Jump to content

Invenţii şi inovaţii realizate la Universitatea "Dunărea de Jos"


Recommended Posts

Posted

Premii la Olimpiada de Marketing pentru studenţii gălăţeni

Studenţii Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi au adăugat un plus de valoare renumelui facultăţii prin premiile obţinute la Olimpiada Naţională de Marketing. Aceasta s-a desfăşurat în perioada 6-8 mai 2011 şi a fost organizată de Universitatea Petroşani, cu sprijinul Asociaţiei Facultăţilor de Economie din România (AFER).

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi a fost reprezentată de 5 studenţi, atât la nivel licenţă cât şi master. Studentele Adriana Dănăilă şi Cristina Gâdei, anul III licenţă, participante cu lucrarea "Avantajul strategic în lupta concurenţială" au obţinut Premiul special la secţiunea Politici şi strategii de marketing. Studentul Daniel Paraschiv, anul II master, a obţinut Menţiune cu lucrarea "Inovaţii în cercetarea de marketing".

monitoruldegalati.ro

  • 3 years later...
Posted

Salon de inventică la Universitatea "Dunărea de Jos"

Începând din 8 octombrie până pe 10, în holul Universității „Dunărea de Jos” din Galați vor putea fi văzute nu mai puțin de 119 invenții brevetate și propuneri de brevete, în cadrul primei ediții a Salonului de Inventică „Ugal Invent”.

Potrivit decanului Facultății de Mecanică, prof. dr. ing Cătălin Fetecău „am vrut încă de acum doi ani să organizăm un astfel de salon, dar a necesitat timp pentru a-l organiza în cele mai mici detalii. Nu vă ascund că am decis ca prima ediţie a salonului de inventică să coincidă cu împlinirea a 60 de ani de la înființarea facultății de Mecanică la Galați”.

Cele aproape 120 de invenții care vor fi prezentate la salon (34 de brevete, 21 – propuneri de brevete, 60 de cercetări și patru prezentări) aparțin grupelor de cercetători din 17 instituții de învățământ universitar, asociații și societăți din țară, printre care Universitatea Politehnica din București, universitățile din Iași, Pitești, Suceava, Oradea și Cluj Napoca. Un loc aparte îl deține universitatea-gazdă și organizator al evenimentului care participă la salon cu 13 invenții brevetate, 10 propuneri de brevete și alte 37 de cercetări.

După cele două zile de prezentare a brevetelor, juriul special întrunit va acorda și premii pentru cele mai bune invenții – medalii de aur, argint și bronz – dar și pentru „cel mai tânăr inventator”, „cel mai în vârstă inventator” și pentru doamna-inventator care se va remarca prin cel mai interesant brevet. Detalii despre salonul de inventică puteți găsi și la adresa http://www.invent.ugal.ro/index.html.

 

Posted

Invenţii de (potenţiale) milioane de euro la Ugal Invent

Cele aproape 200 de invenții expuse la prima ediție a salonului de inventică “Ugal Invent” reprezintă o adevărată comoară pentru investitorii care vor avea inspirația să cumpere brevetele. De la tehnologii în prelucrarea materialelor și până la echipamente de depistare a cancerului, de la roboți cu aplicații militare și până la jocuri interactive care pot contribui la recuperarea celor care au avut probleme neurologice, Ugal Invent este, din punct de vedere potențial, un adevărat cufăr cu milioane de euro. Rămâne, însă, ca investitorii să realizeze acest lucru și să sprijine construcția, la scară largă, a modelelor experimentale expuse la salonul de inventică. De altfel, acesta este și unul din obiectivele salonului, expus de Anca Nicolau, prorectorul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, la deschiderea Ugal Invent.

Printre cele 23 de invenții și propuneri de brevete expuse de Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați la prima ediție a salonului de inventică “Ugal Invent”, se află și un “aparat computerizat pentru învățarea și evaluarea pasei de jos cu două mâini”. După cum a explicat co-autoarea invenției, lector Carmen Pârvu Preda, de la Facultatea de Educație Fizică și Sport, echipamentul sesizează cele mai mici greșeli pe care un antrenor nu le-ar putea vedea. “În general, la selecția sportivilor, este greu ca antrenor să poți vedea, din ochi, care este mai bun... Acest aparat sesizează toate greșelile și este dotat și cu un program prin intermediul căruia sportivul aude diverse comenzi, în funcție de care își poate corija pasa”.

Silviu Mihai Petrișor, lector universitar la Academia Forțelor Terestre, a prezentat un robot care poate fi utilizat pentru dezamorsarea bombelor de la distanță, robotul funcționând cu energie solară.

Alături de diversele invenții ale lectorilor din universitățile țării, la salon participă și reprezentanți ai firmelor private care au dezvoltat departamente puternice de cercetători. Dacă din partea Galațiului, la acest capitol s-a remarcat APDM-ul, din partea Brăilei s-a remarcat Ceprohart, unicul producător din țară de hârtie securizată. La acest salon, Ceprohart a prezentat nu doar tipurile de hârtie securizată – invenții deja premiate la alte saloane de inventică din Iaşi și Cluj – dar și o noutate – un tip de hârtie destinată împachetării produselor alimentare.

Și mâine cei interesați pot analiza invențiile expuse în holul Universității Dunărae de Jos, urmând ca vineri, 10 octombrie, juriul special întrunit va acorda şi premii pentru cele mai bune invenţii – medalii de aur, argint şi bronz – dar şi pentru “cel mai tânăr inventator”, „cel mai în vârstă inventator” şi pentru doamna-inventator care se va remarca prin cel mai interesant brevet. Diplomele vor fi decernate în cadrul festivităţii de sărbătorire a 60 de ani de la înfiinţarea facultăţii de Mecanică din Galaţi.

presagalatibraila.com

Posted

Medaliile „Ugal Invent”


Festivitatea de sărbătorire a 60 de ani de existenţă a Facultăţii de Mecanică a fost încheiată de ceremonia de decernare a premiilor salonului de inventică „Ugal Invent”. Medaliile de aur au fost decernate echipei de la Ceprohart, pentru invenţia hârtie securizată şi hârtie specială pentru ambalarea produselor alimentare, echipei societăţii Ecohornet SRL - Iulian Horneţ, pentru invenţia “multi-system burner and pelletized biomass ecological combustion procedure”, echipei SMURD - Bogdan Vădilă, pentru invenţia “Electronic Doctor”, echipei societăţii XPuzzle SRL, pentru “Xcolony Game”, însă au fost premiate şi două grupuri de cercetători de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Este vorba despre Mihail Botan, Lorena Deleanu, Constantin Georgescu, Doina Constantinescu şi Lidia Avădanei, care au lucrat la proiectul “the power of aramid fibers blended with thermoplastic polymer PA6 for better performances in tribological applications” şi despre echipa compusă din Ionel Chirică, Doina Boazu, Elena Felicia Beznea şi Eduard Chirilă care au inventat “numerical simulations of the MRE adaptive damper characteristics”.


presagalatibraila.com


Posted

Profesorul gălăţean medaliat cu aur la Salonul Ugal Invent

* De doi ani, specialistul nu a mai ştiut ce înseamnă weekend sau concediu, dar rezultatele se văd

Inginer navalist la origine, profesor doctor inginer Ionel Chirică face ce-i place: după o perioadă de stagiatură în câteva şantiere navale, predă de mai bine de 30 de ani la Facultatea de Inginerie de la “Dunărea de Jos”, iar disciplinele pentru care e temut în rândul studenţilor sunt: Rezistenţa materialelor, Elasticitate şi Analiza cu elemente finite. A participat la Ugal Invent, alături de colegii săi din colectivul de Rezistenţa structurilor, cu patru proiecte de cercetare în care este implicat, toate în domeniul naval şi, din fericire, toate perfect aplicabile în practică începând cu 2015. Una dintre ideile inovatoare a fost reţinută de juriu şi premiată cu aur. Este vorba despre un sistem inedit de amortizare a vibraţiilor structurilor de nave, adică de un amortizor care reduce semnificativ zgomotul şi vibraţiile din cabinele echipajului. “Elementul principal este un material de tip elastomer magnetoreologic, care îşi schimbă proprietăţile în baza unui sistem automat atunci când se află într-un câmp magnetic activat de vibraţii. Încă nu este brevetat, de altfel nici celelalte trei nu sunt”, spune Chirică, cercetătorul care recunoaşte că s-a pregătit încă din studenţie pentru acest moment şi că în ultimii doi ani nu a mai ştiut ce înseamnă weekend şi concediu.

Cum să lungeşti o barjă şi să capitonezi o navă

Tot el şi colegii săi s-au gândit cum ar putea mări capacitatea de transport a unei barje, prin lungirea acesteia. Proiectul de cercetare, deloc simplu, a implicat studii şi probe de laborator şi a rezultat într-o soluţie perfect viabilă pentru navigatori, mai ales atunci când nivelul Dunării e scăzut. “De la 1 ianuarie 2016, navele fluviale nu vor mai avea voie să navigheze fără elemente de siguranţă împotriva poluării mediului. Atunci când Dunărea este scăzută, apare posibilitatea lovirii corpului navei, iar şocul poate să producă deteriorări majore, dacă aceasta nu are dublu înveliş. Noi am venit cu o soluţie uşor de pus în practică şi destul de ieftină: capitonăm spaţiul dublului înveliş cu spumă poliuretanică, material uşor, care protejează şi asigură flotabilitatea vasului”, a explicat profesorul Ionel Chirică. Ship Design Group, compania parteneră în proiectul de cercetare va aplica soluţia şi partea bună a lucrurilor este că această operaţiune de capitonare de care vor avea nevoie toate navele vechi se va face la Galaţi. Asta înseamnă locuri de muncă şi menţinerea pe linia de plutire a companiei care face modificarea. “Un inventator este astăzi un cercetător cu picioarele pe pământ care stă în mijlocul producţiei pentru a inventa sisteme noi, absolut necesare eficientizării muncii. Eu le spun studenţilor şi doctoranzilor mei că în domeniul naval e loc de invenţii: orice navă poate fi la un moment dat o invenţie. Iar satisfacţiile sunt imense!”, spune profesorul gălăţean.

viata-libera.ro

Posted

Doi profesori de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Galaţi au inventat mâna bionică, menită să substituie antrenorul de volei

Cei doi profesori au uimit vizitatorii unui salon de invenţii cu un aparat computerizat care măsoară performanţa jucătorilor de volei, la pasa cu două mâini de jos. Aparatul se foloseşte în faza de iniţiere în voleiul de performanţă.

Aparatul are la bază un soft care evaluează şi mai apoi corectează sportivul în timp real. Practic, este vorba despre o mână bionică, dotată cu senzori, care are grijă ca braţele sportivului să fie în poziţia corectă, atunci când se face pasa. După fiecare mişcare, în urma analizei, calculatorul transmite verbal comenzi şi indicaţii jucătorului, pentru a-şi corecta poziţia, iar la final dă o notă celui evaluat.

„Practic, acest dispozitiv ţine loc de antrenor în momentul avem o grupă de copii şi nu ne putem împărţi la toţi. Aparatul, dacă are acest soft, îl putem conecta pe un sportiv, deschidem aplicaţia şi vedem la sfârşitul unui antrenament cât de bine a efectuat mişcările”, spune Carmen Pîrvu, lector la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Galaţi.

„Sistemul este conceput să se aplice şi pentru alte procedee de antrenament, dar şi pentru aplicaţii medicale, de recuperare”, spune la rândul lui Răzvan Roşculeţ, un alt profesor de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport care a contribuit la realizarea dispozitivului. Implementarea proiectului a durat aproape un an şi după ce au prezentat dispozitivul la un salon de inventică de la Galaţi, o instituţie s-a arătat interesată să cumpere acest brevet.

adevarul.ro
Posted

Latertest - dispozitivul care scoate tot ce este mai bun din sportivi

Un grup de profesori din Galati a realizat un dispozitiv care testează reflexele umane. Lateralitatea este legată de funcţia dominantă a unui emisfer cerebral, funcţie ce determină inegalitatea jumătăţilor dreaptă şi stângă a corpului.

Printre zecile de experimente şi expozanţi se numără şi Latertest, un dispozitiv de măsurat lateralitatea, pus la punct de patru profesori din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, de la Laboratorul de Biomecanică al Facultăţii de Educaţie Fizică în colaborare cu cei de la Inginerie. De partea de concepţie generală s-a ocupat profesorul Claudiu Mereuţă, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, soft-ul a fost creat de Dan Ganea, asistent la Facultatea de Inginerie, cu partea electronică responsabil a fost profesorul Silviu Epure de la Automatică şi Calculatoare, iar de partea de statistică-interpretare s-a ocupat profesoara Elena Mereuţă, prodecan la Inginerie.

Aparatul se numeşte Latertest şi testează şi dezvoltă lateralitatea individului. După cum ne-a explicat profesorul Claudiu Mereuţă, unul dintre inventatori, acesta poate fi folosit la pregătirea sportivilor de performanţă, mai ales a portarilor, dar şi la recuperarea pacienţilor cu deficienţe neurologice, survenite în urma unor accidente vasculare cerebrale.

La fiecare măsurătoare este luat în calcul faptul că fenomenul de asimetrie senzorială este înnăscut şi are la bază o anumită organizare funcţională a structurilor cerebrale. „Practic, este vorba despre un dispozitiv de dimensiuni mari pe care sunt amplasate lumini, care se aprind succesiv, cu o anumită ritmicitate, în colţuri diferite ale panoului. Cel testat trebuie să atingă aceste lumini pentru a le stinge. Un soft, special creat ne spune cât de normal îşi foloseşte braţele”, ne spune Elena Mereuţă, prodecan la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

„Acest aparat este preluat dintr-un joc, nu l-am găsit în România, e adaptat, are în plus, faţă de ceea ce face jocul un sistem prin care noi determinăm lateralitatea umană printr-o statistică pe calculator. E util în cadrul jocurilor sportive, pentru pregătirea portarilor, în mod special, în jocul de handbal, mai ales, unde ne folosim braţele. Dar se poate folosi cu succes în recuperarea bolnavilor cu afecţiuni neurologice, în urma accidentelor vasculare. Cu programele pe care noi le avem putem să recuperăm pacienţii”, spune, la rândul lui, profesorul Claudiu Mereuţă.

Dispozitivul nu este încă brevetat. „Încă nu e brevetat, nu putem breveta aparatul, pentru că el există deja, noi l-am preluat, dar putem breveta tot ceea ce stă în spatele simplei apăsări pe butoane, adică sistemul care determină în procente lateralitatea umană, altfel spus pe dispozitivul electronic adiacent şi pe soft”, spune profesorul Silviu Epure.

Abia finalizat, zilele trecute, dispozitivul a fost testat la Noaptea Cercetătorilor de mai mulţi tineri. Profesorii au constatat ca foarte mulţi tineri reacţionează greu şi au probleme de sincronizare a mişcărilor, în sensul că folosesc o singură mână în tot ceea ce fac. „Pentru că foarte mulţi tineri sunt sedentari, ei reacţionează foarte greoi. Îşi întorc capul după fiecare led aprins şi astfel îşi dau seama cu greu unde se aprinde următorul led. Fac mişcări foarte lente. Sunt uimit cum unii se duc cu mâna dreaptă spre stânga, pentru a stinge ledurile şi invers. Astfel de probleme trebuie corectate pentru că îi pot afecta tânărului activitatea viitoare, dezvoltarea armonioasă. Şi, cel mai bine este ca aceste probleme să fie corectate încă din fragedă copilărie”, povesteşte Claudiu Mereuţă.

Şi tinerii care au testat dispozitivul au fost încântaţi de idee. „A fost interesant, eu zic că am reacţionat cum trebuie. Rezultatul zice că nu-mi folosesc cum trebuie partea din stânga. E-adevărat, eu sunt dreptaci, mănânc cu dreapta, scriu cu dreapta, folosesc dreapta cam peste tot, chiar şi la fotbal, dau mai bine cu piciorul drept. Pe de altă parte, de câte ori păşesc într-o clădire, o fac cu stângul... Nu-i cu ghinion, n-o fac intenţionat, aşa o fac natural”, spune Dragoş Năstase, elev la Colegiul Auto din Galaţi.

Investiţia nu este foarte mare - în jur de 5.000 de lei - şi provine în totalitate din fondurile proprii ale celor patru profesori. Aceştia pregătesc deja un dispozitiv asemănător, dar de dimensiuni reduse, care să poată fi folosit de copii.

Posted

Trei medalii de aur pentru cercetătorii gălăţeni

* În total, Galaţi a câştigat 15 premii

La finalul Salonului de Inventică de la Galaţi, organizat în premieră de Universitatea „Dunărea de Jos”, rezultatele s-au numărat în premii. Puţine invenţii au fost remarcate de posibili investitori, însă aproape toate au fost premiate. S-au acordat şapte medalii de aur, şapte de argint, tot atâtea de bronz, dar şi opt premii speciale.

Din şapte medalii de aur, trei au rămas la Galaţi

Cele mai apreciate invenţii, medaliate cu aur, au fost: hârtia specială pentru împachetat alimentele, a celor de la SC Ceprohart, sistemul ecologic de încălzire cu pelete din deşeuri, a lui SC Ecohornet, doctorul electronic de la SMURD, Lateraltest-ul celor de la Educaţie Fizică şi Sport - aparatul care testează lateralitatea sportivilor, un proiect pe tribologie semnat tot de cercetătorii de la „Dunărea de Jos”, amortizorul pentru cabinele echipajului - inventat de echipa de la Facultatea de Inginerie şi un joc inedit pentru copii, care se formează prin combinarea mai multor componente din carton, semnat de SC XPuzzle. Argintul a ajuns la trei invenţii de la UDJG: Gheorghe Gurău - pentru turnare continuă, Cătălina Iticescu - pentru o metodă de utilizare a nămolului în procesul de elaborare a fontei, dar şi Cătălin Fetecău şi echipa sa - pentru determinarea proprietăţilor electrice la polipropilena cu nanotuburi de carbon. Bronz au luat patru echipe de cercetători de la „Dunărea de Jos”, printre care se numără cei care au inventat brioşa Magic bite, despre care am mai scris, dar şi echipa ce a produs nectarul de dovleac cu probiotice.

Premii speciale

Juriul Ugal Invent a acordat şase premii speciale, printre care pentru cel mai tânăr/bătrân inventator şi pentru o femeie cu rezultate deosebite în cercetare. Astfel, mezina inventatorilor este Teodora Găiceanu, de 17 ani, care a reuşit să uimească juriul cu o metodă de determinare a minelor folosind o platformă autonomă. Pop Dragomir, de peste 80 de ani, este cel mai în vârstă inventator şi e tot din Galaţi. El a adus în expoziţie un dispozitiv de deplasare pe apă cu propulsie manuală. Iar premiul pentru Femeia Inventator a revenit Gabrielei Badea, pentru un studiu comparativ al unor uleiuri vegetale folosite în cosmetică. Alte două premii au fost acordate de Forumul Inventatorilor Români - lui Dănuţ Busuioc, pentru un procedeu inedit de obţinere a unor plăci decorative de tip vitraliu - şi de Euroinvent - echipei de la „Dunărea de Jos”, formată din Carmen Preda şi Răzvan Roşculeţ, pentru antrenorul-computer, dispozitivul care ajută jucătorii de volei să execute corect pasa de jos.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Eleva gălăţeană care a inventat un dispozitiv pentru detectarea minelor

* "Mereu mi-am dorit să-i ajut pe oameni şi am înţeles că prin tehnologie pot face asta", susţine Theodora Găiceanu

Theodora Găiceanu este o tânără elevă a Colegiului Naţional "Mihail Kogălniceanu" din Galaţi, în vârstă de doar 16 ani. Învaţă excelent, e preocupată de tehnologie şi se distrează ca orice copil normal. Şi totuşi, despre Theodora am putea auzi lucruri frumoase în următorii ani, ea fiind declarată cel mai tânăr inventator al Salonului Ugal Invent, organizat în premieră la “Dunărea de Jos”. Proiectul care a impresionat juriul este un dispozitiv cu o platformă autonomă care i-ar putea ajuta pe soldaţii români să localizeze minele explozive pe câmpul de luptă. „În copilărie, cochetam cu gândul să devin psiholog, să-i ajut pe oameni. Dar mi-am dat seama apoi că o pot face mult mai practic, aşa că mi-a venit ideea acestui dispozitiv. Am ales să construiesc un detector de mine, pentru că nu mi se pare normal ca cei din Armata Română să moară în Irak, Afganistan sau alte războaie, pentru că au avut neşansa de a călca pe o bombă,” a explicat Theodora.

De la poezii la tehnică militară

Evident, realizarea unui astfel de dispozitiv nu a fost o treabă uşoară, mai ales pentru un copil pasionat de poezii. A început să lucreze la el în luna mai, pentru o sesiune de comunicări ştiinţifice. Atunci era un simplu vehicul care executa câteva comenzi. Ulterior, Theodora a adăugat alte piese, construind astfel un detector de mine, pe care l-a testat pe metale. Principala problemă a fost ca vehiculul să poată fi comandat fără fir, aşa că s-a folosit de smartphone şi un dispozitiv Bluetooth, care să primească comenzi de la telefonul mobil. Acum, dispozitivul de detectare, dotat cu roţi şi braţe, poate fi modificat şi pentru alte scopuri, unul dintre acestea fiind detectarea metalelor sau a materialelor explozive în aeroport. „Nicio invenţie nu este terminată, pentru că tehnologia te prinde în jocul ei! Părinţii mei m-au susţinut întotdeauna, iar când le-am spus ce vreau să fac au fost, în acelaşi timp, miraţi şi bucuroşi”, spune adolescenta cu mândrie.

Aşchia nu sare departe de trunchi

Premiul Ugal Invent nu este singurul din palmaresul adolescentei. În 2013, ea a primit menţiunea specială pentru cel mai tânăr participant la simpozionul studenţesc, iar în 2014, un binemeritat loc 3 la sesiunea de comunicări ştiinţifice. „Sunt foarte mândru de fiica mea şi sper să nu se oprească aici. Are un viitor frumos în faţă şi o voi susţine în tot ceea ce îşi doreşte să îndeplinească!”, a mărturisit tatăl Theodorei, prof. univ. Marian Găiceanu, de la Facultatea de Inginerie, cel care a şi ridicat premiul fiicei sale, la finalul Salonului Ugal Invent. Tatăl Theodorei a participat şi el la la această competiţie, cu o propunere de reducere a consumului de energie din mai multe domenii.

viata-libera.ro

  • 11 months later...
Posted

81 de invenţii la Salonul Ugal Invent 2015

Cinci universităţi, patru institute de cercetare, dintre care două din Republica Moldova, dar şi o asociaţie, două societăţi comerciale şi două persoane fizice, participă începând de miercuri, timp de trei zile, la cea de-a doua ediţie a Salonului Ugal Invent, organizat de Universitatea Dunărea de Jos Galaţi, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, prorectorul Anca Nicolau.

La salon vor fi prezentate nu mai puţin de 81 de invenţii: medicamente, produse cosmetice, produse alimentare sau tehnologii de obţinere a lor, dispozitive mecanice şi electronice, procedee inovatoare de acoperire a suprafeţelor.

„Un astfel de salon este un prim pas pentru a cunoaşte potenţiali investitori. Sunt invenţii din domeniul industriei alimentare, ingineriei mecanice, medicinei, invenţii care se ocupă de eficietizarea consumului de energie. Ne dorim ca inventatorii să aibă ocazia de a-şi prezenta invenţiile atât mediului economic, cât şi publicului larg. Faţă de anul trecut, avem o secţiune în plus, cea de materiale, materiale avansate, biomateriale şi nanomateriale. Sunt mai mulţi participanţi din Republica Moldova faţă de anul trecut şi participă şi o invenţie în colaborare româno-belgiană”, a spus Anca Nicolau.

Potrivit acesteia, ca premii vor fi acordate medaliile Salonului Ugal Invent de aur, argint şi bronz şi premii speciale pentru femeia inventator, cel ma tânăr şi cel mai vârsnic inventator. Un juriu va evalua invenţiile după mai multe criterii, printre care originalitatea şi gradul de aplicabilitate.

Potrivit decanului Facultăţii de Inginerie, Cătălin Fetecău, surpriza salonului ar putea fi prezenţa unui creator de micromodele aeriene cu dimensiuni de 600-800 milimetri şi greutate de 1,5 grame. „Participarea lui va fi condiţionată de posibilitatea universităţii gazdă de a-i proteja micromodelele, pentru că orice curent de aer dirijat într-un anumit mod, le poate distruge”, a precizat Fetecău.

El a vorbit şi despre importanţa salonului de inventică de la Galaţi. „Cu acest salon noi facem o activitate de apostolat, prin care încercăm să propunem investitorilor care au început să vină în zonă, cele mai importante realizări ale inventatorilor din zonă. În ce măsură le vor fi utile, vom vedea, nu la sfârşitul salonului, ci în anii ce vor veni”, a spus Fetecău.

Salonul se va deschide miercuri, la ora 13.00, iar joi şi vineri va fi deschis între orele 9.00 şi 17.00.

presagalatibraila.com

Posted

Salonul de inventică Galaţi: Maşina autonomă, volanul cu aer condiţionat şi clădirea cu draperii... din gaz!

Miercuri, în holul mare al sediului central al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi s-a deschis cea de-a doua ediţie a salonului de inventică UGAL INVENT Galaţi. Printre invenţiile expuse, la loc de cinste se află prototipul unui autovehicul care, anul viitor, va fi capabil să... vină singur, atunci când este chemat, la şofer. „Este un proiect la care au lucrat şi lucrează în continuare doar studenţii Facultăţii de Inginerie. La început a fost o grupă de cinci, acum sunt în jur de 15 şi toţi lucrează la diverse părţi componente, cercetări care sunt, de fapt, lucrările lor de licenţă. Deja studenţii au reuşit să realizeze o caroserie extrem de uşoară, are doar 75 de kg (în condiţiile în care o bicicletă are 15-30 de kg sau, de pildă, o roată a maşinii cântăreşte 15 kg! Această caroserie uşoară poate transporta o greutate de până la 2 tone, în condiţii de siguranţă şi rezistenţă auto prevăzute la construcţia automobilelor, fapt care conduce la reducerea cu 40% a consumului de carburant. Proiectul continuă, căci anul viitor maşina va deveni autonomă, adică se va deplasa singură până la şofer, fără vreun sistem de telecomandă”, a spus dr. ing. Marin Florin Bogdan, de la Facultatea de Inginerie. O idee de succes, crede Andrei Sârbu, unul dintre studenţii care a lucrat la acest prototip: „Ne-am gândit cum ar fi să ieşi din supermaket, cu sacoşele pline, şi să nu mai mergi tu până la maşină, să vină ea la tine, doar chemând-o cu ajutorul telefonului mobil".

Vizitatorii salonului de inventică sunt atraşi şi de standul unui inventator gălăţean care a venit cu nu mai puţin de patru invenţii brevetate: săpunul care îşi păstrează inscripţiile de pe el până la consumarea integrală, feresterele multifuncţionale, volanul cu aer climatizat şi suportul pentru diverşi recipienţi. „Toţi şoferii ştiu că vara volanul se încălzeşte foarte tare, iar eu am inventat un tip de volan prin care circulă aerul condiţionat, răcind volanul în maxim 50 de secunde. Iarna, la fel, volanul poate fi încălzit. Feresterele funcţionale sunt ca un fel de vitralii. Imaginaţi-vă o clădire din ferestre - iar în aceste ferestre, de fapt între geamuri, se poate injecta un gaz sau un lichid colorat, transformând clădirea în diverse culori. În plus, ferestrele astfel colorate pot acţiona şi ca draperie", a povestit gălăţeanul.

La salon sunt şi produse alimentare destinate consumului de către persoane cu diverse afecţiuni.  De pildă, umplutura termostabilă pentru produsele de panificaţie, brevetată de doctorandul Jana Cropotova (Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologie Alimentară din Republica Moldova): „Este vorba despre un produs ce conţine pectină şi insulină, care conferă umpluturilor proprietăţi termostabile şi creează un produs funcţional cu proprietăţi probiotice. Fibrele alimentare solubile, ca pectina şi insulina, previn cancerul de colon deoarece accelerează tranzitul intestinal, elimină substanţele toxice care stagnează în colon, acţionează asupra sistemului circulator, reducând nivelul colesterolului din sânge, şi normalizând în acest fel tensiunea arterială". Tot cercetătorii de la Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologie Alimentară din Republica Moldova au venit la salonul de invenţii de la Galaţi cu diverse tehnologii brevetate de obţinere a vinurilor eco, dar şi de reducere a concentraţiei de alcool din vin, produs destinat vârstinicilor sau celor hipertensivi. „Seceta şi schimbările climaterice din ultimii ani au condus la obţinerea unor vinuri cu o concentraţie mult prea mare de alcool, de 14% sau chiar mai mult, concentraţie care nu este tolerată de toţi consumatorii. În plus, sunt persoane bolnave, hipertensivii sau vârstnicii cu afecţiuni, care doresc să bea vin, dar nu cu o concentraţie atât de puternică de alcool. Cercetătorii noştri au găsit o tehnologie prin care se reduce concentraţia de alcool la 8,5-9% sau chiar mai jos, păstrându-se însă toate celelte proprietăţi ale vinului”, a explicat Eugenia Soldatenco, doctor în ştiinţe tehnice la Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologie Alimentară din Republica Moldova, care a vorbit şi despre o altă invenţie brevetată, cea de obţinere a vinurilor de calitate, vinuri eco, numai prin folosirea tulpinilor de levuri (drojdii de vin, selecţionate).

Şi Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi este prezentă la UGAL INVENT (o prezenţă normală, având în vedere că anul trecut un grup de cercetători de aici a primit un premiu de inventică pentru nectarul de dovleac cu proprietăţi probiotice). Este vorba despre o gamă de produse cosmetice – creme, măşti de faţă şi săpunuri realizate doar cu produse naturale şi cu nămol de la staţiunea Lacu Sărat. „Este un produs inventat de fiica mea care, din păcate, nu este aici, căci este studentă la Farmacie, la Bucureşti şi nu poate pleca de acolo... Fiica mea s-a gândit să îşi facă o afacere şi s-a gândit ce ar putea folosi pentru asta. Ne-a venit idea cu nămolul de la Lacu Sărat, este un produs nefolosit până acum în industria cosmeticelor din România”, spune prof. Rodica Mihaela Tinica, de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Posted

Zilele ASTR şi Ugal Invent - Regal în cercetare la Dunărea de Jos

Cea de-a X-a ediţie a Zilelor Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, organizată de Facultatea de Inginerie de la „Dunărea de Jos” dar şi a doua ediţie a Salonului de Inventică “Ugal Invent”, organizată de Universitatea “Dunărea de Jos” şi Asociaţia Generală a Inginerilor în România, au adunat la Galaţi peste 100 de cercetători din toată ţara. Tema de anul acesta, “Dezvoltarea companiilor prin inovare” a prezentat interes pentru profesori şi cercetători, care au susţinut peste 60 de lucrări privind tehnicile inovative în ingineria mecanică, în transporturi, în construcţii şi în ingineria electrică. La deschiderea din Aula Magna a fost prezent, pe lângă Prefectul judeţului, Dorin Otrocol şi prof. univ. dr. Iulian Bîrsan, Rectorul Universităţii, Excelenţa Sa, Xu Feihong, Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucureşti.

Colaborare în domeniul ingineriei cu universităţi din China

În discursul său, acesta din urmă a promis, în plen, o colaborare mai strânsă între instituţiile de învăţământ superior din cele două ţări. “Sunt încântat să particip la Zilele Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, aici la Galaţi. Inovaţia în inventică e o manifestare a progresului. Vrem să înteţim colaborarea între universităţile din China şi cea de la Galaţi, în domeniul ingineriei”, a declarat Excelenţa Sa, Xu Feihong, Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucureşti.

Viitorul începe astăzi

Mihai Mihăiţă, Preşedintele Academiei de Ştiinţe Tehnice a declarat, în deschiderea lucrărilor conferinţei, că există o discrepanţă între numărul medaliilor obţinute de către cercetători, la diferite concursuri de gen, şi punerea lor în practică. “România este o ţară creativă, însă noi am fost ultima generaţie de elevi care au ştiut ce vor face încă din liceu. Din păcate, poteţialul uriaş nu e susţinut, nu se fac suficiente cursuri de inovare în şcoală. Un viitor cercetător e un elev căruia i-a fost dezvoltată gândirea creativă. Ca să putem progresa ne trebuie schimbări majore în educaţie. De exemplu, Franţa câştigă de 7 ori mai mulţi bani din industria creativă decât din cea auto. În România, în intervalul 2007-2014, a fost orientată, spre stimularea competitivităţii companiilor prin inovare, suma de 124 de milioane de euro, adică mai puţin de 10 % din totalul disponibil”, a declarat Mihai Mihăiţă.

Premiile Ugal Invent

Ceremonia din Aula Magna a continuat cu decernarea premiilor UGAL INVENT tuturor cercetătorilor care s-au făcut remarcaţi prin proiecte de cercetare utile şi inedite. 15 medalii, de aur, argint şi bronz au ajuns la cei care au uimit juriul cu ideile lor. Dintre acestea, trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz au rămas la Galaţi, la Dunărea de Jos. Diploma pentru cel mai tânăr participant la UGAL Invent a revenit anul aceste echipei de elevi de la Liceul Nicolae Bălcescu, din Brăila, (Răzvan Neacşu, cls. A XI-a şi Adrian Cristian Dinu, cls. A X-a) care a uimit juriul cu un robot cu deplasare mixtă ce poate preleva probe de sol pentru depistarea pesticidelor.

viata-libera.ro

Posted

Medaliaţii salonului de inventică 2015

Cea de-a doua ediție a salonului de inventică UGAL INVENT, organizat, săptămâna aceasta, de Universitatea Dunărea de Jos din Galați (UDJG), s-a încheiat vineri, cu acordarea premiilor.

Potrivit reprezentantului Biroului de Relații Publice al UDJG, Bogdan Nistor, medalii de aur au fost decernate următorilor: Nicolae Țăran, de la Institutul Științifico Practic de Horticultură și Tehnologia Alimentelor din Republica Moldova, invenția fiind "appreciation method for secondary fermentation capacity of yeast strain for the production of red sparkling wine"), Ionel Chirică, de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați (pentru invenția "Damping Characteristics estimation of the magnetorheological elastomers"), Marin Florin Bogdan, tot de la universitatea gălățeană, pentru invenția "method and equipment for automated arresting system of landing geaor of rescue helipoters", Neculai Seghedin, de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași, pentru invenția "Dispozitiv pentru măsurarea forțelor de frecare fir-bracket din aparatele ortodontice" și Răzvan Tudor Roșculeț, tot de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, pentru invenția "celulă activă pentru măsurarea rezistivității electrice a compozitelor polimerice nanostructurate".

Medalii de argint au obținut: Dorel Neacșu (II Neacșu Dorel), cu invenția "jgheab rezistent la acțiunea zăpezii și la înfundarea cu materiale străine", Ștefan Manea, de la Hofigal Import-Export, pentru invenția "anti-burns gel and its obtaining procedure", Iulean Horneț, de la Ecohorneț, cu invenția "instalație și un procedeu de distribuție simultană a energiei termice de la un arzător cu peleți prin trei surse diferite către destinații multiple", Janna Cropotova, de la Institutul Științifico Practic de Horticultură și Tehnologia Alimentelor din Republica Moldova, pentru invenția "umplutură termostabilă pentru produsele de panificaţie" și Gheorghe Gurău, de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, pentru invenția "element multifuncțional cu deplasare axială auto-adaptivă dintr-un aliaj Fe-Mn-Si-Cr cu memoria formei".

Medalia de bronz a fost decernată următorilor: Muircea Bernic, Universitatea Tehnică a Moldovei, pentru invenția "frutis and vegetables dryer using energy source based on agricultural wastes", Alexandra Ciloci - Institutul de Microbiologie și Biotehnologie al Academiei de Științe a Moldovei, pentru invenția "mediu nutritiv pentru cultivarea tulpinii de fungi Fusarium gibbosum CNMN FD 12", Valentin Zichil, de la Universitatea Vasile Alecsandri - Bacău, pentru invenția "tehnologii ecologice și economice pentru prelucrarea tablelor metalice folosite la realizarea blindajelor", Liana Teodora Dinică, de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, pentru invenția "cosmetice pe bază de nămol de la Lacul Sărat" și de Olga Milagatiev, de la Institutul Științifico Practic de Horticultură și Tehnologia Alimentelor din Republica Moldova, pentru invenția "fruit, berry and vegetable condiment".

Cei mai tineri inventatori - elevi din Brăila

Totodată, s-a decernat și un premiu special pentru "Cel mai tânăr inventator". Potrivit InfoBraila, premiul a fost obținut de o echipă formată din doi elevi de la Colegiul Național "Nicolae Bălcescu" - Răzvan Neacșu (clasa a XI-a) și Adrian Cristian Dinu (clasa a X-a), care au realizat un robot cu deplasare mixtă, ce poate fi folosit la prelevarea probelor de sol pentru depistarea pesticidelor.

presagalatibraila.com

  • 2 years later...
Posted

Participare record la Salonul ”Ugal Invent” 2017. Sunt prezentate 127 de invenții

La Universitatea Dunărea de Jos din Galați va avea loc, joi și vineri, cea de-a treia ediție a Salonului de inventică ”Ugal Invent”, care le oferă inventatorilor din toată țara oportunitatea de a-și face cunoscute invențiile atât în mediul industrial, cât și publicului larg. Potrivit prof. dr. ing. Cătălin Fetecău, de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității Dunărea de Jos, la această ediție este înregistrat un record de participare, fiind prezentate 127 de invenții.

”Este a treia ediție, la care avem un număr record de înregistrări, sunt 127 de înregistrări, respectiv 127 de lucrări. Sunt 22 de entități care participă cu lucrări la această ediție și alți 6 inventatori, persoane fizice. Cea mai dragă participare este cea a unui absolvent al nostru, Claudiu Șovăilă, care în timpul studenției a și proiectat o lucrare deosebită, am făcut împreună o imprimantă 3D. Acum lucrează la firmă care s-a mutat de la Galați la Brașov, dar participă la acest salon de inventică. Mai este un alt absolvent al Facultății de Inginerie, un inventator din București, care participă cu 4 lucrări. Anul acesta vor participa la salon și 8 cercetători din Iran. Vor participa și inventatori din Republica Moldova, de la Universitatea Tehnică a Moldovei, din Chișinău. De asemenea, de la Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare vor fi prezentate 8 lucrări. Universitatea Dunărea de Jos din Galați va prezenta 35 de lucrări, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Institutul Național de Inventică vor prezenta câte 11 lucrări, iar Universitatea Politihnică Timișoara va prezenta 8 lucrări”, ne-a declarat profesorul Cătălin Fetecău.

Partenerii Universității Dunărea de Jos la această ediție a Salonului ”Ugal Invent” sunt Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Științe Tehnice din România, Asociația Generală a Inginerilor din România, Institutul Național de Inventică, Forumul Inventatorilor din România și Primăria Galați. Președintele juriului este prof univ dr Emil Ceangă, de la Universitatea Dunărea de Jos. ”Sperăm să fie un regal, o sărbătoare a minților inovative, o întâlnire a celor care au idei și care le și aplică”, a mai spus Cătălin Fetecău.

Salonul este organizat sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a și susținut financiar organizarea acestuia cu suma de 43.000 de lei, la care se adaugă suma de 45.000 de lei, pe Universitatea Dunărea de Jos a alocat-o pentru cheltuielile cu logistica. ”Sunt două tipuri de finanțări, finanțarea cash și finanțarea income. Ministerul acoperă din cheltuielile eligibile un maximum de 43.000 de lei”, a precizat ministrul Cercetării și Inovării, Lucian Georgescu, care a participat la conferința de presă de prezentare a ediției din acest an a Salonului ”Ugal Invent”.

Deschiderea oficială a salonului va avea loc joi, 19 octombrie, la ora 10.00, la Sala Senatului de la Universitatea Dunărea de Jos.

gazetagalatiului.ro

Posted

"Maşina viitorului", la Salonul Inovării şi Cercetării de la Galaţi

Cea mai rapidă maşină din lume, bicicleta cu cinci locuri, dar şi turbina eoliană cu ax orizontal sau mâncarea imprimată 3D sunt doar o parte din invenţiile prezentate, joi, la Salonul Inovării şi Cercetării de la Galaţi, transmite corespondentul Mediafax.

Peste 130 de invenţii sunt prezentate în cadrul Salonului Inovării şi Cercetării (UGAL INVENT) de la Galaţi, eveniment organizat de Universitatea Dunărea de Jos. „La această ediţie avem un număr record de înregistrări (...). Vrem să fie un regal, o sărbătoare a minţilor inovative, o întâlnire a celor care au idei, care le şi aplică, cu cei care doresc să le aplice. Am invitat şi elevi, i-am invitat ca să vadă care sunt noutăţile salonului din acest an, tocmai pentru a încerca să apropiem de domeniul creativităţii, tânăra generaţie. În ceea ce priveşte invenţiile, mi-au atras atenţia colegii de la Universitatea Transilvania din Braşov care vin cu lucrarea <<mâncare imprimată 3D>>. De asemenea, cercetătorii din Republica Moldova au o cercetare şi un brevet pentru un sistem de orientare a panorilor fotovoltaice. Tot din Republica Moldova este prezentată o turbină eoliană cu ax orizontal”, a declarat presei reprezentantul Universităţii Dunărea de Jos, profesorul Cătălin Fetecău.

Pe lista cu invenţii prezentate la Salonul Inovării şi Cercetării de la Galaţi mai sunt biscuiţii aglutenici şi pateul tartinabil din linte, dar şi bicicleta cu cinci locuri.

„Pe bicicleta cu cinci locuri, trei pedalează, doi şomează. Se schimbă, în funcţie de situaţie, se poate demonta, se pot face excursii. Următoarea fază este spatele rabatabil ca să se poată dormi, sta mai comod. Are roţi speciale fără camere, scaunul din faţă este rabatabil ca la o maşină, se poate ridica, glisa, în funcţie de înălţimea persoanei. Am fost campion la ciclism, am peste 200.000 de kilometri parcurşi şi am avut mai multe biciclete de-a lungul timpului. Ideea mi-a venit în grădina casei. Plimb vecinii şi nepoţii, copii de pe stradă, nu am luat nici un ban. La viitorul salon vreau sa vin cu o bicicletă cu 10 locuri se va numi velobus”, a povestit Mihai Focşăneanu, un inventator în vârstă de 70 de ani, din Tecuci.

Surpriza Salonului Inovării şi Cercetării ar putea fi maşina fabricată de un electrician din oraşul Bârlad, care susţine că invenţia sa poate depăşi recordul mondial de viteză al unui vehicul terestru, deţinut în prezent de o maşină americană. „Se bazează pe o nouă metodă de deplasare, nu ţine cont de aderenţa roţii la sol, roţile sunt libere, nu are roţi motoare. După cum se ştie cel mai rapid vehicul terestru creat de om este dragsterul american, atinge în prima secundă 183 de kilometri pe oră, atinge o sută la ora în patru zecimi de secundă, este cel mai rapid vehicul terestru la plecarea de pe loc. Putem doborî recordul lumii, noi românii, sper să avem onoarea să facem o maşină românească care va doborî recordul lumii. Este prima mea invenţia, ca să merg la mama sunt şapte kilometri de noroi sau de zăpadă mare, nu se poate intra cu tractorul, cu 4x4, nici cu şenilata, şi atunci m-am gândit la o metodă nouă, aceasta este maşina viitorului", a explicat Adrian Roşca, un electrician de 50 de ani, din Bârlad, care vrea să creeze cea mai rapidă maşină din lume.

La finalul Salonului Inovării şi Cercetării, juriul va acorda medalii pentru cele mai bune invenţii.

Pentru organizarea UGAL INVENT, Universitatea Dunărea de Jos şi Ministerul Cercetării au cheltuit aproape 90.000 de lei. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Academia de Ştiinte Tehnice din România (ASTR), Universitatea Tehnică a Moldovei, Institutul Naţional de Inventică Iaşi şi Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR), cu sprijinul Primăriei municipiului Galaţi.

mediafax.ro

„Maşina viitorului”, la Salonul Inovării şi Cercetării de la Galaţi. Prototipul unei maşini despre care inventatorul său spune că va bate recordul actual de viteză este prezentat la Salonului Inovării şi Cercetării – UGAL INVENT, organizat de Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Evenimentul reuneşte 136 de invenţii din domenii variate. Inventatorul prototipului spune că maşina viitorului va putea depăşi cu uşurinţă recordul de viteză al dragsterului american.

Adrian Roşca, în vârstă de 50 de ani, din Bârlad, este de profesie electrician şi a venit la Salonul Inovării şi Cercetării – UGAL INVENT cu prototipul unei maşini pe care o consideră maşina viitorului. „Este maşina viitorului şi întotdeauna va fi cea mai rapidă pe asfalt sau cea mai performantă pe teren greu. Se bazează pe o nouă metodă de deplasare, nu ţine cont de aderenţa roţii la sol, roţile sunt libere, nu are roţi motoare. După cum se ştie cel mai rapid vehicul terestru creat de om este dragsterul american care la plecare este singurul care produce 5,5 G…Un prototip real după modelul acesta va doborî recordul dragsterului, va trece de 6 G, vom seta în calea de rulare a roţilor 6G, 7G, 8 G, 9G  şi aşa mai departe (…). Putem doborî recordul lumii, noi românii, sper să avem onoarea să facem o maşină românească ce ar putea să arate ideea aceasta pusă în practică, ea va doborâ recordul lumii”, spune Adrian Roşca.

Astfel, el este convins că prototipul său, la care a lucrat două luni, va fi unul de succes. El a mai spus că i-a venit ideea realizării unei astfel de maşini, întrucât a observat că actualele autovehicule ajung cu greu în zone cu drumuri care devin impracticabile. „Dragsterul american atinge în prima secundă 183 km/h, atinge o sută la oră în patru zecimi de secundă, este cel mai rapid vehicul terestru la plecarea de pe loc. Îi vom doborâi recordul prin metoda aceasta. Este prima mea invenţie. Ca să merg la mama sunt şapte kilometri de noroi, nu se poate intra nici cu tractorul, nici cu patru ori patru sau cu şenilata am văzut, când zăpada e mare şi atunci m-am gândit la o metodă din aceasta. Maşina viitorului este maşina legată la sol, urmăreşte mereu solul şi aceasta după ce va fi pusă real pe orice vehicul va fi cea mai iute din lume sau cea mai performantă pe teren greu”, spune Adrian Roşca.

Printre invenţiile prezentate în cadrul salonului se mai numără o imprimantă 3D produsă de o firmă din Craiova, biscuiţi aglutenici şi un pate tartinabil din linte, inovaţii ale profesorilor şi studenţilor Facultăţii de Inginerie şi Ştiinţa Alimentelor din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, dar şi o bicicletă cu cinci locuri.

Evenimentul, în cadrul căruia cele mai interesante invenţii vor fi premiate, este organizat, în perioada 19-20 octombrie, de Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, sub patronajul Ministerului Cercetării şi Inovării, în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Tehnice din România (ASTR), Universitatea Tehnică a Moldovei, Institutul National de Inventică Iaşi şi Asociaţia Generală a Inginerilor din Romania (AGIR), cu sprijinul Primăriei Municipiului Galaţi.

„Scopul salonului este de a aduce împreună cercetători, inovatori cu cei din mediul industrial, de a crea contacte între cei interesaţi de cercetare pentru a dezvolta şi a creşte capacitatea inovatoare, dat fiind faptul că statisticile arată că se pare că suntem pe ultimul loc în europa în domeniul inovării şi inventicii. eu nu cred acest lucru, poporul român este un popor destul de inventiv, inventează şi lucruri rele , dar cred că poare inventa şi multe lucruri bune”, a spus profesorul Cătălin Fetecău, reprezentantul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi.

La acest salon în cadrul căruia sunt prezentate nu mai puţin de 136 de lucrări de invenţii, ar fi trebuit să ajungă şi şase inventatori din Iran, însă aceştia nu au reuşit să obţină vizele necesare pentru trecerea frontierelor. Pentru organizarea evenimentului Universitatea Dunărea de Jos a asigurat o finanţare de 45.000 de lei, în timp ce Ministerul Cercetării alţi 43.000 de lei.

libertatea.ro

Posted

Jumătate dintre invențiile de la Ugal INVENT 2017 au fost premiate

Marele premiu al UGAL Invent a ajuns anul acesta în Republica Moldova, pentru o invenţie la care au lucrat 12 cercetători de la Universitatea Tehnică din Moldova şi unul din România. Este vorba de turbina eoliană cu ax orizontal, care a impresionat juriul prin simplitate şi ingeniozitate. "Este  o invenţie brevetată, cu mai multe premii la activ, un produs funcţional, deja pe piaţă", a explicat prof. univ. dr. Cătălin Fetecău, organizatorul evenimentului.

Premiul pentru cel mai în vârstă inventator i-a revenit Niculinei Buţincu, din Bucureşti, pentru prezentarea, în colaborare cu soţul ei, a unor metode de propulsie şi dispozitive centrifugale de acţiune. Cei mai tineri inventatori au fost declaraţi elevii gălăţeni de la Colegiul Naţional "Al. I. Cuza" şi Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", pentru robotul care ajută la creşterea sturionilor, care va reprezenta România la World Robot Olympiad din Costa Rica.

24 de medalii de aur au premiat idei ca: instalaţia de sudare tip multiarc electric, pasta de dinţi ecologică, maşina viitorului, imaginată de Adrian Roşca (despre care "Viaţa liberă" a scris), pateul tartinabil şi biscuiţii din făină de orez negru, ultimele două fiind creaţii ale SIA Galaţi.

Argintul a ajuns la 23 de echipe, care au adus la Ugal Invent, printre altele, Smart City 3D simulation and monitoring platform - CITISIM, instalaţia pentru decontaminarea apei reziduale din unitul dentar, covrigei cu adaos de CO2-şrot din deşeuri de tomate, checul cu cătină sau IceWhey - îngheţata din concentrat de zer şi banană, cu miere de tei şi topping de dulceaţă de morcov.

Alte 22 de echipe au plecat acasă cu medalia de bronz pentru invenţiile lor. E vorba de un sistem de irigare prin rouă indusă, de instalaţia mobilă pentru susţinerea copilului în timpul radiologiei pediatrice, de un echipament pentru combaterea ecologică a buruienilor, de imprimanta 3D cu o tehnologie unică de imprimare, creată la Galaţi, la Centrul de Prelucrarea Polimerilor sau de Smart Multimedia Wall/ Window.

"A fost o ediţie superioară şi din punct de vedere calitativ, iar acest lucru se vede în numărul mare de premii. Pe viitor, ne dorim o creştere a participării internaţionale şi atragerea unui număr mai mare de tineri - studenţi, ba chiar şi elevi - către cercetare. În plus, ne mai dorim ca relaţia dintre inventatori şi profesori universitari să devină mai strânsă, în sensul că profesorii, împreună cu masteranzii, doctoranzii noştri, ar putea duce la alt nivel descoperirile prezentate aici, aprofundând cercetarea prin proiecte interesante. A fost o ediţie bună, anul viitor va fi una excelentă", a precizat Cătălin Fetecău.

Salonul Ugal Invent 2017 a adus în holul Universităţii 140 de invenţii, brevetate sau în curs de brevetare.

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

Studenţi gălăţeni, în finala concursului "Student Aerospace Challenge 2019"

Două echipe de studenţi de la Facultatea de Inginerie din Galaţi, care activează în cadrul Cercului Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, s-au calificat, în premieră, în finala concursului european "Student Aerospace Challenge 2019", care va avea loc pe 6 iunie 2019, la Paris.

Competiţia aduce faţă în faţă inovaţii din domeniul zborului sub-orbital realizate de studenţi din ţările europene, în special de la facultăţile de aeronautică. De aceea este cu atât mai important pentru cei 10 tineri şi profesorul lor de la Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi faptul că au trecut cu brio de primele două etape de selecţie şi au ajuns în finala concursului.

Numele echipelor nu a fost ales întâmplător, după cum declară şef lucrări dr. ing. Marin Florin Bogdan: "Echipele sunt alcătuite din câte cinci studenţi şi se numesc «Piroboridava», respectiv «Noviodunum». Am ales aceste denumiri pentru că ele amintesc de cetăţile dacă şi romană din zona noastră". Gălăţenii propun, în proiectele lor, câteva inovaţii pentru realizarea unui vehicul sub-orbital. Ei sunt conştienţi de faptul că finala nu va fi deloc uşoară, dar şi-au propus să reprezinte cât de bine pot Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi la nivel european.

monitoruldegalati.ro

  • 7 months later...
Posted

Începe Ugal Invent 2019, salonul inovării şi cercetării. Peste 150 de invenţii şi lucrări au fost înscrise în competiţie

Timp de trei zile, între 16 şi 18 octombrie 2019, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi va fi gazda celei de-a IV-a ediţii a Salonului Inovării şi Cercetării Ugal Invent,  un eveniment care sprijină inovarea la nivel naţional şi internaţional şi reprezintă o oportunitate oferită inventatorilor pentru a-şi face cunoscute invenţiile atât în mediul industrial, cât şi publicului larg.

Ugal Invent este un bun prilej pentru a prezenta produse inovatoare şi o oportunitate perfectă pentru a stabili relaţii de afaceri de succes. Anul acesta au fost înscrise în competiţie peste 150 de invenţii şi lucrări.

Deschiderea evenimentului va avea loc miercuri, 16 octombrie, la ora 11.00, în Holul central al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, atunci când vizitatorii îi vor putea cunoaşte pe expozanţi. Pe parcursul zilei vor avea loc şi mai multe sesiuni ştiinţifice, în Sala Senatului Universităţii.

Ziua de joi, 17 octombrie poate fi intitulată generic „Ziua ELI – NP – MHTC” şi este dedicată aproape în întregime Centrului Internaţional de Cercetare de la Măgurele. Comunitatea ştiinţifică, comunităţile locale şi mediul de afaceri încearcă să afle de la specialişti ce aşteptări pot avea de la cel mai puternic laser din lume.

Ultima zi de Ugal Invent va debuta cu o expoziţie în holul Universităţii şi se va încheia cu ceremonia de premiere. Evenimentul este realizat sub patronajul Ministerului Cercetării şi Inovării.

adevarul.ro

Posted

Invenţii spectaculoase la Salonul UGALINVENT

Românul s-a născut inventiv. Dovada se află la cea de-a patra ediţie a Salonului Inovării şi Cercetării UGALINVENT 2019, organizat în holul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, unde găseşti de toate.

De la haine funcţionale pentru copii, la cercei medicinali pentru reechilibrare energetică, un motor, primul din lume, cu ardere internă printat 3D, un ansamblu robotizat de sortare a deşeurilor după culoare, batoane din prune uscate, dressing pentru salată cu extract lipofil de tomate, un sistem de reciclare a sticlei sparte sau acoperişuri antistres.
Gălăţenii prezenţi la expoziţie au putut gusta bragă din cereale ecologice cu miere de albine, pe care, dacă inventatorul Cristian Gheorghe îşi va duce la bun sfârşit investiţia, o vom putea avea pe piaţă din 2020.

În cifre, UGALINVENT 2019 înseamnă 157 de participanţi de la 26 de instituţii, din care nouă sunt universităţi, cu prezenţe şi din Republica Moldova.

Submarin telecomandat care poate detecta muniţia

O gălăţeancă, absolventă a Academiei Forţelor Terestre din Sibiu, sublocotenent Ana Maria Covaci, a prezentat un submarin telecomandat care poate detecta muniţia de pe fundul apelor şi, ulterior, o poate distruge. “Submarinul Nautilius mac. 97 este rezultatul proiectului meu de licenţă, a fost testat într-un bazin, pe viitor va trebui să îi adaug mai multe specificaţii, pentru a-l face util în mediul subacvatic. Armata îl poate folosi cu succes în misiunile sale“, a declarat Ana-Maria.

Auberbeer - o bere sănătoasă, inspirată din natură

Cercetătorii de la SIA s-au prezentat în competiţie, printre altele, cu o băutură inedită: este vorba de un sortiment nou de bere cu extract din coajă de vinete, cu o valoare biologică ridicată, datorită aportului de antioxidanţi. “Coaja de vinete, un produs secundar, reprezintă o sursă bogată de compuşi bioactivi. Culoarea e roşiatică, gustul e acelaşi, însă adaosul creşte conţinutul de antociani, flavonoide şi compuşi fenolici”, a explicat una dintre iniţiatoare, prof. dr. Iuliana Aprodu.

Mâine este ziua Măgurele

Mâine este prezentat gălăţenilor cel mai important proiect românesc după 1989, laserul de la Măgurele, cel mai mare din lume. De la ora 9,00, vor susţine prelegeri, în Sala Senatului, specialişti de la Centrul Internaţional de Cercetare de la Măgurele: dr. Mircea Pentia, cercetător ştiinţific principal, dr. Dan Gabriel Ghiţa, director ELI-NP 2, Dragoș Şeuleanu, coordonatorul Compartimentului de Transfer Tehnologic și Comunicare, şi dr. Lucian Pintilie, director ştiinţific.
“Am invitat şi specialişti de la spitalele gălăţene pentru că cei de la ELI vin cu nişte propuneri concrete pe domeniul medicinei nucleare, am invitat, de asemenea, în afară de studenţi, masteranzi, doctoranzi şi elevi, pentru că pe viitor plănuim să facem vizite cu liceenii la Măgurele”, a declarat prof. dr. Cătălin Fetecău, directorul Reform şi organizator al UGALINVENT.
Salonului Inovării şi Cercetării UGAL INVENT 2019 se va încheia vineri, cu festivitatea de premiere.

viata-libera.ro

Posted

17 invenţii premiate cu aur la UGAL INVENT

Marele Trofeu UGAL INVENT şi o Medalie de aur merg anul acesta către Marius Arghirescu, de la O.S.I.M., care a inventat drona cu propulsie ionică. Aparatul de zbor e în forma literei delta, dotat cu o bobină Tesla de înaltă tensiune şi două reţele electroconductive din plasă metalică, ce atrag electrostatic ionii pozitivi generaţi la nivelul clopotului.

Alte 17 invenţii au primit medalii de aur şi câte un trofeu Ugal Invent. Printre ele se numără: un aliaj cu înaltă biocompatibilitate pentru implanturi dentare, brevetat de o echipă interdisciplinară de la Dunărea de Jos şi Universitatea “Carol Davila”, dar şi proiectul de realizare a unor matriţe pentru injecţia termoplasticului, prin imprimare 3D, aparţinând unei echipe de la Centrul de Excelenţă Prelucrarea Polimerilor de la UDJG. Tot aur au obţinut şi cercetătorii de la SIA, care au inventat o folie biodegradabilă, pe bază de sânge animal, pentru ambalarea alimentelor, dar şi o echipă de la Inginerie care a descoperit materiale noi ce pot fi folosite la imprimarea 3D. Pe primul loc s-au mai situat invenţiile: sistemul cu jacuzzi pentru termalism cu hidro/aeromasaj, setul de plasturi cu Bio-Cip pentru reechilibrare energetică, caloriferul electric cu inducţie, minirobotul pe şenile destinat aplicaţiilor speciale în teatrele de operaţii, procedeul de obţinere a semifabricatelor din carnea tocată, pâinea cu quinoa, cânepă şi chia, un difuzor de aer utilizat în epurarea apelor uzate şi blocheţii ecologici din beton cu conţinut de sticlă reciclată, realizaţi de o firmă din Tulcea.

22 de medalii de argint şi 19 de bronz

Alte 41 de invenţii au urcat pe podium pe locurile II şi III. Printre cele care au luat argintul se numără: procedeul de fabricare a vinului roşu sec, cu un conţinut avansat de substanţe biologic active, apa de gură ecologică, sistemul informatic pentru transabilitatea produselor pescăreşti, braga bio, snacksurile de legume pe bază de năut şi zară, dar şi biomaterialele cu densitate scăzută pe bază de spumă şi fibre celulozice cu proprietăţi de izolare fonică.
Bronzul a ajuns la idei precum: sorgul zaharat - o alternativă la agricultura României, valorificarea apei epurate în agricultură sau utilizarea nămolului provenit de la staţiile de epurare a apelor uzate municipale.

Invenţii şi teme de cercetare, premiate cu aur

O echipă interdisciplinară formată din ingineri de la Departamentul Ştiinţa şi Ingineria Materialelor de la Facultatea de Inginerie a UDJG şi medici dentişti de la Universitatea "Carol Davila" din Bucureşti (prof. Elisabeta Vasilescu, dr. Vlad Gabriel Vasilescu şi prof. dr. Ion Pătraşcu) a obţinut anul acesta brevetul de invenţie pentru un aliaj cu înaltă biocompatibilitate pentru implanturi dentare, din titan cu zirconiu, din care s-au eliminat elementele nocive precum aluminiu şi vanadiu. "A fost o muncă de cinci ani, timp în care am dovedit că implantul e mai elastic, rezistent la uzură şi coroziune şi mult mai bine tolerat de organism. În plus, am încercat sterilizarea acestuia prin depunerea unui strat de argint metalic. Brevetul e cesionat Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi şi se poate pune în practică oricând", spune prof. dr. Elisabeta Vasilescu.
Cei de la Centrul de Excelenţă Prelucrarea Polimerilor, prin echipa formată din drd. Nicoleta Stanciu, masterand Mădălina Constantinescu, prof. dr. Felicia Stan şi prof. dr. Cătălin Fetecău au adus aurul la UDJG. Ei au dezvoltat o temă de cercetare care presupune folosirea unor materiale compozite cu proprietăţi mai ridicate pentru imprimarea 3D. "Este vorba de un material EVA, la care s-au adăugat nanotuburi de carbon, crescându-i astfel proprietăţile mecanice şi electrice. Cercetarea a durat un an şi este utilă pentru că materialul nou astfel obţinut se poate folosi în industria medicală, la construcţia senzorilor medicali şi în cea a construcţiilor de maşini", a declarat Nicoleta Stanciu.
La cea de-a IV-a ediţie a Ugal Invent au participat 157 de proiecte, toate fiind disponibile pe www.invent.ugal.ro.

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

O echipă a Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor de la UDJ Galaţi, câştigătoarea premiului "INOVALIMENT 2020"

Vineri, 27 noiembrie 2020, a avut loc ceremonia de închidere a primei ediţii a Târgului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii "INOVALIMENT", care s-a desfăşurat online, în perioada 23-27 noiembrie. În cadrul târgului de invenţii şi inovaţii au fost prezentate peste 45 de lucrări ştiinţifice, din categorii precum: alimente funcţionale, alimente sustenabile, ingrediente inovatoare, tehnologii inovative şi siguranţa alimentelor. Au fost acordate 5 premii, respectiv premiile I, II, III, menţiune, precum şi Premiul Special INOVALIMENT 2020.

Premiul "INOVALIMENT 2020" a fost acordat unei echipe de cercetători de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, pentru lucrarea ştiinţifică "Ingrediente naturale cu funcţionalitate multiplă pe bază de extracte antocianice din coji de vinete şi bacterii lactice co-microîncapsulate şi aplicaţii ale acestora". Noutatea şi valoarea acestei lucrări sunt date de valorificarea unor reziduuri precum cojile de vinete, dar şi tehnologia inovatoare de microîncapsulare a bacteriilor lactice, care conferă protejarea compuşilor biologici activi pe care acestea le conţin.

Principalele criterii care au stat la baza acordării premiilor au fost: gradul de noutate şi factorul "wow", utilizarea tehnologiilor emergente şi aplicarea principiilor economiei durabile, eficienţa implementării şi aplicabilitatea proiectelor, precum şi potenţialul pieţei. Comisia de evaluare a fost formată din specialişti din mediul universitar şi reprezentanţi ai mediului de business din România.

monitoruldegalati.ro

Posted

Cercetătorii gălăţeni, cei mai buni la un târg de inovaţii şi inventii

O echipă a Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați a câştigat Premiul "INOVALIMENT 2020".

În cadrul primei ediții a Târgului Internațional de Invenții și Inovații "INOVALIMENT", care s-a desfășurat online, în perioada 23-27 noiembrie, au fost prezentate peste 45 de lucrări științifice, din categorii precum: alimente funcționale, alimente sustenabile, ingrediente inovatoare, tehnologii inovative și siguranța alimentelor 2020.
Facultatea Știința și Ingineria Alimentelor din Galaţi a înscris în competiție un număr de 12 lucrări de cercetare cu rezultate inovative, brevetate sau în curs de brevetare, câștigând două premii importante.

Echipa de cercetători din Galați care a câştigat premiul cel mare pentru lucrarea științifică "Ingrediente naturale cu funcționalitate multiplă pe bază de extracte antocianice din coji de vinete și bacterii lactice co-microîncapsulate și aplicații ale acestora" este alcătuită din Nina-Nicoleta Condurache, Gabriela Elena Bahrim, Gabriela Râpeanu şi Nicoleta Stănciuc. Valoarea lucrării lor este dată de valorificarea unor reziduuri precum cojile de vinete, dar și de tehnologia inovatoare de microîncapsulare a bacteriilor lactice, care conferă protejarea compușilor biologici activi pe care acestea le conțin.

O altă echipă, formată din Caterina Dumitru şi Camelia Vizireanu, a obţinut Premiul al II-lea la secțiunea Tehnologii alimentare, cu o băutură destinată persoanelor cu dislipidemie.

viata-libera.ro

  • 11 months later...
Posted

Șapte medalii gălățene la UGAL INVENT 2021

Salonul Inovării si Cercetării UGAL INVENT 2021, organizat săptămâna trecută de Uni-versitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Black Sea Universities Network, și-a anunțat câștigătorii.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a participat anul acesta cu un număr de 10 lucrări. Din cele 180 de lucrări (123 de invenții și 57 teme de cercetare) înscrise, pe podium au urcat 96 de echipe, câte 32 pentru fiecare categorie/premiu acordat: aur, argint și bronz.
Universitatea Dunarea de Jos din Galați, România și-a adjudecat șapte medalii: 4 de aur, 2 de argint și una de bronz. Astfel,

Medalii de Aur – A.1.21 Paunoiu Viorel, Teodor Virgil Gabriel, Baroiu Nicusor, Moroșanu (Cos-tin) Georgiana-Alexandra / Matriță de ambutisare cu controlul cinetostatic al de-formării A.5.1 Romeo Victor Ionescu, Monica Laura Zlati, Valentin Marian Antohi, Silvi-us Stanciu, Florina Oana Virlanuta, Cristina (Bacanu) Serban, Svetlana Mihaila / Modelul de decizie smart pentru asigurarea sustenabilității economice în agricultura A.7.2 Lazar (Mistrianu) Silvia, Râpeanu Gabriela, Horincar Georgiana, An-dronoiu Doina Georgeta, Stanciuc Nicoleta, Constantin Oana Emilia / Maioneza cu adaos de pudra din coji de sfecla roșie - produs cu valoare adaugata și tehnologia de obținere B.1.2 Cătălin FETECAU, Mihăiță NASTASE, Felicia STAN, Daniela BORDA, Iulia BLEOANCA, ceretatori în cadrul Centrului de Excelență Prelucrarea Polimerilor și la Centrul integrat de cercetare, expertiza și transfer tehnologic în industria alimentara / Echipament pentru fabricarea de filme biopolimerice subtiri

Medalii de Argint – A.7.3 Condurache (Lazar) Nina-Nicoleta, GabrielaElena Bahrim, Nicoleta Stan-ciuc, Doina Andronoiu / Sos dulce îmbogățit cu fibre și compuși biologic active din coji de vinete B.1.3 Mihăiță Năstase, Cătălin Fetecau, Iulian Manole - Centrul de Excelență Prelucrarea Polimerilor CE PP / Mașină la scara 1:12 controlata prin sistem radio im-printata 3D

Medalii de Bronz – A.6.6 Procop Ionuț, Sandita Pacuraru, Florin Dimitrie Pacuraru, George Cotoc, Andreea Mandru, Razvan Șolea, Silviu Octavian - Asociația Parteneriatul Global al Apei din România în Parteneriat cu UDJG / GreenCat - Unitate Plutitoare Autonoma (UPA)

Evenimentul, ajuns la a cincea ediție, care s-a desfășurat online în perioada 10-12 noiembrie 2021, s-a bucurat și de participarea unor instituții din străinătate: Azerbaijan Technical University, Çanakkale Onsekiz Mart University Turcia, Instituţia Publică Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul și University of Tirana.

Printre participanții din țară s-au numărat: Asociația „Justin CAPRĂ”, Asociația Americană a Observatorilor de Stele Variabile, Asociația Parteneriatul Global al Apei din România, Institutul Național de Cercetare – Dezvol-tare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Optoelec-tronică INOE 2000 – Filiala Institutul de Cercetări pentru Hidraulică și Pneumatică, Institutul Național de Cer-cetare-Dezvoltare în Sudură și Încercări de Materiale, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații Destinate Agriculturii și Industriei Alimentare, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Metale Neferoase și Rare – IMNR (INCDMNR-IMNR), Institutul Național pentru Fizica Laserelor, Plasmei și Radiației Măgurele, Liceul Tehnologic din Târgu Ocna, Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” – Horia, Statiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricola Secuieni, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Institu-tul pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie, Universitatea „Politehnica” din București, Universi-tatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Universitatea din București, Universitatea din Petroșani, la care se adaugă și persoane fizice dornice să își facă cunoscută munca de cercetare.

Salonul Inovării si Cercetării UGAL INVENT 2021 s-a axat pe următoarele domenii: Mecanică – Motoare – Mașini – Utilaje – Procedee industriale – Metalurgie; Informatică – Calculatoare – Electronică – Electricitate – Mijloace de comunicare; Instalații sanitare – Instalații de ventilare – Instalații de încălzire și răcire; Alimente pentru sănătate și biotehnologii aplicate; Alimente – Băuturi – Cosmetice – Materiale pentru igienă – Medica-mente; Medicină – Chirurgie – Ortopedie; Metode și materiale pentru învățământ; Mijloace de transport – Automobile – Nave – Avioane; Agricultură – Horticultură – Grădinărit; Sport – Petrecerea timpului liber; Public-itate – Imprimerie – Ambalaje – Ambalare; Protecția mediului – Energie; Materiale, materiale avansate, bio-materiale și nanomateriale.

Evenimentul reprezintă o oportunitate excelentă oferită inventatorilor pentru a-și face cunoscute lucrările atât în mediul industrial, cât și publicului larg și un bun prilej pentru cercetătorii din țară și străintătate de a stabili colaborări de succes.

expressdedunare.ro

  • 7 months later...
Posted

Maioneza cu pudră din coji de sfeclă roşie, medalie de aur la Inventica 2022

Maioneza cu adaos de pudră din coji de sfeclă roşie, un produs cu valoare adăugată, sub denumirea de Mayobeet, a primit medalia de aur la Salonul Internaţional de Invenţii INVENTICA 2022 de la Iaşi.

În cadrul celei de-a 26-a ediţii a Salonului Internaţional de Invenţii INVENTICA 2022 de la Iaşi, organizată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iaşi şi Institutul Naţional de Inventică Iaşi, Facultatea Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi a participat cu un nou produs pe bază de maioneză, pornind de la tendinţa consumatorilor de a opta pentru consumul de produse naturale, fără adaos de aditivi.

Un grup de cadre didactice şi doctoranzi de la Universitatea Dunărea de Jos Galaţi a creat maioneza cu adaos de pudră din coji de sfeclă roşie, un produs cu valoare adăugată, sub denumirea de Mayobeet. „Prin adaosul de pudră obţinută din coaja de sfeclă roşie, produsul este îmbogăţit în compuşi cu valoare biologică ridicată, naturali, care îi oferă maionezei protecţie împotriva proceselor oxidative şi prin consum maioneza cu valoare adăugată aduce numeroase beneficii la nivelul organismului”, explică specialiştii. În plus, maioneza este îmbogăţită cu pigmenţi de culoare roşie, dobândind astfel o culoare roşiatică, atractivă pentru consumatori, culoare a cărei intensitate colorantă variază în funcţie de conţinutul de pudră adăugat. „Maioneza cu adaos de pudră din coji de sfeclă roşie - produs cu valoare adăugată şi tehnologia de obţinere“ a fost premiată cu Medalia de aur, Diplomă de Onoare în cadrul Salonului Internaţional de Invenţii, INVENTICA 2022, Iaşi, iar ing. Georgiana Horincar a obţinut premiul special „Tânărul Inventator”. De asemenea, produsul a obţinut Diploma de Excelenţă şi o medalie din partea Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

adevarul.ro

  • 2 months later...
Posted

„European Patent Office” a brevetat tehnologia fabricării asfaltului din deșeuri de plastic inventată la Galați

„European Patent Office” – EPO, respectiv „Oficiul de Invenții a Uniunii Europene”, cu sediul la Munchen, a brevetat o tehnologie inventată de cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, care transformă ambalajele de plastic într-o componentă a asfaltului.

Tehnologia „Asphalt mixtures improvement with waste grit and microplastics” (Îmbunătățirea mixturilor asfaltice cu grit deșeu și microplastice) a fost brevetată de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) sub nr A/00119/2021, iar recent a fost brevetată și la nivel european de către „European Patent Office” – EPO (Oficiul de Invenții a Uniunii Europene) sub nr nr RO135159A0.

Principalele avantaje: un asfalt cu 30% mai elastic și mult mai rezistent la diferențele de temperatură iarnă-vară

Cercetătorii de la universitatea din Galați lucrează de mai mulți ani la elaborarea unor de tehnologii de procesare a materialelor plastice și includerea acestora în materiale de construcții.

În 2019, o echipă de cercetători din cadrul Centrului pentru Excelență „Prelucrarea Polimerilor” din Platforma „Reform”, de la Facultatea de Inginerie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați a reușit să pună la punct o tehnologie care transformă deșeurile din material plastic în dale pentru pavaje. Tehnologia „Fabrication of composites from plastic vaste”, pusă la punct de cercetătorii Iulian Manole, Ionuț Sandu, Nicoleta Stanciu, Felicia Stan și Cătălin Fetecău, a fost premiată la Salonul „Inventica 2019” de la Iași.

Cercetările au fost continuate de o echipă formată din cercetători de la Departamentul de Ingineria Materialelor de la Facultatea de Inginerie şi Facultatea de Științe și Ingineria Mediului, care și-au propus să obțină o tehnologie prin care materialele plastice să fie incluse în componența mixturilor asfaltice.

Această echipă a fost coordonată de prof univ dr ing Daniela Buruiană de la Departamentul de Tehnologia Materialelor a Facultății de Inginerie și formată din cercetătorii Lucian Georgescu, Gabriel Bogdan Carp, Viorica Ghisman și administratorul firmei de construcții Tancrad SRL Galați, Cătălin Stăncic.

La finalul a doi ani de cercetări și testări în laborator au reușit să pună la punct tehnologia de includere a plasticului în mixturi asfaltice cu performanțe mai bune decât în metodele clasice, crescând elasticitatea asfaltului și rezistența la diferențele de temperatură iarnă – vară.

Noua tehnologie are mai multe avantaje, dar cele mai importante sunt cele care țin de calitățile asfaltului fabricat prin această metodă, care asociază deșeuri de materiale plastice cu gritul rezultat de la sablarea corpurilor de navă.

„Gritul” este la rândul său un deșeu care trebuie eliminat. El rezultă din procesul de sablare, de curățare cu nisip abraziv a unor suprafețe de metal, piatră, sticlă.etc. Operațiunea constă in proiectarea cu ajutorul aerului comprimat a particulelor abrazive pe suprafața ce trebuie curățată. Sablarea este utilizată industrial în navigația maritimă și fluvială, pentru că după o perioadă de navigare pe zona subacvatică a bordajului apare un strat de depuneri organice, în principal de scoici, care trebuie îndepărtat pentru vopsirea bordajului. Gritul rezultat din sablare este un deșeu, căruia cercetătorii din Galați i-au găsit o utilitate.

„Invenţia se referă la o mixtură asfaltică îmbunătăţită cu grit, deşeu provenit din procesul de sablare a corpurilor de navă, şi cu microplastice de polipropilenă. Mixtura asfaltică astfel obţinută având îmbunătăţite rezistenţa mecanică la uzură, la acţiunea apei sau a altor agenţi exogeni, faţă de mixtura asfaltică clasică. Noi am găsit o metodă în care, o anumită granulație adăugată în asfalturi, împreună cu alți aditivi, crește rezistența și elasicitatea asfaltului cu până la 30%. Asta înseamnă că vom avea un asfalt mai pregătit să suporte diferențele de temperatură între iarnă și vară”, a precizat rectorul Universității din Galați, prof dr ing Lucian Georgescu, unul din membrii echipei care a elaborat noua tehnologie.

Avantajul pentru mediu: este eliminată poluarea suplimentară de la reciclarea plasticului

Un important avantaj al acestei tehnologii este eliminarea deșeurilor de plastic, care nu mai ajung să fie depozitate la o groapă de gunoi, dar nici nu mai sunt procesate pentru fabricarea unor noi ambalaje sau obiecte din plastic. În prezent, reciclarea este considerată soluția optimă, dar de fapt este „răul mai mic”, pentru că presupune o poluare suplimentară la spălarea deșeurilor, condiție obligatorie pentru procesarea plasticului.

„Acest brevet se referă la fixarea deșeurilor din materiale plastice în asfalturi. Asta presupune să scoți din mediu deșeurile de material plastic care, fie se îngroapă și asta înseamnă poluare pentru zeci sau chiar sute de ani, fie reciclare. Anumite tipuri de material plastic pot fi reciclate, numai că, începând de la banala sticlă de plastic, banalul pet, până la recipienți, reciclarea este o operațiune care înseamnă curățare, spălare, înseamnă cantități mari de apă utilizate, o poluare  accentuată, plus alte tipuri de deșeuri, plus detergenții pe care folosiți pentru spălare, pentru că nu se pot spăla cu apă simplă. Asta înseamnă tot poluare. Și atunci, reciclarea anumitor categorii de materiale plastice costă mai mult și din punct de vedere al protecției mediului, dar și economic”, a mai adăugat prof dr ing Lucian Georgescu.

Problema tehnică rezolvată prin invenție, protejarea mediului prin înlocuirea nisipului natural și introducerea microplasticelor

Pe site-ul Oficiului de Invenții a Uniunii Europene este o descriere a tehnologiei inventate la Galați, în care se fac referiri la detalii tehnice în corelare cu standardele, rezultatele obținute la testele din laboratorul de încercări.

„Problema tehnică rezolvată prin invenție constă în înlocuirea nisipului natural de cuarț cu nisipul rezidual și în protejarea mediului prin introducerea unei cantități de microplastice, care duc la îmbunătățirea proprietăților mixturilor asfaltice reducând riscul apariției fisurilor în diferite condiții meteorologice. . Noile elemente constau in introducerea in reteta a mixturilor asfaltice a nisipului rezidual impreuna cu microplasticele pe baza de polipropilena”, se spune în descrierea de pe site-ul European Patent Office.

puterea.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.