Jump to content

Emanoil Bocăneanu şi Auraş Braşoveanu au falsificat şi distrus documente oficiale


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Emanoil Bocăneanu şi Auraş Braşoveanu au falsificat şi distrus documente oficiale

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi l-au reținut pe Cătălin Emanoil Bocăneanu, fost prefect de Galați. El este acuzat de abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de înscrisuri.
În aceeaşi cauză, se efectuează acte de urmărire penală faţă de Braşoveanu Auraş, preşedinte al Fotbal Club Municipal Dunărea Galaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi tentativă la înşelăciune, acesta fiind cercetat în stare de libertate.

Potrivit DNA, în luna martie 2012,  Braşoveanu Auraş, în calitate de preşedinte al FCM Dunărea Galaţi, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galaţi, o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. Aceasta,  în scopul obţinerii, în mod ilegal, a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.

A dat aviz şi a furat corespondenţa

Aceste fapte au făcut iniţial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la organele de cercetare penală din cadrul I.P.J. Galaţi - Serviciul de Investigare a Fraudelor. În acest context, deşi cunoştea această împrejurare, Bocăneanu Emanoil - Cătălin, în calitate de prefect, a acordat  avizul de legalitate Hotărârii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi. La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de Bocăneanu Emanoil - Cătălin, prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la I.P.J. Galaţi şi, la aceeaşi dată, a  semnat o adresă către Primăria Municipiului Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate. Astfel, inculpatul  Bocăneanu Emanoil - Cătălin a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galaţi, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august - noiembrie 2012.

Pentru a şterge urmele faptelor,  acelaşi inculpat a sustras din evidenţele Instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către I.P.J. Galaţi - Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de I.P.J. Galaţi către Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul - verbal având ca obiect predarea - primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria mun. Galaţi. pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv.

Bocăneanu Emanoil - Cătălin va fi prezentat Tribunalului Galaţi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

evz.ro

Link to comment
Share on other sites

Fostul prefect Bocăneanu, arestat preventiv 30 de zile

Magistraţii Tribunalului Galaţi au admis propunerea procurorilor DNA Galaţi iar fostul prefect Emanoil Bocăneanu a fost arestat preventiv 30 de zile sub acuzaţiile de abuz în funcţie şi distrugere de înscrisuri, fapte ce au fost comise în anul 2012. Avocaţii lui Bocăneanu au depus contestaţie iar aceasta urmează să fie judecată la Curtea de Apel Galaţi.

presagalatibraila.com
 

Link to comment
Share on other sites

Dosar secret, plimbat ilegal între Poliţie şi Prefectură

* Fostul prefect Bocăneanu a primit "la studiu" un dosar aflat în cercetare penală la IPJ Galaţi * Procurorii DNA îl acuză pe fostul demnitar că a acţionat în scopul prejudicierii bugetului public, în favoarea FCM Dunărea, cu suma de un milion de lei

„Nu aţi înţeles încă, se doreşte cu orice preţ încarcerarea mea?”, a strigat ieri către presă Emanoil Bocăneanu, în timp ce era dus în faţa judecătorilor. De altfel, cu puţin timp înainte de a-i expira ordonanţa de reţinere, la ora 16,30, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea lui pentru 30 de zile. Avocaţii inculpatului au contestat măsura, astfel că dosarul va ajunge şi pe masa judecătorilor Curţii de Apel.

A treia arestare

Aflat la cea de-a treia încarcerare, în cel de-al treilea dosar instrumentat de procurorii DNA pe numele său, fostul prefect de Galaţi este acuzat de această dată de abuz în serviciu şi de sustragerea şi distrugerea unor înscrisuri. Toată încrengătura penală s-ar fi petrecut, susţin procurorii, în 2012, scopul fiind ca Fotbal Club Municipal Dunărea Galaţi să primească suma de 970.000 de lei, din bani publici. Deloc de neglijat, suma a fost dată în condiţiile în care era de notorietate faptul că FCM Dunărea Galaţi avea datorii către Fisc, situaţie în care nu avea dreptul legal la subvenţii. Clubul a primit banii în perioada august - noiembrie, iar acest lucru a fost posibil graţie faptului că la dosarul finanţării s-a depus un act falsificat de Auraş Braşoveanu, şeful clubului amintit.

Însă cea mai gravă dintre acţiunile fostului prefect pare aceea de a cere un dosar penal aflat în lucru la Serviciul Investigare Fraude, din cadrul Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Şi mai grav este faptul că i s-a adus acel dosar, deşi legea interzice sub orice formă scoaterea acestora din instituţiile care le au în cercetare penală, ştiut fiind că aceasta este o fază secretă.

Dosarul penal care a fost scos din Inspectoratul de poliţie era al lui Auraş Braşoveanu, acuzat că în martie 2012 a falsificat certificatul care atesta că FCM Dunărea Galaţi nu avea datorii.  De altfel, acesta este acum cercetat de DNA pentru fals în înscrisuri oficiale şi tentativă de înşelăciune.

Banii s-au dat

Clubul a primit finanţarea printr-o Hotărâre de Consiliu Local (HCL) în aprilie 2012. Respectivul document a stat fără avizul de legalitate al Prefecturii până după alegeri, mai exact până pe 20 iunie 2012, când Bocăneanu şi-a pus girul pe aceasta. „Deşi cunoştea această împrejurare, inculpatul Bocăneanu Emanoil-Cătălin, în calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate HCL nr. 114 din 5 aprilie 2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi. La data de 20 iunie 2012, dosarul respectiv a fost cerut de inculpatul Bocăneanu Emanoil-Cătălin, prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la I.P.J. Galaţi şi, la aceeaşi dată, a semnat o adresă către Primăria Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate”, se arată în comunicatul celor de la DNA.

Bocăneanu a mai fost acuzat de sustragerea şi distrugerea unor înscrisuri. Procurorii gălăţeni susţin că pentru a şterge urmele unor adrese oficiale către IPJ, legată de dosarul finanţării FCM Dunărea, Bocăneanu le-a sustras. „Pentru a şterge urmele faptelor, acelaşi inculpat a sustras din evidenţele Instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către I.P.J. Galaţi - Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de I.P.J. Galaţi către Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul-verbal având ca obiect predarea-primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria Galaţi pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv”, se mai arată în comunicatul DNA.

În acest dosar, Auriaş Braşoveanu, cel de la care a plecat toată această poveste, are deocamdată calitatea de suspect şi este cercetat în stare de libertate. Cât despre Bocăneanu, acesta se află la a treia încarcerare şi la al treilea dosar penal făcut de anchetatori. În afara prezentului dosar, Bocăneanu mai este anchetat într-un dosar privind modul în care ar fi intervenit pentru acoperirea unor amenzi date de cei de la Rutieră, dar şi pentru ca protejaţi ai săi să obţină nişte funcţii de conducere în instituţiile publice. Cel de-al treilea dosar este instrumentat de procurorii de la Brăila, unde fostul prefect este acuzat că a instigat la asasinarea Ilenei Schipor, martorul denunţător din primul său dosar de corupţie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

FCM Dunărea a costat bugetul local 7 milioane de lei, din 2006 şi până acum

* Cea mai mare sumă, 1,5 milioane de lei, a fost oferită anul trecut * După discuţii contradictorii în Consiliul Local, clubul a primit, în primele opt luni ale lui 2014, peste jumătate de milion de lei

Hotărârea Consiliului Local nr. 114 din 2012, care a ajuns în vizorul DNA, a fost votată chiar în ultima şedinţă de plen a aleşilor din mandatul trecut, întrunire de la care a lipsit primarul Marius Stan, pe atunci consilier local PNL. Procesul verbal al acelei şedinţe nu există şi nu a fost niciodată votat de aleşi. În schimb, susţinerea financiară alocată, 970.000 de lei, a fost egală cu aceea pe care clubul a primit-o, în total, în 2011. În 2013, aleşii locali au acordat o sumă totală de peste 1,5 milioane de lei, dintre care 485.000 de lei în aprilie, alţi 360.067 de lei în iulie şi o suplimentare de 700.000 de lei în septembrie. Finanţarea oferită anul acesta, de peste jumătate de milion de lei, a stârnit vii discuţii în Consiliul Local.

"Vrem şi noi să dormim liniştiţi acasă"

În luna martie, consilierii, întruniţi în şedinţă de îndată, au împărţit banii pentru cluburile sportive, fără a da vreun leu către FCM Dunărea. Aşa că, la finele lunii, preşedintele clubului, Auraş Braşoveanu, a venit în faţa aleşilor pentru a le mulţumi pentru sprijinul financiar în valoare de 6,5 milioane lei, acordat în perioada 2006-2013 şi pentru a le atrage atenţia că sunt în situaţia de a opri activitatea clubului. Primarul Marius Stan i-a replicat că, faţă de mandatul fostului edil, sumele alocate strict clubului “Dunărea” au fost aproape duble. „Dacă veniţi cu certificatul fiscal zero, nu ştiu cum, putem face o rectificare bugetară, şi puteţi beneficia mai departe de finanţare. Îmi pare rău de situaţie, dar legea e mai presus şi vrem şi noi să dormim liniştiţi acasă”.

Bani pentru două, apoi trei luni

O lună mai târziu, în aprilie, pe masa aleşilor locali ajungea un proiect de hotărâre privind finanţarea clubului cu suma de 510.000 de lei. Viceprimarul Florin Popa s-a împotrivit, afirmând că suma nu este cea discutată iniţial, pentru a asigura salariile pentru două luni, ci mai mare. În fapt, primarul propusese o susţinere pe trei luni, dar ea a picat la vot. A fost adoptată varianta lui Florin Popa: o susţinere pe două luni, cu 346.000 de lei pentru plata salariilor sportivilor şi antrenorilor. Consilierii au primit asigurări că există bază legală pentru această finanţare. Nicolae Rainea a avut curiozitatea să întrebe ce se va întâmpla după aceste două luni. Răspunsul avea să-l primească în luna iulie, când Legislativul local a suplimentat alocarea financiară cu 173.000 de lei, tot pentru plata sportivilor şi a antrenorilor. Primarul Marius Stan a explicat atunci că Dunărea a întâmpinat „ceva greutăţi din punct de vedere financiar, probleme care s-au reglementat, motiv pentru care nu avem de ce să nu dam şi restul sumei alocate pentru sport la începutul anului, altfel s-ar ajunge la închiderea clubului”.

Finanţare "mascată"

În luna august a acestui an, consilierii au aprobat alocarea sumei de 25.000 lei pentru Asociaţia Sport Club Municipal Dunărea Galaţi. Aleşilor li s-a explicat că această asociaţie este de fapt reprezentată de Centrul de copii şi juniori rămas în urma desfiinţării Clubului de Seniori Dunărea care s-a asociat cu “Steaua Dunării” şi că suma este o modalitate de a salva fotbalul juvenil.

viata-libera.ro


Datoriile la stat au închis Dunărea

Conform legislaţiei în vigoare, Consiliul Local nu poate finanţa persoane juridice - în acest caz asociaţii sportive - care au datorii către bugetul de stat. Tocmai de aceea, solicitanţii trebuie să depună la dosarul prin care solicită sprijin financiar cazierul fiscal eliberat de Administraţia Finanţelor Publice, care să ateste că nu există astfel de datorii. Pentru falsificarea unui astfel de document este cercetat Auraş Braşoveanu în calitate de suspect în dosarul instrumentat de DNA.

"Am fost chemat în calitate de reprezentant al clubului în acel moment, cel care a depus dosarul la Consiliul Local, nu ca persoană fizică, pentru a da explicaţii pentru un document neconform din dosar. Nu comentez mai mult acest subiect", ne-a declarat Braşoveanu.
Din punct de vedere juridic, Asociaţia Sportivă FCM Dunărea a funcţionat ca organizaţie non-guvernamentală. În luna mai 2014, Auraş Braşoveanu şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte al clubului, aceasta intrând în vigoare la 1 iunie. Braşoveanu a activat de atunci ca preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal din Liga 2 şi ulterior, în paralel, ca preşedinte al clubului Farul Constanţa.

După plecarea lui Braşoveanu, preşedinte la FCM Dunărea a devenit Romeo Jianu, care a decis, la începutul lunii august, ca echipa de seniori să nu se înscrie în campionatul ligii secunde şi să-şi oprească activitatea. Motivul a fost lipsa banilor necesari, tocmai pentru că nu se mai putea primi finanţare de la Consiliul Local, în condiţiile în care erau datorii către bugetul de stat.

"Clubul are datorii către bugetul de stat de aproximativ 2,5 milioane de lei, din cauza cărora, cu toată bunăvoinţa Consiliului Local, municipalitatea nu poate legal să ne susţină financiar mai mult decât cu plata salariilor”, declara, pe 2 august a.c., Romeo Jianu, pentru „Viaţa liberă”.

În momentul de faţă, echipele de juniori ale FCM Dunărea îşi continuă activitatea în cadrul unei noi asociaţii sportive, ASCM Dunărea, înfiinţată în acest an în parteneriat cu AS Steaua Dunării.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

În dosarul Bocăneanu - FCM Dunărea, finanţarea ilegală s-a plătit, deşi se ştia că-i fraudă

* Anchetatorii arată că cei de la Prefectură, "deşi cunoşteau că la dosarul depus de către FCM Dunărea Galaţi exista un document falsificat (...) au acordat aviz de legalitate pentru HCL" * În referat se menţionează faptul că juristul Prefecturii a refuzat să semneze şi a scris pe marginea actului respectiv: “Nu!! Dosar penal!”

În referatul propunerii de arestare a fostului prefect Emanoil Bocăneanu, anchetatorii fac referire în detaliu la un dosar de finanţare, presupus ilegală, de către Primărie a FCM Dunărea. În  martie 2012, susţin procurorii, Auraş Braşoveanu, preşedintele clubului, a depus o copie color după o adresă emisă de AFP Galaţi, „pe care a contrafăcut-o prin radierea aliniatelor numărul doi şi cinci, în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat, în scopul obţinerii în mod ilegal a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat”.

Procurorii DNA menţionează că, pe 8 august 2012, Parchetul Judecătoriei a confirmat începerea urmăririi penale a lui Braşoveanu pentru fals şi tentativă la înşelăciune. Procurorii nu spun de ce, dar arată că acest dosar a ajuns pe masa DNA Galaţi abia în ianuarie 2014, adică cu doi ani mai târziu, „pentru continuarea cercetărilor faţă de învinuitul Braşoveanu Auraş şi faţă de făptuitorii Bocăneanu Emanoil Cătălin şi (…) pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată”.

După cum vedeţi, identitatea celuilalt personaj anchetat alături de Bocăneanu nu este deocamdată dezvăluită, însă din redactarea referatului de începere a urmării penale rezultă că ar putea fi vorba de un alt angajat al Prefecturii. „Deşi cunoşteau (s.n) că la dosarul depus de către FCM Dunărea Galaţi exista un document falsificat, în baza căruia se urmărea obţinerea finanţării şi pentru care se efectuau cercetări la organele judiciare competente, au acordat aviz de legalitate HCL, fără să respecte dispoziţiile legale, producând un prejudiciu bugetului municipiului Galaţi în cuantum de 970.000 de lei, sumă ce a fost virată în contul FCM Dunărea Galaţi”, se arată în referat.

Deocamdată, DNA susţine că doar Braşoveanu a uzat de fals

Procurorii DNA afirmă că, la sfârşitul lui septembrie 2014, s-a dispus extinderea anchetei penale cu privire la uzul de fals, sustragerea şi distrugerea de înscrisuri, într-un dosar care se afla în lucru la IPJ de doi ani. Pe 1 octombrie, DNA a dispus "efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Braşoveanu Auraş pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals". Pe 6 octombrie, a venit rândul lui Bocăneanu să i se spună că este cercetat "în continuare", pentru abuz în serviciu, sustragere şi distrugere de documente. Dată fiind implicarea unui funcţionar de rang înalt al statului, vorbim aici de fostul prefect de Galaţi, este interesant să aflăm cine a profitat în fapt de roadele falsului din dosarul finanţării FCM Dunărea.

Procurorii DNA au plecat pe urma actului falsificat, care a produs o gaură de un milion de lei bugetului local. Aşa au ajuns în Primărie, Prefectură şi Inspectoratul Poliţiei Judeţului (IPJ), la Serviciul Investigare Fraudă. Referatul anchetatorilor dezvăluie paşii pe care aceştia i-au făcut în descoperirea fraudei: „acea adeverinţă emisă de AFP Galaţi a fost depusă la Primăria municipiului Galaţi şi, ulterior la instituţia Prefectului judeţului Galaţi pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru a justifica acordarea de ajutor bănesc FCM Dunărea".

Mergând pe fir, anchetatorii de la DNA au mai descoperit şi că unele acte au fost distruse: "în evidenţele instituţiei Prefectului judeţului Galaţi nu se găsesc adresele din 19 iunie 2012, emisă de către această instituţie către IPJ Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor, şi cea din 20 iunie 2012, emisă de IPJ Galaţi către instituţia Prefectului judeţului Galaţi, Serviciul Juridic, ca răspuns la prima adresă mai sus menţionată, precum şi procesul verbal din data de 20 iunie 2012, încheiat între reprezentantul instituţiei Prefectului judeţului Galaţi, având ca obiect predarea–primirea unor documente". De altfel, DNA spune clar în referat că Bocăneanu ştia de existenţa anchetei penale şi a cerut să-i fie adus de la Inspectoratul Poliţiei dosarul finanţării FCM Dunărea, prin intermediul cuiva, care a devenit ulterior martor în dosar.

Anchetatorii susţin că Bocăneanu a distrus tot ce făcea referire la adresele trimise către Poliţie prin care cerea să i se aducă dosarul finanţării, care era obiectul anchetei penale, numai că adresele au rămas în evidenţele IPJ. De asemenea, a dat avizul de legalitate unui HCL, în condiţiile în care juristul Prefecturii a refuzat să-l semneze şi a scris clar pe acest document: „Nu!!! Dosar penal”. Rămâne ca DNA să ne ofere şi restul personajelor care au participat la acestă fraudă de un milion de lei.

Facem precizarea că referatul propunerii de arestare a fostului prefect Emanoil Bocăneanu ne-a fost pus la dispoziţie de DNA, fără a ni se preciza alte nume de persoane anchetate, în afară de cele făcute publice deja, tocmai pentru a proteja identitatea celor care, deocamdată, nu au nicio calitate în acest dosar sau care nu ar trebui să ştie asta.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mandatul de arestare a fostului prefect de Galaţi a fost prelungit

Judecătorii Tribunalului Galaţi i-au prelungit mandatul de arestare lui Emanoil Bocăneanu. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel.

Fostul prefect este cercetat în cel de-al doilea dosar de corupţie. Procurorii gălăţeni ai DNA l-au acuzat pe Bocăneanu că a dat aviz de legalitate unei hotărâri de Consiliu Local care avea o problemă penală. DNA susţine că de la bugetul local a plecat suma de circa un milion de lei către clubul sportiv condus de Auraş Braşoveanu. Acesta din urmă, pentru a putea primi banii, trebuia să facă dovada că nu are datorii la stat.

Finanţele au atestat însă că FCM Dunărea are un debit de 700.000 de lei. Aşa ar fi ajuns Braşoveanu să falsifice documentul Finanţelor şi de aici a rezultat şi problema de legalitate a HCL-ului. Avizul dat de Bocăneanu a fost cu atât mai straniu cu cât dosarul finanţării clubului plecase la Poliţie, fiind înregistrată astfel o anchetă penală în acest sens, lucrul pe care ex-prefectul l-a aflat chiar de la oamenii legii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Bocăneanu şi Braşoveanu, trimişi în judecată, în cel de-al doilea dosar de corupţie

Fostul prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, a fost trimis în judecată în cel de-al doilea dosar de corupţie. Vineri, la Tribunalul Galaţi a fost înregistrat procesul în care Bocăneanu va fi judecat alături de Auraş Braşoveanu, preşedintele clubului FCM Dunărea. Magistraţii vor avea dosarul pe masa de lucru pe 25 noiembrie, când vor verifica măsurile existente în acest dosar. Este vorba despre faptul că Bocăneanu este arestat în acest dosar, Braşoveanu se află sub control judiciar, iar bunurile fostului prefect se află sub sechestru.

Izbucnit luna trecută, scandalul a adus în prim-plan modul în care banul public a plecat spre un club înglodat în datorii, în ciuda faptului că legea interzice finanţarea unei astfel de „entităţi”. Din august până în noiembrie 2012, aproape un milion de lei au fost daţi clubului ca urmare a unei hotărâri a Consiliului Local, avizată de prefectul de atunci, Emanoil Bocăneanu, în condiţiile în care inculpatul ştia de existenţa unui dosar penal legat de falsificarea unui act de la Finanţe. DNA a susţinut că Braşoveanu a falsificat documentul prin care Fiscul atesta datoria clubului către buget. Potrivit dosarului de insolvenţă al clubului, debitul este de peste şapte milioane de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Fostul prefect de Galaţi a finanţat un club de fotbal cu 970.000 de lei din banii statului

Fostul prefect de Galaţi Emanoil Bocăneanu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru aprobarea finanţării FCM Dunărea cu 970.000 de lei, în condiţiile în care clubul de fotbal avea interdicţie la bani de la stat, din cauza datoriilor.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Galaţi l-au trimis în judecată pe Bocăneală, în stare de arest preventiv, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi sustragere sau distrugere de înscrisuri.

În acelaşi dosar va fi judecat, în stare de libertate, Auraş Braşoveanu, preşedintele FCM Dunărea Galaţi la data faptelor, în prezent ocupant al aceleiaşi funcţii la Farul Constanţa, care este acuzat de uz de fals şi tentativă la înşelăciune.

Potrivit rechizitoriului, în martie 2012, Auraş Braşoveanu, în calitate de preşedinte al FCM Dunărea, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galaţi o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. Aceasta, susţin anchetatorii, în scopul obţinerii, în mod ilegal, a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.

DNA precizează că aceste fapte au făcut iniţial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la organele de cercetare penală din cadrul IPJ Galaţi - Serviciul de Investigare a Fraudelor. Deşi ştia acest lucru, prefectul Emanoil Bocăneanu a acordat avizul de legalitate Hotărârii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi.

"La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de inculpatul Bocăneanu Emanoil-Cătălin, prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la I.P.J. Galaţi şi, la aceeaşi dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate. Astfel, inculpatul Bocăneanu Emanoil-Cătălin a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galaţi, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august - noiembrie 2012. Pentru a şterge urmele faptelor, acelaşi inculpat a sustras din evidenţele Instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către IPJ Galaţi - Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de IPJ Galaţi către Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul verbal având ca obiect predarea - primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria municipiului Galaţi pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv", mai precizează procurorii anticorupţie.

În acest dosar, Primăria Galaţi s-a constituit parte civilă cu suma de 970.000 lei, reprezentând finanţarea de la buget a activităţii sportive a FCM Dunărea Galaţi, plus penalităţile până la data plăţii efective.

În vederea recuperării prejudiciului de 970.000 lei, s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra unor bunuri (casă, teren, autoturism) ale lui Bocăneanu.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Galaţi.

gandul.info

Link to comment
Share on other sites

"Gaură" de 1,7 milioane de euro la FCM Dunărea Galaţi. DNA caută vinovaţii

* Fiscul gălăţean susţine că paguba de 7.085.961 de lei produsă bugetului de stat a fost cauzată de proasta administrare a clubului * Afacerea are şi iz penal, având în vedere că a dus deja la arestarea fostului prefect Emanoil Bocăneanu

Cel de-al doilea dosar de corupţie al fostului prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, a adus în prim plan situaţia FCM Dunărea. Reamintim că, pe 6 octombrie, fostul prefect al Galaţiului şi preşedintele FCM Dunărea Galaţi, Auraş Braşoveanu, au fost prinşi în aceeaşi poveste penală, care a fost finalizată zilele trecute de procurorii DNA Galaţi. Pe scurt, clubul condus de Braşoveanu a primit circa un milion de lei de la bugetul local, în condiţiile în care acesta avea datorii de milioane de lei la Finanţe.

Legea spune clar că datornicii la bugetul statului nu au dreptul de a primi finanţări din bani publici. Totuşi, acest lucru a fost posibil graţie unei hotărâri a Consiliului Local, care a primit aviz de legalitate din partea Prefecturii, prin semnătura lui Emanoil Bocăneanu.

Procurorii au susţinut în ordonanţa de reţinere a fostului prefect că acesta ar fi ştiut de existenţa dosarului penal deschis pe numele lui Braşoveanu, după ce un jurist din Prefectură a descoperit faptul că acesta falsificase un act emis de cei de la Finanţe, prin care se atesta că FCM Dunărea are datorii mari către buget.

1,7 milioane de euro datorie la stat

Fără să mai intrăm în detaliile acestui caz penal, revenim la dosarul de insolvenţă. Aici, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice  (AJFP) Galaţi arată, în cererea prin care a solicitat insolvenţa clubului, faptul că a făcut nu mai puţin de trei sesizări penale, în care a explicat că FCM Dunărea nu şi-a achitat datoriile către bugetul general consolidat, deşi reţinuse sumele reprezentând impozite şi contribuţii.

Plângerile penale ar fi fost făcute în mai 2012, în aprilie şi noiembrie 2013. "Faptul că acesta (clubul - n.a.) a înregistrat o creanţă fiscală la nivelul sumei de 7.085.958 de lei (circa 1,7 milioane de euro - n.r.), creanţa fiind destul de mare, dovedeşte culpa vădită a persoanelor din conducerea clubului şi a membrilor fondatori, care au continuat activitatea, lucru care a determinat acumularea de datorii la bugetul general consolidat, precum şi prin utilizarea bunurilor şi a disponibilităţilor băneşti ale entităţii în alte destinaţii, rămânând neachitate obligaţiile bugetare”, arată Finanţele gălăţene, într-o singură frază, dezastrul care s-a petrecut la acest club.

Practic, se vorbeşte deschis despre faptul că banii care au intrat în acest club, sub orice formă, sponsorizări, cotizaţii ale membrilor fondatori etc., nu au mers sub nicio formă la buget, ci în cu totul alte direcţii. De aici şi plângerile penale formulate în anii trecuţi de către cei de la Finanţe.

Fotbalişti puşi sub sechestru

Tot cei de la Finanţe au trecut în revistă şi tentativele pe care le-au avut pentru a-şi recupera banii: popriri pe conturile bancare ale clubului, sechestru asupra drepturilor federative pe jucătorii profesionişti şi juniorii cu care FCM Dunărea avea contracte încheiate. Astfel, în acest joc al recuperării banilor, ar fi intrat nu mai puţin de 37 de jucători ai clubului, pe care s-ar fi pus sechestru pe data de 21 mai 2012.

Inspectorii de la Finanţe arată că, la distanţă de mai bine de un an, pe 30 iunie 2013, FCM Dunărea le-a comunicat situaţia contractelor de joc. "20 de jucători nu mai au în vigoare contractele de joc încheiate cu clubul debitor, prin acordul părţilor sau prin expirarea duratei contractului, nu prin transfer", explică Finanţele de ce a picat sechestrul pus pe jucători şi, odată cu acesta, posibilitatea de a-şi recupera o parte din datorie. Era vorba de încercarea de a recupera suma de 5.147.004 lei, care reprezenta "obligaţiile suplimentare stabilite de AJFP", ca urmare a unei inspecţii.

Datorii de milioane, bunuri ioc!

Cei de la Finanţe recunosc că deşi au „interogat” instituţiile abilitate nu au găsit nimic de luat din averea FCM Dunărea. Şi asta deoarece, arată ei, clubul nu are bunuri imobile, ci doar un autobuz şi un microbuz luate în leasing. Singurii bani pe care au reuşit să pună mâna, 269.750 de lei, au fost cei viraţi de Clubul Sportiv "Şcoala de Fotbal Gică Popescu".

Federaţia Română de Fotbal, Fotbal Club Oţelul, societatea Agrium Agroport România SA şi Dermata Sport SA sunt „terţii” enumeraţi de Finanţe la capitolul recuperări nereuşite.

"Solicităm lichidatorului să ceară judecătorului ca pasivul entităţii să fie suportat de membrii fondatori şi de persoanele din conducerea clubului care au cauzat starea de insolvenţă prin folosirea bunurilor şi a disponibilităţilor băneşti ale entităţii în alte destinaţii, rămânând neachitate obligaţii bugetare prin continuarea unei activităţi care duce în mod vădit la acumularea de datorii", mai arată cei de la AJFP Galaţi.

Nu este deocamdată prea clar în ce măsură membrii fondatori au contribuit la acest dezastru, mai ales că majoritatea dintre ei nu au fost implicaţi în gestionarea clubului. Unii dintre fondatori au fost doar simpli sponsori, fiind mai degrabă păgubiţi în toată această afacere.

Auraş Braşoveanu: "Suntem în proces cu Fiscul"

Auraş Braşoveanu, preşedinte FCM Dunărea până la 1 iunie 2014, susţine că această datorie provine din recalcularea, în 2012, de către Finanţe a dărilor la stat plătite din 2005 până în acel moment. Clubul plătise conform convenţiilor civile cu care jucătorii, antrenorii şi alţi angajaţi îşi desfăurau activitatea, iar Fiscul le-a recalculat la nivelul dărilor la stat aferente unor contracte de muncă. "Astfel, a rezultat suma de aproximativ 5,4 milioane de lei, care a ajuns la 7 milioane, cu dobânzi şi penalităţi. Suma se află în litigiu pe rolul instanţelor de judecată", a declarat Braşoveanu.

Acesta a mai adăugat că au fost oferte de transfer la jucătorii ale căror drepturi federative erau sub sechestru, dar nu li s-a putut da curs din cauza Finanţelor. "I-am anunţat şi ne-au transmis că nu se poate, pentru că nu au evaluat jucătorii. Există documente în acest sens", a mai precizat Braşoveanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Decizie definitivă: Bocăneanu, încă o lună în arest

Curtea de Apel a respins contestaţia fostului prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu. El va mai rămâne după gratii o lună de zile, în cel de-al doilea dosar de corupţie, în care a  fost trimis în judecată alături de preşedintele FCM Dunărea, Auraş Braşoveanu. DNA l-a acuzat că a dat avizul de legalitate unei hotărâri de Consiliu Local prin care i s-au alocat clubului 970.000 de lei, deşi gruparea avea datorii la stat.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Emanoil Bocăneanu, în arest la domiciliu

Instanţa Tribunalului Galaţi a dispus ca fostul prefect al judeţului Galaţi, Emanoil Bocăneanu, anchetat şi arestat preventiv de DNA în cazul de corupţie legat de o finanţare ilegală pentru clubul FCM Dunărea,  a fost plasat în arest la domiciliu.

,, Se  înlocuieşte măsura arestării preventive a inculpatului Bocăneanu Emanoil Cătălin, trimis în judecată prin rechizitoriul nr.16/P/2014 din 20.11.2014 al P.Î.C.C.J – D.N.A., Serviciu Teritorial Galaţi, cu măsura arestului la domiciliu. Se impune inculpatului obligaţia de a nu părăsi imobilul în care locuieşte, în Galaţi,  fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu persoana vătămată, cu inculpatul Braşoveanu Auraş, cu martorii ori experţii din prezenta cauză. Se atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.

Măsura dispusă se comunică, de îndată, inculpatului şi instituţiei, organului sau autorităţii desemnate cu supravegherea sa, organului de poliţie în a cărei circumscripţie locuieşte inculpatul, serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor şi organelor de frontieră. Decizia are  drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare”, se arată în soluţia dată pe 13 ianuarie de Tribunalul Galaţi.

Reamintim că, anul trecut, Emanoil Bocăneanu  a fost arestat preventiv, din nou, şi este cercetat pentru că a dat aviz de legalitate pentru o hotărâre a Consiliului Local prin care FCM Dunărea a primit o finanţare de aproximativ un milion de lei. FCM Dunărea,  condus la aceea dată  de Auraş Braşoveanu avea datorii la bugetul de stat şi nu avea voie să primească bani publici. Emanoil Bocăneanu mai este cercetat şi în alt caz de corupţie legat de Serviciul Public Judeţean de Evidenţă a Persoanei.
presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Fostul prefect Emanoil Bocăneanu, scos din arest preventiv şi plasat în arest la domiciliu

Magistraţii Tribunalului Galaţi au decis, miercuri, ca Emanoil Cătălin Bocăneanu, fost prefect al judeţului Galaţi, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, să fie scos din arest preventiv şi plasat în arest la domiciliu, decizia nefiind însă definitivă.

Printr-o decizie de marţi, Tribunalul Galaţi a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu în cazul fostului prefect Bocăneanu, acesta fiind obligat să nu părăsească fără permisiunea instanţei imobilul din Galaţi în care locuieşte. De asemenea, pe durata arestului la domiciliu Bocăneanu va trebui să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat şi să nu comunice cu persoana vătămată, cu martorii ori experţii din dosar.

Decizia Tribunalului de a-l plasa pe Bocăneanu în arest la domiciliu nu este însă definitivă şi poate fi contestată de DNA în termen de 48 de ore de la comunicare.

Fostul prefect al judeţului Galaţi Emanoil Cătălin Bocăneanu a fost arestat preventiv în octombrie 2014, pentru aprobarea finanţării FCM Dunărea cu 970.000 de lei, în condiţiile în care clubul de fotbal avea interdicţie la bani de la stat, din cauza datoriilor. De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că Bocăneanu a sustras şi a distrus mai multe documente care atestau că FCM Dunărea Galaţi a obţinut, în mod ilegal, finanţare de la bugetul de stat.

În noiembrie 2014, fostul prefect de Galaţi a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, sub acuzaţiile de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi sustragere sau distrugere de înscrisuri.

În acelaşi dosar este judecat, în libertate, Auraş Braşoveanu, preşedintele FCM Dunărea Galaţi la data faptelor, în prezent ocupant al aceleiaşi funcţii la Farul Constanţa, care este acuzat de uz de fals şi tentativă la înşelăciune.

În acest dosar, Primăria Galaţi s-a constituit parte civilă cu suma de 970.000 lei, reprezentând finanţarea de la buget a activităţii sportive a FCM Dunărea Galaţi, plus penalităţile până la data plăţii efective. Pentru recuperarea prejudiciului de 970.000 lei, s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra unor bunuri (casă, teren, autoturism) ale lui Bocăneanu.

Dosarul este judecat de Tribunalul Galaţi.

În februarie 2014, Emanoil Bocăneanu fusese trimis în judecată într-un alt dosar, tot pentru fapte de corupţie comise în calitate de prefect al judeţului Galaţi, respectiv nouă infracţiuni, printre care trafic de influenţă, şantaj, delapidare şi abuz în serviciu.

În luna mai, Bocăneanu a fost arestat după ce a încălcat condiţiile eliberării condiţionate, el plecând din Galaţi la Brăila, unde s-a întâlnit cu un bărbat pentru a discuta despre angajarea unui asasin pentru uciderea unuia din denunţătorii din primul său dosar său de corupţie. El a fost eliberat în iunie şi arestat din nou, în octombrie, în noul dosar.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Fostul prefect Bocăneanu, din nou în arest

Fostul prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, a avut puţin timp să se bucure de libertatea dată de Tribunalul Galaţi, pe 13 ianuarie, când s-a decis trimiterea sa în arest la domiciliu. Magistraţii Curţii de Apel i-au întrerupt inculpatului perioada de graţie, după ce au admis contestaţia DNA Galaţi, care l-a vrut din nou după gratii. Astfel, judecătorii Curţii au stabilit că mandatul lui Bocăneanu este perfect legal şi l-au menţinut.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Curtea de Apel Galaţi îl menţine după gratii pe fostul prefect Emanoil Bocăneanu

Curtea de Apel Galaţi a revenit ieri asupra deciziei Tribunalului Galaţi, care hotărâse acum câteva zile să înlocuiască arestarea preventivă cu arestul la domiciliu în noul proces de corupţie în care fostul reprezentant al Guvernului în teritoriu a fost inculpat. Instanţa superioară a admis contestaţia depusă de procurorii anticorupţie şi a menţinut arestarea preventivă a lui Emanoil Bocăneanu.

Fostul prefect este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sustragere sau distrugere de înscrisuri.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Emanoil Bocăneanu rămâne în arest preventiv

O nouă veste proastă pentru fostul prefect al judeţului Galaţi, Emanoil Bocăneanu. Curtea de Apel Galaţi a revenit încă o dată asupra deciziei Tribunalului Galaţi, care hotărâse acum câteva zile să înlocuiască arestarea preventivă cu arestul la domiciliu, în noul proces de corupţie în care fostul reprezentant al Guvernului în teritoriu a fost inculpat. Instanţa superioară a admis contestaţia depusă de procurorii anticorupţie şi a menţinut arestarea preventivă a lui Emanoil Bocăneanu.

Fostul prefect este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sustragere sau distrugere de înscrisuri.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Fostul prefect de Galaţi, „admis” în programul „Puşcărie în sufragerie”

Demnitarul este judecat pentru mai multe fapte penale, printre care trafic de influenţă, abuz în serviciu, dare şi luare de mită, sustragere şi distrugere de înscrisuri şi instigare la tentativă de omor.

Judecătorii de la Tribunalul Galaţi au decis, marţi seară, să revoce starea de arest preventiv în cazul lui Emanoil Cătălin Bocăneanu, fostul prefect al judeţului Galaţi. El fusese arestat în 7 octombrie 2014 sub acuzaţiile de abuz în serviciu şi sustragere şi distrugere de înscrisuri, în legătură cu acordarea unei subvenţii ilegale de circa un milion de lei către clubul de fotbal FCM Dunărea Galaţi.

Este de menţionat că în momentul arestării Bocăneanu era deja inculpat în alte două dosare penale, în care era (şi este) acuzat de procurori de săvârşirea unor fapte grave, printre care se numără traficul de influenţă, abuzul în serviciu, darea şi luarea de mită şi instigarea la tentativă de omor.

Bocăneanu va fi în arest la domiciliu

Chiar dacă procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată s-a opus înlocuirii arestului preventiv cu arestul la domiciliu, instanţa a considerat că fostul prefect nu prezintă pericol social şi a fost de acord cu solicitarea formulată de avocatul inculpatului. „Considerăm că nu mai există niciun temei pentru care clientul meu să mai fie ţinut în arest, având în vedere că ultimele audieri de martori au arătat că fapta pentru care a fost adus în faţa instanţei nu a creat prejudiciu”, a pledat avocatul în faţa magistraţilor.
În urma aplicării noii măsuri judiciare, Bocăneanu nu va avea voie să părăsească locuinţa fără permisiunea instanţei care a dispus măsura sau în faţa căreia se află cauza. El are obligaţia să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat. De asemenea, i s-a pus în vedere să nu comunice cu persoana vătămată, cu inculpatul Braşoveanu Auraş (fostul preşedinte al FCM Dunărea), cu martorii ori experţii din dosarul în care este judecat. „În baza art.221 alin.4 C.proc.pen., atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive”, se specifică în decizia magistratului, care poate fi contestată de inculpat sau de DNA în termen de maximum 48 de ore de la de la comunicare.
Fondul cauzei urmează să se judece pe 10 iunie 2015.
adevarul.ro
Link to comment
Share on other sites

Primarul Galaţiului, audiat  într-un proces de corupţie

Marius Stan a trebuit să ofere judecătorilor o serie de lămuriri cu privire la modul cum a fost acordată subvenţia către clubul de fotbal FCM Dunărea Galaţi. Alături de el au depus mărturie si doi angajaţi ai Poliţiei.

Primarul Marius Stan, şi-a petrecut, marţi, 12 mai, mai bine de cinci ore în Palatul de Justitiţie din Galaţi. Vizibil emoţionat, edilul a aşteptat pe holul instanţei circa patru ore până când dosarul în care urma să fie audiat de judecători a fost strigat la ordine. În tot acest timp, mai mulţi gălăţeni au „intrat în audienţă la primar”, care a răspuns la toate interpelările ad-hoc la care a fost supus.

Marius Stan a compărut în faţa magistraţilor Tribunalului Galaţi în calitate de martor în dosarul în care fostul prefect al judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu este judecat pentru abuz în serviciu şi complicitate la fals şi uz de fals. Fostul prefect a fost adus în boxa acuzaţilor în stare de arest şi a părut destul de jenat de situaţia în care se află. Nicio secundă el nu s-a uitat spre sală, ci a rămas tot timpul cu privirea aţintită către completul de judecată.

Vă reamintim faptul că Emanoil Cătălin Bocăneanu este acuzat că a avizat în mod ilegal o hotărâre a CL Galaţi prin care clubul de fotbal FCM Dunărea Galaţi a primit o finanţare de un milion de lei. Potrivit legii, amintitul club nu avea dreptul la finanţări publice deoarece înregistra datorii restante către bugetul de stat. Problema a fost „rezolvată” prin falsificarea certificatului fiscal, operaţiune de care se pare că s-au ocupat cei de la clubul Dunărea.

Surprinzător, însă, Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF), care a instrumentat dosarul penal pe această temă în prima fază, a dispus neînceperea urmăririi penale în cauză, justificând că nu există suficiente dovezi. Cauza s-a repus pe rol în urma unei sesizări în ceea ce-l priveşte pe fostul prefect, care au fost acuzat de DNA de abuz în serviciu în legătură cu avizarea HCL de finanţare a clubului Dunărea.
Marius Stan, primul martor audiat

Primul dintre martorii audiaţi în dosar a fost chiar primarul Galaţiului, care a fost supus unui tir de întrebări care a durat circa 20 de minute. Iată câteva extrase din dialogul dintre primarul Galaţiului şi instanţă.

Instanţa: „Putea fi plătită finanţarea către clubul FCM Dunărea Galaţi şi fără avizul de legalitate al prefectului?”

Marius Stan: „Din ceea ce ştiu eu, da. Banii se putea da şi fără acel aviz”
Instanţa: „Care este procedura prin care se aprobă acest tip de finanţări?”
Marius Stan: „Dosarul de finanţare este analizat de o comisie de specialitate din aparatul primarului, care apoi înaintează proiectul de hotărâre comisiei de specialitate a Consiliului Local. Aceasta analizează proiectul de hotărâre şi îl înaintează Consiliului. În CL se aprobă sau nu. Dacă se aprobă, devine operabilă imediat”.
Instanţa: „Dumneavoastră aţi avizat respectiva hotărâre de Consiliu local?”
Marius Stan: „Nu. Primarul nu are voie să avizeze hotărârile de CL. Atribuţiunile mele sunt de aplicare a hotărârilor”.
Totuşi, a semnat
În acest punct al dialogului dintre judecător şi primarul Galaţiului a intervenit şi avocatul inculpatului Bocăneanu, care a solicitat lămuriri cu privire la o serie de aspecte privind parcursul HCL prin care s-a aprobat finanţarea clubului Dunărea.
Avocat: „Am dori să ştim dacă domnul Marius Stan a participat la avizarea acestei HCL”.
Marius Stan: „Nu am participat la elaborarea ei”.
Avocat: „Totuşi, onorată instanţă, există pe proiectul de hotărâre numele şi semnătura domnului Stan. O fi vorba despre altcineva, cu acelaşi nume?”
Marius Stan: „Nu. Este vorba de mine. Această hotărâre a fost aprobată cu puţin înainte să fiu ales primar. Făceam partea din Comisia 4, de Buget-finanţe, care avea atribuţiuni în avizarea hotărârilor de CL din punct de vedere al bugetării lor. Însă noi nu verificam legalitatea. Nu era treaba noastră. Noi spuneam dacă sunt sau nu bani disponibili în buget”.
Avocat: „Deci este semnată şi de dumneavoastră!”
Marius Stan: „Cred că da, dar nu este o confirmare a legalităţii, ci a disponibilităţii bugetare”.
„Ştiam că Dunărea are datorii”
Dialogul a continuat apoi între instanţă şi primar pe tema modului cum a fost analizat în CL dosarul de finanţare.
Instanţa: „Când aţi văzut dosarul de finanţare aţi observat că documentul fiscal era falsificat?”
Marius Stan: „Nu am observat acest lucru. Nu mă pricep la aşa ceva. Nici nu cred că pot deosebi un certificat fiscal autentic de unul fals”.
Instanţa: „Dar nu ştiaţi că FCM Dunărea Galaţi are datorii al buget? Nu v-a atras atenţia că prezenta un certificat fiscal cu zero datorii?”
Marius Stan: „Auzisem că FCM Dunărea are datorii la stat, însă nu aveam certitudinea că este aşa. Bârfe sunt multe pe tot felul de teme. Nu mi-a sărit în ochi faptul că la cererea de finanţare a prezentat un certificat fiscal cu zero datorii”.
Instanţa: „Avizul de legalitate dat de prefect era esenţial în acordarea finanţării? Puteaţi face plata şi fără el?”
Marius Stan: „Chiar dacă nu s-ar fi dat avizul de legalitate de la Prefectură tot am fi făcut plata către FCM Dunărea. Acel aviz este o cutumă. Dacă prefectul nu atacă hotărârea CL în contencios, aceasta se aplică indiferent dacă are sau nu are avizul acestuia”.
Instanţa: „Aţi acordat finanţarea şi anul următor, când deja exista o cercetare penală privind situaţia. Ştiaţi acest lucru?”
Marius Stan: „Ştiam, însă atâta timp nu s-a demonstrat vreo vinovăţie nu aveam niciun motiv să blochez plăţile. Finanţarea era, de asemenea, aprobată de CL”.
Instanţa: „Consideraţi că statul a suferit un prejudiciu în urma finanţării clubului Dunărea Galaţi?"
Marius Stan: „Administraţia locală nu a suferit niciun prejudiu pentru că aceşti bani au fost folosiţi de club în mod legal şi au fost decontaţi până la ultimul leu. S-au plătit salariile unor oameni care au muncit pentru acei bani”.
Instanţa: „Totuşi, Primăria este, într-un alt dosar, parte civilă pentru recuperarea finanţării plătite către FCM Dunărea Galaţi. Cum explicaţi acest lucru?”
Marius Stan: „Probabil că această solicitare a fost făcută în urma controlului Curţii de Conturi. Nu pot şti exact”.
Din culisele unui dosar controversat
Audierea de către instanţă a ofiţerilor care au instrumentat dosarul privind falsificarea certificatului fiscal al FCM Dunărea Galaţi a scos la iveală câteva lucruri extrem de interesante. Am aflat, în primul rând, că informaţia (intens vehiculată multă vreme) cum că fostul prefect Bocăneanu a solicitat şi a primit la studiu lucrarea penală cu privire la caz este falsă. „Nu am transmis Prefecturii lucrarea penală, ci doar dosarul de finanţare pe care îl luasem de la ei”, a declarat în faţa instanţei martorul din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) care avea dosarul în lucru.
În acelaşi timp, a fost dezvăluit şi motivul (destul de ciudat) pentru care s-a dispus neînceperea urmăririi penale în prima fază a investigării cazului de fals. „Falsul era făcut pe o imprimantă color, însă în urma verificărilor noastre s-a constatat că la FCM Dunărea nu există decât imprimante alb-negru. În aceste condiţii, procurorul de caz a considerat că nu există suficiente indicii şi s-a decis să nu se înceapă urmărirea penală”. a declarat angajatul SIF audiat de instanţă.
„Aventura” continuă pe 10 iunie
În data de 10 iunie 2015 se va trece la judecata de fond în dosarul de finanţare a FCM Dunărea Galaţi. Potrivit procedurii obişnuite, procesul va continua cu audirea celor doi inculpaţi din dosar, respectiv fostul prefect Cătălin Emanoil Bocăneanu şi fostul preşedinte al FCM Dunărea, Auraş Braşoveanu. Rămâne de văzut dacă următoarea fază a procesului va aduce surprize.
adevarul.ro
Link to comment
Share on other sites

Fostul prefect Bocăneanu, în arest la domiciliu

Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au respins ca nefondată contestaţia formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi în dosarul prind arestarea preventivă a fostului prefect Cătălin Emanoil Bocăneanu.
DNA a contestat decizia luată la Tribunalul Galaţi prin care fostului prefect i s-a înlocuit măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Astfel, în urma deciziei Curţii, Bocăneanu nu va mai sta după gratii, fiind obligat să nu îşi părăsească domiciliul fără încuviinţarea instanţei.
În acest dosar, Bocăneanu este judecat împreună cu Auraş Braşoveanu, procurorii susţinând că fostul prefect a dat aviz de legalitate unei hotărâri de Consiliu Local prin care FCM Dunărea, club condus atunci de Braşoveanu, ar fi primit ilegal circa un milion de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Fostul prefect Bocăneanu, închisoare cu executare; Auraş Braşoveanu, închisoare cu suspendare

Tribunalul Galaţi a hotărât la sfârşitul săptămânii trecute să îl trimită după gratii pentru următorii trei ani pe fostul prefect Emanoil Bocăneanu, după ce l-a găsit vinovat de abuz în serviciu. Fostul reprezentant al Guvernului în teritoriu a fost achitat în schimb de acuzaţia de sustragere sau distrugere de înscrisuri, dar instanţa i-a interzis exercitarea dreptului de a fi ales în cadrul autorităţilor publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 4 ani.
Emanoil Bocăneanu a fost pus sub inculpare de procurorii anticorupţie împreună cu Auraş Braşoveanu, preşedintele Fotbal Club Municipal Dunărea Galaţi, trimis în boxa acuzaţilor pentru uz de fals şi înşelăciune. DNA Galaţi susţine că în luna martie 2012, Auraş Braşoveanu, în calitate de preşedinte al FCM Dunărea Galaţi, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galaţi o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. Aceasta, în scopul obţinerii, în mod ilegal, a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.
Faptele amintite au făcut iniţial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la IPJ Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor. “În acest context, deşi cunoştea această împrejurare, Emanoil Bocăneanu, în calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate hotărârii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi. La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de Emanoil Bocăneanu, prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la I.P.J. Galaţi şi, la aceeaşi dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate. Astfel, Emanoil Bocăneanu a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galaţi, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august – noiembrie 2012. Pentru a şterge urmele faptelor, Emanoil Bocăneanu a sustras din evidenţele instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către I.P.J. Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de I.P.J. Galaţi către instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul – verbal având ca obiect predarea – primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria municipiului Galaţi pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv”, susţin procurorii anticorupţie.
Auraş Braşoveanu a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare, dar cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei, pentru înşelăciune şi uz de fals. Acesta a fost obligat totodată ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Liceului cu Program Sportiv Galaţi sau în cadrul Primăriei Municipiului Galaţi pe o perioadă de 80 de zile.
Fostul prefect Emanoil Bocăneanu şi Auraş Braşoveanu au fost obligaţi în solidar să plătească 970.000 de lei către Primăria Galaţi în vederea recuperării prejudiciului, iar judecătorii au menţinut sechestrul pe un autoturism, marca Ford, şi un garaj cu suprafaţa de 25,73 mp, ce aparţin fostului reprezentant al Guvernului în teritoriu.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Fostul prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru corupţie

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe Emanoil Bocăneanu, fost reprezentant al Guvernului în teritoriu, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri şi abuz în serviciu.

Procurorii anticorupţie din Galaţi susţin că totul a pornit în luna martie 2012, când Auraş Braşoveanu, în calitate de preşedinte al FCM Dunărea Galaţi, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galaţi o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. Aceasta, în scopul obţinerii, în mod ilegal, a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat. 

Faptele amintite au făcut iniţial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la IPJ Galaţi - Serviciul de Investigare a Fraudelor. “În acest context, deşi cunoştea această împrejurare, Emanoil Bocăneanu, în calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate hotărârii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi. La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de Emanoil Bocăneanu, prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la I.P.J. Galaţi şi, la aceeaşi dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate.  Astfel, Emanoil Bocăneanu a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galaţi, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august - noiembrie 2012”, se precizează în rechizitoriul DNA Galaţi.

Obligat să plătească singur prejudiciul de 970.000 de lei

Pentru a şterge urmele faptelor, Emanoil Bocăneanu a sustras din evidenţele instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către I.P.J. Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de I.P.J. Galaţi către instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul-verbal având ca obiect predarea-primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria municipiului Galaţi pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv.

Fostul reprezentant al Guvernului la Galaţi, Emanoil Bocăneanu, a fost pus sub inculpare de procurorii anticorupţie împreună cu Auraş Braşoveanu, preşedintele Fotbal Club Municipal Dunărea Galaţi, trimis în boxa acuzaţilor pentru uz de fals şi înşelăciune.

Tribunalul Galaţi l-a condamnat iniţial la  trei ani de închisoare cu executare pe fostul prefect Emanoil Bocăneanu, după ce l-a găsit vinovat de abuz în serviciu. Fostul reprezentant al Guvernului în teritoriu a fost achitat în schimb de acuzaţia de sustragere sau distrugere de înscrisuri, dar instanţa i-a interzis exercitarea dreptului de a fi ales în cadrul autorităţilor publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 4 ani. Auraş Braşoveanu a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare, dar cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei, pentru înşelăciune şi uz de fals. Fostul prefect Emanoil Bocăneanu şi Auraş Braşoveanu au fost obligaţi în solidar să plătească 970.000 de lei către Primăria Galaţi în vederea recuperării prejudiciului, iar judecătorii au menţinut sechestrul pe un autoturism, marca Ford, şi un garaj cu suprafaţa de 25,73 mp, ce aparţin fostului reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Curtea de Apel Galaţi a majorat  pedeapsa aplicată fostului prefect la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pe 1 iunie, după ce l-a găsit vinovat şi de sustragere sau distrugere de înscrisuri, pentru care l-a condamnat la un an şi 6 luni de închisoare, verdictul fiind definitiv. Complicelui său, Aurel Braşoveanu, i-a fost redusă pedeapsa la un an şi 4 luni de închisoare cu suspendare. Interesant de amintit este că judecătorii Curţiii de Apel Galaţi l-au găsit responsabil pentru cele întâmplate doar pe fostul prefect Emanoil Bocăneanu şi l-au obligat să plătească singur prejudiciul de 970.000 de lei creat Primăriei Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.