Jump to content

DNA cercetează contractele lui Bunea Stancu cu Tancrad


dcp100168

Recommended Posts

DNA cercetează contractele lui Bunea Stancu cu Tancrad

Procurorii DNA Galati fac joi dimineata perchezitii la sediul Consiliului Judetean Braila si la locuinta sefului institutiei, Gheorghe Bunea Stancu, intr-un dosar de coruptie, informeaza DNA intr-un comunicat. Stancu este suspectat ca era implicat in comiterea unor fapte asimilate celor de coruptie, directionand contracte din bani publici spre firme pe care el insusi le controla indirect.
In cursul zilei de 07 august 2014, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate un numar de 4 perchezitii domiciliare in locatii situate in municipiul Braila, din care una este sediul unei institutii publice.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bunea Stancu era implicat in comiterea unor fapte asimilate celor de coruptie, avand concursul mai multor functionari din subordine si, in egala masura, al reprezentantilor legali ai unor agenti economici interesati in obtinerea unor contracte de achizitii publice.
Din documentatiile aferente contractelor de achizitie publica incheiate de Consiliul Judetean Braila, s-a verificat respectarea conditiilor legale la incheierea, derularea, executarea si finalizarea procedurilor de achizitie publica derulate in perioada 2009 - 2011, de catre Consiliul Judetean Braila, in calitate de autoritate contractanta.
Cele cinci contracte suspecte de trucare:

  • „servicii de proiectare şi executare lucrări pentru repararea şi amenajarea clădirii din Brăila, strada Buzăului nr. 3A”.
  • „Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale în proiectul Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Brăila – SIM S 3508”
  • „Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale” în proiectul „Echiparea Ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila” – SIMS 3509.
  • „Reabilitarea DJ 221, DJ 202A şi DJ 202B, jud. Brăila”, contract încheiat între Consiliul Judeţean Brăila, reprezentat de către Gheorghe Bunea Stancu, şi SC TANCRAD SRL Galaţi, reprezentată de către administratorul său Stăncic Cristian Cătălin
  • efectuarea de lucrări de reabilitare drumuri prin plombări şi asfaltare a DJ 221B – Brăila – Vădeni (plombări pe o suprafaţă de 3.000 mp şi asfaltare pe o suprafaţă de 2,7 km), contract încheiat între Consiliul Judeţean Brăila, reprezentat de preşedintele acestuia, Gheorghe Bunea Stancu şi SC TANCRAD SRL Galaţi, reprezentată de către Stăncic Cristian Cătălin

Modul in care au fost organizate si s-au derulat procedurile de achizitie publica, in perioada de referinta, a condus ca, in prezent, SC TANCRAD SRL Galati, SC TANCRAD Construct SRL Braila si SC CONCIVIA SA Braila sa detina monopolul lucrarilor licitate (in sens comun) de Consiliul Judetean Braila, fiind practic singurele firme care participa si castiga contractele de achizitie publica pe plan local si judetean.
In situatia in care exista alti ofertanti, firmele agreate fie ofera pretul cel mai mic, fie indeplinesc "anumite" conditii apreciate ca esentiale de catre membrii comisiilor de analizare si evaluare a ofertelor, situatie care, in mod inevitabil, conduce la castigarea procedurilor respective.
Interesul presedintelui Consiliului Judetean pentru castigarea procedurilor de achizitie publica de catre SC CONCIVIA SA Braila este subliniat de faptul ca, in mod indirect, este actionar la aceasta firma. Astfel, SC CONCIVIA SA Braila a fost infiintata in anul 1991, iar in anul 2000, actionar majoritar a devenit SC BURSAGRIROM SA Braila, firma infiintata in anul 1995, avand ca actionar majoritar pe Gheorghe Bunea Stancu. In anul 2004, Gheorghe Bunea Stancu a fost ales presedinte al Consiliului Judetean Braila, calitate pe care o detine si in prezent.
Intre Consiliul Judetean Braila, reprezentat de catre Gheorghe Bunea Stancu, in calitate de presedinte si SC CONCIVIA SA Braila, reprezentata de administratorul Soare Vasile, in perioada 23.12.2009 - 22.07.2010, au fost incheiate mai multe contracte de executare lucrari, avand ca obiect "servicii de proiectare si executare lucrari pentru repararea si amenajarea cladirii din Braila, strada Buzaului nr. 3A".
Desi SC EUROTON SA Constanta, firma care ofertase serviciile de proiectare alaturi de SC CONCIVIA SA Braila, nu indeplinea conditiile prevazute in documentatia de atribuire si caietul de sarcini, dupa aplicarea algoritmului de calcul, comisia de evaluare a ofertelor a calculat obtinerea unui numar de 100 de puncte de catre oferta celor doua firme.
Celelalte doua oferte au obtinut 93,85 puncte si 87,94 puncte, astfel incat contractul a fost incheiat cu SC CONCIVIA SA Braila asociata cu SC EUROTON SA Constanta.
Ulterior incheierii contractului, au fost incheiate trei acte aditionale, toate fiind semnate de catre Gheorghe Bunea Stancu, si alti 4 functionari.
Pe langa incalcarea atributiilor de serviciu prin indeplinirea unor acte care au condus la obtinerea in mod direct a unui folos patrimonial pentru SC CONCIVIA SA Braila, firma din partea careia a beneficiat de foloase, fapta care se circumscrie elementelor constitutive ale infractiunii de conflict de interese), Gheorghe Bunea Stancu, in calitate de presedinte al C.J Braila si de ordonator principal de credite, trebuia sa se asigure ca toate deciziile ce intra in sfera prerogativelor sale sunt luate in conformitate cu prevederile prezentei legi, inclusiv in conformitate cu principiile responsabilitatii fiscale, cu regulile fiscale si cu strategia fiscal bugetara.
In sarcina presedintelui Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, se va retine, pe langa infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata, prevazuta de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 Cod penal cu aplicarea art. 35 al.1 Cod penal, si infractiunea de conflict de interese in forma continuata, prevazuta de art. 301 al.1 Cod penal cu aplicarea art. 35 al.1 Cod penal.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Preşedintele şi vicepreşedintele CJ Brăila, aduşi la DNA Galaţi

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Bunea Stancu şi vicepreşedintele instituţiei, Florin Mija, au fost aduşi  la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Galaţi pentru audieri, fiind acuzaţi de fapte de corupţie.

Procurorii au efectuat percheziţii, astăzi, la Consiliul Judeţean Brăila şi la locuinţa lui Bunea Stancu.

Potrivit unor surse judiciare, acesta este suspectat de abuz în serviciu, după ce ar fi acordat preferenţial contracte unor firme, valoarea prejudiciului fiind estimată la 3 milioane de lei. Anchetatorii susţin că, în comiterea faptelor de corupţie, preşedintele CJ Brăila ar fi avut şi sprijinul unor funcţionari ai instituţiei.

Achiziţiile publice aflate în atenţia DNA vizează lucrări de asfaltare a unor drumuri şi de reabilitare a unor instituţii medicale pentru care anumite firme deţineau monopolul.

romania-actualitati.ro

Link to comment
Share on other sites

Preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA

Gheorghe Bunea Stancu, Florin Mija şi Nicolae Moisiu şi-au petrecut noaptea în arest după ce procurorii DNA Galaţi au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pe numele lor. Președintele Consiliului Județean Brăila este cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată şi conflict de interese, iar Florin Mija, vicepreşedinte CJ şi Nicolae Moisiu, şeful Biroului de Achiziţii din CJ  sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu în formă continuată.

„Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2009–2010, inculpații Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brăila (ordonator principal de credite), Mija Florin și Moisiu Nicolae, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, la data faptelor, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziții publice, pentru realizarea unor obiective de interes local și județean, organizate de Consiliul Județean Brăila”, se arată în comunicatul DNA.

Anchetatorii susţin că modul în care au fost organizate și s-au derulat procedurile de achiziție publică, în perioada de referință, a condus la situația ca, trei societăți comerciale să dețină monopolul lucrărilor licitate de Consiliul Județean Brăila, fiind practic singurele firme care participă și câștigă contractele de achiziție publică pe plan local și județean.
În situația în care existau și alți ofertanți, firmele agreate fie ofereau prețul cel mai mic, fie îndeplineau „anumite” condiții apreciate ca esențiale de către membrii comisiilor de analizare și evaluare a ofertelor, situație care, în mod inevitabil, a condus la câștigarea procedurilor respective.

„Interesul președintelui Consiliului Județean pentru câștigarea procedurilor de achiziție publică de către una dintre firme este subliniat de faptul că, în mod indirect, este acționar la această firmă.
La această situație s-a ajuns datorită exercitării defectuoase a atribuțiilor de serviciu de către membrii comisiei de evaluare a ofertelor, prin alegerea unor oferte financiare neprofitabile, dar și gestionării ineficiente a bugetului local de către președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, care avea și calitatea de ordonator principal de credite”, se mai precizează în comunicat.
Urmare a îndeplinirii în mod defectuos a atribuțiilor de serviciu de către funcționarii menționați s-a cauzat un prejudiciu în valoare totală de 2.924.817,60 lei și vătămarea intereselor legitime ale agenților economici care au participat la procedurile de achiziții publice și au fost descalificați în mod discriminatoriu.

Aceştia vor fi prezentaţi în cursul zilei de vineri la Tribunalul Galaţi cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Alte 10 persoane, din Galaţi şi Brăila, urmărite penal

Procurorii DNA Galaţi arată şi că se continuă urmărirea penală faţă de încă 10 persoane. Este vorba de Georgel Ghenea, Jenica Dumitraşcu, Vasile Puia, Ionică Popescu şi Costel Puşcă. Aceştia sunt funcționari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată. Între cei 10 se numără şi Vasile Soare şi Cristina Stăncic, administratori ai unor societăți comerciale, care sunt acuzaţi pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu în formă continuată. La fel sunt cercetaţi şi Camelia Brate, Cornel Grigore şi Gheorghe Ciudatu, diriginți de șantier, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Cei trei, în calitate de diriginți de șantier, au avizat situații de plată, în luna septembrie 2009, făcând posibilă plata lucrărilor, deși procesele verbale de recepție a acestora fie nu se regăsesc la dosar, fie au fost încheiate în cursul anului 2010.

presagalatibraila.com

 

În cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii:
- GHENEA GEORGEL, DUMITRAŞCU JENICA, PUIA VASILE, POPESCU IONICĂ, PUŞCĂ IONEL, funcţionari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice, la data faptei, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată;
- SOARE VASILE şi STĂNCIC CRISTIAN CĂTĂLIN, administratori ai unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în formă continuată;
- BRATU CAMELIA, GRIGORE CORNEL şi CIUDATU GHEORGHE, diriginţi de şantier, la data faptei, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Aceştia din urmă, în calitate de diriginţi de şantier, au avizat situaţii de plată, în luna septembrie 2009, făcând posibilă plata lucrărilor, deşi procesele verbale de recepţie a acestora fie nu se regăsesc la dosar, fie au fost încheiate în cursul anului 2010.

pna.ro

Link to comment
Share on other sites

Gheorghe Bunea Stancu şi vicepreşedintele CJ Brăila, cercetaţi în stare de arest la domiciliu

Instanţa de judecată a decis ca Gheorghe Bunea Stancu să fie cercetat în stare de arest la domiciliu, de aceeaşi măsură având parte şi vicepreşedintele CJ Brăila, Florin Mija. În cazul lui Nicolae Moisiu, instanţa a decis anchetarea sub control judiciar.

Procurorii DNA au contestat decizia instanţei de judecată.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Bunea Stancu şi Nicolae Moisiu, eliberaţi din arestul IPJ Galaţi


După aproape patru ore de audieri, instanţa Tribunalului Galaţi a decis că măsura arestării preventive, în cazul lotului de la Consiliul Judeţului Brăila, nu se impune. Preşedintele Bunea Stancu şi vicepreşedintele Florin Mija vor fi în continuare cercetaţi, dar sub restricţia de arest la domiciliu. Asta în timp ce şeful biroului de achiziţii al CJ Brăila, Neculai Moisiu, este cercetat sub control judiciar.


Deciziile instanţei au fost intuite de către avocaţi, care au reclamat lipsa de probe sau superficialitatea datelor prezentate de aceeaşi „experţi” ai DNA, care au lucrat şi în cazul Dan Voiculescu. Cei trei acuzaţi au fost aduşi puţin înainte de ora 18 şi după ore de audieri avocaţii sperau ca instanţa să nu accepte un dosar fără probe. Preşedintele CJ Brăila, care nu a dat declaraţii în faţa procurorilor, a făcut asta în faţa instanţei. La terminarea şedinţei, înainte de pronunţare, avocaţii nu credeau că ai lor clienţi vor primi mandate de arestare. „Eu cred că suspiciuni pot exista, dar o suspiciune solidă nu există în acest caz. Dacă era aşa, din 2009 până acum se făcea o contestaţie, dar nu s-a făcut aşa ceva”, a declarat Gigel Potrivitu, avocatul lui Nicolae Moisiu, la finalul şedinţei de judecată.


Şi avocatul gălăţean al lui Bunea Stancu, Ion Popa, nu credea că sunt probe suficiente pentru a i se aresta preventiv clientul. Popa susţinea că expertiza DNA este greşită. „În această seară (n.r. vineri seara) l-am întrebat pe domnul Bunea Stancu dacă poate să dea declaraţii. Că acum, ca să înţelegeţi exact, joi spre vineri, la ora trei, dânsul nu mai era în stare fizic, la fel şi avocatul de la Bucureşti, ca să facă o apărare corespunzătoare. Şi nici domnul Bunea Stancu nu era în stare să răspundă la nişte întrebări. Am cerut organelor de urmărire penală să ne prezinte un minim de probe. Respectiv întreaga acuzare se bazează pe constatările expertului DNA, care e de fapt un economist care a lucrat la finanţe. Acestea nu au fost verificate. Este vorba de legea achiziţiilor publice. Legea achiziţiilor publice nu înseamnă numai valoarea în lei a contractului respectiv, ci sunt şi alte aspecte tehnice care sunt verificate şi se dă un punctaj şi, în funcţie de acest punctaj, se acordă contractul societăţii respective. DNA –ul greşeşte, respectiv expertul dumnealor, care nu e expert, e cel mult specialist, greşeşte când spune că numai acest criteriu este esenţial. Au venit cele patru volume, dosarele anchetei, şi constatările expertului. Problema este că acel dosar a început în 2009. De atunci e înregistrarea la Parchet. Reţineţi că din 2009 în 2014 nu s-a făcut nimic în acel dosar. La un moment dat, în 2009, acel specialist face o lucrare prin care spune că nu s-au constatat aspecte de încălcare a legislaţiei achiziţiilor publice. În 2014 nu mai face rapoarte de constatare expertul lor de la DNA Galaţi. Fac cei trei experţi de la Bucureşti. Unul dintre ei este aceea doamnă Nicolae, care este în discuţie cu domnul Voiculescu. Numai pe acest criteriu, cel al valorii, a comuncat că acesta e prejudiciul. Numai că de la 1 februarie, prin intrarea în vigoare a noului cod penal, se spune că, în situaţia în care, rapoartele de constatare se contestă, există obligaţia să se facă o expertiză la care inculpatul poate participa, îşi poate spune punctul de vedere, poate avea propriul expert, şi atunci se face o lucrare ştiinţifică. Nu s-a făcut niciun fel de astfel de expertiză”, a precizat Ion Popa.


Pronunţarea s-a făcut foarte repede. „E mai bine acasă decât în arest”, a spus Mija la eliberare


În jurul ore 21, Tribunalul Galaţi a decis că nu sunt suficiente probe pentru arestarea preventivă a celor trei funcţionari ai CJ Brăila acuzaţi de abuz în serviciu şi conflict de interese. S-a decis ca Bunea Stancu şi Florin Mija să fie cercetaţi în stare de arest la domiciliu.


Florin Mija, vicepreşedintele CJ Brăila, căruia i-a expirat ordonanţa de reţinere înainte de ora 21, a fost eliberat de la Tribunal. Cum a ieşit din sală şi-a strâns soţia în braţe. „Voi pleca acasă. Nu contest măsura arestului la domiciliu, chiar dacă stau la bloc. Este oricum mai bine decât în arest. Am încredere în justiţie”, a spus la eliberare Florin Mija.


Bunea Stancu şi Moisiu au fost mai întâi duşi în arestul IPJ şi eliberaţi de acolo. Cei doi au ieşit pe intrarea secundară, după ce, scurt timp, s-a stins lumina în curtea din spate. DNA Galaţi a contestat decizia luată de Tribunalul Galaţi, iar contestaţia se va judeca săptămâna viitoare.


presagalatibraila.com


Link to comment
Share on other sites

Corupţia a unit Galaţiul cu Brăila. Pe urmele anchetei DNA în cazul Bunea Stancu

Scandalul iscat prin reţinerea de către DNA a şefului Consiliului Judeţului (CJ) Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a scos la iveală legăturile puternice existente între urbea noastră şi cea păstorită de inculpatul cu renume de "baron local". Procurorii anticorupţie vorbesc de nereguli privind aproape trei milioane de lei noi, sumă care nu este deloc de neglijat. Astăzi vom prezenta doar o parte dintre contractele încheiate între CJ Brăila şi firma gălăţeană Tancrad, contracte pe care cei de la DNA le consideră ilegale fiindcă nu ar fi respectat regulile simple ale unei afaceri făcute cu statul. Este de menţionat că patronul firmei Tancrad Galaţi, Cristian Cătălin Stăncic, are, potrivit comunicatului celor de la DNA, doar calitatea de suspect.

Mai scump în loc de mai ieftin

Deşi ancheta demarată de procurorii gălăţeni ai DNA este compusă din mai multe sesizări, unele chiar din oficiu, dar şi din declinări, adunate de-a lungul timpului, din 2009 şi până în prezent, contractele care prezintă hibe sunt prezentate pe larg de anchetatori în referatul prin care au cerut încarcerarea lui Bunea Stancu. Deocamdată, oamenii legii au obţinut arestul la domiciliu al inculpatului principal, măsură pe care procurorii au contestat-o, motiv pentru care cel mai probabil în această săptămână vom asista la judecarea acestui dosar de către magistraţii Curţii de Apel.
Procurorii DNA au analizat şase contracte care ar fi dus la prejudiciul de circa trei milioane de lei şi care ar fi fost încheiate prin încălcarea atribuţiilor de serviciu de către Bunea Stancu şi funcţionarii care au făcut parte din comisia de evaluare a ofertelor înscrise în procedurile respective. Dintre acestea le amintim doar pe cele încheiate cu firma din Galaţi.
Bunăoară, este de analizat contractul numărul 102 din 16 iulie 2009, încheiat între CJ Brăila (reprezentat de Bunea Stancu) şi SC Tancrad SRL Galaţi (administrator Cristian Cătălin Stăncic), având ca obiect reabilitarea drumurilor judeţene din Brăila: DJ 221, DJ 202A şi DJ 202B. Printr-o dispoziţie a lui Bunea Stancu, 105 din 3 iunie 2009, a fost numită comisia de evaluare formată din Florin Mija, Ionică Popescu, Vasile Puia, Georgel Ghenea şi Nicolae Moisiu, nume care apar în rândul suspecţilor enumeraţi de cei de la DNA ca fiind cercetaţi în această cauză.
În cursa pentru lucrare s-au înscris doi ofertanţi: Tancrad SRL Galaţi şi Tehnologica Radion SRL Bucureşti, însă procedurile ulterioare au fost grav încălcate. „Deşi criteriul de selecţie a fost preţul cel mai mic şi SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti a ofertat preţul cel mai mic, comisia de evaluare a ofertelor a apreciat că acest agent economic nu îndeplineşte cerinţele minime de calificare, deoarece deţine doar trei maşini de răspândit emulsie cationică, şi nu şase, cum s-a menţionat în caietul de sarcini şi în documentaţia de atribuire. Prin urmare, oferta SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti a fost respinsă ca neconformă şi inacceptabilă, iar contractul a fost încheiat cu SC Tancrad SRL Galaţi, chiar dacă această firmă a ofertat un preţ mai mare”, arată cei de la DNA în referatul cu propunerea de arestare.
Procurorii susţin că raportul de constatare tehnico-ştiinţific făcut în acest dosar ar atesta faptul că urma să se aplice acea emulsie pe o suprafaţă de 4.000 metri pătraţi din cei 20.000 metri pătraţi, astfel că introducerea unor cerinţe minime de participare a condus la restricţionarea dreptului de a participa la procedura achiziţiei publice şi ca atare „cerinţele minime nu au fost motivate”.

Lucrări proaste, refăcute în garanţie, dar pe bani publici

Procurorii au mai identificat o serie de nereguli în modul în care au fost executate, finalizate şi predate lucrările, fără emiterea ordinului de începere a lucrărilor, cu reţinerea garanţiei de bună execuţie într-un procent mai mic decât cel prevăzut în documentaţia de atribuire. Mai mult, nu exista scrisoarea bancară a garanţiei de bună execuţie, avizarea situaţiilor de plată în luna septembrie 2009 şi întocmirea proceselor verbale de recepţie finală, la data de 16 aprilie 2010, deşi plata lucrărilor s-a făcut în luna septembrie 2009.
Tot la capitolul nereguli este enumerat şi faptul că cei din CJ Brăila au mai încheiat un contract - 88 din 30 iunie 2010 - cu Tancrad SRL Galaţi, pentru lucrări de reabilitare a aceloraşi drumuri judeţene, cu doar nouă luni după finalizarea lucrărilor, deşi termenul de garanţie al acestora era de un an de la data finalizării lor. Acestea, susţin cei de la DNA, demonstrează reaua intenţie a celor din CJ Brăila care au printre obligaţii şi pe aceea de a gestiona raţional şi eficient bugetul local.

Criterii eliminatorii, anulate după atribuire

Şi contractul 160 din 13 noiembrie 2009, încheiat între CJ Brăila şi Tancrad Galaţi, reprezentată de Cristian Cătălin Stăncic, s-a aflat sub lupa celor din DNA. Este vorba despre lucrări de reabilitare a drumurilor prin plombarea a 3.000 metri pătraţi şi asfaltare a DJ 221B – Brăila-Vădeni pe o suprafaţă pe 2,7 kilometri. Comisia de evaluare a ofertelor a fost numită prin dispoziţia lui Gheorghe Bunea Stancu şi a fost formată din Florin Mija, Nicolae Moisiu, Vasile Puia, Georgel Ghenea şi Jenică Dumitraşcu.
S-au înscris atunci în cursa pentru banul public Tancrad Galaţi şi SC Colas Drumuri SA Craiova. Aceasta din urmă a dat preţul cel mai mic, care era şi criteriul principal de evaluare, fiindu-i astfel acceptată oferta. Şi totuşi, în procedura evaluării a primit un punctaj inferior Tancrad „prin introducerea în fişa de punctaj a unui număr de opt subcriterii de evaluare a criteriului de Protecţie a mediului, care nu se regăsesc în documentaţia de atribuire”, arată procurorii. „Intenţia funcţionarilor din cadrul autorităţii contractante, de atribuire a acestui contract în favoarea SC Tancrad, rezultă şi din faptul că în documentaţia înaintată în cursul urmăririi penale a fost identificată o altă variantă a caietului de sarcini, care include şi măsurile de protecţie a mediului, criteriu a cărui interpretare a condus la descalificarea SC Colas Drumuri SA Craiova”, se arată în referat.
În ediţiile viitoare, vom reveni cu noi amănunte legate şi de celelalte contracte anchetate de cei de la DNA Galaţi în dosarul Bunea Stancu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Judecătorii au motivat arestul la domiciuliu dispus în dosarul penal al lui Bunea Stancu

Tribunalul Galaţi şi-a motivat decizia de arest la domiciliu pe care a luat-o în dosarul în care şeful Consiliului Judeţului Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, este cercetat penal pentru infracţiuni de corupţie.

Judecătorii au concluzionat că preşedintele CJ Brăila, dar şi ceilalţi inculpaţi, Florin Mija şi Nicolae Moisiu, nu prezintă pericol public deoarece faptele au fost săvârşite de mult, iar trecerea timpului a mai înlăturat din posibilele circumstanţe agravante. Florin Mija şi Nicolae Moisiu sunt vicepreşedinte al CJ, respectiv membru al comisiei de evaluare a ofertelor pe baza cărora s-au acordat contractele cercetate de DNA, unul fiind arestat la domiciliu, iar celălalt sub control judiciar, una dintre obligaţii fiind să nu plece din Brăila.

Măsura a fost dată pentru ca anchetatorii să poată strânge probe, dar şi „pentru a preîntâmpina orice risc de influenţare frauduloasă a aflării adevărului”. Soluţia Tribunalului a fost contestată atât de procurorii DNA, care îi vrea arestaţi, cât şi de o parte dintre inculpaţi.

Rămâne de văzut când va ajunge dosarul la Curtea de Apel şi când se va judeca această contestaţie.

Decizia motivată o puteţi citi pe larg accesând acest link

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Stancu şi Mija, suspendaţi din funcţie prin ordinul prefectului

Preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, acuzat de abuz în serviciu şi conflict de interese, şi vicepreşedintelele CJ, Florin Mija, cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată, ambii arestaţi la domiciliu încă de vineri, au fost suspendaţi din funcție astăzi, prin ordine semnate de prefectul de Brăila, Vasilica Vîlcu.

Tribunalul Galaţi a decis vineri seara ca Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija să fie arestaţi la domiciliu pentru 30 de zile, după ce joi cei doi au fost reţinuţi de procurorii DNA, fiind acuzaţi de abuz în serviciu în formă continuată şi de conflict de interese, pornind de la mai multe licitaţii pentru contracte pe bani publici.

Alături de cei doi a fost reţinut şi şeful biroului Achiziţii publice din aceeaşi instituţie, Nicolae Moisiu, în cazul căruia instanţa decis să fie cercetat sub control judiciar. Potrivit DNA, în perioada 2009-2010, Gheorghe Bunea Stancu, ordonator principal de credite, şi ceilalţi doi inculpaţi şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziţii publice, pentru realizarea unor obiective de interes local şi judeţean, organizate de CJ Brăila.

Potrivit procurorilor, modul în care au fost organizate şi derulate procedurile de achiziţie publică în perioada de referinţă a condus la situaţia ca trei societăţi comerciale să deţină monopolul lucrărilor licitate de CJ Brăila, fiind practic singurele firme care participă şi câştigă contracte pe plan local şi judeţean.

În cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii: Georgel Ghenea, Jenica Dumitraşcu, Vasile Puia, Ionică Popescu, Ionel Puşcă, funcţionari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice, la data faptei, pentru abuz în serviciu în formă continuată, Vasile Soare şi Cristian Stăncic, administratori ai unor firme, pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată, Camelia Bratu, Cornel Grigore şi Gheorghe Ciudatu, diriginţi de şantier, la data faptei, pentru abuz în serviciu.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

TANCRAD, firma de casă a politicienilor Gheorghe Bunea Stancu şi Eugen Chebac

În 2013, TANCRAD a încheiat 10 contracte cu statul. Valoarea totală a acestora se ridică la suma de 56 de milioane de lei. Adică peste 13 milioane de euro. În total, TANCRAD ar fi luat de la cele două administraţii locale în ultimii patru ani, în jur de 87 de milioane de euro.

Una dintre firmele incluse pe lista procurorilor DNA Galaţi în cazul „Bunea Stancu" este TANCRAD SRL, administrată de Cristian Cătălin Stătic. Cine susţine de fapt această firmă şi şi cum a reuşit să-şi construiască afacerile doar pe seama statului sunt chestiuni uşor de înţeles numai dacă spunem că vorbim de o firmă de casă a PSD-ului.

Din 2007 şi până în prezent, compania a avut contracte cu statul de aproape 600 de milioane de lei. TANCRAD este „firma de casă" a fostului preşedinte de CJ Galaţi, Eugen Chebac, în prezent deputat UNPR, şi a preşedintelui CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Numai în 2013, firma a avut 10 contracte cu cele două consilii judeţene. S-a ocupat de reabilitat parcuri de joacă, a deszăpezit drumurile din Galaţi, aducând astfel la sapă de lemn societatea judeţeană de drumuri şi poduri, a reabilitat drumuri, iar de multe ori a făcut-o prost.

Presa locală din judeţele Galaţi şi Brăila a calculat că numai în ultimii patru ani, firma a luat de la stat 87 de milioane de euro. Scandaluri au fost, cel mai mare fiind cel în care patronul firmei a fost acuzat de înşelăciune, dar a fost scos de naşul său, procuror general al Parchetului din Galaţi la acea vreme, Dinu Gâlcă. „Patronul firmei de construcţii este finul fostului procuror general al Parchetului de la Galaţi, Dinu Gâlcă. Acesta a încetat din viaţă. DNA l-a acuzat pe Gâlcă de trafic de influenţă, şantaj şi fals în declaraţii. Procurorii DNA au săpus atunci că procurorul general de la Galaţi a avut discuţii cu omologul său de la Timişoara, Vasile Bâc, căruia i-a cerut să verifice un dosar în care era cercetat finul său, Cristian Stăncic. Patronul TANCARD era cercetat pentru înşelăciune. În final, acesta a scăpat de acuzaţii dar naşul Gâlcă - procurorul, a fost trimis în judecată”, se arată într-un material publicat pe realitatea.net.

Procurorii DNA Galaţi spun că procedurile erau asemănătoare la toate licitaţiile. Comisiile de evaluare, numite de însuşi Gheorghe Bunea Stancu descalificau toate firmele care se aflau în competiţie cu TANCRAD, invocând diverse motive, ba că nu respectă conditiile de mediu, ba că au puţine utilaje, chiar daca acestea aveau preţul mai mic. În multe cazuri, atât în Galaţi cât şi în Brăila, lucrările au fost de proastă calitate, iar după câteva luni au fost încheiate contracte de reabilitare, deşi erau încă în garanţie.

Link to comment
Share on other sites

Regii plombelor

• familia Stăncic din Galaţi, care deţine firmele "Tancrad" şi "Cricons" poate spune că a dat lovitura cu gropile din Brăila • milioane de euro au intrat în conturile familiei respective din reparaţiile prin plombări asfaltice executate pe drumurile judeţene brăilene şi pe străzile din municipiu • de când Bunea Stancu este preşedintele CJ Brăila, firmele familiei Stăncic au prins contracte pe bandă rulantă la Brăila, spulberând concurenţa de pe piaţa locală • demn de menţionat este şi faptul că administratorul "Tancrad", Cristian Cătălin Stăncic, este anchetat de Direcţia Naţională Anticorupţie în acelaşi dosar în care Stancu este acuzat că a acordat preferenţial contracte anumitor firme, fiind în prezent în arest la domiciliu


În ultimii ani, lucrările de reparaţii prin plombări asfaltice a drumurilor judeţene brăilene, dar şi a principalelor artere rutiere din municipiu, au fost executate aproape fără excepţie de firmele controlate de familia Stăncic din Galaţi. "Tancrad" SRL şi "Cricons" SRL Galaţi au luat "caimacul" acestor lucrări, în timp ce firmele brăilene care dominau pe vremuri domeniul respectiv, precum "Telbra" sau "Eltini", au ieşit aproape complet din peisaj. Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila avea o afinitate specială pentru firmele controlate de familia Stăncic, iar asta nu mai este demult un secret pentru brăileni. Că încredinţarea atâtor lucrări finanţate cu bani publici către "Tancrad" nu a fost tocmai legală o dovedeşte faptul că, în prezent, Cristian Cătălin Stăncic, administratorul "Tancrad" SRL, este anchetat de Direcţia Naţională Anticorupţie în acelaşi dosar în care Stancu este acuzat că a acordat preferenţial contracte anumitor firme.

Pe lista drumurilor judeţene reparate pe bani frumoşi figurează şi unele încă pline de gropi

Sumele pe care alde Stăncic le-au câştigat din plombările asfaltice făcute pe drumurile brăilene sunt de ordinul milioanelor de euro. De exemplu, numai pe parcursul anilor 2012 şi 2013 valoarea totală a lucrărilor de plombare executate pe drumurile judeţene se ridică la 7,8 milioane de lei, adică mai mult de 1,5 milioane de euro.
Potrivit unor informaţii primite de la Consiliul Judeţean Brăila, în perioada menţionată, lucrările de "întreţinere a îmbrăcăminţii asfaltice prin plombări pe drumurile judeţene" au fost executate de firma "Cricons" SRL Galaţi. Asociat unic al acestei firme este Traian Stăncic, un venerabil domn în vârstă de 79 de ani.
Consiliul Judeţean Brăila a derulat cu firma "Cricons", în 2012 şi 2013, opt contracte pentru plombarea unor drumuri judeţene. Şoselele care au beneficiat de reparaţii au fost: DJ 211B Tătaru - Bărăganu - Victoria - Mihai Bravu; DJ 211C Tătaru - Colţea - Chichineţu - Ciocile; DJ 255A Romanu - Scorţaru Vechi - Traianu; DJ 211D Florica - Colţea; DJ 202A Gulianca - Ariciu - Racoviţa - Custura - Gradiştea; DJ 202B Latinu - Scorţaru Nou - Gemenele - Movila Miresii - Ţepeş Vodă - Urleasca; DJ 221B Brăila - Baldovineşti - Vădeni; DJ 211 Roşiori - Tătaru - Dudeşti - Dudescu - Zăvoaia - Bordei Verde - Oprişeneşti; DJ 221 Romanu - Găvani - Gemenele - Râmnicelu; Constantineşti - Şuţeşti - Ianca; DJ 203 Galbenu - Sătuc - Jirlău - Făurei - Ulmu - Vultureni - Dudescu - Zăvoaia - Însurăţei; DJ 203A Vişani - Drogu - Zamfireşti - Galbenu; DJ 203R Cireşu - Batogu - Ioneşti; DJ 211A Bordei Verde - Viziru.
Valoarea totală a reparaţiilor efectuate pe drumurile menţionate mai sus se ridică la 7.891.337,54 lei, fără TVA. Contractele au fost atribuite în urma unor licitaţii publice, după cum menţionează Nicu Filote, secretarul Consiliului Judeţean Brăila.
Reprezentanţii CJ dau asigurări că toate drumurile care figurează pe lista de mai sus au fost reparate, fie în 2012, fie în 2013. Despre cel puţin unul dintre drumurile judeţene în cauză avem dubii, însă. Este vorba despre DJ 202B Latinu - Scorţaru Nou - Gemenele - Movila Miresii - Ţepeş Vodă - Urleasca care, cel puţin pe tronsonul cuprins între Gemenele şi Movila Miresii arăta de-a dreptul catastrofal în primăvara acestui an. În luna mai 2014, pe porţiunea de drum menţionată erau atât de multe gropi, încât era imposibil să le poţi ocoli. Autoturismele nu puteau rula pe acolo cu mai mult de 20 km/h, deoarece asfaltul era atât de degradat încât e puţin probabil ca, în ultimii 10-15 ani să fi beneficiat de reparaţii de orice natură.

Contractul gras din municipiu

Familia Stăncic a pus mâna pe un contract gras, în ceea ce priveşte plombele asfaltice, şi în municipiul Brăila. Este vorba despre un contract multianual de întreţinere a străzilor brăilene, încheiat în vara anului 2011, pentru o perioadă de 4 ani. Astfel, în intervalul 2011-2014, singura firmă care are dreptul de a se ocupa cu astuparea gropilor apărute pe carosabilul din Brăila este "Tancrad" SRL. Aşa cum cotidianul nostru vă informa în vara anului 2011, când s-a semnat acest contract, lucrările pe care autoritatea contractantă, adică Primăria Brăila, le avea în vedere pe parcursul celor 4 ani erau: reparaţii prin plombări pentru 70.000 mp, reparaţii prin covor asfaltic pentru alţi 28.000 mp, reparaţii la fundaţii de străzi - 49.000 mp, ridicarea la cotă a capacelor de canalizare şi a gaigerelor câte 2.000 bucăţi/an şi reparaţii crăpături prin îmbrăcăminţi bituminoase pentru 7.000 metri liniari. Nota de plată estimată iniţial era de 62,1 milioane lei fără TVA, iar după licitaţie câştigătorul adică asocierea SC "Tancrad" SRL Galaţi, ca lider, plus "Tancrad Construct" SRL Brăila s-a angajat să facă lucrările pentru suma de 62,05 milioane lei. Adică echivalentul a 15 milioane de euro. Teoretic, această sumă ar fi trebuit să fie fixă şi să se împartă la patru, pentru fiecare an prevăzut în contract. Aşadar, fiecărui sezon de plombări ar fi trebuit să-i corespundă suma de 15,51 milioane de lei. Surse din Primărie afirmă, însă, că au fost ani în care numărul gropilor apărute pe străzile principale brăilene a fost atât de mare încât valoarea reparaţiilor a depăşit suma prevăzută în contract, iar bugetul a trebuit suplimentat.
Anul acesta, numai în primăvară, "Tancrad" a avut de plombat 290 de gropi de mari dimensiuni apărute pe parcursul iernii. Au urmat apoi, astuparea a mii de gropi mai mici, plus a crăpăturilor apărute în asfalt. Până la ora actuală, "Tancrad" a rezolvat cam 80% din gropile din carosabil, dau asigurări reprezentanţii Primăriei, care se declară mulţumiţi de felul cum lucrează firma gălăţeană. "În momentul de faţă, «Tancrad» este cea mai mare firmă de asfaltări din sud-estul României. Are lucrări nu doar în Brăila, ci şi în Bucureşti, Constanţa sau Iaşi, iar utilajele din dotare îi ajută să facă o treabă de calitate", declară Vasile Trandafir, din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Brăila.

Ai intrare, ai dezvoltare

La Registrul Comerţului, ca asociaţi ai firmei "Tancrad" SRL Galaţi figurează Cătălin Cristian Stăncic, născut în 1968, şi Adriana Elena Stăncic, născută în 1938. Aşa cum v-am mai informat, Cătălin Stăncic este anchetat în prezent de DNA, alături de preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, într-un dosar de corupţie. Cert este că, în perioada administraţiei Stancu, Stăncic a reuşit să îşi ducă firmele la un grad de dezvoltare fără precedent.
Nenumăratele contracte câştigate cu CJ şi Primăria Brăila au ajutat "Tancrad" şi sateliţii acestuia să investească masiv în utilaje de ultimă generaţie, măturând, practic, firmele concurente de pe piaţa locală. Firma "Telbra", de exemplu, care în urmă cu câţiva ani era "pe val" în privinţa plombărilor asfaltice executate în Brăila, acum mai trăieşte doar din lucrările pe care "Tancrad" le refuză. Astfel, "Telbra" are contracte cu Compania de Utilităţi Publice "Dunărea" şi cu Distrigaz, pentru reparaţii asfaltice necesare în urma intervenţiilor făcute la reţelele de apă sau gaze. Unde se sparge asfaltul pentru efectuarea de branşamente, este obligaţia "Telbrei" să vină să toarne plombele. Numărul comenzilor este incomparabil mai mic cu cel primit de la Primărie de "Tancrad" pentru astuparea gropilor apărute "natural" în carosabilele străzilor brăilene. Asta cu atât mai mult cu cât pe majoritatea străzilor asfaltul şi-a depăşit de mult durata normată de viaţă, motiv pentru care se degradează într-un ritm constant.

obiectivbr.ro

Link to comment
Share on other sites

Bunea Stancu rămâne arestat la domiciliu

Curtea de Apel Galaţi a respins contestaţia procurorilor DNA Galaţi, care îl voiau pe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila, dar şi pe vicepreşedintele Florin Mija şi pe şeful de la achiziţii Nicolae Ghiocel Moisiu, arestaţi 30 de zile, în dosarul de abuz în serviciu şi conflict de interese, în care sunt acuzaţi. Totodată, instanţa a respins şi cererea lui Bunea Stancu de a fi cercetat sub control judiciar şi nu arestat la domiciliu.

„În dosarul Curţii de Apel Galaţi, prin încheierea de şedinţă din data de 14 august 2014, s-au respins ca nefondate contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu şi inculpatul Moisiu Nicolae împotriva încheierii de şedinţă din 08.08.2014 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Galaţi”, se arată în comunicarea Curţii de Apel Galaţi.

Pentru Bunea Stancu a fost o zi agitată în care poate spera că nu va mai trebui să fie arestat la domiciliu şi chiar spera să îşi poată relua activitatea. „Nu am de declarat nimic. Lăsaţi justiţia să îşi facă treaba. O să fie pronunţarea când o să fie şi atunci o să aflaţi. Dacă o să fie alt tip de încadrare, sigur că voi relua activitatea, dacă va permite cineva şi atunci se va da probabil şi salariile la CJ. Eu nu sper nimic. Eu am încredere în justiţie”, a spus Bunea Stancu, la ieşirea din sala de judecată, înainte de pronunţarea instanţei.

O şedinţă de judecată întreruptă de abţineri şi recuzări

Dimineaţă numai ce începuse şedinţa de judecată că magistratul care judeca cauza a vrut să se abţină a mai judeca dosarul. Dar cererea i-a fost respinsă. Imediat, DNA Galaţi a recuzat el magistratul. Şi cererea DNA a fost respinsă. Se pare că o rudă apropiată a magistratului ar fi stagiară la unul dintre avocaţii din dosar, dar nu este vorba de avocatul lui Bunea Stancu. „A fost să spunem un incident procedural, care este firesc şi se regăseşte de multe ori în procedura penală prin care Parchetul a cerut recuzarea judecătorului care era desemnat să soluţioneze această cauză. S-a apreciat că judecătorul ar fi partinic în legătură cu soluţionarea cauzei. S-a dovedit că nu este aşa şi că s-a respins. Nu vreau să comentez despre asta. Procurorii DNA au venit cu interpretări noi şi subiective din punctul nostru de vedere şi exagerate”, a precizat Gigel Potrivitu, avocat în dosar.

Bunea Stancu şi Florin Mija au plecat spre Brăila, spre domiciliile unde sunt arestaţi, sub escortă şi în duba poliţiei.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Procurorii anticorupţie acuză: lucrare de mântuială a firmei Tancrad, refăcută ilegal din bani publici

Bugetul public a pierdut 600.000 de lei în favoarea firmei gălăţene Tancrad, din cauza "exercitării defectuoase a atribuţiilor de serviciu" de către o serie de funcţionari

Firma gălăţeană Tancrad rămâne în centrul scandalului legat de modul cum au fost gestionate fondurile publice de către Consiliul Judeţului Brăila. Potrivit procurorilor DNA, contractele de lucrări încheiate de CJ Brăila cu Tancrad au fost îndeplinite în mod defectuos însă, stupefiant, remedierea deficienţelor s-a făcut tot din bani publici.
Oamenii legii exemplifică situaţia prin contractul 170 din 20 noiembrie 2009, încheiat între CJ Brăila şi societatea reprezentată de Cătălin Cristian Stăncic. Documentul avea ca scop reabilitarea drumurilor judeţene DJ 211, 202 A şi 203 prin asfaltare, valoarea lui fiind de 612.583 lei. Procurorii DNA arată că şeful CJ Brăila a numit, pe 13 octombrie 2009, membrii comisiei de evaluare a ofertelor, respectiv pe Florin Mija, Nicolae Moisiu, Vasile Puia, Georgel Ghenea şi Jenică Dumitraşcu.

Aceştia sunt cei care au analizat ofertele depuse pentru adjudecarea lucrării amintite, adică societatea Strabag din Bucureşti şi de Tancrad Galaţi, însă există indicii că evaluarea nu s+a făcut tocmai corect. Anchetatorii afirmă că s-a încălcat tocmai criteriul principal de evaluare a ofertelor: preţul cel mai mic.
Mai exact, societatea Strabag Bucureşti a venit cu cel mai mic preţ, dar nu a câştigat din cauza „interpretării în mod voit a condiţiilor de calificare” (citat din concluziile formulate de procurorii DNA), cu scopul de a favoriza Tancrad SA Galaţi. „Astfel, oferta depusă de către SC Strabag SRL Bucureşti a fost declarată neconformă şi inacceptabilă, deoarece nu a făcut dovada deţinerii unei staţii de producţie a mixturilor asfaltice cu fibre de celuloză, la distanţa luată în calcul în devizul prezentat autorităţii contractante”, menţionează în rechizitoriu cei de la DNA.

Deşi firma din Bucureşti a precizat că transportul mixturii asfaltice se face de la Buzău şi nu de la Jilava, lucru care ar fi determinat şi preţul mic, asta nu a contat atunci când oferta a fost declarată neconformă şi inacceptabilă, contractul fiind încheiat cu Tancrad.

Procurorii au considerat că toate astea au fost posibile atât din cauza exercitării defectuoase a atribuţiilor de serviciu de către cei din comisia de evaluare, cât şi a gestionării ineficiente a bugetului public de către preşedintele Gheorghe Bunea Stancu. "Gestionarea defectuoasă a bugetului local a condus şi la refacerea lucrărilor de asfaltare, în perioada de garanţie a lucrărilor efectuate în baza contractului numărului 170/20 noiembrie 2009, precum şi la încheierea altor două contracte tot cu SC Tancrad SRL Galaţi", arată cei de la DNA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

DNA cere arestarea baronului PSD Bunea Stancu, acuzat ca a luat legatura cu un alt suspect, in ciuda interdictiei impuse de judecatori

DNA cere instantei arestarea preventiva a baronului PSD de Braila Gheorghe Bunea Stancu, aflat acum in arest la domiciliu. DNA sustine, intr-un comunicat de presa, ca Bunea Stancu a luat legatura cu un suspect in dosarul sau, desi instanta i-a interzis acest lucru.

Reamintim ca Bunea Stancu e acuzat de DNA ca a atribuit ilegal mai multe contracte de achizitii publice in calitate de sef al Consiliului Judetean Braila. DNA a cerut in urma cu doua saptamini ca Bunea Stancu sa fie arestat preventiv, dar instanta a decis arest la domiciliu.

Reamintim ca in urma cu o luna un alt lider local, primarul de Bacau, Romeo Stavarache (PNL), a fost in exact aceeasi situatie. Dupa ce a luat legatura cu un co-inculpat, in ciuda interdictiei dispuse de instanta, e a fost arestat preventiv.

 

.

 

 

Link to comment
Share on other sites

EXCLUSIV. Tribunalul Galați îl protejează pe baronul PSD Bunea Stancu?

 

UPDATE ora 15.30 (22 august 2014)

Preschimbarea termenului pentru judecarea arestării preventive a baronului PSD de Brăila Gh. Bunea Stancu a fost RESPINSĂ de Tribunalul Galați! Să înțelegem că instanța gălățeană i-a dat liber lui Bunea să ia legătura cu ceilalți suspecți din dosar și cu martorii, pe care îi poate învăța ce să spună, poate chiar amenânțându-i pentru că toți sunt subordonații săi?!

---

UPDATE: DNA va cere Tribunalului Galați preschimbarea termenului de judecată pentru ca să se prevină alterarea anchetei prin presiuni sau preconstituiri de probe în favoarea baronului PSD, Gheorghe Bunea Stancu, acuzat că, în calitate de președinte al consiliului Județean Brăila, a dirijat contractele de achiziții publice către firmele pe care le controla sau  făceau parte din clientela PSD.

Tribunalul Galați a stabilit ca cererea DNA de arestare preventivă a lui Bunea Stancu să se judece abia pe 26 august, deși suspectul luase legătura cu un alt suspect din dosar pentru a-l învăța ce să declare procurorilor DNA, spun surse judiciare. Dialogurile lui Bunea Stancu au fost înregistrate, spun sursele României Libere.

---

Baronul PSD de Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, arestat la domiciliu, a luat legătura, prin intermediar, cu administratorul firmei CONCIVIA, suspect în dosar, încălcând astfel regulile arestului la domiciliu. Ar exista interceptări în acest sens, susțin surse judiciare.

Procurorii DNA au cerut joi arestarea preventivă a lui Bunea Stancu, însă instanța Tribunalului Galați a stabilit ca cererea DNA să se judece abia pe 26 august, deși în astfel de situații se judecă de urgență, tocmai pentru ca suspectul să nu aibă timp să-și preconstituie probe sau să facă presiuni asupra celorlalți acuzați sau martori din dosar.

În astfel de situații, instanța de judecată  nu putea decât să constate încălcarea normelor legale și să dispună  ca noul domiciliu al baronului PSD să fie arestul Poliției Galați.

 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au solicitat înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu cu măsura preventivă a arestului  faţă de inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată şi conflict de interese.

Gheorghe Bunea Stancu, președintele Consiliului Județean Brăila și ordonator principal de credite, în perioada 2009-2013 a dirijat contracte de achiziții publice ale județului către firme la care fie era acționar (SC Concivia – administrator Vasile Soare), fie aparțineau unor clienți ai PSD (SC Tancrad- administrator Traian Stăncic). Prejudiciile depășesc 470.000 de lei.

 La data de 8 august, instanța nu a admis arestarea preventivă solicitată de DNA, ci a stabilit ca Bunea Stancu să fie arestat la domiciliu.

Una dintre condițiile pe care trebuia să le respecte era să nu ia legătura cu ceilalți suspecți din  dosar, între care și Vasile Soare, administrator și director la firma Concivia, societate controlată de baronul PSD, regină a contractelor primite de la președintele CJ Brăila, Bunea Stancu. Inculpatul nu a respectat regulile, motiv de arestare preventivă.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/exclusiv--tribunalul-galati-il-protejeaza-pe-baronul-psd-bunea-stancu-347070

Link to comment
Share on other sites

Bunea Stancu a transmis instrucţiuni de pe telefonul fiului său

Tribunalul Galați judecă marți cererea DNA de arestare preventivă a lui Gheorghe Bunea Stancu, președintele PSD al Consiliului Județean Brăila, arestat la domiciliu pentru fapte de corupție. Solicitarea DNA a survenit după ce baronul PSD de Brăila a fost prins transmițând, prin intermediar,  instrucțiuni către alți suspecți din dosar.

După ce a obținut interceptările convorbirilor prin care baronul PSD Bunea Stancu transmitea instrucțiuni către alți suspecți din dosarul în care este cercetat pentru corupție, DNA a cerut, joi 21 august, Tribunalului Galați să-l aresteze preventiv pe motiv că președintele CJ Brăila nu a respectat condiția esențială de a nu comunica cu ceilalți suspecți din dosar.

În loc să judece solicitarea DNA în regim de urgență, Tribunalul Galați a programat procesul abia pentru data de 26 august.

Sursele Rl din Brăila susțin că Bunea Stancu ar fi continuat să-și instruiască subordonații și după ce Tribunalul Galați a refuzat să judece în regim  de urgență arestarea preventivă cerută de DNA.

Lanțul convorbirilor prin care s-au  transmis instrucțiuni

În ziua de 9 august, la ora 11,25, Gheorghe Bunea Stancu, prin telefonul fiului său Răzvan, ar fi vorbit cu intermediarul Sorin Costin, pentru a-i transmite instrucțiuni suspectului Vasile Soare, administratorului firmei CONCIVIA, controlată de baronul PSD prin firma BURSAGRIROM. Vasile Soare este și el suspect în dosar , fiind începută urmărire penală împotriva sa. Grija lui Bunea Stancu era ca administratorul firmei pe care o controla, CONCIVIA, să nu-l sune pentru a-l întreba cum să rezolve anumite probleme ale societății. Dacă ar fi fost interceptată o astfel de convorbire, ar fi reprezentat o probă și mai directă a legăturii lui Bunea Stancu chiar cu administrarea firmei către care a dirijat majoritatea contractelor de achiziții publice din calitatea sa de președinte al Consiliului Juțean Brăila și de ordonator principal de credite.

Administratorul CONCIVIA, Vasile Soare, cercetat în dosar, cunoaște toate detaliile despre modul în care baronul PSD Bunea Stancu a dirijat majoritatea contractelor de achiziții publice ale Consiliului Județean Brăila către firma sa. În primul rând, Soare trebuia învățat să nu-i dea telefoane lui Bunea Stancu pentru rezolvarea problemelor societății CONVICIA, să nu-i facă vizite la domiciliu.

După ce a vorbit cu fiul lui Bunea Stancu și apoi cu un “domn” ( care ar fi însuși Bunea Stancu), intermediarul Sorin Costin a luat legătura telefonică cu administratorul CONCIVIA, Vasile Soare. România Liberă redă doar fragmente din dialogurile interceptate.

 

Convorbire dintre Răzvan, fiul lui Bunea Stancu, și intermediarul Sorin Costin din data de 9 august

SORIN: Ce faci, dom'le?

RĂZVAN ( fiul lui Bunea Stancu): Ce să fac, bine! Ă... p-acasă, p-aicea.

SORIN: P-acasă, foarte bine, băi băiatule. Te odihneşti?

RĂZVAN: Mă obişnuiesc, da.

SORIN: Spune-i să nu cumva, să facă greşeala, că...

RĂZVAN: Da.

SORIN:... să... să ia legătura sau să-i răspundă la telefon sau dacă vine la poartă, să nu-l primească pă  VASILE, pă  SOARE.

RĂZVAN: Da, da, da. Păi fac acuma o listă, cu toţi ăştia de aicea.

SORIN: Pentru că este... este parte în aşa şi...

RĂZVAN: Da, da.

SORIN:... el poate că din neştiinţă, din ... na, ca tot omul...

RĂZVAN: Da, da.

SORIN:... s-ar putea să vină. Deci dacă este...

RĂZVAN: Nu, deci nici, nici eu nu o să-i... n-o să-i mai răspund la telefon, nici o problemă.

SORIN: Poftim?

RĂZVAN: Nici eu, nu-i mai răspund, nu. ( ceea ce poate însemna că i-a mai răspuns! -nn)

SORIN: De ce? A, nici tu nu mai răspunzi? Dar ce treabă ai tu?

RĂZVAN: Nu! Bine, n-am.

SORIN: Da. Bine mă, hai! Bine, bine!

RĂZVAN: Staţi puţin, că vrea să vor...

-Domn ( Bunea Stancu) către intermediarul Sorin :„Orice problemă este pe CONCIVIA nu are treabă cu mine, nu are treabă cu RĂZVAN, de la mine citire”

Răzvan pasează telefonul unui „domn” (Bunea Stancu- sursele RL) pentru a continua convorbirea cu SORIN

DOMN: Să trăieşti, SORIN!

SORIN:Să trăieşti, bună dimineaţa!

DOMN: Deci, vezi că RĂZVAN nu mai are ce să caute la "CONCIVIA"!

SORIN: Da domnule, ştiu!

DOMN: De aici încolo, de aici încolo, îi spui lu' domnu' respectiv, orice problemă este pe "CONCIVIA", nu are treabă cu mine, nu are treabă cu RĂZVAN, de la mine citire...

Instrucțiuni pentru vizite nocturne

DOMN: Tu... acuma n-ai cum să vii, că-i presa pe aicea şi te filmează, dă-i în mama lor! Nu vreau să te filmeze, mai pă seară, vorbim noi mai pă seară, vedem noi.

SORIN: Da dom'le dar nu am nici o jenă, dom'le, eu îs mut, nu... îs imun! Ei mă întreabă, eu nici nu-i bag în seamă, ca şi cum văd nişte statui!

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Gheorghe Bunea Stancu rămâne în arest la domiciliu

Preşedintele suspendat al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, rămâne în arest la domiciliu, au decis, marţi, magistraţii de la Tribunalul Galaţi, unde s-a judecat cererea DNA de arestare preventivă. Procurorii DNA Galaţi au depus deja contestaţie la decizia Tribunalului Galaţi, contestaţie care va fi judecată la Curtea de Apel Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

De ce magistraţii Tribunalului Galaţi nu l-au băgat pe Bunea Stancu în arest preventiv

Chiar dacă procurorii DNA Galaţi au depus la Tribunalul Galaţi şi anexe cu interceptări în care se face vorbire despre arderea unor acte contabile sau găsirea actelor pentru o armă, asta nu i-a convins pe magistraţi să schimbe, în cazul lui Bunea Stancu, preşedinte CJ Brăila suspendat, arestul la domiciului cu arestul IPJ Galaţi. Pentru Ghorghe Bunea Stancu procurorii DNA au cerut acum două zile arest preventive, deoarece acesta, indirect, a luat legătura cu un alt suspect în dosarul de abuz în serviciu şi conflict de interese în care este cercetat. Procurorii au anexat şi înregistrări telefonice care ar dovedi asta, dar paradoxal acestea au nu au convins instanţa. În schimb, interceptările arată că în ziua percheziţie şi a doua zi s-au dat telefoane, dar nu de către Bunea Stancu, ci de către apropiaţi, telefoane în care se cerea chiar şi arderea unor acte contabile care fac legătura între Stancu şi societatea unde era indirect acţionar.

„Astfel, rezultă că la data de 07.08.2014, ora 10.51, în timpul efectuării percheziţiei domiciliare, efectuate la inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, .........a luat legătura cu o persoană sugerându-i să facă rost de actele de provienienţă pentru o armă ridicată de la domiciliul inculpatului cu scopul evident de a-l ajuta pe acesta. La data de 08.08. 2014, ora 15.32, suspectul....... a transmis unui subordonat să ardă sau să distrugă prin orice fel acte contabile de la S.C. .......S. A pentru a şterge orice legătură dintre inculpatul Gheorghe Bunea Stancu şi societatea în cauză. La data de 09.08.2014, la ora 11.25, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu a vorbit de pe telefonul fiului său ............, cu numitul .......prin intermediul căruia a transmis suspectului ......... să nu ma ia legătura cu el pentru rezolvarea problemelor apărute în administrarea SC .......SA”, se arată în motivarea Tribunalului Galaţi.

Magistraţii au decis însă că aceste convorbiri nu arată reaua credinţă a lui Bunea Stancu. „Astfel, procesul verbal de redare a unor convorbiri telefonice interceptate şi înregistrate, anexate referatului, relevă faptul că primele două convorbiri (cele purtate pe 07.08. 2014, la ora 10.51, şi cea purtată la data de 08.08. 2014, ora 15.32) se situează în afara intervalului care vizează interdicţia luată prin măsura arestului la domiciliu, acestea fiind consumate anterior luării măsurii preventive, cu atât mai mult cu cât acestea nu au fost iniţiate de inculpat şi nu evidenţiază vreo legătură cu infracţiunile pentru care acesta este cercetat”, se arată în motivarea Tribunalului Galaţi.

Urmează ca magistraţii Curţii de Apel Galaţi, unde au depus contestaţie procurorii DNA, să decidă în acest caz privind înlocuirea arestului la domiciliu cu cel preventiv.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Pe 2 septembrie, la Curtea de Apel Galaţi, DNA cere iar arest preventiv în cazul Bunea Stancu

Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele suspendat al CJ Brăila, cercetat sub arest la domicilie pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, va ajunge pe 2 septembrie, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Galaţi. Se va judeca contestaţia depusă de procurorii DNA Galaţi la decizia Tribunalului, de pe 26 august, care a refuzat să schimbe arestul la domiciliu al lui Bunea Stancu în arest preventiv.

Procurorii DNA au cerut acest lucru după ce l-au acuzat pe Bunea Stancu că a luat legătura indirect, pe telefonul fiului său, cu un martor din dosar. Numai că magistraţii de la Tribunalul nu le-au dat dreptate procurorilor. Bunea Stancu este acuzat, alături de alţi funcţionari ai CJ Brăila, de administratorii unor firme de construcţii şi de dirginţi de şantier, că a facilitat alocarea unor contracte vizând repararea unor spitale şi reabilitarea unor drumuri, doar unor firme, una dintre acestea fiind indirect a sa.

presagalatibraila.com
 

Link to comment
Share on other sites

Curtea de Apel respinge arestarea preventivă a lui Bunea Stancu. Tribunalul judecă mâine prelungirea arestului la domiciliu

Ziua şi procesul la Palatul de Justiţie Galaţi pentru Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele suspendat al CJ Brăila, acuzat de abuz în serviciu şi conflict de interese. Astăzi, magistraţii Curţii de Apel Galaţi au respins ca nefondată contestaţia procurorilor DNA Galaţi la decizia Tribunalului Galaţi, decizie prin care Bunea Stancu era lăsat în arest la domiciliu şi nu în arest preventiv, aşa cum solicitaseră procurorii. Aceştia l-au acuzat pe Bunea Stancu că ar fi încălcat condiţiile arestului la domiciliu şi a luat legătura cu martorii, dar interceptările pe care le-au anexat la dosar nu au convins nici instanţa Tribunalului şi nici pe cea a Curţii de Apel.

„Mă aşteptam la această soluţie. Instanţa Curţii de Apel a respins ca nefondată cererea procurorilor DNA de a schimba măsura arestării la domiciliu cu arestul preventiv. Procurorii nu au adus probe noi care să arate că al meu client a încălcat condiţiile arestului la domiciliu”, a declarat Ion Popa, avocatul lui Gheorghe Bunea Stancu.

Mâine, Bunea Stancu va fi din nou adus la Palatul de Justiţie Galaţi, dar de această dată la Tribunal, unde i se judecă prelungirea mandatului de arest la domiciliu, mandat care expiră la data de 6 septembrie. Florin Mija, vicepreşedintele suspendat al CJ Brăila, implicat şi el în acest dosar, care este de asemenea tot în arest la domiciliu, va fi şi el adus odată cu Bunea Stancu la prelungirea mandatului de arest la domiciliu. Este de presupus că avocaţii vor cere eliberarea sub control judiciar a celor doi, la fel cum este de presupus că procurorii nu vor fi de acord.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Tribunalul a prelungit arestul la domiciliu pentru Bunea Stancu şi Florin Mija

Tribunalul Galaţi a admis miercuri cererea DNA prin care se dorea prelungirea măsurii arestului la domiciliu pentru şefii suspendaţi ai CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija. Avocaţii au contestat deja decizia judecătorului, rămânând ca după motivarea soluţiei, procesul să ajungă la Curtea de Apel. Interesant este că dosarul s-a aflat în ultimul timp mai mult pe la instanţă decât la procurori. Nu mai departe de ieri, Bunea a fost judecat de magistraţii Curţii care au respins propunerea de arestare a DNA în ceea ce-l priveşte.

Reamintim că Bunea şi Mija se află în plină anchetă penală la DNA, care-i acuză că ar fi dat preferenţial contracte pe bani publici firmei gălăţene Tancrad, precum şi unor societăţi din Brăila. Odată cu ei, alte câteva zeci de persoane sunt cercetate de procurorii gălăţeni ai DNA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Procurorii DNA vor o altă instanţă care să îl judece pe Bunea Stancu
Procurorii Departamentului Naţional Anticorupţie au cerut strămutarea la altă instanţă a procesului în care sunt judecaţi preşedintele PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, vicepreşedintele CJ Florin Mija şi şeful Biroului de achiziţii din cadrul CJ, Nicolae Moisiu. Solicitarea procurorilor DNA vine după ce, la jumătatea acestei săptămâni, judecătorii Tribunalului Galaţi au prelungit durata măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de Gheorghe Bunea Stancu. Astfel, până la începutul lunii octombrie, Stancu nu poate pleca de acasă fără încuviinţarea autorităţilor.
Procurorii anticorupţie îl suspectează pe Gheorghe Bunea Stancu de infracţiuni de corupţie, într-un dosar privind contracte pe bani publici acordate unor firme apropiate.
Reamintim că, în ziua de 7 august, procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a inculpaţilor Gheorghe Bunea Stancu, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de abuz în serviciu în formă continuată şi conflict de interese, vicele CJ - Mija Florin şi funcţionarul Moisiu Nicolae, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice, la data faptelor. Potrivit procurorilor, în perioada 2009-2010, inculpaţii Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte CJ şi ordonator principal de credite, Mija Florin şi Moisiu Nicolae şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziţii publice, pentru realizarea unor obiective de interes local şi judeţean, organizate de CJ Brăila. În aceeaşi cauză, procurorii DNA au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, pentru abuz în serviciu, faţă de alte 10 persoane, funcţionari publici, administratori ai unor societăţi comerciale şi diriginţi de şantier.
În ziua de 8 august, Stancu, Mija şi Moisiu au fost duşi în faţa instanţei cu propunere de arestare. Judecătorii Tribunalului Galaţi au dispus arestul la domiciliu pentru preşedintele şi vicepreşedintele CJ şi cercetarea sub control judiciar pentru Nicolae Moisiu. Stancu, Moisiu dar şi procurorii DNA au formulat contestaţii, însă judecătorii Curţii de Apel Galaţi le-au respins şi au menţinut măsurile dispuse în primă instanţă. În ceea ce îl priveşte pe baronul PSD Gheorghe Bunea Stancu, procurorii DNA Galaţi au solicitat, pe data de 21 august, înlocuirea arestului la domiciliu cu arestul preventiv, după ce inculpatul, în mod indirect, a luat legătura cu suspectul Soare Vasile, administratorul "Concivia". Judecătorii nu l-au trimis însă în spatele gratiilor pe Stancu, nici după ce procurorii DNA au făcut recurs.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Gheorghe Bunea Stancu rămâne tot în arest la domiciliu

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au respins ca nefondat recursul înaintat de avocaţii lui Bunea Stancu, care cereau respingerea deciziei Tribunalului Galaţi de a-i prelungi cu încă 30 de zile arestul la domiciliu şi înlocuirea ei cu eliberarea sub control judiciar.

Pe de altă parte, cererea de strămutare a procesului, cerută de procurorii DNA la Înalta Curte, se va judeca tot la Curtea de Apel Galaţi, către care Înalta Curte a declinat competenţa.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Tribunalul Vrancea va judeca dosarul de corupţie al lui Gheorghe Bunea Stancu

Tribunalul Vrancea a fost instanţa desemnată de Curtea de Apel Galaţi pentru a judeca dosarul lui Gheorghe Bunea Stancu. Decizia Curţii dată astăzi, 19 septembrie 2014, este definitivă.

Procurorii DNA au solicitat magistraţilor gălăţeni să indice o altă instanţă la care să fie trimis rechizitoriul atunci când cercetarea penală se va finaliza. Cu alte cuvinte, atâta vreme cât ancheta este în derulare la DNA Galaţi, toate cererile, de prelungire de arest la domiciliu şi nu numai, se vor înregistra la Tribunalul Galaţi cu cale de atac la Curtea de Apel, dar, în eventualitatea în care inculpaţii vor fi trimişi în judecată, Tribunalul Vrancea îi va lua în primire. Interesant este că pe parcursul judecăţii, la instanţa vrânceană, o eventuală contestaţie a deciziilor ce vor fi luate de magistraţi se va judeca la Galaţi, la Curtea de Apel.

Un motiv pentru care DNA Galaţi a solicitat strămutarea acestei cauze este dat şi de faptul că unul dintre avocaţii inculpaţilor are drept colegă de cabinet pe sora unei judecătoare de la Curtea de Apel. Aceasta din urmă a şi soluţionat contestaţiile din acest dosar. De altfel, a şi fost recuzată la unul dintre termene. Cererea, făcută de procurorii DNA, a fost respinsă atunci de magistraţii Curţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.