Jump to content

Restructurare urbană şi în Ţiglina II


dcp100168

Recommended Posts

Restructurare urbană şi în Ţiglina II


Primăria Galaţi a scos la licitaţie elaborarea Planului Urbanistic Zonal de restructurare a cartierului Ţiglina II, contract în valoare de 180.000 de lei, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.


După cum v-am informat, municipalitatea şi-a anunţat intenţia de a schimba faţa acestei zone încă din luna iulie. Principalele obiectivele urmărite sunt reconfigurarea diferitelor categorii de spaţii pietonale, carosabile, parcări, parcuri, scuaruri, zone verzi şi crearea unei ambianţe urbane atrăgătoare, asanarea, reconversia şi reabilitarea spaţiilor nefolosite sau neutilizate.


Evident, construcţiile provizorii, cum ar fi garajele şi chioşcurile sau construcţiile parazitare, vor fi analizate şi identificate, urmând a se stabili dacă sunt necesare exproprieri pentru modernizarea zonei. De asemenea, va fi stabilit şi un ghid de bune practici în ceea ce priveşte reabilitarea energetică, anveloparea blocurilor, gama coloristică pentru faţade şi refacerea elementelor decorative.


Reamintim că Primăria a plătit firmei bucureştene Quattro Design SRL suma de 318.000 de lei pentru planul de restructurare urbană a microraioanelor 18, 19, 20 şi 21.


viata-libera.ro


Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

În locul garajelor de la „Pedagogic”, o parcare supraetajată, parc cu foișoare, locuri de joacă și terenuri de fotbal și baschet

A fost finalizat și depus la Primărie proiectul arhitectonic al reamenajării zonei după ce vor fi demolate bateriile de garaje din Țiglina 2, care se învecinează cu Colegiul Național „Costache Negri”, Orange shop și blocul B3.

Potrivit proiectului, în zonă va fi construită prima parcare supraetajată din Galați, după ce proiectul parcării care urma să fie construită în zona Palatului Justiției, aprobat de consiliul municipal în iulie 2003, a fost tergiversat timp de 11 ani. Parcarea supraetajată din Țiglina 2 va fi amplasată în continuarea Orange shop și va avea o capacitate de 106 locuri de parcare, fiind continuată cu o parcare clasică.

Proiectanții din Iași au mai prevăzut și restructurarea parcărilor aferente blocurilor, dar și mai multe zone pentru agrement, un parc în care vor fi unul sau mai multe foișoare, locuri de joacă pentru copii, terenuri pentru baschet, minifotbal și o zonă cu aparate pentru fitness:

„Garajele desființate vor fi compensate prin locuri de parcare și o soluție foarte bună ar fi cuplarea acestora într-o parcare supraetajată și ca să nu intervenim prea mult în comfortul locuințelor din jur, am mers pe varianta unei construcții cu parter și etaj, în care ar intra 106 locuri de parcare, care va fi completată cu o parcare la nivelul terenului, o parcare cu barieră. În plus, vom reamenaja și parcările dintre blocurile de locuințe. Restul zonei va fi amenajată pentru agrement, socializare și locuri de joacă pentru copii. Sunt prevăzute un teren de minifotbal, un teren de baschet și un spațiu cu aparate pentru fitness. Fiind o zonă cu blocuri de locuințe, va fi și o suprafață destul de generoasă de locuri de joacă pentru copii și va mai fi și o zonă de parc cu foișoare”.

Primarul Marius Stan a precizat că în aceeași zonă vor mai amenajate locuri de parcare și  pe strada Brăilei, prin realizarea unor alveole.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Restructurare urbană în Ţiglina II. În locul garajelor ar putea răsări prima parcare supraetajată din Galaţi

* Firma care a elaborat planurile de restructurare urbană a cartierelor Micro 18, 19, 20 şi 21, dar şi Faleza Dunării va regândi urbanistic Ţiglina II * Primarul Marius Stan şi-a anunţat încă de anul trecut intenţiile privind demolarea unor baterii de garaje din această zonă

Nu mai puţin de 116.400 de lei de la bugetul local, atât îi va plăti Primăria Galaţi firmei bucureştene Quattro Design SRL pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) - Restructurare urbană Ţiglina II. Arhitecţii din Capitală au câştigat licitaţia organizată în acest scop cu oferta cea mai mică, în condiţiile în care contractul fusese evaluat de autorităţi la 180.000 de lei.

Ce vrea municipalitatea

Intenţiile autorităţilor ne-au fost prezentate de Biroul de presă al municipalităţii: „Primăria municipiului Galaţi realizează planul urbanistic zonal de reabilitare urbană în Ţiglina II pentru a putea moderniza zona, cu respectarea tuturor prevederilor legale. Zona care urmează să fie reglementată prin acest PUZ este delimitată la nord de străzile Gheorghe Doja, Crizantemelor şi Mihail Kogălniceanu (până la intersecţia cu Bdul George Coşbuc), la sud de strada Brăilei, la est de Bulevardul George Coşbuc şi la vest de Bulevardul Siderurgiştilor”.

Printre obiectivele vizate se află redefinirea spaţiului public şi privat din arealul studiat, dar şi creşterea calităţii spaţiului public, prin reconfigurarea circulaţiei rutiere şi pietonale, a parcărilor, zonelor verzi, parcurilor, zonelor de relaxare şi agrement şi prin transformarea sau reabilitarea spaţiilor neutilizate. De asemenea, se doreşte delimitarea unor fluxuri corecte de colectare şi evacuare selectivă a deşeurilor menajere, dar şi reglementarea circulaţiei rutiere, pe carosabil şi pietonale. Planul urbaniştilor va pune preţ pe reconfigurarea şi protejarea spaţiilor verzi deja existente. În plus, se vor stabili clar categoriile de intervenţii permise la construcţiile existente pentru îmbunătăţirea calităţii arhitectural-ambientale a zonei. Arhitecţii vor realiza un ghid de bune practici cu privire la: reabilitarea energetică a zonei, anveloparea imobilelor, gama coloristică a faţadelor şi obligativitatea refacerii în totalitate a elementelor decorative.

Cum rămâne cu garajele

În răspunsul oferit, Primăria a ocolit cuvântul „garaje”. Totuşi noi reamintim că garajele din Ţiglina II, din vecinătatea Şcolii nr. 13, sunt condamnate încă de la finele anului trecut, doar că primarul Marius Stan a acceptat rugămintea posesorilor acestora de a fi păsuiţi cu demolarea până la primăvară. În locul celor 37 de garaje Primăria vrea să refacă spaţiul verde şi să amenajeze locuri civilizate de parcare. Planuri sunt şi pentru garajele din spatele magazinului Orange de lângă Liceul Pedagogic. Acolo Primăria are un studiu de prefezabilitate pentru prima parcare supraetajată din oraş, iar în continuarea ei vrea să amenajeze un parc cu un teren de minifotbal cu gazon sintetic, un teren de baschet, un loc de joacă, dar şi un spaţiu de socializare şi şah pentru vârstnici.

Cine este Quattro Design SRL

Când e vorba de restructurare urbană, SC Quattro Design SRL pare abonată la licitaţii. SRL-ul a făcut parte din asocierea care a realizat, contra sumei de 199.000 de lei, Planul Urbanistic Zonal pentru Faleza Dunării. Tot ea a stârnit dezbateri, dispute şi controverse, toamna trecută, după ce a prezentat planul de restructurare urbană a microraioanelor 18, 19, 20 şi 21, lucrare pentru care a primit 318.000 de lei de la Primărie.

www.viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Toate ca toate, dar sa masoare ca lumea locurile de parcare, nu toata lumea circula cu Tico sau Matiz, nu vrem jumatate de locuri de parcare. Si de ce neaparat firma din Bucuresti? Nu putea sa dea o comanda la o firma din judetul Galati? Adica, daca tot aruncam bani, hai frate sa cream locuri de munca in judet

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Planurile de restructurare urbană din Ţiglina II, supuse consultării publice

O urnă, înconjurată de panourile pe care sunt expuse planurile arhitecţilor pentru restructurarea urbană a Ţiglinei II, îi aşteaptă pe gălăţenii interesaţi, în holul rectoratului Universităţii "Dunărea de Jos" pentru a-şi spune părerile, observaţiile sau sugestiile.

Aşa cum v-am anunţat, a început informarea şi consultarea publică a Planului Urbanistic Zonal - Restructurare Urbană Ţiglina II. Arhitecţii firmei Quattro Design SRL, care au realizat planul, propun degajarea spaţiului public de construcţii provizorii sau neautorizate, desfiinţarea garajelor, amenajarea parcajelor la sol, reabilitarea circulaţiei pietonale, reabilitarea şi modernizarea faţadelor, şi amenajarea unor incinte sportive.

Reamintim că o întâlnire cu elaboratorii documentaţiei de urbanism va fi organizată în zilele de 9 şi 10 decembrie 2015, între orele 10,00 - 15,00, tot în holul rectoratului Universităţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Consultarea publică privind restructurare urbană a cartierului Ţiglina II, aproape de final. Gălăţenii pot participa la o întâlnire cu arhitecţii

Timp de două zile, începând de miercuri, 9 decembrie, arhitecţii şi urbaniştii care au realizat planul zonal de restructurare urbană a cartierului Ţiglina II vor fi la dispoziţia gălăţenilor interesaţi.

Potrivit anunţului postat de Primăria Galaţi, o întâlnire cu realizatorii documentaţiei de urbanism va fi organizată în zilele de 9 şi 10 decembrie, între orele 10,00 - 15,00, în holul rectoratului Universităţii "Dunărea de Jos", din strada Domnească nr. 47, acolo unde, după cum v-am informat deja, au fost expuse propunerile de restructurare urbană. Documentaţia a fost realizată de firma bucureşteană Quattro Design SRL, care a elaborat planurile de restructurare urbană a cartierelor Micro 18, 19, 20 şi 21, dar şi a Falezei Dunării. SRL-ul a câştigat licitaţia organizată de municipalitate cu o ofertă de 116.400 de lei.

Consultarea publică privind restructurarea urbană a cartierului Ţiglina II se apropie de final. Până pe 11 decembrie, autorităţile aşteaptă observaţii, comentarii, sugestii, în scris, la locul desfăşurării informării şi consultării, la registratura generală a Primăriei, din strada Fraternităţii nr. 1 sau pe adresa de e-mail arhitectsef@primaria.galati.ro.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Restructurarea urbană a cartierului Ţiglina II. Gălăţenii vor demolarea garajelor şi terenuri de sport

Demolarea garajelor şi a chioşcurilor şi amenajarea unor terenuri de sport au constituit principalele puncte de interes ale gălăţenilor care au trecut miercuri, 9 decembrie, pragul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, pentru a discuta cu elaboratorii planului de restructurare urbană a cartierului Ţiglina II. Ei au putut afla, astfel, că arhitecţii şi urbaniştii firmei Quattro Design propun desfiinţarea construcţiilor provizorii şi inestetice şi indică patru posibile amplasamente pentru parcări etajate. De asemenea, sunt propuse două amplasamente pentru terenuri de sport şi unul pentru construcţia unei noi grădiniţe.

Cetăţenii curioşi să afle mai multe informaţii despre restructurarea cartierului sau să-şi exprime punctele de vedere îi pot găsi şi joi, 10 decembrie, între orele 10,00 - 15,00, tot în holul rectoratului Universităţii, pe reprezentanţii Quattro Design, firmă care a câştigat licitaţia organizată de municipalitate cu o ofertă de 116.400 de lei.

Reamintim că Primăria are nevoie de acest Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru a putea moderniza legal zona delimitată la nord de străzile Gheorghe Doja, Crizantemelor şi Mihail Kogălniceanu (până la intersecţia cu bulevardul George Coşbuc), la sud de strada Brăilei, la est de bulevardul George Coşbuc şi la vest de bulevardul Siderurgiştilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Cum vor urbaniştii să fluidizeze traficul în Ţiglina II

* Firma plătită de Primăria Galaţi pentru planul de restructurare urbană a cartierului Ţiglina II propune desfiinţarea capelei de la intersecţia străzilor Constructorilor - Gheorghe Doja şi amenajarea unui sens giratoriu * De asemenea, urbaniştii susţin interzicerea virajului la stânga din strada Brăilei către Saturn şi a întoarcerilor, astfel încât strada Constructorilor să nu mai fie utilizată ca scurtătură

 

În cadrul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) - Restructurare urbană Ţiglina II, pe care îl realizează pentru suma de 116.400 de lei fără TVA, firma bucureşteană Quattro Design SRL a analizat traficul şi reţeaua de căi de comunicaţii din acest perimetru. Iată ce probleme au fost identificate şi ce soluţii sunt propuse pentru fluidizarea traficului auto şi pietonal.

Şoferii, primii vizaţi

Din start, elaboratorii planului urbanistic au reclamat „organizarea defectuoasă a intersecţiei dintre străzile Gheorghe Doja - Constructorilor - Crizantemelor, cauzată de poziţionarea capelei pe insula centrală”, care, în opinia urbaniştilor "produce tulburări importante în desfăşurarea traficului în perioadele când se desfăşoară ceremonii funerare”. Este vorba despre Capela „Înălţarea Domnului”, cunoscută de gălăţeni sub numele de „Biserica de Carton”. Urbaniştii susţin „reamenajarea sau reorganizarea intersecţiei străzilor Constructorilor - Gheorghe Doja după desfiinţarea capelei şi amenajarea unui sens giratoriu”.
O altă propunere rutieră vizează zona intersecţiei străzilor Constructorilor - Brăilei - Saturn care, afirmă specialiştii, „poate fi descongestionată prin interzicerea virajului la stânga din strada Brăilei către Saturn şi a întoarcerilor. Întoarcerea se poate realiza în giraţie (la Inelul de Rocadă), iar strada Constructorilor nu va mai fi utilizată ca scurtătură”, susţin urbaniştii.
Elaboratorii PUZ-ului au mai remarcat şi faptul că reţeaua carosabilă secundară din Ţiglina II prezintă degradări ale suprafeţelor, că lăţimea străzilor secundare este redusă, că nu au continuitate, ba chiar există străduţe din pământ sau pietriş pentru circulaţia auto. Şi dau ca exemplu strada din lungul blocului E6 unde pledează pentru „modernizarea şi refacerea legăturii prin desfiinţarea barierei, corelate cu reamenajarea parcajelor care să înlocuiască ansamblul de garaje existent”.
„Lărgirea unor tronsoane scurte de alei carosabile şi instituirea de sensuri unice în zonele de parcare colectivă care deservesc mai multe blocuri”, figurează şi ea în planul de restructurare urbană. Mai mult, se consideră necesară „instituirea semnalizării de zonă rezidenţială, cu limitarea vitezei la 20 de kilometri pe oră”.

În favoarea pietonilor

În opinia realizatorilor planului urbanistic, pietonii nu prea au pe unde să meargă în siguranţă în Ţiglina II pentru că reţeaua de alei pietonale nu are coerenţă, pentru că multe dintre alei au devenit accese către garaje, pentru că trecerile de pietoni sunt insuficiente, ba chiar există zone cu accese improprii sau fără acces. Aşa că solicită refacerea reţelei de alei pietonale: „Recuperarea aleilor pietonale ocupate de garaje şi de accesele la garaje, delimitarea unor trasee pietonale majore pe direcţiile est-vest şi nord-sud, amenajarea unor zone pietonale mai largi, limitarea circulaţiilor carosabile de tranzit şi protejarea spaţiilor verzi”.
Sunt propuse şi „amenajarea de treceri de pietoni suplimentare pe strada George Coşbuc şi strada Gheorghe Doja (în dreptul staţiei Apaterm) şi reamenajarea zonelor unor treceri de pietoni de pe strada Constructorilor unde s-au înregistrat următoarele probleme: existenţa în dreptul trecerii a arborilor, zonelor de pământ, locurilor de parcare”.
Arhitecţii şi urbaniştii consideră necesară şi „amenajarea unui sistem de circulaţii pietonale care să asigure deplasarea cursivă a pietonilor în zonele de locuit şi accesul către toate instituţiile şi serviciile de interes public, dar mai ales asigurarea facilităţilor pentru persoanele cu dizabilităţi”.

Cartier înghesuit şi fără facilităţi

Zona vizată de planul de restructurare urbană a cartierului Ţiglina II, realizat de firma Quattro Design SRL, este delimitată pe toate laturile de artere majore de circulaţie: străzile Gheorghe Doja, Crizantemelor şi Mihail Kogălniceanu, până la intersecţia cu strada George Coşbuc (la nord), bulevardul George Coşbuc (la est), bulevardul Brăilei (la sud), Siderurgiştilor (la vest). Arhitecţii şi urbaniştii de la Quattro Design au remarcat din start că suprafaţa acestui cartier este relativ mică - 57,04 hectare, sub unu la sută din suprafaţa municipiului - însă comunitatea care trăieşte aici reprezintă circa 5,5 la sută din populaţia municipiului: peste 14.000 de locuitori. În opinia specialiştilor, „densitatea locuirii este de şase ori mai mare decât media pe municipiu, ceea ce conduce la o nevoie sporită de utilizare a spaţiilor exterioare, complementare locuirii”. Mai exact, au reclamat „insuficienţa locurilor de joacă pentru copii, a spaţiilor amenajate pentru socializare, odihnă şi relaxare, a mobilierului urban şi neglijarea spaţiilor plantate”.
Arhitecţii au criticat lipsa punerii în valoare a monumentelor de artă cum ar fi faţada complexului comercial aflat la sud de blocul B4, strada George Coşbuc, lucrare parietală cu forme abstracte dispuse pe orizontală. De asemenea, au remarcat că pe strada Brăilei chioşcurile alcătuiesc un perete compact care obturează faţadele instituţiilor publice cu deschidere la această arteră - Şcoala nr. 7, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, dar şi accesul către terenurile cu potenţial urbanistic.

Reţele edilitare vechi şi prost întreţinute

Elaboratorii PUZ-ului Ţiglina II au mai remarcat, în cartier, denivelări ale terenului adiacent construcţiilor, sistem de colectare şi dirijare a apelor pluviale în mare parte nefuncţional din lipsa întreţinerii corespunzătoare, rigole sau şanţuri colectoare colmatate parţial sau în totalitate, sistem de canalizare şi alimentare cu apă învechit, pierderi de apă din conducte şi reţelele edilitare.

Nu sunt bătute în cuie!

Toate aceste probleme şi soluţii au fost expuse, la finele anului 2015, pe panourile postate în holul rectoratului Universităţii "Dunărea de Jos", în cadrul dezbaterii care a avut loc pe seama planului urbanistic zonal.
Potrivit Primăriei, planul se află, în acest moment, în faza de întocmire a raportului preliminar după informarea şi consultarea populaţiei. „După această etapă, conform procedurii, se trece la obţinerea avizelor de la deţinătorii de utilităţi şi de la unităţile strategice din zona analizată (locali şi centrali). După obţinerea tuturor avizelor, se procedează la întocmirea variantei finale a Planului de Urbanism Zonal pentru Ţiglina II, ţinând cont de condiţiile impuse de avize şi de sugestiile din consultarea publică. Varianta finală este supusă aprobării Consiliului Local”, ne-a informat Primăria.
Deci rămâne de văzut dacă în varianta finală a Planului Urbanistic ideile de fluidizare a traficului auto şi pietonal vor mai fi păstrate.

Abonată la PUZ-urile Galaţului

Când e vorba de restructurare urbana, SC Quattro Design SRL pare abonată la licitaţii. SRL-ul a facut parte din asocierea care a realizat, contra sumei de 199.000 de lei, Planul Urbanistic Zonal pentru Faleza Dunării. Tot ea a realizat şi planul de restructurare urbană a microraioanelor 18, 19, 20 şi 21, lucrare pentru care a primit 318.000 de lei de la Primărie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Au fost demolate și o parte din garajele de la „Pedagogic”

 • Conform proiectului, aici ar urma să apară prima parcare supraetajată din Galați

La un an și jumătate după ce Consiliul Municipal a aprobat proiectul pentru amenajarea zonei, au început să dispară și garajele din Țiglina 2, de lângă Colegiul Național „Costache Negri”. Deocamdată au fost demolate garajele amplasate lâng gardul colegiului, urmând să mai fie demolate alte câteva zeci de garaje care ocupă zona din spatele blocurilor M1 și B3.

Potrivit proiectului, în zonă va fi construită prima parcare supraetajată din Galați, după ce proiectul parcării care urma să fie construită în zona Palatului Justiției, aprobat de consiliul municipal în iulie 2003, a fost tergiversat timp de 13 ani. Parcarea supraetajată din Țiglina 2 va fi amplasată în continuarea Orangeshop și va avea o capacitate de 106 locuri de parcare, fiind continuată cu o parcare clasică. Proiectanții din Iași au mai prevăzut și restructurarea parcărilor aferente blocurilor, dar și mai multe zone pentru agrement, un parc în care vor fi unul sau mai multe foișoare, locuri de joacă pentru copii. Sunt prevăzute un teren de minifotbal, un teren de baschet și un spațiu cu aparate pentru fitness.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Arteră de acces şi parcare cu loc de joacă, în Ţiglina II. Investiție de 4,2 milioane de lei, pe masa aleşilor locali

 • Proiectul are nevoie de avizul favorabil al consilierilor pentru a fi transpus în realitate

Pe masa aleşilor locali a ajuns primul proiect de hotărâre din acest mandat, privind realizarea unei investiţii pe locul unei baterii de garaje demolate. Concret, aleşilor şi se propune să aprobe studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul „Amenajare parcare şi parc în Ţiglina II, aferent blocului E6”. Documentaţia este realizată de Proiect SA, în timpul mandatului fostului primar, Marius Stan, şi a costat 16.400 de lei fără TVA, de la bugetul local. Iată ce se doreşte.

Nu va fi parcare supraetajată!

Deşi, în mandatul lui Marius Stan, s-a vorbit despre realizarea primei parcări supraetajate în spatele Colegiului Naţional „Costache Negri”, investiţia propusă aleşilor locali nu prevede decât amenajarea unor locuri de parcare la sol.

Conform proiectului, terenul vizat are suprafaţa de 8.700 metri pătraţi, este eliberat de garaje şi se învecinează la est cu blocul E6, la vest cu incinta Colegiului Pedagogic, la nord cu incinta Grădiniţei 9, iar la sud cu zona străzii Brăilei.

Principala lucrare vizează realizarea unei alei carosabile, cu trotuarele aferente, care ar urma să facă legătura între strada Brăilei, zona Grădiniţei nr. 9, Biserica „Sf. Nicolae” şi partea de vest a amplasamentului de locuit, spre strada Constructorilor. Locurile de parcare vor fi amenajate pe ambele părţi ale aleii, perpendicular pe sensul de mers. În total, vor fi 152 de locuri de parcare, câte 76 pe fiecare parte.

În investiţie este inclusă şi amenajarea unui loc de joacă pentru copii, în partea de nord, în zona grădiniţei. Spaţiul de joacă va cuprinde: patru leagăne, două balansoare, două gropi de nisip, 11 bănci, nouă coşuri de gunoi, dar şi pergole, arbuşti, gazon, lampadare decorative, grup sanitar ecologic, alei pietonale şi două rastele pentru biciclete.

Proiectul prevede şi amenajarea unor spaţii verzi pentru reabilitarea peisagistică a zonei, cişmele pentru băut apa şi trei hidranţi de grădină pentru udarea zonelor de verdeaţă. Alimentarea cu apă şi canalizarea se vor realiza de la reţeaua stradală. Pentru iluminat public se vor monta stâlpi metalici ornamentali prevăzuţi cu becuri cu LED.

Durata de realizare a investiţiei este de 12 luni, iar valoarea totală a investiţiei se ridică la 4.285.184 de lei de la bugetul local. Rămâne de văzut dacă aleşii vor fi de acord.

viata-libera.ro

index.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Restructurarea urbană a cartierului gălățean Ţiglina II, în dezbatere publică

 • În funcţie de resursele publice disponibile, garajele vor fi desfiinţate, urmând ca terenurile să fie ocupate de parcări destinate zonelor rezidenţiale sau să fie transformate conform necesităţilor oraşului

Planul de restructurare urbană a cartierului Ţiglina II, care urmează să fie aprobat de către Consiliul local, se află în dezbatere publică până pe 9 decembrie. Documentele pot fi consultate atât pe portalul Primăriei, www.primariagalati.ro, cât şi la sediul Centrului de informare pentru cetăţeni din strada Fraternităţii nr.1. Primăria aşteaptă propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare din partea persoanelor interesate, fie ca mesaj electronic, pe adresa comunicare@primariagalati.ro, fie prin poştă, pe adresa instituţiei - strada Domnească nr. 38 sau la Registratura Generala, strada Fraternităţii nr. 1. Planul a fost realizat arhitecţii bucureşteni de la firma Quattro Design SRL, care a fost plătită cu 116.400 de lei de la bugetul local, societate care a elaborat şi planurile de restructurare urbană a cartierelor Micro 18, 19, 20 şi 21, dar şi Faleza Dunării.

Cele mai importante prevederi

Zona vizată de planul urbanistic este delimitată la nord de străzile Gheorghe Doja, Crizantemelor şi Mihail Kogălniceanu (până la intersecţia cu Bdul George Coşbuc), la sud de strada Brăilei, la est de Bulevardul George Coşbuc şi la vest de Bulevardul Siderurgiştilor. Una dintre cele mai importante prevederi vizează garajele şi construcţiile provizorii: „Toate terenurile (proprietate publică sau privată a municipiului Galaţi) din limita PUZ Ţiglina II Galaţi, ocupate de construcţiile de garaje, sau alte construcţii amplasate pe terenul municipiului Galaţi cu contract de închiriere, constituie zone destinate restructurării urbane. În funcţie de resursele publice disponibile, garajele vor fi desfiinţate, urmând ca terenurile să fie ocupate de parcaje la sol destinate zonelor rezidenţiale sau de alte funcţiuni complementare, conform necesităţilor oraşului. În zonele destinate restructurării urbane, în vederea realizării obiectivelor de utilitate publică necesare dezvoltării zonei, se vor efectua intervenţii de tip expropriere pentru cauză de utilitate publică (acolo unde este cazul), conform legislaţiei specifice în vigoare”, se arată în document. Conform planului, spaţiile neconstruite şi neocupate de accese, trotuare de gardă, alei, platforme etc. se înierbează sau se plantează.

Vestea bună este că, pentru Ţiglina II, există deja o investiţie urbană aprobată de Consiliul Local: amenajarea unei parcări cu parc, aferent blocului E6 şi a unei alei carosabile, cu trotuarele aferente, care ar urma să facă legătura între strada Brăilei, zona Grădiniţei nr. 9, Biserica „Sf. Nicolae” şi partea de vest a amplasamentului de locuit, spre strada Constructorilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Contract de 3,1 milioane de lei, pentru o parcare cu parc şi loc de joacă

Primăria Galaţi a scos la licitaţie un contract în valoare de 3.160.968 de lei fără TVA, fonduri de la bugetul local, pentru proiectarea şi amenajarea unei parcări şi a unui parc în Ţiglina II, aferent blocului E6.

Conform anunţului postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, Primăria aşteaptă ofertele pentru investiţia urbană până pe 6 martie, iar criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate-preţ. Amenajarea parcării cu parc în zona blocului E6 din Ţiglina II este un proiect a cărui documentaţie a fost realizată de Proiect SA, în timpul mandatului fostului primar, Marius Stan, şi a costat 16.400 de lei fără TVA, de la bugetul local.

Ce se doreşte

Investiţia, care a primit undă verde din partea aleşilor în octombrie 2016, vizează terenul eliberat de garaje şi se învecinează la est cu blocul E6, la vest cu incinta Colegiului Pedagogic, la nord cu incinta Grădiniţei 9, iar la sud cu zona străzii Brăilei. Conform caietului de sarcini, se doreşte, în primul rând, realizarea unei alei carosabile de acces aferentă blocului E6, inclusiv a trotuarelor şi a unor locuri de parcare adiacente aleii. Nu mai puţin importantă este amenajarea, în zona grădiniţei, a unui loc de joacă pentru copii, cu leagăne, balansoare, gropi de nisip, rastele pentru biciclete, bănci, pergole, arbuşti, gazon, gard viu, lampadare decorative, cişmea cu apă potabilă, dar şi grup sanitar ecologic. Proiectul prevede şi amenajarea unor spaţii verzi pentru reabilitarea peisagistică a zonei şi hidranţi de grădină pentru udarea zonelor de verdeaţă.

Investiţia, aşa cum a fost aprobată de aleşii locali, are ca termen de execuţie 12 luni de la data atribuirii contractului, iar primarul Ionuţ Pucheanu crede că va fi respectat: „Dacă la momentul atribuirii nu vor exista contestaţii, evident că la anul pe vremea aceasta, sau poate chiar mai devreme, vom avea o nouă parcare modernă şi un parc”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cinci terenuri cu garaje din Ţiglina II ar putea deveni parcări sau baze sportive

Cartierul Ţiglina II face obiectul unui Plan Urbanistic Zonal, care va fi supus votului aleşilor la şedinţa de mâine a Consiliului Local. După cum am aflat de la primarul oraşului, Ionuţ Pucheanu, aici va fi pus în aplicare un proiect-pilot pentru Galaţi, asta, desigur, dacă aleşii vor fi de acord.

Concret, în cadrul Planului Urbanistic Zonal Ţiglina II, au fost identificate cinci zone cu potenţial de dezvoltare. Este vorba despre suprafeţe consistente de teren, pe care, în prezent, "cresc" doar garaje. Pentru că bugetul local nu ar putea suporta investiţiile, terenurile cu pricina vor fi concesionate prin licitaţie agenţilor economici interesaţi să dezvolte zona. "Oraşul nu poate fi oprit în loc doar din cauza lipsei banilor administraţiei locale sau centrale", spune edilul.

Arhitectul-şef al oraşului a stabilit ideea de dezvoltare, în funcţie de nevoile cartierului: parcări supraterane şi minimum două baze sportive. Astfel, locatarii ar putea să-şi lase autoturismele în parcări private cu pază, supraveghere şi acces controlat. În ceea ce priveşte bazele sportive, caietul de sarcini al licitaţiei va impune nu doar realizarea investiţiei într-un termen stabilit, ci şi amenajarea, în cadrul fiecărei baze, a unui teren multifuncţional de sport şi a unui mic loc de joacă, cu acces liber pentru populaţie.

Ar mai fi de spus că Planul Urbanistic Zonal pentru cartierul Ţiglina II a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei din ianuarie a Consiliului Local şi revizuit, pentru a răspunde propunerilor şi reclamaţiilor locatarilor zonei. De pildă, dintr-o eroare, pe partea Şcolii Nr. 7, zona clădirii Arcada fusese trecută ca spaţiu verde. S-a revenit asupra acestui aspect, pentru că "nu putem distruge atâtea afaceri ca să punem nişte iarbă", ne-a explicat primarul Ionuţ Pucheanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Lucrări pentru amanjarea unui parc şi a unui loc de joacă în Ţiglina 2

Primăria Galaţi a anunţat că în perioada următoare va fi semnat contractul pentru lucrările de proiectare și execuție privind obiectivul ”Amenajare parcare și parc Țiglina II aferent bloc E6”. Contractul, în valoare de 1.614.987, 93 lei fără TVA, a fost câștigat de Asocierea S.C. Obercons Comp SRL – S.C. Constructa Mecanique SRL, termenul pentru realizarea lucrărilor de proiectare fiind de 90 de zile, în timp ce pentru realizarea lucrărilor de execuție s-au prevăzut 180 de zile din momentul predării amplasamentului. Conform caietului de sarcini aici sunt prevăzute lucrări de amenajare a spațiului de parcare situat în zona blocului E 6, a aleii carosabile de acces și a unui loc de joacă pentru copii.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

A început restructurarea urbană în Ţiglina II. Ce se construieşte în locul garajelor demolate

Cartierul Ţiglina II, în zona Colegiului Naţional „Costache Negri”, îşi va schimba faţa până la finele acestui an, întrucât, astăzi, au început lucrările de restructurare urbană. În locul garajelor demolate, municipalitatea va crea o parcare cu 122 de locuri, un parc, spaţiu verde pentru reabilitarea peisagistică a zonei şi un loc de joacă modern.

„Lucrările fac parte din proiectul Amenajare parcare şi parc Ţiglina II, aferent bloc E6, cu o valoare de 1.921 835 de lei. Zona va cuprinde o parcare cu o capacitate de 122 de locuri, un parc cu aleile pietonale aferente, spaţiu verde şi un modern loc de joacă pentru copii. Termenul de execuţie a lucrării este de 6 luni”, a anunţat primarul Ionuţ Pucheanu.

Proiectul mai prevede, însă, şi o alee carosabilă, care ar urma să facă legătura între strada Brăilei, zona Grădiniţei nr. 9, Biserica „Sf. Nicolae” şi partea de vest a amplasamentului de locuit, spre strada Constructorilor. Locurile de parcare vor fi amenajate pe ambele părţi ale aleii, perpendicular pe sensul de mers. Pentru iluminat public se vor monta stâlpi metalici ornamentali prevăzuţi cu becuri cu LED.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Cea mai nouă parcare cu loc de joacă din Galaţi. Investiţie în Ţiglina II

"Uite locul de joacă, acolo e parcarea, iată şi parcul… dar garajele acestea de ce-or fi rămas?", comenta sâmbătă, la prânz, un cuplu care tocmai străbătea noua arteră de acces construită în Ţiglina II, în zona blocului E6. Aceasta este ultima investiţie iniţiată de fostul primar Marius Stan, moştenită şi pusă în operă de actuala administraţie, condusă de Ionuţ Pucheanu.

"Domnul primar a dărâmat garajele şi amenajează parc, parcare, şosea şi loc de joacă pentru copii. Sunt prea multe! Nouă nu ne trebuie parc! Noi vrem linişte! O să ne fie suficientă gălăgia maşinilor care trec", protesta, în ziarul "Viaţa liberă", un grup de locatari ai blocului E6 din Ţiglina II, în aprilie, când tocmai începuse restructurarea urbană a zonei.

Conform Primăriei, lucrările de amenajare s-au încheiat şi tocmai de aceea am fost curioşi să vedem cum arată investiţia înainte de recepţia oficială.

Ce s-a realizat

"În locul garajelor demolate au fost create 122 de locuri de parcare, cărora li se adaugă şase locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilităţi. A fost amenajată aleea carosabilă de acces, au fost realizate un loc de joacă şi un parc cu alei pietonale (ambele, dotate corespunzător), a fost realizată infrastructura pentru asigurarea iluminatului public cu becuri LED. De asemenea, s-au efectuat lucrări de arhitectură peisagistică a spaţiilor verzi. Suplimentar, va fi executată instalaţia hidraulică de udat pentru spaţiul verde. Estimăm că aceasta va fi realizată până la finele lunii noiembrie", ne-a comunicat Biroul de presă al Primăriei Galaţi.

Reamintim că, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor, a fost încheiat cu asocierea SC Obercons Comp SRL- SC Constructa Mecanique SRL un contract în valoare de 1.921.835 de lei cu TVA.

Între garduri

Aleea carosabilă de acces, care face legătura între strada Brăilei, zona Grădiniţei Nr. 9, Biserica "Sf. Nicolae" şi partea de vest a amplasamentului de locuit, prevăzută cu locuri de parcare de o parte şi de alta, a decongestionat şi civilizat zona, chiar dacă trotuarele sunt extrem de înguste.

Locul de joacă amenajat vizavi de Grădiniţa cu program prelungit Nr. 9 este destul de modest: patru leagăne duble şi două balansoare montate pe suprafeţe antitraumă, două gropi generoase cu nisip, la care se adaugă bănci metalice şi din lemn, pergole, coşuri de gunoi (care deja dau pe-afară de pline ce sunt) şi două cişmele. Părinţii şi-ar fi dorit ca echipamentele de joacă, fiind chiar lângă o grădiniţă, să fie potrivite, oferind siguranţă şi pentru copiii de doi - trei ani. Din păcate, după cum am aflat de la Primărie, ele nu vor fi înlocuite sau completate cu unele pe măsură. Locul de joacă este strategic împrejmuit: de o parte - panouri de gard bordurat, de cealaltă, un zid înalt şi vechi, plin cu desene şi mesaje licenţioase.

Împrejmuit cu garduri este şi parcul amenajat de-a lungul blocului E6. Locatarii imobilului au cerut insistent ca un gărduţ despărţitor să delimiteze parcul de perimetrul blocului, iar dorinţa le-a fost respectată. Pe aleea şerpuită a parcului sunt montate bănci metalice, bănci cu pergole din lemn şi coşuri de gunoi, iar sâmbătă se lucra la instalaţia de udat spaţiile verzi.

Garajele rămân... până data viitoare

În spatele garajelor care au rămas în picioare, deservite acum de o generoasă arteră de acces, am descoperit câteva măsuţe de jucat şah şi table, spaţiu destul de degradat şi plin de gunoaie. Punctul de gunoi este şi el tot prin spatele garajelor.

Conform Primăriei, bateriile de garaje rămase nu fac parte din perimetrul acestei investiţii, gândite de administraţia Marius Stan. Ele vor face obiectul unui alt proiect, ce va fi realizat, în completare, de actuala administraţie, care îşi doreşte să continue strategia de restructurare urbană pentru modernizarea şi dezvoltarea oraşului. Când se va întâmpla asta rămâne de văzut!

Cât durează până proiectul devine realitate

Despre amenajarea unei artere de acces cu locuri de parcare, parc şi loc de joacă în Ţiglina II se vorbeşte încă din mandatul fostului primar Marius Stan. Indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv au fost aprobaţi de consilierii locali în octombrie 2016. Licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor a fost atribuită în august 2017, dar lucrările au început abia pe 16 aprilie 2018. Conform datelor oficiale, la finele acestei luni ar putea avea loc recepţia investiţiei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Restructurarea urbană de peste 400.000 euro din Ţiglina II, finalizată

Primăria municipiului Galaţi anunţă că lucrările de restructurare urbană derulate în cartierul Ţiglina II, în apropierea Colegiului Naţional ”Costache Negri”, s-au finalizat. Astfel, în locul garajelor demolate, au fost create 128 de locuri de parcare, dintre care şase sunt destinate persoanelor cu dizabilităţi, un parc şi un loc de joacă pentru copii, echipat cu leagăne, balansoare, covor din cauciuc tartan pentru protejarea micuţilor, două gropi cu nisip, bănci, coşuri de gunoi etc.

De asemenea, a fost amenajată şi o alee carosabilă de acces, iar iluminatul public în zonă este asigurat cu becuri LED. Totodată, au fost realizate lucrări de arhitectură peisagistică şi a fost introdusă o instalaţie hidraulică pentru irigarea spaţiului verde.

Lucrările de proiectare şi execuţie pentru obiectivul ”Amenajare parcare şi parc Ţiglina II aferent bloc E6” au fost derulate de Asocierea S.C. Obercons Comp SRL - S.C. Constructa Mecanique SRL. Valoarea totală a contractului (proiectare şi execuţie) este de 1.921.835 de lei cu TVA., adică peste 400.000 euro cu TVA.

Termenul prevăzut pentru proiectare a fost de 90 de zile, iar cel pentru realizarea lucrărilor de execuţie de 180 de zile.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.