Jump to content

Galaţiul, printre oraşele din România în care nu plouă


dcp100168

Recommended Posts

Galaţiul, printre oraşele din România în care nu plouă

În anul 2014, românii au parte de o vară ploioasă. Totuși, precipitațiile atmosferice nu sunt distribuite în mod egal în toate localitățile din țară. Cea mai mare cantitate de precipitații căzută pe tot parcursul anului trecut a fost consemnată pe Vârful Omu și s-a cifrat la 999,8 mm, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), care citează Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Pe locul al doilea în topul celor mai ploioase locuri din România s-a situat, în anul 2013, orașul Târgu Jiu unde s-au înregistrat 851,3 mm de precipitații, pe tot parcursul anului. Acesta este urmat de orașul Sibiu, cu un nivel al precipitațiilor de 725,9 mm. Urmează localitățile Deva (685,7 mm), Satu Mare (679,9 mm) și Iași (678,8 mm). Printre primele zece cele mai ploioase orașe din România mai numărăm și orașele Cluj-Napoca, unde au căzut 631,6 mm de precipitații, Buzău, cu 629,4 mm de precipitații în 2013, Timișoara cu 622,3 mm și București, cu 619,5 mm, conform datelor colectate de ANM de la Stația Filaret.

La polul opus, cele mai mici cantități de precipitații s-au înregistrat, anul trecut, în orașul Suceava, doar 508,6 mm, aproximativ jumătate din nivelul precipitațiilor consemnate pe Vârful Omu. Cantități reduse de precipitații s-au mai înregistrat în Turnu Măgurele (520,7 mm), Constanța (528,3 mm), Calafat (529,7 mm), Târgu Mureș (558,4 mm) și Galaţi (560 mm).

Clima României este temperat-continentală de tranziţie. Însă, aceasta mai este marcată de influenţe climatice oceanice, continentale, scandinavo-baltice, submediteraneene şi pontice. Potrivit ANM, în Banat şi Oltenia se face simţită nuanţa mediteraneană, caracterizată de ierni blânde şi ploi mai multe, în special toamna. În Dobrogea se manifestă nuanţa pontică, adică ploile sunt mai rare, dar torenţiale. În regiunile din estul ţǎrii, este mai pronunţat caracterul continental. În nordul României, în regiunile Maramureş şi Bucovina, se manifestă efectele nuanţei scandinavo-baltice, care determină un climat mai umed şi mai rece, cu ierni geroase. În vestul ţării se manifestă mai pronunţat influenţe ale sistemelor de joasă presiune, generate deasupra Atlanticului, ceea ce determina temperaturi mai moderate şi precipitaţii mai bogate. Totodată, apar diferențe de climă și pe treptele altitudinale, în masivele muntoase ale Carpaților fiind prezent climatul montan răcoros, cu umezeală mare în tot timpul anului.

money.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.