Jump to content

Adrian Şerban a revenit din Franţa să-şi facă brutărie la Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Adrian Şerban a revenit din Franţa să-şi facă brutărie la Galaţi

În vreme ce alţi români cu un job respectat şi bine plătit în Franţa nu s-ar mai întoarce în ruptul capului în ţară, Adrian Şerban şi soţia lui, Iulia, au revenit. La trei ani după experienţa lor la Metz, şi-au deschis aici, în inima Galaţiului, o mică afacere tipic franţuzească, într-un domeniu pe care inginerul automatist Adrian Şerban nu şi l-ar fi putut imagina înainte de plecarea în Hexagon - o brutărie artizanală.

Despre familia Şerban aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”. Atunci, protagonista articolului nostru era Iulia, povestind cât de apăsător a fost dorul de ţară în cei trei ani, 2009-2011, petrecuţi la Metz, la graniţa Franţei cu Luxemburg şi Germania. Acolo, Adrian Şerban făcea parte dintr-o echipă de mentenanţă, în cadrul unui combinat, şi se ocupa de automatizări, fiind chemat la tot felul de proiecte care necesitau timp, dar şi în situaţii urgente. „Ni s-a făcut dor de ţară şi am hotărât să ne întoarcem”, ne-a mărturisit Adrian. Şi iată-l, la trei ani după experienţa din Haxagon, oferind Galaţiului un strop de Franţa.

Inginer şi brutar

Adrian Şerban ne-a primit în curtea interioară a micuţei brutării franţuzeşti, unde dimineaţa te poţi delecta cu un mic dejun ca la Paris: o cafea şi un delicios croisant. E îmbrăcat în tricoul negru, personalizat cu logo-ul brutăriei, şi uşor pudrat cu făină. Ai putea crede că e un patron care supervizează munca angajaţilor lui. Asta până observi arsurile simetrice din zona ambelor coate, pe care şi le-a făcut când s-a grăbit să scoată pâinea din cuptor. Pâinea era mai importantă decât pielea lui! Inginerul automatist este brutar! Cum se poate? Simplu, în Franţa, el şi soţia lui s-au îndrăgostit de arta culinară şi nu în ultimul rând de pâinea şi de patiseria franceză. „Bineînţeles că aici ne-au lipsit şi nu am reuşit să găsim o pâine ca acolo. În Franţa, ai posibilitatea să alegi de la o pâine mai ieftină, de la supermarket, până la o pâine de cea mai bună calitate, de la o brutărie artizanală, o afacere de familie, unde ştii că brutarul se scoală la 2-3 dimineaţa şi face pâinea pentru ziua respectivă”, îşi aminteşte Adrian.

„Am început să fac acasă o pâine, cum m-am priceput, după o reţetă de la bunica. Eram foarte mândru de ea şi parcă avea un gust mult mai bun decât ce găseam de cumpărat! Faţă de ceea ce fac acum e jalnică, dacă mă uit la poze! Pe urmă am început să studiez serios şi a devenit o pasiune. M-a prins! Am studiat mult şi am aflat că există pâine şi cu maia de casă, nu numai cu drojdie comercială. Nu folosesc exact metoda bunicii, ci una asemănătoare. Prima dată am crezut că e ceva în neregulă cu mine: sunt inginer automatist şi îmi place să fac pâine, dar am citit că şi în Franţa mulţi ingineri, oameni care activau în domeniul băncilor, s-au lăsat şi s-au apucat de făcut pâine”, spune Adrian.

Muncă gratis în Anglia şi Franţa

Adrian a studiat foarte mult şi s-a pus la punct cu tot procesul de producţie. Îţi poate povesti fascinant despre procedee de malaxare sau despre tipurile de făină şi modul în care au fost obţinute, încât ai putea să juri că e licenţiat în chimie alimentară!
Înainte de a-şi deschide brutăria, a lucrat gratis, pentru brutari din Anglia şi Franţa. „O săptămână am stat în Anglia, undeva la graniţa cu Scoţia şi am făcut tot felul de pâini pe care le-am copt într-un cuptor cu lemne, în curte, ca al bunicii. Pâinea făcută am vândut-o la festivalul mâncării. A fost o experienţă inedită. Apoi am lucrat cu un brutar din Franţa. La 4 dimineaţa eram în brutărie şi făceam baghete”, îşi aminteşte Adrian.

Calitate, nu cantitate!

Spaţiul micii brutării este închiriat, iar pentru dotarea ei a investit 30.000 de euro, pe credit. Făina e adusă din Franţa, cuptorul electric pe vatră e italienesc, dospitorul danez… doar apa şi sarea folosite sunt româneşti. „Vreau să introduc în Galaţi conceputul de brutărie de cartier, în care pâinea nu e făcută la cantitate, ci la calitate, unde brutarul se scoală de dimineaţă şi îţi face pâinea ta proaspătă. Nu păstrez pâine de pe o zi pe alta, încerc să estimez producţia. Nu e fabrică, e brutărie, ceva micuţ, cochet, unde fiecare pâine îţi trece prin mână. Gălăţenii au primit foarte bine brutăria şi au apreciat-o. Şi îmi face o deosebită plăcere să văd oamenii când revin. Da, am adus un colţ de Franţa la Galaţi. Mulţi colegi francezi cărora le-am dat să guste au spus: «Oau, asta e pâine franţuzească!». Nu mai spun de croissanturi, de produsele de patiserie despre care spun că sunt ca la ei acasă! Şi vin şi cumpără de aici, sunt clienţii noştri”, spune Adrian, care dimineaţa, de la ora 6.00 e brutar, între 8,00 şi 16,00 e inginer automatist, iar seara, până târziu în noapte, devine din nou brutar.

De ce o afacere la Galaţi?

„De ce nu?! Trebuie să investim şi în Galaţi. Nu trebuie să lăsăm pe seama autorităţilor totul! Trebuie să luăm frâiele şi să dezvoltăm noi. La Iaşi, un grup de antreprenori locali a făcut un site, «invest in iasi», au căutat investitori. Se întâmpla acum opt ani. Şi, acum, Iaşiul este acolo unde este. Şi în Galaţi se poate face la fel. Avem un potenţial foarte mare, dar trebuie să le arătăm investitorilor că aici pot câştiga”, spune micul întreprinzător.
Sfatul brutarului: Nu renunţaţi la pâine!

„Pentru mine, important este să ofer o pâine de calitate. Am văzut foarte mulţi oameni care au renunţat la pâine, ceea ce nu e bine, deşi sunt mulţi nutriţionişti care recomandă asta. Pâinea are un rol foarte important în alimentaţia de zi cu zi, îţi întăreşte sistemul imunitar. Vorbesc despre o pâine care îţi aduce aport de fibre şi cereale. Nu trebuie să mănânci multă pâine. O felie, două, la o masă, e suficient! Dar să fie o pâine de calitate”, spune Adrian Şerban.
În mica lui brutărie, pâinea cea mai căutată este cea cu seminţe de in, susan, bostan şi floarea soarelui. Nu sunt mai prejos nici pâinea de secară, nici pâinea spelta, dintr-un un grâu care nu a fost modificat genetic şi cu un conţinut mai mic de gluten, pâinea integrală sau pâinea inspirată după pâinea franţuzească ţărănească. O pâine costă între şapte şi zece lei, iar patronul brutăriei spune că firma lui se adresează gălăţenilor cu venituri medii care vor să mănânce sănătos.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Au stat trei ani în Franţa şi s-au întors să deschidă o brutărie în Galaţi

Adrian Şerban, 33 de ani, împreună cu soţia sa au revenit în România după trei ani petrecuţi în Franţa şi au deschis în luna iulie a anului trecut brutăria şi patiseria Pain Vivant din Galaţi, în care au investit circa 50.000 de euro.

„Am locuit trei ani în Franţa. Aco­lo m-am îndrăgostit de pati­seria fran­ţu­zească şi de pâine. Când ne-am întors în ţară mie şi soţiei ne-a lipsit pâinea lor. Am început să fac pâine în casă şi încet a început să mă pasioneze să fac pâine. Într-un final am ajuns să fac pâine cu maia. A devenit un hobby", povesteşte Adrian Şerban, de profesie inginer. El a absolvit Facultatea de Ştiinţe a Calculatoarelor de la Uni­ver­sitatea Dunărea de Jos Galaţi şi un master în strategii poli­tice.

Antreprenorul face singur reţetele, plecând de la câteva reţete pe care le-a învăţat în brutăria din Franţa unde a lucrat.  El afirmă că de la idee până la deschiderea efectivă a brutăriei a durat un an şi jumătate.

„Am vrut să aducem din Franţa conceptul de brutărie de cartier, în care pâinea este vândută acolo unde este produsă. Unde brutarul se trezeşte la trei dimineaţa şi îţi face pâinea ta preferată având astfel ga­ran­ţia prospeţimii“, adaugă Adrian Şerban, care are patru angajaţi în cadrul bru­tă­riei. El afirmă că cea mai mare provocare a fost găsirea unei locaţii care să cores­pun­dă din punct de vedere legal pentru producţie şi vânzare, dar care să aibă şi un vad bun.

De asemenea,  antre­pre­norul spune că produsele sunt mai scumpe faţă de altele din piaţă din cauza cos­tu­rilor ridicate cu materia primă (folosesc făină şi unt franţuzeşti pentru foietaje), a faptului că produsele sunt făcute manual, acestea ridicând costurile de producţie. Un croissant costă 4,5 lei, iar o pâine de 600 gr. costă între 7 şi 10 lei.

„Nu e uşor să vinzi un produs de nişă într-un oraş în care pute­rea de cumpărare este scăzută. Cu toate acestea clienţii noştri sunt mulţumiţi şi avem clienţi noi pe bază de recomandări.“ La patiserie cele mai căutate sunt croissantele cu unt, nonnettes - minibrioşe cu un aluat special cu miro­denii. Dintre produsele de panificaţie „vedeta“ este pâinea cu se­minţe (in, susan, bostan, floarea-soarelui) creată de antre­prenor. „Am trimis şi prin curier pâine la Bucureşti, Tulcea şi Su­ceava.“ Antreprenorul spune că are în proiect să producă mai multe sortimente noi din patiseria franţu­zească.

„Vrem ca anul acesta să vindem cel puţin 300 de produse pe zi“, spune proprietarul Artibrun SRL-D, care adminis­trează brutăria Pain Vivant.

zf.ro/companii

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

S-a întors din Franţa ca să-şi facă brutărie la Galaţi

Inginer ziua, brutar noaptea şi dimineaţa! Este pasiunea unui gălăţean îndrăgostit de Franţa care şi-a deschis o mică afacere în oraşul natal. După trei ani petrecuţi în străinătate şi după lungi căutări pe urmele pâinii de calitate pe care o savurau acolo, soţii Serban şi-au luat fericirea în propriile mâini şi şi-au deschis o brutărie franţuzească în Galaţi. Satisfacţiile au venit rapid.

Au lucrat trei ani în Franţa dar au decis să se întoarcă în locul lor natal, oraşul Galaţi. Nu au regretat niciodată decizia, dar au simţit rapid o mare lipsă – lipsa unei patiserii franţuzeşti şi a calităţii pâinii cu care s-au obisnuit în Franţa. Au tot căutat, au încercat tot felul de opţiuni găsite în brutăriile din oraş. Una singură a reuşit să le satisfacă pretenţiile, într-un concediu petrecut la munte. „În Covasna, calităţii pâinii e foarte bună. Din păcate, la noi procesul de făcut pâine a fost scurtat şi astfel calitatea pâinii are de suferit. În Franţa găseşti bucătării artizanale, micuţe, în care brutarul se scoală dimineaţa şi face pâine pentru ziua respectivă. De exemplu, acolo dacă te duci la ora 7.00, nu mai găseşti pâine, pentru că o pâine de calitate durează să o faci. De astfel de brutării ne-a fost dor când ne-am întors acasă”, ne-a declarat Adrian Şerban.

Pentru a pune capăt chinului, Adrian s-a consultat cu soţia şi au luat o decizie curajoasă – au deschis o brutărie franţuzească în Galaţi. Au început să facă mai întâi acasă pâine, aşa cum s-au priceput, cum au mai găsit reţete, şi, încet încet, microbul brutăriei l-a cuprins iremediabil. Adrian Şerban îşi aminteşte că la început „m-am documentat, am citit foarte mult şi m-a prins şi mai tare. A devenit o pasiune. Ne-am gândit să deschidem o brutărie de acest tip în Galaţi pentru că nu găseam nicio pâine de calitate. Satisfacţia cea mai mare este când clientul cumpără pâine, îi place şi se întoarce. Asta e tot ce contează”. A urmat şi o documentare în străinătate. Pentru început au fost în Anglia, acolo unde au lucrat cu un brutar artizan, timp de o săptămână. Tot ce au lucrat a fost apoi folosit la un festival al mâncării. Dar documentarea nu s-a oprit aici. „Pentru a fi siguri, am lucrat şi într-o brutărie franţuzească, pentru a vedea cum fac faţă unei producţii adevărate”, ne-a explicat Adrian Şerban. Pâinea realizată de gălăţeni este pâinea cu maia. Etapele de realizare a acestei pâini sunt clare - se începe cu hrănirea maielei, care este o apă cu făină fermentată, este lăsată la dospit, după aceea se începe procesul de mixare a ingredientelor, malaxare, se lasă pâinea la dospit, unde e supravegheată, divizare, punere în forme, lăsată iar la dospire şi apoi coacere.

„Toate produsele de patiserie sunt făcute cu unt. Lucrez la reţete să fac şi eclere, am în proiect mai multe produse de patiserie. Deocamdată le luăm uşor. La început, când am deschis, aveam 6 produse de pâine, ceea ce era foarte mult pentru Galaţi, şi două produse de patiserie. Am mai diversificat, am mai băgat patru produse, renumiţii melci, care sunt făcuţi cu foietaj de croissant şi croissantele cu migdale, care sunt specifice regiunii franţuzeşti de unde am făcut parte, specifice unei zone aproape de Germania”, ne-a explicat Adrian Şerban.

Bărbatul îşi aminteşte şi acum ce program infernal avea când a demarat afacerea. „De la 6 la 8 eram brutar, de la 8 la 16 eram inginer şi de la 16.30 la 12 noaptea iar brutar. Acum însă am o angajată care ajută la brutărie, doar supraveghez procesul de coacere, în rest mă ocup de celelalte procese, de frământare, unde e nevoie de putere”, mai spune gălăţeanul. Principala satisfacţie vine de la clienţi. „Sunt clienţi care mi-au zis că aveau probleme cu digestia, cu tranzitul intestinal şi le-a spus că le-a ajutat foarte mult. Beneficii aduse de o pâine de calitate sunt multe. Am descoperit că îţi întâreşte sistemul imunitar, îţi aduce aportul necesar de fibre şi este foarte saţioasă”, ne-a explicat Adrian Şerban.

Pentru că toate produsele folosite sunt franţuzeşti şi drumurile sunt costisitoare, şi preţul pâinii este mai ridicat. Bărbatul asigură clienţii că nu vor regreta investiţia. Aşa cum nu regretă nici el că a renunţat la meseria de inginer pentru cea de brutar, care i-a adus cele mai multe satisfacţii până acum. „Sunt mulţi care au renunţat la jobul lor şi s-au făcut brutari. În SUA ştiu că e un IT-ist care a lucrat la IBM şi care s-a îndrăgostit de brutărie. E o meserie frumoasă, dar dacă nu eşti obişnuit să te scoli de dimineaţă şi nu e o pasiune, e dificil să o duci la bun sfârşit”, a încheiat gălăţeanul.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Un antreprenor din Galaţi: Voi vorbiţi de faptul că nu se găsesc manageri, dar eu nu găsesc oameni care să muncească opt ore pe zi. Ajutoarele sociale sunt prea mari

  • Autor: Adrian Şerban

Vă scriu ca răspuns la articolul dvs. de astăzi, „Drama afacerilor româneşti: avem idei, avem proiecte, avem piaţă, avem bani. Nu avem cu cine să le facem, nu găsim oameni pentru execuţie". În acest articol dvs. vorbiţi de lucruri sfinte şi anume de faptul că nu se găsesc oameni pentru funcţii de execuţie (manageri), leaderi. Eu vreau să vă scriu despre faptul că nu găsesc oameni care să muncească, să se trezească de la 4 dimineaţa şi să lucreze cinstit 8 ore pe zi.

Am o brutărie artizanală în Galaţi şi de 2 luni încerc să găsesc doi oameni pentru producţie. Să nu va închipuiţi că vreau să aibă calificare în domeniu. Tot ce le cer este să vrea să muncească şi să fie la 4:30 dimineaţa în brutărie (pentru că în panificaţie se munceşte în timpul în care toţi ceilalţi dorm şi pentru că pâinea şi produsele trebuie să fie calde atunci când lumea merge la serviciu, la 7:30).

Am dat un anunţ în ziarul local de două luni, iar dacă mă sună o persoană pe zi, mă consider norocos. Dacă mai reuşesc să determin acea persoană să vină la un interviu, deja sunt prea tare.  De celelalte canale de comunicare, precum Facebook, nici nu mai zic.  Vreau să subliniez faptul că nu găsesc oameni care să muncească, să se trezească la 4 dimineaţa şi să muncească cinstit, 8 ore pe zi.

Primele  întrebări sunt legate de salariu şi de program şi chiar dacă le răspunzi, nu mai auzi de ei.  Mai nou întreabă şi de zonă, ca nu cumva să facă mai mult de cinci minute până la muncă. Să nu va închipuiţi că Galaţiul este un oraş prea mare. Cu autobuzul faci lejer dintr-un capăt în celălalt maximum 30 de minute. Ba mai mult dacă pui şi timpul de aşteptare al autobuzului şi alegi să mergi pe jos în schimb ajungi mai repede, faci mişcare şi economiseşti bani (asta deja cred că e o gândire de antreprenor şi nu prea se potriveşte angajatului român).

Eu sunt un caz fericit, deoarece i-am învăţat pe oamenii mei cum să facă pâine, corisante cu unt etc. Cunosc procesul tehnologic. Să găseşti oameni calificaţi care măcar să înţeleagă procesul şi să ştie cum să corecteze dacă de exemplu făină nu are aceleeaşi calitate că data trecută nici nu mai vorbesc.

Am ajuns să nu mai dorm noaptea nu pentru că nu am bani să plătesc salariile şi impozitele, (care pentru un antreprenor român sunt implicite, cine crede că nu va avea de-a face cu ele, mai bine să nu se facă antreprenor), ci pentru că nu am oameni să fac toate produsele pe care ştiu să le fac. Nu mai zic de faptul că trebuie să fac şi cercetare ca să scot produse inovatoare, care nu se găsesc la concurenţă, în oraş.

Prin urmare, îmi preţuiesc foarte tare angajaţii pe care îi am, că săracii trag cât pot că să acopere lipsa oamenilor, iar pe lângă ei trag şi eu de la 5:00 la 8:00 dimineaţa şi de la 16:30 la 23:00, pentru că de la 8:00-16:00 sunt manager de proiect în combinat.

Pe lângă ei, eu mai muncesc cât încă doi oameni şi tot nu reuşim să facem o diversitate mai mare de produse pentru a avea încasări mai mari.

Cu datorii la bancă, cu statul care mă execută imediat dacă nu am plătit pe 25 ale lunii datoriile la buget (chiar dacă asta înseamnă să mă închidă) şi fără oameni cu care să fac treaba pentru a mări încasările, deja astea sunt fiţe pentru mine.

Acum gândesc să închid şi să plec în Franţa la brutarul de la care am învăţat meserie, măcar acolo oamenii apreciază muncă şi valoarea adăugată. Acolo îmi permit să închid brutăria două săptămâni pe an şi să plec la mare.

Pe scurt, din cauza faptului că se da şomaj celor care termină liceul fără să fi muncit măcar o zi în viaţă lor, se dă ajutorul social care este destul de consistent fără să munceşti. Nu mai vrea nimeni să muncească chiar dacă ar câştiga mai mulţi bănuţi. E pe principiul „Mai bine 5.000 la umbră decât 10.000 la soare”. 

În ritmul ăsta, statul nu o să mai aibă de la cine lua impozite, pentru că nu munceşte nimeni, deşi oameni capabili de muncă sunt.

Una dintre soluţii ar putea fi încetarea acordării ajutoarelor sociale, ci doar asigurarea strictului necesar zilnic: o pâine şi o sticlă de apă. În schimb, statul trebuie să îi lase mai mulţi bani în buzunar celui care munceşte, prin impozitul de venit, pentru că el oricum îi va cheltui, iar statul îi va încasa din TVA sau prin consum.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.