Jump to content

Plaja Dunărea a fost închisă


dcp100168

Recommended Posts

Plaja Dunărea a fost închisă

* Motivele oficiale pentru care activitatea ştrandului a fost suspendată cu două săptămâni înainte de venirea toamnei sunt starea jalnică a bazinului, cabinele insalubre şi WC-urile mizere

Bazinele cu vopseaua scorojită, pavimentul ciobit, duşuri ruginite, garduri care nu au mai văzut o mână de vopsea de multă vreme şi clădiri care parcă abia au scăpat dintr-un bombardament, Plaja Dunărea oferă acelaşi peisaj dezolant de mulţi ani de zile. Lipsa celui mai vag interes pentru a oferi ştrandului un aspect cât de cât agreabil, dacă nu comercial se vede de la intrare, aparenţele nefiind salvate nici de cele câteva şezlonguri aruncate pe nisip şi de cele două-trei terase amărâte. Cu siguranţă că starea plajei, care este publică, a putut fi constatată atât de gălăţenii care au avut curajul că calce pe acolo în speranţa unui bronz obţinut cu bani puţini, dar şi de autorităţile care au „periat” administratorul doar cu atenţionări, nicidecum cu măsuri mai drastice. Asta până ieri, 18 august, dată de la care autorităţile sanitare au decis să suspende activitatea locului care se vrea de distracţie pentru toţi gălăţenii. Uimitor sau nu, motivele nu au ţinut de vreo neregulă recentă, cu atât mai puţin de vreun incident care să fi impus o astfel de măsură grabnică, ci de chestiunile menţionate mai sus şi care cu certitudine ar fi trebuit să pună lacătul pe porţile ştrandului de multă vreme.
„În urma unui control recent s-a constatat că anexele social-sanitare sunt în stare avansată de degradare, adică le lipsesc flisele, pardoseala, pereţii şi tencuiala sunt căzute, iar instalaţiile sanitare defecte. Dezinfecţia apei din bazine se face manual cu clorură de var ceea ce contravine normelor din vigoare. Pavimentul şi grătarele din jurul bazinelor sunt deteriorate”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi, instituţie care a suspendat activitatea plajei „până la remedierea deficienţelor”.
 În condiţiile în care deficienţele constatate la cel mai recent control nu sunt nicidecum o noutate, ele nefiind prinse în nici un proiect investiţional serios în ultimii ani, e puţin probabil că administratorul plajei, respectiv SC Gospodărire Urbană să se prezinte onorabil în viitorul apropiat. Cu toate acestea, cei care au în grijă plaja consideră că motivele închiderii nu le sunt imputabile şi aruncă pisica în ograda Primăriei, fără a preciza dacă deficienţele constatate ţin de administrarea efectivă a obiectivului.
„În acest moment derulăm mai multe activităţi pentru redeschiderea plajei. Situaţia este un pic complicată legat de faptul că DSP nu a găsit nimic imputabil societăţii noastre, în sensul că parametrii apei erau corespunzători, gradul de curăţenie a plajei era în regulă. Neregulile au fost găsite în legătură cu lucrările de reparaţii şi investiţii în cadrul infrastructurii de la plaja Dunărea şi aceste lucrări ar trebui finanţate de Primărie, noi fiind doar administratori. Am făcut o adresă către Primăria municipiului Galaţi pentru remedierea acestor deficienţe şi aşteptăm să vedem ce o să se mai întâmple”, a subliniat Dana Stroia, purtătorul de cuvânt al SC Gospodărire Urbană SRL Galaţi.
Momentul declarării plajei ca fiind „corespunzătoare” ar putea fi astfel îndelung aşteptat, mai ales că achiziţionarea unui sistem de purificare a apei şi montarea acestuia sunt chestiuni care necesită bani mulţi şi muncă pe măsură. 
Ştrandul, închis doar din hârtii

Deşi decizia de suspendare a activităţii a fost comunicată către SC Gospodărire Urbană încă de joi, 14 august, veştile par să nu fi ajuns la urechile angajaţilor care taie bilete la intrarea în ştrand. Astfel, ieri, 18 august, câteva persoane se aflau pe plajă după ce plătiseră în prealabil bilet.
„Apă nu e în bazin, iar la toaletă de infecţie, dar nu pentru asta venim. Stăm la soare, ne bronzăm, Arată deplorabil, şi da, am plătit şase lei la intrare, nu ne-a spus nimeni că e închis”, ne-a declarat Paul Cristian, un gălăţean de 27 de ani.
La fel de „dezinformaţi” păreau şi angajaţii de la Gospodărire Urbană, care, oficial, nu aflaseră plaja s-a închis şi cel puţin pânâ la orele 12.00 erau încă la datorie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Primarul i-a cerut demisia directorului SC Gospodărire Urbană

Pe lista celor 72 de proiecte votate ieri de aleşi locali s-a aflat şi o hotărâre privind preluarea din concesiunea SC Gospodărire Urbană SRL în administrarea Consiliului Local a Plajei "Dunărea", obiectiv închis în august 2014, pentru că nu erau respectate normele de igienă.

Discuţiile privind şansele de redeschidere a plajei în această vară şi performanţele manageriale ale Gospodărire Urbană l-au făcut pe primarul Marius Stan să-şi iasă din pepeni: "Au ţinut plaja în administrare şi au încasat bani, iar în momentul în care n-a mai venit autorizaţia sanitară ne-au pasat mortul nouă! Mie nu-mi convine să ne-o luăm de la cetăţeni că am lăsat oraşul fără plajă! În administrarea cui a fost această plajă atâţia ani? De ce n-au venit să ceară bani pentru dezvoltare? Dl director cred că ar trebui să-şi depună demisia în alb în faţa noastră!", a spus Stan în plină şedinţă.

Directorul Gospodărire Urbană, Eduard Grosu, a tăcut chitic. Întrebat ulterior de presă, el a încercat să se apere afirmând că a avut plaja doar în administrare. Cât despre demisie, "probabil voi solicita o discuţie cu dl primar şi, în funcţie de aceasta, dacă va fi cazul, mi-o depun".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Plaja "Dunărea" din Galaţi are şanse minime să fie redeschisă vara asta

Închisă pe 14 august 2014, după ce Direcţia de Sănătate Publică a constatat starea jalnică a bazinului, fără sistem de filtrare a apei, cabinele insalubre şi WC-urile mizere, Plaja "Dunărea" are şanse minime să fie redeschisă în această vară. Dar măcar s-a făcut un pas înainte: a fost preluată din concesiunea SC Gospodărire Urbană SRL în administrarea Consiliului Local Galaţi. Iar Primăria promite că îi va găsi un management privat care să o transforme în ceea ce ar trebui să fie: un parc acvatic modern şi civilizat. Subiectul plajei a încins spiritele în Consiliul Local de joi seara.

După aproape un an

Discuţia a fost deschisă de consilierul local PC Eugen Găvan, care a remarcat, pe bună dreptate, că „ne-a prins 2015 cu avizul din 14 august 2014, ceea ce nu e în regulă! Dacă era să luăm o măsură trebuia să o luăm pe 15 august 2014! Preluăm Plaja "Dunărea", dar întrebarea este ce facem cu ea în continuare?”.

City managerul Aurel Vlaicu a admis că, de când Direcţia de Sănătate Publică a constatat că Plaja „Dunărea” nu îndeplineşte condiţiile igienico-sanitare de funcţionare, Gospodărire Urbană ar fi trebuit să ia măsuri. Vlaicu a explicat că, după preluare, va fi organizată o licitaţie în vederea găsirii unui operator care să investească şi să dea valoare plajei.

La remarca lui Eugen Găvan că în vara aceasta gălăţenii nu vor beneficia de plajă, administratorul public a încercat să fie optimist. „Intenţia noastră este ca această licitaţie să aibă câteva etape de derulare, şi cei care vor face oferta să fie obligaţi ca în prima etapă să facă o intervenţie, o investiţie minimă, astfel încât să sperăm că putem să prindem şi anul acesta…”.

Şi ce planuri erau…

Şi aici nu ne referim doar la declaraţiile optimiste pe care le făcea primarul Marius Stan, anul trecut, pe vremea asta, cu transformarea Plajei „Dunărea” în aqualand, cu tobogane care să pornească de la Turnul Tv şi să coboare până la Dunăre. „Vorbim de la începutul mandatului despre o preluare în regim privat a plajei. Poate cei care au prins şi consiliul trecut îşi aduc aminte de un proiect care a existat acolo, cu tot ce înseamnă reamenajarea întregii zone. Din păcate, şi acel proiect a picat, deşi fusese votat de Consiliul Local, dar, repet, de la începutul mandatului, chiar pe latură de Primărie, ştiu că au fost discuţii serioase în ceea ce priveşte amenajarea plajei”, a amintit Găvan.

„În momentul de faţă am ajuns la o soluţie de compromis şi încercăm să lăsăm din standardele pe care ni le-am dorit, măcar să fie funcţională”, a explicat city-managerul.

Ce rost mai are Gospodărire Urbană?

De la Plaja „Dunărea”, aleşii au luat la ochi societatea care a administrat-o până acum. „Stau să mă întreb că de la Gospodărire Urbană am preluat patinoarul, stadionul, parcări, preluăm plaja… Urmează să mai preluăm ceva?”, a întrebat ironic Eugen Găvan. „Da, domnule consilier Găvan, o să mai preluăm tot ce nu funcţionează la Gospodărie Urbană! Au ţinut plaja în administrare cât au putut să încaseze, aşa cum încasau, dând sau nedând bilete. A mai funcţionat, că mai era ceva de tăiat sau de luat! O să ne mai dea, probabil, de unde nu pot să mai scoată nimic. Când punem peste tot parcometre, ne dau toate parcările care au parcometre, că acolo totul e fiscalizat şi contabilizat”, a ripostat primarul Marius Stan.

Colegul său de la UNPR, consilierul local Marian Alexandru a pus degetul pe rană: „Ce rost mai are Gospodărire Urbană?”.

Preşedintele de şedinţă, Vergiliu Vals a pus punct discuţiei, dar întrebarea a rămas… Iar la ea doar aleşii pot răspunde. Cât despre Plaja "Dunărea", dacă avem în vedere că o licitaţie poate dura şi un an, putem spera ca măcar la vara viitoare să ne distrăm acolo.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.