Jump to content

Judecat pentru că le livra deţinuţilor telefoane mobile


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Judecat pentru că le livra deţinuţilor telefoane mobile

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi l-au trimis în judecată pe Constantin Mocanu, fost agent de penitenciare la Penitenciarul Galaţi, alături de acesta ajungând în boxa acuzaţilor şi Lazăr Ştefan, încarcerat la momentul comiterii faptelor, dar şi Grigore Constandache pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi introducerea în penitenciar de bunuri interzise deţinerii.

Schema era simplă. Grigore Constandache cumpăra telefoane mobile, pe care i le înmâna lui Constantin Mocanu, care, la rândul lui, le introducea în Penitenciarul Galaţi, plasându-le lui Lazăr Ştefan. Odată cu telefoanele mobile, Constantin Mocanu primea în 2010, când a început parteneriatul, şi partea sa din „afacere”, respectiv câte 200 de lei pentru fiecare telefon mobil introdus în penitenciar. Suma a fost majorată în 2011 la 300 de lei pentru un telefon mobil, motivat de faptul că se înmulţiseră controalele, iar o parte din bani trebuiau să ajungă şi la alţi agenţi cu care era de serviciu Constantin Mocanu.
A plecat în Germania
Introducerea telefoanelor mobile în Penitenciarul Galaţi a ajuns într-o perioadă să se facă practic pe faţă, mai ales după ce Constantin Mocanu fusese repartizat să asigure paza în zona gardului închisorii. Grigore Constandache îi arunca sacoşa cu bani şi telefoane mobile peste gardul închisorii, iar Constantin Mocanu o prelua fără probleme şi îşi vedea în continuare de treabă.

La rândul lui, Lazăr Ştefan vindea telefoanele mobile în închisoare cu preţuri cuprinse între 1.000 şi 1.400 de lei, iar încărcătoarele cu 150 până la 300 de lei. Banii erau plătiţi de rudele deţinuţilor, în urma verificărilor efectuate de anchetatori reieşind că Grigore Constandache a primit bani prin 39 de mandate on line în perioada 01.10.2010-15.07.2011, ce totalizează aproape 25.000 de lei. „Munca” lui Constantin Mocanu nu se oprea aici. Acesta îl anunţa pe Lazăr Ştefan când urmau să se facă controale în celula lui, pentru a ascunde telefoanele mobile. Atât Lazăr Ştefan, cât şi Grigore Constandache şi- au recunoscut faptele în faţa procurorilor , nu însă şi Constantin Mocanu.

La scurt timp după ce a fost audiat, acesta a plecat în Germania, fiind pusă sub semnul întrebării cererea procurorilor de a se recupera de la fost agent de penitenciare suma de 9.900 de lei, pe care a obţinut-o în perioada în care s-a făcut partener de fărădelegi cu cele două persoane amintite anterior.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Deţinuţi aprovizionaţi cu telefoane de angajatul penitenciarului

* Telefoanele mobile ajungeau la deţinuţi chiar cu ajutorul celor angajaţi să aibă grijă ca astfel de ilegalităţi să nu se întâmple * Trei persoane au fost trimise deja în judecată, altele sunt încă în anchetă

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au trimis în judecată trei persoane, dintre care una este angajată în sistemul penitenciar, pentru că s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi introducere de bunuri interzise în spaţiul de detenţie. Procurorii gălăţeni susţin că telefoanele mobile nu pot fi introduse în cadrul penitenciarelor decât prin implicarea agenţilor cu statut special din cadrul unităţii de penitenciar.

Astfel, la începutul anului 2011, procurorii au demarat o anchetă, având date şi informaţii că, în cursul anului 2010, persoane private de libertate şi funcţionari publici cu statut special, agenţi ai Penitenciarului Galaţi, s-au asociat în scopul introducerii de telefoane mobile, accesorii şi cartele SIM în locurile de detenţie, bunuri interzise deţinerii, care ulterior erau comercializate către alte persoane private de libertate, în scopul obţinerii unor sume de bani.

În urma investigaţiilor, oamenii legii au identificat persoanele care se ocupau cu activitatea infracţională, respectiv, Ştefan Lazăr zis „Bidigă”, persoană privată de libertate, aflată în Penitenciarul Galaţi, Grigore Constandache, văr primar cu „Bidigă”, şi Constantin Mocanu, agent-şef în cadrul Penitenciarului Galaţi.

200 de lei pentru un telefon

Ştefan Lazăr a ajuns în atenţia publică odată cu dosarul lui Mihail Boldea, fiind unul dintre inculpaţii cercetaţi de DIICOT în afacerea imobilelor preluate în mod abuziv. Acesta are însă probleme cu legea încă din 2005, când a fost arestat, primind ulterior o condamnare de 10 ani de închisoare. Lazăr a fost cel care a pus la cale afacerea cu telefoane mobile în Penitenciarul Galaţi.

Astfel, la indicaţiile lui Lazăr, Grigore Constandache cumpăra telefoanele mobile şi i le dădea inculpatului Constantin Mocanu, care le ducea ulterior în penitenciar. Mocanu, susţin anchetatorii, nu făcea pe gratis acest serviciu. „Astfel, „partea” ce-i revenea agentului de penitenciare Mocanu Constantin, potrivit înţelegerii prealabile cu inculpatul Lazăr Ştefan, consta în 200 lei pentru fiecare telefon introdus în penitenciar.

În cursul anului 2011, acesta a pretins şi primit câte 300 lei pentru fiecare telefon introdus în penitenciar, lucru motivat de riscurile crescute la care se expune şi de faptul că sumele ar fi împărţite şi cu alţi agenţi de serviciu în aceleaşi ture sau pe secţie”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Modul de operare

Grigore Constandache le-a povestit anchetatorilor că, în 2010, se întâlnea cu agentul de penitenciare de două ori pe lună, în Micro 40. Apoi, în 2011, când Constantin Mocanu a fost repartizat la asigurarea pazei perimetrului penitenciarului, s-a întâlnit cu Constandache de multe ori, în timpul serviciului de noapte, la gardul penitenciarului, peste care primea sacoşa cu bani şi telefoanele ce urmau să ajungă la Ştefan Lazăr.

Angajatul penitenciarului introducea pachetul cu telefoane mobile în instituţie şi îl plasa în coşul de gunoi, în baie, sub calorifere sau pe hol la intrarea în secţie - locuri ştiute doar de Lazăr. “Ulterior, acesta comercializa telefoanele persoanelor private de libertate la preţuri cuprinse între 1.000 şi 1.400 de  lei, iar un încărcător cu preţuri cuprinse între 150 şi 300 de lei, altele folosindu-le pentru uzul personal şi schimbându-le periodic. Potrivit regulilor instituite, sumele erau plătite de către rudele persoanelor private de libertate, prin mandat on-line depus la Oficiul poştal nr. 12 din Galaţi, beneficiar direct fiind inculpatul Constandache Grigore”, mai precizează procurorii.

Din activitatea infracţională, cei trei au strâns 24.548 de lei, dintre care 9.900 de lei au ajuns la angajatul penitenciarului, restul banilor fiind împărţiţi în mod egal de Lazăr şi vărul lui.

Cercetările continuă

Pentru banii primiţi, angajatul penitenciarului îl anunţa pe Ştefan Lazăr şi când au loc controale în camerele de detenţie, astfel încât acesta să nu rămână fără telefoanele mobile primite ilegal.

Agentul de penitenciare nu s-a limitat însă doar la asocierea cu Lazăr, el facilitând introducerea de telefoane şi pentru alţi deţinuţi. Unul dintre ei a depus plângere, după ce Mocanu i-ar fi cerut 300 de euro pentru un telefon mobil. De asemenea, procurorii susţin că în afacere mai sunt implicaţi şi alţi agenţi de penitenciar. Acestea sunt motivele pentru care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au cerut disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

5 luni de închisoare cu suspendare pentru agentul de penitenciar şpăgar care primea sacoşe cu bani şi celulare peste gardul închisorii

Constantin Mocanu, fost agent de Penitenciar, a devenit principalul protagonist al unei afaceri cu telefoane mobile introduse în Penitenciarul de Maximă Siguranţă de la Galaţi, acesta fiind judecat pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi introducerea în penitenciar de bunuri interzise deţinerii. Totul a început în 2010, când  agentul Constantin Mocanu şi-a luat ca partener de fărădelegi un deţinut, Ştefan Lazăr. Ulterior, în afacere a fost implicat şi Grigore Constandache, care cumpăra telefoane mobile, pe care i le înmâna lui Constantin Mocanu care, la rândul lui, le introducea în Penitenciarul Galaţi, plasându-le lui Lazăr Ştefan. Odată cu telefoanele mobile, Constantin Mocanu primea în 2010, când a început parteneriatul, şi partea sa din „afacere”, respectiv câte 200 de lei pentru fiecare telefon mobil introdus în penitenciar. Suma a fost majorată în 2011 la 300 de lei pentru un telefon mobil, motivat de faptul că se înmulţiseră controalele, iar o parte din bani trebuia să ajungă şi la alţi agenţi cu care era de serviciu Constantin Mocanu. Introducerea telefoanelor mobile în Penitenciarul Galaţi a ajuns într-o perioadă să se facă practic pe faţă, mai ales după ce Constantin Mocanu fusese repartizat să asigure paza în zona gardului închisorii. Grigore Constandache îi arunca sacoşa cu bani şi telefoane mobile peste gardul închisorii, iar Constantin Mocanu o prelua fără probleme şi îşi vedea în continuare de treabă. La rândul lui, Lazăr Ştefan vindea telefoanele mobile în închisoare cu preţuri cuprinse între 1.000 şi 1.400 de lei, iar încărcătoarele cu 150 până la 300 de lei.

Rudele deţinuţilor au plătit sume ce totalizează 25.000 de lei

Banii erau plătiţi de rudele deţinuţilor, în urma verificărilor efectuate de anchetatori reieşind că Grigore Constandache a primit bani prin 39 de mandate on line în perioada 01.10.2010-15.07.2011, ce totalizează aproape 25.000 de lei.

„Munca” lui Constantin Mocanu nu se oprea aici. Acesta îl anunţa pe Lazăr Ştefan când urmau să se facă controale în celula lui, pentru a ascunde telefoanele mobile. Atât Lazăr Ştefan, cât şi Grigore Constandache şi-au recunoscut faptele în faţa procurorilor. Constantin Mocanu nu a mai fost de găsit după ce a fost pus sub acuzare, bănuindu-se că a fugit în Germania.

El nu trebuie oricum să îşi mai facă griji, pentru că Tribunalul Galaţi l-a condamnat pe 29 iunie la doar 5 luni de închisoare cu suspendare pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi introducerea în penitenciar de bunuri interzise deţinerii. Grigore Constandache a primit 4 luni de închisoare cu suspendare, iar Lazăr  Ştefan va executa 1.390 de zile de închisoare, în condiţiile în care pedeapsa primită în acest caz, de 6 luni de închisoare, a fost contopită cu o sancţiune penală primită anterior.

Tribunalul Galaţi a dispus confiscarea a 7.324 de lei de la Lazăr Ştefan şi 9.900 de lei de la Constantin Mocanu, fiind vorba de banii obţinuţi prin introducerea şi vânzarea ilegală de telefoane mobile în penitenciar. Decizia poate fi atacată cu apel la instanţa superioară.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Agentul de penitenciar care primea sacoşe cu bani şi telefoane peste gardul închisorii se relaxează în Germania

Justiţia l-a condamnat la 5 luni de închisoare cu suspendare pe Constantin Mocanu, fost agent de penitenciar, deşi a fost găsit vinovat pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi introducerea în penitenciar de bunuri interzise deţinerii.

Totul a început în 2010, când  agentul Constantin Mocanu, care lucra pe atunci la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi, şi-a luat ca partener de fărădelegi un deţinut, Ştefan Lazăr. Ulterior, în afacere a fost implicat şi Grigore Constandache, care cumpăra telefoane mobile, pe care i le înmâna lui Constantin Mocanu care, la rândul lui, le introducea în Penitenciarul Galaţi, plasându-le lui Lazăr Ştefan. Odată cu telefoanele mobile, Constantin Mocanu primea în 2010, când a început parteneriatul, şi partea sa din „afacere”, respectiv câte 200 de lei pentru fiecare telefon mobil introdus în penitenciar. Suma a fost majorată în 2011 la 300 de lei pentru un telefon mobil, motivat de faptul că se înmulţiseră controalele, iar o parte din bani trebuia să ajungă şi la alţi agenţi cu care era de serviciu Constantin Mocanu.

Introducerea telefoanelor mobile în Penitenciarul Galaţi a ajuns într-o perioadă să se facă practic pe faţă, mai ales după ce Constantin Mocanu fusese repartizat să asigure paza în zona gardului închisorii. Grigore Constandache îi arunca sacoşa cu bani şi telefoane mobile peste gardul închisorii, iar Constantin Mocanu o prelua fără probleme şi îşi vedea în continuare de treabă. La rândul lui, Lazăr Ştefan vindea telefoanele mobile în închisoare cu preţuri cuprinse între 1.000 şi 1.400 de lei, iar încărcătoarele cu 150 până la 300 de lei.

Cum primea banii reţeaua infracţională

Banii erau plătiţi de rudele deţinuţilor, în urma verificărilor efectuate de anchetatori reieşind că Grigore Constandache a primit bani prin 39 de mandate on line în perioada 01.10.2010-15.07.2011, ce totalizează aproape 25.000 de lei. „Munca” lui Constantin Mocanu nu se oprea aici. Acesta îl anunţa pe Lazăr Ştefan când urmau să se facă controale în celula lui, pentru a ascunde telefoanele mobile.

Atât Lazăr Ştefan, cât şi Grigore Constandache şi-au recunoscut faptele în faţa procurorilor. Constantin Mocanu a scăpat de orice stres după ce Tribunalul Galaţi l-a condamnat pe 29 iunie la doar 5 luni de închisoare cu suspendare pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi introducerea în penitenciar de bunuri interzise deţinerii. Verdictul a fost menţinut de Curtea de Apel Galaţi pe 25 octombrie, decizia instanţei fiind definitivă.

Grigore Constandache a primit 4 luni de închisoare cu suspendare, iar Lazăr  Ştefan va executa 1.390 de zile de închisoare, în condiţiile în care pedeapsa primită în acest caz, de 6 luni de închisoare, a fost contopită cu o sancţiune penală primită anterior.

Curtea de Apel Galaţi a dispus confiscarea a 7.324 de lei de la Lazăr Ştefan şi 9.900 de lei de la Constantin Mocanu, fiind vorba de banii obţinuţi prin introducerea şi vânzarea ilegală de telefoane mobile în penitenciar. Nu se ştie însă dacă se va reuşi recuperarea banilor de la Constantin Mocanu. Acesta se relaxează în prezent în Germania, ţară unde a fugit imediat după ce a fost pus sub acuzare de procurori.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.