Jump to content

Lista dentiştilor din Galaţi care te pot trata gratuit dacă eşti asigurat


dcp100168

Recommended Posts

Gratuităţi stomatologice pentru copii, începând cu 1 iulie

* Banii avuţi la dispoziţie de către medici vor ajunge doar pentru primele zile ale lunii * Majoritatea cabinetelor care vor acorda proceduri gratuite sunt din Tecuci şi din mediul rural * Tarifele impuse de Casa de Sănătate sunt mult mai mici decât cele percepute în cabinele private fără contract cu statul

Copiii şi vârstnicii din judeţul Galaţi vor beneficia din nou de servicii stomatologice gratuite începând cu 1 iulie. După mai bine de un an de pauză, noul contract-cadru intrat în vigoare de la 1 iunie prevede şi acest tip de proceduri printre serviciile medicale decontate de stat.

Banii ajung doar pentru câteva zile

Fiecare medic stomatolog care a încheiat în prima parte a lunii trecute un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) va avea la dispoziţie un plafon lunar care se va ridica la aproximativ 2.400 de lei. Serviciile stomatologice oferite nu vor putea depăşi astfel această sumă, motiv pentru care banii vor fi insuficienţi pentru acoperirea tuturor cererilor.
"Problema este că aceste fonduri vor ajunge doar pentru câteva zile din lună. Chiar şi aşa însă este un plus faţă de felul în care au stat lucrurile în ultimul an, timp în care dentiştii nu au mai primit niciun ban de la stat. Măcar aşa medicul îşi va putea acoperi costurile cu plata salariilor personalului din cabinet", ne-a spus dr. Carmen Marcu, din partea Colegiului Medicilor Dentişti din Galaţi.

Cei mai mulţi medici sunt din mediul rural

Dintre cei 305 stomatologi care profesează în prezent în Galaţi, doar 82 au încheiat un contract cu CJAS, ceea ce arată că majoritatea dentiştilor au considerat că suma oferită prin Casa de Sănătate nu merită efortul birocratic la care ar fi trebuit să se supună. Mai mult, potrivit sursei citate, dintre cei 82 de medici cei mai mulţi au cabinete în Tecuci sau în mediul rural. În municipiul Galaţi, acolo unde oamenii sunt mai dispuşi să plătească din propriul buzunar pentru tratamentele stomatologice, medicii au fost mult mai puţin interesaţi să încheie contracte de finanţare cu CJAS.
Casa de Asigurări va deconta 24 de proceduri medicale stomatologice, de tipul consultaţiilor, extracţiilor dentare sau plombelor şi protezelor. Alături de minori, de servicii stomatologice gratuite vor avea parte şi veteranii şi revoluţionarii. Cei trecuţi de 18 ani vor plăti 40 la sută din unele consultaţii, potrivit noilor norme. Există şi servicii stomatologice de care copiii şi adulţii nu pot beneficia decât la diferite intervale de timp. De exemplu, în cazul înlocuirii unei proteze monomaxilare termenul este de cinci ani, iar proteza acrilică pe arcadă se acordă o dată la zece ani. O consultaţie care include model de studiu, controlul oncologic şi igienizarea, în valoare de 133 de lei, este gratuită pentru minorii şi beneficiarii legilor speciale, în vreme ce restul pacienţilor trebuie să plătească 40 la sută din preţ.

Servicii decontate la tarife fixe

Casa de Sănătate decontează fiecare procedură stomatologică după un tarif fix. Astfel, dacă un medic dentist aflat în relaţie cu CJAS va lua 36 de lei pentru o consultaţie stomatologică la adult, în cabinetele private fără contract acelaşi serviciu costă între 50 şi 60 de lei. Pentru persoanele până în 18 ani procedura va fi gratuită. Tariful pentru tratamentul cariei simple cu materiale fizionomice este de 72 de lei, fiind decontat 100 la sută pentru copii şi beneficiarii legilor speciale. De asemenea, extracţia are un tarif de 132 de lei şi este gratuită pentru copii şi beneficiarii legilor speciale, iar pentru celelalte categorii este decontată în proporţie de 60 la sută.
Lista cabinetelor stomatologice din judeţul Galaţi care au încheiat contracte de finanţare cu CJAS pentru tot anul în curs va fi afişată pe pagina de internet a CJAS Galaţi, www.casgl.ro, după data de 1 iulie.
Medicii dentişti din România nu au mai putut încheia contracte cu Casele de Sănătate începând cu 1 aprilie 2013, în urma unei decizii luată de cel care deţinea portofoliul Sănătăţii la acea dată, Eugen Nicolăescu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Lista dentiştilor din Galaţi care te pot trata gratuit dacă eşti asigurat

Gălăţenii asiguraţi la Sănătate pot beneficia de o serie de servicii stomatologice, în contul asigurării obligatorii la Sănătate, în limita plafonului alocat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi furnizorilor de servicii de medicină dentară.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat pe site-ul oficial o pagină din care pacienţii pot afla, la zi, dacă medicul stomatolog la care vor să se trateze mai are fonduri sau a epuizat plafonul alocat de Casa de Asigurări.

Puteţi verifica accesând pagina de internet http://www.cnas.ro/pharmacy/dental-reports-list

Când merge site-ul CNAS...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Cum poţi beneficia de consult gratuit la stomatolog
* Un gălăţean foloseşte, în medie, un tub şi un sfert de pastă de dinţi pe an * 90 de cabinete stomatologice din judeţul Galaţi oferă consultaţii gratuite până la sfârşitul anului * Un consult la stomatolog costă între 50 şi 80 de lei

Peste 1.500 de persoane de toate vârstele au mers sâmbăta trecută în parcarea din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor pentru a primi gratuit o periuţă de dinţi nouă la schimb cu cea deja folosită. Numărul mare de gălăţeni care au răspuns chemării celor care au organizat caravana "Rablă pentru periuţa ta" este un indiciu că oamenii sunt interesaţi de starea sănătăţii lor dentare. Cu toate acestea, datele oficiale în domeniu ne clasează, din nou, pe unul dintre locurile codaşe în Uniunea Europeană.

O pastă de dinţi la trei ani

Aplicând statisticile naţionale la judeţul nostru, vedem că o persoană din mediul urban foloseşte, în medie, aceeaşi periuţă de dinţi timp de doi ani. În satele gălăţene, în schimb, o periuţă de dinţi este folosită, tot în medie, timp de un deceniu.
În privinţa consumului de pastă de dinţi, la oraş se folosesc 1,39 tuburi pe an. În mediul rural, un tub ajunge şi pentru trei ani. Cu astfel de date, nu este de mirare că 80 la sută dintre adulţii din judeţ au probleme dentare. Cariile sunt cele mai frecvente afecţiuni dentare, reprezentând 71 la sută din totalul acestor boli.

Zeci de medici înscrişi în program

Caravana "Rablă pentru periuţa ta" face parte din campania educaţională "Zâmbeşte România". În cadrul campaniei, gălăţenii pot beneficia şi de consultaţii medicale şi stomatologice gratuite. 90 de medici dentişti gălăţeni au răspuns deja iniţiativei organizatorilor şi s-au înscris benevol pe site-ul www.zambesteromania.ro. Pentru a putea profita de un consult gratuit trebuie să intri pe această pagină de internet şi să vezi care este cel mai apropiat cabinet stomatologic inclus în campanie. Odată intrat pe site, mergi la secţiunea "Despre campanie" şi apasă pe butonul "Consultaţii stomatologice gratuite". Selectează apoi judeţul Galaţi şi alege din lista afişată cabinetul cel mai apropiat de casa ta. Dacă în dreptul unui cabinet vezi simbolul care înfăţişează o măsea încadrată într-un cerc de culoare roşie, atunci acolo poţi beneficia tot gratuit şi de un detartraj dentar. Campania se va desfăşura până la sfârşitul acestui an.

Recomandările medicului

Dentiştii spun că metoda cea mai eficientă de a preveni bolile dentare este consultul periodic la medicul stomatolog. Un astfel de consult costă la cabinetele din Galaţi între 50 şi 80 de lei. "Ideal ar fi ca o persoană să meargă la consult o dată la fiecare şase luni. Consultul are rol preventiv, de depistare şi tratare a eventualelor afecţiuni. Lăsată netratată, o carie dentară poate genera grave boli sistemice. Tot o dată la jumătate de an trebuie schimbată şi periuţa de dinţi. În tratatele de stomatologie se indică schimbarea periuţei chiar şi la trei luni. Este important să ne periem de două ori pe zi, dimineaţa şi seara", a explicat medicul stomatolog Doina Ciocănaru, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Galaţi.
Părinţii trebuie să aibă o grijă specială şi să-i obişnuiască încă de mici pe copii cu un periaj corect. "Şi copiii trebuie aduşi la aceste controale periodice, pentru a fi depistate astfel din timp eventualele anomalii dento-maxilare", a mai spus medicul citat.

Lipseşte sprijinul oficial

În ciuda unor astfel de campanii, sănătatea dentară a gălăţenilor nu va putea fi considerabil îmbunătăţită fără sprijinul autorităţilor. Raportându-ne iar la Europa, vedem că suntem una dintre puţinele ţări de pe continent în care nu există implementat în şcoli un program de prevenţie. Ministerul Sănătăţii este instituţia care ar putea lua o asemenea măsură pe care medicii dentişti o consideră de o importanţă covârşitoare pentru sănătatea viitorilor adulţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Stiu ca forumul este doar pentru subiecte legate de Galati dar eu va recomand si pentru Suceava un cabinet stomatologic deosebit , care chiar iti reda zambetul pe buze :d ( normal .. dupa incetarea anesteziei :)) ) . Cabinetul stomatologic "heldent" .Are si un site web in care sunt descrise principalele servicii si tarife pentru a va face o parere daca chiar merita . http://www.heldent.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Cariile vor putea fi tratate gratuit

* Reprezentanţii dentiştilor spun că banii primiţi de la Casa de Sănătate sunt mult prea puţini faţă de nevoile actuale * Peste trei sferturi dintre stomatologii gălăţeni nu au un contract încheiat cu statul

Noile reguli de acordare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate vor intra în vigoare de la 1 aprilie. Modificările aduse la Legea Sănătăţii îi vor viza atât pe gălăţenii care cotizează lună de lună la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), cât şi pe neasiguraţi. Unele dintre schimbările cu cel mai mare impact se referă la modul în care vor fi acordate serviciile de medicină dentară.

Ce servicii sunt decontate

În urma negocierilor purtate recent între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Colegiul Medicilor Dentişti din România, s-a stabilit, pentru moment doar ca promisiune, că persoanele trecute de 18 ani, asigurate, vor putea beneficia de tratament gratuit al cariilor. În prezent, pacienţii trebuie să plătească 40 la sută din costul acestui tratament, adică în jur de 40 de lei. Modificări vor fi şi în privinţa altor tratamente stomatologice. De o decontare de 60 la sută din factura totală urmează să beneficieze şi gălăţenii care merg la dentist pentru tratamente cu element acrilic, cu element metalo-acrilic, sau pentru reconstituire de coroană radiculară. Problema este că toate aceste decontări vor putea fi acordate doar în limita fondurilor pe care medicii le primesc de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi.

"Nu credem în promisiuni"

Reprezentanţii dentiştilor gălăţeni sunt rezervaţi în privinţa promisiunilor făcute de autorităţi. "În fiecare an au avut loc negocieri între Colegiul Medicilor Dentişti şi autorităţi. Promisiunile făcute nu s-au regăsit însă mereu şi în contractul cadru care a intrat apoi în vigoare. Aşteptăm să vedem ce fel va arăta contractul cadru pentru acest an, pentru a putea vorbi concret despre modificări. Chiar dacă tratamentul pentru carii şi celelalte servicii medicale amintite vor fi decontate aşa cum s-a spus, nu rezolvăm nimic atât timp cât bugetul alocat lunar fiecărui medic rămâne la nivelul actual", este de părere dr. Carmen Marcu, din partea Colegiului Medicilor Dentişti din Galaţi.

Dintre cei 322 de medici dentişti înscrişi la Colegiul Medicilor Dentişti, filiala Galaţi, doar 78 sunt în relaţii contractuale cu CJAS. Restul preferă să lucreze exclusiv "în privat", acolo unde câştigurile sunt mult mai mari. Dintre cei 78 de stomatologi care lucrează şi în contract cu statul, 55 au cabinetele medicale în municipiul Galaţi, 11 în Tecuci, doi în Târgu Bujor, iar zece sunt în mediul rural.

Banii, epuizaţi în două, trei zile

Un medic stomatolog primar primeşte lunar de la CJAS Galaţi aproximativ 2.300 de lei. Stomatologii specialişti primesc cu 20 la sută mai puţini bani, iar dentiştii fără specialitate cu încă 20 la sută mai puţin decât specialiştii. În medicul rural, plafonul creşte cu 50 la sută din aceste sume. "Sumele sunt epuizate în două, cel mult trei zile. Nu au cum să ajungă pe tot parcursul lunii. E de ajuns să vină doi trei pacienţi care au nevoie de proteze şi alţi câţiva copii care beneficiază de gratuitate, pentru ca plafonul să fie terminat. Tratamentul unei carii simple costă 94 de lei", mai spune Carmen Marcu.

Din luna iulie a anului trecut, beneficiază de decontare parţială sau totală copiii, pensionarii, dar şi veteranii de război. Mai exact, persoanele care au peste 65 de ani şi pensii de sub 740 lei pe lună beneficiază de anumite servicii medicale stomatologice decontate de stat în proporţie de 60 la sută. În cazul copiilor cu vârste între şase şi 14 ani, al beneficiarilor legilor speciale, al veteranilor sau al revoluţionarilor, precum şi al  magistraţilor înlăturaţi din justiţie în timpul regimului comunist, gratuitatea este totală.

Medicul dentist, o raritate

Doar zece cabinete stomatologice aflate în relaţii contractuale cu Casa de Sănătate funcţionează în prezent în mediul rural din Galaţi. În total, dintre cele 56 de comune ale judeţului, astfel de cabinete se află numai în localităţile Hanu Conachi, Umbrăreşti, Munteni, Şendreni, Corod, Costache Negri, Cuza Vodă, Ghidigeni, Brăhăşeşti şi Frumuşiţa. Locuitorii din celelalte comune sunt nevoiţi să meargă la stomatolog fie la privat, fie la cabinete amplasate în municipiile Galaţi sau Tecuci.

Pentru cei 536.000 de locuitori ai judeţului (recensământul populaţiei din anul 2011 - n.r.), există 322 de medici stomatologi, rezultând astfel o medie de un dentist la 1.665 de gălăţeni.

O pastă de dinţi pentru trei ani

Datele oficiale spun că o persoană de la oraş foloseşte, în medie, aceeaşi periuţă de dinţi timp de doi ani. În mediul rural, în schimb, o periuţă de dinţi este folosită, tot în medie, timp de un deceniu. În privinţa consumului de pastă de dinţi, la oraş se folosesc 1,39 tuburi pe an.
În mediul rural, un tub ajunge şi pentru trei ani. Astfel, se estimează că opt din zece adulţi au probleme dentare, cariile fiind cele mai frecvente afecţiuni de acest tip.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

110 copii s-au bucurat de consultații stomatologice gratuite, în Tecuci și Galați

Zilele trecute, Colgate, în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România, a demarat, în două orașe din județul Galați, Programul Zâmbete Colgate. 110 elevi din clasele primare 0-IV, din Tecuci și Galați, au beneficiat de consultații stomatologice gratuite, un diagnostic cu recomandări pentru tratament, sfaturi de sănătate orală pentru un zâmbet sănătos și mostre gratuite de produse de îngrijire orală.

„Alături de medici stomatologi și studenți, Crucea Roșie Filiala Galați a convocat și 9 voluntari pentru buna desfășurare a consultațiilor și susținerea lecțiilor de igienă orală. Activitatea a fost foarte bine primită și apreciată de către părinții copiilor înscriși în program, cât și de către comunitățile locale. Totodată, cadrele sanitare implicate și-au oferit disponibilitatea în a continua aceste consultații la cabinetele școlare, fiind foarte interesate de acest proiect” a declarat Gheorghiță Hogea, Director Filiala Crucea Roșie Galați.

Pe lângă consultații, copiii au avut parte de lecții de igienă orală, oferite de voluntarii Crucii Roșii și desfășurate în prezența părinților, dar și de o zonă de joacă unde l-au întâlnit pe îndrăgitul Doctor Măseluță.

Programul se desfășoară în 20 de orașe mici din 10 județe din România, în perioada 7 octombrie – 17 decembrie, și continuă misiunea de educare cu privire la importanța vizitelor periodice la medicul dentist și a igienei orale zilnice, de la vârste fragede. În județul Galați, consultațiile stomatologice gratuite din cadrul programului au avut loc în Tecuci, în data de 4 noiembrie, la Colegiul Național „Spiru Haret”, și în Galați, în data de 5 noiembrie, la Colegiul Național „Costache Negri”.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Două milioane de lei pentru medicii dentişti

89 de cabinete de stomatologie au avut încheiate contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi pe parcursul anului 2018, pentru oferirea de servicii medicale gratuite şi compensate. Casa a decontat către aceste cabinete suma totală de 2.060.000 de lei, cu aproape 20 la sută mai mult faţă de anul 2017. Valoarea mai mare a sumelor decontate anul trecut se explică prin majorarea, de la 1 aprilie 2018, a plafonului pe medic specialist cu 25 la sută, de la 1.600 de lei, în 2017, la 2.000 de lei, de la 31 martie 2018.

În ciuda acestei creşteri a tarifelor decontate, medicii stomatologi aflaţi în relaţii contractuale cu CJAS Galaţi epuizează plafoanele disponibile încă din primele zile ale lunii. Mulţi pacienţi care au nevoie de tratamente decontate de stat sunt din acest motiv programaţi pentru luna următoare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Copiii din 5 localităţi gălăţene vor beneficia de servicii medicale dentare gratuite

De la începutul acestei luni, asociaţia Merci Charity, în parteneriat cu KMG International, derulează un program naţional de sănătate dentară gratuită pentru copii, în 40 de comunităţi rurale din România. În cadrul acestui program, 1.000 de copiii, cu vârsta cuprinsă între 4 şi 14 ani, din judeţele Constanţa, Prahova şi Galaţi, vor beneficia de servicii medicale dentare gratuite, în cabinetul stomatologic mobil al asociaţiei, creat în 2017, realizate de medici dentişti voluntari din programul de voluntariat al asociaţiei, în care s-au înscris 82 de medici din 16 oraşe. "În mediul rural funcţionează 13% din cabinetele de medicină dentară, în condiţiile în care 46% din populaţia României locuieşte într-o comunitate rurală. La sate există doar două cabinete stomatologice şcolare. Accesul la servicii de medicină dentară este inegal pentru rezidenţii din mediul rural în comparaţie cu rezidenţii din mediul urban", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Cu sprijinul medicilor dentişti voluntari, se vor realiza intervenţii de profilaxie orală, sesiuni de periaj dentar şi nutriţie. De asemenea, părinţii vor fi informaţi despre drepturile copilului la intervenţii gratuite în cabinetele care au contract cu Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate din cele trei judeţe. Programul se derulează în perioada în perioada 01 octombrie 2019 - 31 octombrie 2020 şi îşi propune oferirea a 1.000 de consultaţii dentare, 2.000 de carii tratate, 3.000 de sigilări dentare şi 5.000 de dinţi salvaţi. În judeţul Galaţi, cabinetul stomatologic mobil va ajunge în comunele Drăgăneşti, Bereşti-Meria, Bălăşeşti, Băneasa şi Lieşti.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
  • 5 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.