Jump to content

Ministerul Apărării lasă Spitalul Militar fără bani


dcp100168

Recommended Posts

Ministerul Apărării lasă Spitalul Militar fără bani

* În unitatea sanitară de pe strada Traian sunt internaţi anual peste 12.000 de pacienţi * Spitalul Militar se află în topul preferinţelor gălăţenilor

Cu un conflict militar care ne bate iminent la graniţă şi cu mii de gălăţeni care au nevoie de asistenţă medicală, Direcţia medicală din cadrul Ministerul Apărării Naţionale a luat recent o decizie care ar putea falimenta Spitalul Militar „Dr. Aristide Serfioti”.

Cum fostului comandant al spitalului, colonelul doctor Virgil Drăgănescu, i-a expirat prelungirea anuală de contract în luna septembrie a.c., pe postul rămas astfel vacant a fost numit, prin ordin de la Bucureşti, doctorul Cornel Forţu. Funcţia ocupată până în prezent de dr. Forţu, cea de director medical, a rămas astfel fără titular, ordinul venit de la Bucureşti neaducând nicio precizare în privinţa unei eventuale ocupări a acesteia.

Activitate îngheţată

Fără director medical, comitetul director al spitalului nu va mai putea lua vreo hotărâre, indiferent de natura acesteia. Pentru ca orice decizie să fie valabilă şi să devină aplicabilă ar fi nevoie şi de semnătura directorului medical. Mai mult, unitatea sanitară nu va mai putea face nici contractările necesare pe servicii medicale cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti şi, prin mijlocirea acestei instituţii, cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Decizia venită de la Bucureşti este valabilă până la sfârşitul lunii februarie, anul viitor. Dacă cei responsabili nu vor reveni asupra ei şi nu vor aduce modificările necesare, atunci spitalul va întâmpina greutăţi foarte mari în a asigura serviciile medicale către pacienţi, pentru că nu vom mai primi banii necesari”, ne-a declarat dr. Marcela Dragomir, medic coordonator al Compartimenului de Primiri Urgenţe al spitalului.

Victime colaterale

Doctorul Virgil Drăgănescu s-a aflat la conducerea Spitalului Militar din Galaţi pentru o perioadă de sapte ani. În tot acest timp, unitatea sanitară a fost modernizată din toate punctele de vedere.

Deşi scopul primar al spitalului este acela de a deservi pacienţii proveniţi din stucturile de apărare şi de ordine publică, mai mult de jumătate dintre pacienţi provin dintre civili. Astfel, ordinul venit de la Bucureşti îi afectează inevitabil şi pe mulţi dintre gălăţeni.

Pe cele aproximativ 200 de paturi din spital sunt internaţi anual peste 12.000 de pacienţi. Peste jumătate dintre ei sunt civili. Lor li se adaugă bolnavii veniţi la Urgenţe (dintre care unii rămân internaţi, iar alţii merg acasă, după ce sunt consultaţi, investigaţi şi trataţi) precum şi persoanele tratate de către medicii din Ambulatoriul Integrat al spitalului.

Alături de Spitalul CFR, Spitalul Militar se află în topul preferinţelor gălăţenilor.

Galaţiul rămâne fără soluţie de rezervă

Deoarece pentru cei aproape 250.000 de locuitori ai municipiului Galaţi autorităţile nu au reuşit încă să facă un spital municipal, Spitalul Militar reprezintă şi o soluţie de rezervă în cazul în care la Spitalul Judeţean ar izbucni o infecţie intraspitalicească (nosocomială). Astfel, dacă o secţie ar intra în carantină, pacienţii ar putea fi transferaţi la Militar, unde ar putea fi trataţi în continuare. Dacă însă spitalul de pe Traian va rămâne fără finanţare, soluţia de rezervă ar dispărea automat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Situaţia incertă de la Spitalul Militar a fost rezolvată

Faptul că Spitalul Militar "Aristide Serfioti" a rămas fără o persoană care să ocupe funcţia de director medical nu perturbă cu nimic activitatea instituţiei şi nu îi afectează în niciun fel pe pacienţii care se tratează aici, a ţinut să precizeze purtătorul de cuvânt al unităţii, col. ec. Gabriel Cojocaru.

Poziţia oficială a conducerii spitalului vine după ce un ordin sosit în urmă cu aproximativ două săptămâni de la Direcţia Medicală din Ministerul Apărării Naţionale îl numea la conducerea unităţii sanitare pe doctorul Cornel Forţu, cel care până în acel moment deţinea prin împuternicire funcţia de director medical. Doctorul Forţu l-a înlocuit astfel pe doctorul Virgil Drăgănescu.

Pentru că directiva venită de la Bucureşti nu făcea însă vreo referire şi la persoana numită să preia scaunul de director medical, acest post a rămas vacant. Apăruseră astfel temeri printre angajaţii spitalului că viitoarele contracte-cadru încheiate cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (CASAOBSNAJ) nu ar fi putut fi validate, fără semnătura directorului medical. Într-o astfel de situaţie, spitalul ar fi rămas în scurt timp fără fondurile necesare pentru a funcţiona.

"Nici înainte ca ordinul de numire să vină de la Bucureşti nu exista o persoană care să ocupe funcţia de director medical. Exista doar o persoană împuternicită în această funcţie. Prin rămânerea vacantă a postului, pacienţii gălăţeni nu vor avea de suferit în niciun fel", ne-a declarat col. Gabriel Cojocaru.

Pe cele aproximativ 200 de paturi din spital sunt internaţi anual peste 12.000 de pacienţi, peste jumătate dintre ei fiind civili. Astfel, în vreme ce o parte dintre bani vin către spital de la CASAOBSNAJ, restul, aferenţi tratamentelor acordate pacienţilor civili, provin din contractul încheiat între CASAOBSNAJ şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.