Jump to content

Protest la Electrocentrale Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Protest la Electrocentrale Galaţi

Circa 100 de angajaţi ai Electrocentrale Galaţi s-au adunat, astăzi, în curtea unităţii, nemulţumiţi de intenţia conducerii de a reduce cu 15-20% salariile, după ce acestea le-au mai fost reduse o dată, în această primăvară. Angajaţii nemultumiţi nu au întrerupt însă lucrul, activitatea unităţii nefiind afectată.

Potrivit directorului CET, Ovidiu Graure, "în luna iunie s-a declarat intrarea în insolvenţă a CET, iar administratorul judiciar trebuie să aplice un set de măsuri de redresare economică, printre care se află şi renegocierea salariilor, prin reducerea anumitor sporuri".

Potrivit directorului, angajaţii sunt nemulţumiţi având în vedere că deja li s-au redus veniturile, în luna martie, când s-a negociat noul CCM pe următorii doi ani, moment în care s-au eliminat anumite sporuri financiare, dar şi alte avantaje - la pensionare, în caz de disponibilizare etc.

Potrivit directorului CET, în prezent, CET numără 467 de angajaţi, din care, până la 1 septembrie vor rămâne doar 400, iar salariul mediu net este de 1.800 de lei.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Situaţie critică la CET - Populaţia trebuie să ştie că nu va mai avea căldură la iarnă!

Nemulțumirile angajaților Electrocentrale, care i-au făcut pe aceștia, să ocupe, astăzi, curtea societății, sunt provocate, până la urmă, de faptul că CET a intrat în insolvență. O situație care ar putea avea ca rezultat imposibilitatea Electrocentrale de a mai asigura, la iarnă, agentul termic pentru populație.

„Populația trebuie întrebată dacă mai vrea sau nu serviciile noastre, iar în caz contrar, Primăria trebuie să își asume responsabilitatea și să spună clar dacă gălățenii vor mai avea sau nu căldură la iarnă” - acesta este mesajul reprezentanților Electrocentrale, transmis reprezentanților Primăriei Galați, dar și Prefecturii.

Din păcate însă, deși au trecut deja două luni din vară, Primăria evită să transmită un mesaj clar populației cu privire la posibilitatea de a asigura sau nu agentul termic pentru la iarnă. Singura declarație a primarului Marius Stan pe acest subiect a fost pe 13 iunie, în cadrul Comisiei de Dialog Social, când a vorbit de necesitatea realizării unui sondaj printre gălățeni, dacă aceștia mai doresc sau nu să fie racordați la sistemul centralizat de încălzire, în cazul unui răspuns negativ, existând varianta debranşării generale și montării, de către cetățeni, a centralelor de apartament - la care și Primăria ar putea contribui, financiar. Totuși, discuțiile făcute în urmă cu o lună au fost doar teoretice și nu au fost urmate de nicio măsură concretă.

Iată ce sporuri au pierdut și ce au păstrat angajații CET!

Din cauza intrării în insolvență a CET (situație la care s-a ajuns din cauza datoriilor nerecuperate de la Apaterm, care, la rândul său, are creanțe de recuperat de la populație), reprezentantul firmei judiciare și adminisratorul special au ajuns la concluzia că trebuie reduse anumite sporuri și alte drepturi salariale ale celor peste 460 de angajați. Reducerile care au creat și cel mai mare val de nemulțumiri se referă la intenția conducerii unității de a se reduce cu 50% sporul de sâmbătă și duminică și de a reduce cu 25% sporul de noapte. Cele două reduceri preconizate, cu care reprezentanții sindicatului din CET nu sunt de accord, vor mai fi discutate și mâine, în cadrul unei noi runde de negocieri. Totuși, există pericolul ca angajații să refuze să mai lucreze dacă se vor opera reduceri pe aceste sporuri.

În cadrul negocierilor de astăzi, între administratorul judiciar și reprezentanții sindicatului din CET, s-au stabilit anumite reduceri și s-au păstrat alte drepturi salariale. De pildă, nu toți angajații vor mai primi, de acum înainte, câte jumătate de litru de lapte pentru fiecare zi lucrătoare, ci doar sudorii și cei de la epurarea chimică a apelor industriale. Un alt drept pierdut de salariați este cel al materialelor igienico-sanitare; până acum, fiecare salariat primea lunar câte un săpun și la două luni, câte un prosop. De acum înainte, nu se vor mai acorda astfel de materiale, însă sindicatul a obținut promisiunea conducerii unității de a asigura, la grupurile sanitare, săpun lichid și hârtie igienică. Dintre alte două drepturi acordate până acum - prima pentru căsătorie și prima pentru fiecare copil născut - s-a păstrat doar prima pentru copilul născut, iar dintre prima de 100 de lei, acordată femeilor, de 8 Martie și prima pentru „punguța de Crăciun” pentru copiii angajaților (tot de 100 de lei/copil), s-a păstrat doar aceasta din urmă.

Rămâne de văzut cum se vor finaliza negocierile privind reducerea sporurilor de noapte și de weekend, după discuițiile de mâine.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Angajaţii Electrocentrale au pierdut drepturi pe bandă rulantă

* Deocamdată, doar 30 de persoane care se pot pensiona vor pleca din unitate * O nouă rundă de discuţii va avea loc în august, dar sindicaliştii nu sunt dispuşi să meargă mai jos de şapte salarii compensatorii pentru cei disponibilizaţi

Sindicaliştii de la Electrocentrale şi-au negociat şi joi, cu administratorul special al societăţii, drepturile salariale. Deşi contractul colectiv de muncă, semnat în luna mai, stipula mai multe drepturi pentru salariaţi, cât şi pentru oamenii ce urmau să plece prin disponibilizări colective, din păcate pentru sindicalişti, în cele două runde de negocieri au fost pierdute drepturi pe bandă rulantă.
"Se va renunţa la sporul de şef de echipă, la sporul pentru sistematic peste program, cât şi la alte sporuri mai mici", a explicat Mihai Popa, liderul de sindicat din cadrul Electrocentrale.
Pe de altă parte, sindicaliştii nu vor să renunţe la salariile compensatorii ce ar trebui să se acorde în caz de disponibilizare colectivă. "Iniţial era vorba de 16 salarii, dar acum s-a ajuns la şapte. Acesta este un punct pe care noi nu mai suntem dispuşi să-l negociem. Conducerea ar vrea să rămână doar trei salarii compensatorii pentru cei care vor pleca din unitate, dar noi nu suntem în niciun caz de acord cu aşa ceva", a spus Popa.
Primul val de plecări îi va viza pe angajaţii aflaţi în pragul pensionării. "Este vorba de 30 de persoane care au îndeplinit deja condiţiile de pensionare şi cărora li s-a dat de înţeles că ar trebui să-şi depună dosarul. Deocamdată nu se poate vorbi despre alte disponibilizări", a mai explicat liderul de sindicat.
În luna august va avea loc o nouă rundă de negocieri între conducerea Electrocentrale şi sindicate. Pe de altă parte, sindicatele doresc să facă o dezbatere în perioada imediat următoare, dezbatere la care ar urma să fie invitaţi atât reprezentanţii Primăriei Galaţi, conducerea unităţii, cât şi presa şi membrii societăţii civile. Această dezbatere ar avea ca scop discutarea problemelor de la Electrocentrale, cât şi a situaţiei privind încălzirea Galaţiului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.