Jump to content

Casele vechi de pe Mihai Bravu, demolate bucată cu bucată


dcp100168

Recommended Posts

Casele vechi de pe Mihai Bravu, demolate bucată cu bucată

Două case foarte vechi de pe strada Mihai Bravu, chiar gard în gard cu fosta clădire a Comisiei Europene a Dunării, actuala Bibliotecă Judeţeană, au intrat în circuitul obişnuit al dezmembrării cărămidă cu cărămidă. Mi le-a arătat autorul unor cărţi despre clădirile de patrimoniu din Galaţi, profesorul de istorie Valentin Bodea, care susţine salvarea vechilor clădiri, chiar şi a celor care nu au un stil arhitectonic preţios, dar au o istorie sau întregesc zona.

De altfel, ne mirăm că brăilenii au putut accesa fonduri europene pentru reabilitarea vechilor clădiri, iar noi nu putem să păstrăm un stil unitar pe o stradă istorică, care în veacul XIX se chema Mihai Bravu şi pe tronsonul actualei Al. I Cuza. Vor răsări case de beton în loc şi adio fonduri UE!

În fotografii puteţi vedea cum arată casa de pe strada Mihai Bravu nr. 18 acum, în prag de demolare, şi ce impozantă arăta ea lângă biblioteca alăturată, bombardată, în 1917. Dacă şi biblioteca ar fi fost lăsată să fie prădată, ce-am mai avea azi?

Istoricul a observat că, dacă iniţial proprietarul caselor de la nr. 18, respectiv 20, a pus pază, la un moment dat au dispărut şi paznicii şi frumosul gard din fier forjat. Sâmbătă, în timp ce nişte „întreprinzători” răscoleau prin casa de la nr. 20, căutând se pare lemn, alţii, opriţi în drum cu căruţa cu PET-uri recuperate, ni s-au adresat respectuos, cerându-ne aprobare să ia cărămidă şi ce s-o mai găsi. Oamenii sunt săraci şi puşi pe treabă, nu ca autorităţile, astfel încât nu ne îndoim că vor desăvârşi demolarea.

Profesorul spune că aici a locuit în celălalt veac avocatul G. H. Macri, iar imobilul apare într-o fotografie din 1917, cu sediul CEE bombardat de aviaţie. Firidele de la intrarea în ambele imobile şi o coloană cu capitel doric, stilizată, de la nr. 20, spun că proprietarii iniţiali au fost greci, mai crede profesorul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hoţii de fier vechi atacă în plină zi, după ce au „cucerit” două case pe Mihai Bravu

* Proprietarul s-a trezit că nişte indivizi puşi pe furat au intrat în curte nestingheriţi, în plină zi

În timp ce casele vechi de-un secol de pe strada Mihai Bravu, de la numerele 18 şi 20, despre care abia am scris, case retrocedate şi lăsate fără pază, sunt furate cărămidă cu cărămidă, un perete pe jumătate dărâmat ajută acum hoţii să escaladeze şi să „atace” o casă neabandonată, însă vecină cu cea de la numărul 20, deşi are intrarea tocmai prin liniştita Alee mică, alee care începe din Mihai Bravu şi este paralelă cu strada Basarabiei. L-am găsit, încă afectat de cele întâmplate, pe Ciprian Mătăsaru, proprietarul din Aleea mică nr. 5, o căsuţă cochetă, dar nu luxoasă, construită în 1958: tocmai dăduse nas în nas cu câţiva bărbaţi intraţi prin gard în curtea sa! Era terorizat de această agresiune în plină zi. Cine ştie ce s-ar fi putut întâmpla, cu atâţia inşi în faţă, poate şi înarmaţi cu ceva, dacă ar fi fost noapte.

De fapt, hoţii au venit şi altădată, suindu-se pe un zid surpat al casei abandonate, îndoind tabla gardului şi strecurându-se în curte. Proprietarul mi-a arătat cum, specializaţi, tâlharii au baricadat uşa care dă în spatele casei, dotată cu vizor, dar care, blocată de ei cu o scândură, îi ferea astfel de surpriza de a fi luaţi pe nepregătite de către proprietari.

Poliţia nu are resurse

Omul n-a fost acasă când s-a dat prima spargere, probabil sâmbătă noapte. „Duminică n-am observat să fi lipsit ceva” – au spart magazia, hoţii erau pretenţioşi, voiau lucruri scumpe, nu fleacuri bătrâneşti. „Am îndreptat ce mi-au boţit, am reparat gardul, am luat lucrurile mai de suflet, că mare lucru ne e aici în magazia lui tata socru. Soţia mi-a spus că or să revină, eu n-am crezut, dar astăzi dimineaţă (luni. n.n.) când am venit, la ora 10,00, ei erau aici! Am strigat la ei până să deschid, că te fâstâceşti în situaţii de astea, şi au dispărut!”

Terorizat, omul a sunat la Poliţie: „Am sunat la Secţia 1. Mi-au spus că ei nu pot veni, că nu au maşini şi să vin eu. Cum să las uşa vraişte?! Au spus însă: Nu putem veni”. Şi, oricum, nu putea merge cu amprentele hoţilor la el! Disperat, gălăţeanul a sunat atunci la 112 şi imediat a fost sunat înapoi de la secţia de Poliţie: „Nu ţi-e ruşine?! Te joci cu apelurile la 112? Vrei amenzi?! Dacă ai făcut sesizarea la noi aşteaptă, sau vino încoace”. S-a dus. „Ca să-mi spună până la urmă că hoţii sunt un flagel al societăţii. Vorbeau frumos. Mi-au spus: „N-avem cum să-l stârpim: legea spune că trebuie să fie cercetaţi în stare de libertate, le dăm drumul iar…”

Gălăţeanul spune că i se trage de la cele două case în proces de dispariţie: „Pot să zic ce am pe suflet? Firma care a cumpărat casele naţionalizate nu şi-a respectat datoria şi dreptul de proprietar: să îngrădească spaţiul! Au băgat cea mai bună „maşină de demolat”, ca să nu plătească probabil demolarea caselor şi să poate construi apoi altceva. Până nu s-a deschis calea la cele două imobile, hoţii nu m-au călcat niciodată! În Mihai Bravu au luat porţile metalice cu tot cu lanţ, apoi au început să se uite prin jur!” „Cucerirea” celor două imobile, din care se cară mereu materiale de construcţie, a deschis astfel un „front” larg hoţilor: „S-au urcat la vecinul de la prima casă, sus pe acoperiş, să se uite în curţi. l-au văzut vecinii din partea cealaltă. Au furat şi de pe la ei fiare vechi. Dar e vorba de securitatea imobilelor şi securitatea noastră, până la urmă!”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Pericol public lângă Biblioteca ”V.A. Urechia”

Ai poftă de citit? Na o cărămidă-n cap! Sună a umor negru, dar pericolul este cât se poate de real şi ne-a fost sesizat nu doar de simplii cetăţeni, cititori ai Bibliotecii „V.A.Urechia”, ci şi de directorul acestei instituţii de cultură, Zanfir Ilie.

Vom începe cu mesajul, însoţit de fotografii, pe care l-am primit ieri la redacţie de la un gălăţean îngrijorat de pericolul la care se expun oamenii pe strada Mihai Bravu. „Clădirile care apar în imagini şi care sunt într-o stare foarte proastă sunt chiar lângă Biblioteca "V.A.Urechia", bibliotecă frecventată zilnic de sute de persoane. Zi de zi trec prin dreptul acestor clădiri şi mă întreb de ce sunt încă "în picioare" şi cum de nimeni nu ia nicio măsură pentru a le demola şi a preveni producerea vreunui accident. Poate cei care trec zilnic pe acolo ştiu situaţia, însă un copil venit pentru prima data la bibliotecă poate să nu observe acele ruine care ar putea oricând să se prăbuşească peste el. Am văzut că au încercat să delimiteze zona cu o bandă, pentru a restricţiona accesul, însă acea bandă nu rezistă prea mult din cauza persoanelor care o rup, pentru a mai aduna cărămizi sau leme pentru foc. De asemenea, prăbuşirea repetată de cărămizi afectează şi noul trotuar”, ne-a semnalat cititorul.

Situaţia gravă a fost pusă pe tapet şi la o recentă şedinţă a Consiliului Local, de către directorul bibliotecii, Zanfir Ilie, care i-a cerut primarului Marius Stan să ia măsuri: „Domnule primar, mă confrunt pe strada Mihai Bravu cu o problemă deosebită. Sunt două imobile revendicate şi s-au găsit binevoitori să le «ajute» foarte mult şi îmi creează mari probleme privind securitatea oamenilor care circulă pe stradă şi vin la bibliotecă. V-aş ruga, pentru că este în competenţa Primăriei, să chemaţi proprietarul şi să-i puneţi în vedere să ia măsuri. La început a avut maşină de pază şi nu erau probleme, acum, însă, cei care nu au alte lucruri de făcut vin… A căzut plafonul cu totul şi peretele se dărâmă în partea dinspre curtea bibliotecii”, a atras atenţia managerul.

În replică, primarul Marius Stan i-a spus că a reţinut problema, dar că, din păcate, Primăria nu poate decât să trimită Poliţia Locală pentru a-i amenda pe proprietari. De asemenea, noul Cod Fiscal îi permite Primăriei să stabilească pentru clădirile neîngrijite, neprotejate, un impozit de cinci ori mai mare.

În consecinţă, dacă aveţi poftă de cărţi, fiţi cu băgare de seamă să nu primiţi şi o cărămidă în cap!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.