Jump to content

De două ori mai mult grâu decât avem nevoie

Recommended Posts

Posted

Excedent de 100.000 de tone de grâu la Galaţi

Pâinea lui 2008

* Producţia va fi dublă faţă de necesarul de consum * "Nu cred că grâul va fi exagerat de ieftin din cauza producţiei mari, pentru că sunt deja cereri pentru export", spune directorul DADR Galaţi

Potrivit datelor centralizate la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi anul acesta în judeţul nostru va fi obţinută o producţie totală de grâu de circa 180.000 de tone. Adică în jurul a 300 de kilograme pentru fiecare locuitor al judeţului. "Am estimat că producţia medie va fi în jurul a 3.000 de kilograme la hectar, iar necesarul de consum va fi mai mult decât acoperit", ne‑a declarat inginerul Petre Grigore, directorul DADR Galaţi.

Conform datelor statistice, necesarul de consum al populaţiei judeţului se ridică anual la circa 70.000 de tone, la care se adaugă aproximativ 10.000 de tone pentru grâul de sămânţă. Restul, adică 100.000 de tone, reprezintă excedentul, care este disponibil pentru tranzacţii în interiorul sau în afara ţării.

Deoarece mulţi fermieri se tem de o scădere bruscă a preţului de comercializare a grâului din cauza acestui excendent de piaţă, l‑am rugat pe directorul DADR să vină cu o serie de precizări. Iată ce ne‑a declarat: "Pâinea este vândută acum la un preţ bazat pe grâu achiziţionat cu un leu pe kilogram. Dacă va scădea preţul grâului, trebuie ca şi pâinea să se ieftinească la un nivel corespunzător. Însă nu cred că grâul va fi exagerat de ieftin din cauza producţiei mari, pentru că sunt deja cereri pentru export. Mai multe firme din ţări arabe vor să cumpere grâu românesc şi oferă un preţ foarte bun".

Directorul DADR Galaţi a mai spus că producţia de grâu este foarte bună, dar că ar fi fost posibil să fie şi mai bună dacă în toamnă s‑ar fi semănat doar sămânţă certificată (din păcate nu s‑a întâmplat aşa din cauza crizei de sămânţă) şi dacă fermierii ar fi fertilizat şi erbicidat întreaga suprafaţă. "S‑a fertilizat doar 61 la sută din suprafaţa de grâu, iar erbicidatul s‑a făcut pe 64 la sută", a adăugat Grigore.

Precizăm că la Galaţi sunt 60.000 ha de grâu, cu 15.000 ha mai multe decât anul trecut.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24813

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.