Jump to content

Recommended Posts

Posted

Gazele îi vor arde pe români la buzunare!

Preţul gazelor naturale va creşte, de la 1 iulie, cu mai puţin de 20%, conform unor surse din cadrul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică. "Cu siguranţă va fi o creştere la 1 iulie, dar mai mică de 20%", au afirmat surse din cadrul aceleaşi companii. Se menţionează că cei doi mari distribuitori de gaze, E.ON Gaz şi Distrigaz Sud, au cerut majorări ale preţurilor la gaze de circa 25%. Iniţial, E.ON Gaz şi Distrigaz Sud au cerut o creştere de circa 19%, la 1 aprilie, modificare care nu a fost efectuată, astfel că solicitările celor două companii au urcat la 25%. Motivul imputat de cele două companii care se ocupă cu distribuirea gazelor în ţara noastră este avansul preţurilor la gaze de la nivel european. "În 2006 preţurile gazelor au crescut în Europa cu 25%, în timp ce la noi a fost o creştere zero. În 2008 preţurile vor creşte cu cel puţin 25% în Europa", potrivit sursei citate. Ultima majorare a preţurilor gazelor livrate populaţiei, cu 8,5%, a avut loc la data de 2 februarie 2008. Cei din conducerea E.ON Gaz România susţin că vor înregistra pierderi de 200 de milioane de lei la sfârşitul anului în curs, dacă preţul gazelor nu se va majora începând cu data de 1 iulie.

Posted

Preţul gazelor

Vai de aragazul nostru

* Companiile de distribuţie spun că vor închide gazele dacă nu li se aprobă o majorare de 25 la sută a preţului! * ANRE sugerează că asistăm la un şantaj * Vom plăti gazele după puterea calorică, deşi la niciun consumator nu există instrumente de măsurare pentru aşa ceva * Numai din acest motiv, factura ar putea creşte cu încă 20 la sută

Se anunţă vremuri grele pentru consumatorii de gaze. Companiile de distribuţie au informat că, dacă nu li se aprobă o scumpire cu 25 la sută a gazelor, atunci vor fi nevoite să închidă robinetul. Oficialii companiilor au justificat cererea pe seama creşterii costurilor, însă au evitat să precizeze dacă există vreo legătură cu evoluţia preţului gazelor pe piaţa mondială. De ce au evitat? Pentru că, în realitate, preţul gazelor stă pe loc de şase luni, deci din acest punct de vedere nu există niciun motiv de scumpire.

Este cumva un şantaj?

Agenţia Naţională de Reglementare în Energie (cea care este somată să avizeze scumpierea gazelor) ezită să dea un răspuns clar, însă a lăsat de înţeles că nu se va lăsa şantajată. "Furnizorii nu au dreptul legal de a sista livrarea gazelor, pentru că s-ar intra în incidenţă cu legea monopolului de piaţă", se afirmă într-un comunicat ANRE.

Şi-atunci ce se va întâmpla?, se întreabă toată lumea. Ei bine, surse semi-oficiale vorbesc despre un compromis, scumpirea urmând să fie undeva între 18 şi 20 la sută. Chiar dacă nu este la nivelul cerut de distribuitori, creşterea este totuşi destul de consistentă. Iar dacă ţinem cont că în februarie gazele s-au scumpit deja cu 8,5 la sută, constatăm că ne îndreptăm spre o majorare totală de circa 28-33 la sută. Realmente îngrijorător pentru toţi românii, pentru că puterea de cumpărare nu a crescut decât cu 0,63 la sută în intervalul menţionat.

Se schimbă şi modul de facturare

Tot de la 1 iulie se vor opera şi modificări în ceea ce priveşte facturarea gazelor. Facturile vor fi exprimate în unităţi energetice, nu în unităţi de volum, aşa cum se întâmplă în prezent. Astfel, consumul facturat va fi exprimat în megawaţi oră (MWh), nu în metri cubi. "Este o schimbare pur matematică, ce nu va afecta valoarea totală a facturii consumatorilor", a declarat Gabriel Sarbu, director în cadrul ANRE.

Trebuie să vă spunem că, în medie, un metru cub de gaze este echivalent cu o putere calorifică de 10,3-10,5 kWh (0,0103-0,0105 MWh), iar nivelul cel mai mic este de 8,7 kWh, sub care gazul nu poate fi comercializat, din cauza calităţii reduse. Avem şi aici o mare dilemă: contoarele actuale înregistrează doar volumul de gaz, deci consumatorul nu va putea şti în veci care este puterea calorică a gazului! În aceste condiţii, apare posibilitatea ca factura să fie "ajustată" cu circa 20 la sută. Cine ne garantează că nu vom primi gaz de 8,7 kwh şi vom plăti de 11 kwh?

Dispreţul faţă de cetăţean...

Dacă tot a venit vorba de gaze, haideţi să vă mai spunem una: mai mulţi gălăţeni ne-au sesizat că a apărut o controversă legată de subvenţia pentru încălzire. Deşi, în actele normative, se spune clar că se subvenţionează consumul pe noiembrie-martie (inclusiv), compania de gaze a calculat subvenţia pe intervalul octombrie-februarie. Oamenii spun că în felul acesta sunt nedreptăţiţi, deoarece au consumat mai mult (şi mai scump) în martie decât în octombrie. Sesizăm pe această cale Protecţia Consumatorilor şi Primăria Galaţi (care gestionează din punct de vedere legal ajutoarele de încălzire) pentru a verifica dacă nu cumva decizia celor de la Gaze aduce prejudicii bugetului de stat şi cetăţenilor.

În medie, pe an, minim 430 de lei în plus de familie

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, o familie de români care a folosit gazele pentru încălzire, apă caldă şi pentru gătit a plătit în medie, în 2007, o factură lunară de 120 de lei (evident, mai mult iarna şi mai puţin vara). Media anuală a fost de 1440 lei. În condiţiile unei scumpiri prognozate de circa 30 la sută pentru acest an, rezultă că factura la gaze a amintitei familii va creşte cu circa 430 de lei pe an, ajungând la 1870 de lei. Başca scumpirea de 15-20 la sută care va apărea din ciudata conversie a metrului cub de gaz în kilowaţi oră! Scump, dom'le, scump...

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24955

Posted

Preţurile gazelor naturale vor creşte în medie cu 12,5% de la 1 iulie

Preţurile gazelor vor creşte de la 1 iulie în medie cu 12,5%, ca urmare a majorării costurilor cu achiziţia gazelor naturale în ianuarie - iunie 2008, precum şi pentru recuperarea parţială a diferenţelor de preţ înregistrate în aceeaşi perioadă. Astfel, noile preţuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale către consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh în cazul E.ON GAZ România (în creştere cu 11,6% faţă de cele curente) şi de 104,70 lei/MWh în cazul Distrigaz Sud Bucureşti (în creştere cu 12,5% faţă de cele curente), potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). "ANRE a analizat toate solicitările primite din partea furnizorilor de gaze naturale, în special Distrigaz Sud şi EON GAZ România, care au cerut adaptarea preţurilor reglementate la costurile reale de achiziţie a gazelor naturale din import, în condiţiile în care preţul de importul pentru trimestrul trei este estimat la circa 480 dolari/1.000 metri cubi, în creştere cu 30% faţă de nivelul recunoscut în tarifele curente, respectiv 370 dolari/1.000 metri cubi", se arată în comunicatul Autorităţii de reglementare. Cei doi mari distribuitori de gaze, E.ON Gaz şi Distrigaz Sud, au cerut majorări ale preţurilor la gaze de circa 25%.

Ultima majorare a preţurilor gazelor livrate populaţiei, cu 8,5%, a avut loc pe piaţa românească la 2 februarie.

Consumul de gaze din România se ridică la circa 17-18 miliarde de metri cubi, asigurat, în proporţie de 60-65% de gazele produse de Petrom şi Romgaz. România importă, prin intermediari, gaze de la Gazprom.

Posted

Facturarea gazelor naşte controverse

* Distrigaz Sud spune că vor fi montate aparate de măsurare precisă * Însă consumatorii nu au acces la ele şi nici nu au posibilitatea să verifice în vreun fel calitatea gazului * Deci, vor plăti "pe încredere", lucru care nu se potriveşte deloc cu Carta europeană a drepturilor consumatorilor

În urma articolului nostru privind iminenta scumpire a gazelor naturale - prilej cu care ne exprimam temerea că ar putea fi probleme cu puterea calorică facturată pentru gazul furnizat - Distrigaz Sud ne‑a transmis o serie de precizări, prin vocea purtătorului de cuvânt George Carpov. Prilej cu care am cercetat şi noi mai adânc controversata problemă.

La megawat, monşer!

Carevasăzică, de la 1 iulie vom plăti gazul nu la metru cub, ci la kilowat/oră. Mai sunt doar câteva zile până atunci, iar majoritatea populaţiei e destul de bulversată. "Oare nu‑i o ţeapă?" se întrebă mai toată lumea.

Iată ce zice furnizorul de gaze. "Fiecare metru cub de gaze naturale conţine o calitate de energie. Gazul provenind din surse diferite, este de calităţi diferite, aceasta fiind exprimată printr‑o mărime specifică, numită putere calorifică superioară, PCs. Pentru a determina energia conţinută în gazul consumat, se aplică formula: Energia (kwh) = Volum gaze naturale (metri cubi) X Puterea Calorifică Superioară (PCs). Măsurarea PCs, se face de către transportator sau producător cu echipamente speciale, cromatografe sau calorimetre, instalate în puncte importante ale reţelei. Astfel, urmează a se defini zonele în care PCs este considerat omogen, iar valorile puterii calorifice superioare corespunzătoare fiecărei zone vor fi comunicate Distrigaz Sud, care va utiliza informaţiile la calcularea energiei. Facturarea în unităţi de energie este o practică internaţională. Adoptarea acestei metode în România facilitează schimburile de gaze, prin uniformizarea unităţilor de măsură. Totodată, măsurarea gazelor în unităţi de energie permite luarea în calcul a diferenţelor de calitate a gazului provenind din surse diferite. Rezultatul este că, prin facturarea în unităţi de energie, clienţii vor plăti calitatea, nu doar cantitatea, la un raport just calitate/preţ".

Să recunoaştem, este un punct de vedere cât se poate de credibil, dar care nu rezolvă o chestiune fundamentală: clienţii nu vor avea la dispoziţie niciun instrument de măsură a calităţii gazului, deci - teoretic ‑ li se poate factura orice.

Consumatorii cer mai multă transparenţă

În linii mari, lumea se teme că treaba asta cu gazele poate deveni cam ca pauşalul la căldură. Tot gălăţeanul ştie cum e: plăteşti apă la 90 de grade chiar dacă la tine ajunge apă la numai 50 de grade. N‑ai cum demonstra că nu‑i aşa, deci nu ai nicio protecţie în faţa eventualelor abuzuri ale furnizorului.

În plus, Carta europeană a drepturilor consumatorilor (un concept introdus anul trecut) spune că furnizorul poate stabili, în funcţie de calitate, preţul unei mărfi destinată consumului general numai dacă respectiva calitate este atestată prin: 1) aparate de măsură certificate metrologic şi aflate nemijlocit la dispoziţia cumpărătorului (de aceea s‑a şi trecut la contorizarea consumului de căldură în România!); 2) de un laborator independent şi confirmată de autoritatea naţională de reglementare.

Mai pe scurt, nu ne încălzesc cu nimic asigurările cum că se va proceda corect. Consumatorii SOLICITĂ (iar legea le dă dreptate) să li se demonstreze că se procedează corect. Cu aparatură omologată şi diponibilă minim la nivel de bloc, dacă nu cumva de scară de bloc. Doar aşa avem garanţie că nu vom deveni victimele unei abile strategii de marketing pentru maximizarea profitului.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25107

  • 3 weeks later...
Posted

Lasati, ca Romania nu avea nevoie de Petrom si de resursele sale. Trebuia sa le vanda, nu? Dar si-asa cei care au luat spaga aia imensa nu isi vor mai pune vreo 100 generatii problema banilor pentru intretinere si mai nou, vor sa candideze din nou pe la Presedintia mandrei Romanii..

Posted

În 2008 din cauza scumpirii gazelor

Plătim şapte milioane de euro în plus

* Asta înseamnă echivalentul a 30 de milioane de franzele, ori 2,8 milioane litri de ulei sau 50 de milioane de ouă * Din toamnă s‑ar putea să asistăm la o scumpirea catastrofală a gazelor: plus 50 la sută

Aşadar, anul 2008 ne‑a adus deja o scumpire cu 21 la sută a gazelor: 8,5 la sută în februarie plus 12,5 la sută de la 1 iulie. Iar veştile pentru viitor nu sunt chiar îmbucurătoare. Se aude că prin octombrie s‑ar putea să asistăm la un adevărat şoc, constând într‑o scumpire cu 50 la sută (!!!) a gazelor. Dar să vedem cum stau lucrurile.

Consum pe 2007: 98,3 milioane de metri cubi de gaze

În tot anul trecut, gălăţenii au consumat, potrivit datelor statistice, 98,3 milioane de metri cubi de gaze. Desigur este vorba aici de consumul populaţiei, pentru că în industrie e altă poveste. Pentru aceasta, am scos din buzunar (cu toţii) o sumă impresionantă: 29 milioane de euro! Cam cu cât s‑au privatizat, la un loc, Şantierul Naval, Atlas şi ICMRS. Care va să zică, puteam să fim, cu toţii, nişte prosperi oameni de afaceri doar dacă ne‑am fi abţinut de la consumul de gaze un an şi am fi investit banii. Teoretic.

În 2008: şapte milioane de euro în plus

În 2008, însă, "potul" creşte. Cu trei milioane de euro în baza scumpirii de 8,5 la sută şi cu patru milioane în urma scumpirii de 12,5 la sută. În total � şapte milioane de euro. Cu banii ăştia, gălăţenii şi‑ar putea cumpăra (dacă n‑ar fi nevoiţi să‑i dea pe gazele scumpite) circa 30 de milioane de pâini (câte 50 de franzele pentru fiecare locuitor al judeţului), sau 2,8 milioane de litri de ulei (cam 5,5 litri de fiecare gălăţean), ori 50 de milioane de ouă. Mamă, ce de ouă ne‑a mâncat scumpirea gazelor!

Dar gata cu comparaţiile. Să vorbim despre tarife. Până la 1 iulie, Distrigaz factura gazele la preţul de 0,98955 lei pe metru cub. La preţ se adăuga 19 la sută TVA, rezultând o sumă de 1,17756 lei pe metru cub.

De la 1 iulie, preţul fără TVA este de 1,11324 lei, iar cu TVA = 1,32476 lei. Pe metru cub. Problema este că facturarea se va face pe kilowaţi oră (putere calorică), iar părerile în legătură cu puterea calorică a gazului furnizat gălăţenilor sunt împărţite. Teoretic, un metru cub de gaze pare să fie echivalentul a 10,5‑10,6 kwh, însă este ştiut (de la Fizică) faptul că puterea calorică a gazului natural poate fi cuprinsă între 6,5 şi 12,5 kwh. Întrebarea este: ce vom primi şi ce vom plăti? Pentru că nu‑i tot una...

Vindem scump doar pentru profit mai mare

Gazele naturale distribuite în România sunt 65 la sută din producţia internă şi 35 la sută din import. În principiu, gazele ar trebui să fie mai ieftine la noi decât în restul Europei, din două puncte de vedere: 1) ‑ puterea de cumpărare a românilor este de 8‑10 ori mai mică decât a nemţilor, francezilor etc, 2) � gazul românesc (majoritar în "coşul" gazelor) costă doar 200 de dolari pe 1000 de metri cubi, adică la jumătate faţă de preţul cu care se importă gazele din Rusia în acest moment.

Însă suntem nevoiţi să plătim un preţ mare, ca toată Europa... Motivul: Comisia Europeană consideră că un preţ mai mic pentru gazele din producţie internă ar însemna o practică anticoncurenţială! În consecinţă, ne obligă să aducem preţul la nivelul gazului de import. Cine câştigă (gras!) la afacerea asta? E‑ON Gaz. O firmă franceză cu care a pus mâna pe zăcămintele de gaze ale României. Faptul că mai toată lumea se uit cruciş la firmele de distribuţie (Distrigaz) este o eroare: "buba" e la nivel de producător.

Veşti proaste: se scumpeşte iar

La final, o veste cât se poate de proastă: ruşii au anunţat că, potrivit estimărilor lor, prin octombrie gazul va ajunge la 600 de dolari pe mia de metri cubi. Adică se va scumpi cu 50 la sută faţă de nivelul de acum!

Care sunt explicaţiile acestei scumpiri îngrozitoare? Palide: creşterea costurilor de extracţie şi faptul că o parte dintre statele ex‑sovietice (care vând gazul "la pachet" cu Rusia) cer şi ele 350‑400 de dolari pe mia de metri cubi, faţă de 250‑300 de dolari în prezent.

Însă toată lumea se fereşte să dezvăluie adevărata cauză: gazul rusesc este controlat, 99,99 la sută, de controversaţii multimiliardari ruşi. Care au adunat averi colosale, în nici 20 ani de capitalism, tocmai pentru că au controlat piaţa după cum au "pohtit". Aşadar, când veţi plăti factura (majorată!) la gaze, amintiţi‑vă de ştirile mondene cu Abramovici (şi alţi moguli ai energiei din Rusia). Trebuie să scoată şi ei de undeva bani pentru investiţiile extravagante în fotbal, iahturi şi castele, nu?

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25568

  • 6 months later...
Posted

Scumpiri

Gazaţi la portofele

* În cursul anului 2008, gazele naturale s-au scumpit cu 23,5 la sută, dar efectele s-au simţit la buzunar de-abia în această iarnă * În ianuarie, facturile la gaze au crescut şi cu 80 la sută faţă de aceeaşi lună a anului trecut * Gerul a scumpit gazele mai mult decât furnizorul * De la 1 aprilie am putea asista la o nouă creştere a tarifelor *

În ultima vreme, numeroşi gălăţeni ne-au sunat la redacţie pentru a ne întreba dacă nu cumva s-au scumpit din nou gazele. Oamenii spun că, faţă de ianuarie 2008, factura din ianuarie 2009 este cu 50-80 la sută mai mare, în condiţiile în care scumpirile anunţate oficial sunt de-abia pe la 20 la sută. Plecând de la aceste sesizări, am făcut o analiză privind evoluţia preţului gazelor.

Reţetă de umblat la buzunar

Pe luna ianuarie, gălăţenii au plătit metrul cub de gaze cu 1,334 lei. Comparativ, în ianuarie 2008 preţul era de 1,08 lei, ceea ce înseamnă că în acest interval gazele s-au scumpit cu 23,5 la sută.

Prima scumpire a anului a avut loc la 1 februarie (8,5 la sută), iar a doua la 1 iulie (12,5 la sută). Total = 21 la sută. Însă, după cum arătam un pic mai înainte, gălăţenii plătesc acum 23,5 la sută mai mult pe metru cub. De unde diferenţa de 2,5 la sută?! Din convertirea gazului din metri cubi în kWh. Pentru că, din vară, gazul se măsoară la metri cubi, dar se facturează la puterea calorică.

Din păcate, noi, gălăţenii, am avut - cum zic fotbaliştii - ghinion la tragerea la sorţi. Din motive care ne scapă (că nu a prezentat nimeni de la compania de gaze documente justificative) la Galaţi se plăteşte cel mai scump gaz din ţară: la o putere calorică de 10,710-10,975 kWh pe metrul cub. De ce? Cică primim gaz de o calitate superioară, deşi - cum spuneam - nu a demonstrat nimeni acest lucru.

Menţionăm că, potrivit normelor convenţionale, puterea calorică medie a gazului livrat populaţiei este între 10,3 şi 10,5 kW pe mc. De asemenea, gazul rusesc are între 9,8 şi 10,4 kW/mc, iar cel din producţia internă este între 8,9 (gazul de sondă livrat de Petrom) şi 10,2. De unde le-a ieşit 10,975 celor de la compania de gaze, e greu de spus. Şi mai ales greu de dovedit.

Diferenţa nu este foarte mare, dar ea există şi este în defavoarea consumatorilor. În medie, o familie de gălăţeni plăteşte anual circa 500 de lei pe gaze. Prin operaţiunea „facturare la calitate”, circa 12,5 lei de familie sunt - în opinia noastră - plătiţi fără justificare. Cum în judeţ sunt peste 100.000 de familii cu racord la gaze, rezultă un „mizilic” de 1,25 milioane de lei noi.

Deci cam 12,5 miliarde de lei vechi care se mută din buzunarele noastre în cele ale furnizorului doar pentru că el ne spune că ne dă gaz mai bun decât de obicei.

Care e preţul corect?

Pentru luna aprilie a acestui an se estimează o nouă scumpire a gazelor. Distribuitorii vorbesc deja de 10 procente. Dar este corectă o astfel de scumpire?! Dacă este să luăm de bune afirmaţiile furnizorilor - „gazele au ajuns la 550 de dolari pe mia de metri cubi” - scumpirea pare inevitabilă. Nu de alta, dar actualul tarif format pentru consumatorii casnici este pe un preţ de 410 dolari pe mia de metri cubi (la cursul de 3,334 lei pe dolar).

Singura problemă este aceea că distribuitorii (fie că vorbim de E.ON, GDF SUEZ sau, dacă vreţi, Distrigaz) nu cumpără la preţul declarat.

Potrivit ANRE, „mixtura” de gaze care ajunge la populaţie este 50 la sută de la intern şi 50 la sută din import. Cum gazul de la intern este 215 dolari pe mia de metri cubi, iar cel de la ruşi se ia cu fix 460 de dolari, rezultă o medie de 337 de dolari pe mia de metri cubi, respectiv 1,1123 lei pe metrul cub. Adică mult mai puţin decât plătim actuamente pe gaz (1,334 lei). Ceruta scumpire nu se poate deci demonstra pe calcule economice.

Interesant este că în ianuarie metrul cub de gaze a fost mai ieftin decât în octombrie (1,368 lei pe metrul cub), deoarece gazul furnizat în prima lună a lui 2009 a fost facturat pe o putere calorică de 10,710, faţă de 10,975 în octombrie.

Gerilă a mărit factura

Din toate calculele prezentate mai înainte rezultă cât se poate de clar că o factură de 80 la sută mai mare decât în urmă cu un an are „în cârcă” şi altceva decât scumpirea gazelor. În prumul rând este vorba de un consum mai mare.

Dacă sunteţi într-o astfel de situaţie, este bine să ştiţi că temperaturile scăzute au mărit consumul de gaze al centralelor de apartament. Astfel, cele minus 15 grade din decembrie-ianuarie au crescut consumul cu 25-30 la sută faţă de situaţia în care afară ar fi fost zero grade. Carevasăzică, Moş... Gerilă a umflat factura.

În acelaşi timp, este recomandat ca din când în când să verificaţi dacă nu aveţi pierderi la instalaţie şi să apelaţi la un specialist pentru setarea centralei. Astfel, veţi avea un control precis al consumului şi nu veţi trăi senzaţia (uneori falsă) că vă fură cei de la gaze.

http://www.viata-libera.ro/articol-Gaza ... ele_2.html

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.