Jump to content

Galaţi, portul dunărean fără nici o plajă


dcp100168

Recommended Posts

Galaţi, portul dunărean fără nici o plajă

Pe final de sezon estival, Galațiul a devenit deținătorul unui record de neinvidiat, fiind probabil singurul port de pe întreg cursul Dunării în care nu mai funcționează nici o plajă. Orașul este înconjurat de trei cursuri de apă, Dunărea, Siretul şi Prutul, și totuși gălăţenii nu au acces la o plajă care să le ofere condiţii decente la prețuri accesibile tuturor, având ca alternative cele 3-4 piscine administrate de firme cu capital privat, la care accesul și câteva ore de plajă costă câteva zeci de lei.

Inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați au luat decizia închiderii bazinelor și a altor obiective de la plaja ”Dunărea”, singura care mai funcționa la Galați. Decizia a fost luată după ce au fost constatate mai multe nereguli, de la faptul că dezinfecția apei din bazine se făcea manual, la starea de degradare a bazinelor și a celorlalte construcții.

„S-a luat o decizie de suspendare temporară a activității pentru unitatea «Plaja Dunărea». Cauzele care au determinat suspendarea activității sunt: clădirile anexelor sanitare sunt în stare avansată de degradare, adică lipsa de flise, pardoseală, tencuială căzută, instalație sanitară defectă, dezinfecția se face manual și cu clorură de var, ceea ce contravine legislaţiei, pavimentul și grătarele aferente sunt deteriorate”, a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galați. Plaja ”Dunărea” este administrată de Primăria Galați prin societatea Gopodărire Urbană SRL, ai cărei reprezentanți recunosc că există unele probleme la plaja „Dunărea”, dar spun că nu pot face mai mult dacă nu sunt alocate fonduri pentru modernizare de către Primăria Galați.

„Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică nu au găsit nimic imputabil societății noastre, adică parametrii apei erau corespunzători, starea de curățenie a plajei era în regulă. Nereguli au fost constatate în ceea ce privește lucrările de reparații și investiții în cadrul infrastructurii de la Plaja Dunărea. Am făcut o adresă către Primăria Municipiului Galați pentru remedierea acestor deficiențe. Mai e o problemă legată de dezinfecția apei, care în acest moment se face manual. Există un ordin al Ministerului Sănătății care contravine acestei modalități. Este nevoie de lucrare complexă, o stație de purificare, dar nu putem să realizăm această investiție fără sprijinul Primăriei”, a explicat Dana Stroia, purtătorul de cuvânt al SC Gospodărire Urbană SRL Galați.

În ultimii ani, primăria nu a investit în nici unul din locurile de agrement, eforturile financiare de la acest capitol fiind concentrate către modernizările de locuri de joacă pentru copii și parcuri.

Incertitudini

În ultimii doi ani a fost evidentă abandonarea singurei plaje din Galați de către echipa primarului Marius Stan, nemaifiind asigurată nici măcar o minimă întreținere a bazei de agrement, ca până în 2012. Surse din politica locală susțin că se încearcă sugerarea ideii că municipalitatea nu poate administra plaja, pentru ca aceasta să fie concesionată. Ocupând o suprafață importantă de pe malul Dunării, poate fi o afacere profitabilă. Plaja Dunărea fusese amenajată la începutul anilor ’90 și era pe atunci o bază de agrement modernă, cu două bazine cu valuri, un alt bazin pentru copii, terenuri de minigolf, baruri de plajă, urmând să fie amenajată și o discotecă în aer liber. Instalația de producere a valurilor s-a defectat și nu a mai fost reparată, iar discoteca nu a fost finalizată, dar după revizia din 2003 plaja a funcționat în condiții acceptabile. Bazinele erau revopsite înaintea fiecărui sezon. Acum, din lipsa alocării fondurilor, nu au mai fost efectuate nici măcar reparațiile curente. În această vară a mai funcționat un singur bazin, care era umplut cu apă joia și golit duminica, în restul zilelor gălățenii venind la plajă ca să facă duș.

Încet dar sigur, pe Plaja „Dunărea“ se instalează paragina

Orașul este înconjurat de trei cursuri de apă, Dunărea, Siretul şi Prutul, și totuși gălăţenii nu au acces la o plajă care să le ofere condiţii decente la prețuri accesibile tuturor.

La începutul anilor ʹ90, la Galaţi existau două plaje la Dunăre, Plaja „Cocuţa” și Plaja ”Dunărea”, de la turnul TV, o plajă neamenajată în zona vărsării Siretului în Dunăre – Plaja ”Vacanța”, o altă plajă la Lacul Brateş şi o alta la Lacul Vânători, zis şi „Lacul Partidului”. În oraş funcţionau şi două bazine de înot, dintre care unul olimpic. Între timp, Plaja „Cocuţa” a fost desfiinţată. La fel s-a întâmplat și cu Plaja ”Vacanța”, de la Siret. În 1997, plaja de la Lacul Brateş a fost închiriată de primărie unui investitor local, care nu a investit în modernizarea plajei. Deşi pe vremuri era o plajă cochetă, cu pietre, ca la Eforie Sud, şi-a pierdut atractivitatea şi din cauză că după întreruperea comunicaţiei cu Prutul, Lacul Brateş, de 2.200 ha, a devenit apă stătătoare, plină de mâl. Plaja de la lacul Vânători, administrată de Primăria Galaţi arată ca un maidan. Acolo sunt câteva grătare și câteva hectare de pădure de stejar, dor zona este lipsită de atracție, pentru că nu este îngrijită. La începutul anilor ʹ90 au fost construite câteva căsuțe, dar nici după două decenii acestea nu sunt racordate la rețeaua electrică. Bazinul olimpic, care era o piscină modernă, a fost închis la mijlocul anilor ʹ90. Au fost alocați bani pentru reparaţii prin Ministerul Dezvoltării, lucrările trebuiau finalizate în 2011, dar acest lucru nu s-a întâmplat și e greu de spus dacă şi când ar putea fi redeschis. E adevărat că există şi trei piscine moderne, două în zona rezidenţială din nordul oraşului şi una la pădurea Gârboavele, dar cum intrarea şi consumaţia sunt prea costisitoare pentru un simplu salariat, majoritatea gălăţenilor sunt în căutarea plajelor „populare”.

Aqua Magic Park și promisiuni electorale

În urmă cu câţiva ani, a făcut furori la Galaţi anunţarea Proiectului Marina, în cadrul căruia, prin parteneriatul public-privat dintre municipalitate şi firma de construcţii Alfarom Holding, componentă a unui trust din Israel, urma să fie construit în zona Plajei Dunărea, un complex de agrement ce cuprindea, pe lângă blocuri de locuinţe şi centre de afaceri, un port de ambarcaţiuni, un patinoar, bazine de înot, amfiteatru în aer liber, săli de sport, piste pentru role, arteziene, spaţii verzi, punctul cel mai atractiv fiind construirea unui “Aqua Magic Park”. Proiectul a căzut, dar la alegerile din 2008 şi 2012 a fost resuscitat de mai multe partide şi candidați. Evident, au fost simple promisiuni electorale.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

La Galaţi, încă un sezon estival fără plaje şi agrement nautic

Orașul înconjurat de Dunăre, Siret și Prut, și 4 lacuri cu peste 2.500 ha de luciu de apă nu profită de acest lucru.

În pofida faptului că Galațiul este înconjurat de Dunăre, Siret și Prut, iar în apropierea orașului se află patru lacuri, cu aproape 2.500 ha de luciu de apă, gălățenii încep noul sezon estival fără nici o variantă de agrement nautic și fără să aibă acces la o plajă care să le ofere condiţii decente la prețuri accesibile.

Pe cele patru lacuri, nu există posibilitatea plimbării cu barca sau hidrobicicleta, nu mai vorbim de skijet-uri sau yole. Dacă în 1990 Galațiul avea două plaje pe malul Dunării, la apă curgătoare – așadar fără bilet de intrare, la „Cocuța“ și turnul TV, dar și o altă plajă pe malul Lacului Brateș, acum oferta e extrem de redusă: Plaja „Dunărea“, cu bazine, Plaja Brateș, unde nu s-a mai investit de mult și Lacul Vânători, fostul „lac al partidului“, plin de mâl și unde se poate face plajă printre buruienile crescute pe malul lacului, nici vorbă de nisip.

Alternativele sunt cele 3-4 piscine administrate de firme cu capital privat, la care accesul și câteva ore de plajă costă câteva zeci de lei. Dar la bazin, nu e ca la plajă. Primarul Galațiului, Marius Stan are foarte multe proiecte, vorbește de construirea unui aqualand, o promisiune electorală din campaniile alegerilor din 2008 și 2012, dar nu există nici o certitudine că gălățenii vor avea unde să facă plajă în această vară.

Întrebat ce oportunități le va oferi gălățenilor în următoarele luni, primarul vorbește de proiecte care în cel mai bun caz s-ar finaliza în anul viitor: „Ce le oferim? Pe zona Plajei Dunărea, avem intenții deocamdată, intenții de parteneriat pentru a transforma acea plajă într-un aqualand.

Trebuie să vedem în cât timp se vor finaliza negocierile cu cei care s-au arătat interesați până acum. Pentru Lacul Vânători am primit oferte din partea unor privați, de luare în concesiune, pe un anumit termen, cu condiția investirii acolo de fonduri pentru a transforma acel loc chiar într-o bază de agrement, cu locuri de pescuit, locuri de plajă, hidrobiciclete și tot ce înseamnă un loc decent pentru agrement“, ne-a declarat Marius Stan, care a mai adăugat că este „foarte reticent la termene când e vorba de proceduri“.

Singura şansă: „cosmetizarea“ plajei „Dunărea“

Unica plajă care ar putea fi deschisă este Plaja „Dunărea“, amenajată în zona turnului TV la începutul anilor ,90. La inaugurare, era o bază de agrement modernă, cu două bazine cu valuri, un bazin pentru copii, terenuri de minigolf, baruri de plajă, urmând să fie amenajată și o discotecă în aer liber. Instalația de producere a valurilor s-a defectat și nu a mai fost reparată. După revizia din 2003, plaja a funcționat în condiții acceptabile. Bazinele erau revopsite înaintea fiecărui sezon. În ultimii 2-3 ani nu au mai fost alocate fonduri nici măcar pentru reparațiile curente. În vara lui 2014, a mai funcționat un singur bazin, umplut cu apă joia și golit duminica, în restul zilelor gălățenii venind la plajă ca să facă duș. În august 2014, DSP Galați a luat decizia închiderii bazinelor și a altor obiective de la plaja “Dunărea“, din cauza prea multor nereguli constatate, de la faptul că dezinfecția apei din bazine se făcea manual, la starea de degradare a bazinelor și celorlalte construcții.

Reprezentanții Gospodărire Urbană SRL, societatea prin intermediul cărei Primăria Galați administrează plaja, au recunoscut neregulile descoperite de DSP, dar spun că nu pot face mai mult dacă nu sunt alocate de Primăria Galați fonduri pentru modernizare. Primarul Marius Stan promite că în acest an gălățenii vor avea posibilitatea să facă plajă „dar nu în condițiile cele mai elegante“, iar asta după ce primăria va aloca fonduri pentru o „cosmetizare“ a Plajei „Dunărea“. „Anul acesta, probabil că numai vom cosmetiza. Sper să reușim să rezolvăm măcar stația de filtrare a apei la bazin, ca să nu mai aruncăm 8.000 de metri cubi de apă din patru în patru zile“, promite primarul Galațiului, care s-a declarat și încrezător în faptul că va fi obținut avizul DSP pentru redeschiderea plajei: „vom primi, pentru că vom lua toate măsurile“.

În anii '90, la Galaţi erau cinci plaje

La începutul anilor '90, la Galaţi existau două plaje la Dunăre, Plaja „Cocuţa“ și plaja neamenajată de la turnul TV, o plajă neamenajată în zona vărsării Siretului în Dunăre – Plaja “Vacanța“, o altă plajă la Lacul Brateş şi o alta la Lacul Vânători, zis şi „Lacul Partidului“. În oraş funcţionau şi două bazine de înot, dintre care unul olimpic. Între timp, Plaja „Cocuţa“ a fost desfiinţată. La fel s-a întâmplat și cu Plaja “Vacanța“, de la Siret. În 1997, plaja de la Lacul Brateş a fost concesionată unui om de afaceri, care nu a investit în modernizarea plajei. Deşi pe vremuri era o plajă cochetă, cu pietre, ca la Eforie Sud, şi-a pierdut atractivitatea.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Gălăţenii vor avea o vară fără plajă sau bazin/ Am ajuns mai rău ca-n anii '70!

* În paragină şi închisă de la jumătatea lunii august a anului trecut, Plaja "Dunărea" nu are şanse să se transforme prea curând în aqualand * Fără energie electrică, apă curentă sau hidrobiciclete, nici Lacul "Vânători" nu va avea prea curând o faţă nouă

Un lacăt atârnă greu pe poarta de intrare la Plaja "Dunărea". Un paznic, parcă uitat acolo, stă în faţă ca şi când ar anunţa că dincolo nu e decât dezolare. Poţi însă ajunge la plajă fără niciun impediment, coborând scările de la Turnul de Televiziune.

Buruienile, clădirile pe jumătate căzute, bazinele fără apă şi cu vopseaua scorojită pot fi văzute încă din capătul scărilor. Tăcere. Nimeni nu mişcă. Nimeni nu lucrează nimic. Cobori scările măcinate de paşi. Vegetaţia este crescută ca pe câmp, sălbatică. Jos, în stânga, cabinele administrative - nişte cocioabe. În dreapta - fostele bazine pentru copii, cu toboganul care aduce aminte de anii mulţi pe care îi duce în spate. O ciupercă-duş înclinată. Zona pentru picnic este plină de gunoi. Pungi, hârtii, PET-uri, resturi de foc, resturi de grătar, printre mesele şi băncile din piatră. Nisipul de pe plajă, cât a mai rămas, este şi el amestecat cu chiştoace, iar mormane de saci menajeri mustesc într-un colţ. Duşurile de pe marginea bazinelor, de la scări, nu mai picură niciun strop de apă, iar printre dalele sparte creşte iarba. Bazinele sunt crăpate, iar de pe marginea acestora ţâşnesc nişte resturi de ţevi ruginite în care îţi poţi rupe la propriu degetele. Cabinele în care ar trebui să te schimbi în costumaţia de plajă sunt pline de gunoaie, iar duşurile sunt folosite pe post de magazie. Aici sunt aruncate tot felul de placaje de lemn, pe o podea mai neagră decât fundul unui WC public.

Plaja "Dunărea" este închisă de anul trecut şi nu are, potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană, Daniela Stroia, nicio şansă să se redeschidă anul acesta. De altfel, situaţia în care se "scaldă" Plaja „Dunărea” este aceeaşi de ani de zile, numai că până acum se redeschidea.

Din Lacul "Vânători" a rămas numai lacul

Lacul "Vânători", aflat şi el în administrarea societăţii Gospodărire Urbană, nu are, ne spune de la intrare taxatoarea, nici apă curentă şi nici energie electrică. Dar afişul de pe geamul gheretei unde clienţii plătesc taxa de intrare anunţă că tariful pentru acces este de şase lei pentru adulţi şi patru lei pentru elevi, pensionari şi militari. Taxa pentru parcare costă alţi patru lei, iar pescuitul sportiv (cu o undiţă) este 10 lei pentru două ore de stat cu băţul în baltă. WC-urile cică sunt proaspăt vopsite, dar sunt ca la bunica în curte, la ţară. Grătare erau înainte de 1 mai numai cinci, acum cică ar fi 20. Bărcuţe şi hidrobiciclete nu mai sunt demult, iar scăldatul este interzis. În căsuţe nu a mai intrat nimeni, poate doar insectele. Grătare nu prea ai, apă curentă nu există, dar încă poţi sta la umbră, pentru că arborii rezistă...

De la bazinul plutitor şi "Valuri", la niciun bazin

Cei care au trăit primii ani ai Plajei "Dunărea" îşi aduc aminte că, în anii ’70, găseai aici şi bazine plutitoare, asta dacă cei mai tineri dintre noi s-au întrebat vreodată care a fost rolul ţevilor aflate în Dunăre, în dreptul bazinului de la "Valuri".

„Bazinele plutitoare din Dunăre erau alternativa la "bazinul cu valuri" care era considerat insalubru de către unii gălăţeni. Şi atunci au făcut aceste bazine în care făceai baie în apa Dunării fără să existe riscul de înec”, spune Mihaela Rugină. Bazinele erau în fapt nişte cuşti metalice, care aveau de jur împrejur flotoare. Apoi, un convoi scăpat de sub control le-a făcut praf şi au fost duse, într-o primăvară, când apele erau crescute, în spatele Plajei "Cocuţa". Bazinele de pe plajă au fost inaugurate în anul 1976 şi au produs „valuri” până spre anii 2000, când totul a început să se deterioreze şi nimeni nu a mai găsit bani suficienţi pentru a investi serios în plajă.

Deschis, cândva, numai pentru partid

"Născut" în 1974, Lacul "Vânători" era supranumit înainte de căderea comunismului "Lacul Partidului", pentru că pe atunci nu avea acces oricine, ci doar şefii de partid. Acesta a luat fiinţă „când a avut loc construcţia barajului care a dus la formarea acumulării, în cadrul unor lucrări masive de îndiguire în zona Smârdan-Mălina. Lacul a fost gândit iniţial ca o amenajare piscicolă, însă ulterior conducerea de partid a amenajat un camping exclusivist”, spunea, în 2009, directorul societăţii Gospodărire Urbană, Eduard Grosu.

În ’89, lacul a trecut din administrarea Întreprinderii Judeţene de Gospodărire Comunală Locală la Regia de Termoficare, pentru ca apoi să fie preluat, în 1994, de Regia Autonomă pentru Administrarea Domeniului Public. La câteva luni, acesta pleacă la Consiliul Local, iar în 2001 ajunge la Serviciul Public Administrarea Domeniului Public, aşa cum se numea înainte societatea Gospodărire Urbană.
Buget pentru a trage energie electrică nu a fost niciodată. La un moment dat s-a reuşit realizarea unei reţele de alimentare cu apă din conducta din faţa Cimitirului evreiesc şi s-a făcut moderna “canalizare tip fosă septică”.

Promisiuni şi fantezii care mai de care mai vechi

Prin 2000, în campania pentru alegeri locale, Eugen Durbacă vorbea de viitoare investiţii la Lacul "Vânători", precum pontoane de sticlă, pe sub care se puteau vedea cum înoată peştii, noaptea, printr-un sistem de iluminat şi chiar “duşuri subacvatice”. Zona de agrement a rămas însă în continuare cum era, fără energie electrică şi fără apă curentă.

În 2013, primarul Marius Stan promitea să facă aqua parc din Plaja "Dunărea", declarând că poartă discuţii avansate cu un investitor interesat de un parteneriat cu municipalitatea. În 2014, a revenit cu promisiunea. "Avem un proiect amplu, complex, cu tobogane care pornesc de la Turnul Tv, curg pe tot taluzul, un aqualand, ceva excepţional", arată declaraţia lui din ianuarie 2014.

Ce spun acum reprezentanţii municipalităţii

Dacă, la începutul anului 2014, proiectul primarului Marius Stan, de a transforma Plaja "Dunărea" în aqualand părea palpabil, acum edilul afirmă că totul este doar la nivel de intenţie. "Of, of, of, pe zona Plajei "Dunărea" avem intenţii, deocamdată, intenţii de parteneriat pentru a transforma acea plajă într-un aqualand. Rămâne să vedem în cât timp se vor finaliza negocierile cu cei care s-au arătat interesaţi", a spus Stan.

Nici viitorul apropiat al Lacului "Vânători" şi al Plajei "Brateş" nu sună prea optimist: "Pentru Lacul "Vânători" am primit oferte din partea unor privaţi de luare în concesiune, pe un termen, cu condiţia investirii de fonduri pentru a-l transforma chiar într-o bază de agrement, cu locuri de pescuit, locuri de plajă, hidrobiciclete şi tot ce trebuie. Plaja "Brateş" este concesionată unui privat şi poate că împreună reuşim să aplicăm pentru fonduri europene, pentru a o transforma într-o bază de agrement, dar costurile sunt enorme, pentru că lacul trebuie decolmatat", a declarat Stan.

Revenind în realitatea imediată, anul acesta nu se va întâmpla nimic din toate asta. "Anul acesta, foarte probabil, doar vom cosmetiza Plaja "Dunărea". Sper să reuşim măcar staţia de filtrare a apei la bazin, să nu mai aruncăm metri cubi de apă din patru în patru zile. Deci anul acesta vor fi doar bazinele de la plajă, dar nu cele mai elegante. Vom primi autorizaţie de la Direcţia de Sănătate Publică", a promis Stan.
Cu toate acestea, sunt prevăzuţi câte 50.000 de lei, în bugetul de cheltuieli aprobat de Consiliul Local pentru 2015, pentru proiectarea reabilitării şi modernizării zonelor de agrement Plaja "Dunărea" şi Lacul "Vânători".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.