Jump to content

Monument dedicat căpitanului-erou Napoleon Alexandru Popescu


dcp100168

Recommended Posts

Monument dedicat căpitanului-erou Napoleon Alexandru Popescu

Autorităţile locale gălăţene au inaugurat vineri un monument consacrat căpitanului Napoleon Alexandru Popescu, care în urmă cu peste 70 de ani a fost singurul ofiţer român care a oprit înaintarea trupelor sovietice de ocupaţie în Basarabia la capul de pod de peste Prut Galaţi-Giurgiuleşti.
Monumentul este format dintr-o troiţă şi o placă comemorativă şi a fost dezvelit de directorul Muzeului de Istorie Galaţi, Cristian Căldăraru şi de preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa.
Monumentul a fost binecuvântat şi sfinţit de protopopul de Galaţi, Constantin Buruiană.
Pe placa comemorativă este scris: "In memoriam, căpitanului Napoleon Alexandru Popescu, comandantul Companiei a V-a, Regimentul V Care de Luptă de la Galaţi. În ziua de 2 iulie 1940, cu şase ore înainte de evacuarea şi cedarea oficială a Basarabiei, Bucovinei de Nord şi ţinuturile Herţei, căpitanul Napoleon Alexandru Popescu a fost singurul ofiţer român care a oprit înaintarea trupelor sovietice de ocupaţie în Basarabia la capul de pod de peste Prut Galaţi-Giurgiuleşti".
La ceremonia de dezvelire a monumentului a participat şi Gabriel Popescu, fiul căpitanului-erou. "Tatăl meu a avut întotdeauna respect pentru uniformă. I-a fost credincios până în ultima clipă a vieţii, deşi a plecat din armată încă din 1946. A respectat şi relaţia cu armata şi relaţia cu oamenii care l-au înconjurat în acele momente deosebite şi despre care vorbea întotdeauna cu multă căldură. Nu a făcut lucruri deosebite, ci pur şi simplu şi-a servit ţara", a declarat Gabriel Popescu.
La iniţiativa primarului Galaţiului, Marius Stan, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria eroului de la Giurgiuleşti. "Ne dorim ca mai devreme sau mai târziu să ne aflăm adevărata istorie pentru că ea trebuie cunoscută. Cunoscându-ţi istoria poţi să-ţi cinsteşti înaintaşii, eroii. Fără acest respect pentru înaintaşii noştri niciodată nu vom fi mai buni şi nu vom progresa", a spus Stan, după păstrarea momentului de reculegere.  jurnalul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.