Jump to content

Recommended Posts

Posted

Amnistiere fiscală pentru toţi bugetarii

Plenul Senatului a extins, luni seară, amnistierea fiscală de la personalul din învăţâmânt la toţi bugetarii care au obţinut venituri de natură salarială constatate a fi nelegale prin rapoartele Curţii de Conturi sau alte instituţii de control, aceştia fiind exoneraţi de la restituirea sumelor.  Senatorii au adoptat în plen un amendament care a extins aplicabilitatea unei propuneri legislative care prevedea iniţial scutirea de la restituirea sumelor din venituri salariale, constatate nelegale, de la cadrele didactice la întregul personal bugetar. Amendamentul propus de Comisia pentru muncă a făcut ca Guvernul să-şi schimbe poziţia iniţială, împotriva propunerii legislative, într-una în favoarea actului normativ.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, prezentă la dezbateri, a susţinut propunerea legislativă, menţionând că măsura ar fi o reparaţie pentru bugetari. Plumb a evitat să precizeze în cadrul dezbaterilor care este impactul bugetar al iniţiativei legislative.

Propunerea legislativă, formulată de senatorul Liviu Pop, se referea iniţial la scutiri aplicate profesorilor din trei localităţi din judeţul Hunedoara, fiind retrimisă în Parlament de preşedintele Traian Băsescu, care a reclamat printre altele faptul că legea este discriminatorie aplicându-se doar persoanelor din anumite localităţi. Ulterior, iniţiativa legislativă a fost amendată de senatorii din Comisia de muncă, măsura amnistierii fiind aplicată tuturor bugetarilor.

În dezbateri, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a reclamat faptul că amendarea în acest mod a propunerii legislative ar putea ridica vicii de constituţionalitate.

Iniţiativa a fost adoptată cu 122 de voturi ”pentru” şi două abţineri, urmând ca decizia finală să fie luată de Camera Deputaţilor.

Posted

Amnistia fiscală, pe înţelesul tuturor. Trei milioane de euro, mită electorală pentru bugetarii gălăţeni

* La nivelul CJ Galaţi şi al Primăriei Galaţi, peste 400 de salariaţi vor scăpa de restituirea sporurilor ilegal încasate, aşa cum au fost ele stabilite de Curtea de Conturi * În total, e vorba de sume de peste trei milioane de euro, majoritatea făcând obiectul unor litigii în instanţă * Odată cu marea masă a simplilor funcţionari, au fost amnistiaţi şi directorii care „din greşeală” au încasat prime, indemnizaţii, sporuri şi salarii nesimţite

Guvernul a extins „amnistia fiscală”, menită iniţial să aducă o reparaţie punctuală unor categorii sociale, la întreg aparatul bugetar. Este un cadou electoral care aruncă la coş rezultatele controalelor Curţii de Conturi, interferează cu deciziile judecătoreşti şi încurajează practici incorecte în gestionarea sistemului administraţiei publice. Unde mai pui că, dintr-un foc, toată clica politică de directori ce au jefuit visteria publică scapă, dintr-un condei, de problemele cu legea. Iată în cele ce urmează cum se traduce, fie şi parţial, amnistia fiscală la nivelul judeţului Galaţi.

Sporuri pentru salariaţii CJ Galaţi

La nivelul CJ Galaţi, pe „lista neagră” a Curţii de Conturi se aflau sporurile salariale acordate celor 150 de salariaţi, prejudiciul fiind estimat, în urma unor controale de audit din 2013, la aproximativ 770.000 de lei (adică în jur de 175.000 de euro). Asta înseamnă, în medie, mai bine de 51 milioane de lei vechi de salariat.
Cum s-a ajuns la aceste sume? "În anul 2012 şi în trimestrul I al anului 2013, entitatea a efectuat plăţi mai mari decât nivelul stabilit potrivit prevederilor legale în vigoare la data plăţii (cinci la sută pentru anul 2012 şi 2,5 la sută pentru trimestrul I din anul 2013), reprezentând drepturi salariale pentru personalul propriu, prevăzute în Contractul/Acordul colectiv de muncă valabil la nivelul entităţii”, se preciza în raportul Camerei de Conturi Galaţi.

Dată fiind situaţia, din dispoziţia preşedintelui CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, în februarie au fost constituite trei comisii pentru a stabili cine şi cât urma să returneze din sumele imputate de Curtea de Conturi. La începutul lui martie, au fost semnate primele dispoziţii care vizau măsura reţinerii salariale pentru angajaţi. Pe lista celor care urmau să restituie din sumele plătite se aflau atât funcţionari fără roluri marcante în aparatul adiministrativ, cât şi membri ai structurilor de conducere, precum Constantin Cristea, directorul executiv al Direcţiei de Patrimoniu, Lucean Mihalcea, directorul executiv al Direcţiei Economie şi Finanţe, Costel Fotea, county managerul Consiliului Judeţului. Sumele urmau să fie recuperate în maximum 36 de luni, însă chiar din momentul înaintării primelor dispoziţii de reţineri salariale, sindicatele din cadrul instituţiei au anunţat că le vor ataca în instanţă.

Indemnizaţii de milioane la Primăria Galaţi

La Primăria Galaţi, situaţia era şi mai „albastră”. În urma controalelor efectuate, Camera de Conturi a catalogat drept ilegale sporuri, suplimente, prime, indemnizaţii acordate salariaţilor în valoare de nu mai puţin de 12,8 milioane de lei (adică în jur de 2,9 milioane de euro). Aici e vorba de mai multe decizii ale Camerei de Conturi, din perioada 2009-2012, decizii care însă au fost pur şi simplu ignorate în perioada în care la conducerea muncipalităţii s-a aflat primarul Dumitru Nicolae.

Aşa se face că, în 2013, în raportul de audit pe anul 2012 s-a ajuns la un întreg capitol al Deciziei emise de organul de control care se referă la recuperarea acestor sume. De exemplu, printre plăţile nelegale se numără 433.000 lei acordaţi ca spor pentru condiţii grele de muncă (spor de calculator) şi spor pentru condiţii vătămătoare de muncă (septembrie 2011-2012). Asta este însă puţin faţă de suma de 5.640.579 lei imputată pentru plata sporului pentru condiţii vătămătoare de muncă (ianuarie 2010 - august 2011) şi a sporului de calculator (septembrie 2008 - august 2011), a stimulentelor acordate în anul 2011 cu titlul de restanţă pentru perioada 2009 - 2010, precum şi a stimulentelor acordate persoanelor care la momentul efectuării plăţilor nu erau în relaţii contractuale de muncă cu Primăria.

Cele mai consistente suplimente financiare au fost acordate, potrivit Curţii de Conturi, în 2009 - an în care, coincidenţă, au fost alegeri prezidenţiale, când s-a ajuns la 6.538.271 lei, sume pentru sporuri care mai de care, de la cele de calculator, de confidenţialitate, de mobilitate până la sporuri pentru procurarea unei ţinute decente, indemnizaţii de hrană şi refacerea capacităţii de muncă. Curtea de Conturi mai are pe listă şi 165.700 de lei, indemnizaţii de conducere de care au beneficiat în anii trecuţi unii funcţionari.
Una peste alta, cu toate imputările Curţii de Conturi, 269 de funcţionari din Primărie ar fi trebuit să returneze sume cuprinse între 3.000 şi 18.000 lei. Teoretic, sumele ar fi trebuit să fie recuperate până la sfârşitul anului 2013, dar şi de această dată s-a ajuns la un şir întreg de procese.

Şi primăriile din judeţ au sporurile lor

Nici Primăria Tecuci nu a scăpat de controalele Curţii de Conturi. Aici se afla în joc mai „modesta” sumă de 151.785 de lei, reprezentând sporuri acordate ilegal, potrivit Curţii de Conturi, ca indemnizaţie de hrană, sporuri de dispozitiv şi condiţii vătămătoare, spor de calculator, acordate în anul 2009.
Nici prin comune nu au fost socotelile în regulă. De exemplu, la Fârţăneşti, Curtea de Conturi a constatat că, în 2009, s-au acordat sporuri salariale, fără bază legală, în valoare totală de 7.000 lei. Este vorba despre un spor cu valoare de 10 la sută din salariu - plătit unor funcţionari ai primăriei şi angajaţi ai unei şcoli din comună, „pentru suprasolicitare nervoasă şi vizuală”.
La Măstăcani s-a constatat acordarea în condiţii nelegale de stimulente de 9.551 de lei către cinci salariaţi, dar Curtea de Conturi a mai constatat că, în anul 2011, s-a plătit suma de 12.787 lei, reprezentând indemnizaţii de şedinţă pentru consilierii locali, în perioadele în care aceştia nu au participat la şedinţele ordinare ale consiliului local şi nu au avut activitate în cadrul comisiilor de specialitate.

Directori beneficiari ai amnistiei fiscale

Printre cei care vor scăpa, se pare, de restituirea unor drepturi salariale se numără şi foşti directori care au încasat prime grase, chiar dacă societăţile lor erau departe de a sta pe roze. De exemplu, Curtea de Conturi a pus în evidenţă faptul că, deşi Apaterm a avut o evoluţie economică dezastruoasă, directorul George Cubasa s-a ales în 2009 cu o premiere de 95.408 lei, aferentă rezultatelor pe 2008. Mai mult, inspectorii financiari au stabilit că ar mai trebui recuperată suma de 48.008 lei, reprezentând obligaţii la bugetul general consolidat plătite de către societate, deşi acestea ar fi trebuit să fie plătite de fostul director. Prin urmare, în total, lui George Cubasa i se imputau 143.416 lei, acest litigiu fiind, desigur, mutat în instanţă.

Un alt caz cu rezonanţă privitor la primele încasate de directorii din societăţile publice este cel al directorului Administraţiei Pieţelor, Eugen Zaharia. Curtea de Conturi a stabilit că, în perioada ianuarie - decembrie 2012, i s-ar fi plătit acestuia o remuneraţie lunară care depăşea nivelul prevăzut de lege pentru funcţia de viceprimar. La asta s-ar adăuga şi alte sporuri nelegale, precum 25 la sută pentru vechime, 50 la sută indemnizaţie de conducere, plus o primă de 2.425 lei, aprobată de primarul Galaţiului, plus tichete de masă, plus tichete cadou.

Dar poate că nici una din situaţiile de mai sus nu o întrece pe cea de la AFDJ Galaţi. Curtea de Conturi a constat că directorii AFDJ Galaţi au încasat, în perioada 2007 - 2008, prime în condiţii nelegale în valoare de 1.038.600 lei! Printre plăţile considerate ca nelegale se numărau primele lunare încasate de Teodor Iulian Gheorghe (102.000 lei), Cornelia Petre (77.600 lei), Florinel Mihalache (59.400 lei), Cristian Şendrea (47.100 lei), Radu Mihail Rus (42.600 lei), Melania Vecinu (34.600 lei) şi Ionel Malenda (2.150 lei). La capitolul prime anuale, 30.000 lei ar trebui recuperaţi de la Teodor Iulian Gheorghe, 20.000 lei de la Cornelia Petre şi câte 10.000 lei de la Mihalache, Rus şi Vecinu. După cum ne declara zilele trecute actualul director al AFDJ Galaţi, Valerică Anghel, procesele privind recuperarea acestor sume de bani sunt încă pe rolul instanţei.

Problemă de sistem, tratată electoral

Un fenomen general legat de sporurile ilegale acordate angajaţilor din instituţiile publice este acela că, practic, toate au fost contestate în instanţă. Procesele sunt lungi şi, deşi instanţele nu fac în general decât să întărească concluziile inspectorilor financiari, rata de recuperare a prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi este greoaie şi are o valoare mai degrabă simbolică. Amnistia fiscală instituită de Executiv printr-o „banală” Ordonanţă de Urgenţă nu face decât să inducă mai multă confuzie, să suspende aplicarea unor legi şi astfel să interfereze într-un mod nepermis cu puterea judecătorească.

S-ar fi cuvenit, poate, o dezbatere mai aprofundată a subiectului, într-un cadru parlamentar, dar şi al societăţii civile, pentru că amnistia fiscală bagă în aceeaşi oală şi funcţionari care, poate, într-adevăr, ar merita condiţii financiare mai bune, dar sunt menţinuţi într-o stare de complicitate/obedienţă prin aceste sporuri la limita legii, cu persoane din funcţii de conducere, care nu au avut nici un scrupul în a-şi acorda „din greşeală” beneficii materiale ce nu lasă loc de îndoială asupra rapacităţii cu care au înţeles să spolieze banul public. Şi într-un caz, şi în altul e vorba, în ultimă instanţă, de o problemă de sistem, ce necesită soluţii de sistem. „Amnistia fiscală”, ale cărei norme de aplicare nu rămâne decât să aşteptăm să le vedem, nu riscă, din păcate, decât să perpetueze o practică ce s-a dovedit toxică pentru administraţia publică.

viata-libera.ro

Posted

Pai, in cazul asta, macar sa dea afara toata Curtea de Conturi, ca si-asa aia isi bat gura degeaba degeaba, saracii - vine Guvernul si se p**a, la propriu, pe munca lor.

Posted

@riaji

Nu e chiar asa. Curtea (ta) de conturi descopera "greseli" dupa ani si ani de zile. Erau si pe forum niste postari - au gasit in 2013-2014 niste gauri din 1990 si anii urmatori.

Pe de alta parte, multe categorii de bugetari au contracte colective de munca semnate cu ani de zile in urma, vizate de Prefectura, pe care, dupa ani si ani de zile, o institutie se trezeste sa le declare ilegale, total sau in parte. Angajatii "bugetari", in 99% din cazuri nu sunt vinovati de situatia creata. Crezi ca un chirurg are habar de cum se aplica zecile si sutele de acte normative din domeniul salarizarii? Sau un pensionar (in domeniul pensiilor, desigur)? Sau un profesor? Sau un functionar public de la un ghiseu? Sau, sau, sau...

Posted (edited)

Da, tin minte ca am mai avut odata discutia despre nea` Afanase si cum a dormit el in front 20 de ani cu curu-n brate la cine trebuia. Postarea mea era o gluma vis-a-vis de inutilitatea rapoartelor Curtii, in conditiile in care nu e nimeni care sa vrea sa mai faca ceva in privinta asta.

Dar.. ilegal inseamna ilegal si masuri ar trebui luate fata de cei care au gresit - asa e normal si moral. Nu vorbim de cazurile cu medici, profesori si ce mai vrei tu sa bagi in cei 99% ai tai, care de fapt sunt vreo 50%, daca e sa ne holbam mai bine la situatiile din teren (primarii, Prefectura, consiliul judetean, RA-uri si alte societati din subordinea primelor 3, AFDJ, APDM, adica cam peste tot unde-si vara coada mai usor si mai infect politicul, pe unde fug mai rapid banutii etc). Iar cei care au gresit sunt cei care si-au dat singuri, in primul rand, care au luat decizia: aia trebuie adusi cu tot cu banuti de acasa.

Edited by riaji
Posted

Amnistia fiscală s-a aprobat! 1.000 de pensionari gălăţeni beneficiază de ea

Parlamentul a aprobat astăzi, legea privind amnistia fiscală, prin care, potrivit ministrului Muncii, vor fi scutiţi de plata datoriilor către stat circa 20.000 de mame, 50.000 de pensionari şi 25.000 de bugetari. Este vorba despre persoane nevinovate care au primit de la stat drepturi băneşti mai mari decât s-ar fi cuvenit (pensionari cărora li s-au calculat în plus pensiile, mame care au încasat salarii şi ajutoare de creşterea copilului etc) şi care, până ieri, ar fi trebuit să restituie aceste sume, deşi nu din vina lor le primiseră! Legea adoptată astăzi în Parlament mai prevede ca persoanele aflate în astfel de situaţii, care au restituit, deja, statului, sumele primite în plus, vor primi banii înapoi, însă eşalonat, pe o perioadă de cinci ani calendaristici începând de la data de 1 ianuarie 2015 prin plăţi anuale egale.

Denumită de parlamentarii PNL drept „pomană electorală”, iar de premierul Victor Ponta, drept „un act de justiţie socială”, legea nu face altceva decât să consfinţească un lucru absolut logic (dar, până mai ieri, nereglementat de stat!): faptul că niciun român nu trebuie să plătească pentru greşeala unui funcţionar public. Din păcate, până la adoptarea acestei legi, au fost cazuri disperate în care pensionari care au aflat că au de restituit statului pensii calculate greşit şi-au pus capăt zilelor, de frică!

Datorită amnistiei fiscale, la nivelul judeţului Galaţi, din totalul celor 1.600 de pensionari cu debite către stat, 1.000 vor fi scutiţi să mai achite datoriile. Totuşi, datoriile acestor pensionari faţă de stat (datorii de care, acum, vârstnicii sunt„“iertaţi”) reprezintă doar un sfert din suma pe care alţi 600 de pensionari vor trebui, totuşi, să o restituie statului, întrucât aceştia au primi pensii mai mari din culpă comună (a lor şi a funcţionarilor).

Potrivit Casei Judeţene de Pensii Galaţi, „La nivelul judeţului Galaţi sunt în evidenţă un număr de 1.600 debite, însumând un prejudiciu total constatat de 10.700.000 lei, din care un număr de aproximativ 1.000 debite în valoare de 2.000.000 lei intră sub incidenţa aplicării legii de scutire la plată aflată în procedură legislativă. Nu fac obiectul scutirii de la plată un numărul total de 615 debite, reprezentând un prejudiciu constatat de aproximativ 8.700.000 lei, întrucât au drept cauză culpa debitorului, inclusiv cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariilor. Cauzele care intră sub incidenţa legii de scutire de la plată sunt generate de interpretarea neunitară a prevederilor legale, urmând a fi definite şi precizate prin normele de aplicare a acestui act normativ”.

presagalatibraila.com

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.