Jump to content

Anul şcolar începe fără manuale la clasa I şi a II-a


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Anul şcolar începe fără manuale la clasa I şi a II-a

* Inspectoarea generală susţine că, potrivit unor surse din Ministerul Educaţiei, cărţile şi CD-urile şcolare vor sosi cel mai devreme pe 1 octombrie

Situaţie fără precedent în învăţământul românesc. Anul acesta, elevii claselor I nu vor mai avea pe bancă, în prima zi de şcoală, tradiţionalul Abecedar şi nici Matematica, aşa cum se obişnuieşte din generaţie în generaţie de copii, care şi-au primit de fiecare dată darurile mai mult decât necesare pentru începutul vieţii de şcolar. Nici elevilor de clasa a II-a nu li se vor da cărţile după care vor învăţa în acest an şcolar.

Chiar dacă ministrul Remus Pricopie încă mai anunţa chiar şi la sfârşitul săptămânii trecute că mult lăudatele manuale digitale vor ajunge pe băncile elevilor până la începutul anului şcolar, cadrele didactice, directorii şi inspectorii şcolari şi-au luat gândul că le vor mai primi şi nici nu înţeleg pe ce se bazează afirmaţiile mai marelui Educaţiei.

Inspectoarea generală Mioara Enache susţine că s-a interesat la minister de soarta manualelor şi că i s-a spus că acestea nu vor ajunge în şcoli mai devreme de 1 octombrie, întrucât, chiar dacă se vor rezolva contestaţiile, nu mai există timpul fizic necesar pentru ca acestea să ajungă pe băncile elevilor.

Generaţia de sacrificiu

Elevii mici nu vor avea nici măcar cărţi vechi, aşa cum au primit anul trecut, când, deşi se schimbase programa, ministerul nu a reuşit să schimbe şi manualele. Şcolarii care intră anul acesta în clasa a II-a sunt cei care s-au obişnuit cu experimentele şi haosul încă de când au păşit prima dată peste pragul şcolii. Ei sunt prima generaţie care a prins controversata clasă pregătitoare, ei au învăţat anul trecut după programă nouă şi manuale vechi şi tot ei vor intra anul acesta în clasa a II-a fără să aibă cărţi deloc.

Licitaţie cu cântec şi suspiciuni de evaziune fiscală

Este pentru a nu ştiu câta oară când Ministerul Educaţiei dă dovadă de incapacitate de organizare şi neprofesionalism. Deşi ar fi trebuit ca toate aceste operaţiuni legate de implementarea manualelor digitale să se desfăşoare din timp, începerea licitaţiei a fost tărăgănată şi s-a făcut în ultimul moment. Era clar că ar putea apărea contestaţii din partea celorlalte edituri, ceea ce s-a şi întâmplat, întreg calendarul fiind dat peste cap.

Pe 4 august, Ministerul Educaţiei Naţionale anunţa lista editurilor care au câştigat licitaţia pentru noile manuale, tipărite şi în format digital, pentru clasele I şi a II-a. În acelaşi comunicat, reprezentanţii promiteau că, în zece zile, vor urca pe www.manuale.edu.ro modelele cărţilor şcolare pentru ca învăţătorii să-şi poată alege şi comanda materialele după care vor lucra la clasă. Chiar şi fără să fi apărut contestaţiile, timpul era destul de scurt pentru derularea tuturor procedurilor.

Manualele pentru Matematică şi explorarea mediului, dar şi cele de Comunicare în limba română ar trebui să fie editate de SC CD Press SRL şi de Grup Media Litera SRL, Grup Editorial Litera SRL şi SC SIVECO România SA. Şaptesprezece edituri au contestat licitaţia, acuzând editurile câştigătoare de dumping. Apoi au făcut şi plângere la DNA, considerând că procedurile au fost fraudate. În prezent, doar o singură contestaţie a fost respinsă, pentru celelalte răspunsul întârziind să apară.

Între timp, la una dintre firmele care au câştigat licitaţia - SIVECO - se desfăşoară percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani.

"În peste 30 de ani, nu m-am confruntat cu o asemenea situaţie"

Am discutat şi cu învăţătorii, care s-au arătat îngrijoraţi că nici măcar nu ştiu cum arată manualele după care vor învăţa elevii lor. "Nu ştim ce va fi. E clar că nu vom avea manualele digitale pe 15 septembrie. Nu ştim ce le vom pune elevilor pe bănci, cum vom putea respecta frumoasa tradiţie a Abecedarului din prima zi de şcoală", ne spune directoarea de la Şcoala nr. 28, Camelia Bucşă. Aceasta susţine că speră ca învăţătorii să afle cum vor proceda de la consfătuirile la care vor participa în cursul acestei săptămâni.

Inspectorul de specialitate pentru învăţământul primar, Teodor Ştefănică, nu este nici el optimist în privinţa apariţiei manualelor prea devreme: "În primele săptămâni nu vor fi probleme, pentru că sunt programate recapitulările. Într-adevăr, e un deficit la start, dar sperăm să recuperăm şi să nu se lungească mai mult. Fiecare învăţător îşi va găsi modalităţile sale de lucru cu alte suporturi de text, fişe preluate din materialele auxiliare care au apărut deja pe piaţă", consideră inspectorul şcolar, care recunoaşte că în cei peste 30 de ani de carieră nu a trecut printr-o asemenea situaţie, ca elevii să nu aibă cărţi în prima zi de şcoală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Învăţătorii gălăţeni caută soluţii, în lipsa manualelor

* Cum şcoala trebuie să înceapă, guvernanţii i-au lăsat pe învăţători să se descurce după imaginaţia lor şi buzunarele părinţilor

Anul şcolar care tocmai va începe va intra în istorie ca fiind primul, după o foarte lungă perioadă de timp, în care elevii claselor I şi a II-a nu vor avea manuale pe bănci. Ceea ce ar fi trebuit să însemne debutul digitalizării învăţământului românesc s-a transformat într-un ruşinos fiasco, pentru că Ministerul Educaţiei nu s-a apucat din timp de treabă.
Deşi sperau ca măcar pe 1 octombrie cărţile să ajungă la elevi, oamenii şcolilor vor avea de aşteptat. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis trei contestaţii şi, parţial, alte şase, legate de modul în care s-a desfăşurat licitaţia. CNSC a decis să se facă o reevaluare a ofertelor de manuale peste zece zile, deci abia în 21 septembrie vor fi reluate procedurile de licitaţie, după care va mai curge ceva timp până la tipărirea cărţilor şcolare.

Învăţătorii recurg la artificii, ca să nu se prelungească vacanţa

"Va fi un început de şcoală trist. M-am tot gândit ce să le pun învăţăceilor mei pe bănci, dacă nu avem manuale. Ce simbol al şcolarităţii? Bomboanele şi baloanele fără manuale le vor da de înţeles că au venit la petrecere, nu la şcoală. M-am gândit să le cumpăr carnete de note. Dar le vor deschide şi vor vedea pagini albe. E greu. Voi suplini prin poveşti, prin crearea unei atmosfere frumoase. Vom descărca demo-ul de pe site-ul unde SIVECO îşi promovează manualul şi le voi spune că vom începe aventura cunoaşterii alături de albinuţă, mascota din Abecedar. Prima zi de şcoală din clasa I trebuie să lase o amintire frumoasă. Elevii nu au nicio vină că nu sunt manuale”, ne spune învăţătoarea Camelia Rusu, de la Şcoala Nr. 12.

Colega sa, Corina Rânceanu, susţine că va suplini lipsa manualelor prin multă căldură sufletească şi cu poveşti frumoase, deşi e conştientă că va urma o perioadă grea, în care va trebui să inventeze fişe pentru a putea lucra cu elevii. Se va respecta programa, este concluzia generală.
Alţi învăţători au avut curajul să recunoască faptul că salvarea lor va veni de la părinţi şi de la caietele auxiliare pe care aceştia s-au oferit deja să le cumpere. „Ne pare rău că anul şcolar începe aşa. Vom găsi însă soluţii de avarie, pentru că ne-am obişnuit să fim puşi în asemenea situaţie. Dascălii îşi vor face treaba la catedră, pentru că şcoala trebuie să înceapă, nu vom sta două săptămâni sau o lună în vacanţă”, ne spune şi directoarea de la Colegiul „C. Negri”, Andra Ionescu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Manualele pentru clasele I şi a II-a nu ajung în şcoli mai devreme de 1 decembrie

Conform informaţiilor primite de la inspectoarea general-adjunctă Diamanta Bulai, manualele pentru clasele I şi a II-a vor ajunge în şcoli cel mai devreme pe 1 decembrie. "Învăţătorii pot folosi la clasă formatul pdf pe care-l găsesc pe site-ul www.manuale.edu.ro", susţine adjuncta ISJ. Aceasta a mai declarat că şcolile au trimis deja comenzile care vor ajunge la Ministerul Educaţiei şi apoi la edituri. "Sunt în jur de 25.000 de cărţi comandate pentru clasa I şi a II-a, la matematică, limba română şi limba engleză".

La matematică de clasa I, cele mai multe comenzi s-au făcut pentru SC Art SRL, urmată de CD Press şi Intuitext. La clasa a II-a, la matematică, cei mai mulţi dintre învăţătorii gălăţeni au optat pentru Intuitext, apoi pentru SC Art SRL şi pentru CD Press.

La comunicare în limba română la clasa a II-a, cele mai multe comenzi s-au făcut pentru manualul de la SC Art SRL, urmat de Intuitext şi de CD Press.

La limba engleză, preferate la ambele clase au fost manualele de la SC Uniscan Grup Educaţional.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Manualele digitale au ajuns la Inspectoratul Şcolar Judeţean

* Săptămâna viitoare începe distribuirea lor către şcoli

O parte dintre cele aproximativ 25.000 de manuale digitale destinate elevilor gălăţeni din clasele I şi a II-a (cu excepţia Abecedarului) a ajuns, în sfârşit, la Inspectoratul Şcolar Judeţean, după două luni şi jumătate de la începerea anului şcolar, ne-a informat inspectoarea generală Mioara Enache. Aceasta susţine că, până la sfârşitul săptămânii, editurile vor trimite toate cărţile comandate.

"Vom face un grafic şi vom începe distribuirea manualelor către toate unităţile şcolare, începând de marţi, întrucât luni, săptămâna viitoare, este 1 Decembrie şi este zi liberă. Vom face tot posibilul ca aceste cărţi să ajungă cât mai repede cu putinţă la elevi", ne-a declarat inspectoarea generală, Mioara Enache.

Abecedarul - un vis prea îndepărtat

Singura carte care nu va ajunge la "bobocii" de clasa I este şi cea mai importantă - Abecedarul. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a cerut Ministerului Educaţiei, la sfârşitul săptămânii trecute, reevaluarea tuturor ofertelor pe care editurile le-au depus pentru Abecedare. Acest lucru înseamnă că manualele au şanse mici să mai ajungă în acest an şcolar la elevi. După această nouă reevaluare, procedura ar putea fi contestată iar şi iar, într-un joc de-a şoarecele cu pisica.

Printre altele, Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a concluzionat că preţul prea mic oferit de câştigători este suspect. Un preţ de 4,7 lei nu poate să acopere standardele de calitate pentru două cări şi două CD-uri, au considerat editurile contestatare, iar CNSC le-a dat dreptate.

Ministerul Educaţiei va constitui o nouă comisie care va reevalua toate ofertele pentru Abecedar, în termen de 25 de zile. „Va fi reanunţată lista câştigătorilor, iar în cazul în care nu vor fi noi contestaţii se vor urma paşii care au fost făcuţi şi cu celelalte manuale digitale pentru clasele I şi a II-a”, spun reprezentanții MEN.

„Până şi pe vremea lui Creangă”

Cadrele didactice care predau anul acesta la clasa I susţin că este absurd ca alfabetizarea elevilor de clasa I să se facă fără tradiţionalul Abecedar. „Ne străduim să le punem la dispoziţie fişe, pentru că vechile Abecedare, chiar dacă MEN a cheltuit degeaba bani pentru retipărirea lor, nu sunt conforme cu programa. Nu ne ajută. E inadmisibil ce se întâmplă. Până şi pe vremea lui Creangă exista măcar un abecedar la clasă", ne-a spus un cadru didactic de la Şcoala Nr. 12.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.