Jump to content

Cum se înfiinţează o fermă de raci


Recommended Posts

Posted

Ghid de afaceri

Ferma de raci

* Cotidianul nostru vă prezintă cele mai "fierbinţi" oportunităţi de afaceri pentru întreprinderi mici şi mijlocii * Ideea de afaceri a zilei: crescătoria de raci [ Învaţă să faci bani!

Nu e român care să nu se fi gândit măcar o dată în viaţă la o potenţială afacere. "În ce ar fi mai bine să investesc?" "Cum să fac să fiu şi eu pe picioarele mele?" "Îmi înmulţesc sau îmi împuţinez banii cu investiţia asta?" Sunt întrebări pe care orice om de afaceri (sau salariat dornic de "independenţă") şi le pune frecvent. De aceea, cotidianul nostru s‑a gândit să vă ofere un fel de ghid despre oportunităţile de afaceri ale momentului. Nu avem pretenţia că am făcut un ghid perfect, însă credem că aceste idei pot fi un început pentru fiecare gălăţean sau brăilean care vrea să se apuce de afaceri.

Ideea e să faci ce se cere

Din start, trebuie să precizăm un lucru: trebuie să faci ce se cere. Chestie de orientare. Degeaba vei investi într‑o fabrică de pâine când piaţa e deja aglomerată de fabricanţi. Însă dacă pâinea ta are CEVA care o face unică, atunci ai şanse să răzbeşti.

La zi, se pare că investiţiile cele mai tentante (dincolo de tranzacţiile imobiliare) par cele aferente producţiei alimentare (eventual ecologice) şi artizanale. Aici este loc pe piaţă pentru toată lumea, dovadă că cererea depăşeşte destul de mult oferta.

Iată câteva exemple de oportunităţi (identificate cu ajutorul Oficiului de Consultanţă Agricolă şi a Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii): crescătorie de melci, fermă de struţi, crescătorie de raci, fermă de vipere, seră de plante exotice (pentru comerţ sau pentru închiriat), fabricarea lumânărilor ornamentale, ţesătorie artizanală, birou de traduceri etc. În vara asta vom analiza pentru dumneavoastră, săptămânal, câte o oportunitate de afaceri. Vom începe cu racii.

Hai să ne‑apucăm de raci!

Un lucru e clar: avem multă apă aproape de noi. Iar de aici şi până la a face o crescătorie de raci nu‑i decât un pas. De ce credem asta? Cererea de raci este în creştere în România, iar restaurantele sunt nevoite să importe masiv. Anul trecut, în România au intrat 18.000 de tone de raci (18 milioane de kilograme), la un preţ mediu de 10 euro pe kilogram. Carevasăzică, avem de‑a face cu o potenţială afacere de 180 de milioane de euro pe an.

Profitabilitatea? Mare. Racul nu este pretenţios la mâncare şi nu este nevoie de niciun fel de instalaţii şi utilaje speciale pentru creşterea lui. Consumul de forţă de muncă este, de asemenea, redus: cam o oră de muncă pe zi pe hectar. Baltă să fie! Racii pot fi recoltaţi pentru comercializare la vârsta de 1‑2 ani, în funcţie de rasa lor. Racul indigen creşte mai greu, dar există rase americane care sunt gata de consum la 10‑12 luni.

Pe partea de avizare, menţionăm patru autorizaţii de bază, de la: Mediu, Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, Apele Române şi Direcţia Sanitară‑Veterinară.

Investiţia iniţială se ridică la 40.000 de euro pe hectar (asta în condiţiile în care se porneşte de la zero, adică de la un teren viran) pentru o crescătorie de tip intensiv. Pentru o crescătorie tradiţională (o baltă existentă), investiţia iniţială e de doar 2500‑3000 de euro pe hectar.

Producţia medie este de 350 de kg/ha, rezultând un venit de circa 3500 de euro, din care cheltuielile de întreţinere nu depăşesc 500‑800 de euro pe hectar. Evident, cu cât ferma este mai mare, cu atât cheltuielile pe hectar scad. Practic, o investiţie clasică se amortizează din primul an, după care se lucrează în profit.

Succes!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24841

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.