Jump to content

Surpare pe strada Stadionului


dcp100168

Recommended Posts

Surpare pe strada Stadionului

Problema tasărilor de pe strada Stadionului s-a dovedit extrem de gravă, din moment ce autorităţile au luat, în final, decizia de a închide complet circulaţia în zonă, pe segmentul cuprins între sensul giratoriu şi Bulevardul Oţelarilor.
Conform informaţiilor noastre, craterul de pe strada Stadionului va „înghiţi” mulţi bani de la bugetul local, întrucât autorităţile vor comanda nu mai puţin de trei expertize şi studii pentru a afla cu ce se confruntă, de fapt, şi ce măsuri se vor impune pentru ca traficul să se desfăşoare în bune condiţii şi în siguranţă în zona respectivă.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, pe strada Stadionului vor fi realizate o expertiză a stabilităţii solului, o alta a stării conductelor, dar şi un studiu geotehnic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Un milion de euro pentru groapa de pe strada Stadionului!

Una dintre ultimele gropi apărute în Galaţi este şi una dintre cele mai norocoase. Ea, groapa de pe strada Stadionului, se poate considera o răsfăţată în condiţiile în care va fi astupată cu o grămadă de bani. Asta la propriu. Primăria a făcut nişte studii şi a ajuns la concluzia că pentru lucrarea de la Liceul Sportiv este nevoie de un milion de euro. În justificare se spune că operaţiunea este atât de costisitoare deoarece trebuie refacut tot carosabilul auto şi pietonal, adică strada, parcarea şi trotuarul. În plus, este nevoie să fie schimbate mai multe conducte subterane, deoarece surparea le-a avariat.

Proiectul de hotărâre privind alocarea fondurilor pentru lucrarea de pe strada Stadionului va fi pe masa aleşilor la următoarea şedinţă de Consiliu Local.

Groapa de la Liceul Sportiv a apărut în luna iunie. Iniţial autorităţile au împrejmuit locul şi au permis circulaţia maşinilor pe un singur fir, dar ulterior când au constatat că întreaga stradă este în pericol au blocat complet traficul auto. Cei de la Primărie promit că termenul de finalizare a lucrărilor este septembrie 2015. Rămâne de văzut dacă va fi aşa, în condiţiile în care lucrările din oraş îşi schimbă frecvent costurile şi termenul limită de finalizare.

regionalpost.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Pe o stradă surpată din Galaţi se circulă non-stop deşi accesul este interzis
Şoferii şi pietonii din Galaţi îşi riscă zilnic viaţa circulând pe o stradă care, teoretic, este închisă traficului din cauza unei surpări. Deşi au fost montate semne de circulaţie şi chiar bariere, nimeni nu le ia în seamă, nici măcar poliţia sau angajaţii Primăriei. Mai grav este că lucrările trenează spre disperarea locatarilor din zonă, care se tem că pământul le-ar putea înghiţi casele cu totul.

Calvarul locuitorilor de pe strada Stadionului din Galaţi a început acum două luni când în asfalt a apărut o groapă de câţiva metri. De vină ar fi fost o infiltraţie din canalizare.

Prompte, autorităţile locale au interzis circulaţia şi chiar au pus poliţişti locali la intrarea pe stradă pentru a-i descura pe şoferi. Imediat ce au plecat poliţiştii, şoferii au îndepărtat barierele şi au intrat cu maşinile pe stradă.

Nici măcar maşinile Primăriei sau poliţiei nu ţin cont de semnalizarea rutieră din zonă. Iar dacă omul legii nu respectă restricţia de ce ar face-o şoferii obişnuiţi.

Un jurnalist local a filmat zilnic cum şoferii încalcă restricţiile de circulaţie.

În ciuda insistenţelor locatarilor, autorităţile bat pasul pe loc. Lucrările mai au de aşteptat.

Sătui de promisiuni, locatarii spun că vor bloca drumul dacă autorităţile nu intervin.

tvr.ro

Link to comment
Share on other sites

Artera pe care (nu) se circulă. Mistere grele tasează strada Stadionului

* Astăzi se împlinesc 60 din cele „cel puţin 60 de zile" pentru care strada Stadionului a fost închisă circulaţiei rutiere, în zona Liceului Sportiv * Carosabilul şi trotuarele se „scufundă” în continuare, asfaltul face valuri, iar Primăria caută „misterul” * Aleşii se pregătesc să crească de la 3 la 4,1 milioane de lei suma alocată pentru reabilitarea conductei de apă pe străzile din zonă

De la începutul anului şi până acum, nu s-a circulat prea mult în voie pe strada Stadionului, în zona Liceului cu Program Sportiv. În prezent, deşi strada e închisă traficului rutier de două luni, şoferii rulează pe carosabilul tasat şi pe trotuare, fără să le pese că artera ar putea ceda cu totul sub greutatea maşinilor. Ce a făcut Primăria de pe 17 iulie 2014, când a închis circulaţia şi până acum, e greu de spus.

Pe hârtie, treaba e rezolvată

Aprobarea documentaţiei tehnico-economice şi angajarea fondurilor pentru reabilitarea conductei de apă de pe străzile Stadionului, Victor Vâlcovici şi bulevardul Dunărea au constituit, calendaristic, cea de-a doua decizie luată de aleşi în acest an. În documentele hotărârii votate pe 30 ianuarie se arăta că “străzile Stadionului, între Oţelarilor şi Drum Uzina de Apă, Vâlcovici şi bd. Dunărea dispun de reţele de apă ce au durata normată de funcţionare depăşită şi nu mai prezintă siguranţă din punct de vedere tehnic şi al parametrilor fizico-chimici ai apei potabile. În condiţiile de uzură avansată produsă de vechimea de peste 30 ani a conductei de oţel, cât şi pozării în canal tehnic nevizitabil, se produc avarii repetate, la circa trei luni. Acestea conduc la necesitatea lucrărilor de reabilitare, realizarea lor cu prioritate, înaintea investiţiilor pentru care sunt elaborate documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţii”.

Prin proiect erau prevăzute lucrări de înlocuire a conductei de distribuţie existente, pe traseul afectat urmând a se reface carosabilul şi trotuarele, valoarea totală a investiţiei fiind estimată la 3.053.260 de lei de la bugetul local, iar durata la 12 luni.

Din avarie în avarie, spre tasarea finală

Ei bine, nu vă faceţi speranţe, investiţia votată de aleşi n-a fost transpusă în realitate, chit că avariile s-au succedat în continuare. Potrivit jurnalului de intervenţii SC Apă Canal, prima avarie s-a petrecut pe 10 ianuarie, la Liceul Sportiv, când conducta s-a spart. Pe 30 aprilie s-a produs altă avarie, tot la Liceul Sportiv, care a necesitat spargerea trotuarului. Pe 24 iunie, în acelaşi loc, altă avarie a impus spargerea carosabilului. Pe 30 iunie, însă, locatarii blocului C1, situat în faţa Liceului Sportiv, pe strada Stadionului, reclamau îngroziţi că drumul ce trece prin fata construcţiei se prăbuşeşte şi că, odată cu hăul săpat de muncitorii Apă Canal, au apărut fisuri şi în jurul blocului, iar grădina şi aleea de la intrarea în bloc s-au „scufundat” în pământ mai bine de jumătate de metru. „Pe strada Stadionului sunt avarii la reţelele de apă gestionate de SC Apă Canal. Primăria monitorizează situaţia”, suna răspunsul liniştitor al autorităţilor.

Pe aici (nu) se mai trece

Municipalitatea a „monitorizat” situaţia până pe 15 iulie, când a anunţat că, începând din noaptea de 16-17 iulie 2014, autovehiculele cu masa autorizată mai mare de 3,5 tone nu vor mai putea circula pe strada Stadionului, pe segmentul cuprins între sensul giratoriu şi intersecţia cu strada Oţelarilor.

Măsura se impunea pentru „buna desfăşurare a lucrărilor de reparaţie a carosabilului din zona Liceului cu Program Sportiv şi va rămâne în vigoare cel puţin 60 de zile”. Pe 17 iulie, însă, municipalitatea a anunţat închiderea completă a circulaţiei pe strada Stadionului, de la sensul giratoriu până la intersecţia cu Oţelarilor, pentru toate categoriile de autovehicule şi tot pentru "cel puţin 60 de zile".

Carosabilul se tot duce

Dacă în primele zile restricţiile au fost respectate, în prezent pe stradă circulă cine şi cum vrea. Unii şoferi rulează pe trotuare, spre nemulţumirea pietonilor, alţii se strecoară pe lângă gardurile care restricţionează accesul şi ridică nori de praf galben, străbătând carosabilul a cărui tasare se tot adânceşte. Diferenţa de nivel devine tot mai mare pe zi ce trece, iar asfaltul s-a vălurit. Gărduţul de protecţie din faţa Liceului Sportiv s-a deformat din cauza tasării. De muncit, nimeni nu munceşte în zonă! Pe trotuarul din zona blocului C a fost lăsat un maldăr de pământ, iar după săpăturile executate de Apă Canal, în zona liceului nu s-a turnat asfalt.

Ce-a făcut Primăria două luni?

Răspunsul l-am primit de la Silviu Bacalum, directorul Direcţiei Generale de Servicii Publice. “Pe strada Stadionului, în zona Liceului Sportiv şi a blocului C1, s-a constatat o surpare. Apă Canal a reparat conductele pe care le administrează, pentru a nu se agrava situaţia. Primăria a demarat o expertiză tehnică atât a conductelor, cât şi a terenului, cu studiu geo, expertiză care ne va spune ce trebuie să facem. Studiul va fi gata în câteva zile. Iar cei care intră cu tupeu pe stradă sunt riverani”, ne-a declarat senin directorul. Nu sunt numai riverani, garantăm noi!

Suplimentare de fonduri şi de lucrări

Până va desluşi Primăria misterele adânci ale tasării, pe masa comisiilor Consiliului Local a ajuns, spre avizare, un proiect de hotărâre care modifică decizia luată în ianuarie cu privire la strada Stadionului şi nu numai. „Ca urmare a accidentului tehnic din data de 9 iulie 2014, care a dus la tasarea accentuata a carosabilului, pentru realizarea proiectului s-a constatat că sunt necesare lucrări suplimentare pe strada Stadionului.

Pentru realizarea obiectivului de investiţii este necesară includerea atât a lucrărilor de desfacere-refacere carosabil auto şi pietonal pe traseul lucrărilor de reabilitare a conductei, cât şi includerea tuturor lucrărilor de înlocuire a nodurilor hidraulice existente pe străzile Stadionului, Săvineşti (faţă de strada Vâlcovici) şi bd. Dunărea”, se arată în documente. Valoarea investiţiei se ridică la 4.163.980 de lei, iar durata este de 12 luni.

Rămâne de văzut dacă aleşii vor vota investiţia şi când va demara aceasta.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Strada Stadionului, un meci abandonat de Marius Stan?

Închisă, de Primăria municipiului Galaţi, în urmă cu trei luni de zile pentru că nu mai prezenta siguranţă în trafic, (din cauza conductelor de apă şi canalizării, reţele care au pierdut apă şi din cauza cărora zona s-a tasat), strada Stadionului din Galaţiul secolului XXI pare o uliţă părăsită a unui cătun uitat de lume. Panourile care închideau, în iulie, traficul rutier, au fost mutate - probabil de şoferii exasperaţi să ocolească trei-patru străzi pentru a ajunge la destinaţie, din cauza unei străzi pe care, de trei luni, nu se întâmplă nimic -, în timp ce praful de pe stradă s-a transformat într-un noroi în care nu calcă niciun muncitor. Şi acest lucru, deoarece nimeni nu lucrează pe strada Stadionului, deşi nivelul arterei este vizibil inferior restului şoselei, dovadă că fenomenul de tasare este serios şi avansează.

Locatarii din zonă sunt îngrijoraţi cu atât mai mult cu cât ploile din ultima perioadă au afectat şi mai mult stabilitatea solului, fenomenul de tasare putând fi acum, sesizabil cu ochiul liber. „Când a plouat serios ultima dată, s-a făcut o baltă mare aici. Au venit cei de la Apă Canal cu pompele şi au dat apa la vale, în curtea Liceului Sportiv. La baza blocului s-au format crăpături şi primarului nu-i pasă! La alegeri, în 2012, venea pe aici, de atunci nu l-a mai văzut nimeni! Nimeni nu lucrează, totul e abandonat!”, a spus o locatară a blocului turn C1, aflat exact în zona afectată de tasare.

„SC Apă Canal monitorizează aproape zilnic starea de lucruri de acolo, însă fără o comandă a Primăriei, nu executăm nicio lucrare. Primăria urmează să decidă când vor începe lucrările, în baza unui studiu”, explică reprezentanţii Biroului de relaţii publice din cadrul SC Apă Canal.

„Pe strada Stadionului nu au demarat încă lucrările, deoarece se aşteaptă rezultatul studiului geo şi al expertizei tehnice. Potrivit contractului încheiat, cele două studii trebuie să fie finalizate până la sfârşitul lunii octombrie”, a transmis purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Surpare usoara! Apa Canal (aia de produc pagubele) asteapta de la altcineva (care - surpriza-  este fix... patromul) sa-si spuna parerea. Oare ce mama naibii ar trebui sa se intample ca cineva (competent) sa faca ceva?

Link to comment
Share on other sites

Pe strada Stadionului s-a blocat şi circulaţia pietonală

* Din luna iulie, blocul C1 se scufundă odată cu strada * Singurele măsuri luate de autorităţi au fost... să taie copacii, să distrugă gardul adiacent străzii şi să amenajeze nişte rigole nefuncţionale * În plus, trotuarul a fost blocat cu un mal de pământ * Iar şoferii continuă să îşi facă drum pe o stradă închisă

Locatarii blocului C1, în dreptul căruia strada Stadionului se scufundă pe zi ce trece, au ajuns la capătul răbdării. Deşi circulaţia rutieră a fost restricţionată de mai bine de trei luni, autoturismele, ba chiar şi microbuzele se strecoară printre bariere şi trec ca şi când acestea nici n-ar exista. În schimb, circulaţia pietonală a fost blocată de un mal de pământ trântit pe trotuar. Pietonii au de ales: fie îl escaladează, fie merg pe carosabil. Pe lângă hăul căscat în carosabil, grădina din faţa blocului şi aleea ce duce către intrarea în imobil s-au adâncit în pământ mai bine de jumătate de metru, iar fisurile apărute la baza blocului şi în jurul lui se tot adâncesc. Ei bine, în aceste condiţii, singurele măsuri vizibile luate de autorităţi au fost să taie nişte copaci, să distrugă gardul adiacent străzii şi să amenajeze rigole pentru scurgerea apelor pluviale orientate tot către zona “scufundată”. Iar în rigole, apa bălteşte pentru că sunt nefuncţionale şi în contrapantă.

„Vin doar ziare şi televiziuni!”

„Vine iarna! Ne ţinem de autorităţi şi nu primim niciun răspuns. Vin doar ziarele şi televiziunile, dar de la Primărie nimeni”, ni s-a plâns şefa de scară, doamna Marcu. Ne arată la colţul blocului o ditamai gaură apărută chiar la baza construcţiei, acoperită, empiric, cu folie şi cărămizi. „Or să vină ploile, zăpada cea mare, şi toată apa se va duce sub bloc! Ne ducem la vale cu totul! Primarul n-a venit niciodată, să vorbim cu el. Şoseaua se duce! O să auziţi odată că strada a înghiţit o maşină”, spune îngrijorată.

Locatara mai zice că autorităţile au venit şi au făcut măsurători timp de o lună, zi de zi, dar în afara faptului că s-ar fi găsit umezeală şi la 18 metri adâncime, nu au aflat mai nimic. Locatarii care au încercat să-şi vândă apartamentele nu au reuşit şi se tem că vor avea bulină roşie pe bloc.

Apă evacuată în curtea Liceului Sportiv

„Au descoperit o canalizare moartă, au înfundat-o cu ciment şi apoi au adus pământ şi au pus peste. A rămas pământul acela acolo, pe trotuar, şi nu a venit nimeni să-l ia! N-au oamenii pe unde să treacă. De ce ne-au tăiat copacii, nu ştim! Am avut nişte copaci frumoşi aici! Au spus că-i taie ca să facă lucrarea! Şi n-au mai făcut nimic. Acum o lună şi ceva, când a fost o ploaie puternică, s-a făcut o baltă mare. Au venit de la Apă Canal, au băgat pompele şi-au dat apa în curtea liceului”, povesteşte dna Marcu.

O capcană în plus

Dacă pe trotuar nu se mai poate merge normal, iar pe aleea către bloc urci pieptiş, în zona laterală a imobilului, pe aleea care duce către punctul gospodăresc şi către staţia de transport local, a mai apărut o capcană: o canalizare pe care muncitorii au acoperit-o cu o placă de beton, dar au lăsat ridicate agăţătorile de metal. E perfectă ca să se împiedice trecătorii care vor să ducă gunoiul sau care se grăbesc să prindă autobuzul.

Oamenii vor să ştie

Tot ce le-am putut spune oamenilor îngrijoraţi a fost că la finele lunii ar trebui să fie gata expertiza tehnică şi studiul geo care să pună diagnosticul tasării şi să dea soluţia de remediere. „Ca plătitori de taxe şi impozite, noi, locatarii blocului C1, ca de altfel şi alţi locatari din zonele alăturate, al căror confort şi chiar siguranţă sunt afectate, ne considerăm îndreptăţiţi să cunoaştem stadiul evaluărilor şi când consideraţi să începeţi şi să finalizaţi lucrările de remedire!”, este mesajul la adresa autorităţilor, pe care ni l-a transmis un alt locatar al blocului, dl Miu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pe trotuarul străzii Stadionului se poate circula

Aşa cum scriam în ediţia de marţi a ziarului nostru, nu doar circulaţia rutieră era restricţionată (teoretic) pe strada Stadionului, ci şi cea pietonală.

De aproape o lună, un mal de pământ zăcea trântit pe trotuar, în dreptul blocului C1, lăsându-i pe pietoni să aleagă: îl escaladează sau merg pe carosabil. Iată însă că un „miracol” s-a petrecut ieri dimineaţă, 23 octombrie. În zece minute, câţiva muncitori şi un utilaj au adunat pământul de pe trotuar şi l-au mutat în grădina din faţa blocului.

Acum se poate circula, dar - pe altă parte - să pui pământul galben peste vegetaţie nu e o idee tocmai inspirată...

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

S-a elucidat misterul! Iată de ce se scufundă strada Stadionului

* Apă Canal era convinsă că a remediat tot ce era de remediat pe strada Stadionului, dar s-a înşelat * Experţii plătiţi de Primărie au constatat că principala cauză a tasărilor şi surpărilor o constituie infiltraţiile şi scurgerile necontrolate de apă din subsol

Strada Stadionului, închisă circulaţiei rutiere pe 17 iulie 2014, a înregistrat, în sfârşit, un progres! Nu vorbim despre faptul că i s-a săpat un şanţ şi s-a astupat o canalizare cu o bancă răsturnată. Vestea cea mare este că s-au finalizat expertizele şi studiul geo comandate de Primăria Galaţi cu privire la „accidentul de sol”, aşa cum cataloghează experţii carosabilul care se tot adânceşte.

Apă Canal şi Electrocentrale sunt de vină

Trebuie să ştiţi că, în afară de studiul geo, s-au efectuat două expertize, una de teren şi alta la reţelele subterane. Potrivit Primăriei, costul total al expertizelor şi studiului se ridică la 56.500 lei, iar documentaţia a fost transmisă, spre avizare Inspectoratului de Stat în Construcţii. „Ca urmare a expertizelor făcute, s-a constatat că principala cauză a tasărilor şi surpărilor de pe strada Stadionului sunt infiltraţiile şi scurgerile necontrolate de apă din subsol. Experţii au stabilit că sunt pierderi de apă din conducte, că apele pluviale nu se colectează corespunzător şi că în zonă există un colector dezafectat al Electrocentrale, care nu a fost conservat corespunzător, lucru care contribuie la tasarea terenului”, ne-a dezvăluit Primăria, la solicitarea noastră.

Care scurgeri?

Faptul că strada se scufundă pentru că sunt pierderi din conducte trebuie să fie o surpriză pentru Apă Canal. Societatea a lucrat, ca să nu spunem cârpit, la conducte cam tot anul. Potrivit jurnalului de intervenţii SC Apă Canal, prima avarie s-a petrecut pe 10 ianuarie, la Liceul Sportiv, când conducta s-a spart. Pe 30 aprilie s-a produs altă avarie, tot la Liceul Sportiv, care a necesitat spargerea trotuarului. Pe 24 iunie, în acelaşi loc, altă avarie a impus spargerea carosabilului. În septembrie, Silviu Bacalum, pe atunci directorul Direcţiei Generale de Servicii Publice, ne declara că Apă Canal a reparat conductele pe care le administrează. Şi de aceea se face studiu cu expertiză, ca să aflăm de ce se tasează strada!

Ce-i de făcut?

În lumina concluziilor experţilor, „conductele de 400 mm şi 700 mm care alimentează zona trebuie reabilitate de urgenţă, apoi trebuie rezolvată problema colectorului CET. Totodată sunt necesare lucrări de redimensionare a colectoarelor de ape pluviale, de refacere a pantelor de înclinare a spaţiilor verzi adiacente blocurilor din zonă, iar mai apoi de refacere a străzii, pornind de la fundaţie şi terminând cu carosabilul”, ne-a informat Primăria.

Potrivit acesteia, lucrările de refacere a străzii Stadionului, pe tronsonul afectat de tasare, se vor derula în două etape. „În prima etapă, aflată în derulare, Apă Canal efectuează lucrări de reparaţie şi reabilitare a conductelor de 400 mm şi 700 mm. În paralel, se fac lucrări de redimensionare a sistemului de scurgere a apelor pluviale de pe carosabil şi de amenajare a pantelor de înclinare a spaţiilor verzi adiacente blocurilor din zonă. Estimăm că aceste lucrări se pot finaliza până la sfârşitul anului în curs, cu condiţia ca vremea să fie favorabilă. În etapa a doua, se vor face lucrările propriu-zise de refacere a segmentului de stradă afectat. Aceste lucrări vor demara în primăvara anului viitor, după ce vor fi finalizate toate procedurile prevăzute de lege”, ne-a răspuns Primăria.

Au început săpăturile

Ieri, la orele prânzului câţiva muncitori şi un utilaj adânceau o groapă săpată pe trotuar. Bizar este că, în jurnalul de intervenţii pe care Apă Canal îl publică pe site-ul propriu, nu figurează nicio lucrare pe Stadionului. Trecând peste aceste mici dileme, vestea bună este că strada va fi redeschisă circulaţiei, dacă avem noroc, anul acesta. „Demn de menţionat este faptul că, după încheierea primei etape de lucrări, vom analiza posibilitatea redeschiderii traficului uşor pe strada Stadionului, până la demararea lucrărilor finale. O decizie în acest sens se va lua cu consultarea experţilor şi cu aprobarea Comisiei pentru Siguranţa Circulaţiei”, ne-a comunicat Biroul de Presă al Primăriei.

Mai rămâne să aflăm şi de ce se surpă blocul C1, de pe aceeaşi stradă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Când se va putea circula pe strada Stadionului

* Fără cizme de cauciuc nu se poate trece prin zona Liceului Sportiv * Circulaţia rutieră este închisă de şase luni, dar şoferii rulează pe trotuar

Mocirlă, bălţi uriaşe, maluri de pământ excavat, ici-colo peticele de zăpadă, trei utilaje rămase din noiembrie, de când se lucra pe strada Stadionului şi maşini parcate pe unde s-a putut. Pentru elevi şi profesori este o adevărată aventură să intre şi să iasă din Liceul Sportiv. Trebuie să traverseze şanţul săpat în faţa porţii pe o pasarelă la care ajung călcând pe o uşă de lemn, transformată într-un podeţ menit să-i apere de glodul în care picioarele s-ar afunda până la gleznă. Pentru pietoni, încălţămintea obligatorie ar trebui să fie cizmele de cauciuc.

Oficial, circulaţia rutieră este închisă din 17 iulie 2014. Practic, maşinile mici se strecoară printre cele două jardiniere care au rol de „bariere de trafic” - indicatoarele rutiere au dispărut de mult - urcă pe trotuar, rulează câţiva metri şi coboară din nou pe carosabil, după ce au traversat porţiunea de şantier.

Afişul care avertizează că avem de-a face cu un şantier în lucru este pus chiar pe panoul care statorniceşte faptul că strada Stadionului a beneficiat - e drept, nu pe porţiunea afectată - de bani europeni. De altfel, contrastul cu zona modernizată la standarde europene a străzii Stadionului este violent. Nu e de mirare că, recent, un cititor întreba, pe site-ul ziarului nostru, când trece "strada Stadionului în categoria C de impozitare, pe porţiunea dintre Oţelarilor şi parcul de la Turnul TV?!".
Tocmai pentru că, începând de anul trecut, strada a fost mai mult închisă, am încercat să aflăm ce lucrări s-au executat aici în ultimii cinci ani, pe câţi bani şi când va putea fi redată circulaţiei normale.

Şase luni de lucrări

Potrivit datelor de pe afiş, pe strada Stadionului se înlocuieşte conducta "distribuţie apă potabilă DN400", constructor - antreprenor general este SC Terasament Concept SRL, proiectant este SC Apă Canal, iar termenul de execuţie este de şase luni. Lucrările, care au început pe 3 noiembrie 2014 şi trebuie finalizate pe 3 aprilie 2015, sunt necesare pentru a rezolva cauza accidentului de teren care a făcut ca atât carosabilul, cât şi trotuarele să arate, în prezent, ca o covată. Strada Stadionului este, potrivit experţilor pe care Primăria i-a plătit cu 56.500 de lei, afectată de infiltraţiile şi scurgerile necontrolate de apă din subsol, dar şi de faptul că există un colector dezafectat al Electrocentrale, care nu a fost conservat corespunzător, lucru care contribuie la tasarea terenului.

Despre situaţia actuală, Primăria ne-a comunicat că "pe strada Stadionului nu au fost finalizate lucrările de înlocuire a conductei de 400 mm din zonă, din cauza vremii nefavorabile. În momentul de faţă, şantierul este în conservare şi va fi redeschis atunci când vremea va permite efectuarea lucrărilor în condiţii optime. Lucrările nu pot continua fără înlocuirea acestei conducte, întrucât pierderile de apă din reţele ar afecta în continuare stabilitatea solului".

E greu de spus dacă aşa ar trebui să arate un şantier în conservare. Totuşi, înlocuirea conductelor nu rezolvă totul. Sunt necesare lucrări de redimensionare a colectoarelor de ape pluviale, de refacere a pantelor de înclinare a spaţiilor verzi adiacente blocurilor din zonă, trebuie rezolvată problema colectorului CET. Şi abia mai apoi se va putea trece la refacerea propriu-zisă a segmentului de stradă, pornind de la fundaţie şi terminând cu carosabilul… Deci e greu de crezut că din aprilie se va putea circula pe segmentul afectat.

Un cincinal de investiţii şi reparaţii

Am fost curioşi să aflăm ce lucrări de investiţii şi de reparaţii s-au făcut în ultimii cinci ani pe strada Stadionului. Potrivit SC Apă Canal, „municipalitatea a beneficiat de Măsura ISPA (lnstrument pentru Politici Structurale de Preaderare) în perioada 2006-2011, în cadrul căreia, pe strada Stadionului s-a executat o conductă nouă de apă potabilă din fontă ductilă, cu o lungime de 213 metri, pe segmentul cuprins între strada Oţelarilor şi strada Săvineşti. Subliniem că această conductă reprezintă rezerva la conducta de refulare din Uzina de Apă nr. 2 şi nu are nicio legatură cu conductele de distribuţie de apă rece potabilă de pe strada Stadionului", a precizat Apă Canal.

O mare porţiune a străzii a beneficiat de investiţii în cadrul proiectului european prin care s-a reabilitat şi modernizat axa Oţelarilor - Stadionului - Frunzei - Asachi. În cadrul proiectului, pe strada Stadionului s-au executat, printre altele, reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, reabilitarea trotuarelor şi a parcărilor, canalizaţia cablurilor, înlocuirea stâlpilor electrici şi a corpurilor de iluminat, schimbarea liniilor de tramvai, a plăcilor şi a schimbătoarelor de cale de rulare. Segmentul cuprins între strada Oţelarilor şi Turnul TV nu a fost însă vizat de investiţii.

Pe strada Stadionului, în ultimii cinci ani, Apă Canal a efectuat 12 lucrări de reparaţii şi remediere avarii, în valoare totală de 40.894 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Bătaie de joc pe strada Stadionului. Termenul de finalizare a lucrării a fost deja depăşit

* Potrivit panoului de lucrări, pe 3 aprilie 2015 ar fi trebuit să fie gata reparaţiile începute în noiembrie 2014 pe strada Stadionului * Primăria ne-a comunicat că firma executantă va fi penalizată pentru întârzierea finalizării lucrărilor * Urmează reabilitarea carosabilului şi redeschiderea traficului în zonă

Doi muncitori cu sapa şi un al treilea, într-un buldoexcavator, formau toată echipa care lucra ieri în zona străzii Stadionului, arteră închisă circulaţiei rutiere de pe 17 iulie 2014. Vestea bună este că s-a ajuns cu înlocuirea conductei de distribuţie apă potabilă, începută pe 3 noiembrie 2014 în zona sensului giratoriu, la intrarea în Parcul de la Turnul Tv. Vestea proastă este că, potrivit afişului, lucrarea care are drept constructor - antreprenor general SC Terasament Concept SRL trebuia finalizată pe 3 aprilie 2015. Dar nu este! „Lucrările de pe strada Stadionului, segmentul aferent Liceului cu Program Sportiv, se află în etapa de reabilitare a infrastructurii subterane de alimentare cu apă din zonă (conductele de 400 şi 600 mm). Din păcate, firma care a câştigat execuţia lucrărilor de reabilitare a conductelor de apă nu a respectat termenele contractuale. Conform clauzelor, firma va fi penalizată pentru întârzierea finalizării lucrărilor”, ne-a comunicat Biroul de Presă al Primăriei.

Veşti proaste în serie

Faţă de ultima noastră descindere, de la sfârşitul lunii ianuarie, când şantierul era în conservare, situaţia nu s-a schimbat prea mult. Tot jardinierele au rol de „bariere de trafic” pentru că indicatoarele rutiere au dispărut de mult. Tasarea din zona Liceului Sportiv este la locul ei, cam la fel de adâncă. Ba mai mult, la câţiva paşi de panoul care anunţă şantierul de lucrări şi trotuarul a cedat şi s-a lăsat! Liceul cu Program Sportiv este în continuare izolat printr-un şanţ adânc, iar elevii şi profesorii intră în curte pe un podeţ din lemn. Vestea bună este că pietonii nu mai au nevoie de cizme de cauciuc. În loc de mocirlă şi bălţi, acum e doar praf galben care ţi se lipeşte de tălpi, haine şi de plămâni.

Cât costă accidentul de teren?

Reamintim că, pentru a afla motivul pentru care strada se scufundă, Primăria a plătit 56.500 de lei pentru un studiu geo şi două expertize: una de teren şi alta la reţelele subterane. Şi a aflat astfel că strada Stadionului este afectată de infiltraţiile şi scurgerile necontrolate de apă din subsol, dar şi de faptul că există un colector dezafectat al Electrocentrale, care nu a fost conservat corespunzător, lucru care contribuie la tasarea terenului.

Nu am reuşit să aflăm, deocamdată, cu cât a plătit Primăria firma Terasament Concept pentru lucrările desfăşurate în lunile noiembrie şi decembrie anul trecut. În schimb, vă putem spune că, în 2015, Primăria a atribuit direct aceleiaşi firme contractul pentru „Reabilitare conductă distribuţie apă potabilă DN 400 mm pozată în canal de protecţie necirculabil, strada Stadionului şi strada Săvineşti, Micro 21, Bd. Dunărea Micro 20, etapa I – Stabilizarea terenului". Preţul este de 76.691 de lei fără TVA, iar durata executării contractului este 23 februarie – 22 mai 2015. Această dată ne-ar putea da speranţe că se va redeschide strada. Dar nu e cazul să ne grăbim. "După finalizarea acestor lucrări, se va trece la reabilitarea carosabilului şi, cu avizul Comisiei pentru siguranşa circulaţiei, la redeschiderea traficului în zonă", ne-a comunicat Primăria.

Până atunci, traficul este în continuare deviat pe o străduţă înghesuită şi vai de ea, pe care orice şofer din Galaţi o cunoaşte deja mult prea bine.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cât ne-au costat lucrările de pe strada Stadionului

Nu mai puţin de 257.191 de lei a plătit Primăria Galaţi firmei Terasament Concept SRL, care lucrează pe strada Stadionului. Suma, pe care Biroul de Presă al Primăriei ne-a comunicat-o, reprezintă doar contravaloarea lucrărilor efectuate de constructori în perioada noiembrie 2014 - februarie 2015.

După cum v-am mai informat, în 2015, Primăria a atribuit direct aceleiaşi firme contractul pentru „Reabilitare conductă distribuţie apă potabilă DN 400 mm pozată în canal de protecţie necirculabil, strada Stadionului şi strada Săvineşti, Micro 21, Bd. Dunărea Micro 20, etapa I - Stabilizarea terenului. Preţul este de 76.691 de lei fără TVA, iar durata executării contractului este 23 februarie - 22 mai 2015.

Reamintim că lucrările de pe strada Stadionului, segmentul aferent Liceului cu Program Sportiv, se află în etapa de reabilitare a infrastructurii subterane de alimentare cu apă din zonă (conductele de 400 şi 600 mm). Potrivit panoului de şantier, pe 3 aprilie 2015 ar fi trebuit să fie finalizată lucrarea începută în noiembrie 2014, iar Primăria ne-a comunicat că firma va fi penalizată pentru întârzierea finalizării lucrărilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Strada Stadionului a "împlinit" un an de când a fost închisă

Strada Stadionului tocmai a împlinit un an de când a fost închisă circulaţiei rutiere de către Primăria municipiului Galaţi. Dacă, iniţial, termenul pentru care traficul a fost închis a fost de doar 60 de zile, iată că, între timp, acesta s-a tot prelungit, devenind, practic, nelimitat.

Marţi, 21 iulie, când am fost la faţa locului, nu am găsit pe nimeni lucrând, ci doar un utilaj sprijinit, melancolic, în cupă. Strada este restricţionată circulaţiei în acelaşi mod nonconformist, cu ajutorul câtorva jardiniere betonate.

Vestea bună este că, potrivit Primăriei Galaţi, "pe strada Stadionului a fost finalizată prima etapă de lucrări. Este vorba despre înlocuirea celor două conducte de alimentare cu apă, pe o lungime de 278 de metri, respectiv, 60 de metri. În etapa a doua, programată să dureze aproximativ 60 zile, se vor executa lucrările de remediere a accidentului de teren care a afectat zona. După finalizarea acestor lucrări, se va decide în ce condiţii se poate redeschide circulaţia", ne-a comunicat Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Cât costă

Reamintim că, pentru a afla motivul pentru care strada se scufundă, Primăria a plătit 56.500 de lei pentru un studiu geo şi două expertize: una de teren şi alta la reţelele subterane. Apoi a plătit 257.191 de lei firmei Terasament Concept SRL, reprezentând contravaloarea lucrărilor efectuate de constructori în perioada noiembrie 2014 - februarie 2015. Primăria a atribuit direct aceleiaşi firme contractul pentru „Reabilitare conductă distribuţie apă potabilă DN 400 mm pozată în canal de protecţie necirculabil, strada Stadionului şi strada Săvineşti, Micro 21, Bd. Dunărea Micro 20, etapa I - Stabilizarea terenului”, cu preţul de 76.691 de lei fără TVA. Lucrările din etapa care urmează vor fi realizate de Servland SRL şi se ridică la 503.431 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Se asfaltează strada Stadionului, după un an de la închidere

Închisă circulaţiei rutiere acum mai bine de un an, pe 17 iulie 2014, strada Stadionului se întoarce în lumea civilizată. Ieri, mai multe utilaje şi o echipă de muncitori ai SC Servland SRL asfaltau carosabilul şi refăceau trotuarele afectate de accidentul de teren şi de lucrările de remediere a lui.
Din surse neoficiale, am aflat că lucrările trebuie să fie gata până la finele lunii august, dar e posibil ca ele să se finalizeze mai devreme, iar strada să fie redeschisă traficului.
Reamintim că, pentru a descoperi motivul pentru care strada se scufundă, Primăria a plătit 56.500 de lei pentru un studiu geo şi două expertize: una de teren şi alta la reţelele subterane. Şi a aflat astfel că strada Stadionului este afectată de infiltraţiile şi scurgerile necontrolate de apă din subsol, dar şi de faptul că există un colector dezafectat al Electrocentrale, care nu a fost conservat corespunzător, lucru care contribuie la tasarea terenului.
Apoi, municipalitatea a plătit 257.191 de lei firmei Terasament Concept SRL, reprezentând contravaloarea lucrărilor efectuate de constructori în perioada noiembrie 2014 - februarie 2015. După aceea, Primăria a atribuit direct aceleiaşi firme contractul pentru „Reabilitare conductă distribuţie apă potabilă DN 400 mm pozată în canal de protecţie necirculabil, strada Stadionului şi strada Săvineşti, Micro 21, Bd. Dunărea Micro 20, etapa I - Stabilizarea terenului”, cu preţul de 76.691 de lei fără TVA.
Lucrările din această etapă sunt realizate de Servland SRL şi costă la 503.431 lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Strada Stadionului va fi redeschisă în octombrie!

Închisă circulației rutiere în noiembrie 2014, strada Stadionului va putea fi iar folosită de mașini abia pe 11 octombrie a.c, informează reprezentantul Primăriei Galați, Silviu Bacalum. Până la acea dată, strada va mai beneficia de lucrări de terasament, va fi asfaltată, trotuarele și bordurile, refăcute, lucrări ce se realizează de către SC Servland SRL, societate care a mai realizat și alte lucrări pe bani publici în Galați, de la amenjarea de locuri de joacă pentru copii, până la reabilitarea Viaductului.

Din noiembrie 2014 și până la începutul lunii iulie a.c, pe strada Stadionului s-au desfășurat două lucrări la conductele magistrale de apă, lucrări realizate de SC Terasament Concept SRL. Firma a relizat lucrări de reabilitare a infrastructurii subterane de alimentare cu apă (conductele de 400 şi 600 mm), lucrări ce trebuiau să fie gata în luna aprilie a acestui an, dar care s-au încheiat cu o întârziere de trei luni.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Se circulă din nou pe strada Stadionului, după mai bine de un an

După mai bine de un an de când a fost închisă circulaţiei rutiere, autoturismele rulează din nou pe strada Stadionului. Dar asta nu înseamnă că lucrările s-au încheiat. Potrivit lui Silviu Bacalum, care este, temporar, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, încă nu s-a făcut recepţia lucrării. Echipele de muncitori de la SC Servland mai au de lucru la borduri şi la trotuarele afectate de accidentul de teren şi de lucrările de remediere a acestuia. De asemenea, trebuie refăcute marcajele rutiere. Dar, pentru fluidizarea traficului, s-a luat decizia ridicării restricţiilor de circulaţie şi au fost îndepărtate obstacolele.
Reamintim căcă strada Stadionului a fost afectată de infiltraţiile şi scurgerile necontrolate de apă din subsol, dar şi de faptul că exista un colector dezafectat al Electrocentrale, care nu a fost conservat corespunzător, lucru care contribuia la tasarea terenului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.