dcp100168 Posted February 1, 2008 Posted February 1, 2008 Muzica înseamnă viaţa* "Oricine poate cânta la vioară, dar depinde cum", mărturiseşte violonistul Daniel Podlovschi ‑ Când aţi concertat pentru prima dată la Galaţi? ‑ După Iaşiul în care m‑am născut, Galaţiul este al doilea oraş în care am concertat, în 1957. Păstrez o amintire extraordinară acelui concert, cu o sală arhiplină, cu o orchestră simfonică foarte bună. Am avut un succes foarte mare, mi‑aduc aminte că am dat vreo patru bisuri... Şi de atunci, în fiecare an, cât a dăinuit acea orchestră simfonică, am continuat să vin la Galaţi. ‑ În afară de activitatea de solist, sunteţi şi profesor... ‑ Ambele activităţi le desfăşor cu aceeaşi dragoste şi plăcere. Dacă aplauzele sunt o hrană sufletească pentru artist, în cea de‑a doua calitate mă bucur de recunoaşterea ca profesor de către unele instituţii de învăţământ superior ‑ Ovidius din Constanţa, Universitatea Transilvania din Braşov şi Academia de Muzică din Bucureşti. Cu aceeaşi dragoste ca şi în solistică, mă ocup asiduu de viitorii violonişti şi ţin foarte mult la realizarea unor performanţe violonistice superioare. Mă bucur, de asemenea, că vreo zece violonişti din Filarmonica "George Enescu" sunt foşti studenţi de‑ai mei. Am concertmaiştri în toată lumea, am un fost student profesor la Londra. Este o recunoaştere şi o mulţumire sufletească a mea, pentru că elevii sunt o investiţie: muncesc foarte serios pentru ei şi rezultatele sunt pe măsură. ‑ Ce va cuprinde concertul de la Galaţi? ‑ Este o primă audiţie. M‑am gândit să fac un concert cu foştii şi cu actualii mei elevi Bogdan Gogoncea, care este un absolvent de câţiva ani, în prezent instrumentist în orchestra Filarmonicii "George Enescu", Iulia Sava şi Emanuel Vardianu ‑ elevi ai Liceului de Artă "D.Cuclin". Sperăm să fie un concert frumos. Toţi trei sunt laureaţi ai multor concursuri. Va fi un Concert Bach Vivaldi, aşadar, un concert de muzică preclasică, nu va fi nevoie de dirijor, voi încerca să conduc eu ansamblul şi soliştii. În program avem Concertul dublu pentru vioară şi oboi, în do minor, care este scris, iniţial, pentru două clavecine, care se poate cânta vioară‑oboi sau două viori, o lucrare inedită; apoi va fi Concertul în Mi major de Bach, unde voi fi solist; Concertul dublu de Bach, în re minor şi, la sfârşit, Concertul pentru patru viori de Vivaldi. ‑ Ce proiecte urmează, în 2008? ‑ Foarte multe şi diverse: pe 12 februarie am la Ateneu Concertul de Octete cele două Octete, de Mendelsohn şi Schubert, extraordinar de grele, dar de o frumuseţe fantastică. După care urmează concerte prin ţară, discuri pe care vreau să le scot, chiar şi aceste două Octete vrem să le păstrăm pe disc, ca să rămână. Apoi concursuri, naţionale şi internaţionale, turnee prin străinătate, ce putem să ne aranjăm fiecare şi o viaţă de familie soţia mea, Liana Podlovschi urmează să aibă şi ea, pe 12 martie, un recital ‑ cântece şi arii de dragoste, la Ateneu, cu doamna Popovciuc, de la Galaţi. ‑ Cum aţi defini muzica? ‑ Pentru mine muzica înseamnă însăşi viaţa. Este o hrană sufletească fără de care nu cred că aş putea continua. Vorbeam şi cu soţia şi spuneam că dacă n‑am avea această pasiune cred că am muri. Atât timp cât poţi să cânţi şi să studiezi, cât eşti în plenitudinea fizică şi psihică, poţi să continui. Fără muzică ne‑am simţi pustiiţi sufleteşte. ‑ Ce este absolut necesar pentru a atinge performanţa în muzică? ‑ Le spun elevilor mei ce‑mi spunea maestrul meu, Avachian: este un sac cu calităţi din care, dacă lipseşte una, nu poţi să ajungi în vârful piramidei. Şi le mai dau un exemplu. Ai un metru; foarte mulţi parcurg 50 de centimetri, până la 65 din 100 rămân 10. Apoi mai rămân doi, trei, şi ultimii centimetri sunt aproape inaccesibili. Nimeni nu ajunge la perfecţiune. Oricine poate cânta la vioară, dar depinde cum. Pentru performanţă e nevoie de o muncă extraordinară. Fără un studiu minim de patru‑cinci ore pe zi nu eşti în formă concertistică, nu ai cum. Foarte mulţi învaţă tehnică de stânga, de dreapta, frazare, dar în momentul în care le spui: cântă!, nu o pot face dacă nu au şi ceva ce nu le dă decât Dumnezeu ‑ această căldură şi expresie şi încă ceva, absolut necesar, temperamentul. Aşadar, astă‑seară, la ora 18,00, la Teatrul Muzical "Nae Leonard", vă invităm la un Concert Bach ‑ Vivaldi, avându‑i protagonişti pe maestrul Daniel Podlovschi şi pe elevii săi.http://www.vlg.sisnet.ro/index.php?page ... l&id=21771
Recommended Posts