Jump to content

Programul "lapte-corn", la Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Atenţie sporită pentru programul ”Cornul şi Laptele”?

Inspectoratul Şcolar Judeţean anunţă că licitaţia privind programul guvernamental ”Cornul şi Laptele”, valabil pentru anul şcolar 2009-2010, se va desfăşura pe data de 20 august. Mai mult decât atât, şeful ISJ, Doru Resmeriţă, a declarat că va acorda o atenţie sporită desfăşurării licitaţiei în urma căreia va fi anunţată firma care se va ocupa cu distribuirea produselor alimentare la şcolile din mediul rural, dar şi de desfăşurarea programului în sine, dat fiind faptul că în anii precedenţi s-au înregistrat diverse neconcordanţe privind distribuirea, precum şi probleme legate şi bilanţul contabil şi termenele de valabilitatea ale produselor alimentare. Mai mult decât atât, este posibil ca la licitaţia din 20 august să existe doar o singură firmă interesată de prestare de astfel de servicii. ”Pe 20 august este licitaţia lapte corn. Putem ajunge în situaţia când la licitaţie să avem un singur participant. Vreau să fac câteva observaţii despre modul în care s-a desfăşurat programul anul trecut. În momentul în care a fost numită noua conducere a inspectoratului mai erau două săptămâni până la finalizarea şcolii şi doar am făcut o evaluare. Au fost foarte multe neconcordanţe. Unele dintre aceste neconcordanţe au fost legate de modul în care au fost făcute facturile, fiind realizate pe pachet şi nu pe fiecare produs în parte, de asemenea se înlocuieşte produsul care este contractat, ne referim la lapte, iaurt, introduci brânză topită, unt şi alte produse, asemenea cazului cornului care este înlocuit cu napolitane, unele sunt trecute în caietul de sarcini. Totodată, au existat probleme la calitatea produselor şi vreau să-i atenţionez pe participanţii la această licitaţie că în anul care urmează vom fi foarte atenţi privind felul în care desfăşoară acest program”, a explicat Doru Resmeriţă, şeful ISJ Galaţi.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

Ehh..paine in forma de corn si zer.Dar las` ca la cainii care iasi duc traiu pe langa scoli le plac.Sau porcilor de la tara a lu` "tanti femeia de servici".Stiu eu una care la sfarsit de luna se duce la tara cu saci plini cornuri.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Au depus dosarul trei firme

De la inspectorul general Doru Resmeriţă, am aflat că sunt trei firme care au depus dosarele pentru licitaţia Programului Lapte şi corn pentru judeţul Galaţi: SC Risk (cea care a câştigat licitaţia anul trecut), Dorna şi Velpitar în asociaţie cu un furnizor de lapte. „Cum din dosare lipseau unele documente, s-a dat termen pentru aducerea acestora. Vom vedea în final dacă toate trei vor rămâne în licitaţie”, spune inspectorul general.

http://www.viata-libera.ro/articol-Trei ... amul_.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Lapte şi corn cu „Risk” prelungit

* Dintr-un viciu de procedură, elevii ar putea mânca în pauze unt în loc de lapte sau napolitane în loc de corn * Merele sunt în pom *

Copiii de grădiniţă şi tinerii de clasele I-VIII din tot judeţul Galaţi vor primi laptele şi cornul de la aceleaşi firme care le-au distribuit anul trecut. SC Risk Com SRL, şi subcontractantul său, LactoProd SRL, devin distribuitoare de drept, cu toate că licitaţia organizată în 2009 nu s-a finalizat. „Cadoul” sub forma contractului de furnizare vine de la unul dintre cei trei participanţi la licitaţie. „Una dintre firme a făcut contestaţie privind nişte indicatori de bonitate, dar a depus-o, printr-un viciu de procedură, la Judecătoria Slatina, nu la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, cum se procedează de obicei”, ne-a declarat Viorica Bratoveanu, din cadrul CJ Galaţi. Ca urmare, pentru ca elevii să nu rămână cu stomacul gol de pe 14 septembrie, prima zi de şcoală, intră în scenă planul B: conform legii, se renegociază contractul cu societatea câştigătoare în anul precedent. În acest caz, actul rămâne în vigoare până în momentul soluţionării date de justiţie. Soluţie care, teoretic, poate veni şi peste un an de zile. În acest răstimp, peste 60.000 de preşcolari şi elevi vor fi în „grija” Risk-ului, care, anul trecut, le-a adus unora şi produse necorespunzătoare.

Merele sunt în pom

Nu ar fi de mirare ca programul de distribuire a merelor în şcoli, aflat la stadiul de proiect de hotărâre a Guvernului, să fie la fel de controversat. Dacă va fi pus în practică, pentru că, în 2008, a apărut şi hotărârea că se va distribui în şcoli miere, dar nu au mai apărut normele de aplicare! Aşa că, cel puţin pentru moment, decât dureri de cap (sau de burtă, ţinând cont de combinaţia ciudată dintre lapte şi fructe), oamenii de şcoli şi părinţii se bucură că merele sunt tot în pom.

http://www.viata-libera.ro/articol-Lapt ... git_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Corn şi lapte cu prelungire

Contractul de furnizare a produselor din cadrul programului guvernamental “Cornul şi laptele”, semnat anul trecut între Consiliul Judeţului Galaţi şi SC Risk Com SRL Brăila a fost prelungit zilele trecute cu încă o lună. Motivul? Licitaţia organizată în luna septembrie nu are un câştigător oficial. Şi asta pentru că două din cele trei firme înscrise în cursa pentru adjudecarea acestui program au fost excluse din licitaţie pentru că nu respectau legislaţia în domeniu. Este vorba despre SC Vel Pitar SA şi despre SC Dorna Lactate SA, ambele excluse pentru că nu ar fi avut susţinere financiară. Cu toate acestea, inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă spune că toate cele trei firme participante – Vel Pitar, Dorna Lactate şi Risk Com Brăila – sunt firme puternice care ar fi putut să ducă la bun sfârşit acest program. Rămasă deocamdată singură în cursă, firma Risk Com aşteaptă să vadă în ce mod se vor soluţiona contestaţiile depuse de celelalte două societăţi. Dorna Lactate a contestat excluderea de la licitaţie, la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor, care a respins contestaţia, în vreme ce Vel Pitar a mers chiar mai departe şi a acţionat în instanţă Consiliul Judeţului Galaţi.

http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... ngire.html

Link to comment
Share on other sites

„Cornul şi laptele” s-a mutat la Tribunal

Firma SC Vel Pitar acuză Consiliul Judeţului Galaţi de atitudine abuzivă după ce a fost eliminată de la licitaţia electronică pentru furnizarea pachetului lapte şi corn la elevii claselor I-VIII pentru anul şcolar 2008-2009. Societatea a dat în judecată forul deliberativ judeţean alături de SC Simultan SRL, cu care se înscrisese în „cursă”, şi cere anularea deciziei prin care au fost excluse de la participarea la etapa finală a achiziţiei publice. „SC Vel Pitar SA va uza de toate mijloacele legale pentru recuperarea daunelor materiale aduse ca urmare a îngrădirii dreptului de participare la această procedură de achiziţie publică”, au precizat reprezentanţii firmei la Tribunalul Galaţi.

Conducerea forului deliberativ judeţean a refuzat să discute pe marginea situaţiei create, cel puţin până când justiţia nu se va pronunţa în acest caz. “Până la o decizie ce va fi dată de instanţă nu putem face niciun comentariu. Soluţia care va rămâne definitivă şi irevocabilă ne-o vom însuşi”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... bunal.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Cornuri cu suruburi si gandaci pentru gustarea elevilor

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a descoperit lapte expirat si cornuri cu mucegai, care erau distribuite in numeroase scoli din tara. In urma controalelor inopinate din ultima luna, inspectorii ANPC au aplicat 17 amenzi contraventionale, in valoare de 91.000 de lei, si au retras de la comercializare 30.150 kg de produse lactate si de panificatie. Cazul cel mai grav a fost depistat in judetul Galati, unde unul dintre cornurile distribuite la o scoala generala continea un surub metalic. Nici in Capitala situatia nu este mult mai buna. La o scoala din Bucuresti s-a constatat prezenta unei insecte in ambalajul unui corn. In Prahova, comisarii au retras de la distributie 30.510 litri de lapte alterat.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... vilor.html

Link to comment
Share on other sites

Brânză topită expirată în loc de lapte

Acum câteva săptămâni, în cadrul acţiunilor de supraveghere a modului de desfăşurare a programului guvernamental "Lapte - Corn" din luna noiembrie, s-au constatat abateri precum livrarea de brânză topită expirată la Şcoala gimnazială din Şendreni. "În data de 9 noiembrie, la Şcoala gimnazială din Şendreni s-a livrat o cantitate de 241 bucăţi brânză topită cu smântâ "Gurghiu" cu data durabilităţii minimale de consum 08.11.2009. Livrarea produselor fiind realizată la orele 5, preluarea acestora s-a făcut de către personalul de îngrijire al şcolii (femeia de serviciu). Reprezentanţii unităţii de învăţământ au descoperit că produsul este expirat, oprind distribuţia şi sesizând furnizorul în acest sens. Înlocuirea lotului de produs expirat s-a realizat abia în 12.11.2009, astfel încât în data de 9.11.2009 copiii au beneficiat doar de produsul de panificaţie”, a declarat Gina Stanciu, director Coordonator al Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Galaţi. Pentru abaterile constatate, operatorul economic furnizor SC RISK COM SRL Brăila a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de de 2.000 lei.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Lapte cu larve şi brânză expirată

Zeci de preşcolari şi elevi din clasele primare riscă în fiecare zi să se îmbolnăvească din cauza produse lor lactate şi de panificaţie primite, gratis, la grădiniţă şi la şcoală. Un nou control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) scoate la iveală alte nereguli în cadrul programului „Cornul şi laptele”. Produse expirate, livrate după termen sau cu ambalaje neetichetate - asta au descoperit autorităţile, luna trecută, în cele 320 de şcoli şi 126 de grădiniţe verificate. Drept urmare, 1.860 de kilograme de produse lactate improprii consumului au fost oprite de la distribuire şi s-au dat amenzi în valoare de 26.000 de lei. Unul dintre cazurile descoperite recent a fost la şcoala generală din Şendreni, judeţul Galaţi, unde elevii au primit brânza topită expirată. De altfel, în tot judeţul, cei mici au primit, în noiembrie, numai brânză topită, deşi prioritar ar trebui să fie iaurtul, potrivit legii.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... -expirata/

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Se pregăteşte licitaţie pe SEAP pentru laptele şi cornul elevilor

Săptămâna viitoare ar putea fi publicat pe SEAP caietul de sarcini pentru licitaţia privind implementarea programului Lapte şi Corn din judeţul Galaţi. După cum se ştie, după rezilierea, în această toamnă, a contractului „moştenit” de la fosta conducere CJ cu SC Risk SRL Brăila care furniza celor 60.000 de elevi atât produsele lactate cât şi cele de panificaţie, Consiliul a reuşit – prin negociere directă – să repartizeze temporar (până la organizarea unei noi licitaţii pe SEAP) contractul de distribuţie a produselor de panificaţie firmei gălăţene Derpan, iar contractul de distribuţie a produselor lactate, aceleiaşi firme SC Risk.

Cum conducerea CJ nu este mulţumită de calitatea produselor distribuite, anii trecuţi, în şcoli, de către SC Risk, s-a decis organizarea unei licitaţii pe SEAP. „Pentru a nu mai avea probleme, ca anii trecuţi, când şcolile aflate la peste 50 de km de oraş primeau numai brânză topită şi napolitane, pe motiv că distanţele mari fac imposibilă aprovizionarea zilnică a şcolilor cu lapte, de această dată, pe SEAP vom scoate la licitaţie livrarea împărţită pe patru zone din judeţ. Astfel, nu se va mai putea furniza brânză topită sau napolitane, pe motiv că distanţele sunt mari. Evident, nu putem îngrădi nimănui dreptul de a participa la licitaţie, dar în condiţiile noastre: să nu li se mai dea copiilor alte produse decât lapte şi corn”, ne-a declarat country managerul CJ Galaţi, Costel Fotea.

În condiţiile în care de aproape o săptămână caietul de sarcini se află deja la Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice(ARMPAT), instituţie care îşi dă sau nu girul în termen de maxim 14 zile, există posibilitatea ca săptămâna viitoare să fie publicat pe site-ul SEAP caietul de sarcini pentru programul Lapte şi Corn.

Cât priveşte calitatea produselor distribuite în momentul de faţă în şcolile gălăţene, după cele două cazuri în care cutiile cu lapte distribuite de SC Risk au fost găsite, în şcoli, cu viermi pe ele – motiv pentru care Protecţia Consumatorului a şi amendat firma brăileană -, nu s-au mai înregistrat niciun fel de probleme, a adăugat Costel Fotea. Nici Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului Galaţi nu a mai sesizat alte reclamaţii pe această temă, a confirmat şi purtătorul de cuvânt, Eusebiu Diaconu.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Cât costă cornul şi laptele elevilor gălăţeni

* Ofertele se depun până la începutul anului viitor * Contractul se va semna şi pentru anul şcolar viitor

Consiliul Judeţului a publicat pe SEAP anunţul de licitaţie pentru produsele care se livrează elevilor prin Programul „Lapte şi corn”. Aşa cum a promis, county-managerul Costel Fotea a împărţit programul pe patru mari zone: municipiul Galaţi şi comuna Vânători, Pechea, Tecuci şi Tg. Bujor. Datele limită până la care se depun ofertele sunt 7 şi 8 ianuarie 2013. Valoarea totală a sumelor licitate se ridică la 15.531.825, ceea ce înseamnă aproximativ 3,5 milioane de euro, sumă destul de frumuşică.

„Având în vedere că din momentul în care se câştigă licitaţia rămân doar cinci luni de şcoală, contractul va fi semnat şi pentru livrarea produselor în anul şcolar următor, 2013-2014. Nu avea rost să facem o licitaţie doar pentru cinci luni şi apoi s-o reluăm anul următor”, declară reprezentantul CJ.

Costel Fotea ne-a declarat că suma de 3,5 milioane de euro nu va putea fi depăşită, calculul ei fiind strict: „Pentru fiecare pachet lapte şi corn staul alocă fix 1,19 lei. Nu putem depăşi aceste costuri”.

Suma cea mai mică nu e rabat la calitate?

În anunţul de licitaţie se specifică faptul că singurul criteriu de atribuire este „preţul cel mai scăzut”. Întrebat dacă acest lucru nu înseamnă totuşi rabat la calitate, county-managerul ne-a declarat că nu. „În ordonanţa de urgenţă sunt clar stipulate condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească aceste produse. De exemplu, în produsele de panificaţie nu au voie să adauge niciun aditiv. Scrie clar că se pune doar făină, sare şi drojdie. Nici măcar zahăr”, precizează Costel Fotea.

Cu toate acestea, nu de puţine ori elevii s-au plâns de calitatea produselor. Nici măcar laptele care se distribuie acum nu este natural. Este obţinut din lapte praf. Dar reprezentanţii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului susţin că produsele astfel obţinute nu reprezintă o încălcare a standardelor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

După prima săptămănă de şcoală, elevii vor primi orgolii, în loc de corn şi lapte

* Firma Risk a contestat licitaţia pe motiv că doreşte să poată livra şi înlocuitori ai produselor, respectiv brânză topită, biscuiţi şi napolitane * Merele vor ajunge în şcoli cel mai probabil abia în luna martie

De la county-managerul Costel Fotea am aflat că există riscul ca elevii din Galaţi să nu mai primească lapte şi corn, începând cu data de 21 ianuarie, când expiră contractul de negociere directă. „Noi am făcut tot ce trebuie ca licitaţiile să aibă loc conform legii, dar firma Risk a depus contestaţie, atât la licitaţii cât şi la contractul prin negociere directă, prin care solicită să se permită înlocuirea laptelui şi cornului cu substituente ale acestora, brânză topită, biscuiţi şi napolitane, astfel încât să poată să facă aprovizionarea săptămânal şi nu în fiecare zi. Noi am gândit un program prin care încercam aprovizionarea cu produse proaspete, pentru fiecare zonă a judeţului. Iată că orgoliile şi interesele unora ne împiedică să facem acest lucru. Pe data de 21 ianuarie expiră contractul prin negociere directă, iar noi nu putem nici să facem licitaţia, nici să facem un alt contract prin negociere directă, deoarece Risk a contestat pe toată linia şi trebuie să aşteptăm răspunsul de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC)”, ne relatează reprezentantul CJ, Costel Fotea.

Legislaţia încurcă şi mai mult iţele

Acesta a mai declarat că speră ca răspunsul de la CNSC să vină cât mai repede posibil, mai ales că, susţine el, contestaţiile depuse de Risck sunt nefondate. „E normal ca noi să încercăm o aprovizionare cu produse de cât mai bună calitate şi să ne dorim ca livrarea să se facă dacă se poate zilnic, nu la o săptămână. Sperăm ca şi cei de la CNSC să înţeleagă acest lucru şi să ne trimită răspuns mai devreme. Dacă nu, elevii vor mânca orgolii din 22 ianuarie, nu pentru că aşa ne dorim noi, ci pentru că aşa vrea administratorul firmei Risk”, adaugă Fotea. Acesta susţine că termenul de soluţionare a contestaţiilor este destul de larg, 3 de zile. „Şi nu este normal. La chestiuni atât de importante cum este hrana unor copii, soluţiile ar trebui date în 2-3 zile”, mai spune el.

Mere, la primăvară

Cu paşi ca de melc merge şi licitaţia pentru programul „Mere în şcoli”. Deşi la finele anului trecut reprezentatul CJ promitea că elevii vor începe semestrul al II-lea cu câte un măr pe bancă, acum ne-a declarat că acest lucru se va întâmpla cel devreme la sfârşitul lui februarie, mai sigur în martie: „Licitaţia este în curs de desfăşurare. Avem tot timpul având în vedere că mere se acordă doar 90 de zile pe an”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pai unde i-a dus mintea pe astia sa inceapa licitatia in noiembrie si sa expire contractul in ianuarie? Se vede cat de seriosi sunt guvernantii. Astia sunt batuti in cap. Intr-o tara civilizata s-ar fi deschis icitatia in Iunie, incat pana in aseptembrie sa aiba termen si de contestatii si de un eventual proces. Astfel incat in septembrie sa inceapa livrarile si contractul sa fie valabil pana in iunie anul urmator.

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Blocaj în Programul "Cornul şi laptele"

* De ieri, aproape 60.000 de elevi şi preşcolari din judeţul Galaţi nu şi-au mai primit, la şcoală sau la grădiniţă, gustarea stabilită prin Programul "Cornul şi laptele"

Motivul pentru care copiii au fost lăsaţi flămânzi este unul pur birocratic: pe 21 ianuarie contractul de negociere directă pentru distribuirea alimentelor a expirat, iar un nou contract nu s-a putut face din cauza unei noi contestaţii făcută de SC Risk SRL Brăila.
„Pentru că pe 21 ianuarie urma să expire contractul de negociere directă încheiat în octombrie – contract care a şi expirat - pe 21 decembrie 2012, noi am făcut o altă negociere directă ca să asigurăm continuitatea distribuirii produselor către elevi. După ce firma Risk a contestat licitaţia deschisă în octombrie, pe 27 decembrie aceasta a contestat şi negocierea directă. Ceea ce face ca acum să fim în imposibilitatea de a distribui laptele şi cornul. Suntem la mâna Cosiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Aşteptăm răspunsul lor. Eu sper să dea un răspuns cât mai rapid, ca să putem face negocierea directă până se soluţionează şi contestaţia licitaţiei”, a explicat county-managerul CJ Galaţi, Costel Fotea.
Atâta timp cât termenul de soluţionare a contestaţiilor este de 30 de zile, instituţia ar trebui să dea un răspuns până cel târziu pe 27 ianuarie. Aşadar, în ritmul în care se mişcă CNSC şi având în vedere data la care ar expira termenul de soluţionare, se pare că, timp de o săptămână, elevii gălăţeni nu îşi vor primi gustarea la care aveau dreptul în virtutea programului de promovare a unei alimentaţii sănătoase în şcoli.

Copiii aşteaptă, hârtiile circulă

Este pentru a doua oară în acest an şcolar când, din cauza firmei brăilene Risk - firmă ce ţine cu dinţii de acest contract - copiii au aşteptat în zadar să primească gustările cu care erau obişnuiţi în pauzele de la clasă. „Copiii au aşteptat... Am trimis hârtii către Inspectoratul Şcolar, am acţionat conform procedurii şi aşteptăm să vedem ce se va întâmpla mâine. Sperăm...”, a spus directorul şcolii din Măstăcani, Marinela Hagiu. Cu rare excepţii, acolo unde încă mai erau unele rezerve de alimente, aşteptarea a fost în zadar.

Harababura contractelor

Firma Risk, cu toate că a fost găsită cu destul "bube" în materie de asigurare a hranei pentru elevi la standardele de calitate cerute de lege, a câştigat, timp de şapte ani consecutiv, în condiţii ce mai aşteaptă încă a fi elucidate de organele de anchetă, licitaţiile organizate de fost administraţie a CJ Galaţi pe programul lapte-corn. Aşa se face că şi pe 14 octombrie 2011 firma Risk a semnat un contract în valoare de peste 9,52 milioane de lei, reprezentând un acord pe doi ani cu CJ Galaţi pentru furnizarea pachetelor pentru elevi.
Numai că, în faţa valului de reclamaţii din partea şcolilor la adresa calităţii produselor, în septembrie 2012, la începutul noului an şcolar, noua conducere CJ a reziliat, "pe cale amiabilă", contractul cu firma brăileană şi a lansat o licitaţie pe SEAP. Pe de altă parte, pentru asigurarea produselor la începutul anului şcolar, CJ Galaţi nu a putut evita lansarea, concomitent cu procedura licitaţiei pe SEAP, şi a unei proceduri de achiziţie prin negociere directă. Aceasta din urmă a fost câştigată, culmea, tot de Risk pe direcţia laptelui, iar partea de corn a revenit firmei Derpan.
În prezent, Risk nu este dispus să lase cu una, cu două, contractul din care s-a înfruptat cu bani publici timp de atâţia ani. Doreşte să-şi păstreze vechile obiceiuri de a livra ce vrea, când vrea şi cui vrea pe banii cât se poate de concreţi din programul lapte-corn. Dar dacă motivele contestaţiilor depuse de Risk sunt lesne de înţeles, mai greu de acceptat este lentoarea cu care CNSC dă un răspuns, chiar şi în condiţiile în care la mijloc este vorba de hrana a zeci de mii de copii.

viata-libera.ro


 

Link to comment
Share on other sites

Risk a deblocat temporar „Laptele și cornul”, retrăgându-și contestația

Schimbare subită de atitudine din partea conducerii firmei brăilene Risk. După ce a contestat atât contractul atribuit de CJ prin negociere directă, cât și licitația publică de pe SEAP, contestații care au avut ca rezultat blocarea programului guvernamental, acum firma Risk anunță că și-a retras contestația. „Am renunțat la a mai contesta atribuirea directă a CJ, pentru că am văzut că programul este blocat și chiar nu vrem să sufere copiii din cauza noastră. În schimb, în urma contestațiilor noastre, CNSC a decis deja modificarea caietului de sarcini pentru licitația de pe SEAP, așa că vom participa la licitația programată pentru data de 26 februarie”, a declarat patronul firmei brăilene, Ștefan Rădulescu.  

„Decizia firmei ne-a fost comunicată de CNSC”, a confirmat și county-managerului CJ Galați, Costel Fotea. Ca atare, „luni este posibil ca cele două firme gălățene pe care le-am selectat prin negociere directă pentru a livra laptele și cornul, să poată face acest lucru”, spune Costel Fotea. Cât privește licitația de pe SEAP, Fotea spune că „potrivit legii, dacă totul merge bine, pe 15 martie vom ști ce firmă a câștigat licitația pentru programul guvernamental”.

Conform site-ului oficial al CNSA, consiliul a dat dreptate contestațiilor firmei Risk și a obligat CJ să modifice caietul de sarcini prin mai multe decizii emise în perioada 3-15 ianuarie.

presagalati.ro


 

Link to comment
Share on other sites

În sfârşit, noi contracte! Laptele şi cornul se întorc în şcoli

* CJ Galaţi semnează azi un contract cadru cu două firme din Galaţi pentru furnizarea laptelui şi cornului până la finalizarea licitaţiei deschise * Pe 21 ianuarie CNSC a dat răspunsul contestaţiei firmei Risk * Se dă drumul din nou la licitaţie * În martie ar trebui să aflăm cine va fi distribuitor de lapte şi corn în anul şcolar 2013-2014

 

Cei 60.000 de elevi gălăţeni îşi vor primi de luni laptele şi cornul. Firma Risk a retras, pe 23 ianuarie, contestaţia pe care o făcuse către CNSC la sfârşitul lunii decembrie pe negocierea directă întreprinsă de Consiliul Judeţului Galaţi la începutul lunii decembrie. Potrivit county-managerului Costel Fotea, azi, Consiliul Judeţului urmează să semneze un contract cu acord cadru pe negocierea directă pentru lapte şi corn, iar de luni elevii îşi vor putea primi hrana. „Semnăm un nou contract cu acord cadru cu două firme, astfel încât cele două pot furniza laptele şi cornul până se finalizează licitaţia deschisă. Să nu se mai întâmple ca elevii să nu îşi primească hrana”, ne-a spus Costel Fotea.
Despre ce firme este vorba vom afla în cursul zile de azi, pentru că CJ Galaţi nu a vrut să divulge numele acestora înainte de semnarea efectivă a contractelor. Cert este că noile firme sunt din Galaţi, iar firma Risk rămânând, cel puţin deocamdată, pe dinafară.

CNSC a dispus modificări în cazul licitaţiei deschise

Pe 21 ianuarie, a venit răspunsul CNSC-ului şi în privinţa contestaţiei făcută de Risk la licitaţia deschisă pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) în toamnă. CNSC- ul a dispus ca autoritatea contractantă, adică CJ, să modifice documentaţia de atribuire în sensul celor prevăzute în motivare, în termen de 10 zile şi tot în acelaşi termen modificările să fie publicate pe SEAP.

Motivele contestaţiei

Cerinţele firmei Risk, aprobate de CNSC, sunt, printre altele, modificarea obiectului contractului, prin acceptarea furnizării şi a iaurtului; modificarea caietului de sarcini cu privire la modul de distribuţie al produselor, zilnic, bisăptămânal, săptămânal; eliminarea cerinţei privind deţinerea punctului de lucru în municipiul Tecuci; acceptarea subcontractanţilor; completarea cerinţei privind prezentarea autorizaţiei sanitar veterinară pentru schimburi intracomunitare cu produse alimentare de origine animală; eliminarea licenţei de fabricaţie; modificarea tipului de ambalaj; modificarea valorii estimate.

De ce durează atât de mult timp licitaţia

Potrivit county-managerului, Costel Fotea, procedura pentru o licitaţie deschisă nu este atât de simplă, mai ales când apar şi contestaţii. Cursul licitaţiei a fost după cum urmează: pe 9 octombrie documentaţia a fost trimisă la ANRMAP şi abia pe 16 noiembrie a fost validată. Pe 20 noiembrie ea a fost urcată pe SEAP şi pe 7 ianuarie ar fi trebuit să se fi încheiat, dacă pe 3 decembrie nu ar fi apărut contestaţia firmei brăilene Risk. Pe 15 decembrie s-a trimis documentaţia către CNSC, iar răspunsul lor a venit pe 21 ianuarie. „În aceste circumstanţe, în baza modificărilor dispuse, noi facem o erată, iar mâine (azi n.r.) ar trebui ca licitaţia să apară pe SEAP, iar pe 25-28 februarie să deschidem ofertele. Se studiază ofertele şi se desemnează un câştigător. Aproximativ pe 15 martie ar trebui să avem contract pentru corn şi lapte pe perioada 2013-2014”, ne-a explicat reprezentantul CJ.

Programul, împărţit pe zone

Pentru ca produsele să fie furnizate zilnic şi ele să fie cât mai proaspete, Consiliul Judeţului a deschis opt licitaţii pe zone, câte patru pentru lapte şi patru pentru corn. Zonele sunt Pechea, Tg. Bujor, Tecuci şi Galaţi – Vânători. Valorile contractelor pe zone pentru lapte sunt: pentru Pechea – 1.885.443 de lei, Tg. Bujor – 1.722.644 lei, Tecuci – 2.362.154 lei, Galaţi – Vânători – 3.778.458 de lei. Valorile contractelor pentru panificaţie sunt: Pechea – 1.118.483 de lei, Tg. Bujor – 1.021.907 de lei, Tecuci – 1.401.277 de lei şi pentru Galaţi – Vânători – 2.241.459. În total, contractele ar însuma aproape 5,8 milioane pe corn şi aproape 9, 8 milioane pe lapte. Contractele vor fi făcute cu acord cadru de 16 luni.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Laptele şi cornul s-au întors în şcolile gălăţene

De luni, elevii gălăţeni primesc lapte şi corn furnizate de două firme gălăţene, respectiv Mazepa SRL şi SC Engelmi SRL. Vineri, Consiliul Judeţului Galaţi a semnat un contract cu acord cadru cu cele două firme, care vor distribui produsele în funcţie de data până la care se va finaliza licitaţia deschisă. „Avantajul este că am făcut acord-cadru, aşa că vom putea derula programul până când se finalizează licitaţia deschisă. Suntem acoperiţi în cazul în care vor mai fi contestaţii şi s-ar lungi rezultatul”, ne-a declarat county-managerul Costel Fotea. În momentul acesta, licitaţia deschisă este în plină desfăşurare, iar pe 25-28 februarie urmează să se deschidă ofertele. Licitaţia deschisă de CJ pe SEAP, pe 20 noiembrie, a fost contestată de societatea brăileană Risk pe 3 decembrie, ceea ce a dus la suspendarea sa. Pe 21 ianuarie, după ce CNSC a dispus mai multe modificări în caietul de sarcini, licitaţia a fost declarată din nou deschisă.

viata-libera.ro


 

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Licitaţia la corn şi lapte, amânată jumătate de an

* CJ va avea un contract semnat conform metodologiei abia din 20 martie * Până la această dată s-au adoptat numai soluţii de urgenţă

Legislaţia în vigoare cere ca derularea Programului „Lapte şi corn” în şcoli să se desfăşoare după efectuarea unei licitaţii pe SEAP. În anul acesta şcolar, Consiliul Judeţului a reuşit să „fenteze” această verigă legală, cu sau fără voia sa. Dintre cele nouă luni cât se desfăşoară programul, şase s-au derulat prin contracte de atribuire prin negociere directă, rămânând ca, în urma licitaţiei propriu-zise, să se încheie un contract doar pentru trei luni. La sumele mari care se cheltuiesc pentru derularea programului, adevărată mană cerească pentru firmele distribuitoare de lapte şi corn, mai că am fi fost tentaţi să credem că banii s-au cheltuit cu „dedicaţie”, dacă atribuirea directă nu s-ar fi făcut la firme diferite. RisK şi Derpan au primit contractele pentru primele patru luni, iar pentru următoarele două luni, Mazepa SRL şi Enghelmi SRL.

Scandal după scandal

După ce timp de mai bine de şapte ani contractul pentru programul derulat în judeţul Galaţi a fost câştigat invariabil de Risk, ale cărei produse s-au dovedit a fi de mai multe ori de calitate îndoielnică, chiar la începutul anului şcolar, pe 17 septembrie, CJ a reziliat contractul cu firma brăileană pe motiv că nu se mai dorea livrarea de brânză topită expirată, în loc de lapte. Timp de câteva zile elevii nu au primit corn şi lapte, disfuncţia fiind resimţită dureros de elevii săraci din mediul rural, pentru care programul asigură, de multe ori, singura masă pe zi.
După 22 ianuarie 2013, deoarece contractul de negociere directă a expirat, iar Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor a întârziat să trimită răspuns la obiecţiunile formulate de firma Risk cu privire la caietul de sarcini,  a mai urmat o săptămână în care elevii au rămas fără cele două produse.

Pe SEAP din 25 februarie

De la county managerul CJ Costel Fotea am aflat că totuşi licitaţia se va derula începând cu data de 25 februarie până pe data de 28 februarie, când se depun ofertele pentru cele patru zone din judeţ care urmează să fie preluate de firme diferite. De pe 28 februarie, timp de zece zile se deschid ofertele şi se verifică documentele, după care se vor alege firmele câştigătoare. Urmează apoi o perioadă de contestaţii de cinci zile, după care se va încheia contractul atribuit prin licitaţie. „Sperăm ca în jurul datei de 20 martie să putem încheia contractul, dacă nu vor apărea alte probleme. CNSC a operat câteva modificări în caietul de sarcini, în urma contestaţiilor. Cea mai importantă este faptul că vor fi admise şi produse substituente laptelui, dar numai iaurt şi kefir, nu şi brânză topită, ceea ce este foarte bine. Pentru corn a rămas însă valabilă solicitarea noastră, aşa că nu se vor da la Galaţi biscuiţi şi lapte”, a precizat Costel Fotea.
Acesta susţine că pe 28 februarie se va deschide şi licitaţia pentru programul „Mere în şcoli”, ca urmare, înainte de sfârşitul lunii martie, elevii gălăţeni ar putea primi şi fructe.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Firmele care au câştigat licitaţia pentru distribuirea laptelui în şcolile gălăţene

Consiliul Judeţului Galaţi a finalizat licitaţia pentru distribuirea laptelui în şcoli şi, în mod surprinzător, SC Risk a câştigat iar, pentru trei din patru zone. Cu alte cuvinte, toată nebunia creată cu suspendarea contractului la începutul anului şcolar şi problemele create de imposibilitatea prelungirii contractelor din cauza contestaţiilor au fost în zadar. Risk va distribui iar lapte pentru ce a mai rămas din acest an şcolar, dar şi pentru anul viitor, în zonele Tecuci (2,3 milioane de lei), Galaţi - Vânători (3,7 milioane de lei) şi Pechea (1,8 milioane de lei). Mazepa este firma care a câştigat contractul pe zona Tg. Bujor (1,6 milioane de lei).
„La licitaţia pentru corn şi-au depus ofertele şase firme, deocamdată nu putem să anunţăm câştigătorii contractelor pentru că suntem în perioada celor zece zile pentru contestaţie”, spune reprezentantul CJ, Costel Fotea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Dispută în instanţă pe Programul "Lapte-corn"

* Avalanşă de contestaţii din partea firmelor participante la licitaţie * Consiliul Judeţului, în aşteptarea deciziei Curţii de Apel

Chiar dacă societăţile Vel Pitar şi Engelmi au fost declarate câştigătoare ale licitaţiei privind distribuirea cornului în unităţile de învăţământ din Galaţi, Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi nu poate parafa, deocamdată, contractele cu cele două firme. Atât societăţile câştigătoare, cât şi alte două care s-au înscris la licitaţie (Furioso şi Mazepa) au depus o serie de contestaţii în instanţă, iar Consiliul Judeţului aşteaptă decizia magistraţilor de la Curtea de Apel Galaţi.
Conform county-managerului Consiliului Judeţului, Costel Fotea, societăţile Vel Pitar şi Engelmi au fost declarate câştigătoare deoarece, în primul rând, au oferit preţul cel mai mic: cornurile distribuite de cele două firme costă între 22 de bani şi 24 de bani, fără TVA. Dacă Vel Pitar a adjudecat municipiile Galaţi şi Tecuci, cu 22 şi 23 de bani fără TVA pe corn, Engelmi a fost declarată câştigătoare pe zonele Târgu-Bujor şi Pechea, oferta societăţii fiind de 23 de bani şi 24 de bani fără TVA.
Conducerea Consiliului Judeţului a precizat că preşcolarii şi elevii gălăţeni nu vor mai primi brânză topită, napolitane sau eugenii, în loc de lapte sau iaurt şi corn, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi. „Am făcut licitaţie pe patru zone: zona municipiul Galaţi, zona municipiul Tecuci, zona Pechea - până la Corod, Matca, Cudalbi - şi zona Târgu Bujor, care cuprinde şi partea de nord - Cavadineşti, Oancea, Găneşti. Am cerut în caietul de sarcini să fie distribuit doar lapte şi corn. Au fost câteva contestaţii la CNSC privind distribuţia de lapte şi CNSC a acceptat, ca şi produs subsecvent, doar iaurtul. La corn a rămas doar cornul. Copiii vor trebui să primească doar lapte şi corn, iar subsidiar laptelui - iaurt. Una dintre condiţiile noastre este ca la corn, întrucât termenul de valabilitate este de 48 de ore, să se facă distribuţie zilnică."

Abaterile, sancţionate cu rezilierea contractului

Dacă în anii trecuţi, firmele care distribuiau laptele şi cornul în şcolile şi grădiniţele din Galaţi aveau „dezlegare” să furnizeze produse de proastă calitate, uneori expirate şi mucegăite, în anul şcolar 2013-2014 abaterile de la clauzele contractuale se sancţionează chiar şi cu rezilierea contractului.
„Conform caietului de sarcini şi clauzelor contractuale, există măsuri de sancţiuni. Se poate ajunge chiar şi la rezilierea contractului. Nu mai acceptăm ca la copii să ajungă produse cu probleme. Comparativ cu anii anteriori, am luat măsuri drastice. De exemplu, în cazul contractelor anterioare, eram legaţi de mâini întrucât nu aveam clauze contractuale pentru a putea sancţiona distribuitorul. Acum există clauze, avem pârghiile necesare pentru a-i constrânge să respecte contractul. Firma respectivă va fi sancţionată, în funcţie de caz, cu procente din contract sau cu rezilierea contractului”, ne-a declarat county-managerul Consiliului Judeţului Galaţi. Costel Fotea a precizat că, în cazul în care instanţa nu va soluţiona în termen util contestaţiile societăţilor, CJ are prevăzută şi o soluţie de rezervă pentru ca elevii şi preşcolarii să primească, încă din prima zi, cornul şi laptele: „Nu cred că instanţa nu va soluţiona cauza. Cu toate acestea, noi avem şi o soluţie de rezervă, aşa că nu am emoţii”.

Fructele din şcoli, la licitaţie

După startul noului an şcolar, autorităţile vor pregăti şi licitaţia privind distribuirea fructelor în unităţile de învăţământ. Cea mai mare problemă este că produsele nu sunt autohtone, ci provin din import. „Programul acesta se desfăşoară doar pe o perioadă de 69 de zile. Se vor da fructe şi la anul. Avem o problemă: am ajuns să nu mai producem fructe în România, care este o ţară preponderent agricolă. Cu cei care au distribuit fructele anul acesta, am avut foarte multe meciuri. Au primit fructe care nu corespundeau şi au fost nevoiţi să aducă din Ungaria, după care s-au îndreptat către Polonia”, ne-a spus Costel Fotea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Elevii din comunele inundate nu primesc lapte la şcoală

Pe principiul că o nenorocire nu vine niciodată singură, elevii comunelor în care s-au produs inundaţiile nu primesc nici măcar gustarea completă, cea garantată de Guvern, prin programul „Laptele şi Cornul”. Potrivit county managerului CJ Galaţi Costel Fotea, SC Risk SRL Brăila - societate care câştigase contractul de distribuţie a laptelui în trei zone din judeţul Galaţi - nu a împărţit elevilor nici un pahar cu lapte sau iaurt de luni, de când a început şcoala. În total, nu au primit laptele la gustarea de la şcoală 48.700 de elevi din judeţul Galaţi, având în vedere că SC Risk avea, conform contractului, obligaţia de a asigura lapte pentru şcolile trei zone ale judeţului - zona Galaţi, zona Tecuci şi zona Pechea. „Restul elevilor din judeţ, beneficiari ai programului „Lapte şi Corn”, adică 10.500 primesc laptele, pentru că aceştia se află în zona Tuluceşti-Tg. Bujor - Bereşti - Oancea, acolo unde laptele este adus de firma gălăţeană Mazepa”, a mai explicat reprezentantul CJ Galaţi.

„SC Risk a depus vineri, la CJ o adresă prin care anunţa că vrea să rezilieze contractul, pe motiv că nu i s-a restituit garanţia de bună execuţie, în valoare de 53.000 de lei. Garanţia se restituie în baza unei solicitări şi după ce CJ face o evaluare a activităţii societăţii. Însă  Risk nu a cerut în scris restituirea acestei garanţii! CJ va da societatea în judecată pentru nerespectarea contractului, pentru că, potrivit contractului cadru, SC Risk putea cere rezilierea dar cu 15 zile înainte de a opri furnizarea produslui, adică trebuia să depună această adresă cel târziu pe 1 septembrie. Până când instanţa va decide dacă Risk va continua să distribuie laptele sau va trebui să organizăm o nouă licitaţie, CJ va face o achiziţie directă, în procedură de urgenţă, ceea ce înseamnă că peste 10 zile se va stabili un nou furnizor de lapte”, a declarat Costel Fotea.

Acest lucru înseamnă că miile de elevi din comunele inundate, copii ale căror case, haine, rechizite au fost distruse sau afectate de ape, nu vor primi nici măcar la şcoală gustarea completă cel puţin până la sfârşitul acestei luni! O veste extrem de proastă, deoarece având în vedere nenorocirile prin care tocmai au trecut mii de gălăţeni, gustarea din şcoală ar putea fi pentru copii o masă zilnică necesară.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.