată de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi în contul firmei sale. „Subvenţia astfel primită a fost folosită ulterior în scopul său personal sau al societăţii, al cărei administrator era”, au concluzionat reprezentanţii DNA Galaţi. 

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - DADR Galaţi s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 103.743,07 lei, reprezentând finanţarea de la buget a cheltuielilor de amendare a solurilor pentru anul 2007, iar instanţa a stabilit acum ca cei doi specialişti agricoli să returneze banii. Procurorii au pus sechestru asigurător asupra bunurilor imobile (case de locuit şi terenuri) şi mobile (două autoturisme) aparţinând celor doi specialişti agricoli, ce au fost menţinute acum prin hotărârea Tribunalului Galaţi în vederea recuperării prejudiciului.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.