Jump to content

Curtea de Apel Galaţi schimbă Codul penal


dcp100168

Recommended Posts

Curtea de Apel Galaţi schimbă Codul penal

Părţile implicate în procese penale se pot împăca şi după sesizarea instanţei de judecată, a decis, marţi, Curtea Constituţională (CC), care a admis, cu unanimitate de voturi, o excepţie de neconstituţionalitate privind o prevedere din Cod penal, ridicată de Curtea de Apel Galaţi.

Excepţia viza articolul 159, alineatul 3, din Codul penal, care prevede că "împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei".

În urma deliberărilor, CC a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 159 alin. (3) din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care se aplică tuturor inculpaţiilor trimişi în judecată înaintea datei intrării în vigoare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi pentru care la acea dată momentul citirii actului de sesizare fusese depăşit.

Prin urmare, explică reprezentanţii CC, în toate cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată la data intrării în vigoare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal (1 februarie 2014), chiar dacă momentul citirii actului de sesizare fusese depăşit, poate interveni împăcarea, ca o cauză de înlăturare a răspunderii penale.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Curţii de Apel Galaţi.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Procurorii gălăţeni au reuşit să modifice noul Cod penal

* Parchetul Curţii de Apel Galaţi a reuşit să modifice felul în care se aplica până acum un articol din noul Cod penal * Împăcarea celor aflaţi în proces înlătură răspunderea penală, dacă se face până la finalul procesului

Plecând de la semnalele procurorilor gălăţeni, Curtea Constituţională a decis, pe 7 octombrie, că părţile dintr-un proces penal se pot împăca şi în timpul procesului, chiar dacă s-a dat citire rechizitoriului sau, mai exact, cercetarea judecătorească a demarat. Împăcarea înlătură răspunderea penală, ceea ce înseamnă că inculpatul scapă de puşcărie, dacă găseşte înţelegere la victima sa. Regula este valabilă pentru toate dosarele înregistrate pe rolul instanţelor, înainte de intrarea în vigoare a noilor norme penale, 1 februarie 2014. Decizia este definitivă şi obligatorie, ceea ce înseamnă că instanţele din întreaga ţară trebuie să o aplice. „Prin urmare, în toate cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată la data intrării în vigoare a Legii numărul 286/2009 privind Codul Penal (1 februarie 2014), chiar dacă momentul citirii actului de sesizare fusese depăşit, poate interveni împăcarea, ca o cauză de înlăturare a răspunderii penale”, se arată în decizia Curţii Constituţionale.

Până acum, regula nouă impunea că împăcarea nu funcţionează decât înainte de începerea cercetării judecătoreşti, acum acest lucru putând să se întâmple până la finalizarea procesului.

Totul a pornit de la semnalul dat de procurorii Parchetului Curţii de Apel cum că articolul 159, aliniat 3, din noile norme penale nu este corect vizavi de toate situaţiile ivite în practică, iar magistraţii Curţii Constituţionale le-au dat dreptate. „Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei”, aşa sună textul articolului pe care Curtea Constituţională l-a îndreptat acum. „Din această perspectivă se observă cu uşurinţă că, până la intrarea în vigoare a noului Cod penal, pentru infracţiunea de furt sau furt calificat, împăcarea părţilor nu înlătură răspunderea penală. Noua orientare în materie a legiuitorului este în măsură să aducă atingere principiului egalităţii în faţa legii, câtă vreme subiecţii aceluiaşi gen de raporturi juridice penale sunt supuşi la un tratament juridic diferenţiat în materia cauzelor care înlătură răspunderea penală, respectiv împăcarea părţilor”, şi-a argumentat punctul de vedere procurorul gălăţean care a invocat excepţia de neconstituţionalitate şi care astfel a schimbat faţa noului Cod penal.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.