Jump to content

Ecosal s-a dotat cu maşini de curăţat trotuare


dcp100168

Recommended Posts

Ecosal s-a dotat cu maşini de curăţat trotuare

Fac zgomot cât 20 de măturători, dar și tot atâta muncă! Cel puțin așa se laudă șeful Serviciului Public Ecosal, Ionuț Pucheanu, referindu-se la noile achiziții pe bani publici - patru mașini de curățat și aspirat trotuare.

Investiția, în valoare totală de 600.000 de lei, a fost “scoasă pe teren” marți, în zona pietonală de la P-uri, spre încântarea celor mici și nervii bunicilor, supărați de zgomotul care le-a tulburat după-amiaza.

“Ce este gălăgia asta? Ce este nebunia asta?”, a exclamat un locatar, care nu și-a mai revenit decât cu greu din surpriză, după ce a aflat și valoarea investiției făcută de Primărie. “Păi sunt cam 6 miliarde de lei vechi! Mai bine strângea câinii cu ei! Aspiratoare de-astea ne trebuia nouă? Mai bine dădea un ban la pensionari!”, a mai spus omul.

“Lasă, domnule, că este foarte bine, uite-așa ne civilizăm și noi, să nu ne mai prăfuiască măturătorii mereu!”, l-a contrat o bunicuță din zonă.

Noile mașini, de producție nemțească, sunt doar începutul, speră Ionuț Pucheanu, solicitându-i primarului Marius Stan să mai aloce și alte fonduri pentru cumpărarea mai multor astfel de utilaje. O cerere la care edilul probabil că se va gândi de două ori, având în vedere că șefului Ecosal, Ionuț Pucheanu, i-a scăpat un mic detaliu - noile mașini ar fi putut fi folosite și la deszăpezirea trotuarelor, căci, tehnic, au posibilitatea de a li se monta câte o lamă în față. Din păcate însă, nimeni de la Ecosal nu s-a gândit să ceară Biroului Achiziții din cadrul Primăriei să … cumpere și lamele respective de deszăpezire!

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Trotuarele Galaţiului vor fi măturate şi spălate mecanic

Patru automăturători marca Tennant, aprobate de furnizorii Casei Regale a Angliei, vor face curăţenie pe străzile Galaţiului, începând de săptămâna aceasta. Ieri, Primăria a inaugurat cele patru automăturători printr-un exerciţiu demonstrativ efectuat în zona pietonală de la blocurile "P", din centru. Utilajele respective, achiziţionate de către Primărie contra sumei de 150.000 de lei, fiecare, vor fi folosite de Ecosal de dimineaţa până seara, de la 6.00 până la 22.30, pentru curăţenia trotuarelor.

Curăţenie la nivelul secolului XXI

Automăturătorile vor spăla trotuarele, vor aspira gunoaiele şi le va toca înainte de a fi distribuite în sacul menajer din interior. Mai mult decât atât, maşinăriile au câte un furtun mobil pentru a prelua dejecţiile animale de pe trotuar, depozitându-le într-un recipient special amenajat. Potrivit informaţiilor tehnice furnizate de către şeful secţiei Menaj din cadrul Ecosal, Vasile Taşcă, o automăturătoare poate strânge gunoi menajer până la 120 de litri, după care poate fi schimbat sacul, pentru a-şi continua treaba.

De asemenea, rezervorul pentru apă are o capacitate de 50 de litri şi are şi un rezervor pentru detergent. „Aceasta are o capacitate de nouă litri de motorină, consumă aproximativ un litru pe oră. Este făcută într-o execuţie robustă, în aşa manieră încât se poate lucra şi pe ploaie, absolut totul este lucrat etanş. Pe lângă aspiratorul central, este prevăzută cu două pompe de aspirare mobile, una pentru deşeuri, cealaltă pentru dejecţii animale. Are perii, are accelerator pentru mărirea puterii aspiratorului, avertizoare sonore, în caz că se lucrează într-o zonă mai aglomerată”, ne-a explicat şeful din cadrul Ecosal.

Potrivit directorului Serviciului Public Ecosal, Ionuţ Pucheanu, cele patru automăturători ar trebui să fie suplimentate cu încă şase astfel de utilaje. „Mă bucur enorm că Primăria a reuşit să achiziţioneze automăturătorile, a înţeles nevoia unor astfel de utilaje şi că salubrizarea ar trebui să intre în secolul XXI, să numai fie făcută cu târnul. Am făcut o solicitare către Primărie, ne-a fost aprobată. Sper să nu se oprească doar la cele patru, să avem măcar zece. Este mult mai uşor să menţii curăţenia astfel”, ne-a declarat Ionuţ Pucheanu.

Angajaţii Ecosal, încântaţi de achiziţie

Primii angajaţi Ecosal care vor mânui automăturătorile sunt Marian Proca, Fănel Trofin, Dumitru Dumitraşcu şi Marcel Diaconu, care, potrivit şefului secţiei Menaj, Vasile Taşcă, au fost instruiţi de când au ajuns utilajele, pentru ca acestea să nu aibă secrete pentru lucrători. Cei patru consideră achiziţia automăturătorilor un lucru minunat, iar dintre ei doar Fănel Trofin a mai avut ocazia să vadă astfel de măturători, în Italia. „Este mult mai bine, vor mai fi şi mături, dar este mult mai uşor să faci curăţenie cu aceste utilaje”, ne-a spus acesta. În total, zece oameni vor avea ocazia să lucreze cu automăturătorile, în schimburi, în funcţie de program şi libere.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

150.000 lei/bucata... Un X5 nou-nout pleaca de la 200.000 :d

Da' banuiesc o dotare minima la gunoiere: fo' 6 airbaguri, clima, navigatie, ABS, senzori de "diverse", directie reglabila si alte prostii... 

 

PS Am ales X5 ca e ceva mai rasarit... Dar poti gasi VW, Renault si alte prostii gen Volvo la baniii mult mai putini...

Link to comment
Share on other sites

Curăţenia Galaţiului ridică semne de întrebare penale

* Firma unui sponsor de campanie electorală a PSD a livrat Galaţiului patru automăturători, la un preţ dublu faţă de cel de producător * Furnizorul a fost unic ofertant, pe un caiet de sarcini făcut, din ceea ce a constatat chiar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, cu dedicaţie * Firma în discuţie, Eurospeed SRL Şcheia, este abonată la contracte cu statul

Începând din această săptămână, Galaţiul  este măturat cu patru utilaje nou-nouţe, ce au scos din bugetul local 150.000 de lei fiecare, adică 600.000 de lei în total. Toate bune şi frumoase, căci poate că oraşul va fi mai curat, străzile vor fi mai frumoase, viaţa va fi ceva mai roz. Numai că lucrurile bune se cam opresc în acest punct. De aici încolo, se iscă numai semne de întrebare cu privire la modul şi motivele pentru care a fost făcută această achiziţie.

Preţ umflat

Cei care au licitat şi au câştigat contractul cu Primăria Galaţi au fost cei de la Eurospeed SRL Şcheia (Suceava), în calitate de unic ofertant. Preţul de achiziţie al unei astfel de măturători a fost de 150.000 de lei, adică 33.985,09 euro. Numai că fix acelaşi tip de măturătoare costă, potrivit site-urilor de specialitate din România, 28.281 de euro. Pe de altă parte, utilajul de acest tip poste fi cumpărat direct de la producător (TENNANT USA) cu sume cuprinse între 17.500 şi 19.500 de euro, adică la jumătate din preţul plătit de Primăria Galaţi. Evident, se poate spune că nu este vina Primăriei că producătorul echipamentelor nu s-a înscris la licitaţie. Corect! După cum veţi vedea în continuare, însă, Primăria a jucat un rol crucial în toată povestea.

Caiet de sarcini făcut cu dedicaţie

Cele patru măturători fac parte dintr-o achiziţie ceva mai mare a Primăriei Galaţi, achiziţie pentru care s-a făcut însă o singură licitaţie. În acelaşi lot sunt cuprinse şi alte utilaje, respectiv o maşină de spălat recipienţi, trei autogunoiere de 3,5 mc, trei autogunoiere de 15 mc şi trei încărcătoare frontale. Acest amalgam de produse indică faptul că s-a dorit, încă din start, eliminarea din competiţie a producătorilor, căci nicio firmă din lume nu produce toate categoriile de utilaje menţionate. Aşadar, totul pentru dealeri.

Valoarea totală a contractului se ridică la suma de 4.398.000 de lei, plus TVA. Această licitaţie a avut ca ofertant doar pe SC Eurospeed SRL. O altă firmă a încercat să participe la această licitaţie, contestând o serie de cerinţe abuzive ale caietul de sarcini, însă a rămas până la urmă cu ochii în soare. Rămâne însă de ţinut minte faptul că la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor i s-a dat dreptate contestatorului, prin decizia nr. 1713/C8/2068/10.06.2014, transmisă şi Primăriei Galaţi prin adresa nr. 10812 din 10.06.2014.

Potrivit SC EVW Holding SRL (firma care a făcut contestaţia), caietul de sarcini a fost făcut  părtinitor, astfel încât doar o firmă să poată îndeplini toate condiţiile. Spicuind din textul contestaţiei depuse de EVW Holding, aflăm că cerinţele tehnice "încalcă, pe de o parte, atât principiile fundamentale ale nediscriminării şi tratamentului egal, prevăzute de art.2 alin.2 din OUG nr 34/2006, cât şi, pe de altă parte, prevederile art. 35 alin. 5 din OUG nr 34/2006, care dispun că specificaţiile tehnice trebuie să permită accesul egal la procedura de atribuire şi nu trebuie să aibă ca efect introducerea unor obstacole nejustificate de natură să restrângă concurenţa între operatorii economici".
În aceiaşi contestaţie, cei de la EVW Holding susţin că, prin formulările din caietul de sarcini s-a urmărit "îngrădirea dreptului subscrisei de a participa la această licitaţie, deşi vehiculele oferite prezintă performanţa tehnică dorită de Autoritatea Contractantă (Primăria Galaţi), pe motiv că există o diferenţă a capacităţii cilindrice de doar 100 de centimetri cubi, reprezintă, în opinia noastră o cerinţă excesivă şi restrictivă, care încalcă dispoziţiile art.35 alin. 5 din OUG 34/2006".

Abonaţi la contracte publice şi sponsori la alegeri

Galaţiul nu este singurul oraş în care Eurospeed SRL câştigă licitaţii pe bandă rulantă. Firma cu pricina a apărut pentru prima dată în atenţia presei în momentul în care Autoritatea Electorală Permanentă a deschis o anchetă ce o viza direct, după ce a donat mai bine de 350.000 de lei pentru campania electorală a primarului general al Capitalei. De altfel, Eurospeed a contribuit atât la campania prin care Sorin Oprescu a câştigat Primăria Capitalei în anul 2008, cât şi la campania pentru alegerile prezidenţiale din 2009, suma totală donată ridicându-se în acest caz la la 420.000 de lei.

Ancheta a trecut, însă plăţile s-au făcut, de data aceasta, în sens invers. Astfel, în decembrie 2010, Administraţia Străzilor Bucureşti (ASB) a cumpărat de la firma Eurospeed din Suceava o autobasculantă în valoare de 330.000 de lei. Atribuirea s-a făcut prin cerere de ofertă, iar singurul ofertant a fost Eurospeed. În 2008 şi 2009, aceeaşi firmă a câştigat alte trei contracte în valoare de 236.000 de lei, respectiv 248.000 de lei şi 1.000.000 de lei pentru furnizarea de autoutilitare, tot de la ASB.

Conexiuni şi în Moldova

Aceiaşi firmă, Eurospeed apare şi într-un scandal din anul 2012, de această dată legat de Direcţia Regională Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi. Eurospeed a câştigat atunci un cotract în valoare de 1,38 de milioane de lei, prin care se obliga să întreţină şi să repare autofrezele pentru deszăpezire. Deşi la respectiva licitaţie au mai participat trei firme, iar Eurospeed a oferit preţul cel mai mare, tot firma din Suceava a fost cea care a avut câştig de cauză.

În 2013, Eurospeed a câştigat un alte două contracte, de această dată cu CNADR, după cum urmează: „Achiziţionarea de utilaje şi echipamente de întreţinere pentru Centrul de Întreţinere Gura Văii - Lot 1, în valoare de 1.098.000 lei (fără TVA)", şi  „Lot 2", în valoare de 246.800 lei (fără TVA)".

Tot Eurospeed este firma care se ocupă de “Furnizarea de vehicule pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere” din cadrul proiectului  Sistem integrat de management al deşeurilor în  judeţul Botoşani, contract care a adus în conturile firmei nu mai puţin de 12.748.000 lei.

Eurospeed furnizează carburant la cinci aeroporturi

Potrivit site-ului firmei,  SC EUROSPEED SRL a fost înfiinţată la data de 2.06.2000. Situată în zona industrială Scheia a oraşului Suceava, SC EUROSPEED SRL desfăşoară în prezent următorele activităţi: comerţ autovehicule comerciale; service pentru autovechicule comerciale; comerţ piese şi accesorii pentru autovehicule comerciale; comerţ cu anvelope pentru toată gama de autovehicole şi inspecţii tehnice periodice.

Ceea ce nu se găseşte în site este faptul că firma aparţine omului de afaceri Dan Pavăl, cel care a sponsorizat atât campania electorală a lui Sorin Oprescu, a făcut donaţii consistente către toţi candidaţii PSD din judeţul Suceava. Pe de altă parte, PSD-ul a fost partidul ce l-a numit în funcţie pe şeful DRDP Iaşi, direcţie ce a declarat câştigătoare firma Eurospeed la licitaţia cu frezele.
O altă activitate a celor de la Eurospeed este legată de furnizarea, în exclusivitate de carburant pentru aeroporturile din Iaşi, Târgu Mureş Sibiu, Satu Mare sau Baia Mare, deşi firma este departe de a avea acest profil.

Interesant este că am mai găsit o conexiune a Galaţiului cu firma Eurospeed. Întâmplător sau nu, doi dintre angajaţii cu funcţii de răspundere din Primăria Galaţi au fost consilieri în echipa Primarului Capitalei înainte de a veni aici.

În final dorim să precizăm că acest articol nu are ca scop incriminarea cuiva, ci îşi propune să arate, obiectiv, modul în care se fac acziţiile publice în România, în general, şi în Galaţi, în particular.

Ce fac măturătorile TENNANT la Galaţi

Potrivit Ecosal, automăturătorile Tennant Model 414 Green Machine vor spăla trotuarele, vor aspira gunoaiele şi le vor toca înainte de a fi distribuite în sacul menajer din interior. Mai mult decât atât, maşinăriile au câte un furtun mobil pentru a prelua dejecţiile animale de pe trotuar, depozitându-le într-un recipient special amenajat. Conform informaţiilor tehnice furnizate de către şeful secţiei Menaj din cadrul Ecosal, Vasile Taşcă, o automăturătoare poate strânge gunoi menajer până la 120 de litri, după care trebuie fi schimbat sacul, pentru a-şi continua treaba.

Dar fac utilajele aceste lucruri? Reporterii noştri i-au filmat cu camera ascunsă pe angajaţii Ecosal care exploatează automăturătorile, iar răspunsurile lor sunt de genul "Nu e bună de nimic!".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Automăturătorile stau pe tuşă. S-au tocit periile!

Automăturătorile de 150.000 de lei stau pe tuşă de mai bine de o săptămână pentru că li s-au tocit periile. „Automăturătorile au venit fără perii la schimb, iar cele care erau ataşate s-au uzat. Fiecare perie are un anumit timp de funcţionare. Am comandat încă un rând şi aşteptăm să vină. Dar va fi prima şi ultima oară când facem acest lucru, pentru că avem şi noi posibilitatea să le construim în atelierul propriu. Trebuie doar încărcate suporturile cu fire din plastic”, ne-a declarat şeful Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Percheziţii DNA la CNADNR

DNA efectuează mai multe percheziţii în Bucureşti şi în alte şase judeţe, la sediile CNADNR şi a altor instituţii publice. Mai mulţi directori din cadrul Companiei de Autostrăzi sunt suspectaţi de atribuirea ilegală a unor contracte de asfaltare, informează ROMANIA TV. Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2008 - 2014.

În cursul zilei de 12 decembrie 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 30 locații situate în municipiul București și județele: Ilfov, Suceava, Iași, Cluj, Dolj și Brașov din care 6 sunt instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. Ar fi implicate, potrivit surselor, SC Eurospeed SRL, Sc Ro-Maryo SRL, Sc Rodna Trans SRL, SC Manolo SRL, SC Ram Europe SRL, SC Tig For Serv SRL, Sc Olflav Impex SRl.
Firma S.C. EUROSPEED S.R.L., din Scheia, celebră pentru că a vândut automăturători de 34.000 de euro bucata catre primaria Galaţi‎, a obţinut, în 2012, un contract de 1,38 milioane de lei de la Direcţia Drumuri şi Poduri Iaşi, ca sa repare utilajele de deszapezire. In 2013, aceeaşi firmă a câştigat alte 2 contracte cu CNADNR pentru întreţinerea utilajelor, valoarea lor ridicânduse la 1,25 milioane de lei, fără TVA, scrie romaniatv.net.
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Automăturătorile Ecosal au fost repuse în funcţiune

De luni, 20 aprilie, au revenit pe trotuarele din Galaţi cele patru automăturători "Green Machine" achiziţionate anul trecut de către Primăria Galaţi. Potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, acestea au reintrat în funcţiune abia acum pentru că până la sfârşitul lunii martie nu fuseseră aprobate, în Consiliul Local, tarifele pentru efectuarea serviciului de salubrizare cu acest tip de utilaje.

Reamintim că cele patru automăturători care spală şi aspiră au fost achiziţionate de către Primăria Galaţi la preţul de 150.000 de lei fiecare. Municipalitatea plăteşte pentru măturatul mecanizat al trotuarelor cu "Green Machine" un tarif de 4,17 lei cu TVA la mia de metri pătraţi şi 38,74 lei cu TVA pe oră.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.