Jump to content

Şantiere în şcolile gălăţene, deşi încep cursurile


dcp100168

Recommended Posts

Şcolile gălăţene sunt şantiere în toată regula, deşi peste două zile încep cursurile

* La Colegiul Economic se va învăţa în trei schimburi, iar la Şcoala Nr. 40 elevii vor avea la dispoziţie o singură toaletă * Primarul Marius Stan dă vina pe consilierii care au refuzat să se întâlnească la o „de îndată” pentru rectificarea bugetară care aducea bani şcolilor

Cu două zile înainte de începerea anului şcolar, în cele mai multe din unităţile de învăţământ din municipiul Galaţi nu s-au terminat lucrările de reparaţii şi igienizare. Directorii stau cu disperare agăţaţi de muncitorii de la firme, ca să-şi facă treaba cu spor şi zor, iar din urmă trimit femeile de serviciu să facă curat, astfel încât să nu-i primească pe elevi în praf şi moloz.

"De două săptămâni, plecăm acasă pe întuneric"

Dintre unităţile de învăţământ pe care le-am vizitat în cursul zilei de joi, cea mai tristă situaţie am întâlnit-o la Colegiul Economic. Aici s-au dat bani pentru înlocuirea instalaţiilor de termoficare şi de electricitate, vechi de peste 30 de ani, dar lucrările au început foarte târziu, ne spune directoarea Marilena Râpă. "A câştigat licitaţia o firmă din Ialomiţa, dar pentru că a avut foarte multe lucrări, nu a făcut faţă şi a subcontractat lucrarea. S-a început reabilitarea pe la începutul lunii august. Încă mai avem de lucru la etajul I, dar sperăm că va fi gata până duminică, astfel încât să putem face curat şi să primim elevii. Acum e bine, dar săptămâna trecută totul era plin de moloz", ne spune directoarea, cu speranţa ca tot calvarul să ia odată sfârşit. Sunt două săptămâni de când pleacă din liceu după ora 21,00, pentru că acesta a fost ritmul lucrărilor.
Cu toate acestea, Colegiul Economic nu va putea folosi al doilea etaj şi elevii vor învăţa în trei schimburi, la parter şi etajul I. "Trebuie să montăm şarpanta şi trebuie să refacem instalaţiile de termoficare şi electricitate. Aici încă nu s-a făcut nimic. Va dura ceva, dar n-avem încotro. Vom folosi, elevi şi profesori, o singură scară, ca să lăsăm una pentru muncitori şi vom închide accesul elevilor către etajul II, ca să nu avem accidente”, mai spune Marilena Râpă.

Un singur grup sanitar la două etaje

Şi la Şcoala Nr. 40 se lucra de zor. De faţă era şi directoarea Adriana Dănăilă, dar şi patronul firmei Vetel, Cristian Peter. La parter se montau grupurile sanitare, iar la etajul I bucăţile de lambriu sprijineau zidurile, aşteptând să fie montate. „Vom putea intra în clase la etajul I, dar toaletele nu vor fi gata. O săptămână, elevii de la acest etaj vor merge la toaletă la parter”, ne lămureşte directoarea. Întrebat de ce s-a ajuns cu şantierul până în prima zi de şcoală, patronul firmei de construcţii a dat vina pe Primărie, care a făcut licitaţiile târziu.

Primar pichetat de directoarea de la Şcoala Nr. 17

La Şcoala Nr. 17, aceeaşi firmă a câştigat licitaţia. Directoarea Anca Barbu ne povesteşte cum, cu o zi înainte de trecerea noastă prin şcoală, a stat la poarta Colegiului Economic, în aşteptarea primarului, pentru a-i arăta că lucrările nu sunt gata. "S-a supărat că a găsit doar trei muncitori. Astăzi au venit mai mulţi şi vom începe cursurile în bune condiţii. La noi s-a înlocuit tâmplăria, veche de peste 42 de ani", ne explică Anca Barbu.
În faţa Şcolii Nr. 17, muncitorii care lucrează la parcul de pe locul fostelor garaje din Micro 19 asfaltau de zor aleea pietonală, băgaţi în priză de primarul care vizitase zona cu o zi înainte.

Lucrările au început cu o lună mai târziu

Primarul Marius Stan susţine că a fost în peste 20 de unităţi, toate aflate încă în şantier, dar susţine că peste tot se vor termina lucrările la timp, iar cursurile nu vor fi perturbate. Nu a ştiut să ne spună cu exactitate în câte şcoli nu s-au terminat lucrările, dar ne-a declarat că pentru toate aceste întârzieri „sunt cauze obiective”: „Lucrările au început mai târziu cu o lună, decât ar fi fost normal, pentru că, deşi am convocat în iunie o şedinţă de îndată, pentru rectificare, ca să pot da fonduri pentru repararea şi igienizarea şcolilor, consilierii locali au refuzat să semneze”, se disculpă Marius Stan, promiţând că anul viitor nu se va mai repeta situaţia, având în vedere „că s-a reorientat spre alt partid”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Primarul Marius Stan participă la festivităţile de deschidere de la cinci şcoli

Primarul Marius Stan va participa la deschiderea festivă a anului şcolar de la trei colegii şi două şcoli gimnaziale. La ora 9,00 se va afla la CNVA, la 9,30 la Colegiul „C. Negri”, iar la 10,15 va fi la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”. Edilul şi-a mai anunţat intenţia să participe şi la festivităţile de la Şcolile nr. 29 şi 17.

Inspectoarea generală Mioara Enache va merge la Liceul Tehnologic „Simion Mehedinţi” şi la Şcoala Nr. 16, în timp ce inspectoarea general-adjunctă, Diamanta Bulai va participa la deschiderea oficială de la Şcoala Nr. 13, instituţie care va sărbători luni 40 de ani de la înfiinţare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Un sfert din şcolile Galaţiului au intrat în şantier

* Peste 5.000 de elevi şi 14 unităţi de învăţământ sunt afectate de şantierele care vor da cursurile peste cap * Conducerea ISJ susţine că n-a putut refuza oferta Primăriei, întrucât sunt investiţii necesare, iar autorităţile locale au promis că totul va dura doar trei  luni

Peste 5.000 de elevi din 14 unităţi de învăţământ au intrat chiar la început de an şcolar în şantier. În loc să se concentreze asupra procesului de învăţământ, directorii unităţilor respective sunt obligaţi să refacă orarele, să împartă elevii pe trei schimburi, pentru că e clar, timp de trei luni, nu se va putea învăţa la etajele superioare, întrucât se montează şarpante.

Unităţile de învăţământ afectate de această situaţie începând cu data de 29 septembrie sunt Colegiul Tehnic „D. Moţoc”, Liceul Teoretic „E. Racoviţă”, Liceul Teoretic „Dunărea”, Colegiul Naţional „C. Negri”, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Tehnologic „Traian Vuia”, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” şi Şcolile Nr. 3, 10, 17, 22, 31, 40 şi 41.

Directorii unităţilor menţionate cu un ochi râd şi cu unul plâng. Se bucură, bineînţeles că s-au alocat bani pentru investiţii în şcolile pe care le conduc, dar ar fi fost şi mai fericiţi ca acest lucru să se fi făcut în vară, când nu s-ar fi perturbat procesul de învăţământ şi ar fi fost şi vremea mai prielnică.

„Sperăm să nu dureze mai mult decât au spus”

Nici conducerea ISJ nu se simte prea confortabil că un sfert dintre şcolile şi liceele din municipiul Galaţi (14 din 55) au programul dat peste cap în următoarele trei luni. „E bine că s-au alocat fonduri, totuşi. Aşa că vom face un efort. Ni s-a spus că sunt 14 şcoli şi 14 constructori care au preluat lucrările şi astfel nu se va mai tergiversa ca în vară execuţia lucrărilor şi că în decembrie le vom avea finalizate. Sper să nu dureze mai mult decât au spus. Mâine (n. r. - astăzi) voi merge prin unităţile de învăţământ cu pricina să văd dacă lucrătorii chiar s-au apucat de lucru sau păţim ca în vară, la igienizări şi reparaţii”, ne spune inspectoarea generală Mioara Enache.

Dau vina pe procedurile "greoaie şi stufoase"

Reprezentanta Primăriei, Emanuela Turcu, susţine că lucrările încep cu întârziere din cauza „procedurilor greoaie şi stufoase”. „Cum lucrările sunt foarte importante pentru cele 14 unităţi de învăţământ, în perspectiva instalării sezonului rece, s-a decis efectuarea lor acum. Ne-am consultat cu ISJ pentru a afecta cât mai puţin procesul de învăţământ”, mai spune purtătoarea de cuvânt a Primăriei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Pagube la şcolile unde se pune şarpantă

* Constructorii au promis că vor remedia stricăciunile produse de apele pluviale

După ce de circa o lună întreaga activitate a unităţilor în care se pune şarpantă este dată peste cap, au mai venit, săptămâna trecută, şi ploile, care i-au adus la disperare pe directori. Aceştia şi-au pus mâinile în cap, când au văzut că au fost afectaţi pereţii şi parchetul din clasele unde a pătruns ploaia.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) susţine că stricăciuni s-au produs în toate cele 14 şcoli unde se montează şarpante, dar cele mai afectate au fost două licee - Colegiul de Industrie Alimentară şi Turism "Dumitru Moţoc" şi Liceul Teoretic "Emil Racoviţă".

"Firmele au promis că vor suporta reparaţiile pe banii lor, iar la Liceul "Racoviţă" am fost anunţată că s-au şi remediat lucrurile. În celelalte unităţi nu sunt probleme mari, va fi probabil necesară văruirea claselor, dar acest lucru s-ar fi făcut oricum după instalarea şarpantelor. Am ţinut legătura cu Primăria şi cu constructorii, iar lucrurile merg bine. Firmele sunt interesate să respecte condiţiile contractuale pentru a-şi putea primi în final banii, aşa că au fost tot timpul cooperante", ne-a declarat inspectoarea generală, Mioara Enache.

"Mi-a venit să plâng"

Directoarea de la Colegiul "Dumitru Moţoc", Corina Gavrilă, susţine că la această instituţie s-au udat şi pereţii, dar s-a stricat şi parchetul în clasele de la etajul al treilea. "Când am văzut că plouă în clase, mi-a venit să plâng. De-abia pusesem parchet. Era nou. Am dat imediat telefon la Primărie, a venit cineva, s-a vorbit cu constructorul şi s-a convenit ca, după terminarea şarpantei, să fie refăcute zugrăveala şi parchetul", declară directoarea.

Aceasta susţine că firma contractată s-a mişcat destul de bine, dar că tavanul clădirii a fost foarte dur şi a fost nevoie să fie spart cu picamerul, acesta fiind motivul pentru care au fost prinşi de ploi cu şarpanta pe jumătate neterminată.

Primarul a dat vina pe consilierii locali

Directorii cu care am mai reuşit să discutăm mai spun că era de aşteptat ca lucrările să fie afectate de capriciile vremii, atâta timp cât ele au fost începute foarte târziu, la o lună după debutul anului şcolar. Ei susţin că asemenea investiţii ar fi trebuit să se desfăşoare vara, când vremea este caldă şi elevii nu sunt nevoiţi să înveţe în trei schimburi.

La vremea când au început lucrările în cele 14 unităţi, primarul Marius Stan ne mărturisea că vina le aparţine consilierilor locali, care au tărăgănat în vară să aprobe bugetul, fapt ce a condus la întârzierea igienizărilor şi la derularea licitaţiilor pentru şarpante mult mai târziu decât ar fi trebuit.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Şcoli fără acoperiş, iarna

14 unităţi şcolare din municipiul Galaţi, la care învaţă circa 5.000 de elevi se află încă în lucru, la ele desfăşurându-se lucrări de modernizare a acoperişurilor. În total, Primăria municipiului Galaţi a alocat 6,2 milioane de lei pentru aceste modernizări, însă lucrările au început târziu, abia în octombrie, din cauza contestaţiilor aduse licitaţiilor, desfăşurate în primăvară. La întârzieri a contribuit şi greutatea cu care furnizorii au adus lemnul necesar pentru acoperişuri, motiv pentu care lucrările, care trebuiau să se finalizeze pe 8 decembrie, nu sunt nici măcar aproape de a fi terminate. Primăria Galaţi a decis prelungirea cu încă 30 de zile lucrătoare a termenului de finalizare a lucrărilor şi a promis că va sancţiona pecuniar firmele care se fac vinovate de întârzieri nemotivate.

Şcoală veche de 46 de ani, cu probleme multe

Liceul Teoretic “Emil Racoviţă”  răsună de dimineaţă până seara de zgomotul bormaşinii sau al ciocanelor muncitorilor care construiesc acoperişul. La ultimul etaj, sălile de clasă sunt nişte congelatoare, iar pe tavan se văd urme de la apa infiltrată. Afară, muncitorii lucrează la noul acoperiş construit pe trei sferturi din bârne groase, din lemn. Pereţii sălilor de clasă, dar şi al culoarelor sunt crăpaţi, spun cei din şcoală, de la ultimul cutremur. Într-o clasă, dacă priveşti spre geam poţi vedea afară prin crăpătura formată între perete şi tâmplăria de termopan a geamului... După cutremurul din 22 noiembrie, spun cei din şcoală, toate gemaurile termopan au fost găsite deschise... Şcoala din Francezi este veche, de 46 de ani. A fost modernizată în 2007-2008, dar erau probleme mari cu acoperişul. “Vara era foarte cald, elevii sufereau, nu am avut fonduri pentru a pune aer condiţionat peste tot. Apoi, clasele care se aflau pe colţ erau foarte friguroase, apărea condesul şi chiar mucegaiul. Când ni s-a spus că ni se alocă fonduri, am ştiut că lucrările se vor prelungi până în decembrie, dar am decis să începem lucrările, până la urmă ce era să facem, să nu mai folosim fondurile?”, spune directoarea liceului, Delia Humelnicu.

Se învaţă în două schimburi

Pentru a nu se îmbolnăvi toţi cei 961 de elevi ai Liceului Emil Racoviţă, cele 11 clase de la etajul al II-lea au fost evacutate, iar liceenii învaţă acum în două schimburi. Delia Humelnicu, directoarea unităţii şcolare, spune că lucrările au întârziat şi din cauza furnizorilor,  dar şi pentru că noul acoperiş necesită un volum foarte mare de lucru. “Atunci când s-a stabilit ca termen de finalizare al lucrărilor 8 decembrie, a fost un termen pentru toate şcolile, dar nu toate sunt la fel de mari ca a noastră... Eu nici nu mă aşteptam să termine la 8 decembrie ştiind care este volumul de lucru. Este adevărat că s-a întîrziat şi în octombrie, căci lemnul pentru acoperiş nu a fost adus decât la sfârşitul lunii, nu este vina constructorului, ci al furnizorului. Noi nu avem ce reproşa constructorului, lucrează muncitorii de dimineaţă până seară”, spune directoarea liceului. “Frigul este principala problemă. Temperaturile în clasă scădeau la 14-15 grade, dimineaţa când veneau copiii. Pentru că la etajul doi au fost 11 clase, trebuia să aducem jumătate de clasă dimineaţa, jumătate după-amiază. Am decis ca dimineaţă să înveţe gimanziul, a IX-a şi a XII-a, ca să nu renunţe la pregătiri, iar după amiază învaţă a X-a, a XI-a şi cele şase clase de postliceală. Am mai încercat noi să-i rotim, prin clase, dar riscam aşa să îmbolnăvim toată şcoala!”, a mai spus Delia Humelnicu.  

Toate aceste schimbări au dat peste cap şi activitatea elevilor. “S-a scurtat ora cu 5 minute, la fel şi pauza. Şi s-a modificat cu totul orarul, nu se mai respectă aceleaşi ore şi ne-a încurcat cu tezele că nu le-am dat în aceeaşi zi”, spune o elevă de clasa a X-a, completată de un alt liceean, de clasa a XII-a: „Era frig acolo la etaj. Ne-am tot plimbat din clasă în clasă, dar tot frig era, era şi zgomot, nu ne puteam concentra... E mai bine aici, la demisol, unde învăţăm acum. În primul rând că este mult mai cald!”.

Conform municipalităţii, termenul lucrărilor a fost prelungit cu încă o lună lucrătoare, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, specifice acestei perioade a anului. Vor exista însă şi excepţii. “Avem 4 unităţi de învăţământ unde lucrările sunt aproape gata, dar avem şi 3 unităţi de învăţământ care sunt extrem de întârziate iar firmele care lucrează acolo vor fi penalizate. Penalizările se vor face la sfârşit, în funcţie de zilele de întârziere şi înseamnă mai puţini bani plătiţi pentru lucrarea respectivă.
Reparaţiile ar fi trebuit să înceapă în vara acestui an, dar procedurile de licitaţie au întârziat demararea lor până în luna octombrie”, a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

presagalatibraila.com
 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

12 şcoli din Galaţi, fără acoperiş în plină iarnă. Termenul de montare a şarpantelor nu a fost respectat

Dintre cele 14 unităţi de învăţământ în care a început montarea şarpantelor, doar în două au fost finalizate lucrările la timp, pe data de 31 decembrie, termenul limită stabilit prin contract.

„În alte instituţii de învăţământ se lucrează, sau s-au pus folii ca să nu ningă şi să nu plouă înăuntru. Mai sunt şcoli unde s-a finalizat şarpanta, dar nu s-au făcut reparaţiile, pentru că, aşa cum se ştie deja, în timpul ploilor au fost afectaţi pereţii şi pardoseala. Am înţeles că se lucrează, dar condiţiile nu sunt propice din cauza temperaturilor foarte scăzute. Sperăm că la sfârşitul lui februarie toate să fie gata”, ne-a declarat inspectoarea general-adjunctă, Diana Bulai.

Prelungirea şantierelor cu încă o lună este însă un stres pentru cei peste 4.000 de elevi care învaţă în trei schimburi, întrucât în niciuna dintre instituţiile prinse în proiect nu se poate învăţa la ultimul etaj.

Primăria susţine că nu a putut demara lucrările în vară, întrucât a întâmpinat piedici din partea consilierilor locali la votarea bugetului, aceştia plecând în vacanţă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Mizerie, mucegai şi clase unde elevii vor învăţa în frig

Terenuri de sport ca nişte maidane, igienizare pe banii părinţilor sau deloc, clase în care elevii vor fi condamnaţi să înveţe în frig şi pe întuneric, computere care stau doar de mobilier, cam acesta este situaţia în două dintre unităţile de învăţământ din Galaţi, înainte de începerea noului an şcolar.

La Şcoala "Iulia Haşdeu" din Micro 18, am găsit învăţătoarele şi profesorii lucrând de zor să orneze clasele, astfel încât atmosfera să fie cât mai primitoare luni, când vor veni elevii la şcoală. Dar la etajul al doilea al unităţii de învăţământ, am discutat cu două cadre didactice disperate că anul şcolar va începe în aceleaşi condiţii ca şi anul trecut. "În primul rând, nu avem căldură. Caloriferele sunt foarte vechi şi înfundate. Am cerut să se facă aerisirea lor şi ni s-a  spus că nu se poate, pentru că sunt atât de roase de rugină, că ar putea plesni la orice manevră. Şi, decât să avem surprize să se spargă, mai bine le ţinem reci toată iarna", povesteşte una dintre învăţătoare, Daniela Porumb. Cealaltă vine cu completări: "Anul trecut am învăţat cu copiii numai în frig. Am încercat să venim cu calorifere electrice de la părinţi, dar nu a suportat instalaţia electrică, fiind foarte veche şi ea. La  mine, cum puneam caloriferul în priză, pica reţeaua în toată şcoala, iar la colega s-au ars prizele şi nu au mai putut fi utilizate", se plânge Alisa Badiu, învăţătoare la clasa a III-a. Ambele cadre didactice ne-au spus că în frig au învăţat şi anul trecut, când elevii  au scris cu mănuşile în mâini sau au lipsit pe capete, fie pentru că răciseră, fie pentru că părinţii nu se mai îndurau să-i trimită la  şcoală "în congelator".

"E mucegai peste tot"

Iar frigul nu este singurul neajuns. În urmă cu doi ani, când s-a montat şarpantă şi a plouat chiar în zilele când nu era pus acoperişul, apa s-a infiltrat peste tot. Deşi firmele respective au promis că vor repara totul, acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi. "La ceva timp după ce s-a pus şarpanta, m-am trezit cu neonul căzut şi cu o baltă mare în mijlocul clasei. Nici acum, neonul nu funcţionează, deşi s-a cârpit tavanul şi s-a încercat repararea lui, în mai multe rânduri", spune Daniela Porumb. Alisa Badiu ne povesteşte că mucegaiul s-a întins peste tot, de când a plouat în clasă, sub parchet, sub lambriu şi pe pereţi, sub multele panouri cu care a acoperit, ca să nu se vadă dezastrul. În aer pluteşte într-adevăr acel iz specific de mucegai. Învăţătoarea susţine că  atât ea, cât şi copiii tuşesc de li se taie aerul, probabil din cauza alergiei dezvoltate în clasă. "După cum vedeţi, sunt ceva ani de când pereţii n-au mai văzut varul. Le-am promis părinţilor anul trecut că altele vor fi condiţiile anul acesta, dar n-am primit niciun sprijin de la autorităţi", a mai adăugat Alisa Badiu.
Directoarea Angela Vicol, proaspăt numită în funcţie, susţine că li s-a promis reabilitare termică încă din februarie, au fost numeroase vizite ale reprezentanţilor Primăriei, chiar şi primarul le-a spus personal că se vor aloca fonduri, că se va face reabilitare termică şi montarea unei centrale, dar nu s-a mişcat deocamdată nimic concret în acest sens. "Nevoile noastre sunt mult mai mari de atât. Avem nevoie şi de reabilitarea reţelei electrice, pentru că degeaba avem computere, pentru că nu le putem folosi. În acelaşi timp, sunt ani buni de când clasele nu au fost văruite. Elevii provin din familii sărace, nu le putem cere lor să facă asta!", spune directoarea.

Mobilier nou, maidan în loc de teren de sport

La Şcoala Nr. 22 (de lângă parcarea pieţei din Micro 19), am găsit coridoarele şi clasele văruite din banii părinţilor, mobilier nou, dat de Primărie, în două clase, dar aceeaşi problemă a reabilitării termice a instituţiei de învăţământ. "Suntem incluşi într-un proiect cu fonduri europene, pentru reabilitare termică, însemnând anveloparea clădirii, centrală şi schimbarea reţelelor termice şi electrice. Suntem în perioada de aprobare, sperăm să se şi materializeze", ne spune directoarea Valentina Tudorache.
De la directoarea-adjunctă Doina Pană, am aflat că şi curtea şcolii este în mare suferinţă şi că ar fi nevoie să se facă ceva şi pentru un parc de joacă, pentru că spaţiu ar fi. Am găsit, într-adevăr, gropi mari şi asfalt decopertat la intrarea elevilor, dar şi terenuri de sport năpădite de buruieni, care nu au mai pupat asfaltul de zeci de ani. Iar şcoala numără în jur de 850 de preşcolari şi elevi, care au nevoie de asemenea facilităţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Bilă neagră pentru Primărie. Instalarea centralelor în şcoli merge greu

Brambureală cu instalarea centralelor termice în instituţiile de învăţământ. Din datele pe care le avem de la directorii şcolilor şi liceelor, lucrările nici n-au început încă, pentru că banii alocaţi de Primărie au venit târziu. Avizele, fără de care nu pot începe lucrările, sunt şi ele greu de obţinut. În concluzie, oamenii şcolii se bazează pe încălzirea centralizată şi anul acesta.

Ca bulibăşeala să fie şi mai mare, o situaţie exactă nici măcar nu se cunoaşte. Conform informaţiilor primite ieri de la SC Calorgal, în acest moment, sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire şapte licee, 24 de şcoli generale şi 21 de grădiniţe, în total 52 de unităţi. Dacă sunt 99 de unităţi de învăţământ în municipiu, rezultă că restul de 47 ar avea centrală  proprie.

Dacă ne luăm după datele furnizate la solicitarea noastră de biroul  de presă al Primăriei, aflăm că sunt doar 28 de şcoli, licee şi grădiniţe care au centrală proprie. Pentru restul de 53 de unităţi abia acum se derulează lucrări, licitaţii şi proiecte, după cum urmează: 47 de unităţi pentru care s-a făcut procedura de achiziţie la Primărie, 21 care au propriile contracte în derulare şi trei unităţi care sunt în procedură de achiziţie prin programul de reabilitare (anvelopare) şcoli. Deci, în total, 71 de instituţii care sunt încă dependente de sistemul centralizat, pentru că lucrările sunt departe de final.

De altfel, însuşi primarul Ionuţ Pucheanu recunoaşte că toată treaba a fost făcută în manieră heirupistă şi a declarat într-o emisiune TV că îşi dă singur bilă neagră pentru instituţia pe care o reprezintă: "Am încheiat procedura, din păcate, cu mult prea târziu, din punctul meu de vedere. O bilă extrem de neagră pentru angajaţii Primăriei care s-au ocupat de acest proiect. S-au fâţâit, ca să spun aşa, în a găsi tot felul de soluţii. Până pe 15 noiembrie este termenul în care vor putea fi făcute lucrări. Aproximativ jumătate dintre ele, în momentul de faţă, au deja centrală proprie, pentru cealaltă jumătate abia de-acum vor începe lucrările. Sunt convins - şi trebuie să recunosc - că nu vom reuşi să acoperim absolut tot ce e nevoie până la momentul în care vom fi nevoiţi să dăm căldură pentru copii. Pentru şcolile în care nu vom reuşi să implementăm acest proiect vom merge, la fel ca anii trecuţi, pe sistem centralizat, fără niciun fel de problemă".

E clar că nu ne-am putut lămuri care e situaţia exactă până acum, mai ales că nici de la Inspectoratul Şcolar Judeţean n-am putut afla, deocamdată, care e stadiul dotării şcolilor cu centrale  proprii.

Cert este că se va apela la încălzirea centrală, acolo unde nu se vor finaliza lucrările. Însă sunt şi situaţii în care acest lucru nu se poate. Iar probleme au fost în fiecare an la şcolile care sunt racordate la aceleaşi puncte termice cu asociaţiile care refuză să primească mai devreme căldură, deşi vremea devine friguroasă.

Directorul Adrian Diacănu, de la Liceul Teoretic "Mircea Eliade", ne-a spus că abia alaltăieri s-a semnat contractul, care are termen de executare de 45 de zile. Deci lucrările ar trebui să se termine la începutul lui decembrie. "Noi nu ne putem racorda la sistemul centralizat, dacă încep lucrările. Sperăm să fie vremea călduroasă până când vom reuşi să avem centrala noastră şi sperăm ca lucrările să fie făcute cu prioritate. Avem copii mici de clase pregătitoare şi primare, pe care nu vrem să-i ţinem în frig", a mai spus directorul de la "Mircea Eliade".

La Colegiul Economic, unitate care şi-a desfăşurat propria licitaţie pentru montarea centralei, directoarea Marilena Râpă ne-a declarat că abia a terminat cu obţinerea avizelor, iar lucrările urmează să înceapă abia de săptămâna viitoare. Aceasta a mai spus că nu va deconecta caloriferele de la încălzirea centrală până nu va vedea centrala la locul ei. Tot în perioada de obţinere a avizelor ne-au declarat că sunt şi alţi directori, printre ei numărându-se cei de la Şcoala Nr. 26, Şcoala Nr. 11 şi Liceul Teoretic  "Emil  Racoviţă".

De la consilierul local Onuţ Atanasiu, am aflat şi că sunt unele instituţii de învăţământ care au pierdut banii, deocamdată, de centrală, la rectificarea din august.
Deşi toţi directorii cu care am discutat speră optimişti că vor avea căldură pentru elevi, situaţia pare să se fi împotmolit în hăţişul birocratic al obţinerii avizelor, asta după ce banii şi procedurile de licitaţie au suferit întârzieri inadmisibile. Rămâne de văzut ce se va întâmpla când va veni frigul.

Şcoli unde nici încălzirea centrală nu ajută

Dacă în cele mai multe şcoli lipsa centralelor va fi suplinită şi anul acesta de încălzirea centralizată, există situaţii unde nu se poate apela la aşa ceva. De exemplu, la Şcoala "Iulia Haşdeu", la etajul al doilea, caloriferele sunt praf şi de doi ani de zile nefuncţionale. Vestea proastă e că nici instalaţia electrică nu suportă surse de încălzire alternative. Prin urmare, dacă nu se iau măsuri urgente, elevii de aici vor învăţa încă un an cu mănuşile în mâini.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Reparaţii şi igienizări în 97 de unități de învățământ

Primăria municipiului Galați informează că, până la începutul anului școlar, 97 de unități de învățământ – grădinițe, școli, colegii și licee – vor beneficia de lucrări de reparații și igienizări.

Până în prezent, s-a intervenit la 42 de unități de învățământ din municipiul Galați, dintre care 14 grădinițe, 17 școli gimnaziale și 11 colegii / licee. Valoarea lucrărilor efectuate până în prezent depășește suma de 6,5 milioane de lei cu TVA. În perioada imediat următoare, se vor executa lucrări de reparații și igienizări la alte 55 de unități de învățământ. La rectificarea bugetară, aprobată de Consiliul Local în data de 26 iulie 2018, fondurile destinate lucrărilor de reparații și igienizare au fost suplimentate cu 6 milioane de lei.

Primăria municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Pregătiri pentru noul an şcolar

Potrivit şefei Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Mioara Enache, din cele 421 de unităţi şcolare din judeţul Galaţi, 92 sunt neautorizate, alte 14 sunt parţial autorizate şi 10 sunt în curs de autorizare. Situaţia a fost prezentată, astăzi, de inspectorul şcolar general, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

Potrivit datelor ISJ Galaţi, din cele 92 de unităţi şcolare neautorizate, 16 se află în mediul urban (12, în municipiul Galaţi - 10 grădiniţe, Liceul Tehnologic „Sf. Ioan”  şi Palatul Copiilor Galaţi şi patru grădiniţe în Tecuci) şi 76 se află în mediul rural. Din cele 16 unităţi şcolare fără autorizaţie de funcţionare, 14 sunt grădiniţe din Galaţi şi Tecuci la care se adaugă Liceul Tehnologic „Sf. Ioan” Galaţi şi Palatul Copiilor Galaţi. Din cele 76 de unităţi şcolare din mediul rural care nu au autorizaţie de funcţionare, 45 sunt grădiniţe şi 31 sunt şcoli.

“Vreau să vă informeză că sunt şi multe proiecte depuse, aprobate şi în derulare, proiecte legate de: racordarea la reţelele de apă potabilă, de montare a uşilor la grupurile sanitare, de  efectuare de reparaţii la clădiri, de finalizare a lucrărilor începute, de vidanjare a foselor septice, de reparaţii la centralele termice etc. Am să vă dau şi exemple de  lucrări ample de reabilitare şi reamenajare, în afară de lucrările de igienizări: la Grădiniţa 1 Tecuci s-a finalizat o construcţie nouă, la UAT Beresti-Meria, vorbim de Slivna, Aldeşti, Balinteşti – este un proiect de consolidare a clădirii, la Pleşa sunt lucrări de extindere şi modernizare a toaletelor, proiect derulat  prin PNDL. De asemenea, la  Cerţeşti,  Grădiniţa de la Cârlomâneşti funcţionează în şcoala nouă, la Drăgăneşti s-a construit un grup sanitar nou, la Malul Alb este un proiect aprobat pentru o grădiniţă nouă, la Grădiniţa de la Frumuşiţa a fost construit un local nou şi se depune documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare. La grădiniţa din Hanu Conachi a fost aprobat un proiect pentru reabilitare, la Gohor, la Şcolile din Ireasca şi Berheci – o lucrare foarte  amplă de reabilitare iar copiii sunt relocaţi, de la 10 septembrie, este asigurat transportul, cu microbuze şcolare, ei vor fi duşi la scoala din Berheci. La Buceşti încep lucrările din septembrie la o grădioniţă nouă tot prin PNDL, la Matca sunt proiecte ample la Şcoala 3 şi la grădiniţe, tot prin PNDL, la Nămoloasa, la fel, se lucrează la reabilitarea şcoalii, la Nicorerşti sunt reabilitate grupurile sanitare, la Grădiniţa din satul Fântâni şi din Ionăşeşti s-a rezolvat problema apei, urmează să se depună documentaţia, la Poiana- Vişina – Huleşti, sunt proiecte depmarate prin PNDL cu durata de 8 luni- 1 an, la Smârdan este un proiect depus şi la fel se întâmplă şi la Tuluceşti, pentru 3 unităţi de învăţământ, înţeleg că proiectele au fost aprobate”, a mai declarat inspectorul şcolar general Mioara Enache.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

În unele școli din Galați este încă şantier

Trei unităţi de învăţământ am reuşit să vizităm pentru a vedea cât de pregătite sunt pentru începerea anului şcolar. În toate trei se lucra încă de zor vineri, în jurul prânzului, toate trei fiind în şantier, fie din cauza montării unor centrale noi, fie din cauza proiectelor de reabilitare. Oamenii şcolii, dar şi părinţii încercau să facă sălile cât mai primitoare pentru luni, când elevii se vor întoarce în bănci.   

Am fost din nou la Şcoala Nr. 40 "Iulia Haşdeu", unde situaţia era anul trecut destul de critică, instalaţiile termice şi electrice nefiind funcţionale în toate sălile. O parte dintre probleme au fost remediate prin montarea unei centrale. E drept că nu s-a găsit cea mai fericită soluţie, modulele care adăpostesc cazanele fiind amplasate cam în faţa şcolii, lângă terenul de sport. Dar măcar elevii vor avea în această toamnă căldură în toate sălile de clasă. Directoarea Angela Vicol ne-a spus că, spre deosebire de anul trecut, au fost remediate anumite probleme, altele urmând a fi rezolvate odată cu proiectul european de reabilitare termică ce presupune anveloparea clădirii, refacerea instalaţiilor electrice şi igienizarea sălilor. Până la începerea lucrărilor, oamenii s-au gospodărit cum s-au priceput mai bine. "Am şi mobilier nou în patru clase cumpărat cu banii câştigaţi de cadrele didactice şi elevi la concursul de colectat materiale reciclabile, la care ne-am clasat pe locul I", se mai laudă directoarea Angela Vicol.

Trei schimburi la Şcoala nr. 22

La Şcoala nr. 22, clasele de la etajul al doilea şi de la parter erau aproape gata pentru primirea elevilor. Etajul întâi va fi însă închis până la 1 octombrie, întrucât instituţia se află în lucrări de reabilitare care presupun anveloparea clădirii şi refacerea instalaţiilor termice şi electrice. Până atunci, elevii vor învăţa în trei schimburi. "Etajul doi este în curtea interioară. S-a început lucrul la etajul întâi, iar în vacanţele următoare urmează să se facă şi parterul. S-a modernizat şi instalaţia electrică, cu becuri economice, dar şi cu autonomie pentru fiecare clasă. Astfel încât, dacă există o avarie într-o sală, în celelalte se poate desfăşura activitatea. Mai mult decât atât, neonul este dotat cu acumulatori, având o autonomie de şase ore de funcţionare", ne povesteşte directoarea Valentina Tudorache. Aceasta ne-a mai spus că s-au schimbat toate caloriferele şi că au sosit şi containerele pentru amplasarea centralei. "Sunt mulţumită de faptul că am reuşit să-i conving să ne amplaseze aceste containere în spatele clădirii, nu la intrarea elevilor, unde voiau să  le pună iniţial. Sperăm ca instalaţia termică să fie gata până când se face frig, pentru că am fost deconectaţi de la  încălzirea centrală". Dacă în interior lucrurile arată bine şi faţada anvelopată, curtea suferă în continuare după o gură de asfalt pe care n-a primit-o de ani de zile. Nu e cazul acum, cât instituţia e încă în şantier, dar măcar după terminarea lucrărilor ar trebui rezolvată, astfel încât curtea să nu mai arate precum un maidan.

Şcoala nr. 10 are nevoie urgentă de reabilitare

Cu o tencuială care cade pe ici pe colo şi cu o culoare spălăcită pe dinafară, Şcoala nr. 10 ne-a  întâmpinat tot cu şantier în lucru. Aici s-a montat centrala, iar la momentul trecerii noastre pe acolo se fixaseră caloriferele noi, cele vechi aşteptând în mijlocul holurilor maşina care să le ducă la un centru de colectare. Sălile însă erau curate şi primitoare, cu manualele pe bănci, aşezate cu grijă de învăţători şi diriginţi. "Se va lucra şi azi şi mâine până seara târziu. Şi duminică, dacă va fi nevoie. Totul va fi gata până luni. Problema rămâne cu reabilitarea. Avem un corp construit în 1969 şi altul în 1972. Nu au mai fost reabilitate niciodată, deci e mare nevoie", spune directoarea Florentina Stoian.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

O educatoare din Galaţi, sătulă să aştepte ajutor de la Primărie, a văruit clasa cu ajutorul părinţilor

O educatoare de la o grădiniţă din oraşul Galaţi a igienizat cu ajutorul părinţilor clasa în care predă deoarece Primăria nu a alocat bani pentru unitatea de învăţământ. Alţi profesori din oraş aflaţi în situaţii asemănătoare au apelat la părinţi şi pentru diverse lucrări din spaţiile comune ale şcolilor şi grădiniţelor.

O educatoare din oraşul Galaţi a povestit pe Facebook că a fost ajutată la curăţenie de tatăl unui copil, iar banii pentru materiale au fost strânşi de la părinţi. Educatoarea spune că s-a săturat să aştepte în fiecare vară ajutorul Primăriei. Curăţenia a fost făcută cu aproximativ 10 zile înainte de începerea anului şcolar, în condiţiile în care Primăria Galaţi încearcă în ultima săptămâna de vacanţă să igienizeze o parte din şcolile şi grădiniţele din oraş. „După ce am aşteptat o vară întreagă ajutorul Primăriei, am cerut bani părinţilor şi cu un tătic am văruit clasa în această săptămână. Data viitoare când vom solicita ajutor, poate vom avea noroc. Vă urez spor la rezolvat multe probleme din sistem”, a scris, pe Facebook, educatoarea Neti Guse.

Alţi profesori de la colegiile importante ale oraşului Galaţi au apelat la bunăvoinţa părinţilor pentru lucrări mai ample precum refacerea gardurilor, a holurilor, a curţilor interioare şi a mobilierului. „În ultimii ani, bineînţeles şi în această vară, cu bani de la părinţi, s-a făcut curăţenie în curtea interioară, am refăcut aleile, am refăcut gardul din jurul terenului de sport. De asemenea, am reabilitat gardul exterior al colegiului şi tot cu bani de la părinţi am reparat mai multe săli de clasă, cu tot cu mobilierul din interior”, a declarat, pentru MEDIAFAX, profesorul Onuţ Atanasiu.

Primăria Galaţi a anunţat că valoarea lucrărilor făcute până săptămâna trecută a depăşit 6,5 milioane de lei cu TVA.

Dascălii se plâng însă că şi anul acesta numeroase unităţi de învăţământ sunt în şantier, iar cursurile încep printre schele, găleţi de var şi mormane de resturi. Alţi profesori se plâng de calitatea manualelor, de programa şcolară şi de numărul mare de elevi din clasele unde vor preda.

În fiecare an, zeci de şcoli din municipiul Galaţi se deschid pentru cursurile din noul an şcolar, deşi în interior se fac diverse lucrări de reparaţii şi igienizare. De fiecare dată, profesorii arată cu degetul către Primărie, pe care o acuză că nu a început reparaţiile şi igienizările din timp, astfel încât totul să fie gata până în luna septembrie. Istoria se repetă şi anul acesta, în această situaţie fiind zeci de unităţi şcolare din Galaţi. „Lucrările de igienizare au început târziu şi anul acesta, au început săptămâna trecută. Şcoala începe tot printre schele, cu mizerie, zgomote”, a declarat, pentru MEDIAFAX, profesorul Onuţ Atanasiu.

Probleme sunt şi din cauza manualelor şcolare. Profesorii de liceu de la disciplina istorie se plâng de ani de zile din cauza modului în care sunt concepute cărţile după care învaţă elevii din clasele a XI-a şi a XII-a. Cadrele didactice spun că elevii pierd timpul în timpul orelor de curs.

Alte nemulţumiri ale profesorilor din Galaţi vizează organizarea anului şcolar şi programarea examenelor şi simulărilor naţionale, dar şi formarea unor clase cu mulţi elevi.

Potrivit datelor obţinute de agenţia MEDIAFAX de la Ministerul Educaţiei, pentru anul şcolar 2018-2019 au fost propuse şi aprobate 286.726 de posturi pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar. Dintre acestea, la ora actuală, peste 30.000 de posturi sunt vacante şi pot fi ocupate în regim de plată cu ora. Situaţia finală a acestora va putea fi stabilită după încheierea angajărilor în sistem.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Prima zi de şcoală la Galaţi, cu 34 de unităţi în şantier

În 34 de unităţi de învăţământ din municipiul Galaţi, şcoala a început cu şantiere în lucru. Elevii au fost aşteptaţi cum au putut mai bine de către cadrele didactice, care s-au străduit să repare faptul că-i întâmpină printre schele, găleţi de var şi zgomote de şantier.

Directorii instituţiilor respective şi-au dorit ca elevii să nu piardă startul şi au căutat soluţii de compromis. În unele şcoli se învaţă în laboratoare şi alte spaţii, în altele se învaţă în trei schimburi, pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. Directorii unor şcoli ne-au spus că se confruntă cu această situaţie din cauză că banii pentru igienizări au venit cu doar câteva zile înainte de 10 septembrie.

De exemplu, la Liceul cu Program Sportiv, elevilor de la clasa I li s-a amenajat o clasă improvizată pe hol, în dreptul sălii lor, care se află în curăţenie toată săptămâna. "Elevii vor face cursuri într-o sală la etajul al doilea. Dar astăzi, doamna învăţătoare a vrut să-i întâmpine festiv,  cu băncuţele lor noi, fără a le transporta pentru o săptămâna la etaj. A amenajat foarte frumos locul, a stat toată duminica în liceu, nu cred că au fost nemulţumiţi de primirea care li s-a făcut. E ca atunci când organizezi o festivitate într-un spaţiu neconvenţional. Vă pot trimite şi poze", ne-a explicat directoarea liceului, Maria Popescu. Aceasta susţine că, în ciuda lucrărilor de igienizare, liceul are spaţii suficiente pentru toţi elevii şi nimeni nu va învăţa pe coridor.

"S-au acordat fonduri suplimentare la rectificare"

Din nefericire, începutul şcolii cu şantiere în lucru a devenit o obişnuinţă în ultimii ani. S-a întâmplat şi pe vremea lui Marius Stan, dar şi acum, în mandatul lui Ionuţ Pucheanu.
De la biroul de presă al Primăriei am aflat următoarele: "Avem trei unităţi prinse în reabilitări pe fonduri europene - Şcolile 22, 3 şi 40. Iar în 31 de şcoli se desfăşoară lucrări de igienizare, care au început târziu, pentru că s-au alocat fonduri târziu, deoarece rectificarea bugetară s-a făcut foarte târziu", ne-a spus Raluca Ardean, purtător de cuvânt al Primăriei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

În prag de iarnă, Primăria lansează o nouă campanie de reparații în școli și grădinițe

Nu există limite când e vorba de suprizele pregătite de municipalitate elevilor și profesorilor gălățeni. Că tot se apropie iarna, a demarat o serie de noi lucrări în școli și grădinițe.

Astfel, la Grădinița nr 39 se va repara instalația de apă rece, lucrare estimată că va dura 30 de zile și va costa 45.000 de lei (fără TVA). Ofertele pot fi depuse la sediul Primăriei Galați până pe data de 22 octombrie.

La Școala ”Elena Cuza” din Galați se vor face reparații curente, în valoare de 101.000 lei (fără TVA), lucrări ce ar trebui încheiate în 45 de zile.

100.000 de lei mai dă municipalitatea și pentru reparații la învelitoarea halei Colegiului Tehnic ”Radu Negru”, activitate ce ar trebui să se încheie în 30 de zile.

217.600 lei au drept destinație reparații curente la Colegiul ”Elena Cuza”, iar 23.000 de lei merg în cârpirea instalației termice de la Școala Gimnazială nr. 29.

În toate cazurile, primăria a avut grijă să stipuleze că activitatea școlară nu ar trebui tulburată, ceea ce înseamnă că vom avea primele șantiere din lume în care muncitorii vor ciocăni sau vor face orice altă activitate în șoaptă. ”Lucrările se vor desfășura de comun acord cu conducerea școlii, astfel încât să nu fie deranjat procesul de învățământ”, se arată în caietul de sarcini al lucrărilor.

În urmă cu o lună, la deschiderea anului școlar, 30 de unități de învățământ și-au primit elevii și profesorii cu șantierele deschise. Multe sunt în continuare în aceeași situație. Atunci, reprezentanții municipalității se scuzau și dădeau vina pe rectificarea bugetară făcută târziu, chiar dacă trecuseră două luni de când era aprobată.

expressdedunare.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

7 septembrie

Se caută constructori pentru lucrări în școli

„Lucrările se vor desfăşura de comun acord cu conducerea şcolii, astfel încât să nu fie deranjat procesul de învăţământ, dar nu mai mult de 60 de zile”, sau „nu mai mult de 90 de zile”. Asta se precizează în caietele de sarcini ale unor achiziţii publice pentru reparaţii în unităţi de învăţământ, proceduri lansate de Primăria Galaţi în ultimele zile ale lunii august sau chiar în septembrie.

Potrivit datelor de pe site-ul Primăriei Galaţi, sunt în derulare numeroase achiziţii publice pentru reparaţii în licee, şcoli şi grădiniţe. Unităţi de învăţământ care luni, pe 9 septembrie, ar trebui să-şi primească elevii în cele mai bune condiţii!

Verificând caietele de sarcini, am constatat că, în nu mai puţin de opt cazuri, „lucrările se vor desfăşura de comun acord cu conducerea şcolii, astfel încât să nu fie deranjat procesul de învăţământ, dar nu mai mult de 60 de zile”.

De pildă la Liceul Tehnologic ”Traian Vuia”, unde valoare estimată a contractului de reparaţii se ridică la 446.500 de lei fără TVA, achiziţie lansată pe 29 august, pentru care ofertele au fost aşteptate până pe 4 septembrie.

O precizare similară se regăseşte şi în documentaţia achiziţiei pentru reparaţii în valoare estimată de 150.000 de lei fără TVA la Liceul Teoretic "Sfânta Maria".

Situaţie identică şi la Grădiniţa "C. Ressu” (bloc U1 - Bloc U2) şi Grădiniţa nr. 56 unde valoarea estimată a contractului este de 120.500 de lei fără TVA. Tot în termen de 60 de zile ar urma să fie executate reparaţiile la: Şcoala „Mihai Viteazu” – valoare estimată 52.000 de lei fără TVA, Şcoala „Elena Cuza” - 64.500 de lei fără TVA, Şcoala „Miron Costin” - 130.500 de lei fără TVA, Grădiniţa „Croitoraşul cel Viteaz” - 168.500 de lei fără TVA şi, respectiv la Şcoala „Ludovic Cosma”, Grădiniţa nr. 10, Grădiniţa nr. 22 - 98.500 de lei fără TVA).

În cazul Şcolii „Grigore Moisil”, lucrările ar urma să se desfăşoare tot de comun acord cu conducerea şcolii astfel încât să nu fie deranjat procesul de învăţământ, dar nu mai mult de 90 de zile! Valoarea estimată a contractului este de 165.000 de lei fără TVA, iar data limită de primire a ofertelor a fost 3 septembrie.

Tot 90 de zile este termenul de execuţie a lucrărilor de reparaţii la corpul de şcoală şi la hidroizolaţia sălii de sport de la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu". Valoarea estimată a contractului este de 137.500 de lei fără TVA. Achiziţia a fost lansată luni, 2 septembrie, iar termenul de primire a ofertelor a expirat pe 5 septembrie.

Rămâne de văzut cât de repede reuşeşte Primăria să încheie contractele şi să dea start lucrărilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

4 septembrie

Primarii nu găsesc constructori pentru toaletele şcolilor

Deşi Ministerul Educaţiei a alocat încă din luna iunie bani pentru a se renunţa la WC-urile din curtea şcolilor din mediul rural, primarii nu au reuşit să rezolve această problemă până acum. Prin urmare, în cele 25 de unităţi de învăţământ, elevii vor merge în continuare la toaletele vechi, până când se va rezolva situaţia.

În unele cazuri, edilii din comunele vizate nici nu ne-au putut spune un termen la care vor fi gata WC-urile lipite de sediul şcolii. Deşi sumele sunt destul de generoase, între 57.000 şi 200.000 de lei, primarii s-au plâns că găsesc cu greu sau încă n-au găsit deloc firme care să le facă respectivele lucrări.

La Hanu Conachi, pentru patru cabine la Şcoala Gimnazială "Sf. Trei Ierarhi" s-au alocat 200.000 de lei din iunie, însă primarul Manuel Lupu ne-a spus că nu a reuşit să găsească în timp util un proiectant şi un constructor. "Suntem în România!", ne-a lămurit edilul. Chiar dacă din suma alocată folosită rezonabil s-ar putea ridica o casă cu totul, când e vorba de bani publici 200.000 de lei nu mai reprezintă o "afacere".

Cam acelaşi lucru ne-a spus şi primarul din Cuca, Vlad Mihăiţă, care a primit 121.000 de lei tot pentru toaleta unei şcoli. "Abia am găsit un proiectant. Sperăm să facem licitaţia şi să şi găsim constructor serios. Nu se prea bagă lumea, pentru că suma este mică", spune şi Vlad Mihăiţă.

Şi la Cavadineşti s-au alocat 270.000 de lei pentru toaletele de la o şcoală şi o grădiniţă. Dănuţa Bourceanu ne-a declarat însă că toţi proiectanţii la care a apelat i-au spus că sunt ocupaţi şi, prin urmare, lucrările nu vor începe aşa curând.

Cinci grădiniţe cu toaleta în curte, niciun constructor

O situaţie aparte se înregistrează în comuna Drăguşeni, unde sunt nu mai puţin de cinci grădiniţe care au toalete în fundul curţii. Primarul Dumitru Vintilă ne-a explica că, într-adevăr, s-au alocat câte 57.000 de lei pentru fiecare unitate de învăţământ, dar lucrările nu au început măcar. "E criză de constructori. Facem tot ce se poate ca măcar la 1 decembrie să reuşim să terminăm. Avem nişte promisiuni, dar nu am putut începe până acum", ne-a mai declarat Dumitru Vintilă.

Aceeaşi situaţie ne-a fost semnalată şi la Munteni, şi la Negrileşti, alte două comune care au şcoli şi grădiniţe cu WC în curte.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Până la 16.000.000 de lei pentru reparaţii în şcoli

Pentru lucrări de reparaţii la unităţile de învăţământ ce aparţin municipiului Galaţi, Primăria a lansat o licitaţie deschisă şi aşteaptă ofertele până pe 1 martie 2021. În joc este un acord-cadru cu o valoare estimată între 4.500.000 lei fără TVA şi maxim 16.000.000 lei fără TVA.

Unităţile de învăţământ – grădiniţe, şcoli generale, licee şi colegii - au fost grupate în zece loturi. Valoarea estimată a fiecărui lot este cuprinsă între 450.000 şi 1.600.000 de lei fără TVA. Durata acordului-cadru este de 24 de luni, municipalitatea urmând să deconteze lucrările necesare care vor fi executate la fiecare instituţie de învăţământ. Avantajul este că, în cazul apariţiei unor probleme, Primăria nu va mai fi nevoită să caute constructor care să execute cât mai repede lucrările neprevăzute, ci va apela direct la firma cu care va avea contract.

Ceea ce ni se pare nouă curios este că în cele zece loturi sunt incluse şi unităţi de învăţământ la care sunt în derulare lucrări de investiţii cu fonduri europene. Să sperăm că acestea nu vor avea nevoie prea curând de remedieri!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Contracte pentru lucrări de reparaţii curente în şcoli de 14,3 milioane de lei

Lansată în ianuarie anul acesta, licitaţia deschisă pentru lucrări de reparaţii la unităţile de învăţământ ce aparţin municipiului Galaţi s-a finalizat abia acum. Potrivit datelor furnizate la cererea noastră, au fost atribuite zece contracte-cadru, a căror valoare totală depăşeşte 14,32 milioane de lei fără TVA.

Pentru a nu mai fi nevoită să caute un constructor de fiecare dată când sunt necesare lucrări de reparaţii în instituţiile de învăţământ, Primăria municipiului Galaţi a lansat în licitaţie deschisă, la începutul anului 2021, un acord-cadru cu o valoare estimată între 4.500.000 lei fără TVA şi maxim 16.000.000 lei fără TVA. Aşa cum vă informam la acel moment, unităţile de învăţământ - grădiniţe, şcoli generale, licee şi colegii - au fost grupate în zece loturi, valoarea estimată a fiecărui lot fiind cuprinsă între 450.000 şi 1.600.000 de lei fără TVA. Criteriul de atribuire a fost „preţul cel mai scăzut”. Durata prevăzută a acordului-cadru este de 24 de luni, municipalitatea urmând să deconteze lucrările necesare care vor fi executate la fiecare instituţie de învăţământ.

La solicitarea noastră, Primăria municipiului Galaţi ne-a transmis cine sunt câştigătorii şi care este valoarea ofertelor pentru fiecare lot în parte.

Lotul I (Liceul Teoretic ”Dunărea”; Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate; Școala Gimnazială ”C-tin Ghe. Marinescu”; Grădinița Nr. 59; Școala Gimnazială Nr. 17; Școala Gimnazială Nr. 20; Grădinița Nr. 26; Grădinița Nr. 34; Grădinița ”Croitorașul cel Viteaz”; Grădinița Nr. 30) a fost atribuit asocierii Silgamat SRL - Galbusiness SRL - Gevis Construct SRL - Pelas Company SRL, cu o valoare de 1,38 milioane de lei fără TVA.

Lotul II (Liceul cu Program Sportiv; Liceul Teoretic ”Mircea Eliade”; Colegiul Național ”Vasile Alecsandri”; Școala Gimnazială ”M. Sadoveanu”; Școala Gimnazială Nr. 5; Școala Gimnazială Nr. 9; Grădinița ”Licurici”) a fost adjudecat de Meridian Construct SRL, cu o ofertă de 1,36 milioane de lei fără TVA.

Lotul III (Colegiul de Industrie Alimentară ”Elena Doamna”; Colegiul Tehnic ”Paul Dimo”; Școala Gimnazială Nr. 25; Școala Gimnazială Nr. 3; Grădinița Nr. 35; Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare”; Grădinița ”Ion Creangă”; Grădinița Nr. 19; Grădinița Nr. 47; Grădinița Nr. 39) a fost atribuit firmei Carroponte SRL, cu o ofertă de 1,34 milioane de lei.

Dascon Global Construct SRL şi-a adjudecat lucrările la Lotul IV (Colegiul Național ”M. Kogălniceanu”; Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Apostol Andrei”; Școala Gimnazială Nr. 28; Școala Gimnazială Nr. 10; Grădinița ”Lizuca” ; Grădinița Nr. 9; Grădinița Nr. 40; Grădinița Nr. 7; Grădinița Nr. 32; Grădinița Nr. 4), cu o ofertă de 1,46 milioane de lei.

Lotul V (Colegiul Național ”Al. I. Cuza”; Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin”; Școala Gimnazială ”Dan Barbilian”; Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul”; Școala Gimnazială ”Grigore Moisil”; Grădinița ”Elena Doamna”; Grădinița ”Mugurel”; Grădinița ”Tweety”; Grădinița Nr. 64; Grădinița Nr. 44) îl are ca ofertant câştigător tot pe Carroponte SRL, cu o valoare de contract-cadru de 1,35 milioane de lei.

Lotul VI (Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny”; Liceul Teoretic ”Emil Racoviţă”; Şcoala Gimnazială ”Miron Costin”; Grădiniţa Nr. 20; Şcoala Gimnazială Nr. 22 ; Grădiniţa Nr. 14; Şcoala Gimnazială ”Sf. Împăraţi”; Grădiniţa Nr. 11; Grădiniţa Nr. 56; Grădiniţa ”Camil Ressu”; Grădiniţa ”Prichindel”) a fost atribuit firmei Sowiens SRL, cu o ofertă de 1,44 milioane de lei fără TVA.

Tot Dascon Global Construct SRL, cu o ofertă de 1,46 milioane de lei, se va ocupa şi de Lotul VI (Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism ”Dumitru Moţoc”; Şcoala Gimnazială Nr. 24; Grădiniţa Nr. 12; Şcoala Gimnazială Nr. 18; Şcoala Gimnazială ”Ghe. Munteanu”; Şcoala Gimnazială Nr. 26; Grădiniţa ”Ion Neniţescu”; Grădiniţa ”Sf. Stelian”; Grădiniţa ”Codruţa”; Grădiniţa ”Tedy”).

Lucrările de reparaţii necesare unităţilor din Lotul VIII (Colegiul Tehnic ”Traian Vuia”; Şcoala Gimnazială ”Ludovic Cosma”; Grădiniţa ”Ciprian Porumbescu”; Grădiniţa Nr. 22; Şcoala Gimnazială ”Elena Cuza”; Grădiniţa ”Mihaela”; Grădiniţa ”Motanul Încălţat”; Grădiniţa ”Voinicelul”; Grădiniţa ”Alice”; Grădiniţa ”Arlechino”) vor fi executate de Mech Steel Project SRL, în cadrul unui contract-cadru de 1,59 milioane de lei fără TVA.

Asocierea SC Moviland Met SRL - Consumcoop Galaţi Societate Cooperativă a fost desemnată câştigătoarea contractului-cadru pentru Lotul IX (Colegiul Economic "Virgil Madgearu"; Liceul Tehnologic "Radu Negru"; Colegiul Tehnic ”Aurel Vlaicu”; Şcoala Gimnazială ”Iulia Hasdeu”; Şcoala Gimnazială Nr. 33; Grădiniţa Nr. 14; Grădiniţa Nr. 6; Grădiniţa ”Otilia Cazimir”; Grădinița ”Step by Step”), cu o ofertă de 1,38 milioane de lei fără TVA.

Contractul-cadru pentru Lotul X (Colegiul Naţional "Costache Negri"; Liceul Teoretic "Sf. Maria"; Liceul Tehnologic de Marină; Şcoala Gimnazială Nr. 7; Şcoala Gimnazială Nr. 29; Şcoala Gimnazială Nr. 16; Şcoala Gimnazială "Sf. Grigorie Teologul"; Grădiniţa Nr. 36) a fost atribuit asocierii Rovis Lider SRL - Romsit Construct SRL, cu o valoare de 1,56 milioane de lei fără TVA.

De remarcat este că în loturi sunt cuprinse şi unităţi şcolare aflate în modernizare pe fonduri europene, care, sperăm noi, să nu aibă nevoie prea curând de reparaţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Elevii din 16 şcoli gălăţene încep cursurile în şantier. Vacanţă prelungită la „Sf. Grigorie Teologul”

Conform informaţiilor de la Primărie, anul şcolar 2021-2022 începe cu lucrări în 16 unităţi de învăţământ. Cea mai tristă situaţie este la Şcoala Nr. 41 "Sf. Grigorie Teologul", unde elevii vor sta acasă în primele zile. La două dintre instituţii, Şcoala Nr. 13 "Ştefan cel Mare" şi Grădiniţa cu Program Prelungit "Alice", învăţăceii au fost relocaţi, alte două urmând să facă acelaşi lucru din semestrul al doilea.

De la inspectoarea generală Gina Brînzan, am aflat că anul şcolar va începe în toate unităţile de învăţământ, cu o singură excepţie: Şcoala Nr. 41 "Sf. Grigorie Teologul". Elevii de aici vor sta acasă în primele două- trei zile de şcoală, ne-a spus inspectoarea generală, întrucât lucrările în desfăşurare nu permit desfăşurarea cursurilor. În plus, aceştia nu pot face nici şcoală online, pentru că ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii nu oferă această posibilitate decât când rata de îmbolnăvire depăşeşte şase la mie.

În cursul zilei de ieri, am trecut pe la Şcoala Nr. 41, pentru a vedea care este stadiul lucrărilor. E drept, se lucra: doi muncitori "gâdilau" ceva la ferestre, în timp ce un al treilea fuma. Dacă pe afară pereţii, măcar pe o latură, erau vopsiţi frumos, înăuntru, cel puţin la parter, unitatea arăta ca după bombardament şi e greu de crezut că numai două-trei zile trebuie pentru transformarea ei astfel încât să poată primi elevi.

E drept că, aşa cum prevede contractul, termenul de finalizare a lucrărilor de la această unitate este 30 septembrie, însă şcoala începe pe 13 septembrie.

Elevii din alte două unităţi vor începe anul şcolar "în bejanie", adică au fost relocaţi, întrucât procesul de învăţământ nu se poate desfăşura în sediile proprii. Despre Şcoala Nr. 13 "Ştefan cel Mare" am aflat de la Primărie că a fost relocată la Liceul Tehnologic de Marină, situaţie existentă şi anul trecut. De la Inspectoratul Şcolar, ni s-a spus că şi preşcolarii de la Grădiniţa cu Program Prelungit "Alice" vor merge, cel mult o lună, la Şcoala Nr. 40 "Iulia Haşdeu", deoarece lucrările la acoperiş nu au fost terminate.

Alte două unităţi de învăţământ vor fi mutate în altă parte, din semestrul al doilea: Şcoala Nr. 28 şi Grădiniţa "Step by Step".

În 11 unităţi de învăţământ, singura soluţie găsită a fost ca şcoala să se desfăşoare concomitent cu renovările şi reparaţiile: Şcoala Nr. 16 "Nicolae Bălcescu", Şcoala Nr. 43 "Dan Barbilian", Şcoala Nr. 11 "Mihail Sadoveanu", Liceul Tehnologic "Anghel Saligny", Şcoala Nr. 18, Liceul Teoretic "Dunărea", Liceul "Traian Vuia", Şcoala "Constantin Gh. Marinescu", Şcoala Nr. 31 "Gheorghe Munteanu", Şcoala Nr. 17 şi Grădiniţa cu Program Prelungit "Prichindel".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Lucrările de reabilitare bulversează cursurile la unele şcoli din Galaţi

Primăria municipiului Galați se laudă la început de an şcolar cu proiecte de investiţii pentru 50 de unități de învățământ din oraș, care vizează reabilitarea clădirilor, dotarea cu mobilier sau cu echipamente școlare, dar și realizarea de construcții noi. Cu toate acestea, deputatul PNL Galaţi Onuţ Atanasiu susţine că, în unele instituţii, elevii şi profesorii plătesc un preţ destul de mare, întrucât cursurile se vor desfăşura concomitent cu lucrările, iar alţi elevi au fost relocaţi şi termenele de finalizare, nerespectate, în repetate rânduri.

Primăria susţine că este vorba despre proiecte cu fonduri europene, a căror valoare depășește suma de 50 milioane de euro. Totodată, anul acesta s-au derulat lucrări de reparații și igienizări la peste 40 de școli, grădinițe și licee din municipiul Galați, pentru care s-au alocat alte trei milioane de lei.
"Este un adevărat record de proiecte cu finanțare europeană pentru școlile gălățene. Vorbim de 50 de proiecte, dintre care 23 sunt în implementare deja, iar altele în evaluare, în cadrul PNRR. Sunt școli sau grădinițe construite înainte de anul 1990, în care investițiile au lipsit și mă bucur că reușim să le aducem la standarde europene", spune primarul Ionuţ Pucheanu. 
În momentul de față, din cele 23 de proiecte aflate în implementare, 17 sunt în diverse stadii de execuție a lucrărilor, iar două presupun realizarea de construcții noi.

"Se vor ține ore în spații improvizate, cum ar fi foste magazii ori dușuri"

Deputatul PNL Onuţ Atanasiu susţine însă că situaţia nu este chiar atât de "roz" precum o prezintă Primăria şi că sunt şcoli în care cursurile vor avea de suferit, întrucât se desfăşoară concomitent cu lucrăile: "Există în prezent opt unități de învățământ în care elevii și dascălii lor vor trebui să își desfășoare activitatea alături de echipele de muncitori. Vorbim inclusiv de situații în care termenele de finalizare a execuției au fost depășite în repetate rânduri, fără a se lua măsuri. Din această cauză, se vor ține ore în spații improvizate, cum ar fi foste magazii ori dușuri", spune Onuţ Atanasiu.
Acesta susţine că la Liceul de Transporturi "Traian Vuia", deşi lucrările ar fi trebuit să fie gata în septembrie 2021, termenul de finalizare a fost prelungit de trei ori: până la 13 ianuarie 2022, apoi până la 31 iulie 2022, respectiv, până la 5 septembrie 2022. Dar nici termenul de 5 septembrie 2022 nu va fi respectat și, prin urmare, va fi al treilea an școlar în care cursurile se vor ține în căminul liceului, în încăperile de la primele două etaje, în camerele de la cel de-al treilea fiind cazați elevi.
Aceeaşi situaţie se întâmplă şi la Liceul Teoretic "Dunărea", unde reabilitarea ar fi trebuit finalizată în iulie 2022.  În realitate, termenul a fost prelungit până la 25 octombrie 2022. "Mai sunt două săli de clasă de finalizat, iar apoi muncitorii vor lucra în exteriorul clădirii, în timp ce elevii își vor desfășura activitatea în unitatea de învățământ", spune deputatul PNL.
Și la Şcoala "Grigorie Teologul" lucrările ar fi trebuit să se termine în septembrie 2022. Însă termenul nu a fost respectat, iar elevii vor începe anul școlar în două schimburi, la primele două etaje ale clădirii. "Lucrările vor continua la parter pe parcursul anului școlar, conducerii unității școlare nefiindu-i comunicat un termen de finalizare a lucrărilor. În momentul de față, constructorul lucrează pe șantier cu puțini muncitori", se mai arată în comunicatul semnat de Onuţ Atanasiu.
Elevii de la Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu" vor începe anul şcolar împrăştiaţi în trei instituţii de învăţământ: şase clase, după-amiază, la Școala Gimnazială Nr. 26 Galați, 11 clase în corpul B de la Liceul Tehnologic "Radu Negru" şi patru clase la Colegiul "Elena Doamna". "Constructorul nu a finalizat corpul B, așa cum se angajase, prin urmare, laboratoarele de informatică pentru clasele cu specializarea matematică - informatică intensiv nu sunt gata. Elevii vor efectua orele de informatică online. Grupele ce studiază limbi moderne vor desfășura orele în spații improvizate, în foste magazii şi dușuri ale corpului B de la Liceul Tehnologic «Radu Negru»", mai spune Atanasiu.
La Şcoala Nr. 29, termenul de finalizare este în februarie anul viitor. "Până la 5 septembrie, conducerea școlii are promisiuni de la constructor că va finaliza lucrările în interior și că, apoi, se va lucra în exterior, în timp ce elevii își vor desfășura activitatea în unitatea de învățământ", se precizează în comunicat.
Şi la Şcoala Nr. 13, termenul de finalizare a fost iar prelungit, până în aprilie 2023. Este al treilea an în care elevii sunt relocați în căminul Liceului Tehnologic de Marină.
Lucrări se desfăşoară şi la Şcoala "Miron Costin", termenul-limită fiind martie 2023. Până atunci, cinci clase învaţă la Liceul Tehnologic "Aurel Vlaicu", patru clase din ciclul primar la ICOR, după-amiaza, iar celelalte vor rămâne în şcoală și se vor muta în diferite săli, în funcție de etajul la care se desfășoară lucrări.
"În reabilitare a intrat şi Şcoala Nr. 28, până în noiembrie 2023. Lucrările se vor efectua cu elevii în școală, cu toate că Primăria Galați a promis că vor fi relocați la Liceul Tehnologic de Marină. Însă acolo sunt în continuare elevii de la Şcoala Nr. 13", a concluzionat deputatul PNL.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Cresc copaci pe acoperişul unei şcoli din Galaţi

În condiţiile în care şcolile intrate în reabilitare se confruntă cu lipsă de spaţii şi îşi scurtează orele, învăţând în mai multe schimburi, unul dintre localurile unei foste şcoli, în care funcţionează la parter câteva grupe de grădiniţă, se degradează văzând cu ochii, iar pe acoperiş au crescut... copaci, unul dintre ei fiind mai înalt de 1,5 metri.

În fosta Şcoală Nr. 30, desfiinţată cu ceva timp în urmă, funcţionează, la parter, câteva grupe care aparţin Grădiniţei  Nr. 47, structură a Grădiniţei "Croitoraşul cel Viteaz". Celelalte două etaje nu sunt folosite, iar localul a ajuns într-o stare avansată de degradare. Mai ales că pe acoperiş au început să crească şi copăcei, unul dintre ei având chiar dimensiuni destul de mari pentru locul în care creşte, de peste 1,5 metri înălţime. Normal că rădăcinile copacilor s-au înfipt în crăpăturile din zidăria de pe acoperiş, lărgindu-le, astfel încât infiltraţiile au ajuns la parter.

"Se cere o investiţie de urgenţă la repararea acoperişului, infiltraţiile au ajuns la parter, ceea ce nu e deloc normal. Sigur, ar trebui investit şi în reabilitarea celor două etaje, care au fiecare câte opt săli de clasă. Clădirea se degradează văzând cu ochii şi e păcat. Mai ales că, din câte ştiu, va intra în reabilitare Şcoala Nr. 18, care se află în apropiere şi elevii acesteia ar putea învăţa aici, fără ore de 40 de minute şi trei schimburi, aşa cum am auzit că se întâmplă la alte unităţi de învăţământ intrate în reabilitare. Din câte ştiu, de mai bine de 10-15 ani nu s-a reabilitat nimic la Şcoala Nr. 30", a precizat, la o conferinţă de presă, deputatul PNL Onuţ Atanasiu, fost inspector şcolar general.

Am discutat şi cu directoarea Grădiniţei "Croitoraşul cel Viteaz", Anca Caragea, care ne-a confirmat că, într-adevăr, infiltraţiile au ajuns la parter, unde sunt 47 de copii, împărţiţi în două grupe de program normal şi una de program prelungit, semn că e nevoie de grădiniţă în zonă.

"Eu am fost numită director anul trecut în septembrie, iar Grădiniţa Nr. 47 a aparţinut de altă unitate, dar funcţionează în această clădire de mulţi ani. Nu sunt la curent cu demersurile făcute anterior. Dar, astă-toamnă, o comisie de la Primărie a venit şi a constatat cum stau lucrurile şi am primit asigurări că se va face ceva. Prin urmare, sperăm să ne vedem pe lista instituţiilor care vor intra în reparaţie cât de curând, pentru că e chiar necesară", ne-a declarat directoarea Anca Caragea.

Am solicitat şi un punct de vedere de la Biroul de presă al Primăriei, de la care am primit răspuns imediat: "Ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă transmitem că Primăria municipiului Galați intervine și face lucrările de reparații și întreținere necesare, în funcție de solicitările primite de la unitățile de învățământ și de resursele bugetare. Avem în vedere pe viitor și renovarea acestei clădiri a fostei Școli Nr. 30, unde își desfășoară temporar activitatea câteva grupe de grădiniță. Acest spațiu este situat la parter, acolo unde sunt asigurate condițiile necesare. La etaje, nu se desfășoară niciun fel de activitate.

Subliniem că educația este o prioritate pentru administrația locală și vorbim de un adevărat record de investiții cu fonduri europene în unitățile de învățământ din oraș. În context, menționăm că Primăria municipiului Galați are în diferite stadii circa 50 de proiecte de modernizare a școlilor și grădinițelor din oraș, tocmai pentru că se dorește asigurarea celor mai bune condiții pentru copii", sună răspunsul primit de la Primărie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Reparaţii la şcoli modernizate cu bani europeni

Un acord-cadru cu valoarea maximă de 25 de milioane de lei fără TVA, pentru lucrări de reparaţii în unităţile de învăţământ din municipiul Galaţi, a fost scos la licitaţie de Primărie şi îşi aşteaptă ofertanţii până pe 27 februarie 2023. Valoarea este substanţial mai mare faţă de cea a acordului-cadru pe care administraţia locală îl are deja în derulare din septembrie 2021, tot pentru reparaţii în grădiniţe, şcoli şi licee - 14,32 milioane de lei fără TVA. Între instituţiile de învăţământ pentru care se caută acum constructori pentru eventuale reparaţii şi intervenţii se află şi unităţi care beneficiază de modernizări cu finanţare europeană. Aceste investiţii trebuie să fie gata musai până la 31 decembrie 2023, deoarece, în caz contrar, se pierd banii europeni.

Prevăzătoare, Primăria municipiului Galaţi s-a grăbit să scoată la licitaţie un acord-cadru pentru lucrări de reparaţii la imobilele în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ, în condiţiile în care un asemenea acord se află în derulare până în septembrie anul acesta. Respectivul acord-cadru a fost încheiat, aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, în septembrie 2021, pentru o durată de 24 de luni.

De altfel, în documentaţia licitaţiei, Primăria le pune în vedere acest fapt potenţialilor constructori: „La momentul inițierii prezentei proceduri, municipiul Galați are în derulare acorduri-cadru care au ca obiect lucrări de reparații la unitățile de învățământ incluse în fiecare dintre cele zece loturi licitate. Drept urmare, autoritatea contractantă va încheia noile contracte-cadru numai după încetarea (finalizarea) celor aflate în derulare, astfel că operatorii economici interesați vor ține seama la întocmirea ofertelor de acest aspect”.

Municipalitatea a recurs la soluţia unor contracte-cadru pentru a nu mai fi nevoită să caute un constructor de fiecare dată când sunt necesare lucrări de reparaţii în instituţiile de învăţământ. Şi se pare că a fost mulţumită de rezultate, din moment ce apelează din nou la această strategie.

Preţul cel mai scăzut

Ca şi în 2021, cele 96 de unităţi de învăţământ din municipiul Galaţi au fost împărţite şi grupate în zece loturi. Pentru fiecare lot în parte se caută acum constructori care să execute lucrările de reparaţii generale şi de renovare, grupate pe categorii: instalaţii electrice, instalaţii de apă, tâmplărie şi dulgherie, vopsitorie şi montare de geamuri.

Pentru fiecare lot în parte, valoarea estimată a contractului-cadru se situează între 500.000 de lei şi 2.500.000 de lei fără TVA. De aici rezultă valoarea totală estimată totală a acordului-cadru: minimum 5.000.000 de lei fără TVA - maximum 25.000.000 de lei fără TVA. Criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut".

Contractele subsecvente ar urma să se atribuie în funcţie de necesităţi, semestrial pentru una/mai multe unităţi de învăţământ din cadrul fiecărui lot, municipalitatea urmând să deconteze lucrările executate la fiecare instituţie de învăţământ. De pildă, din acordul-cadru aflat acum în vigoare a decontat, în total, prin contracte subsecvente, lucrări în valoare de peste 11,05 milioane de lei fără TVA.

Maraton de lucrări

Nu mai puţin adevărat este că în loturile licitate sunt cuprinse şi unităţi şcolare aflate în modernizare pe fonduri europene şi care, cel puţin teoretic, nu ar avea nevoie de reparaţii. Marea grijă a municipalităţii în aceste situaţii este legată de termene. Şi anume, trebuie să termine lucrările de renovare, anvelopare, modernizare etc. până la finele acestui an, pentru a putea solicita decontarea lor din fonduri europene. În caz contrar, riscă să piardă banii europeni, iar lucrările executate din ianuarie 2024 vor fi suportate din fondurile proprii ale oraşului.

Şi nu sunt deloc puţine unităţile de învăţământ unde se derulează acum proiecte europene. Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, le-a nominalizat recent, într-o emisiune la Pro Lider FM. Pe listă se regăsesc: şcolile nr. 16, 17, 18, 25, 28 şi 29, școlile „Dan Barbilian” şi „Miron Costin”, Liceul Auto, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”, Colegiul „Al. I. Cuza”, Liceul „Anghel Saligny”, grădiniţele 9, 30, „Codruţa” şi „Motanul Încălţat”.

Acestor proiecte li se mai adaugă două investiţii deloc simple: construirea unei grădiniţe cu opt săli de grupă în Ţiglina II şi transformarea unei clădiri dezafectate în creşă, pe strada Cuza nr. 24.

Rămâne de văzut dacă toate acestea se vor finaliza în decembrie 2023.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.