Jump to content

Cinci poliţişti de frontieră implicaţi în contrabandă cu ţigări


dcp100168

Recommended Posts

Cinci poliţişti de frontieră implicaţi în contrabandă cu ţigări

Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciilor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Galaţi, Sectoarelor Poliţiei de Frontieră Galaţi, Oancea, Folteşti şi Brăila, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galaţi, au declanşat, luni dimineaţă, o acţiune specifică pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi grup infracţional organizat.

Anchetatorii au efectuat 26 de percheziţii domiciliare la mai multe locaţii de pe raza judeţului Galaţi. La aceste percheziţii au participat poliţişti de frontieră şi efective de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Galaţi, fiind puse în aplicare 35 mandate de aducere la audieri, fiind vizaţi şi cinci agenţi din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontiera Oancea.

Cercetările în cauză continuă, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun. Documentarea activităţii infracţionale a suspecţilor a fost realizată cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Poliţist de frontieră, lider al contrabandiştilor. El şi alte trei persoane, reţinuţi pe ordonanţă

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) - Serviciul Teritorial Galați, împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră - STPF Galați, având suportul de specialitate al Serviciului de Informații și Protecție Internă Galați și al Direcției Generale Anticorupție, au declanșat ieri operațiunea de anihilare a unei grupări infracționale specializate în contrabanda cu țigări, care beneficia de sprijinul unor agenți ai Poliției de Frontieră.
În data de 29 septembrie 2014, sub coordonarea procurorilor DIICOT - ST Galați au avut loc 26 de percheziții, 35 de persoane fiind conduse la audieri, în baza mandatelor de aducere puse în executare de polițiști de frontieră.
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, pe fondul diferenţei mari de valoare între produsele din tutun din România, pe de o parte, şi Republica Moldova, pe de altă parte, pe raza judeţului Galaţi, în luna aprilie 2014 a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat specializat în introducerea în România, peste frontiera de stat, a unor cantităţi mari de ţigarete, liderul grupării fiind chiar un polițist de frontieră.
În acest sens, importante cantităţi de ţigări au fost introduse în mod ilegal în ţară, din Republica Moldova, prin Punctul de Trecere a Frontierei Oancea-Cahul, cu complicitatea unor lucrători ce îşi desfăşoară activitatea în punctul de trecere a frontierei menţionat. Numai în perioada 01.06.2014 - 19.08.2014, membrii grupării infracţionale au efectuat 7 (şapte) transporturi ilegale de ţigări din Republica Moldova în România.
După introducerea în ţară, ţigările erau valorificate către diverse persoane ce domiciliază în municipiul Galaţi, precum şi în alte localităţi de pe raza judeţului Galaţi, precum Tîrgu-Bujor, Bereşti şi Băneasa, fiind deja identificate zeci de persoane.
Prejudiciul creat prin activitatea infracțională a fost estimat la peste 470.000 de lei. În vederea recuperării pagubei, în urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe autoturisme și sume de bani urmând ca acestea să fie puse sub sechestru asigurător. Totodată au fost descoperite și ridicate peste 42.000 de pachete de țigări traficate peste frontiera de stat a României.
După audierea celor 35 de persoane, procurorii DIICOT - ST Galați au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de patru inculpați, dintre care doi sunt polițiști de frontieră în PTF Oancea, și au început urmărirea penală față de alte opt persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă în formă calificată și continuată și dare de mită.
Astfel, au fost reținuți pentru 24 de ore:
1. Petrea Vasile Bogdan (poliţist de frontieră), față de care există suspiciunea rezonabilă că în cadrul grupului a avut rolul de lider;
2. Scîntei Mircea (poliţist de frontieră cu atribuţii directe pe linia efectuării controlului de frontieră pe sensul de intrare în România PTF Oancea), față de care există suspiciunea rezonabilă că permitea intrarea în ţară a ţigărilor transportate de membrii grupării infracţionale, aşa cum s-a întâmplat în cazul actelor materiale din datele de 01.06.2014, 09.06.2014, 21.06.2014, 26/27.06.2014 şi 19.08.2014;
3. Năvălici Costel (principalul asociat al inculpatului Petrea Vasile-Bogdan), față de care există suspiciunea că, alături de liderul grupării, lua decizii cu privire la organizarea transporturilor ilegale de ţigări.

4. Hurduc Dică-Nelu, inculpat față de care există suspiciunea rezonabilă că era principalul distribuitor pe piaţa neagră a ţigărilor provenite din transporturile ilegale efectuate de către membrii grupării.
Procurorii DIICOT – ST Galați vor solicita astăzi Tribunalului Galați arestarea preventivă a celor patru inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.
presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Poliţişti de frontieră acuzaţi de contrabandă cu ţigări

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi au finalizat ancheta într-un nou dosar de contrabandă, în care sunt implicaţi poliţişti de frontieră. În urma investigaţiilor, procurorii au dispus trimiterea în judecată a opt inculpaţi. Astfel, Vasile Bogdan Petrea, Costel Năvălici, Dică Nelu Hurduc, Mircea Scîntei, Elena Petrea, Aurelian Ciprian Costache, Marius Gerard Iuraşcu şi Adrian Marius Alexa vor da socoteală pentru faptele comise în faţa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT se arată faptul că din ce în ce mai multe persoane sunt atrase de un posibil câştig din vânzarea ţigărilor aduse din Republica Moldova pentru că între preţul de cumpărare şi cel de comercializare diferenţa este semnificativă. Având la bază această premisă, Bogdan Vasile Petrea, agent de poliţie de frontieră în Punctul de Trecere Oancea, a organizat un grup infracţional în aprilie 2014. Pentru constituirea grupării, agentul a avut ajutorul lui Costel Năvălici, referent la Primăria Băneasa, Dică Nelu Hurduc, adminsitrator al unei societăţi comerciale din Băneasa, dar şi a lui Mircea Scîntei, agent de poliţie de frontieră la Oancea. Acestora li s-au alăturat ulterior şi ceilalţi inculpaţi.

„Membrii iniţiali ai grupului infracţional aveau rolul de a organiza introducerea în România din Republica Moldova a cantităţilor de ţigări, prin trecerea acestora, în mod fraudulos, prin punctul de trecere a frontierei de stat Oancea, disimulate în mijloace de transport. De asemenea aceştia se preocupau de recepţionarea ţigărilor pe teritoriul României, de împărţirea şi distribuirea către beneficiari, precum şi de încasarea sumelor de bani obţinute ca urmare a valorificării ţigărilor”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Lider şi ajutor din sistem

Conform anchetatorilor, Vasile Bogdan Petrea era liderul grupării infracţionale şi cel care oferea banii şi decidea ce cantităţi de ţigări se cumpără din Republica Moldova. De asemenea, el era cel care organiza şi participa efectiv la transporturile ilegale de ţigări, care se făceau prin Punctul de Trecere a Frontierei Oancea. După ce ţigările ajungeau pe teritoriu românesc, acestea erau depozitate în locuri special amenajate, în localităţile Băneasa, Oancea şi Bereşti. Cel care permitea intrarea în ţară a ţigărilor transportate de membrii grupării era Mircea Scîntei, care lucra  în Punctul de Trecerea a Fronteirei Oancea, având atribuţii directe pe linia efectuării controlului de frontieră pe sensul de intrare în România.

„În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că în perioada 1 iunie 2014 - 28 iunie 2014, membrii grupării infracţionale au efectuat un număr de şase transporturi ilegale de ţigări din Republica Moldova în România, în urma cărora au introdus în circuitul comercial ilicit, cantitatea totală de 43.006 pachete de ţigări fără timbru de accizare sau cu timbru emis de Republica Moldova, în valoare de 503.906 lei, din care un număr de 2.553 de pachete de ţigări, în valoare de 27.742 de lei au fost reţinute de organele de urmărire penală, în urma activităţilor de constatare directă”, se mai arată în rechizitoriul DIICOT.

Bani confiscaţi, maşini sechestrate

Pe 29 septembrie 2014, procurorii au efectuat şi percheziţii la domiciliile inculpaţilor. În urma acţiunilor, anchetatorii au ridicat în vederea consfiscării mai multe pachete de ţigări, dar şi bani proveniţi din activitatea ilegală. Mai mult, procurorii au pus sechestru asigurator pe mai multe autoturisme folosite în transportul ţigărilor de contrabandă.
La finalul anchetei, procurorii DIICOT au dispus şi clasarea faptei pentru anumite persoane, dar şi disjungerea cauzei pentru continuarea cercetărilor faţă de alte persoane implicate în contrabanda cu ţigări. Disjungerea a ajuns pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Bujor, unde vor continua cercetările.
Procurorii au solicitat instanţei de judecată, pe lângă tragerea la răspundere penală, ca inculpaţii să plătească şi cheltuielile efectuate în timpul anchetei. Astfel, Vasile Bogdan Petrea, Costel Năvălici, Dică Nelu Hurduc şi Mircea Scîntei au de plătit câte 1.500 de lei fiecare,  Elena Petrea şi Aurelian Ciprian Costache - câte 750 de lei fiecare, iar Gerard Marius Iuraşcu şi Marius Adrian Alexa - câte 500 de lei fiecare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Cum coordonau poliţiştii de frontieră traficul cu ţigări de contrabandă. Pedepsele primite

Tribunalul Galaţi i-a condamnat, pe 12 decembrie, pe doi poliţişti de frontieră şi patru complici la pedepse cu închisoarea între 2 ani şi 2 luni şi 6 ani şi 6 luni pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă în formă calificată. Astfel, Petrea Vasile Bogdan, Năvălici Costel şi Hurduc Dică au primit câte 6 ani şi 6 luni de închisoare, Scîntei Mircea-6 ani, iar Petrea Elena-5 ani. Au scăpat de închisoare Costache Aurelian-Ciprian (2 ani şi 6 luni cu suspendare) şi Alexa Marius-Adrian (2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare). Contrabandiştii, cu excepţia lui Alexa Marius Adrian şi Costache Aurelian-Ciprian, au fost obligaţi şi la plata a 106.389 de lei către ANAF, în contul taxelor neplătite. Decizia instanţei nu este definitivă.

Anchetatorii au descoperit că în spatele unei bune părţi a contrabandei cu ţigări de la graniţa de est a României erau poliţişti de frontieră. Vasile Bogdan Petrea (poliţist de frontieră) avea rolul de lider, Mircea Scîntei (poliţist de frontieră cu atribuţii directe pe linia efectuării controlului de frontieră pe sensul de intrare în România prin Punctul Oancea) permitea intrarea în ţară a ţigărilor transportate de membrii grupării infracţionale, Costel Năvălici (principalul asociat al lui Vasile-Bogdan Petrea) lua decizii cu privire la organizarea transporturilor ilegale de ţigări, iar Dică-Nelu Hurduc era principalul distribuitor pe piaţa neagră a ţigărilor provenite din transporturile ilegale efectuate de către membrii grupării.

Procurorii DIICOT Galaţi au stabilit că aceştia au introdus în ţară cantităţi impresionante de ţigări din Republica Moldova, prin Punctul de Trecere a Frontierei Oancea-Cahul, cu complicitatea unor lucrători ce îşi desfăşoară activitatea în punctul de trecere a frontierei menţionat. Numai în perioada 01.06.2014 – 19.08.2014, membrii grupării infracţionale au efectuat şapte transporturi ilegale de ţigări din Republica Moldova în România. După introducerea în ţară, ţigările erau valorificate către diverse persoane ce domiciliază în municipiul Galaţi, precum şi în alte localităţi de pe raza judeţului Galaţi, precum Tîrgu-Bujor, Bereşti şi Băneasa. Poliţiştii au ridicat în vederea confiscării peste 42.000 de pachete de ţigări traficate peste frontiera de stat a României.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.