Jump to content

Ordonanţă de Urgenţă care permite migraţia primarilor


Recommended Posts

Posted

Ordonanţă de Urgenţă care permite migraţia primarilor

OUG care permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată, joi, de Guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat, la începutul şedinţei Guvernului, că îşi asumă OUG privind migraţia primarilor, pentru că trebuie făcută dreptate, el precizând şi că termenul în care aleşii locali îşi pot alege partidul va fi de 45 de zile. ”Trebuie să deblocăm activitatea autorităţilor locale şi mai trebuie să facem şi un pic de dreptate, că nu cine strigă mai tare are dreptate. Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost aleşi USL, cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta lângă ei, şi azi s-au trezit pedelişti, cu Blaga şi Iohannis”, a spus Victor Ponta.

Ordonanţa va intra în vigoare la 1 septembrie, odată cu depunerea la Parlament, iar aleşii locali vor putea opta pentru un partid până la jumătatea lunii octombrie, cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

mediafax.ro

 

Posted

Doi primari PDL vor trece la PSD

Vom pierde cu siguranţă doi primari PDL din cauza ordonanţei de urgenţă care permite migraţia aleşilor locali. Este supărarea deputatului Mircea Toader, făcută publică în cadrul unei conferinţe de presă. Mai mult, el a declarat că Alianţa Creştin Liberală nu va primi niciun primar şi niciun consilier care va dori să li se alăture.

Deputatul PDL, Mircea Toader, s-a declarat surprins de faptul că ordonanţa de urgenţă a lui Liviu Dragnea privind traseismul politic a fost adoptată de Guvern. Nu ştie exact numărul celor care vor pleca din PDL, dar este sigur că doi primari din judeţ o vor face, cel de la Târgu Bujor şi de la Tuluceşti. Mircea Toader, deputat PDL: "Am discutat şi cu cei doi şi mi-au spus aceeaşi chestie. Îmi taie de nu ştiu ce fonduri la Tuluceşti, am datorie la nu ştiu ce firmă".

În semn de protest, Mircea Toader a declarat că Alianţa Creştin Liberală nu va primi niciun ales local de la altă formaţiune politică.

ACL va face solicitare către Avocatul Poporului pentru a ataca Ordonanţa de Urgenţă.

digi24.ro

 

Posted

OUG privind migraţia aleşilor locali, publicată în Monitorul Oficial

OUG care permite migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să îşi piardă mandatul a fost publicată în Monitorul Oficial. Proiectul legii de aprobare a OUG a ajuns şi la Senat, prima Cameră sesizată pentru dezbaterea actului normativ.

Aleşii locali care îşi vor schimba formaţiunea, în termenul de 45 de zile prevăzut de OUG care permite migraţia aleşilor locali, o vor putea face o singură dată, ordonanţa prevăzând şi că opţiunea este pentru partid, organizaţie a minorităţilor naţionale sau statut de independent.

Aceste prevederi apar în forma OUG publicată marţi în Monitorul Oficial şi nu erau prevăzute în proiectul iniţial.

După votul în plenul Senatului, actul normativ va fi transmis Camerei Deputaţilor, care are competenţă decizională.

Ordonanţa de urgenţă se consideră intrată în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Posted (edited)

Incredibil, ce porcarie.. M-apuca groaza numai la gandul ca domnu` prim-ministru vrea presedinte.

Edited by riaji
Posted

Un primar gălăţean condamnat a convins Guvernul să dea Ordonanţa traseismului politic

Vicepremierul Liviu Dragnea și premierul Victor Ponta au pornit redactarea „Ordonaței Traseismului” la cererea unui primar PSD condamnat pentru fraudarea statului. Ordonanța inspirată de edilul Gheorghe Bute a ajuns pe masa guvernului după ce el a cerut legalizarea migrației.

„Prima sesizare a fost în iulie, când la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România s-a cerut ferm să se clarifice situaţia rupturilor politice pe parcursul mandatului şi influenţa acestora asupra aleşilor locali”, a declarat Dragnea.

Președintele Asociației este Emil Drăghici, primarul din comuna Vulcana-Băi din Dâmbovița, însă liderul de facto al organizației este secretarul general, Gheorghe Bute, edilul din comuna gălățeană Scânteiești. „Am cerut modificările. Recunosc că poate nu vor face bine societății, dar nu mi se pare normal ca un parlamentar să poată să treacă de la un partid la altul, iar un primar să nu poată face asta. Ar trebui uniformizat, într-o direcție sau alta”, a declarat, pentru Evenimentul Zilei, Gheorghe Bute.

Acesta este un personaj controversat. În luna mai 2007, Judecătoria Galați l-a condamnat la un an și șapte luni cu suspendare și la plata a 237.200 de lei. Motivul: în perioada 2000-2006, primarul a angajat fictiv la firma sa 73 de șomeri, cu vârsta peste 45 de ani, pentru a lua subvenții de 170.000 de lei de la stat.

evz.ro

Posted

Se anunţă un scandal monstru şi o incertitudine legală serioasă în legătură cu ordonanţa ce permite migraţia aleşilor locali, chiar fără ca cineva să se ducă cu această ordonanţă la Curtea Constituţională, peste capul (pătrat) al dlui Ciorbea, lucru dealtfel perfect posibil. Practic, ce a vrut guvernul? Să anuleze pentru un interval de timp oarecare interdicţia migraţiei politice, ca să poată racola primari şi consilieri ai actualei opoziţii. În acest nobil scop, a emis următorul text, în vigoare de două zile.

“Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali … în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să îşi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.”

Ok. Hai să vedem cum sună acele prevederi din lege de la care se derogă.

“Art. 9. – (2) Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri:

h1) pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales;

Art. 15.  (2) Calitatea de primar şi, respectiv, de preşedinte al consiliului judeţean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri:

g1) pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales”

Practic, pentru 45 de zile aceste prevederi legale nu se mai aplică iar primarii&al pot migra liniştiţi unde vor ei. Întrebarea este însă: ce se întâmplă la încheierea celor 45 zile? Logic, pentru mintea mea needucată în nobila profesie juridică, derogarea încetează, Legea 393 este din nou în vigoare integral şi toţi aleşii locali din România sunt iarăşi supuşi prevederilor de a nu-şi fi pierdut calitatea de membri ai partidului pe listele căruia au fost aleşi. Care partid e tot acela de la început, cu care au mers în alegerile din 2012, deoarece asta e o stare de fapt care nu se poate schimba retroactiv, nici măcar prin lege.

Cu alte cuvinte, toţi cei care migrează în aceste zile, în cap cu celebrul primar Stan de la Galaţi, care s-a grăbit să iasă primul la TV să anunţe fapta, şi-au pierdut deja mandatele, deoarece după intervalul de derogare nu se vor mai regăsi în partidul pe listele căruia au fost aleşi. Adică mai au 43 de zile ca să regleze afacerile prin primărie şi să-şi caute job în sectorul privat. Iată încă o ţeapă trasă celor care se iau după competenţii de la vârful guvernării: tot cu indicaţii preţioase şi construcţii juridice halucinante i-au băgat la apă pe militanţii locali la puciul din 2012, de au ajuns oamenii să dea cu subsemnatul la DNA; i-au adus pe primari pe lista ANI, spunându-le că este în regulă să intre în consilii de administraţie; etc.

Cum ar fi trebuit guvernul să facă, dacă îl ducea mintea? Păi să dea două ordonanţe: prima care să schimbe formularea în lege – din “partid pe a cărui listă a fost ales” în “partid al cărui membru este” – iar a doua ca să introducă derogarea de 45 de zile. Astfel, la finalul intervalului ar fi revenit în vigoare interdicţia migraţiei, dar fără vreo referinţă la momentul alegerilor din 2012. Aşa, nu văd cum putem pretinde, din octombrie încolo, că legea e în vigoare şi perfect aplicabilă, având două categorii de primari – unii care chiar se află pe listele pe care au fost aleşi; iar alţii care au migrat în cele 45 zile – iar ambii respectă prevederile legii. Asta e o absurditate logică care face praf nu doar ideea de lege, dar chiar de înţeles univoc al unui text scris.

Bun, unii jurişti vor invoca probabil principiul tempus regit actum, în sensul că situaţia primarilor migratori e definită exclusiv de reglementările în vigoare la momentul migraţiei, când legea nu se aplica. Însă mie situaţia mi se pare cel puţin ambiguă. Nu ştiu care va fi viziunea judecătorilor în faţa cărora va ajunge legea, inclusiv cei ai Curţii Constituţionale, acum sau după expirarea derogării. Însă e clar că, din nimic, guvernul a creat din nou o bulibăşeală legală cât casa, jucându-se ca un copil iresponsabil cu principiile fundamentale ale democraţiei, generând prilej de gâlceavă pentru mult timp de aici înainte.

 

http://www.contributors.ro/administratie/primarii-migratori/

Posted

Lista primarilor gălăţeni care ar putea trece în barca PSD
Fără să fie la fel de grăbiți, precum Marius Stan, există o serie de primari din județului Galați care ar putea renunța la partidele de pe lista cărora au fost aleși și ar putea opta pentru PSD sau UNPR (ceea ce, în esență, înseamnă tot PSD).
Vorbim, în primul rând, de primarii orașului Tg. Bujor, Laurențiu Gâdei și de cel al comunei Tulucești, Petrică Bratu, ambii primari PDL care, însă, nu au făcut nici un secret din sprijinirea PSD-ului la alegerile parlamentare și europarlamentare. De altfel, trecerea celor doi la PSD a fost anticipată și de președintele PDL Galați, Doru Resmeriță, cel care, în ultimii doi ani, a rezistat cu greu tirului ironiilor politice legate de situația penibilă în care se afla PDL, partid care s-a încăpățânat să nu îi excludă pe cei doi primari care participau la ședințele PSD și care apăreau pe bannerele electorale alături de candidați PSD!
Surse din PSD susțin că ar exista cel puțin patru primari PNL care ar putea trece, în viitor, alături de social-democrați. Ar fi vorba de Sicuța Murgu (Vânători), Dănuț Codrescu (Cuza Vodă), Daniel Cotoranu (Cerțești) și Sandu Fuică (Negrilești).
Mai există trei primari - unici prin apartența lor politică, edili care ar putea trece la PSD. Este vorba de singurul primar PPDD din județ, Mihai Măncilă (Pechea), de unicul primar PRM din județ, Paul Maftei (Bălășești) și de singurul primar independent din județ - Maricel Ghioca (Ivești). Rămâne de văzut dacă toate aceste nume vehiculate vor figura ca membri PSD, după jumătatea lunii octombrie.
Potrivit declarațiilor lui Victor Paul Dobre și Doru Resmeriță, în urma alegerilor locale din 2012, din județul Galați, PNL a obținut 20 de mandate de primar, 190 – de consilieri locali și șapte de consilieri județeni, iar PDL - șapte mandate de primar, 143 de consilier local și șase mandate de consilier județean.

presagalatibraila.com

Posted

OUG 55 privind migraţia aleşilor locali nu a trecut la vot în plenul Camerei Deputaţilor

Ordonanţa de urgenţă 55/2014 care permite migraţia politică a aleşilor locali nu a trecut la vot în plenul Camerei Deputaţilor. OUG 55/2014 a fost supusă votului final, în şedinţa de miercuri, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptată. Astfel, s-au înregistrat 195 de voturi ”pentru”, 109 voturi ”împotrivă” şi 21 de abţineri.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată cu acest act normativ, Senatul fiind forul decizional.

mediafax.ro

Posted

Reacţiile parlamentarilor gălăţeni, după ce „Ordonanţa traseiştilor” a picat la vot în Camera Deputaţilor

Primarii şi consilierii care au ales să se înscrie într-un alt partid, profitând de prevederile OUG 55, riscă să îşi piardă mandatele. Gândul aceasta îi macină nu doar pe aleşii locali migratori, ci şi pe inamicii politici ai acestora, care îşi freacă mâinile în aşteptarea votului final pentru ordonanţa de urgenţă ce încurajează traseismul politic.

În timp ce politicienii din Opoziţie susţin cu tărie că aleşii locali au mari şanse să îşi piardă mandatele, deputaţii şi senatorii de la Putere afirmă că primarii şi consilierii migratori nu vor avea de suferit şi că ordonanţa de urgenţă va fi aprobată „cu o majoritate covârşitoare” în Senat.

Miercuri, 17 septembrie 2014, în şedinţa Camerei Deputaţilor, OUG 55/2004 nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată, înregistrând 195 de voturi „pentru”, 109 voturi „împotrivă” şi 21 de abţineri.

„O înfrângere ruşinoasă”

Deputatul PDL Mircea Toader ne-a declarat că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului va continua să îşi producă efectele, însă voturile înregistrate ieri reprezintă „un semnal politic extrem de important, iar cei care vor să plece la un alt partid ar trebui să se gândească mai bine”. „Este o înfrângere ruşinoasă pentru Victor Ponta şi guvernul său. Ei au încercat să adune tot ce au putut. Faptul că au cules atâţia parlamentari, dar că nu au un concept şi o structură serioasă, şi-a spus cuvântul. Este clar că ei nu au reuşit astăzi să se mobilizeze şi că, dacă ar fi intrat în Parlament şi în dezbatere parlamentară, nu s-ar mai fi realizat”, a afirmat, ieri, Mircea Toader.

„Dacă trece de Senat, o vom ataca la Curtea Constituţională”

Senatorul liberal Paul Ichim ne-a spus că atât senatorii democraţi, cât şi cei liberali vor vota împotriva OUG 55 şi că, în cazul în care actul normativ va fi aprobat de forul decizional, legea va fi atacată la Curtea Constituţională. „Cred că la Senat, dacă PSD se mobilizează, Ordonanţa va trece, însă noi o vom contesta. Am discutat cu un jurist. În versiunea în care aceasta ar fi respinsă, trebuie să se lămurească ce s-a întâmplat între momentul publicării în Monitorul Oficial şi momentul respingerii. Vom verifica şi în Constituţie”, ne-a spus parlamentarul gălăţean, care a afirmat că Guvernul Ponta încearcă prin acest act normativ să deţină complet controlul politic în teritoriu.

Votul Camerei „nu înseamnă mai nimic”

Deputatul PC Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, a afirmat, în schimb, că votul de miercuri „nu înseamnă mai nimic, de-asta nici nu a fost o mobilizare astăzi”, precizând că ordonanţele produc efecte din momentul în care sunt publicate, iar aleşii nu riscă să îşi piardă mandatul, întrucât „efectele rămân legale”. „Procedural, aveam obligaţia să facem asta, să meargă în Camera Deputaţilor”, a afirmat Ciucă.

„Săptămâna viitoare ne vom mobiliza”

Senatorul PSD Nicolae Marin ne-a declarat că OUG 55 va ajunge la Senat săptămâna viitoare, afirmând că votul din Camera Deputaţilor nu-l va influenţa pe cel din Senat. „Ordonanţa va fi aprobată cu o majoritate covârşitoare”, a afirmat Marin.

Miercuri, democraţii, liberalii şi PP-DD-iştii au votat împotriva OUG 55, în timp ce parlamentarii UDMR s-au abţinut.

viata-libera.ro

Posted

Dacă OUG 55 nu trece, începe războiul! Cu cine s-ar putea bate Marius Stan pentru Primărie

Vânzoleală mare în lumea politică gălăţeană după ce Camera Deputaţilor a respins OUG nr. 55/2014 privind migraţia politică. În acest moment, pe la toate partidele se fac şi se desfac liste de posibili candidaţi pentru Primăria Galaţi căci, dacă ordonanţa pică şi la Senat, vom avea alegeri anticipate.

Trecerea în alt partid este, după lege, demisie din primul

Este de comentat, fără îndoială, sub ce auspicii juridice ne aflăm în acest moment, iar prima dilemă ar fi în ce măsură anularea ordonanţei 55/2014 anulează şi mandatul lui Marius Stan. Ei bine, potrivit Legii 393/2004, primarul unei localităţi rămâne fără mandat dacă îşi pierde, prin demisie, calitatea de membru al partidului pe listele căruia a fost ales. O să spuneţi că Marius Stan nu a demisionat din PNL, ci s-a înscris în UNPR, urmând ca liberalii să-l excludă pentru „trădare”. Ei bine, nu-i aşa, căci Legea partidelor politice (nr.14/2003) stabileşte, la art. 8, că: „(1) Un cetăţean român nu poate face parte în acelaşi timp din două sau mai multe partide politice; (2) Înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior”. Clar, da?

Evident, rămân în discuţie şi alte aspecte juridice - cum ar fi legalitatea efectelor produse de ordonanţă în perioada dintre publicarea şi anularea ei - pe care vom încerca să le elucidăm, cu ajutorul unor specialişti, în ediţiile viitoare. De asemenea, este de notat că, dacă ordonanţa trece de Senat şi devine lege, intră în calcul şi Curtea Constituţională, care capătă atribuţiuni în chestiune (asupra ordonanţelor de urgenţă nu se poate pronunţa, potrivit legii).

Până la deznodământul final, însă, sunt demne de luat în seamă războaiele politice ce se anunţă la orizont în cazul în care OUG 55/2014 este anulată, într-un fel sau altul.

Cu cine se luptă Stan în UNPR

Chiar dacă este ferm convins că OUG 55 va ajunge lege, primarul Stan a acceptat, acum câteva zile, să comenteze pentru „Viaţa liberă” şi un eventual scenariu pesimist. „Şi chiar dacă ar fi să îmi pierd mandatul, pot să particip la alte alegeri şi să demonstrez PNL-ului că este un partid de 8,8 la sută, aşa cum a fost la europarlamentare. Pot să câştig alegerile pentru că mă aleg cetăţenii”, declara cu aplomb Marius Stan.

Rămâne, însă, de văzut dacă nu cumva noua grupare în care a intrat Stan are alternative la candidatura acestuia. Este important, de asemenea, şi ce părere au puternicii aliaţi PSD şi PC. Dacă este să analizăm strict atitudinea UNPR, constatăm că liderul judeţean al formaţiunii, Eugen Chebac, nu are de gând (cel puţin pe moment) să se înscrie în cursa pentru Primărie. Totuşi, în cărţi ar putea să intre Vergiliu Vals (liderul organizaţiei municipale), aflat pe un culoar de credibilitate foarte bun. Evident pot apărea şi alţii, căci e greu de crezut că organizaţia, în ansamblul ei, va accepta fără obiecţiuni ca ultimul venit în partid să fie pus în capul mesei.

PSD şi PC au socotelile lor

Este naiv cel ce-şi închipuie că PSD va accepta fără rezerve candidatul UNPR la primărie. Să nu uităm de pactul Ponta-Antonescu privind alegerile, care s-a rupt taman după ce Ponta s-a văzut cu sacii în căruţă şi urma să-şi îndeplinească obligaţia faţă de Antonescu. Aşadar, sunt puţini cei care ar paria pe faptul că PSD Galaţi nu va dori câştigarea scaunului de primar.

În aceste condiţii, în amintitul partid se fac deja socoteli şi liste, mai multe grupări interne revendicând dreptul la un candidat. Cel mai credibil pare să fie grupul care-l susţine pe medicul Aurel Nechita, unul dintre social-democraţii cu cea mai bună imagine în judeţ (fost parlamentar, fost director de spital, fost decan al Facultăţii de Medicină etc). De altfel, Nechita chiar este disponibil, după ce a fost scos din toate funcţiile publice în baza unei decizii controversate a ANI.

Bine poziţionat pare şi actualul viceprimar Florin Popa, care are avantaje deloc de neglijat: experienţa în administraţie (în mandatului lui Nicolae a fost city-manager), expunerea media şi funcţia politică (preşedinte al organizaţiei municipale). Mai mult, sunt toate semnele că Popa că râvneşte la funcţie. Trebuie să spunem şi că o parte dintre tinerii din partid s-au adunat, din ce se vehiculează, în jurul lui Florin Pâslaru. Sunt greu de înţeles motivele acestei polarizări, însă nu trebuie să căutăm neapărat un fir logic în politică.

Dar să nu uităm PC-ul, unde Eugen Durbacă visează la primărie în continuare. Plus viceprimarul Radu Cosca (care cu siguranţă vrea mai mult) şi alţi câţiva tineri antrenaţi în lupta de gherilă politică, cum ar fi Eduard Grosu (şeful ADP).

În ediţia viitoare vom prezenta variantele Opoziţiei pentru bătălia împotriva lui Marius Stan pentru fotoliul de primar al Galaţiului.

viata-libera.ro

Posted

Ce candidaţi din Opoziţie vânează scaunul lui Marius Stan

Continuăm analiza începută în ediţia de vineri, 19 septembrie 2014, cu privire la mişcările din lumea politică gălăţeană în ipoteza că OUG nr.55/2014 (care reglementează migraţia politică) nu ar trece nici de Senat, după ce Camera Deputaţilor a respins-o. O astfel de ipoteză ar putea conduce, după cum arătam, la alegeri anticipate pentru Primăria Galaţi. Dacă în articolul precedent făceam referire la posibilii candidaţi din arcul guvernamental (PSD-PC-UNPR), de data aceasta ne vom referi la numele vehiculate de partidele din opoziţie.

PNL, în conflictul generaţiilor

Evident, partidul cel mai supărat pe Marius Stan este, de departe, PNL. Cu toate acestea, este greu de anticipat cum vor reacţiona liberalii în perspectiva că în toamnă trebuie să propună un candidat pentru Primăria Galaţi. Omul cu cea mai interesantă carismă (şi şanse) din PNL pare să fie senatorul Paul Ichim. Lui i s-ar putea adăuga Mircea Răzvan Cristea, deşi pare cam pare în scădere de viteză (politică) după ce a pierdut postul de viceprimar. Sau veteranul Săvel Rotaru,un om foarte respectat în oraş, însă cu unele probleme de sănătate.

În acelaşi timp, sunt voci liberale care susţin ideea că ar trebui aruncat în luptă un personaj politic mai proaspăt, care să fie capabil să mobilizeze voturile tinerilor. Dar cine? Tânărul deputat Scarlat este perceput în oraş ca „stranier” (electoratul lui este rural), iar dacă scotoceşti prin partid nu găseşti, la Galaţi, prea mulţi tineri cu activitate politică şi profesională notabilă. Dar poate că n-am scotocit noi prea bine.

PDL trage cu vreo trei gloanţe

Celălalt membru al ACL, am numit aici PDL, pare să propună cel puţin trei personaje cu notorietate: Doruleţ Resmeriţă (fostul inspector general şcolar), Nicuşor Ciumacenco (fost viceprimar şi fost principal contracandidat al lui Stan la precedentele alegeri) şi omul de afaceri Andrei Lişinschi. Lor li s-ar putea adăuga consilierii judeţeni Ion Ştefan şi Ion Dumitru. Primul pentru că este printre cele mai puternice voci ale opoziţiei la Galaţi, al doilea doar pentru că vrea (şi ar putea să vrea şi naşul lui, Cezar Preda).

PP-DD, miza pe cantina socială

Fără să vrem să jignim pe nimeni, PP-DD nu pare deloc un partid capabil să dea Galaţiului un primar. Desigur, analiza porneşte de la ipoteza că migraţia către UNPR a membrilor acestui partid este invalidată prin respingerea OUG 55.

Cel mai cunoscut personaj al poporului PP-DD-ist este, evident, Picu Roman (directorul Cantinei Sociale Galaţi). Despre acesta - fost soldat de nădejde în oastea lui Durbacă - se spune că şi-ar vinde şi neamurile-n talcioc pentru un loc mai sus în ierarhia politică. Deşi pare greu de crezut că Roman ar putea fi chiar atât de grobian pe cât bârfesc unii, merită să spunem că, totuşi, pare încântat de ideea de a fi primar.

E drept, Marius Stan speră că electoratul legat de Cantina Socială îi este fidel lui şi nu lui Picu Roman, însă zicala „nu-i pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte” merită studiată. Altfel vor sta însă lucrurile dacă Picu merge la UNPR, caz în care nu credem că are atâta „sânge în instalaţie” cât să se opună lui Stan.

Liderii toxici ai politicii

Am fi analizat şi alte posibile candidaturi însă, din păcate, nu prea mai găsim gălăţeni cu suficientă notorietate pentru a intra cu şanse solide în luptă. Trebuie să admitem, însă, că există posibilitatea (şi dorinţa) să apară candidaţi surpriză. Chiar vă invităm să faceţi propuneri argumentate!

Impresia generală este că, în ultimii 20 de ani, actualii lideri politici au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă pentru a ţine oamenii competenţi deoparte de politică şi de administraţie. Scopul a fost unul cât se poate de meschin: pentru a nu avea contracandidaţi serioşi la şefia filialelor locale ale partidelor. Din păcate, această strategie toxică a produs şi o deprofesionalizare alarmantă a administraţiei. Iar asta a produse efecte pe care le simţim pe pielea noastră cu toţii, sub forma scăderea dramatice a calităţii vieţii la Galaţi.

viata-libera.ro

  • 4 weeks later...
Posted

Viceprimarul din Tecuci a trecut oficial de la PSD la PNL

OUG 55/2014 aduce schimbări şi la nivelul Consiliului Local Tecuci. Viceprimarul social-democrat Mitică Hulea a trecut oficial în tabăra primarului Daniel Ţuchel, înscriindu-se în PNL.

Tot pentru PNL a optat şi consilierul PP-DD Ionel Leonte. În acelaşi timp, PC şi-a pierdut singurul consilier local - Cristi Negruţ, care a optat pentru a deveni independent.

În acest moment, CL Tecuci este compus din zece aleşi PNL şi PDL, trei din PSD, unul din UNPR, unul din PP-DD, un independent şi un reprezentant al Partidului Verde.

viata-libera.ro

Posted

Mai mulţi primari gălăţeni au sărit în barca PSD

* Astăzi, 16 octombrie, şi primarul din Iveşti ar putea semna pentru social-democraţi * La Pechea, primarul a plecat la pachet cu nu mai puţin de nouă consilieri locali

Ordonanţa de Urgenţă a lui Liviu Dragnea, promovată de Guvernul Ponta, le-a venit ca o mănuşă social-democraţilor şi unora dintre primarii din judeţul Galaţi, care, deşi înscrişi în alte formaţiuni politice, cochetau cu PSD şi UNPR încă de la alegerile parlamentare din 2012 ori din perioada scrutinului dedicat europarlamentarelor. În cazul unora dintre edilii din mediul rural, apropierea de cele două formaţiuni politice s-a produs la scurt timp de la câştigarea mandatului de primar.

Conform informaţiilor pe care le deţinem în acest moment, PSD şi UNPR au „importat”, odată cu intrarea în vigoare a OUG 55/2014, mai mulţi edili şi zeci de consilieri locali şi judeţeni.

Primarii de la Târgu Bujor şi Tuluceşti au spus adio PDL

Laurenţiu Viorel Gîdei (edilul şef al oraşului Târgu Bujor) şi Petrică Bratu (primarul comunei Tuluceşti) sunt doi dintre primarii din judeţul nostru care, sub umbrela Ordonanţei ce încurajează migraţia politică, au renunţat la statutul de democraţi pentru a se înscrie în PSD.

„PDL nu mai există acum, ci PNL. Cum aş putea să rămân în PNL, când eu m-am bătut cu PNL la alegeri? (…). Am urmărit rezultatele alegerilor parlamentare şi europarlamentare şi am văzut doleanţa oamenilor. Am făcut în aşa fel încât să am aceeaşi orientare cu ei. Cu oamenii voi merge pentru un nou mandat. Când am candidat, am avut un afiş în care se spunea: votaţi omul, politica o facem împreună. Aceasta este voinţa cetăţenilor”, a afirmat primarul din Târgu Bujor, nedorind să confirme înscrierea în PSD.

Edilul comunei Tuluceşti, Petrică Bratu, ne-a confirmat însă că a ales să treacă oficial de partea social-democraţilor, invocând „motive personale” şi „motive ce ţin de comunitate”. „Un primar este administratorul unei localităţi şi trebuie să facă tot ce trebuie pentru binele comunităţii (…). Dacă exista o dreaptă unită pe scena politică românească, poate că mă mai gândeam”, ne-a declarat Petrică Bratu, care a precizat că nu are emoţii că ar putea să-şi piardă mandatul. „Îmi asum pasul pe care l-am făcut. Funcţia de primar este trecătoare, nu m-am gândit niciodată să ies la pensie din Primărie. Bucuroşi le-om duce toate”.

La Pechea, Măncilă l-a urmat pe Nicolae Marin

PP-DD a rămas, de curând, fără singurul primar pe care îl avea în judeţul Galaţi. Asta pentru că Mihăiţă Măncilă, primarul localităţii, alături de cei nouă consilieri locali ai PP-DD, s-au înscris în PSD. Informaţia ne-a fost confirmată de senatorul Nicolae Marin (fost PP-DD-ist, actual membru PSD). „Alături de primar şi cei nouă consilieri, s-au mai înscris în PSD şi 13 membri supleanţi. Au ales să mă urmeze, ceea ce denotă faptul că am rămas o echipă. În PSD există un viitor politic pentru fiecare”, a afirmat Nicolae Marin.

Tot în PSD s-a înscris, conform unor surse din mediul politic, şi Cezar Paul Maftei (primarul comunei Bălăşeşti), fost membru al PRM. Edilul-şef nu a răspuns însă ieri la telefon.

"Sunt în discuţii cu PSD"

Maricel Gheoca, primarul comunei Iveşti, care a candidat ca independent la alegerile locale din 2012, a admis că se află „în discuţii cu PSD”, precizând că „până mâine după-amiază se pot întâmpla multe”.

Cea mai importantă migraţie politică rămâne însă cea a primarului de Galaţi, Marius Stan, care a părăsit PNL pentru a se înscrie în UNPR. De altfel, acesta a şi confirmat, în urmă cu mai mult timp, înscrierea în partidul lui Gabriel Oprea.

Ce spun liderii partidelor despre pierderea edililor

Atât conducerea PDL, cât şi cele ale PP-DD şi PRM spun că se aşteptau ca Ordonanţa lui Liviu Dragnea să producă rupturi în interiorul formaţiunilor politice aflate în opoziţie.

„Mă deranjează lipsa de caracter a acestora, pentru că au ales între a fi reprezentanţii ACL (PDL+PNL) şi a-l susţine pe Klaus Iohannis, un candidat eficient şi corect, şi a-l susţine pe mitomanul şi agentul sub acoperire Ponta, pe comisionarul Microsoft Dan Nica şi pe traficantul politic Saghian”, ne-a declarat Doru Resmeriţă, preşedintele PDL Galaţi şi co-preşedintele Alianţei Creştin Liberale (ACL).

„Nu este nicio pierdere. Ei erau oricum plecaţi, ca activitate politică, încă de la alegerile parlamentare din 2012. Consider că amândoi îmi sunt prieteni şi nu pot spune că plecarea lor va schimba acest lucru, însă mă deranjează lipsa de caracter. Ce fac oamenii fac şi primarii. Să nu ne mirăm că nu avem societate civilă, că nu există implicarea comunităţii. Este un exemplu de laşitate”, a afirmat liderul democrat-liberalilor gălăţeni.

"Am pierdut primarul odată cu plecarea senatorului Marin"

Consilierul judeţean Simona Hapeci, preşedintele PP-DD Galaţi, ne-a spus că se aştepta ca primarul comunei Pechea să părăsească partidul lui Dan Diaconescu pentru a se înscrie în PSD, întrucât odată cu trecerea senatorului Nicolae Marin în barca social-democraţilor optica şi atitudinea edilului şi a aleşilor locali s-au schimbat. „Nu ne surprinde, deoarece am observat schimbarea atitudinii celor de la Pechea odată cu plecarea senatorului Nicolae Marin la PSD. De fapt, noi nu am pierdut primarul şi cei nouă consilieri locali acum, ci încă de atunci”, ne-a declarat preşedintele filialei gălăţene a PP-DD.

"Mă aştept să plece şi o parte din consilieri"

Conducerea PRM Galaţi ne-a spus că primarul comunei Bălăşeşti a fost exclus din partid, în urmă cu mai mult timp, „urmare a faptului că a ascuns anumite aspecte din trecutul său”. „O condamnare sau ceva de acest gen. Este opţiunea lui, însă mă aştept să plece şi o parte din consilierii locali. Nu deţin informaţii în acest sens, nu mi s-a comunicat oficial acest lucru, însă nu m-ar surprinde ca şi cei aflaţi de partea lui să se fi înscris sau să se înscrie acum, pe ultima sută de metri, în PSD sau într-un alt partid. Sperăm să ne revenim în perspectiva alegerilor din 2016 şi să repunem pe picioare organizaţia”, ne-a declarat Marin Costel, preşedintele PRM Galaţi.

viata-libera.ro

Posted

Cinci primari şi 60 de consilieri locali au trecut la PSD

Cinci primari si 60 de consilieri locali din judetul Galati au trecut la PSD in urma prevederilor OUG 55/2014 privind migratia politica a alesilor locali, a declarat, sambata, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al PSD Galati, Claudiu Branzan. Potrivit acestuia, dintre cei cinci primari, trei au fost la PDL - Laurentiu Gadei, orasul Targu Bujor, Petrica Bratu, Tulucesti si Lucian Borza, Priponesti, unul la PPDD - Mihai Mancila, Pechea si unul la PRM - Cezar Maftei, Balasesti.
Prin venirea celor cinci, PSD are in judetul Galati, 35 de primari dintre cei 65. Branzan a precizat ca au venit in PSD si 60 de consilieri locali comunali, social-democratii avand acum 367 de consilieri dintre cei 861.
''La acest moment, PSD are la Galati, un presedinte al Consiliului Judetului(CJ), Nicolae Bacalbasa, 11 consilieri judeteni, dintre care unul este si vicepresedinte CJ, opt consilieri locali municipali, dintre care unul este si viceprimar al municipiului Galati, 34 de primari si 367 de consilieri comunali", a spus Branzan.

hotnews.ro
 

Posted

UNPR şi PSD, câştigătorii Ordonanţei 55. PPDD a dispărut din administraţia gălăţeană

La finalul celor 45 de zile în care primarii și consilierii locali sau județeni au avut răgazul pentru a trece la alt partid decât cel pe listele căruia au fost aleși, în baza Ordonanței 55/2014, referitoare la migrația politică a aleșilor locali, partidul condus de Gabriel Oprea este la Galați principalul câștigător.

În Consiliul Municipal, UNPR are echipaj „8 plus cârmaci”

Dacă până de curând avea un singur consilier municipal, Vergiliu Vals, acum UNPR deține primarul și un grup politic destul de important în Consiliul Municipal. Primarul Marius Stan, primul ales local din țară care și-a anunțat trecerea la un alt partid, spunând adio PNL-ului pentru a se înscrie în UNPR, a fost urmat de o parte dintre cei care i-au fost loaiali în primii doi ani de mandat, „pepedediștii” lui Picu Apostol Roman. S-au înscris în UNPR toți cei cinci consilieri municipali PPDD, Monica Dascălu, Marian Alexandru, Marian Avramescu, Ilie Ghețu și Victor Malinovici.

ACL-ul a pierdut patru consilieri municipali. Cristian Dima a trecut de la PNL la PLR, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, iar Săvel Rotaru și Gigel Caliga au optat pentru a deveni independenți. Consilierul Mihai Alin a spus adio PDL, preferând, de asemenea, să devină independent. Primarul Marius Stan ne declara recent că în Consiliul Municipal se bazează pe voturile lui Rotaru, Caliga și Dima.

Așadar, ca primar UNPR, Marius Stan este susținut de un grup de 8 consilieri UNPR și independenți, la aceștia adăugându-se cei 8 consilieri PSD și cei 5 consilieri PC. Grupul politic al ACL va mai fi format din numai 4 consilieri, trei de la PNL și unul de la PDL, raportul dintre majoritate și opoziție din Consiliul Municipal fiind disproporționat.

În CJ, grupul independenților PNL-PDL va avea rolul de „partid-balama”

Tot de la PPDD la UNPR au trecut și vicepreședintele CJ Galați, Marian Vicleanu și consilierii județeni Remus Matei și Cătălin Ungureanu. Consiliera județeană Simona Hapeci, ultima președintă a Județenei PPDD Galați, a optat pentru a fi independentă, dar este previzibilă alinierea sa majoritatea politică PSD-UNPR-PC.

Grupul ACL a pierdut trei consilieri județeni, atât Emil Țuicu și Nicușor Ursu, aleși pe listele PNL, cât și Petrișor Potec, ales pe listele PDL, preferând să devină consilieri independenți. ACL-ul a recuperat puțin din pierderile din CJ prin faptul că Cristian Neicu a demisonat din PC și a optat pentru PNL. Liderul PNL Galați, Victor Dobre, anunța recent că Neicu este liberal de câteva luni, dar probabil că o vreme a fost doar simpatizant PNL, pentru că în urmă cu câteva luni schimbarea partidului ar fi însemnat pierderea mandatului.

Aceste treceri dintr-o barcă în alta nu va schimba prea mult raporturile de forțe din plenul CJ, pentru că și până acum majoritatea includea PPDD-ul și erau aprobate fără probleme toate proiectele de hotărâri care necesitau majoritate simplă. Însă voturile celor trei independenți ar putea să conteze decisiv în momentul în care se va pune problema trecerii unor proiecte de hotărâri pentru care este nevoie de majoritate calificată, adică de voturile a două treimi din numărul consilierilor. Majoritatea PSD-UNPR-PC are 21 de voturi și majoritatea de 2/3 presupune obținerea a 24 de voturi, diferența fiind de exact trei voturi. Astfel, grupul celor trei independenți va avea în plenul CJ rolul de „partid-balama”, putând înclina balanța spre majoritate sau spre opoziție.

Patru primari şi 60 consilieri locali s-au înregimentat în PSD

În județ, au trecut de la PDL la PSD primarul orașului Tg Bujor, Laurențiu Gâdei, primarul comunei Tulucești, Petrică Bratu și primarul comunei Priponești, Lucian Borza, iar de la PRM la PSD a trecut primarul din Bălășești,  Paul Cezar Maftei. Acesta a trecut la PSD, în condițiile în care președintele PRM Galați, Marin Costel, a anunțat că a fost dat afară din PRM. Au trecut de la alte partide la PSD un număr de 60 de consilieri locali comunali. Astfel, PSD deține 367 din cei 861 de consilieri locali din comunele județului. Potrivit unui comunicat al PSD, „în prezent, situația aleșilor locali ai PSD Galați este următoarea: președintele Consiliului Județului Galați, 11 consilieri județeni (inclusiv vicepreședintele), 8 consilieri locali municipali (inclusiv un viceprimar), 34 de primari ai comunelor gălățene și 367 de consilieri locali comunali”.

Rezultate previzibile: au câștigat PSD și UNPR, au pierdut PNL și PDL și a dispărut PPDD

În concluzie, UNPR este principalul câștigător, prin faptul că grație ordonanței 55 are în vitrina cu trofee Primăria Galați și un important grup politic în Consiliul Municipal. PSD a mai câștigat patru primari, dar acum are și obligații față de noiii primari PSD, aceștia trebuind să fie susținuți prin alocări de fonduri pentru proiectele edilitare. ACL, respectiv PNL și PDL au pierdut forța grupurilor politice în plenul CJ, dar mai ales în Consiliul Municipal, în care raportul putere-opoziție nu a mai fost atât de disproporționat din perioada 1992-1996, când opoziția avea doar 3-4 consilieri și Eugen Durbacă și adepții săi conduceau municipalitatea cu mână de fier. O ultimă concluzie este dispariția din administrația gălățeană a PPDD care, după ce la alegerile locale și parlamentare din 2012 obținuse grupuri politice importante în consilii, un primar de comună, un mandat de senator și un mandat de deputat, PPDD a fost spulberat din administrație de Ordonanța 55, pentru că acum nu mai are nici consilieri, după ce de anul trecut nu mai avea nici senator, nici deputat. Simona Hapeci a stins lumina, dar nu și televizorul. PPDD rămâne la Galați ce era și prin 2011, un grup de telespectatori seduși de serialul „DDD”.

presagalati.ro

Posted

PSD a „înregimentat" cinci primari ai unor comune din judeţ şi zeci de aleşi locali

Ordonanţa de Urgenţă 55, care încurajează traseismul politic, le-a adus social-democraţilor gălăţeni nu mai puţin de 65 de aleşi locali în partid, dintre care 60 de consilieri şi cinci primari, a anunţat Claudiu Brînzan, purtătorul de cuvânt al PSD Galaţi. Primarii care au ales să se „convertească" la socialism sunt cei ai comunelor Pechea (Mihăiţă Măncilă - PP-DD), Tuluceşti (Petrică Bratu - PDL), Priponeşti (Lucian Borza - PDL), Bălăşeşti (Cezar Paul Maftei - PRM) şi cel al oraşului Târgu Bujor (Laurenţiu Viorel Gîdei - PDL).

„În prezent, din cei 861 de consilieri locali comunali din judeţul Galaţi, 357 aparţin social-democraţilor. Situaţia actuală a aleşilor locali ai PSD este următoarea: preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, 11 consilieri judeţeni (inclusiv un vicepreşedinte), opt consilieri municipali (inclusiv un viceprimar), 34 de primari ai comunelor gălăţene şi 367 de consilieri locali comunali", a transmis purtătorul de cuvânt al PSD.

Rezultatele oficiale privind migraţia aleşilor locali din judeţul Galaţi vor fi făcute publice la începutul săptămânii viitoare, întrucât secretarii Consiliului Judeţului şi consiliilor locale au la dispoziţie zece zile, de la data încetării efectelor OUG 55, pentru a transmite situaţia Instituţiei Prefectului.

viata-libera.ro

  • 3 weeks later...
Posted

"Ordonanţa traseiştilor", date oficiale. Cum au migrat aleşii locali din judeţul Galaţi

* Deşi parteneri în coaliţia de guvernare, PSD a lovit în partidul lui Eugen Durbacă, care a pierdut mai mulţi membri datorită OUG 55

Aşa cum era de aşteptat, partidele aflate la guvernare au avut cel mai mult de câştigat prin Ordonanţa de Urgenţă care încurajează migraţia aleşilor locali. PSD şi UNPR au atras cei mai mulţi membri, iar 39 de aleşi şi-au părăsit partidele care i-au susţinut pentru a deveni independenţi. Cel mai puţin afectat de OUG 55, din sfera partidelor aflate în opoziţie, este PNL.
Instituţia Prefectului a finalizat centralizarea datelor transmise de către secretarii Consiliului Judeţului şi consiliilor locale, iar vineri a fost ultima zi în care prefecturile din ţară trebuiau să transmită mişcările de trupe politice la Bucureşti.

Cine a cules "roade" şi cine a avut de pierdut

Conform informaţiilor furnizate de Prefectura Galaţi, PSD a înregimentat, aşa cum v-am şi anunţat în urmă cu câteva săptămâni, cinci primari din judeţul Galaţi, trei viceprimari (din partea PP-DD, PDL şi PNL), 55 de consilieri locali şi 17 supleanţi pe listele de consilieri locali. UNPR a atras de partea sa un vicepreşedinte din Consiliul Judeţului (Marian Vicleanu, fost PP-DD-ist), doi consilieri judeţeni ai PP-DD, împreună cu şase supleanţi, un primar al PNL (Marius Stan), 26 de consilieri locali (17 PP-DD, patru PDL, doi PRM, unul PSR şi doi PNL), dar şi 15 supleanţi.
PNL a atras de partea sa un consilier judeţean din partea PC (Cristian Dan Neicu), 21 de consilieri locali (printre care se numără membri ai PSD, PP-DD şi PC), precum şi doi supleanţi de pe listele de consiliu local. PC a atras şase consilieri locali (cinci din PP-DD şi unul din PRM) şi un supleant. PDL a pierdut pe bandă rulantă membri de partid şi nici nu a reuşit să atragă noi membri, cu excepţia a trei consilieri PP-DD. Pe PLR au pariat, graţie OUG 55, patru consilieri locali şi un supleant.

Aproape 40 de aleşi au optat pentru a deveni independenţi

Nu mai puţin de 39 de aleşi din judeţul Galaţi, printre care se numără şi cei cinci consilieri judeţeni - Simona Daniela Hapeci (PP-DD), Emil Ţuicu (PNL), Petrişor Potec (PDL), Aurel Zamfir (PDL) şi Nataliţa Buruiană (PC) - au ales să devină independenţi. Pentru a fi independenţi au mai optat doi membri supleanţi de pe lista Consiliului Judeţului şi un supleant pentru Consiliul Local.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Senatorii au votat "ordonanţa traseiştilor". Aleşii migratori pot răsufla uşuraţi

Primarul Marius Stan, dar şi ceilalţi primari din judeţ, precum şi consilierii locali şi judeţeni care au schimbat macazul politic pot răsufla uşuraţi. Senatul a votat, astăzi, 9 decembrie, legea de aprobare a OUG 55 privind migraţia aleşilor locali. Trebuie spus, însă, că, nici dacă senatorii ar fi respins legea, migratorii nu erau în pericol să-şi piardă mandatele.

“Având în vedere că OUG nr. 55/2014 privind reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală şi-a produs efectele, respingerea ei de către Parlament nu producea consecinţe juridice. Cei care, în baza prevederilor ei, au trecut la un alt partid nu şi-ar fi pierdut mandatele”, ne-a declarat prof. Liviu Coman Kund.

viata-libera.ro
 

Posted

Ordonanţa de Urgenţă 55 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională

Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL.

Parlamentul va trebui să reglementeze, printr-o lege de respingere, măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă, respectiv ce se va întâmpla cu mandatele aleşilor locali care au migrat la alte partide, au declarat pentru MEDIAFAX judecători CC.

  • 10 months later...
Posted

Marius Stan ar putea fi readus în PNL cu forţa... legii

* Primarul UNPR Marius Stan riscă să ajungă în subordinea lui Nicuşor Ciumacenco, principalul său adversar la Primărie * Consiliul Local Galaţi ar putea pierde un sfert dintre aleşi, iar în tot judeţul peste 150 de consilieri migratori pot rămâne fără mandate

 

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, ar putea fi nevoit să părăsească nu doar şefia organizaţiei municipale a UNPR, unde a fost „uns” de ministrul Gabriel Oprea, ci şi partidul cu totul, pentru a reveni în PNL, pe care l-a părăsit. Cum? Prin înlăturarea efectelor OUG 55, care i-a permis edilului şi celorlalţi aleşi locali să migreze politic fără a-şi pierde mandatul. Stan şi-ar pierde astfel nu doar carnetul UNPR, ci şi majoritatea din Consiliul Local, pe care şi-a creat-o graţie ordonanţei. Şi asta deoarece toţi cei şapte aleşi care îl susţin şi-ar pierde mandatele.

Toate acestea s-ar întâmpla dacă amendamentele la legea de respingere a Ordonanţei de Uurgenţă nr. 55, care a dat liber la traseism, votate marţi de către Comisia Juridică din Senat ar fi aprobate de către plenul acestei camere decizionale. Amendamentele cu pricina prevăd, negru pe alb, că primarii migratori revin în partidele din care au plecat, iar consilierii locali şi judeţeni îşi pierd mandatele.
Iată cum s-ar aplica aceste prevederi la Galaţi.

Pe mâna liberalilor, înapoi la PNL

Ca o ironie a sorţii, Marius Stan ar ajunge din nou în PNL chiar pe mâna liberalilor. Mai exact, amendamentul potrivit căruia „prin efectul legii, primarul şi preşedintele consiliului judeţean redobândesc calitatea de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales”, aparţine PNL. Revenind în rândul liberalilor, Marius Stan ar ajunge coleg de partid cu principalul său fost şi actual contracandidat la Primăria Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco. Mergând cu scenariul mai departe, Stan va fi într-o situaţie chiar mai delicată: primarul va fi doar simplu membru PNL, în vreme ce Nicuşor Ciumacenco este copreşedinte al organizaţiei municipale, din care Stan va face parte, deci îi va fi şef pe linie politică.
Şi mai interesantă ar fi situaţia copreşedintelui organizaţiei judeţene a PNL Galaţi, Victor Paul Dobre. Acesta i-ar avea în partid pe principalii competitori la funcţia de primar al municipiului Galaţi: Ciumacenco şi Stan! Şi, cum se spune, ar avea de unde alege... chit că Nicuşor Ciumacenco a fost desemnat candidatul PNL la primărie...   

Consiliul Local Galaţi, zgâlţâit din temelii

"În cel mult şapte zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentei legi, consiliile judeţene, respectiv consiliile locale se vor întâlni într-o şedinţă extraordinară pentru a lua act, prin hotărâre adoptată prin vot deschis, de încetarea mandatelor consilierului judeţean, respectiv local care, în temeiul OUG 55, a optat pentru apartenenţa la un alt partid politic decât cel al cărui membru era la data la care a fost ales sau care a optat pentru statutul de independent”, prevede un amendament la legea de respingere a OUG 55. La Galaţi, vizaţi ar fi Marian Alexandru, Monica Dascălu, Ilie Gheţu şi Victor Malinovici, migraţi de la PP-DD la UNPR, Cristian Dima, plecat de la PNL la PLR şi acum ALDE, dar şi Gigel Caliga şi Alin Mihai, care au părăsit PNL, respectiv PDL, pentru a deveni independenţi.

Cine va depune jurământul în locul lor e greu de spus. Conform legii ar trebui să fie următorii supleanţi pe lista de candidaţi a partidului/alianţei din partea căreia au candidat migratorii. De pildă, în locul lui Dima şi Caliga ar intra în Consiliul Local Laurenţiu Ichim (PNL) şi Costel Fluture (PC, acum ALDE). Iar în locul lui Mihai Alin, care a fost în PDL, ar putea veni o membră UNPR, Andreea Naggar, pentru că, la alegerile din iunie 2012, PDL şi UNPR au candidat împreună în Alianţa pentru Progres. Unde mai pui că mulţi dintre supleanţii aceştia fie nu mai sunt deloc în partid, fie au migrat şi ei! Încurcă-i drace!
Nu doar Marius Stan, ci şi primarii din Târgu Bujor, Pechea, Tuluceşti, Priponeşti şi Bălăşeşti ar fi nevoiţi să se întoarcă în partidele din care au plecat. Iar 155 de consilieri locali şi opt consilieri judeţeni şi-ar pierde mandatele.

viata-libera.ro
 

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.