Jump to content

Cum sunt ţinuţi directorii de şcoli sub control politic


dcp100168

Recommended Posts

Aproape jumătate din şcolile din judeţul Galaţi au directori cu delegaţie

O şcoală generală dintr-o comună gălăţeană va fi condusă în regim de interimat de fostul primar, învăţător, singurul cadru didactic titular din localitate, în contextul în care aproape jumătate dintre şcolile din judeţ au directori cu delegaţie, pe fondul crizei de cadre instruite. Învăţătorul Tănase Cepraga (53 de ani) a fost ales primar al Vlădeştiului în 1996 şi a condus comuna până în 2000. După o pauză de patru ani, în 2004, a fost reales primar şi a părăsit Primăria în 2008. "Postul i-a fost atribuit temporar, pentru un an, şi doar pentru că celelalte 17 cadre didactice din Vădeşti nu sunt titulare", a explicat inspectorul şcolar general adjunct de la Galaţi, Mitică Dudău.

Cazul nu este singular. În anul şcolar 2009-2010, aproximativ 48% dintre unităţile de învăţământ din judeţ vor fi conduse de directori cu delegaţie, persoane numite pe post pentru un an. Este vorba de 115 directori cu delegaţie. Dintre aceştia, doar 27 au fost numiţi acum. Ceilalţi 88 asigură interimatul la conducerea şcolilor de mai multă vreme, beneficiind anual de continuitate la delegaţie.

Cauzele sunt multiple, susţine Inspectoratul Şcolar. Profesorii nu se prezintă la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de director. Atunci când pentru un post există, totuşi, candidaţi, Inspectoratul nu prea are de unde alege. "Candidaţii fie sunt tineri, dar nu au grad sau pregătire în management educaţional, fie sunt maturi, însă nu au rezultate concrete care să îi recomande ca buni coordonatori, fie - indiferent de vârstă - nu sunt titulari", a declarat, vineri, inspectorul şcolar general adjunct Mitică Dudău.

În prezent, doar 126 dintre cei 241 de directori de şcoli din judeţul Galaţi au promovat concursurile de director organizate de Inspectoratul Şcolar şi ocupă postul pentru patru ani, conform contractelor de management.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Directorii care conduc şcolile cu detaşare în judeţul Galaţi vor fi propuşi să rămână în funcţie

Inspectorul şcolar general de la Galaţi, Doru Resmeriţă, a declarat, joi, pentru NewsIn, că va propune Ministerului Educaţiei exact aceleaşi persoane care ocupă acum, prin detaşare, funcţiile de director de şcoală, după ce ministerul a dat ordinul privind încetarea tuturor detaşărilor. Resmeriţă a spus că Inspectoratul Şcolar Galaţi a dat acum două săptămâni deciziile de detaşare, iar persoanele care ocupă acum prin detaşare funcţiile de director de şcoală, director adjunct sau inspector de îndrumare şi coordonare în judeţul Galaţi vor fi propuse acum ministerului. "Ordinul primit ieri (miercuri, n.r.) se referă la faptul că încetează toate detaşările şi, în 48 de ore, noi vom face propuneri şi le vom înainta Ministerului Educaţiei, urmând ca ministerul să decidă. Aceleaşi propuneri vom face. Am dat acum două săptămâni deciziile de detaşare pentru aceşti oameni", a afirmat Doru Resmeriţă.

În judeţul Galaţi sunt 241 de directori de şcoală şi 60 de directori adjuncţi, dintre care unii au ocupat postul în urma susţinerii unui concurs. Ceilalţi au fost numiţi în funcţii de către Inspectoratul Şcolar Judeţean, care a emis deciziile de detaşare, valabile pe durata unui singur an şcolar, de la 1 septembrie la 31 august. Sunt 120 de directori, 22 de adjuncţi şi 8 inspectori cu detaşare. "Mai bine de jumătate dintre ei nu au nicio apartenenţă politică. Ceilalţi sunt şi din PDL, şi din PNL, şi din PSD. Asemenea situaţii există mai ales în zona rurală, unde directorii sunt şi consilieri locali. Demn de remarcat este şi faptul că 57,7% dintre directorii şi adjuncţii cu detaşare au ocupat aceste posturi şi în anii anteriori", a spus inspectorul şcolar general de la Galaţi.

Doru Resmeriţă a apreciat că ordinul ministrului Educaţiei de revocare a tuturor detaşărilor şi de nominalizare a altor persoane pentru funcţiile vacantate ar putea genera o avalanşă de procese împotriva inspectoratelor şcolare judeţene, cele care au emis deciziile de detaşare. "Din punctul meu de vedere, e o măsură care ne creează un pic de probleme. Să nu fim în situaţia ca unii dintre cei numiţi acum două săptămâni să dea în judecată Inspectoratul pentru că i s-a întrerupt detaşarea", a spus şeful ISJ Galaţi.

Oficialul a adăugat că dispoziţia Ecaterinei Andronescu este împotriva principiului descentralizării inclus în Pactul pentru Educaţie. "Pe Pactul Educaţiei, unul dintre principii era descentralizarea, iar în condiţiile de faţă pun sub semnul întrebării această măsură a ministerului. A ajuns să fie o centralizare excesivă în numirea acestor directori", a declarat inspectorul şcolar general de la Galaţi, Doru Resmeriţă, membru PDL. Joi, un alt democrat-liberal a criticat ordinul ministrului Educaţiei. Viceliderul Grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mihail Boldea, a cerut demisia Ecaterinei Andronescu, acuzându-o că prin acest document "dictatorial, abuziv şi ilegal" încearcă să planteze în şcoli agenţi electorali PSD, înaintea alegerilor prezidenţiale.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Calificative slabe pentru 12 directori de şcoli

Începutul anului şcolar a adus o serie de reevaluări pentru un număr de 28 de directori ai unităţilor de învăţământ gălăţene. Pentru 12 manageri de instituţii şcolare, lucrurile nu au fost aşa cum ar fi trebuit. Astfel, în urma criteriilor de reevaluare, cei 12 directori de şcoli au primit calificative diminuate, în unele cazuri de la ”foarte bine” la ”bine” sau chiar de la ”foarte bine” la ”suficient”. Principalele motive pentru care managerii au fost ”amendaţi” au fost constituite de rezultatele slabe la examenul de bacalaureat ori deficienţe de ordin intern. ”Un număr de 28 de instituţii şcolare şi manageri ai acestor unităţi au fost reevaluaţi şi dintre aceste unităţi şcolare, s-au primit 12 calificative diminuate, de la ”foarte bine” la ”bine” şi ”suficient”. Cele care sunt în învăţământ liceal sunt în principal cele care au avut rezultate slabe la examenul de bacalaureat şi totodată din 28 de manageri, 9 au primit calificative diminuate. Pe lângă aceste licee, mai sunt şi o serie de şcoli generale, din zona rurală şi chiar din Galaţi, unde am considerat că trebuie să facem această reevaluare. O situaţie concretă este reprezentată de şcolile generale din Brăhăşeşti, Toflea, Negrileşti, Ţepu, şcolile generale numerele 3 şi 12 din Galaţi şi dintre licee avem Grupul Şcolar ”Costache Conachi” Pechea, Grupul Şcolar Metalurgic şi ”Dumitru Moţoc” Galaţi, Grupul Şcolar Bereşti, Colegiul Tehnic ”Traian” şi Grupul Şcolar ”Tudor Vladimirescu” ”, a explicat Doru Resmeriţă, inspectorul şcolar general din cadrul ISJ Galaţi. ”Un director dacă are calificativul diminuat nu va mai avea acces la salariu de merit şi nici posibilitatea de a-şi da examenele pentru grade superioare, pe o perioadă de patru ani”, a declarat Nicoleta Crânganu, purtătorul de cuvânt al ISJ Galaţi.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Se schimbă directorii la şcolile şi liceele gălăţene

Cum era de aşteptat, la unele unităţi de învăţământ au fost schimbaţi directorii şi directorii adjuncţi. „Am schimbat acolo unde am sperat că oamenii noi vor face treaba mai bună”, ne-a declarat inspectoarea generală, Laura Marin.

Astfel, pe lângă schimbarea directoarei Anca Diculescu de la Colegiul de Alimentaţie şi Turism, au apărut directori noi şi la alte licee.

La Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Lidia Mazilu a fost înlocuită cu Dragoş Homner, care a mai ocupat această funcţie şi în trecut. La Colegiul Naţional „C. Negri”, directorul Mitică Dudău a fost schimbat cu Andra Ionescu, iar directoarea adjunctă Valentina Braşoveanu cu profesoara Cristina Butnaru. La Colegiul „Radu Negru”, locul lui Gabriel Gogoncea a fost luat de Mirela Onişor. La CNVA, pe postul de director adjunct ocupat de Luminiţa Cobzaru a fost numit profesorul Romeo Zamfir.

Nici Tecuciul n-a scăpat de vântul schimbărilor. La Colegiul „C. Hogaş” a fost numită profesoara Adriana Ciocănel, în locul fostei directoare Viorica Tiron.

O altă surpriză a fost înlocuirea conducerii şi la Şcoala Nr. 29, unde Rodica Bălan este noua directoare, pe funcţia ocupată până acum de Cătălina Caragea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

O altă surpriză a fost înlocuirea conducerii şi la Şcoala Nr. 29, unde Rodica Bălan este noua directoare, pe funcţia ocupată până acum de Cătălina Caragea.

Schimbarea asta chiar ca mira si pune multe semne de intrebare.

Pai daca nici Scoala 29 n-are rezultate... !? In plus arata si foarte bine, au fost atrase fonduri, s-au facut lucrari, investitii. Ciudat...

SINGURA explicatie (cel putin pentru aceasta schimbare) este ca a fost una politica... Sa ne miram?

Parca mai ieri cei de acum de la conducere criticau pe "ceilalti" ca umbla cu manevre politice. Aceleasi apucaturi.

Link to comment
Share on other sites

Doruleţ Resmeriţă: "ISJ nu mai poate numi directori noi”

„Conform Legii Educaţiei, art. 258, aliniatul 7, în situaţia vacantării postului de director, până la organizarea concursului, noul manager este numit prin hotărârea consiliului de administraţie. Persoana desemnată să ocupe temporar funcţia de director poate fi directorul adjunct sau un cadru didactic membru al consiliului de administraţie. Conform aceleiaşi legi, art. 95, conducerea ISJ nu mai are ca atribuţie desemnarea directorilor, aceasta căzând numai în sarcina consiliilor de administraţie care conduc şcoala. Nu este un atac la adresa inspectoarei generale Laura Marin şi nici nu pot spune că sunt nemulţumit de schimbările făcute de dumneaei, cu unele excepţii. Ministerul se face vinovat de această situaţie, pentru că de acolo s-a cerut schimbarea directorilor fără a se reglementa situaţia cumva”, ne spune fostul inspector general, Doruleţ Resmeriţă. Acesta susţine că sub aspect juridic, numirile de la ISJ sunt lovite de nulitate şi că orice fost director sau consiliile de administraţie pot ataca şi câştiga în contencios invalidarea noilor manageri, pentru că nu există temei legal prin care inspectorul general să numească directorii şcolilor.

Laura Marin: „Există un ordin de ministru care mi-a permis acest lucru”

Inspectoarea generală Laura Marin susţine însă că numirile au fost făcute legal, în baza Ordinului 4472, care la articolul 143 (5) precizează: „detaşarea în interesul învăţământului pentru persoanele cu funcţie de conducere în unităţile de învăţământ preuniversitar se face la propunerea inspectorului şcolar general, cu avizul consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar”. „Nu mi-aş fi permis acest lucru dacă nu era un ordin de ministru care prevede că pot face asta”, a fost concluzia inspectoarei generale.

Constantin Ciosu: „E vid legislativ”

Cum pare ciudat că un ordin de ministru bate legea, am apelat şi la opinia unui lider de sindicat, preşedintele FEN Constantin Ciosu, care consideră că toată situaţia complicată a apărut din cauza unui vid legislativ. „Există o lege a Educaţiei, dar nici acum nu s-au elaborat normele metodologice. Nu există metodologia organizării concursurilor de directori şi nici cea a constituirii consiliilor de administraţie din şcoli. E drept că textul legii trebuie respectat”, spune Constantin Ciosu.

Mai mulţi dintre profesorii intervievaţi ne-au declarat că sunt deranjaţi că şi când există o lege care să permită şcolilor să-şi aleagă directori de către consiliile de administraţie, cei de la putere fac în aşa fel încât politicul să ajungă iar la conducerea unităţilor de învăţământ, lucru pe care nu şi-l mai doresc.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Schimbările directorilor s-au votat în CA al Inspectoratului Şcolar Judeţean

Directoarea-adjunctă a Colegiului Naţional „C. Negri”, profesoara Valentina Braşoveanu, ne-a contactat nemulţumită de faptul că am scris că este schimbată din funcţie, dar nu a primit nicio decizie de eliberare de la ISJ.

Situaţia ne-a fost lămurită de inspectoarea generală, Laura Marin: „În Consiliul de Administraţie al ISJ s-au votat deja aceste schimbări. Ele sunt bătute în cuie. Deciziile de numire şi de eliberare din funcţie vor ajunge în şcoli cu data de 1 septembrie, deoarece actualii directori au decizie de numire până pe data de 31 august. Deci actualii directori sunt încă în funcţie până la data menţionată.”

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Consiliul de administraţie al ISJ decis schimbarea întregii conduceri de la Liceul de Artă

În urma petiţiei depuse de cei 38 de profesori de la Liceul de Artă care se arătau nemulţumiţi de faptul că li se impune un director-adjunct de la o altă unitate de învăţământ, Consiliul de administraţie al ISJ a decis schimbarea întregii conduceri. „Alesesem iniţial să nu-l schimbăm din funcţie pe directorul Ioan Tudor, chiar dacă îi expiră mandatul. M-am gândit că prin aducerea unui adjunct din altă parte se vor regla lucrurile acolo. Nu vom mai aduce pe nimeni din afară, dar schimbăm întreaga conducere. Director va fi profesorul de geografie Mircea Roşca, iar directoare-adjunctă profesoara Adriana Şuşnea”, ne-a declarat, inspectoarea generală Laura Marin.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Noi directori la şcolile din Tecuci

În ultimii ani nu s-au mai desfăşurat concursuri pentru ocuparea funcţiei de director. Metodologia organizării unor astfel de concursuri nu a fost încă pusă la punct. Directorii tecuceni cărora le-a expirat mandatul de 4 ani obţinut prin concurs au putut fi numiţi ulterior, anual, cu delegaţie (de la data de 1 septembrie a anului şcolar respectiv până la 31 august, sau până la organizarea concursului - dar n-a fost cazul). Informaţiile pe care le avem arată că majoritatea directorilor au mandatele expirate. Există însă cel puţin două cazuri, ale directorilor Mariana Vâlcu - adjunct Colegiul Naţional Calistrat Hogaş şi Viorica Pătrăşcan - adjunct Şcoala Nr. 10, cărora nu li s-a încheiat încă mandatul obţinut prin concurs.

ISJ Galaţi a luat în august 2012 noi decizii de numire cu delegaţie pentru acest an educaţional, care au produs următoarele schimbări la unităţile: Şcoala Nr. 1 - noul director Luminiţa Gogu, Şcoala Nr. 4 - director Mariana Vizitiu, Şcoala Nr. 5 - director Maria Postea, Şcoala Nr. 6 - director Eugenia Groza, Şcoala Nr. 7 - director dna. Şipoteanu, Şcoala Nr. 10 - director Raluca Gabor, Şcoala Nr. 11 - director Ecaterina Jalbă, director adjunct Cristian Stănilă, Colegiul Naţional Calistrat Hogaş - director Adriana Ciocănel, Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie - director adjunct Mihaela Andronache, Grup Şcolar Industrial - director Lăcrămioara Botez, director adjunct Alina Munteanu. La Grupul Şcolar Ovid Caledoniu s-a decis ca până la urmă să nu mai fie schimbată Natalia Pricopi cu Lilica Munteanu.

tecuci.eu

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

În municipiul Galaţi, jumătate din şcoli au directori noi

* Liceele au scăpat cu mai puţine modificări * 14 din cele 26 de şcoli gimnaziale au alţi şefi

Dacă la începutul lui septembrie, în Consiliul de Administraţie al ISJ se votau doar modificări la conducerea câtorva unităţi de învăţământ, la o lună de la debutul anului şcolar aproximativ jumătate dintre unităţile de învăţământ din municipiul Galaţi au alţi oameni în fotoliile de directori.

Liceele, mai puţin atinse

Dintre cele 21 de licee din oraşul nostru, doar la şapte s-au făcut modificări în conducere: la CNVA s-a schimbat doar adjunctul, la Colegiul „C. Negri”, Liceul de Arte „D. Cuclin”, Colegiul Tehnic „Radu Negru”, Grupul Şcolar CFR, Colegiul de Alimentaţie şi Turism „D. Moţoc” şi la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” au fost numiţi noi directori primi.

Mai bine de jumătate la gimnazii

Grosul schimbărilor se înregistrează la şcolile generale. Dintre cele 26 de astfel de unităţi de învăţământ care au personalitate juridică, sunt modificări în conducere la 14. La unele s-au schimbat doar adjuncţii, cum ar fi Şcoala Nr. 40, Şcoala Nr. 2, Şcoala Nr. 13, Şcoala Nr. 22. La cele mai multe, au fost ochite fotoliile managerilor primi. La Şcoala Nr. 3 adjunctul Ion Piroi i-a luat locul lui Iuliu Tudorache, în timp ce la Şcoala Nr. 10 a fost numită Florentina Stoian pe fotoliul cel mare şi Laura Vasiliu - adjunct. Profesoara Simona Harnagea a preluat frâiele la Şcoala Nr. 20, iar Oana Lupu pe cele de la Şcoala Nr. 19. Mihai Andrei de la Şcoala Nr. 24 a fost înlocuit de Gheorghe Gheţău, care are şi un nou adjunct, Adrian Stase. Director nou a fost instalat şi la Şcoala Nr. 26 - Loredana Buzoianu. La Şcoala Nr. 29, de asemenea e o echipă managerială nouă, cu Rodica Bălan la cârmă.

De data aceasta, n-a scăpat de schimbare nici directorul de la Şcoala Nr. 34 - Florin Cernat, înlocuit de Mariana Vlad. Noi directori sunt şi la Şcoala Nr. 41 - Gina Alcea şi Gabriel Ion, dar şi la Şcoala Nr. 42 - Camelia Dima.

Andronescu se face că plouă

Chiar şi aşa, trebuie menţionat că nu s-au făcut mai multe schimbări decât cele din guvernarea precedentă. Trist este că, dacă până în 2008 aceste numiri erau totuşi urmate de concursuri pentru post şi de semnarea unui contract managerial, acum acest bun obicei s-a pierdut. În anul cu pricina, Andronescu - cea care era şi atunci la cârma Educaţiei, a dat un ordin prin care se blocau concursurile pentru directori. De patru ani, s-a rămas la acelaşi stadiu, deşi avem o lege nouă. Clasa politică a descoperit că e mai uşor să schimbe oamenii care nu au semnat contracte manageriale pe patru ani şi tergiversează emiterea actelor normative în vederea organizării concursurilor. Mai mult decât atât, metehnele par să se extindă pe scară ierarhică. Ministrul Educaţiei anunţa concursuri serioase pentru ocuparea funcţiilor de inspectori generali încă din luna iunie. Au fost amânate chiar în preziua începerii lor, pe motiv că inspectorii generali cu delegaţie erau prea ocupaţi cu pregătirile pentru începerea anului şcolar. Acum, la o lună după ce şcoala a început, nimeni nu mai vorbeşte de niciun concurs.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Cum sunt ţinuţi directorii de şcoli sub control politic

Deşi de-a lungul anilor politicienii gălăţeni (şi nu numai) s-au întrecut în declaraţii conform cărora şi-ar fi dorit depolitizarea sistemului de învăţământ, lansând, totodată, acuze către adversarii politici că nu iau măsuri în acest sens, iată că, de aproximativ şase ani de zile, partidele politice aflate la putere nu au mişcat un deget în această direcţie. Din perioada 2008-2009 nu s-au mai organizat concursuri pentru posturile de directori ai unităţilor de învăţământ, astfel că şi în acest an şcolar numirile în funcţie ale acestora au rămas tot la latitudinea politicului, întrucât, după cum bine se ştie, la cârma instituţiilor deconcentrate se află persoane agreate de liderii de partide ori de apropiaţii acestora.

De ce nu se pot organiza concursuri

După ce democrat-liberalul Doru Resmeriţă a acuzat demiteri în masă ale directorilor, fără ca ISJ să transmită, în acelaşi timp, decizii de noi numiri ori reconfirmări în funcţie, iar primarul tecucean Daniel Ţuchel a transmis o scrisoare ministrului Educaţiei în care reclamă faptul că nu mai puţin de nouă directori ai unor şcoli tecucene „şi-au înaintat demisiile din funcţia de director, la presiunile PSD - ISJ Galaţi”, am întrebat-o pe Mioara Enache, inspectorul şcolar general al Galaţiului, din ce cauză nu se organizează concursuri pentru ocuparea funcţiilor de directori.

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean ne-a declarat că „nu există metodologie pentru susţinerea concursurilor de director”. „Avem 243 de directori în tot judeţul şi doar 31 de noi numiri. Dintre acestea, avem promovări de la director-adjunct la director, 11 demisii, dar şi pensionări. Avem un număr foarte mic de schimbări, raportat la anii precedenţi. Avem, practic, cel mai mic număr de schimbări de când nu se mai dă concurs”, ne-a spus inspectorul şcolar general.
Fostul inspector şcolar general Doru Resmeriţă ne-a explicat că PDL şi-a dorit modificarea Legii Educaţiei şi a făcut-o, însă a recunoscut că partidul din care provine nu a şi dus la capăt strategia privind desemnarea directorilor. „Eu, în continuare, susţin că cea mai bună metodă era concurs la nivelul şcolii (…) Nu putem spune că nu suntem şi noi vinovaţi, trebuia dat drumul la metodologie”, a afirmat Resmeriţă.
Cert este că nici guvernarea PDL, nici cea USL şi nici cea PSD, alături de partenerii acestora, nu au avut interes ca la conducerea unităţilor de învăţământ să se afle directori care şi-au câştigat postul prin concurs.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

A început circoteca schimbării directorilor de şcoli

* Nouă manageri din şcolile tecucene şi-au depus în bloc demisia în semn de protest * În premieră pentru învăţământul gălăţean: diplome de consolare oferite de primarul Tecuciului directorilor maziliţi

Din 2008, de când la conducerea şcolilor directorii au fost numiţi doar pe criterii politice, indiferent de partidele care s-au perindat la guvernare, în fiecare an, în luna august, oamenii şcolilor asistă neputincioşi la această circotecă desfăşurată în serial. De cinci ani, în fiecare vară, se fac schimbări de directori pe bandă rulantă. Chiar şi înainte de această dată, concursurile erau câştigate în general de cine trebuia, dar măcar nu puteau fi schimbaţi din funcţie printr-o simplă plesnitură din deget a politicienilor, pentru că managerii aveau un contract care le garanta timp de patru ani ocuparea postului şi îi punea, măcar pentru un timp scurt, la adăpost de presiunile politice.
Primul „măcel” al directorilor a avut loc pe vremea când era inspector general Doruleţ Resmeriţă. Ele au continuat şi pe timpul Laurei Marin. În 2012, au fost schimbaţi, numai în municipiul Galaţi, 21 de directori de şcoli şi licee, iar în 2013, doar şapte.

Demisie în familie la Galaţi

Lucrurile par să se fi aranjat până anul acesta. Directorii de şcoli din Galaţi au ajuns să aibă culoarea pe care şi-o doresc cei de la putere. Astfel, dintre cele 31 de schimbări de directori de anul acesta în tot judeţul, doar două sunt în municipiul Galaţi. E vorba de soţii Hahui, care au cerut ei înşişi să fie schimbaţi. Prin urmare, la Şcoala nr. 17, în locul Mariei Hahui a fost numită Anca Barbu (profesoară de limba română iubită de elevi, care a adus şcolii, în urmă cu puţin timp, un premiu internaţional, prin fosta elevă Narcisa Codreanu), iar la Colegiul „Cuza” în locul lui Cornel Hahui şi al directoarei adjuncte Pamfilia Dumitraşcu, se pare că vor veni Pompilia Chifu şi Magdalena Grigore. Din surse neoficiale, am aflat că, la cele două instituţii a fost destul de greu să se găsească un înlocuitor pentru cei plecaţi, semn că profesorii au ajuns să nu-şi mai dorească asemenea funcţii sub talpa politică.

Demisii în semn de protest

Dacă la Galaţi apele au fost anul acesta destul de liniştite, la Tecuci, disputele care au rezultat în urma divorţului USL au adus un val de schimbări în rândul managerilor şcolari. Dintre cele 18 delegaţii emise, jumătate, adică nouă, au avut alte nume decât cele de anul trecut. Cele nouă directoare par să fie victimele războiului, cu multe scandaluri în ultimul timp, între PNL, reprezentat la Tecuci de primarul Daniel Ţuchel, şi PSD.
Mai mult decât atât, deşi mandatul lor expira pe 31 august, directoarele cărora nu li s-au prelungit mandatele şi-au dat demisia pe data de 4 august, după ce au aflat că în consiliul de administraţie al ISJ de pe 1 august nu li s-a mai aprobat prelungirea de activitate.
"E un gest de minimă demnitate împotriva "normalităţii" pe care o promovează Inspectoratul Şcolar. Consider că nu poţi să nu dai continuitate pe funcţie unui om care n-a primit nicio notă de la ISJ, prin care să fie anunţat că nu şi-a făcut treaba aşa cum trebuie. Consider că m-am implicat cum se cuvine în activitatea de conducere şi despre acest lucru vorbesc rezultatele la învăţătură ale elevilor şi modul în care s-a modernizat în ultimul timp baza materială. Indiferent de convingerile mele politice pe care am dreptul ca cetăţean să mi le exprim în afara şcolii, eu mi-am făcut datoria şi meritam să ştiu de ce alţi 200 de directori au primit această continuitate pe funcţie, iar eu am fost trecută pe altă listă. În plus, am aflat de la colegii mei care şi-au dat demisia că au primit telefoane de la ISJ să renunţe la demisie. Bineînţeles că au refuzat", spune fosta directoare de la "Hogaş", Adriana Ciocănel. 
Directoarea mai spune că în cei doi ani cât a stat la conducerea liceului a primit de cinci ori controale de la ISJ, pe baza unor scrisori anonime. 
Primarul Ţuchel a anunţat în mod public faptul că va acorda diplome de excelenţă pentru cele nouă cadre didactice care nu au mai primit continuitate pe funcţie. "Pentru activitatea managerială, pentru activitatea la catedră, doresc să le mulţumesc celor nouă directori, respectiv doamnelor: Adriana Ciocănel, Mariana Ifrim, Mihaela Andronache, Lăcrămioara Botez, Maria Matei, Marcela Călianu, Maria Postea, Elena Şipoteanu, Luminiţa Gogu. Dânsele au fost schimbate din funcţii de ISJ, în mod abuziv, la propunerea PSD şi merită măcar recompensa noastră morală, alături de aprecieri şi mulţumirile de rigoare", sună declaraţia edilului tecucean.

Care sunt directorii noi de la Tecuci

Prin urmare, în locul profesoarei Adriana Ciocănel de la „Calistrat Hogaş” a fost numită Oana Marin, în timp ce, la Liceul Tehnologic „Elena Caragiani”, Lăcrămioara Botez a fost înlocuită cu Alina Munteanu. La Şcoala Nr. 11 Tecuci, Marcela Călianu a fost schimbată cu Viorica Sava, fosta adjunctă, iar la Şcoala nr. 7 – Elena Şipoteanu a fost schimbată cu Gina Dumitru. La Şcoala Nr. 5 Tecuci, directoarea Maria Postea – profesor doctor în geografie, a fost înlocuită cu o învăţătoare – Ionica Gâţă.
Dintre schimbările din comunele gălăţene, merită să o menţionăm şi pe cea de la Liceul Tehnologic din Pechea, unde Mona Armencea a fost înlocuită cu Mariana Enache.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

În judeţul Galaţi, şcoala va începe cu câteva zeci de directori noi!

De la 1 septembrie 2014, câteva zeci de instituții de învățământ dintre cele 173 existente în tot județul au în frunte directori noi, cele mai multe posturi fiind eliberate prin demisie, susține conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Galați. „Avem 31 de schimbări – modificări de directori, cele mai multe posturi fiind libere în urma demisiilor, apoi a pensionării, dar și a decesului. Există și 9 cazuri de schimbare din funcție pe motivul activității manageriale cu deficiențe. Avem și directori adjuncți care au devenit directori primi”, ne-a declarat inspectorul școlar general Mioara Enache. Aceasta a mai precizat că directorii schimbați pe motivul lipsei unor documente școlare, a rezultatelor slabe la examenele naționale ori a unor reclamații primite la ISJ de-a lungul anului școlar (reclamații care s-au adeverit) provin din tot județul, inclusiv din municipiul Tecuci.

Inspectorul școlar general mai spune că la ISJ au fost depuse demisii din fruntea școlilor chiar și după ce unor directori li s-a prelungit activitatea. Asta înseamnă că, până la începutul anului școlar, în unele instituții de învățământ ar trebui găsită o nouă conducere.

Noii directori încheie contract managerial cu ISJ pentru 1 an, însă Ministerul Educației ar putea organiza, de la 1 ianuarie 2015, pentru prima dată în ultimii ani, concurs de ocupare a acestor posturi. Pentru aceasta Ministerul Educației ar trebui mai întâi să publice și Metodologia de organizare a concursului.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Conform ISJ, niciun director nu a fost demis anul acesta

După ani buni când la fiecare sfârşit de august avea loc "execuţia" directorilor de şcoli incomozi, anul acesta este pentru prima dată când în şcoli e linişte la acest capitol.
"Niciun director nu a fost schimbat din funcţie anul acesta. Au fost câţiva oameni pe care a trebuit să-i înlocuiesc pentru că ei înşişi şi-au cerut demisia, fie pentru că s-au transferat la alte şcoli şi nu au mai vrut să-şi păstreze funcţia, fie pentru că sunt în concedii de maternitate sau de studii sau pur şi simplu nu au mai vrut să fie directori", ne-a declarat inspectoarea generală Mioara Enache.

Care sunt şcolile cu directori noi

La Şcoala Nr. 40 "Iulia Hasdeu", fosta directoare, profesoara de fizică Adriana Dănăilă, s-a transferat la altă instituţie de învăţământ. În locul său a fost numită directoarea-adjunctă Mariana Anghel, profesoară de matematică. Schimbare de echipă s-a făcut şi la Şcoala Nr. 7, unde profesoara de religie Bianca Şaigău şi-a dat demisia, iar în locul său a fost desemnată Daniela Crăescu Purice, profesoară de chimie.
Profesoara de istorie Ramona Livan de la Şcoala nr. 42 s-a retras de pe funcţia de director care a fost preluată de directoarea-adjunctă Laura Cristea, profesoară de limba franceză.
Directorul-adjunct de la Şcoala Nr. 25, Marius Drujescu a fost numit director adjunct la Colegiul Naţional "C. Negri", unde a fost detaşat.
S-au mai numit şi patru directori noi la grădiniţe. Cum Oana Enache de la Grădiniţa "Elena Doamna" a fost numită inspectoare la învăţământ preprimar, funcţia sa a fost preluată de educatoarea Alina Leopa. La Grădiniţa Nr. 7 "Cristal", Anişoara Chebac şi-a dat demisia, iar în locul său a fost desemntă Alina Ispas. Noi directoare sunt şi la Grădiniţa "Arlechino" - Carmen Chiurtu şi la Grădiniţa "Ion Creangă" - Gabriela Samoilă.
Dacă anul trecut la Tecuci au fost schimbări de directori semnificative, în 2015, doar la Liceul Tehnologic "Ovid Caledoniu" putem semnala astfel de lucruri. Dorina Bejan a predat ştafeta directoarei-adjuncte Elena Huian, care la rândul său a predat ştafeta altui cadru didactic - Dana Butunoiu, profesoară de matematică.

Concurs pentru directori în noiembrie?

Inspectoarea generală Mioara Enache susţine că  nu s-au mai făcut schimbări nici măcar acolo unde s-au constatat că lucrurile nu au mers aşa cum trebuia, întrucât în perioada imediat următoare urmează concursuri pentru directori. "În perioada septembrie - noiembrie 2015, se desfăşoară o nouă selecţie pentru corpul experţilor, prin urmare sperăm că până se încheie această selecţie să avem şi metodologia de organizare a concursului de directori, iar ei să fie nominalizaţi de consiliile de administraţie din şcoli, ca să nu mai avem nicio discuţie că s-ar fi amestecat Inspectoratul în aceste concursuri", a mai declarat Mioara Enache.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

23 de directori şi adjuncţi schimbaţi, în şcolile din judeţul Galaţi

  • Ministerul Educaţiei susţine că va organiza concurs pentru ocuparea funcţiilor de directori chiar din această toamnă

Cum, din 2008, toţi miniştrii care s-au perindat la conducerea Educaţiei au tărăgănat adoptarea unui ordin care să reglementeze organizarea concursurilor în şcoli, a devenit o tradiţie ca la data de 1 septembrie directorii şi adjuncţii unităţilor de învăţământ să fie schimbaţi pe motive mai mult sau mai puţin politice. Întrucât de opt ani nu s-a mai făcut nicio numire de director prin concurs, numirile managerilor de şcoli au fost lăsate la latitudinea conducerilor inspectoratelor şcolare, supuse la rândul lor presiunilor politice. Prin urmare, chiar şi acolo unde schimbările sunt impuse de factori de altă natură, oamenii şcolii suspectează intervenţia politicului. Acesta este motivul pentru care, la fiecare început de nou an şcolar, există tensiuni în rândurile cadrelor didactice, legate de acest subiect. La nivel naţional, anul acesta s-a ajuns chiar şi la plângeri la Ministerul Educaţiei, ministrul Mircea Dumitru promiţând că va trimite Corpul de Control să verifice ce se întâmplă în teritoriu.

La Galaţi, inspectoarea generală Mioara Enache susţine că n-au fost prea multe înlocuiri: "Au fost schimbaţi 17 directori, toţi în mediul rural. Dintre aceştia, 12 au fost înlocuiţi la cerere, pentru că nu şi-au mai dorit un alt mandat, trei pentru că au ieşit la pensie şi doi pentru că s-a impus o schimbare a conducerii în şcoala respectivă", a declarat Mioara Enache.

Aceasta mai susţine că au fost înlocuiţi şi şase directori-adjuncţi, la Şcoala Nr. 17, Şcoala Nr. 28, Şcoala Nr. 42, Colegiul "Cuza", Colegiul "Hogaş" Tecuci şi Şcoala din Smârdan.

Înscrieri pentru concurs, din 13 septembrie

Şefa ISJ Galaţi susţine că, în videoconferinţa avută cu ministrul Educaţiei, acesta a anunţat că în toamna aceasta se vor relua concursurile pentru directori: "Ni s-a spus că există un proiect de metodologie pentru concurs şi un calendar, care vor fi aprobate după ce vor fi supuse discuţiilor în Comisia de Dialog Social. Dacă va fi aprobat calendarul în forma actuală, pe 12 septembrie se va anunţa concursul, iar înscrierile şi înregistrarea dosarelor pe platforma Ministerului Educaţiei se vor face în perioada 13 septembrie - 2 octombrie", mai precizează Mioara Enache.

Ca noutate absolută, în metodologie se stipulează că toţi profesorii care candidează la funcţia de director vor susţine o probă scrisă pe 12 octombrie, la nivel naţional, cu subiecte unice, urmând ca cei care au promovat proba să susţină interviurile până pe 11 noiembrie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

173 de posturi de director de şcoală, scoase la concurs

Până pe 2 octombrie, cadrele didactice care-şi doresc să participe la concursul pentru directori de şcoli, primi şi adjuncţi, îşi pot depune dosare electronic, pe platforma informatică disponibilă pe site-ul fiecărui inspectorat şcolar judeţean.

Este pentru prima dată, după opt ani, când se organizează concursuri, din 2008 până în prezent directorii fiind numiţi cu delegaţie de către conducerea ISJ.

În judeţul Galaţi au fost scoase la concurs nu mai puţin de 173 de locuri pentru directori plini.

Totodată, este pentru prima dată când concursul se va desfăşura la nivel naţional, cu subiecte unice pentru toţi candidaţii din toată ţara. Potrivit calendarului aprobat de Ministerului Educaţiei, proba scrisă este pe 12 octombrie, iar interviul şi evaluarea CV-ului se vor desfăşura în perioada 17 octombrie - 17 noiembrie.

Afişarea rezultatelor concursului este programată în data de 18 noiembrie, fiind urmată de o perioadă alocată depunerii contestaţiilor: 21-23 noiembrie. Soluţionarea contestaţiior şi afişarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie - 9 decembrie 2016. Ultima etapă a concursului - validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale şi transmiterea acestora la minister - este programată în data de 16 decembrie 2016.

Concursul are două componente: una naţională şi una locală. Prima componentă presupune susţinerea unei probe scrise, care constă în rezolvarea în maximum 120 de minute a unui test-grilă elaborat de MENCS.

„Din comisia pentru interviu vor face parte doi inspectori, doi consilieri locali, reprezentanţi ai unităţii de învăţământ respective, printre care şi un părinte la nivel de şcoli generale, iar la liceu se adaugă şi un reprezentant al elevilor”, ne-a declarat inspectoarea generală Mioara Enache.

Condiţii pentru participare la concurs

La concurs se pot înscrie candidaţii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au absolvit cu diplomă de licenţă/absolvire studii universitare; fac  parte din Corpul naţional de experţi în management educaţional; sunt titulari în învăţământul preuniversitar, având încheiat contract de muncă pe perioadă nedeterminată; au cel puţin gradul didactic II sau titlul ştiinţific de doctor în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea; dovedesc calităţi profesionale, manageriale şi morale, reflectate prin calificativele „Foarte bine“, primite în ultimii patru ani şcolari lucraţi efectiv la catedră în funcţii didactice sau în funcţii de conducere; nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii patru ani şcolari anteriori anului desfăşurării concursului; nu au fost lipsiţi de dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în învăţământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală; sunt apţi din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcţiei; nu au avut statutul de „lucrător al Securităţii” sau „colaborator al Securităţii”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Bătălie pentru posturile de directori în școli

  • Zece dintre candidaţi au optat pentru posturi la mai multe unităţi de învăţământ, în timp ce 19 s-au înscris şi pentru funcţiile de director prim şi adjunct în aceeaşi instituţie
  • Printre candidaţi se numără şi consilieri locali în funcţie, dar şi oameni politici care s-au aflat pe listele partidelor la alegeri

212 cadre didactice din judeţul Galaţi vor susţine miercuri, 12 octombrie, la Liceul Tehnologic de Marină, proba scrisă din cadrul concursului unic naţional pentru directori. Cum au avut posibilitatea să concureze pentru mai multe posturi, în lista afişată pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) figurează 247 de candidaturi. Zece dintre cadrele didactice au optat pentru două sau chiar mai multe posturi de la şcoli diferite, în timp ce 19 dintre ei s-au înscris pentru ambele funcţii de conducere din aceeaşi instituţie, adică şi director prim şi adjunct.

În total sunt scoase la concurs 173 de posturi pentru directori primi şi 65 pentru adjuncţi. De la inspectoarea generală Mioara Enache am aflat că în 25 de unităţi de învăţământ nu s-a înscris niciun profesor pentru funcţia de director, dintre care şapte sunt în municipiul Galaţi: Şcolile Nr. 33, 38, 18 şi Liceul "Sf. Maria", dar şi la trei grădiniţe.

Cea mai mare concurenţă, la CNMK

La Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu" se înregistrează cea mai mare concurenţă, patru profesori fiind înscrişi în cursa pentru fotoliul de director, aceiaşi regăsindu-se şi în cea pentru adjunct: Tanţa Alexandru, Dana Bălăuţă, Mariana Ganea şi Mădălina Popescu.  Sunt, de asemenea, două gimnazii unde bătălia pentru manager va fi destul de dură, întrucât sunt câte trei candidaţi. Este vorba de Şcoala Nr. 7 (Monalissa Nica, Daniela Purice şi Mioara Şaigău) şi de Şcoala Nr. 42 "Sfinţii Împăraţi" (Elena Cristea, Cornel Neştian şi Monalissa Nica). În alte 13 unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi sunt în cursă  câte doi candidaţi pentru director prim, care de regulă s-au înscris şi pentru cea de adjunct: Colegiile "Vasile Alecsandri", "Elena Doamna" şi "Radu Negru", Liceele "Racoviţă", "Dunărea" şi CFR, Şcolile 34, 29, 19 şi 2, Palatul Copiilor şi Clubul Şcolar Sportiv.

La Tecuci, câte doi pe loc s-au înscris la Liceul "Elena Caragiani", Şcoala "Elena Doamna" şi Şcoala "Iorgu Iordan".

În judeţ, concurenţă există la Hanu Conachi, Gohor, Ghidigeni, Rediu, Umbrăreşti şi la Liceul din Cudalbi. 

O singură profesoară şi cinci candidaturi

Există profesori care se consideră capabili să fie directori, astfel încât au considerat că este în avantajul lor să-şi depună mai multe candidaturi. Cea mai hotărâtă candidată pare să fie Monalissa Nica, cea care a demonstrat calităţi manageriale pe vremea cât a fost director la Şcoala Nr. 7, dar a fost schimbată din funcţie, tocmai pentru că numirile de aproape şapte ani s-au făcut de către conducerea ISJ-ului, fără concurs. Ea va candida pentru funcţiile de director şi director adjunct la Şcolile nr. 7 şi 2, dar şi pentru cea de director la Şcoala Nr. 42. Alţi trei candidaţi ţintesc spre trei funcţii: Florin Andronic - director şi  director adjunct la Şcoala Nr. 29, dar şi director la Clubul Şcolar Sportiv, Monica Babeş - directoare la o şcoală din Tecuci, dar şi la alte două unităţi din comuna Umbrăreşti şi Adriana Neofit care s-a înscris pentru director şi director adjunct la Clubul Şcolar Sportiv, dar şi pentru director la Palatul Copiilor. 

De pe listele de partid, la concurs de directori

Cum de opt ani numirile în funcţiile de conducere s-au făcut în învăţământ după bunul plac al superiorilor, există în rândul cadrelor didactice şi acum suspiciuni că până şi concursurile vor fi influenţate de factorul politic, mai ales că din comisia de interviu va face parte şi un membru din administraţia locală. Nu va putea nimeni nici să confirme, nici să infirme acest lucru. Cert este însă că în concurs s-au înscris şi oameni care sunt actualmente consilieri locali Silviana Ciupercă (PSD) singura candidată pentru director prim la Colegiul Tehnic "Aurel Vlaicu" (fostul Metalurgic) şi Onuţ Atanasiu (PNL) candidat la funcţia de director şi director adjunct al CNVA-ului, avându-l contracandidat pe Romeo Zamfir.
Există în municipiul Galaţi alţi patru candidaţi la funcţiile de director care au fost şi pe listele electorale pentru consilieri la alegerile de pe 5 iunie 2016: Gelu Homner, Mirela Onişor, Viorel Bogatu şi Florea Dochiţa. Ei sunt şi în prezent directori cu delegaţie la şcolile pentru care candidează. Pe surse  am aflat că în aceeaşi situaţie s-ar regăsi alţi 25 de profesori din tot judeţul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Profesorii, puşi la grele încercări. Lacrimi şi emoţii la concursul de directori

  • Candidaţii la fotoliile de directori au avut de rezolvat teste grilă de logică şi inteligenţă, care i-au pus în dificultate pe profesorii de la specializările umaniste

Stres maxim, nervi, disperare, chiar şi lacrimi pentru oamenii în toată firea care s-au prezentat la concursul de directori, desfăşurat, ieri, la Liceul Tehnologic de Marină. Subiectele le-au dat de furcă mai ales candidaţilor care predau discipline umaniste, întrucât conţineau itemi de analogie cu figuri care se roteau, cam în genul testelor de inteligenţă Mensa. Dacă profesorii de fizică, matematică şi chimie n-au prea fost afectaţi de genul acesta de itemi, cei de istorie, limbi străine şi limba română ne-au declarat că le-a fost aproape imposibil să-i rezolve, mai ales că figurile erau desenate destul de mic, aveau diferite detalii pe care cu greu le-au putut descifra. Au fost cadre didactice care nu au reuşit să obţină minim 7,00 tocmai din această cauză.

Cum testele au fost grilă, corectarea lor s-a făcut tot în cursul zilei de ieri, aşa că profesorii n-au avut prea mult de aşteptat pentru rezultate.

"Subiectele au fost cumplite. Examenul a fost umilitor. Eu am obţinut notă de trecere - 8,50, chiar dacă provin de la profil umanist. Noi am fost dezavantajaţi faţă de cei care predau discipline de profil real. Am văzut colegi care au ieşit plângând din examen şi pe bună dreptate. Ce ni s-a cerut nouă să rezolvăm nu arată dacă eşti sau nu un bun manager. Unul dintre subiecte era: Ce are mai apropiat măgarul: coama, copitele sau coada? E de tot râsul!", ne-a declarat Monalissa Nica, profesoara cu cele mai multe candidaturi depuse.

Aceasta susţine însă că, deşi cei de la minister au gândit prost concursul, comisia de la ISJ Galaţi a făcut tot posibilul ca lucrurile să se desfăşoare bine, au avut şi cuvinte de încurajare şi de susţinere pentru toţi candidaţii.

"Un item a fost greşit"

Unul dintre candidaţii care au obţinut note mari este şi consilierul local Onuţ Atanasiu, care a fost evaluat cu 9,375. Cu toate acestea, el susţine că ar fi putut lua notă mai mare dacă nu ar fi fost un item greşit: "Aveam o întrebare de genul "Gramul este pentru greutate la fel cum ora este pentru... iar aici aveam de ales între zi, lună, săptămână, pauză. Eu am ales pauza, pentru că gramul nu este unitate de măsură pentru greutate, ci pentru masă. Greutatea este o forţă şi se măsoară în newtoni", a declarat candidatul la funcţia de director la CNVA.

Profesorii au avut de rezolvat 20 de itemi cu analogii cu figuri de rotaţie, 20 de itemi de logică şi cunoştinţe generale şi 20 de itemi de management şi statistică.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Concursul pentru ocuparea posturilor de conducere din şcoli: 166 de candidaţi au fost admişi, iar 9 respinşi

Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a publicat rezultatele finale în urma interviurilor din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiilor de directori de şcoli, în urma căruia 166 de candidaţi au fost admişi, iar 9 respinşi.

Concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi în unităţi de învăţământ preuniversitar din Galaţi s-a încheiat odată cu terminarea probei de analiză a CV-urilor şi interviul în faţa comisiei, derulată la nivelul judeţului până la data de 8 noiembrie 2016. Totuşi, în perioada 21-23 noiembrie, concurenţii nemulţumiţi de rezultate pot depune contestaţii.

După evaluarea scrisă, 175 de candidaţi se calificaseră pentru ultimele probe, la care au picat însă 9 dintre ei şi anume: Peiu Ionel Viorel (director adjunct Şcoala Gimnazială nr. 1 Cadavineşti), Gurguiatu-Benescu Silvia (director adjunct Liceul Tehnologic „Hortensia Papadat Bengescu" Iveşti), Neagu Claudiu Cosmin (director ţcoala Gimnazială nr. 1 Ghidigeni), Şerban Rodica Dorina (director Liceul Tehnologic „Costache-Conachi" Pechea), Vicleanu Luciana (director Şcoala Gimnazială nr. 1 Tuluceşti), Ionescu Irina (director Liceul Tehnologic Nr.1 Cudalbi), Andronic Cezar Ionuţ (director Şcoala Gimnazială Gabriel Drăgan Nicoreşti), Babeş Monica (director Şcoala Gimnazială Nr.2 „Gheorghe Petraşcu" Tecuci), Armencea Florentin (director Şcoala Gimnazială nr. 1 Rediu).

Totodată, un număr de şase candidaţi nu s-au prezentat la proba de analiză a CV-urilor şi interviul în faţa comisiei. Potrivit inspectorului şcolar al ISJ Galaţi, Oana Enache, cei neprezentaţi au renunţat deoarece s-au înscris la mai multe posturi. „Un număr de şase candidaţi nu s-au prezentat deoarece s-au înscris la mai multe posturi. Validarea celor declaraţi admişi se va face pe 9 decembrie. În cazul unităţilor la care nu s-a înscris niciun candidat pentru funcţia de director şi director adjunct sau care nu au fost admişi, conform metodologiei actuale, vor fi numiţi, din semestru al doilea, alţi directori", a afirmat Oana Enache.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cine sunt directorii şcolilor din Galaţi desemnaţi prin concurs. Ultima zi pentru depunerea contestaţiilor. Vezi lista cu rezultatele

  • Cea mai mare medie a fost obţinută de Iolanda Bulgaru, de la Liceul Tehnologic din Tg. Bujor
  • Sunt cadre didactice care au câştigat concursul pentru mai multe unităţi şi care vor fi nevoite să aleagă

Dintre cei 202 candidaţi la funcţiile de director şi director-adjunct din şcolile gălăţene au fost consideraţi respinşi nouă, iar şase nu s-au prezentat. Astăzi este ultima zi de depunere a contestaţiilor, până la ora 12,00, rezultatele finale urmând să fie validate pe 16 decembrie, în Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Cea mai mare notă din concurs a fost obţinută de actuala şi viitoarea directoare a Liceului din Tg. Bujor, Iolanda Narcisa Bulgaru, care a primit maximul de 145.000 de puncte. Punctaje foarte mari au mai obţinut şi Mădălina Popescu, candidată pentru funcţia de director la CNMK, unde s-a înregistrat cea mai mare concurenţă, dar şi actualul şi viitorul director de la Liceul Teoretic "Mircea Eliade", Adrian Diacănu, ambii întrunind peste 143 de puncte.

Directori adjuncţi, mai tari decât cei plini  

Aşa cum e de aşteptat, concursul nu a adus prea mari surprize, întrucât în cele mai multe dintre şcoli actualii directori au fost unicii candidaţi pentru funcţia de director prim, niciun alt coleg neîndrăznind să-i facă ceva concurenţă.

Au fost însă situaţii în care directorii adjuncţi au luat la concurs note mai mari decât colegii lor care le vor fi superiori, deşi acest lucru nu are până la urmă nicio relevanţă, întrucât fiecare a concurat pentru posturi diferite. S-a întâmplat acest lucru la Economic, unde directoarea Marilena Râpă a obţinut 141 de puncte, în timp ce adjuncta Gabriela Chiru a luat 142 de puncte. La fel s-a întâmplat şi la Colegiul "Aurel Vlaicu" (Metalurgic), unde Silviana Ciupercă a primit punctaj mai mic decât Claudia Guguilă, fiecare dintre ele câştigând însă concursul pentru funcţia la care s-ai înscris. La Colegiul "D. Moţoc", adjuncta Adriana Obreja a luat 141 de puncte, în timp ce directoarea Corina Gavrilă a obţinut 132, iar la Liceul Tehnologic "Anghel Saligny", adjuncta Viviana Crăciun a primit 136, în timp ce directoarea actuală şi viitoare, Nicoleta Constantin, a promovat cu 133 de puncte. Situaţia se repetă şi la Colegiul "Elena Doamna", unde Mariana Coman a promovat concursul de director cu 136 de puncte, iar adjuncta Aurora Mironescu a primit 139, dar şi la Liceul Teoretic "Dunărea", unde Ramona Piticari va fi director-adjunct cu 135 de puncte, iar Lucia Moţoc director prim cu 121.

Călare pe mai multe scaune de director

Există şi trei situaţii de cadre didactice care s-au înscris la concurs pentru mai multe funcţii de director şi care au reuşit să obţină punctajele cele mai mari în toate concursurile. Ei vor fi însă nevoiţi să aleagă doar un singur fotoliu de director, pentru celelalte urmând să fie înscăunat cel care a obţinut următorul punctaj.

Monalissa Nica s-a înscris şi a participat la concursurile pentru funcţia de director prim la trei şcoli şi în toate cele trei cazuri a luat punctajul cel mai mare: la Şcolile 2, 7 şi 42. De asemenea, ea a candidat şi pentru director-adjunct la Şcolile nr. 2 şi 7, dar fiind câştigătoare la concursul de director prim, nu s-a mai prezentat la interviu. De asemenea, Charlotte Barbu a fost desemnată câştigătoarea funcţiilor de director prim şi la Şcoala nr. 43 şi la Palatul Copiilor. Tot de două ori director este şi Florin Andronic, care a luat cel mai mare punctaj şi la Şcoala Nr. 29 şi la Clubul Sportiv Şcolar Galaţi. Toţi trei vor fi nevoiţi să aleagă doar o singură variantă.

Deşi a fost considerată admisă în ambele cazuri, Adriana Neofit (candidată pentru Clubul Sportiv şi Palatul Copiilor) nu a reuşit să ia punctajul cel mai mare în niciunul dintre concursuri. Ea va deţine în final una dintre funcţii, întrucât ambii săi contracandidaţi au fost consideraţi câştigători pentru două posturi şi vor fi nevoiţi să elibereze unul dintre ele.

Cine va conduce soarta liceelor gălăţene în următorii patru ani

La Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", deocamdată, funcţia de director prim a fost câştigată de Romeo Zamfir. Însă e posibil ca Onuţ Atanasiu să depună  contestaţie şi nu se ştie cum vor evolua lucrurile. La Colegiul Naţional "C. Negri", câştigătoare este actuala directoare, Andra Ionescu. La Colegiul Naţional "M. Kogălniceanu", cel  mai mare punctaj a fost obţinut de Mădălina Popescu. Cum au fost încă alţi trei contracandidaţi e de aşteptat să se depună şi aici contestaţii. La Colegiul "Cuza", directoare va fi Iulia Chirnoagă. Colegiul "Paul Dimo" (Energetic) o păstrează pe Mirela Niţă director prim, iar Liceul Teoretic "Mircea Eliade", pe Adrian Diacănu. La Liceul Teoretic "E. Racoviţă" rămâne pe funcţie Delia Humelnicu, la Colegiul "Radu Negru" - Mirela Onişor, la Colegiul "Traian Vuia" (Auto) - Gelu Homner, iar la Liceul CFR - Gică Bota Condurache.

La Tecuci, la Colegiul "Spiru Haret", rămâne pe funcţie Ion Grecu, în timp de la "Calistrat Hogaş" va fi înscăunat Iulian Filimon.

viata-libera.ro

CLICK AICI pentru a accesa LISTA cu REZULTATELE CONCURSULUI DE OCUPARE A FUNCŢIILOR VACANTE DE DIRECTOR ŞI DIRECTOR ADJUNCT DUPĂ PROBA DE EVALUARE CV ŞI INTERVIU -  JUDEŢUL GALAŢI

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

164 de profesori aşteaptă validarea pe posturi de directori sau adjuncţi

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, din cei 212 profesori care au participat, pe 20 octombrie, la proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor de director şi director adjunct al unităţilor şcolare din judeţul Galaţi, au trecut cu bine prin toate etapele de selecţie (probă scrisă, CV şi interviu) doar 164. Astfel, din cei 212 profesori care au dat proba scrisă, doar 175 au fost admişi, restul de 37 fiind respinşi, informează Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi.

Potrivit instituţiei, după proba scrisă a urmat, în perioada 17 octombrie-17 noiembrie, evaluarea CV-urilor şi susţinerea interviurilor. Din cei 175 de profesori care trecuseră cu bine de proba scrisă, doi nu s-au mai prezentat la prezentarea CV-urilor şi la susţinerea inteviurilor, iar după evaluarea CV-urilor, au fost selectaţi 164 de profesori, mai informează Inspectoratul Şcolar Judeţean. Sursa citată mai informează că nu s-a depus decât o singură contestaţie.

“Validarea în Consiliul de Administraţie al Insectoratului Şcolar Judeţean a rezultatelor finale şi transmiterea acestora la MENCŞ va avea loc pe 16 decembrie”, mai informează sursa citată, adăugând că numirea directorilor şi adjuncţilor se realizează prin decizia inspectoratului în termen de 5 zile lucrătoare de la validarea rezultatelor concursului, pentru o perioadă de 4 ani.

În momentul de faţă, din cele 198 de şcoli cu personalitate juridică din judeţul Galaţi, în jur de 50 de şcoli nu au director şi/sau director adjunct, fiind vorba fie de şcoli la care candidaţii fie nu au promovat exemenele, fie nu s-au înscris la aceste examene (potrivit deciziilor Ministerului Educaţiei, ei nu mai pot deţine funcţiile de conducere), fie sunt şcoli ai căror directori au promovat examenul dar au optat pentru conducerea altor unităţi de învăţământ. Pentru toate aceste cazuri, conducerile vor deveni vacante şi se va asigura o conducere interimară (prin detaşare), până când Ministerul Educaţiei va anunţa o nouă dată pentru organizarea examenelor de ocupare  a posturilor de directori şi directori adjuncţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Peste 100 de şcoli din judeţul Galaţi au rămas fără directori

Ca urmare a expirării mandatelor primite în urma concursurilor, 111 şcoli din judeţul Galaţi au rămas din 10 decembrie fără director, anunţă conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, care a publicat posturile libere pentru organizarea unei selecţii în vederea detaşării unor noi manageri. Mai exact, este vorba de 97 de posturi de directori primi şi 37 pentru directori-adjuncţi, în unele instituţii fiind vacante ambele poziţii.

Până la organizarea unui nou concurs, respectivele posturi urmează să fie ocupate printr-o procedură de selecţie realizată în baza unui interviu de către ISJ Galaţi. Conform informaţiilor publicate pe site-ul ISJ, interviul va dura 15 minute, timp în care candidatul îşi va prezenta planul managerial şi va răspunde la trei întrebări din legislaţie.

Candidaţii interesaţi să participe la selecţie trebuie să-şi depună dosarul on-line sau a secretariatul ISJ până cel târziu pe 23 decembrie, cu menţionarea instituţiei şi a postului pentru care concurează. Actele necesare înscrierii sunt făcute publice pe site-ul ISJ la secţiunea "Noutăţi".

În perioada 28-29 decembrie va avea loc analiza dosarelor, iar pe 30 decembrie se va publica programarea candidaţilor la interviuri. Între 4 şi 6 ianuarie 2021 vor avea loc interviurile, dar şi afişarea rezultatelor în aceeaşi zi după susţinerea probelor. În perioada 7-8 ianuarie se vor aviza listele cu propunerile celor care vor ocupa prin detaşare funcţia de director şi director-adjunct, până la organizarea concursului.

Din municipiul Galaţi se vacantează posturile de director sau director-adjunct din zece grădiniţe, 22 de şcoli gimnaziale şi 19 licee. Printre licee se numără şi cele de elită, Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", Colegiul Naţional "C. Negri", Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu", Colegiul Naţional "Al. I. Cuza" dar şi "Racoviţă", "Dunărea", Arte, "Mircea Eliade", "Sf. Maria", "Aurel Vlaicu" (Metalurgic), "Traian Vuia" (Auto), "Carol I" (CFR), Colegiul Economic "Virgil Madgearu", "D. Moţoc", "Elena Doamna", "Saligny", "PĂaul Dimo" (Energetic), "Radu Negru" şi Marină.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Directorii școlilor și liceelor tecucene în 2021

Inspectoratul Școlar Județean Galați a organizat concurs pentru ocuparea funcțiilor de directori ai instituțiilor școlare. Și în Tecuci, o parte din foștii directori nu se mai regăsesc în fruntea unităților de învățământ, locul fiind luat de alți profesori. Vă prezentăm directorii școlilor și liceelor din Tecuci:

– Colegiul Național Spiru Haret: director general Ion Grecu, director adjunct Eugenia Olariu

– Colegiul Național Calistrat Hogaș: director Cătălin Filimon, dir. adj. Oana Marin

– Colegiul Național de Agricultură și Economie: director Mihaela Andronache, dir. adj. Cristina Bîrzu

– Liceul Tehnologic Elena Caragiani: director Lăcrămioara Botez, dir. adj. Veronica Onica

– Liceul Tehnologic Ovid Caledoniu: director Veronica Trofin, dir. adj. Elena Butunoiu

– Școala nr. 1 Anghel Rugină, director Ștefan Vrabie

– Școala nr. 2 Gheorghe Petrașcu, director Gabriel Paiu

– Școala nr. 4 Ion Petrovici, director Maria Postea

– Școala nr. 5 Elena Doamna, director Adriana Lefter, dir. adj. Anișoara Bădăluță

– Școala nr. 6 Ștefan O. Iosif, director Niculina Boștiog

– Școala nr. 7 Nicolae Bălcescu, director Marilena Tivdă

– Școala nr. 10 Dimitrie Sturdza, director Florentina Golea, dir. adj. Elena Dascălu

– Școala nr. 11 Iorgu Iordan, director Cristian Stănilă, dir. adj. Viorica Sava.

ziarultecucean.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Numele directorilor numiţi la şcolile din Galaţi, secret bine păzit de Inspectoratul Şcolar

În data de 9 ianuarie 2021 au expirat mandatele directorilor şi/sau directorilor adjuncţi de la 111 unităţi de învăţământ din întregul judeţ Galaţi. Toţi aceştia au ocupat funcţiile prin concursuri organizate în urmă cu 4 ani, drept pentru care posturile au fost vacantate odată cu expirarea mandatelor.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi urma să facă noile numiri ale managerilor unităţilor de învăţământ, în baza unei proceduri elaborate de Inspectorat în care se prevedea depunerea unui dosar şi susţinerea unui interviu în faţa unei comisii numite de inspectorul şcolar general. Evaluarea candaţilor ar fi trebuit să se facă în baza unor criterii specificate în procedură, iar departajarea candidaţilor care aplicau pentru acelaşi post se făcea după susţinerea interviului. Numai că proba interviului a fost anulată motivaţia fiind pandemia, deşi, dacă se dorea, se putea face online. Aşa cum toţi elevii sunt evaluaţi online, la fel puteau fi evaluaţi şi profesorii care şi-au depus dosarele pentru posturile de directori. Procedura ar fi fost transparentă şi echilibrată, mai ales că din comisie ar fi trebuit să facă parte şi observatori din rândul organizaţiilor sindicale.

În aceste condiţii, numirile noilor directori au fost făcute pe criterii ştiute doar de Inspetoratul Şcolar Judeţean Galaţi, existând numeroase voci care susţin că acolo unde s-au schimbat directorii, numirile au fost făcute strict pe criterii politice. Pentru a afla numele directorilor schimbaţi şi criteriile de evaluare, cotidianul Monitorul de Galaţi a solicitat insistent, timp de mai bine de o săptămână aceste informaţii, însă am fost refuzaţi cu invocarea celor mai penibile motive, precum invocarea Legii 544 care prevede exact opusul, adică numele şi prenumele persoanelor din conducerea autorităţilor şi instituţilor publice sunt cât se poate de publice. Ba şi mai grav de atât, Selena Costea, inspectorul şcolar general, a minţit că ni le va furniza a doua zi, după care nu a mai răspuns la telefon şi nici la solicitarea noastră scrisă.

Reporterii noştri au sunat la toate şcolile din municipiul Galaţi la care posturile de conducere erau vacante şi au aflat unde a fost schimbată conducerea. Potrivit informaţiilor furnizate de şcoli, directori noi sunt la:
- Şcoala Gimnazială ”Constantin Gh. Marinescu” - Florescu Aurelia - dir. adj. nou în locul lui Morun Valentina
- Şcoala Gimnazială nr. 10 - Diculescu Anca Loredana - director în locul lui Stoian Florentina
- Şcoala Gimnazială nr. 25 - Gurău Nina - director în locul lui Savin Dorin
- Colegiul Teoretic Dunărea - Ştefan Cristina - director în locul lui Motoc Lucica
- Liceul de Arte Dimitrie Cuclin -  Giurea Andreea Diana în locul lui Roşca Mircea-Titu
- Liceul Tehnologic Radu Negru - Stan Maria - director în locul lui Onişor Mirela
- Liceul de transporturi auto Traian Vuia - Iacob Mirela - director şi Cernat Nicoleta director adjunct (înainte, Iacob Mirela era director adjunct, acum luându-i locul lui Homner Gelu).

Sunt şi multe şcoli din judeţ la care au fost schimbaţi directorii, însă cum Inspectoratul Şcolar Judeţean continuă să le ţină secrete, va mai dura ceva timp până ce reporterii noştri vor reuşi să ceară această informaţie de la peste 50 de şcoli.

Cele mai controversate numiri: o directoare de şcoală gimnazială şi una de liceu

Printre cele mai controversate numiri sunt cele de la Şcoala Gimnazială nr. 10 şi Liceul de Arte Dimitrie Cuclin. În primul caz, pe postul de director al Şcolii Gimnaziale nr. 10 a fost numită Diculescu Anca Loredana care vine de la Liceul de Turism şi Alimentaţie „Dumitru Moţoc” Galaţi şi este profesor de discipline tehnice, a fost şi maistru alimentaţie publică la Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny”, a avut ore de instruire practică de alimentatie publică şi turism la Şcoala Profesională Specială "Paul Popescu Neveanu". Ce legătură are un profesor de discipline tehnice cu o şcoală gimnazială la care probabil va preda vreo disciplină opţională special creată în acest sens, nu ştim. Ştie doar Inspectoratul Şcolar Judeţean care a preferat să ţină la secret aceste numiri.

La Liceul de Arte Dimitrie Cuclin a fost numită Giurea Andreea Diana, de care se leagă o situaţie controversată legată de titularizarea acesteia. În fapt, Giurea Andreea Diana a fost respinsă la proba practică eliminatorie a examenului de titularizare şi introdusă forţat între candidaţii care au susţinut proba scrisă, reuşind ca astfel, printr-o încălcare a procedurilor şi a legii, să promoveze examenul de titularizare. Iniţial, Diana Andreea Giurea s-a înscris la disciplina "Educaţie artistică specializată - Pian" pentru această opţiune fiindu-i validată candidatura la titularizare. Când a avut loc proba practică eliminatorie pentru educaţie muzicală, prestaţia Dianei Giurea a fost slabă şi a picat proba. Însă aceasta s-a prezentat la proba scrisă, pe care n-ar fi mai trebuit să o susţină deoarece fusese "respinsă" la proba practică. I s-a dat şi ei o copie după subiectul de la "Percuţie" şi şi-a susţinut teza. Diana Andreea Giurea a promovat proba scrisă cu nota 6,5. La momentul acela, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi nu au reuşit să explice cum a fost posibil transferul de la "pian" la "percuţie". Aşa că, în prezent, la Liceul de Arte Galaţi a ajuns director o profesoară de pian care este titularizată la ”percuţie”.

Rămâne să aşteptăm explicaţiile Inspectoratului Şcolar Judeţean cu privire la criteriile care au stat la baza acestor numiri de directori, într-un an în care şi aşa tot sistemul de învăţământ trece prin probleme majore din cauza pandemiei de coronavirus, un an în care elevii - în special cei din ani terminali - sunt bulversaţi de şcoala online şi de schimbările din procesul educaţional.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Peste 200 de posturi de directori şi directori-adjuncţi libere

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi a publicat pe site-ul instituţiei că sunt libere 170 de posturi de directori de şcoli, grădiniţe şi licee şi 65 de directori-adjuncţi, pentru ocupare prin detaşare în interesul învăţământului, până la organizarea concursului care se va desfăşura la mijlocul lunii octombrie. 

Mai toate instituţiile de învăţământ din judeţul Galaţi au posturile de directori şi de adjuncţi vacante, deoarece toţi au fost numiţi, la începutul anului 2021, cu delegaţie, în lipsa organizării unui concurs. Dacă, în luna ianuarie, nu s-au operat prea mari schimbări, fiind numiţi în funcţii, cu câteva excepţii, foştii manageri, cărora le expirase mandatul, rămâne de văzut ce soluţii vor fi alese pentru perioada de interimat, de la 1 septembrie, până în 10 ianuarie 2022, când vor fi emise deciziile pentru cei care vor câştiga concursul.

Cadrele didactice care doresc să ocupe prin detaşare o funcţie au avut la dispoziţie perioada 5-12 august pentru depunerea acordului şi a dosarelor care să ateste că îndeplinesc condiţiile pentru ocuparea acestor posturi. Până astăzi, 17 august, conform calendarului afişat pe site-ul ISJ, are loc verificarea dosarelor, urmând ca, pe 19 august, în sedinţa Consiliului de Administraţie al ISJ, să se facă numirile pe funcţii, astfel încât, în aceeaşi zi, să fie eliberate şi deciziile.

Ieri, nu am reuşit să aflăm dacă există situaţii în care, pentru acelaşi post, s-au depus mai multe candidaturi, însă în procedură nu există criterii de departajare, numirea făcându-se în funcţie de ceea ce va alege Consiliul de Administraţie. Rămâne de văzut dacă foştii directori numiţi cu delegaţie vor reuşi să-şi păstreze posturile sau se vor face alte numiri, eventual după criterii politice.

Cum situaţia este aceeaşi în toată ţara, reprezentanţii elevilor solicită inspectoratelor şcolare să prelungească mandatele actualilor directori, „pentru a asigura atât continuitatea în managementul educaţional, cât şi coordonarea aspectelor care ţin de începerea anului şcolar în condiţii optime”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor. 
„Totodată, este necesar ca Ministerul Educaţiei să asigure organizarea unui concurs bazat pe competenţe, astfel încât, odată cu începerea semestrului al doilea al anului şcolar viitor, directorii de şcoli să nu fie aserviţi factorului politic, ci să aibă capacitatea de a evalua starea de fapt din teritoriu, dar şi de a aplica strategii manageriale care să satisfacă nevoile comunităţilor şcolare”, mai spun elevii.

Printre posturile vacante se numără şi cele ale unor instituţii de învăţământ etalon, cum ar fi Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", Colegiul Naţional "Costache Negri", Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu" sau Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Tecuci.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.