Jump to content

Varicela... estivală


dcp100168

Recommended Posts

"O aiureală medicală"

Varicela... estivală

* Nici bolile copilăriei nu mai sunt ce-au fost...

În urmă cu două săptămâni, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, declara: "Da, este epidemie de varicelă şi sunt afectaţi mai ales copiii cu vârste mai mari şi adulţii tineri. Este o anomalie manifestarea bolii în această perioadă a anului dar, ca urmare a mutaţiilor genetice suferite, anumite virusuri şi-au modificat sezonalitatea. În mod normal acestea nu mai erau active după încălzirea vremii, şi cu atât mai puţin pe caniculă. Iată însă că ne confruntăm cu un număr neobişnuit de cazuri de varicelă în lunile mai, iunie, ceea ce, din punct de vedere medical, este o aiureală. Perioada de maxim epidemiologic al varicelei este februarie-martie. Şi nu este doar cazul varicelei, ci şi al oreionului, scarlatinei şi chiar gripei".

O aiureală reală pe care unul dintre cei mai reputaţi "infecţionişti" din România nu se sfieşte s-o constate, spre deosebire de alţi colegi ai săi pentru care statisticile privind morbiditatea tind în mod reflex către zero.

Potrivit presei centrale şi locale, în mai multe oraşe mari din ţară pentru medicii de familie diagnosticul "varicelă" este "la ordinea zilei".

Dorind să aflăm care este situaţia evoluţiei varicelei în judeţul Galaţi, ne-am interesat la Departamentul Epidemiologie din cadrul Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică. Am putut afla doar situaţia din trimestrul I (adică din perioada "normală" de manifestare a varicelei) când, după cum ni s-a spus, s-au înregistrat 445 de cazuri. Anul trecut, tot în primul trimestru, erau raportate 910 cazuri "oficiale", adică aproape de două ori mai multe. Pentru aprilie, mai şi iunie datele nu sunt deocamdată centralizate şi deci nici disponibile. În atare situaţie, nu ne rămâne decât să ţinem cont de declaraţiile mai multor medici de familie gălăţeni care ne-au confirmat telefonic că în ultimele trei-patru săptămâni au stabilit mai multe diagnostice de varicelă. De asemenea, simptomatic sau nu, am remarcat că la o emisiune pe tema varicelei care bântuie prin ţară, emisiune difuzată de postul Antena 2 marţi după-amiază, dintre cele şase întrebări adresate telefonic invitatei din platou (un medic conf. dr. de la Institutul de Boli Infecţioase) două au fost din Galaţi. Cea a unei mame al cărei copil făcuse o formă destul de urâtă de varicelă şi a doua din partea unei întregi familii suferind de varicelă, în numele căreia s-a plâns de agresivitatea bolii tatăl, în vârstă de 30 de ani. Cât de semnificativă o fi ponderea întrebărilor din Galaţi este greu de spus, dar s-ar putea să nu fie doar expresia unei simple întâmplări. Şi atunci, dacă avem varicelă estivală şi la Galaţi, nu ar fi mai bine să ştim câte ceva despre această boală infecţioasă şi mai ales cum să ne păzim de ea? Sigur, cei pentru care nu este prea târziu...

Sfatul medicului

Varicela, extrem de contagioasă!

Fiind o boală a copilăriei, am cerut informaţii despre varicelă dlui dr. Florin Iordache, medic primar pediatru, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii. De la domnia sa am aflat pentru dumneavoastră că: "Varicela este o boală infecţioasă extrem de contagioasă produsă de virusul varicelo-zosterian. Acesta determină la copii varicela, iar la adulţii care au fost bolnavi de varicelă şi manifestă o scădere a imunităţii organismului, "zona zoster". La un bolnav imunizat după ce a fost bolnav de varicelă, virusul persistă tot restul vieţii, la nivelul ganglionilor spinali ai nervilor senzitivi, putând genera ulterior apariţia zonei zoster. Sursa de infecţie cu acest virus este reprezentată de omul bolnav, fie de varicelă, fie de zona zoster.

Modalitatea de transmitere este aerogenă, direct prin intermediul picăturilor de secreţie nazală vehiculate de către curenţii de aer sau indirect, prin obiecte recent contaminate. Contagiozitatea este foarte mare. În urma unui contact minim, 90 la sută dintre persoanele potenţial receptive fac boala. Durata contagiozităţii este de una-două zile înaintea apariţiei erupţiei şi de 5-7 zile după apariţia ultimului val eruptiv. Incubaţia bolii este de două săptămâni, dar se poate prelungi până la 21 de zile. Perioada preeruptivă se caracterizează prin debut brusc, cu febră mare 38°-39°C, cefalee, dureri musculare şi apariţia uneori a unei erupţii tranzitorii ("rash"). Este momentul în care bolnavul trebuie să intre obligatoriu în carantină. Urmează faza eruptivă, cu o erupţie generalizată, inclusiv pe pielea păroasă a capului şi la nivelul mucoaselor (bucală, conjunctivală, genitală). Manifestându-se în valuri, erupţia are un caracter polimorf ("bubele" coexistând în mai multe stadii de evoluţie). Erupţia apare iniţial pe pielea trunchiului, generalizându-se ulterior spre gât şi membre. Iniţial apare o umflătură pruringinoasă (însoţită de "mâncărime") care după 48 de ore trece în stadiul de veziculă cu un lichid clar ("ca o picătură de rouă pe o petală roşie de trandafir").

În zilele următoare, conţinutul veziculei devine tulbure, apoi se transformă într-o crustă care se desprinde după zece până la 20 zile de la debutul bolii. Dacă nu sunt sparte prin scărpinat, veziculele se vindecă lăsând în urmă o uşoară depigmentare.

Complicaţiile varicelei sunt rare (mai întâlnite la adulţi şi la copiii cu probleme de imunitate): pneumonie variceloasă, meningită, nevrite, encefalită variceloasă. O igienă deficitară şi "zgândărirea bubiţelor" pot determina suprainfecţii bacteriene (stafilococia cutanată şi chiar otite supurate). Şi mai rar, în cadrul varicelei, pot apărea complicaţii miocardice, renale (glomerulonefrite acute) sau sindromul Reye. Extrem de periculosul sindrom se declanşează doar la persoanele care în timpul varicelei au combătut febra cu aspirină, medicament total contraindicat în această afecţiune. Aviz amatorilor de automedicaţie!

În formele necomplicate boala poate fi tratată la domiciliu după indicaţiile medicului de familie sau ale medicului specialist în boli infecţioase, izolarea bolnavului fiind obligatorie. Şi nu doar din momentul apariţiei erupţiei când pentru cei din jurul acestuia poate fi prea târziu.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24824

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.