Jump to content

Un alpinist gălăţean în Cordilierra Blanca


dcp100168

Recommended Posts

Un alpinist gălăţean în Cordilierra Blanca

Trei alpinisti romani vor pleca, luni, spre America de Sud, unde isi propun sa cucereasca varful Artesonraju (5.999 m) din muntii Cordilierra Blanca, care fac parte din Anzi. Marian Anghel (Galati), Radu Hera (Bucuresti) si Cristi Dobre (Galati) vor decola pe 16 iunie in directia Peru, Cordiliera Blanca, potrivit site-ului Rucksack.ro. Cei trei alpinisti romani spun ca obiectivul principal al acestei expeditii este ascensiunea varfului Artesonraju (5.999m), supranumit si "Paramount peak", deoarece este considerat varful care a stat la baza realizarii siglei cunoscutelor studiouri americane. Pentru aclimatizarea organismului, ei vor urca mai intai, pe parcursul a doua saptamani, pe alte doua varfuri, Vallaunaraju (5.780 m) si Pisco (5.760 m). Varful Artesonraju va fi incercat pe ruta clasica: fata sud estica (D+, 800m, 45-55 grade inclinatie). Intoarcerea in tara a celor trei alpinisti este programata pentru prima jumatate a lunii iulie.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ascensiune reuşită în Peru

Marian Anghel - pe vârful Artesonraju

Pe 5 iulie, o echipă alcătuită din doi alpinişti români, Marian Anghel (Galaţi) şi Radu Hera (Bucureşti), a reuşit ascensiunea peretelui sud-estic al vârfului Artesonraju (6.025 m) din Cordillera Blanca - grup montan ce face parte din Anzi (America de Sud), situat în partea nordică a statului Peru, aproape de coasta Oceanului Pacific. Acest vârf mai este cunoscut şi sub numele "Paramount Peak", întrucât a stat la baza realizării faimoasei sigle a studiourilor americane de film.

"Peretele sud-estic a fost urcat din 16 lungimi de coardă, în zece ore şi coborât în patru ore, în rapel şi descăţărare", ne spune Marian Anghel. Cu o cotaţie D/D+ (adică un grad foarte ridicat de dificultate), principalul obstacol al traseului a fost, după cum ne explică alpinistul gălăţean, "anduranţa, căţărarea spre 6.000 de metri altitudine făcându-se pe o pantă de 55 grade înclinaţie, la doi pioleţi, cu asigurare exclusiv la ancore de zăpadă. Ultimele două lungimi de coardă au fost urcate pe gheaţă, cu asigurare în tehnica Abalakov". Pentru aclimatizare, alpiniştii români au urcat alte două vârfuri din Cordillera Blanca: Vallunaraju (5.686 m), faţa sud-vestică, dificultate PD- şi Pisco (5.752 m), faţa sud-vestică, dificultate PD.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25573

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Primul român care a cucerit vârful Artesonraju din Cordillera Blanca

Marian Anghel a ajuns de pe malul Dunării pe faimoase culmi muntoase. Recent, pe 25 martie, a escaladat vârful Ladovy din munţii Tatra, făcând parte din singura echipă care a învins muntele în ziua respectivă. Pasiunea pentru munte l-a făcut să depăşească orice obstacol. A învins frigul, viscolul, teama de avalanşă şi a reuşit să cucerească cele mai înalte vârfuri muntoase, printre care amintim Cordillera Blanca şi Munţii Tatra, Kackar, Alpii Francezi, Caucazul Central. Prima dată a urcat pe munte la vârsta de 12 ani pe vârfurile Moldoveanu şi Negoiu, iar mai târziu a început să facă escalade atât pe cont propriu, cât şi împreună cu colegii de liceu şi facultate. Face alpinism din 1992, iar din 1995 căţărare. O altă pasiune a sa, evident tot legată de munte, este schiatul. Este iniţiator al stilului de căţărare ecologic (clean climbing) şi autorul Codului etic de căţărare în Dobrogea. De asemenea, este primul şi singurul ghid montan profesionist din sud-estul ţării.

A cucerit vârful Artesonraju

Împreună cu alpiniştii Radu Hera şi Cristi Dobre a reuşit să cucerească, în 2008, vârful Artesonraju, 6.025 metri, din Cordillera Blanca. A fost o premieră, la acel moment fiind singurii români care a au ajuns pe vârful respectiv. „Acest vârf este cunoscut şi sub denumirea de <<Paramount peak>> deoarece se spune că a inspirat realizarea faimoasei sigle a studiourilor americane de film, Paramount. Peretele sud-estic l-am urcat din 16 lungimi de coardă, în zece ore şi l-sm coborât în patru ore. Pentru aclimatizare, am mai urcat alte două vârfuri din Cordillera Blanca: Vallunaraju (5.686 metri) şi Pisco (5.752 metri)”, povesteşte alpinistul gălăţean.

Munţii Tatra, un nou succes

Zilele trecute, s-a întors din Munţii Tatra, unde a fost plecat pentru o săptămână, împreună cu o echipă de turişti. Anul acesta, în Slovacia, a avut ca obiectiv ascensiunea Gerlachovsky Stit, cel mai înalt vârf din Carpaţi, precum şi Ladovy Stit, al treilea vârf ca altitudine, după Gerlachovsky şi Lomnicky. Ascensiunea pe Gerlachovsky a durat 19 ore, iar pe cea de pe Ladovy a durat 17 ore. „Spre deosebire de anul precedent, când cantitatea imensă de zăpadă căzută într-o noapte a fost principala problemă, acum am avut temperaturi crescute, din cauza căreia zăpada a fost foarte moale şi exista riscul de avalanşă”, spune Marian. „Rachetele (palete ovale ataşate de talpa bocancilor care împiedică afundarea picioarelor în zăpadă n.n.) au fost de un extrem de mare ajutor. Am făcut căţărare pe gheaţă şi ture pe Velka, Velicka şi Mala Studena Dolina. Noi am fost singura echipă care a atins vârful. Celelalte au renunţat din cauza viscolului şi a vântului puternic ce a pornit în jurul prânzului”, povesteşte alpinistul gălăţean. Pe 23 martie, a atins creasta Gerlachovsky Veza –Gerlachovsky Stit care are 2.610 metri. A renunţat la ultimii 45 de metri, până la vârful principal de 2.655 de metri, din cauza viscolului puternic. „Ca urmare a temperaturilor crescute, am fost nevoiţi să renunţăm şi la cascadele de gheaţă”, spune Marian Anghel.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Marian_Anghel_este_primul_roman_care_a_cucerit_varful_Artesonraju_din_Cordillera_Blanca_0_239376103.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.