Jump to content

Administrator de asociaţie judecat pentru o delapidare de 800.000 de lei


dcp100168

Recommended Posts

Război între locatari şi administratorul unei asociaţii

De mai bine de opt ani, o asociaţie de proprietari din Ţiglina II se chinuie cu disperare, dar fără succes, să rezilieze contractul cu administratorul * Datoriile asociaţiei depăşesc deja 250.000 de euro, adică mai mult de 1000 de euro de fiecare apartament!

Asociaţia de proprietari numărul 251 este situată în cartierul Ţiglina II. Cei 230 de proprietari din cadrul acestei asociaţii sunt datori către Apaterm încă din anul 2003. Conform  Primăriei Galaţi, suma totală datorată se ridică la 1.114.309 lei, din care 371.655 de lei penalităţi. Atât în 2007, cât şi în 2009, municipalitatea a făcut verificări acolo, găsind  numeroase nereguli. Încă din anul 2005, mai mulţi proprietari au încercat să-l schimbe pe administratorul asociaţiei, însă, din anumite motive tehnice, acest lucru nu a fost posibil. Ultima încercare, soldată tot cu un eşec, a avut loc acum circa o lună.

Cascadorii râsului cu legea-n mână

Proprietarii au vrut să urmeze exact Legea 230/2007, însă de la teorie la practică e o cale lungă. "A existat o adunare generală, în urma căreia s-a luat decizia schimbării administratorului. S-au urmat paşii legali, s-a semnat şi un tabel prin care proprietarii erau de acord cu această schimbare. De asemenea, se alesese şi un alt preşedinte de asociaţie. Drept urmare, pe 18 martie, administratorului ar fi trebuit să îi înceteze contractul de muncă", a explicat unul dintre proprietari, Felicia Radu.
Pe de altă parte, Mihaela Sururgiu, administratorul despre care este vorba, nu a fost deloc de acord cu schimbarea sa din funcţie."A doua zi s-a dus la ITM, a dat declaraţii în fals, a schimbat încadrarea destituirii sale şi nu a fost de acord cu desfacerea contractului de muncă", a mai declarat proprietarul.
Motivul pentru care anumiţi proprietari şi-au dorit schimbarea administratorului ţine de faptul că acesta a procedat incorect în mai multe situaţii şi, în plus, ar fi făcut falsuri grosolane. "Avem apa caldă tăiată din decembrie. Cu toate acestea, administratorul a facturat apa caldă. Mai mult, eu personal am contract individual cu societatea de distribuţie a gazului, însă ea mi-a facturat gazul la pauşal", ne-a spus Mihaela Mărăşanu.
Noul preşedinte al Asociaţiei de proprietari, Constantin Petroşel, a explicat că fraudele merg mult mai departe. "Am angajat un expert contabil pentru a vedea cu exactitate cât de departe s-a mers. Din câte ştiu eu, datoriile sunt în valoare de aproape opt miliarde de lei vechi. Ea nu a vrut să ne pună la dispoziţie nici nouă, dar nici Poliţiei actele financiar contabile", ne-a spus acesta.

Administratorul se apără

Mihaela Surugiu susţine că modul prin care a fost destituită este absolut ilegal şi, mai mult, Constantin Petroşel nu ar trebui să nu aibă niciun drept să vorbească în numele Asociaţiei de proprietari 251. Mai mult, aceasta spune că încasează banii asociaţiei într-un mod absolut legal şi că va contesta în instanţă legalitatea modului prin care s-a decis destituirea sa. De asemenea, ea recunoaşte că a fost controlată de către oficialii Primăriei Galaţi în două rânduri, dar că aceştia au constatat inadvertenţe numai în ceea ce priveşte calculul penalităţilor.

Primăria promite noi controale

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, Asociaţia 251 a fost verificată în două rânduri, găsindu-se nereguli de fiecare dată. "Era de datoria preşedintelui de asociaţie să-i informeze pe proprietari despre nereguli. Din păcate, abia acum vedem că această comunicare nu a avut loc", a spus acesta. "Mă tem că nu este singura asociaţie de proprietari cu astfel de probleme din Galaţi. Acolo, dar şi în alte asociaţii unde există suspiciuni de fraudă trebuie efectuate controale de mare profunzime şi acurateţe. Primăria Galaţi va demara foarte curând astfel de controale", a mai continuat Mihai Costache.

viata-libera.ro


 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Fost administrator al unei asociaţii de proprietari, judecat pentru o delapidare de peste 800.000 de lei

Fostul administrator al asociaţiei de proprietari 251 din Galaţi, Mihaela Surugiu, a fost trimis recent în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi pentru delapidare şi înşelăciune în formă continuată, judecătorii stabilind acum câteva zile că instanţa a fost legal sesizată, iar cercetarea judecătorească poate începe în acest caz.

Femeia este acuzată că nu a mai plătit furnizorii de utilităţi din 2003, motiv pentru care Apaterm a oprit apa caldă, iar Apă Canal a stabilit un program pentru furnizarea apei reci. După numirea unui nou administrator la asociaţia de proprietari 251, au ieşit la iveală motivele pentru care furnizorii de utilităţi au sistat sau restricţionat furnizarea serviciilor. În gestiunea asociaţiei apare o lipsă de 800.000 de lei, reprezentând suma ce ar fi trebuit plătită către Apaterm şi Apă Canal, la care nu s-au calculat penalităţi. În urma unor manevre numai de ea ştiute, Mihaela Surugiu a încasat în paralel bani pentru întreţinere de la locatarii care nu ştiau că fusese demisă, motiv pentru care s-a ales cu o doua plângere penală la Poliţie.
Judecată în libertate
Nu a durat mult până când fostul administrator al asociaţiei de proprietari 251 a dispărut din peisaj cu arhiva administraţiei, ce a fost recuperată ulterior de oamenii legii. Interesant de amintit este că, în ciuda prejudiciului substanţial, Mihaela Surugiu este judecată în libertate, nefiind stabilită nici măcar o măsură restrictivă de drepturi împotriva sa. Necunoscuta în momentul de faţă este dimensiunea exactă a prejudiciului creat asociaţiei 251, paguba urmând să fie stabilită cel mai probabil în urma unei expertize contabile. Noua conducere a asociaţiei de proprietari 251 a reuşit să obţină o reeşalonare a datoriilor către Apaterm şi Apă Canal, dar nu ştie dacă va mai reuşi să recupereze, măcar în parte, prejudiciul creat de fostul administrator şi mai ales când se va putea întâmpla acest lucru.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Un fost administrator de asociaţie care încasa bani de la locatari şi după ce fusese demis va presta muncă în folosul comunităţii la Psihiatrie

Mihaela Surugiu, fostul administrator al asociaţiei de proprietari 251 din Galaţi, a ajuns în boxa acuzaţilor pentru delapidare şi înşelăciune în formă continuată. Femeia este acuzată că nu a mai plătit furnizorii de utilităţi din 2003 pentru asociaţia de proprietari 251 din Galaţi pe care o administra la acel moment, motiv pentru care Apaterm a oprit apa caldă, iar Apă Canal a stabilit un program pentru furnizarea apei reci. 

După numirea unui nou administrator la asociaţia de proprietari, au ieşit la iveală motivele pentru care furnizorii de utilităţi au sistat sau restricţionat furnizarea serviciilor. În gestiunea asociaţiei apărea o lipsă de peste 400.000 de lei, reprezentând suma ce ar fi trebuit plătită către Apaterm şi Apă Canal, la care nu s-au calculat penalităţi. Ulterior s-a descoperit că Mihaela Surugiu a încasat în paralel bani pentru întreţinere de la locatarii care nu ştiau că fusese demisă, motiv pentru care s-a ales cu o doua plângere penală la Poliţie. Nu a durat mult până când fostul administrator al asociaţiei de proprietari 251 a dispărut cu arhiva administraţiei, ce a fost recuperată ulterior de poliţişti.

Interesant de amintit este că, în ciuda prejudiciului substanţial, Mihaela Surugiu a fost judecată în libertate, nefiind stabilită nici măcar o măsură restrictivă de drepturi împotriva sa. Noua conducere a asociaţiei de proprietari 251 a reuşit să obţină o reeşalonare a datoriilor către Apaterm şi Apă Canal, dar nu ştie dacă va mai reuşi să recupereze prejudiciul creat de fostul administrator.

Judecătoria Galaţi l-a condamnat pe fostul administrator la un an şi 8 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării şi l-a trimis să presteze 90 de ore de muncă în folosul comunităţii, la Spitalul de Psihiatrie ”Elisabeta Doamna” din Galaţi. Mihaela Surugiu a fost obligată şi să restituie peste 400.000 de lei către asociaţia de proprietari 251 din Galaţi, în contul prejudiciului pe care l-a provocat. Verdictul judecătorilor nu este definitiv, putând fi atacat la instanţa superioară.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Pe 27 februarie, Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe fostul administrator la un an şi 8 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării şi l-a trimis să presteze 90 de muncă în folosul comunităţii la Spitalul de Psihiatrie ”Elisabeta Doamna” din Galaţi. Mihaela Surugiu a fost obligată şi să restituie peste 400.000 de lei către asociaţia de proprietari 251 din Galaţi, în contul prejudiciului pe care l-a provocat. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.