Jump to content

O banală injecţie, greu de făcut în Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

O banală injecţie, greu de făcut în Galaţi

Gălăţenii care trebuie să efectueze un tratament injectabil sunt nevoiţi să se descurce cum pot pe timpul nopţii. În oraşul nostru nu există centre de permanenţă care să asigure un asemenea serviciu medical, astfel încât de cele mai multe ori pacienţii trebuie să scoată din buzunare până la 15 lei să plătească o asistentă pentru administrarea tratamentului injectabil în condiţiile în care mulţi cotizează la sănătate.
Se întâmplă în secolul 21 la Galaţi: o banală injecţie se dovedeşte a fi greu de făcut dacă un pacient are nevoie de un astfel de tratament pe timpul nopţii. Deşi mai mult de jumătate dintre gălăţeni plătesc asigurările de sănătate, aceştia se confruntă cu problema efectuării unui tratament injectabil prescris de medic. „Avem de-a face cu vid legislativ, pentru că nu s-au găsit posibilităţi de decontare, pentru că aici e problema. Pe bani găsim un asistent care să ne facă un tratament dar pacientul spune că el este asigurat şi trebuie să primească tratamentul la domiciliu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea.
În aceste condiţii s-a dezvoltat o „piaţă subterană” a tratamentelor la domiciliu; de exemplu o injecţie intramusculară costă 5 lei iar una intravenoasă 10-15 lei. Sunt şi cazuri când serviciile medicale nu se pot face la domiciliu - de exemplu o perfuzie sau schimbarea unei sonde nu se pot face decât în unităţile medicale specializate. „În timpul conducerii la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi am vrut să înfiinţez centre de permanenţă la nivelul Municipiului Galaţi aşa cum sunt în judeţ, în care să fie în permanenţă prezent un medic şi o asistentă care să poată efectua tratamentele prescrise de medici. În primul rând în Galaţi nu am găsit locaţii unde să înfiinţăm centre de permanenţă. Avantajul acestor centre este acela că medicii de familie care activează într-un astfel de centru sunt plătiţi pentru activitatea desfăşurată. Idei există dar nu văd soluţia pentru ca nimeni nu munceşte gratis,” a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.
Pe vremuri când omul venea la UPU, i se administra tratamentul prescris, dar acum în cazul apariţiei unei complicaţii sau a unui incident al tratamentului, în afara persoanei care efectuează tratamentul care poate fi acuzată de malpraxis, poate fi acuzată şi unitatea în care are loc acea procedură. „Aş fi mulţumit dacă aş avea două centre de permanenţă la nivelul Municipiului Galaţi, amplasate undeva în fata UPU-lui, ca un fel de triaj. Dar nu am primit niciun sprijin din nici o parte, iar în momentul de faţă efectuarea tratamentelor injectabile rămâne o problemă nerezolvată”, a încheiat doctorul Boldea.
În municipiul Galaţi sunt cabinete medicale care pot efectua la domiciliu tratamentele necesare pentru solicitant, în schimbul achitării contravalorii acestor servicii. Dar, cetăţeanul vine şi spune că este asigurat şi ca odată prescris un tratament injectabil, medicul de familie ar trebui să se ocupe de acest aspect. Casa de Asigurări de Sănătate decontează servicii medicale doar în anumite cazuri pe baza unui dosar care să conţină pe lângă toate actele necesare şi referatul medicului curant. În acest caz legea este foarte strictă iar decontările Casei se fac doar la anumite categorii de boli.
Actele necesare pentru ca un pacient să beneficieze de îngrijire la domiciliu sunt: cererea întocmită de pacient pentru solicitarea serviciilor de îngrijire medicală la domiciliu (original); declaraţie pacient din care să rezulte că nu a fost accident de muncă, boală profesională sau accident sportiv; copie CI, semnată conform cu originalul; dovadă de asigurat al CAS; recomandare medicală pentru îngrijire la domiciliu în original sau recomandare medicală pentru îngrijiri paleative în original conform Anexa nr. 27 D; bilet de externare pentru recomandarea emisă de medicul din spital la externare - în copie, semnate conform cu originalul; alte documete - scrisoare medicală/ reţete orice alt document medical care atestă diagnosticile stabilite conform competenţei pentru care se face recomandarea - în copie, semnate conform cu originalul.
Odată ce o persoana în cauză pune la punct un dosar atât de stufos merge cu el la CAS şi apoi trebuie să aştepte două zile decizia. În acest timp însă trebuie să apeleze tot la cunoştinţe sau să plătească pentru o injecţie.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.